Dodaj do ulubionych

grafika komputerowa, wrocław

30.07.10, 20:29
Witam wszystkich, mam problem którego sam nie potrafie rozwiązać, znajomi dookoła również nie potrafią mi pomóc, sprawa wiąze się ze szkolnictwem we Wrocławiu, dokładnie z grafiką komputerową, już pare lat ucze się (sam) tego fachu, chciałbym podjąć nauke w tym kierunku, ukończyłem jakis kurs roczny we Wrocławiu (grafika komputerowa) jednak to była jedna wielka ściema, problem wyglada następująco:
1. Znalazłem szkołe typowo graficzną jednak jej koszt wynosi 7tys za 1 rok jest to dla mnie za duza kwota. (odpada)
2. pomyślałem ze może ASP jednak z tego co czytałem jest wymagane na wstępnie 10 prac malaskich i 10 prac rysunkowych, z rysunkiem mysle ze bym sobie poradził ale malowałem ostatni raz w przedszkolu i z tego co słyszałem od ludzi którzy próbują się tam dostać jest bardzo cieżko (odpada)
3. zostaje jeszcze wyższa szkoła informatyki jednak ukończyłem 2 letnie technikum informatyczne i wiem ze z programowanie bym sobie nie poradził a z tego co rozmawiałem z ludzmi którzy są na infie to programowanie jest przez pierwsze 2 lata (odpada)

Więc problem już znacie, szukałem dość dużo w Internecie jednak nic ciekawego nie potrafie znaleźć, konkretnie chodzi mi o nauke nie o papier. Także chciałbym podjąć nauke w tej dziedzinie ale te argumenty powyżej mi na to nie pozwalają, proszę o jakąs pomoc lub podpowiedzi.

Z góry dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
sasiad234
WWW.ss3design.carbonmade.com

Obserwuj wątek
    • m.borkowski4 Re: grafika komputerowa, wrocław 06.08.10, 10:25
      Witaj sasiad234, nie wiem, czy bardzo Ci pomogę, ale na pewno nie zaszkodzę :-)
      Prowadzę kursy DTP w Warszawie w firmie SAD, to dobre kursy (o ile możesz
      dojechać), z dobrych firm w Warszawie jest jeszcze ITMedia, a w Krakowie bodajże
      ostatni oddział Publishing Institue (szkoliłem 2 lata w PI w Warszawie). Do
      Wrocławia mamy się w planie przeprowadzić w ciągu roku (ja i moja małżonka), ale
      pewnie nie będziesz chciał tyle czekać :-).We Wrocku też szkoliłem, w ramach
      kursów sponsorowanych przez Unię Europejską (PARP), organizował je właśnie SAD.
      Są jakieś firmy we Wrocławiu, nawet chciałem tam CV wysłać, ale za wcześnie,
      zerknij tu - naukagrafiki.com, tu - quali.pl/ a może tu -
      www.horyzont.eu/ - nie znam tych firm, nie wiem na jakim poziomie są
      prowadzone szkolenia, czy wykładowca to wyłącznie teoretyk (masakra) czy może ma
      długoletnią praktykę i wiedzę, którą umie przekazać. Popytaj, może ktoś coś wie.

Życzę powodzenia!!!

Michał Borkowski
      m.borkowski4@gazeta.pl
      • sasiad234 Re: grafika komputerowa, wrocław 06.08.10, 19:36
        Witam, fajnie ze odpisałeś, dzieki. Jeżeli chodzi o Warszawke to
        niestety odpada, ale moze jak sie zjawicie we Wrocławiu to skorzystam
        :) co do stron które podałes to quali tutaj raczej szkolą z
        konkretnego programu a mi zależałoby na kursie po całości, horyzont
        juz sprawdzałem wczesniej tylko jakos odraza mnie to że jest to kurs
        roczny i po 2,5h 2 razy w tygodniu wydaje mi sie ze to troche mało
        jak na konkretną nauke, stronke naukagrafiki.com juz kiedys ogladalem
        ale musiałbym jeszcze poczytac tam o niej bo nie wiem jak to wyglada.
        Własnie najważniejszą sprawą jest to jaki poziom reprezentują, gdyż
        byłem juz na jednym kursie ze szkoły AP edukacja, to mi koleś
        powiedział ze na tą wiedze jezeli chodzi o konkretny program (PS) to
        mnie niczego wiecej nie nauczy wiec tak troche dziwnie, płaciłem za
        coś z czego nic nowego nie wyniosłem, ale coś skubnąłem z corela
        chociaż :)

Myślę również o tym aby sie sam wziąć w garść pościagać kursy z
        internetu i sam sie szkolić, to napewno jest w moich planach, jednak
        chciałbym też coś sie podszkolić na jakiejs uczelni bo to jednak inna
        sprawa (jeżeli jest konkretna).

Jeszcze raz dzieki za odp
        Pozdrawiam

• m.borkowski4 Re: grafika komputerowa, wrocław 07.08.10, 16:45
          Nie ma sprawy :-)
          Roczny kurs - hmmm, ciekawe.... W firmach, które znam taki standardowy kurs
          [trochę teorii (modele barw, profile ICC itd.), Photoshop, Illustrator,
          InDesign, wypuszczanie PDF-a] trwa 60 godzin, od lat tak jest, mimo, że programy
          coraz bardziej rozbudowane, naprawdę trzeba zasuwać z materiałem i dać ludziom
          czas na ćwiczenia. Da się zrobić, ale czasu mało. Są kursy pojedynczych
          programów, najczęściej 20 godzin, czasami więcej, ale też szału nie ma. No
          szkoda, że rzadko do Wrocławia wpadam, średnio co 2-3 miesiące, mamy we
          Wrocławiu przyjaciół, a samo miasto ma fajny klimat, daj proszę znać jakbyś
          jednak coś wybrał, jestem ciekaw Twojej opinii o ile będzie to firma we
          Wrocławiu. W końcu będę tam, mam nadzieję, mieszkał :-)

Pozdrawiam
          Michał Borkowski

PS. Przepraszam za literówki, piszę szybko, bo ostatnio internet
          w domu "przerywa" :-)
          • sasiad234 Re: grafika komputerowa, wrocław 18.08.10, 09:59
            hej, ze szkołą jednak odpuściłem, postaram sie znaleźć jakąś firme w
            której moge sie poduczyć i przy okazji coś zarobić lub podłapać sie
            jakiegoś dobrego grafika i np jemu płacić za tzw. "lekcje", teraz byłem
            troszke odpocząć w Mielnie wiec sorka za opóźnienie, w piątek wybieram
            sie do wrocka także rozpoczną się moje poszukiwania. Jeżeli coś
            podłapie dam znać :)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka