Dodaj do ulubionych

Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa...

15.01.10, 08:29
musze stwierdzic ze GW stała sie propagandową tubą MPK co chwila jest artykuł
o tym jakie to wspaniałe i nowoczesne mamy MPK, co chwilla innowacja zeby
pasazerowi było lepiej tylko nic z tego jakos w praktyce nie widac , autobusy
z kamerami maja juz powolne zniszczenia drobne jeszcze coprawda nie tak jak
tramwaje z wysługa lat, kierowca nawet nie smie interweniowac gdy jest jakas
scysja w autobusie mimo ze ma własnie kamery mikrofon z głosnikami, wiadomo po
co mu to moze dostac w gebe a i potem do sadów trzeba chodzic, pojazdy jak
jezdiły jak chca tak jezda , kontrolera w mundurze nikt nie widział poza
zdjeciami w GW etc etc
Obserwuj wątek
    • Gość: fg Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.devs.futuro.pl 15.01.10, 08:32
      bez przesady, jak nikt nie widzla kontrolera w mundurze-jak wczoraj ich
      spotkałem na Jana Pawła II. Moze skończ ze swoim malkontenctwem i tak oboje
      wiemy, ze w tym kraju wszytskim nie dogodzisz, zobaczysz jak bedzie z biletami
      czasowymi...teraz je kazdy chce, jak wejda bedzie marudzenie, tak jest ze wszytskim
    • Gość: pasnger MPK wrocek IP: *.static.aps-pl.pl 15.01.10, 08:36
      załośni tramwajarze cieszący sie z przytrzaśnięcia drzwiami staruszki lub klnący
      na inne pojazdy tak głośno że pasażerowie to słyszą i małe dzieci też... a
      kanary to burasy działające z zaskoczenia i z brakiem jakiekolwiek kultury i
      ogłady tk to wygląda ....
      • olek_01 Re: MPK wrocek 15.01.10, 09:01
        Gość portalu: pasnger napisał(a):

> załośni tramwajarze cieszący sie z przytrzaśnięcia drzwiami staruszki lub klnąc
        > y
        > na inne pojazdy tak głośno że pasażerowie to słyszą i małe dzieci też... a
        > kanary to burasy działające z zaskoczenia i z brakiem jakiekolwiek kultury i
        > ogłady tk to wygląda ....

po 1: jak przytrzasną to będzie na nagraniu,
        po2: jakbyś trochę pojeździl tramwajem jako motorniczy ,to też byś kląl na
        kierowcow - sam klnę jak widzę barana w busie z blachą DWR jak zajeżdża drogę
        tramwajowi - jak taki ostatnio zajechal 6ce na drobnera to pomyślalem szkoda ze
        tramwaj w idiote nie wjechal - tylko szkoda bylaby bo to nowa Skoda byla ,ale
        niestety buractwo trzeba ukrócić :P
        i po 3 :klontrole biletów sa od dlugiego czasu kulturalne więc niebardzo wiem,co
        masz na myśli , czyżby czasy Renomy ?:P
        • tbernard Re: MPK wrocek 15.01.10, 11:18
          > i po 3 :klontrole biletów sa od dlugiego czasu kulturalne ...

Jak to kulturalne? Przecież ostatnio opisywany był przypadek jak niekulturalnie
          wystawili mandat studentce która imiennego biletu nie podpisała.
          • Gość: Zal Re: MPK wrocek IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.01.10, 11:50
            :D
          • olek_01 Re: MPK wrocek 15.01.10, 12:06
            tbernard napisał:

> > i po 3 :klontrole biletów sa od dlugiego czasu kulturalne ...
            >
            > Jak to kulturalne? Przecież ostatnio opisywany był przypadek jak niekulturalnie
            > wystawili mandat studentce która imiennego biletu nie podpisała.

a co, mieli poglaskać po glówcwe i puścić wolno ?? - o bez przesady - pasażer
            kupujący bilet imienny ma OBOWIĄZEK podpisać imieniem i nazwiskiem - to że nie
            podpisala to jest fujara i tyle a to nie ma najmniejszego związku z kuturą
            kontroli - dobrze ,że jej wypisali mandat - nauczy sie że trzeba podpisywać :P
            -------------------------------------------
            w 2003 roku jechalem pospiesznym D zamiast jechać 133 ktory przyjechal kila
            minut wcześniej - wlepili mi mandat za jazdę pospiesznym na zwykly bilet =- ale
            nawet wtedy nie przyszlo mi do glowy żeby się ośmieszać żądaniem anulowania
            manadaatu chociaż wina byla po polowie - MPK zawalilo przyjazdem wcześniejszym
            mojego autobusu przez co się spoźnilem do pracy i ja bo pojechalem na zwykly
            bilet pospiesznym:P
          • sgtwro Re: MPK wrocek 15.01.10, 17:05
            buahaha
            To ja proponuję w ramach poprawy kultury aby kontrola biletów polegała tylko na upomnieniach.
          • prawdziwy-ghostdog Re: MPK wrocek 16.01.10, 17:09
            "> Jak to kulturalne? Przecież ostatnio opisywany był przypadek jak
            niekulturalnie
            > wystawili mandat studentce która imiennego biletu nie podpisała."
            mandat tej pani wystawiono kulturalnie, ajak klientka nie umie
            czytać to jej problem, nie wiesz nie pisz
        • Gość: lukasz-wroc Re: MPK wrocek IP: *.connecta.pl 15.01.10, 12:59
          "kanary to burasy działające z zaskoczenia..."

Przecież masz bilet to co Ci przeszkadza, że działają z zaskoczenia?? Dla
          jadącego z biletem to żaden problem... Wyjmujesz pokazujesz i nara.
        • Gość: Krzysztof Re: jak przytrzasną to będzie na nagraniu IP: *.wroclaw.mm.pl 15.01.10, 22:06
          Ja w kwestii formalnej. A jak pajace z tramwaju wjadą na czerwonym to też
          będzie na monitoringu? I czy zakichana Policja ruszy zadki i z tym im
          dowali - vide wjazd na Piłsudskiego z Kołłątaja...
      • sgtwro Re: MPK wrocek 15.01.10, 17:07
        @pasnger – teorie o przyciskaniu drzwiami staruszek jest sporym uogólnieniem, dzień w dzień tramwajem jeżdżę i chyba mam szczęście do motorniczych, bo ani razu nie widziałem w ciągu ostatnich sześciu lat by motorniczy przytrzasnął drzwiami staruszkę. A na pojazdy to pewnie motorniczy klną - chociaż nie podlgądałem ich życia. Skąd ta pewność, bo razem z nimi jak jadę tramwajem to i ja klnę sobie w myślach, a razem ze mną może i setka pasażerów którzy przez nieumiejętnego kierowcę blokującego tory na skrzyżowaniach muszą czekać i uczestniczyć w powstaniu spóźnienia kursu.
    • Gość: aaa Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.10, 08:41
      Niech MPK zadba najpierw o kulturę jazdy swoich kierowców, bo niektórzy
      zachowują się jak drogowi bandyci.
      • Gość: sq z pewnością będzie to działac :) IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.01.10, 08:46
        ha ha ha!
      • olek_01 Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram 15.01.10, 08:56
        Gość portalu: aaa napisał(a):

> Niech MPK zadba najpierw o kulturę jazdy swoich kierowców, bo niektórzy
        > zachowują się jak drogowi bandyci.

Ty też możesz pomóc - w takich przypadkach dzwoń do dyspozytora /pisz skargę z
        dokladnym opisem przewinienia - tylko ze szczególami :-)
    • djmas Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 15.01.10, 08:49
      i bardzo dobrze, bo te bazgroły na praktycznie każdym krześle i każdej szybie
      malowane przez debilnych młodych ludzi, są okropne. Kamery powinny być chyba
      przy każdym budynku i bramie we Wro aby łapać różnych półgłówków którzy sądzą
      że jak zeszmacą budynek swoim podpisem który tylko oni sami rozumieja to będą
      cool wśród ziomków i ziomali.
      A co do samego MPK to faktycznie-czasem potrafi być naprawdę źle i klnie się
      pod nosem na przystanku "gdzie ten autobus/tramwaj"
      Co do kanarów to nie spotkałem się z brakiem kultury wśród sprawdzających.
      • Gość: anapurna Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 20:47
        Nalezy monitorować kierowców popalających papierochy w autobusach. Jest to przestępstwo. dla takich to tylko dyscyplinarne zwolnienie z wilczym biletem dało by jakis skutek.
    • Gość: momus pic i propaganda jak z likwidacją dziurkaczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.10, 09:02
      Od nowego roku miało już nie być dziurkaczy w tramwajach. No to proszę pierwszy
      z brzegu przykład: zestaw o numerze 2443 i 2444 ma jedynie dziurkacze.
      Może to drobiazg, ale za wypowiedziane słowa trzeba brać odpowiedzialność.
      Spóźnień i żałosnych rozwiązań rozkładowych oraz okrzyczanego systemu informacji
      elektronicznej nie komentuję. Szkoda słów...
      • Gość: Dorusia Re: pic i propaganda IP: *.as.kn.pl 15.01.10, 09:08
        a kiedy będzie zakaz palenia papierosów przez motorniczych i kierowców autobusów?
    • mlodywroclaw.pl Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 15.01.10, 09:10
      Musimy zawsze na wszystko narzekać i doszukiwać się drugiego dna?
      Monitoring w pojazdach MPK jest na pewno dobrym rozwiązaniem i
      słusznie, że o nim piszą pozytywnie.

W londyńskich autobusach od lat kamery są zainstalowane także z
      przodu pojazdu i fotografują samochody wjeżdżające na ich pasy.
      Zostały one rozreklamowane dużą kampanią społeczną i efektywnie
      zmniejszyły zapędy do blokowania pasów komunikacji zbiorowej. Także
      i to rozwiązanie, choć nowinką nie jest, warto wdrażać.

I nie mam nic przeciwko temu, aby media lokalne chwaliły
      przewoźników komunikacji zbiorowej za dobre rozwiązania.
      • kreto-zwierz Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram 15.01.10, 09:30
        czy musimy narzekac? nie, nie musimy, ale czy gdyby KM działa w tym mieście, to ktoś by narzekał? naprawde, grzeje mnie, czy pan kierowca ma monitoring czy nie, i czy z niego korzysta, czy nie, czy moze kontroler jest w marynarce w zielone paski z rozowymi kwiatkami, czy biega w dresie. bardziej mnie interesuje, czy na czas dojadę do domu lub do pracy i czy nie bede musial jechac w autobusie, gdzie ludzie sa upchnięci jak sardynki, bo wczesniejsze 2 autobusy nie przyjechały.
        • Gość: Zal Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.01.10, 11:51
          Pretensje do miasta a nie do MPK
    • j-50 Jestem za i wcale nie przeciw 15.01.10, 09:17
      Monitoring nie działa przeciwko uczciwemu. Działa przeciwko żulowi.
      A żula należy hepać. Gdybyż jeszcze polskie sądy lepiej
      funkcjonowały! Na razie zwany "sędzia" płarze bobrzymi łzami nad
      żulem i go wypuszcza. Bo on jest taki biedny, ten żul! Do szkoły
      miał pod górę, babcia go targała za uszy, ksiądz go pedalił
      ministrancko.
    • troll_koronny Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 15.01.10, 09:24
      "Gdy monitoring zostanie rozbudowany, MPK chce także zgłaszać na komendę
      zarejestrowane przez kamery wykroczenia drogowe."

I bardzo dobrze! W końcu może uda się ukarać motorniczych, którzy wjeżdżają na
      skrzyżowanie na czerwonym świetle. Notorycznie takie sytuacje mają miejsce na
      skrzyżowaniu Hallera/Powstańców czy Grabiszyńska/Hallera.
      • olek_01 Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram 15.01.10, 12:09
        troll_koronny napisał:
        I bardzo dobrze! W końcu może uda się ukarać motorniczych, którzy wjeżdżają na
        > skrzyżowanie na czerwonym świetle. Notorycznie takie sytuacje mają miejsce na
        > skrzyżowaniu Hallera/Powstańców czy Grabiszyńska/Hallera.

Nie tylko tam u mnie np na Drobnera/Dubois w stronę Mostu Uniwersyteckiego też
        się zdarza
        swoją drogą monitoring dziala jak miecz - w obie strony :-)
    • Gość: zielonogorzanin GPS - propozycja IP: *.opera-mini.net 15.01.10, 09:27
      "- Z tego, co wiem, takie udogodnienie dla pasażerów będziemy mieli jako pierwsze miasto w Polsce. System oczywiście będzie działał w oparciu o urządzenia GPS - mówi Wild."

To malo Pan wie. W niedalekiej Zielonej Gorze autobusy od dawna wyposazone sa w GPSy, zas pasazerowie bez siegania po telefony moga sprawdzic, czy warto na autobus czekac - na wszystkich wiekszych przystankach zamontowane sa tablice swietlne z informacja za ile minut najblizszych piec autobusow przyjedzie. Wg. GPS, a nie planowanego rozkladu. Wygodniejsze i tansze dla pasazerow. Pomyslcie MPK o tym we Wro, choc na petlach i najwazniejszych miejscach przesiadek.

Pozdrawiam!
      • Gość: mr Re: GPS - propozycja IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.10, 09:47
        Czytanie ze zrozumieniem to nie twoja mocna strona.

Z tego co piszesz, "wystarczy" podbiec 5km do najbliższego "większego"
        przystanku by sprawdzić, czy warto czekać na autobus czy tramwaj, tak?

Przecież choćby na Placu Grunwaldzkim też taka tablica jest, to nie jest nowość
        i nie o tym mówią.
        • Gość: wroc Re: GPS - propozycja IP: 109.243.163.* 15.01.10, 11:05
          Są na Grunwaldzie, Powst wielkopolskich, Kromera, ale działają...
          tak jak chcą
        • Gość: bob Re: GPS - propozycja IP: 212.127.65.* 15.01.10, 11:20
          Przede wszystkim, to te wrocławskie tablice pokazują odjazdy według rozkładu -
          czyli czasami pokazują kompletną fikcję. Te zielonogórskie pokazują według
          faktycznego położenia autobusu na trasie.
          Tablic nie ma na wszystkich przystankach - to fakt - ale 5 km o których
          piszesz, to kompletna bzdura (byłeś w ogóle w tamtym mieście?) - tablice są
          umieszczone o wiele gęściej.
          Ten pomysł ze sprawdzaniem przez komórkę też ma swoje wady - musisz mieć
          odpowiedni telefon i jeszcze bulić za transmisję danych.
          • tetlian Re: GPS - propozycja 16.01.10, 02:16
            Dalej nie rozumiesz. Żeby sprawdzić musisz iść na przystanek. Dzięki komórce
            możesz sprawdzić dokładnie za ile autobus/tramwaj będzie na DOWOLNYM przystanku
            i od tego uzależnić moment swojego wyjścia z domu.

Proste i logiczne.
            • Gość: zielonogorzanin Re: GPS - propozycja IP: *.opera-mini.net 16.01.10, 10:37
              Ale to Ty czegos nie rozumiesz. Po pierwsze zwrocilem uwage na falszywe stwierdzenie, ze Wrocek niby taki innowacyjny jest i MPK pierwsze w kraju, bo to bzdura - w Zielonej Gorze masz ten system od dawna PRZEZ TELEFON oraz TABLICE. Jest cos takiego jak wirtualny monitor GSM, a do tego gesta siec tablic swietlnych.

I tu dochodzimy do drugiego punktu, czyli mojej propozycji - komorki ok, ale nie kazdy ma odpowiedni model, a przede wszystkim, nie kazdy bedzie chcial/potrafil bawic sie takim gadzetem. Monitor GSM niech dziala, ale jako uzupelnienie, a nie punkt glowny. Tablice swietlne sa duzo wygodniejsze, nie wymagaja polaczenia z internetem, czytelniejsze dla osob starszych.

Biec 5 km - w ZG siec jest naprawde gesta, wiec tu z czasem rowniez moznaby podobna gestosc osiagnac. Niech MPK zacznie od petli i glownych punktow przesiadkowych, a z kolejnymi latami dostawia tablice tak, aby z czasem objac wiekszosc przystankow. Przeciez nie na kazdym przystanku tablica musi byc tak samo duza, do tego srodki na jej montaz mozna czesciowo pozyskac np. poprzez wyswietlanie na nich dodatkowo reklam, albo jakiegos info miejskiego.

Niedawno, przy ostrych opadach sniegu autobusy jezdzily jak chcialy. Wyladowalem na petli, gdzie po pierwsze biletow kupic nie mialem gdzie (tak przy okazji, w ZG KAZDY autobus wyposazony jest w automat do sprzedazy biletow wydajacy reszte), a na dodatek nie mialem pojecia, czy autobus krazacy raz na godzine bedzie za 5 minut, czy 50. W efekcie brnalem w zaspach godzine wzdloz trasy autobusu, zadnego nie dojrzalem, automatu z biletami rowniez przez 1/3 trasy nie znalazlem...

Pozdrawiam!
      • Gość: hmmm Czemu MPK kłamie? IP: 109.243.95.* 18.01.10, 21:48
        Hmmm... Wrocław ma tyle zalet i tak dużo do zaprezentowania w Polsce, że do kłamstwa posuwać się nie musi. Z tego względu pytanie - skąd dyrektor MPK Wrocław znalazł się na swoim stanowisku???? Bo, albo nie zna rynku, nie wie co dzieje się w innych miastach, na targach, albo po prostu bezczelnie kłamie, że MPK Wro takie innowacyjne... Ciekawe, czy ktoś odpowie na to pytanie? Wątpie...

• wielki_czarownik Straż Miejska 15.01.10, 09:30
      "Dzięki zapisowi z monitoringu staż miejska szybko do nich dotrze i wyciągnie konsekwencje."
      Straż Miejska ma problem z dotarciem do samochodów, które nieprawidłowo parkują na Grodzkiej, więc jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby zadziałało to, o czym pisze GW.
    • tomboy81 Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram 15.01.10, 10:00
      Witam. Monitoring to takich kilku 100 policjantow, straznikow miejskich wiecej. Ktorzy kosztuja tylko raz podczas zakladania pozniej tylko odczytujemy z dysku. Nikt w to nie musi patrzec mozna do tego dotrzec po zgloszeniu o przestepstwie. Oby bylo ich jak najwiecej. Co do wypowiedzi o MPK to przez 6 lat pracowalem w terenie i jezdzilem wlasnie MPK. Nie narzekam, a te wypowiedzi widac ze mowia to studeci co przyjechali z Pasikurowic i przez pierwszy miesiac nie wiedzieli jak w tramwaju drzwi otworzyc. Teraz Carowicze.
    • Gość: gosc Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.wroclaw.mm.pl 15.01.10, 10:03
      i co z tego ze sa kamery jak kierowcy nawet nie patrza na monitor . W piatek
      wieczorem z tylu autobusu impreza a kierowca nic nie zrobil...
      • Gość: RaV. Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: 217.98.20.* 15.01.10, 11:54
        Wolisz, żeby patrzyli w monitor, czy na drogę? Oczywiście, że
        powinien od czasu do czasu zerknąć, czy nie dzieje się nic złego, ale
        praca kierowcy jest bardzo odpowiedzialna. Chwila nieuwagi może
        kosztować zdrowie albo i życie wielu ludzi. Nie wiezie piasku, choć
        część jeździ, jakby tak było. Natomiast w sytuacji, gdy dzieje się
        coś niedobrego w autobusie ma zasr*ny obowiązek wezwać policję/straż
        miejską/agencję ochrony, a już na pewno poinformować dyspozytornię.
        Nawet nikt nie musi wiedzieć, że kierowca wzywa służby. Może to
        zrobić dyskretnie i wskazać przystanek, na którym mają czekać. Pewnie
        kilku kierowców/motorniczych to przeczyta, więc apeluję panie i
        panowie. Jesteście odpowiedzialni za moje i nie tylko moje
        bezpieczeństwo. Nie liczę, że jak mnie czy kogoś innego napadnie np.
        banda rozwydrzonych wyrostków, z którymi nie będzie można sobie
        poradzić, a będziesz to widzieć, nie musisz mi się rzucać na pomoc,
        ale wezwij na następny przystanek policję.
    • moher75 Odśnieżciei posprzątajcie ulice !!! 15.01.10, 10:41
      ...jak zostanie kasa pomyślcie dopiero o kamerach w autobusie.

Na ulicach smród i brud a w autobusach "Big Brother"
      • Gość: DW Re: Odśnieżciei posprzątajcie ulice !!! IP: *.magma-net.pl 16.01.10, 13:03
        Dobrze mówisz!! Przecież te zaśnieżone jednie na osiedlach (wcale nie takie małe
        i bez znaczenia, np. Kwiska) i chodniki to HAŃBA
    • zgrozazgroza Dobre 15.01.10, 10:57
      Mniejszy szok dla tych co wyszli z monitorowanych cel - jak w domu.
    • j_1985 Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 15.01.10, 11:07
      Jestem ciekaw jaka rozdzielczoscia dysponuja owe kamery i czy ilosc klatek na sekunde wynosi wiecej niz 2 :) Notabene fajna sprawa, ale jak maja rozdzialke 320x240 i ilosc klatek taka jak na kamerce na stadion Euro, to raczej psu one na bude. Szkoda, ze takich informacji nikt nie wyciagnal.
      Natomiast monitoring pozycji autobusu/tramwaju to rewelacja. Jesli naprawde go wprowadza to rewelacja ;]
      • Gość: RaV. Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: 217.98.20.* 15.01.10, 11:47
        Jechałem takim autobusem z kamerami i rozdzielczość jest znacznie
        wyższa. Chyba 640x480 i płynny obraz, choć możliwe, że nie 24kl/s.
        Twarz, wydaje mi się, da się rozpoznać.

Tyle mogę powiedzieć po patrzeniu przez ramię z poza kabiny kierowcy z
        pewnej odległości.
    • Gość: Pasażer Miasto zaoszczędzi na kursach MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 11:25
      WSPANIALE !!! W końcu miasto będzie mogło zaoszczędzić na kursowaniu
      MPK. Wynika to z faktu, że kurs zrealizowany więcej niż minuta przed
      czasem i więcej niż trzy minuty po czasie jest uważany za
      niezrealizowany i MPK nie przysługuje z tego tytułu wynagrodzenie.
      Teraz łatwo jest mówić, że to nieprawda, że MPK się spóźnia, ale po
      wprowadzeniu systemu juz się tak nie da. W końcu jakiś mądry pomysł.
      • Gość: Zal Re: Miasto zaoszczędzi na kursach MPK IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.01.10, 11:54
        A widziałeś autobusy latające nad korkami?
        • Gość: Pasażer Re: Miasto zaoszczędzi na kursach MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 14:13
          Nie, latanie pozostawmy samolotom, a komunikacja ma być organizowana
          w sposób przemyślany i realny do zrealizowania.

Przykład tramwaju linii 7 mówi wszystko za siebie. Tramwaj na swojej
          trasie potrafi do 20% planowanego czasu przejazdu od pętli do pętli
          stać bezczynnie, bo światła nie pasują, bo auta stojące na moście
          Uniwersyteckim przed tramwajem jadą w lewo a tramwaj w prawo. Gdy
          pojawi się narzędzie umożliwiające kontrolę kursowania MPK w czasie
          rzeczywistym, może osoba odpowiedzialna za układanie rozkładów jazdy
          pochyli się nad nimi jeszcze raz, może wydział inżynierii ruchu
          będzie miał pretekst do przeprogramowania sygnalizatorów świetlnych
          na wielu skrzyzowaniach. Teraz nikt nie ma do tych działań
          motywacji. Co z tego, że motorniczy/kierowca zgłasza dyzpozytorni,
          że ma opóźnienie skoro nikt dalej nic nie robi z tą informacją i jej
          nie analizuje, co łatwo zauważyć, bo punktualność od dawna się nie
          poprawia. Dobrze wiem, że w godzinach szczytu kierujący pojazdem nie
          ponosi za to odpowiedzialności, ale przykładowo o 5 rano już jak
          najbardziej tak, bo wtedy nie ma korków, dzięki czemu autobus nocny
          potrafi przyjechać na dworzec główny 9 minut przed czasem, ciekawe
          ile osób przez to nie zabrał?
    • dydelf1973 Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 15.01.10, 11:37
      Policja zapewne serdecznie podziękuje p. Turzańskiemu za udzielenie
      tej inforamcji o zabojstwie. Przecież niedawno odmówili udzielenia
      jednoznacznej odpowiedzi skąd czerpali materiały do sledztwa, w
      szczeóglności czy korzsytali z monitoringu i jakiego. A tu
      niespodzianka. Pan Turzański wszem i wobec radośnie rozgłasza, że
      oto tak bardzo pomoglismy Policji, że chyba zaraz jakiś medal
      dostaniemy, bo gdyby nie nasz monitoring to kto wie...
      • Gość: jurek Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:01
        A ja tam swoją komunikację mam w nogach. Codziennie idę do pracy z Bałtyckiej na
        Armii Krajowej na Gaju i zajmuje mi to 1,15 h.
    • xp17 Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 15.01.10, 12:33
      "Na przykład stojąc na przystanku, sprawdzą w swoich komórkach, gdzie utknął
      spóźniający się autobus i czy warto jeszcze na niego czekać."
      Super sprawa, proponuje jeszcze Dzien Pieszego Pasazera i wystepy na skwerku.
      Relacje z wystepow dostepne online w Twojej komorce.
    • sgtwro Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram 15.01.10, 17:02
      @zenox4, jest napisane że nie mamy wspaniałego i nowoczesnego MPK, a będziemy mieli. Czy GW daje co chwila artykuł w pozytywnym tonie o MPK – śmiem powątpiewać , aczkolwiek ostatnio podąża to w miarę dobrym kierunku. Jest krytyka jednak przynajmniej też dobre informacje się przedzierają. Ja tam za wiele scysji w autobuse nie widziałem więc i interwencji kierowców nie mogłem widzieć. Pojazdy jeżdżą tak jak tylko da się zgodnie z rozkładem, na powiedzmy około już 30 porannych użyć linii 331 tylko 4 kursy miały spóźnienie większe niż 3 minuty. Kontrolera, a właściwie kontrolerów w mundurze widziałem – 2 razy, ale fakt częściej ich widać bez. Chociaż teraz zbyt zimno by wyrokować w tej sprawie.
    • gzarytkiewicz Big Brother we wrocławskich autobusach i tramwa... 17.01.10, 09:42
      A jakim prawe będą udzielać straży miejskiej wideo czy ktoś popełnił
      wykroczenie drogowe? Może niech zrobią przepis że w każdym naszym aucie ma być
      monitoring, i co tydzień będziemy się zgłaszać na policje czy straż i będą
      sprawdzać czy nie popełniliśmy wykroczenia:)
    • Gość: momus pan Wild albo tak bezczelny, albo mało wie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.10, 10:11
      "... Z tego, co wiem, takie udogodnienie dla pasażerów będziemy mieli jako
      pierwsze miasto w Polsce. System oczywiście będzie działał w oparciu o
      urządzenia GPS..."
      Panie Wild, w wielu miastach nie potrzeba komórki, żeby się dowiedzieć, kiedy
      przyjedzie tramwaj, czy autobus. Ta informacja wyświetla się na tablicach
      znajdujących się na przystankach.
      Zwykły kit nam wciskasz pan.
    • Gość: krakus Re: Big Brother we wrocławskich autobusach i tram IP: *.autocom.pl 21.01.10, 11:01
      Życzę powodzenia z kamerami. W Krakowie na cztery zamontowane sprawdza się tylko
      jedna z widokiem na drogę. Reszta jest ustawiona na drzwi, tak więc nic nie
      daje. System z namierzaniem autobusu jest zbyt przesadzony bo pewnie nie będzie
      dobrze działał albo wcale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka