Dodaj do ulubionych

klimatyzacja

16.09.04, 12:18
troche po sezonie:) ale moze wlasnie dlatego bedzie taniej...
ktos ma w domu (mieszkaniu), ktos uzytkuje i zna plusy i minusy, ktos wie
jaka firme omijac a ktorej bez wahania oddac temperature w domku?:)

Czekam na posty za ktore z gory dziekuje

Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • dc22 podnosze coby nie zginelo:) n/tx 17.09.04, 10:13

• Gość: krotki Re: podnosze coby nie zginelo:) n/tx IP: *.torun.mm.pl 18.09.04, 18:06
        mam wszystkie systemy - okienny a niech go szlag trafi -głośny, mobilny - wbrew pozorom w miare cichy ale malo wydajny, i oczywiśce split - odprowadzenie wody to drobiazg u mnie węzem biegnie ze 30 m do !!!!! kwietnika- problem podlewania z głowy- widziałem w sklepie za 1800 +vat 3.5 KW chniczyk 5 Kw 2700 + VAT - ale do splita trzeba dodac ok 1000 zl za montaż! Jak kogos stac to radze albo mulitsplita albo centrany system ( domek ok 30 tys) , ja mam system który nazywam "norowy" po prostu klima jest potrzebna 2-3 miesiace w roku zatem jedna jest zainstalowana ( split) w sypialni gdzie chodzi także i w nocy, druga nora z okiennym - to pokój dzienny wlaczene rano i wyłaczne na noc ( także i ze względu na sąsiadów!! i mobilny używany głownie do odbirania wody pomieszczeniu w przyziemu w miare chłodnym
        Jak wyliczyc zapotrzeboanie? sa specjalne tabele - mam takie ale pewnie w necie tez sa generalnie trzeba zwrcać uage na okna i nasłonecznienie dachu i ściany jak ktos ma w pokoju okna od północnej sciany i nad głowa inne pomieszczenia - to wystarczy mu z powodzeniem nawet 70 W mocy chłodniczej na 1 m 2 ale jak kto ma nad głową taras!! okna od zachodu to i 150 W bedzie mało. jak chcesz wiecej Pisz mam kilkudziesiecioletnia!! praktyke ( niewiarygodne ale pierwszy klimatyzator mam z 1976 roku bułgarski - dziś nie używany ale w momecie wyjmowania go chodził a było to w 1997 roku)
        Pozdrawiam
    • czaviar Re: klimatyzacja 18.09.04, 01:33
      +plusy sa oczywsite
      minusy:
      -trzeba zrobić odpływ skraplającej sie wody lub podstawiac wiaderka, ktore w
      upalne lato zapełniaja sie b. szybko;
      -czyscic filtry co 2 tygodnie (samemu)
      -wykonywac przeglad 2 razy do roku (wg instrukcji): dokładniejsze czyszczenie,
      dobijanie czynnika chłodzącego, itp.

Wszystko co napisałem dotyczy oczywiscie tzw. splita, czyli klimy 2-czesciowej
      z zewnetrzna sprężarką i wewnetrznym wymiennikiem ciepła. Tylko taki zestaw
      jest w miare cichy i może pracować nawet w nocy, kiedy śpimy.

Mercedesem wśród klim jest japoński Daikin. Klasa średnia to
      japońskie :Mitsubishi, Fuji, Sanyo. Średnia niższa to produkty chińskie, np.
      Galanz.

Ja rok temu wybrałem tego ostatniego i b. sobie chwalę. Nawet w tych chińskich
      sprzętach najważniejsza część zestawu (sprężarka) pochodzi od renomowanych firm
      japońskich.

Pozdr,
      Czaviar
      • Gość: les Re: klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 01:55
        A masz klimatyzację we wszystkich pomieszczeniach czy tylko w salonie.?
        Jki jest koszt montażu, podaj, jesli możesz namiary na punkt zakupu twojego
        sprzętu. Dzięki.
        • czaviar Re: klimatyzacja 20.09.04, 23:29
          Klimatyzację mam w duzym pokoju w mieszkaniu.

Z montazem nie było dużo roboty i nie było potrzeba wiele mb. drogich rurek
          chłodniczych (sprężarka za oknem, na balkonie), zatem montaż kosztował 600zł.
          Chociaz miałem oferty nawet za 1200 zł:)

Klime kupowałem rok temu w hurtowni u generalnego importera
          www.centrumklima.com.pl . Musiałem użyć do tego celu sporo forteli, bo
          wówczas obsługiwali jedynie firmy instlatorskie. Ale ostatnio widziałem, że
          zajęli się detalem, a i ceny spadły o połowę.

Pozdr,
          Czaviar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka