Dodaj do ulubionych

sciana z cegly lub kamienia

28.02.05, 15:53
przymierzam sie do "ozdoby" najwiekszej sciany w moim mieszkaniu stara
czerwona cegla lub moze jakims ozdobnym kamieniem. czy ktos z Was ma cos
takiego, lub spotkal sie z tym. prosze o opinie.

Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: sciana z cegly lub kamienia 28.02.05, 16:46
      Ja mam w salonie część ściany z żółtego klinkieru. Do tego z tej samej cegły
      kominek.Wygląda fajnie. Klinkier jest zaimpregnowany , więc się nie brudzi tak
      bardzo i łatwo go doczyścić.
      Trzeba tylko pamiętać, aby nie zrobić za ciemnej ściany, bo wewnątrz cegła
      zawsze wygląda ciemniej niz na zewnętrznym murze. Ścianę trzeba zabezpieczyć
      przed brudzeniem, bo nie da się jej co kilka lat odmalować jak mieszkania.
      Niestety trzeba się też liczyć z tym,że pod wpływem uderzenia cegła może się
      wyłupywać. Ale nie psuje to jej naturalnego, rustykalnego wyglądu.
      pozdr
    • justmik Re: sciana z cegly lub kamienia 04.03.05, 11:43
      Nie mam czegoś podobnego, ale też to planuję zrobić. Dokładnie to namawiam męża
      by skuć częściowo tynk w dziennym pokoju i odsłonić tamtejszą cegłę. Taki sam
      efekt planuję w przedpokoju. Początkowo myśleliśmy z mężem o płytkach
      klinkierowych, ale stwierdziłam że naturalniej i bardziej klimatycznie będzie
      wyglądać odsłonięta cegła. Niestety mój mąż przerażony jest kuciem tynku, no
      ale mam nadzieję że zrobi to dla mnie ;).
    • aluap Re: sciana z cegly lub kamienia 06.03.05, 12:34
      My jesteśmy na etapie "wykańczania" szeregowca zbudowanego przez spółdzielnię.
      Nie jesteśmy zwolennikami nowoczesnych wnętrz, dlatego postanowiliśmy pójść
      w "stare" klimaty. M.in. część elementów - barek, ściana w korytarzu, kominek,
      ściana przy schodach - jest wykonana z cegły robionej ręcznie, wyglądającej na
      taką z rozbiórki. Ściągneliśmy ją z drugiego końca Polski (okolice Kraśnika)
      Na początku nie byliśmy przekonani, bo cegła trochę się sypie, ale efekt bardzo
      nam się podoba. Daliśmy do cegły ciemne fugi, zobaczymy jak to będzie
      komponować się z resztą wnętrzna (ściany czekają jeszcze na farbę, a podłoga na
      panele). Taka cegła wymaga oczywiście odpowiedniego zakonserwowania, jeszcze
      nie wiemy czym to zrobimy, albo polgruntem, albo lakierem bezbarwnym.
      • tynkiozdobne.pl A może tynk dekoracyjny? 06.04.05, 23:12
        Proponuje się zastanowić nad stiukiem weneckim. Gładziutki, dobrze zaimpregnowany woskiem tynk imitujący marmur.
    • chmil Re: sciana z cegly lub kamienia 07.04.05, 09:08
      aluap
      podaj proszę adres producenta z pod Kraśnika
    • aspidistra widziałam piękne!... 03.05.05, 20:39
      w Praktikerze...to były kafle elewacyjne, w dwóch lub trzech kolorach, ale moim
      zdaniem cudne....jak kamień łupany nakładany na siebie...na różnych
      płaszczyznach(nie mogę znaleść czegoś podobnego!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka