nabati 02.06.11, 11:40 Szkoda, że współcześni Żydzi zamiast inwestować w kulturę i pamięć o swoich przodkach to wolą wydawać ogromne ilości na wojny i okupacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eryk Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 02.06.11, 12:22 Bo na tym nie zarobią. Proste jak drut. Jakikolwiek inny komentarz jest zbędny. Cytat: Po 11 miesiącach 2010 r. Izrael z udziałem 0,22% zajmował 40 pozycję na liście odbiorców polskich towarów , a jednocześnie 43 pozycję na liście dostawców towarów do Polski (udział także 0,19%). Źródło:www.msz.gov.pl/files/Informator%20ekonomiczny%20-%20pdf/Izrael/Izrael%2004.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex nie wyrażam zgody. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.11, 13:15 typowe ... kilka rakiet i czołgów mniej a będą mieli kasę na wszystkie zaniedbane cmentarze w europie. a podobno tak dbają o doczesne szczątki swoich przodków ... przy okazji,niech oddadzą budynki wieczernika pod Jerozolimą ( o co toczy się do wielu, wielu lat proces) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judi Re: nie wyrażam zgody. IP: *.static.tvk.wroc.pl 02.06.11, 16:14 "Kompleks cmentarno-parkowy" ? WTF?! Żydoland. Odpowiedz Link Zgłoś
awas_awas Re: nie wyrażam zgody. 03.06.11, 06:25 Jesteś głupi jak kilo gwoździ. Nic nie zrozumiałeś. Mam nadzieję, że Cmentarz zostanie odbudowany i zadbany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peace now Mur apartheidu - koszt budowy IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.06.11, 16:16 Koszt budowy muru Apartheidu stawianego przez Izrael na terytoriach palestynskich oszacowano na 10 mln szekli za kilometr (około 225 tysięcy $US) --> DANE PODANE ZA B’Tselem: The Separation Barrier: Position Paper, (Draft copy), March 2003,s.7 Wystarczyloby zrezygnowac z 1 km muru nienawiści i kasa by byla. Żydowski mur getta w Palestynie nie powstaje na granicy Izraelsko-Palestynskiej. Nikt by w takim wypadku nie protestowal. Wgryza sie on w glab terenow za tzw. "Zielona linia" zabierajac Palestynczykom zrodla wody pitnej, wzgorza, zyzna ziemie - wszedzie w takich miejscach powstaja nielegalne w swietle Prawa Miedzynarodowego osiedla żydowskie (Konwencja Genewska art. 49 paragraf 6 IV oraz regulacja Haska nr 1907.) . Wystarczylby 1 km mniej zagrabionej ziemi w Palestynie. Bardzo dokładna mapa muru opracowana przez Sprawiedliwych Wśród Narodu żydowskiego, organizacje Btselem: www.btselem.org/Download/Separation_Barrier_Map_Eng.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s 02.06.11, 18:48 > Szkoda, że współcześni Żydzi zamiast inwestować w kulturę i pamięć o swoich prz > odkach to wolą wydawać ogromne ilości na wojny i okupacje. Ale o co ci chodzi? O NIEUMIEJETNOSC CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM? "Od kilku miesięcy nekropolią zajmuje się Piotr Gotowicki. Zatrudnił go Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w Warszawie. " Odpowiedz Link Zgłoś
nabati Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s 02.06.11, 19:47 Mam 32 lata i od zawsze tu mieszkam. Cmentarz moglby byc turystyczna atrakcja... a popada od przynajmniej kilkudziesieciu lat w ruine. W tym samym czasie panstwo Zydowskie puscilo z dymem ogromne ilosci pieniedzy walczac z prawowitymi mieszkancami Ziemi Swietej. Tylko o to mi chodzilo... dla mnie to przerazajace,ze historia niewiele was nauczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s 02.06.11, 19:55 > Mam 32 lata i od zawsze tu mieszkam. Cmentarz moglby byc turystyczna atrakcja.. Tu masz racje... > . a popada od przynajmniej kilkudziesieciu lat w ruine. Cos sie zmienia... ale zamiast to zauwazyc, wolisz dokopac? Moze warto tez zauwazyc, ze jesli mowa o kilkuDZIESIECIU latach, to mowa m.in. o okresie, kiedy Zydow z Polski wyganiano... a jak juz byli, to z racji bogactwa juz byli traktowani jako "socjalistyczno-opastnyj element"... > dla mnie to przerazajace,ze historia niewiele was nauczyla. WAS? "Was, obywatelu", to nawet za komuny sie do mnie zwracano, bo bylem wtedy za mlody. Was, Zydow? Rownie dobrze moglbym powiedziec do Ciebie "Was, Zydow", byloby to rownie glupie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s IP: 195.117.149.* 06.06.11, 07:30 Widzę, że masz jakieś kompleksy i wszystko kojarzysz z PRL. Tata Cię lał pasem i był w ZOMO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ertbor Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s IP: 156.17.104.* 03.06.11, 08:14 "prawowitymi mieszkancami Ziemi Swietej" Kim są ci "prawowici" ? I co jest ważniejsze: prawo czy sprawiedliwość? Wreszcie naprawdę dobra informacja o opiece nad cmentarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
straznik.wroclawski . 03.06.11, 10:18 Są tu imponujące grobowce znanych wrocławskich rodów: bankierów, kupców i profesorów uniwersyteckich. Pochowano tu również więźniów obozów koncentracyjnych. Wielu z tych, którzy zostali zgładzeni w obozach koncentracyjnych, nie pozostawiło potomków mogących zadbać o miejsca pochówku, tymczasem ta opisana nekropolia ma tak niesamowity urok, że warto odrzucić swój antysemityzm i przejść obojętnie, jeśli już nie można z entuzjazmem, nad faktem przywracania nagrobków i ich otoczenia do stanu sprzed dziesięcioleci. Weźmy, dla przykładu, grobowiec rodziny Auerbach: wroclaw.hydral.com.pl/21439,obiekt.html Potomkowie rozjechali się po świecie, by przetrwać wojenną zawieruchę, a teraz szukają korzeni, pisząc na forach: Hallo Forscher, Hoffentlich kann jemand mich helfen. Mein Urahn, der 1790 geborene Siegmund Hess, kam nach Breslau und heiratete, etwa ende der 1820ger Jahre, Johanna Baruch. Die Hochzeitsreise machten sie in der Postkutsche nach Berlin. Diese Reise ist beschrieben in einem Artikel in der Breslauer Zeitung. Leider kenne ich nicht das genaue Jahr. Gibt es irgendwo eine Adresse wo ich informieren kann nach alten Ausgaben der Breslauer Zeitung? Einer der zwei Töchter von beiden war Arabella Hess. Sie wurde zwischen 1835-1840 in Breslau geboren, und starb dort 1896. Sie war verheiratet mit Dr. Med. Leopold Auerbach aus Breslau. Wo kann ich Hintergrundinformationen finden über Arabella Hess? Vielen Dank voraus, Charlotte "Witajcie, poszukiwacze! Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Mój przodek, urodzony w 1790 roku Siegmund Hess, przybył do Wrocławia i poślubił, gdzieś tak pod koniec 1820 roku, Johannę Baruch. Podróż poślubną do Berlina odbyli w dyliżansie pocztowym. Ta podróż została opisana w artykule zamieszczonym w Gazecie Wrocławskiej. Niestety, nie znam dokładnej daty. Istnieje jakiś adres, miejsce, gdzie mogłabym uzyskać infomację odnośnie archiwalnych wydań Gazety Wrocławskiej? Jedną z córek obojga (wyżej wymienionych Siegmunda i Johanny - od s.w) była Arabella Hess. Została ona urodzona we Wrocławiu pomiędzy 1835 a 1840, tam też umarła w roku 1896. Była ożeniona z doktorem nauk medycznych Leopoldem Auerbachem z Wrocławia. Gdzie mogę znaleźć podstawowe informacje o Arabelli Hess (Auerbach - od s.w.)? Z góry dziękuję, Charlotte." Czyż nie piękna historia? Jak widać potomkowie naszych Żydów, pochowanych na naszym Cmentarzu Żydowskim, szukają, ale błądzą po omacku, nie wiedząc o istnieniu Gabinetu Śląsko-Łużyckiego Biblioteki Uniwersyteckiej;) Z pewnością z wielką chęcią by się też tymi nagrobkami zajęli, gdyby tylko mieli taką możliwość, ale przecież to nie takie łatwe, gdy mieszka się z Izraelu, Stanach, w Holandii, gdzieś w rozproszeniu. Non est Judeus, neque Graecus; non est servus, neque liber; non est masculus neque femina: omnes enim vos unum estis in Christo Jesu. - nie ma Żyda, ani Greka, niewolnika czy człeka wolnego... - wszyscyśmy równi, tacy sami, ludzcy, pal sześć już, czy przed obliczem Pana, czy któregokolwiek z naszych współbraci. Zresztą zaniedbane cmentarze to nie tylko te żydowskie. Także te stare, niemieckie, rozrzucone po dolnośląskich lasach, w sąsiedztwie małych wiosek, są zapomniane, niszczone z czystej, szczeniackiej głupoty. Niedawno jeździłem z parą Niemców w okolice Wołowa i Świdnicy, by pytać o nagrobki, a potem, po zlokalizowaniu, wygrzebywać kamienne epitafia spod trawy, liści, piachu, scalać niczym puzzle porozbijane tabliczki z nazwiskami zmarłych. Jakaż była radość, gdy udawało się odnaleźć nazwisko mogące należeć do przodka! Widząc ogrom zniszczeń i czując oddech uciekającego czasu na plecach, zrodziła się we mnie idea założenia stowarzyszenia dbającego o zachowanie tych miejsc. Ktoś musi te nagrobki inwentaryzować, wykonywać dokumentację zdjęciową tego, co ocalało, edukować społeczność lokalną, lobbować u miejscowych władców. Niemcy szukający przodków boją się nawet pytać o niemiecki nagrobki. Wiedzą bowiem, jak wielkich krzywd doznaliśmy z ich rąk. Gdy rozmawiałem z napotykanymi pod Wołowem ludźmi, próbując ustalić, gdzie przed wojną byli grzebani poprzedni mieszkańcy tych ziem, a potem referowałem moim znajomym to, co ustaliłem, ci ocierali ukradkiem łzy, dziwiąc się, że nie ma w moich rozmówcach niechęci, że można swobodnie o TAKIE rzeczy pytać. Odnawiajmy zatem tyle, ile się tylko da, by to, co piekne, mogło trwać wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pirks0 Re: Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego s 03.06.11, 10:47 Szkoda, że trzeba inwestować w wojnę, skoro nie wiadomo z którym ugrupowaniem terrorystycznym mieliby się dogadywać Żydzi w Palestynie. Gdyby Arabowie mieli swoje władze byłyby jakieś reprezentacje do rozmów po obu stronach konfliktu. A tak dramat - z jednej strony pół miliona wypędzonych Palestyńczyków, z drugiej ostrzeliwane co chwila osiedla żydowskie, szkoły, szpitale itp. I jak tu nie budować muru? Gdyby to nie było tak zawikłane, już dawno rozwiązano by problem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_autko Cmentarz Żydowski przy Lotniczej ma swojego str... 04.06.11, 06:51 A to już Żydzi nie mogą zasponsorować remont ? Polska robi remonty na cmentarzach za wschodnią granicą. Co za wstrętny i niewdzięczny naród, nawet dla swoich poprzedników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Na biednego nie trafiło IP: *.man.tk-internet.pl 04.06.11, 19:06 niech sobie wydają nawet 20 milionów ale z żydowskiej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ki dobry opiekun IP: *.centertel.pl 01.11.11, 16:46 cieszę się, że tym cmentarzem zaopiekował się ktoś z taką pasją, zdecydowaniem, pracowitością i wiedzą jak Pan Piotr. Faktycznie dobrze, że Żydzi zajęli się cmentarzem, bo Polacy mało czym potrafią zająć się dobrze. Dając z siebie niewiele, niejednokrotnie doświadczyłam hojności i troskliwości ze strony środowiska żydowskiego we Wrocławiu, za co jestem niezmiernie wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś