Gość: Neverhood ile mogę mieć świateł na rowerze IP: *.internetia.net.pl 10.10.12, 13:04 Ile mogę mieć świateł na rowerze? Ostatnia zmiana w rozporządzeniu o ... pojazdów mówi o co najmniej 1... rgtk.republika.pl/swiatla4.htm Ale 56.1.3 56.1.4 tak trochę temu przeczą. Do tego dochodzi 56.4 , który odnosi się do załącznika 6. A tam .. Załącznik 6 odnosi się po pojazdów samochodowych ( nie rower) oraz przyczepy. A przyczepka rowerowa jest przyczepą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood pieszy niosący samochód musi po chodniku IP: *.internetia.net.pl 15.10.12, 22:30 Czy pieszy niosący samochód osobowy, nadal ma prawny obowiązek korzystać z chodnika? Nawet jeśli się nie mieści, ma schody itd...? www.youtube.com/watch?v=QfYVyZih0Uo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Czy w hulajnodze trzeba trzymać nogi na pedałach ? IP: *.e-wro.net.pl 20.10.12, 21:15 Rower to pojazd poruszany siłą mięśni. Taka hulajnoga jest zatem rowerem link A zatem zgodnie z PoRD należy trzymać nogi na pedałach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood mandat za upadek IP: *.internetia.net.pl 26.11.12, 19:22 Czy jeśli wywrócę się na rowerze, a zobaczy to policjant, to dostanę mandat za to zdarzenie? Czy jeśli od tego własnego upadku złamie sobie palec, to sąd mnie skaże na karę więzienia za spowodowanie obrażeń ciała powyżej 7 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: mandat za upadek IP: *.e-wro.net.pl 27.11.12, 04:40 > Czy jeśli wywrócę się na rowerze, a zobaczy to policjant, to dostanę mandat za > to zdarzenie? Czy jeśli od tego własnego upadku złamie sobie palec, to sąd mni > e skaże na karę więzienia za spowodowanie obrażeń ciała powyżej 7 dni? Jak to się stanie pasażerowi to zapewne tak. Skoro wlepiają mandat za przechodzenie na czerwonym na pustej ulicy w trosce aby nie było wypadku, to jak mogą odpuścić jak spowodujesz wypadek i się przewrócisz ? Dobre pytanie do policji w dyskusji nad sensem ich działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood mandat za nieodśnieżenie roweru IP: *.internetia.net.pl 07.12.12, 22:41 Czy za nieodśnieżenie roweru można dostać mandat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: mandat za nieodśnieżenie roweru IP: *.play-internet.pl 07.12.12, 23:43 A czy za nieodśnieżenie siebie - pieszego można dostać mandat? A za swojego psa, nieodśnieżonego? A za nieodśnieżony wózek z dzieckiem, z niepełnosprawnym, za sanki nieodsnieżone? Za biegówki ze sniegiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood Re: mandat za nieodśnieżenie roweru IP: *.internetia.net.pl 08.12.12, 15:31 Policja krając za nieodśnieżenie samochodu powołuje się na swoją interpretację: " Według art. 66 prawa o ruchu drogowym: Samochód ma być tak utrzymany, aby korzystanie z niego: - nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę, - zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe, wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania, hamowania, sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu. " e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/za-nieodsniezony-samochod-bedzie-mandat.html Tylko, że na prawdę ten przepis wygląda tak: Pojazd uczestniczący w ruchu drogowym powinien być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany .... A to oznacza, że luźna interpretacja policji może zostać użyta do zwalczania plagi rowerowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood z przyczepką po sniegu IP: *.internetia.net.pl 08.12.12, 20:38 Jak jeździć z przyczepką po śliskim (śniegu)? Jakie różnice sprawia śnieg? Jakieś porady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: z przyczepką po sniegu IP: *.e-wro.net.pl 10.12.12, 04:59 > Jak jeździć z przyczepką po śliskim (śniegu)? Jakie różnice sprawia śnieg? Jak > ieś porady? Ja tam nie widzę różnic. Nie ma jeszcze tyle śniegu aby z tego powodu były kłopoty. Ślizgam się na moich slickach jak jadę bez przyczepki, przyczepka zdaje się stabilizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood Re: z przyczepką po sniegu IP: *.internetia.net.pl 10.12.12, 17:44 Pojeździłem. Z przyczepką. Lekka nie była. 1.Hamulce. Po co komu hamulce? Na śliskim i tak wszystko się rozbija o przyczepność opon roweru. Przyczepka pcha, a rower jedzie. Hamulców używa się mocniej i dłużej niż na solo. Hamulce nie muszą być mocne. I tak wcześniej zblokuje się koło. Więc hamowanie na granicy przyczepności przodem i tyłem, i umiejętność radzenie sobie z zblokowaniem kół. Efekt, jedzie się lekko zwalniając. Jak nie umiesz hamować, to przyczepka pomoże ci to wykryć. 2.Jazda. Z przyczepką jak w lecie, jedzie się ciężej i wolniej. Na śliskim(sniegu) jest jeszcze wolniej (opory) , a mocno się pedałuje. Efektem tego jest łatwiejsze złapanie uślizgu tyłu niż jadąc solo. Jedzie się po śliskim, a trzeba ostro kręcić. Trzeba też dociążyć koło napędowe swoim ciężarem, aby się nie ślizgać. 3. Zakręty. Przyczepka zwalnia nawet na prostej. Nie ma tej prędkości, aby się wyłożyć na zakręcie. 4. Poślizgi. Czasem któreś kółko dojedzie od nierówności. Jak tył odjedzie, to przyczepka jeszcze popycha. Pomimo prób, nie udało mi się wprowadzić w poślizg przyczepki 2 kołowej. Z racji mocnego kręcenia pedałami jest ciekawie na śliskim. 5.Górki. Nawet w lecie, przyczepka dobrze wykrywa wszelkie podjazdy. Nawet niewidoczne. Na śliskim będzie się wtedy ślizgać. A zjazd z większej górki z przyczepką to patrz pkt1. Praktycznie pokonał mnie wyślizgany przejazd kolejowy na 30cm podwyższeniu. 6.Podjazdy. Jak w lecie ciężko było wepchnąć rower z przyczepką na jakiś podjazd, to na śniegu będzie to jeszcze cięższe zadanie. 7.Błotko. Nie maco cudować, kola rowery podrzucają "blotko", a jak podrzuci,to leci na przyczepkę. Ja owinąłem przyczepkę od frontu długim workiem foliowym i nie pobrudziłem przyczepki i towaru. 8.Termika. Jedzie się wolno i trzeba się mocno kręcić. Więc jest trudniej się wyziębić niż od jazdy solo. 9.Dziury. Ja zauważysz dziurę, to hamulce nie pomogą (patrz pkt1.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood strefa zamieszkania zwierze pierwszeństwo IP: *.internetia.net.pl 09.01.13, 21:21 Czy w strefie zamieszkania pierwszeństwo ma pies przed pojazdem(tak samo jak pieszy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood ograniczenie prędkości poza terenem zabudowanym IP: *.internetia.net.pl 03.02.13, 19:21 Jakie jest prawne, ograniczenie prędkości roweru poza terenem zabudowanym? 90km/h jest zdefiniowane dla pojazdów samochodowych., więc rower podlegałby pod PoRD art. 20 .3.2.b Czyli inne pojazdy, na pozostałych drogach - 70 km/h. Stąd apel do rowerzystów: mając dużą górkę, uważajcie na fotoradary i 70km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood znak B9 co go dowołuje IP: *.internetia.net.pl 28.02.13, 08:55 Znak B9 - zakaz wjazdu rowerów i wózków rowerowych. Pytanie co go odwołuje, tzn mogą już wjeżdżać rowery i wózki rowerowe. Czy skrzyżowanie go odwołuje? Czy jest znak odwołujący ten znak? Odpowiedz Link Zgłoś