Dodaj do ulubionych

Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych krajach UE

01.09.11, 10:30
Tak zarabiają nauczyciele (od 01.09.2011):
Nauczyciel stażysta - 2619 zł (171 zł więcej niż dotychczas) - 18 godzin (2 niepłatne)
Nauczyciel kontraktowy - 2906 zł (190 zł więcej niż dotychczas) - 18 godzin (2 niepłatne)
Nauczyciel mianowany - 3770 zł (247 zł więcej niż dotychczas) - 18 godzin (2 niepłatne)
Nauczyciel dyplomowany - 4817 zł (315 zł więcej niż dotychczas) - 18 godzin (2 niepłatne)

Tyle zarabiają nauczyciele w UE:
Wielka Brytania - 10 tys. zł - 35 godzin
Niemcy - 12 tys. zł - 27 godzin
Francja - 8 tys. zł - 26 godzin
Holandia - 8 tys. zł - 29 godzin
Czechy - 4 tys. zł - 20 godzin

Dalej uważacie, że polscy nauczyciele mają taki "full-wypas"?

więcej:

www.fakt.pl/Cala-prawda-o-zarobkach-nauczycieli-4817-zl-Tak-twierdzi-MEN,artykuly,113445,1.html
Obserwuj wątek
    • sothink Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 01.09.11, 11:16
      odnosząc się do średniej płacy Polski nauczyciel ma full wypas.
      • piotr_ze_wsi Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 01.09.11, 16:16
        Zarabiają zdecydowanie za dużo w stosunku do czasu pracy.
    • Gość: mikser Uwaga! hildegunst podał średnie stawki w/g MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 12:13
      Realia nie są juz takie optymistyczne:

Minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego od 1 września 2011 r. dla nauczyciela z tytułem magistra z przygotowaniem pedagogicznym wynoszą:

- dla nauczyciela stażysty: 2 182 zł (143 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)

- dla nauczyciela kontraktowego: 2 246 zł (147 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)

- dla nauczyciela mianowanego: 2 550 zł (167 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)

- dla nauczyciela dyplomowanego: 2 995 zł (196 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej).

A "średnią" to niech sobie w buty wsadzą. To tak, jak jakby liczyć zarobki górników dołowych uwzględniając przy tym pensje prezesów spółek węglowych.
      • Gość: nasty Re: Uwaga! hildegunst podał średnie stawki w/g ME IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.11, 16:41
        Eh.. Czyli tamto to stawki 'średnie'.. Brawo za rzetelność ;) Warto dodać, że dyrektorzy, którzy zarabiają więcej też pracują jako nauczyciele, to już wiadomo co zawyża średnią. Czyli mamy - studia magisterskie, kilkunastoletnie doświadczenie zanim dojdzie się do dyplomowanego i co? Mamy 2 tysiące z groszami.. Żenada.
      • Gość: angrusz1 Re: Uwaga! hildegunst podał średnie stawki w/g ME IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 21:20
        Do miksera :

Pisze :"A "średnią" to niech sobie w buty wsadzą."

Hmm, co to oznacza średnie stawki , czy wiesz coś więcej ?

Bo z mojego doświadczenia to budżety szkolne stanowią spore obciążenie dla budżetów gminnych - subwencja w żaden sposób nie pokrywa wszystkich kosztów utrzymania szkoły .
        Dlatego dyrektorzy maja przykazane oferować najniższe możliwe stawki .
        Owszem są bogate gminy np Kleszczów . One mogą oferować znacznie wyższe stawki .
        Ale przecież takich gmin nie jest dużo w kraju i wg mnie w żaden sposób te ich wyższe stawki nie mogą tak wpłynąć , by średnia aż tak wzrosła z 2182 aż do 2619 dla stażysty .

Dlatego autor winien dać nam pewne wyjaśnienia . W przeciwnym razie taki przekaz jest mało wiarygodny a może być zwykłą wredną manipulacją .

Ktoś inny gdzieś zasugerował , że 2619 to jest takie brutto , które obejmuje również i składkę emerytalna płaconą przez pracodawcę . Nie wiem czy to prawda , bo pracodawca dopłaca do składki emerytalnej ale nie aż tak dużo jak te kwoty się różnią .
      • zetkaf Re: Uwaga! hildegunst podał średnie stawki w/g ME 03.09.11, 08:16
        > Minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego od 1 września 2011 r. dla nauczycie
        > la z tytułem magistra z przygotowaniem pedagogicznym wynoszą:
        Wiesz, slyszalem o "dyrektorach", ktorzy pracuja za stawki nieduzo wyzsze niz minimalna krajowa. Fakt, ze stanowisko "dyrektor" jest tu mocno rozdmuchana nazwa, "dyrektor" zarzadza przedsiebiorstwem rzedu 4 osoby, ale jak bym myslal tak jak ty, to bym stwierdzil, ze dyrektorzy to tacy biedni ludzie, oni tam malo zarabiaja, bo przeciez liczy sie tylko najnizsza stawka. Wlasnie srednia jest bardziej wiarygodna, a nie ekstrema.

> - dla nauczyciela stażysty: 2 182 zł (143 zł więcej od stawki aktualnie obowiąz
        > ującej)
        No, zwlaszcza w przypadku nauczyciela stazysty mozna mowic, ze srednia jest zawyzona, bo uwzglednia np. dyrektorow szkol? ;)
    • sverir Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 01.09.11, 15:26
      > Dalej uważacie, że polscy nauczyciele mają taki "full-wypas"?

A może by tak porównać z zarobkami reszty społeczeństwa w Polsce, a nie z zarobkami na zachodzie? Bo ja to mogę w ten sposób wykazać, że nasi sędziowie i prokuratorzy zarabiają gorzej niż jałmużna, porównując ich kolegów ze Starej UE.
    • Gość: nasty Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.11, 16:38
      Czyli osoba z tytułem magistra, po jakiś kilkunastu lat pracy, wielu dodatkowych kursach zarabia niewiele ponad 3 tysiące.. Bo podając godziny wprowadzasz tylko ludzi w błąd. Dodać do tego rady pedagogiczne, zebrania, wycieczki, dodatkowe bezpłatne zajęcia, okienka (nikt przecież na 45 minut nie pojedzie do domu, a w pracy się siedzi - bezpłatnie) i inne pierdoły i się te 40 godzin uzbiera. A 3 tysiące przy wieloletnim doświadczeniu szału nie robi. Biorąc pod uwagę odpowiedzialność i ilość dzieci do wychowania.
      • zetkaf Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 03.09.11, 08:43
        > e bezpłatne zajęcia, okienka (nikt przecież na 45 minut nie pojedzie do domu
        a dolicz ze w niektorych firmach masz godzinna przerwe na luncz nie wliczana do czasu pracy?

> w pracy się siedzi - bezpłatnie)
        ale sie nie pracuje...

> i inne pierdoły i się te 40 godzin uzbiera.
        Odejmij dluzsze wakacje i znowu wrocimy do tego, co podal. GW zrobila dokladne zestawienie i wyszlo, ze nauczyciel ma wyjatkowo dobra stawke godzinowa.

> 3 tysiące przy wieloletnim doświadczeniu szału nie robi.
        Z kolei nauczyciel swiezo po studiach ma stawke, o ktorej niejeden absolwent moze pomarzyc.
        Tak wiec, doskonaly zawod na start?
    • Gość: angrusz1 Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 18:52
      Atak jest na stronie MEN

"Proponowane minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego od 1 września 2011 r. dla nauczyciela z tytułem magistra z przygotowaniem pedagogicznym wynoszą:

* dla nauczyciela stażysty: 2 182 zł (143 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)
      * dla nauczyciela kontraktowego: 2 246 zł (147 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)
      * dla nauczyciela mianowanego: 2 550 zł (167 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)
      * dla nauczyciela dyplomowanego: 2 995 zł (196 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej)."

czyli dość spora różnica między 2619 a 2183 - dla stażysty ale w podobnie dla innych stopni awansu .
      Skąd taka rozbieżność i kto jest bardziej wiarygodny .

Sądzę, że te niższe stawki są wiarygodne a do tego zamieszczone na oficjalnej stronie MEN
      • Gość: @ Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 19:09
        Ale te wyższe stawki podaje właśnie MEN jako średnie i robi ludziom wodę z mózgu, wliczając pensje dyrektorów szkół itp.

Podejdź potem do świeżo upieczonego nauczyciela dyplomowanego i powiedz mu, że słyszałeś o jego zarobkach w wysokości ok. 5000 zł. i popatrz na jego minę.

• Gość: angrusz1 Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 21:56
          Do @ :

Ale twoje rozumowanie jest chyba błędne .
          Bo pensja dyrektorska nie powinna np wpływać na średnią nauczyciela stażysty i kontraktowego , bo raczej nieprawdopodobne jest , by dyrektorem szkoły był nauczyciel kontraktowy .
          Pensja dyrektorska może zawyżać pensję nauczyciela mianowanego i dyplomowanego ale żeby aż tak bardzo ,to też nie uwierzę w to .
          Dyrektorzy też tak dużo nie zarabiają .
          A może ma ktoś takie dane . Czy to tajne przez poufne ?
      • zetkaf Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 03.09.11, 08:53
        > czyli dość spora różnica między 2619 a 2183 - dla stażysty ale w podobnie dla
        > innych stopni awansu .
        > Skąd taka rozbieżność i kto jest bardziej wiarygodny .
        Na pewno nie ty, skoro jako nauczyciel, ba, jako czlowiek zdaje sie z "wyzszym" wyksztalceniem, nie odrozniasz minimalnej od sredniej....
        • Gość: angrusz1 Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 10:04
          Do zetkaf :

Powiem dosadnie durnia to ty z siebie robisz .
          Ty próbujesz wmówić, że w skali kraju stażyści zarabiają średnio 2619 . To musi oznaczać , że część samorządów płaci minimalna stawkę a część bardzo wysoką .
          Hmm, tak może się i dziej ale taką wysoką to płacą np w gminie Kleszczów i kilku innych a wszędzie się oszczędza, bo nie ma pieniędzy i płaci się minimalną stawkę .
          Ciemnoty nie wciskaj .
          Dodam jeszcze powtórz sobie jak się oblicza średnią .
          • zetkaf Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 03.09.11, 10:45
            > Ty próbujesz wmówić, że w skali kraju stażyści zarabiają średnio 2619 . To mus
            > i oznaczać , że część samorządów płaci minimalna stawkę a część bardzo wysoką .
            Nie, ja tylko interpretuje podane dane statystyczne. Durniem to moze byc ktos, kto:
            - nie umie ich zinterpretowac (to o tobie),
            - podaje blednie wyliczone dane - czy sugerujesz wiec, ze MEN to durnie? Jesli tak, to nie bede sie z toba klocil, nie mnie oceniac, ja jednak wierze podanym przez nich danych. Podobnie jak wierze wartosciom minimalnym, i ich nie kwestionuje - a przeciez moglbym podac gdzies, ze jakis tam nauczyciel stazysta w jakiejs miejscowosci dostal 5 tys zlotych i wszyscy nauczyciele sa bogaci.

> Hmm, tak może się i dziej ale taką wysoką to płacą np w gminie Kleszczów
            no, ale placa, i na tym polega srednia. Ktos zabroni ci pracowac w Kleszczowie?

> i kilku innych a wszędzie się oszczędza, bo nie ma pieniędzy
            Nie "nie ma pieniedzy" tylko prawa rynku (podazy i popytu) sie klaniaja. Skoro jest nadmiar nauczycieli, zawsze sie znajdzie taki, ktory bedzie placowac za minimalna. Myslisz, ze w normalnych zawodach tak nie ma? Btw, jak juz gdzies podawalem, na rynku mozna znalezc "dyrektorow", ktorzy zarabiaja ponizej 2 tys. zl, wiec na tej podstawie, rozumujac tak glupio jak ty, moglbym pisac peany na czesc wyplat nauczycieli - przeciez nawet stazysta zarabia wiecej niz dyrektor!!!

> Dodam jeszcze powtórz sobie jak się oblicza średnią .
            No, powtorzylem. I dalej uwazam ja za najbardziej wiarygodny wskaznik, a nie jakies ekstrema. Oczywiscie, jest jakis inny wspolczynnik statystyczny, ktory mowi, ze iles tam procent zarabia w przedziale... ale niestety nie pamietam jego nazwy. Jeszcze bardziej eliminuje skrajne ekstrema.
            PS. widzisz, na moich studiach (i w szkole sredniej) to nawet specjalny przedmiot byl z obrobki uzyskanych danych. Szkoda, ze na twoich tego nie bylo.
            • Gość: angrusz1 Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 14:38
              Do zetkaf : Ja na moich studiach miałem statystykę .

Ale również obserwuję jak ludzie robią błędy w rozumieniu średniej .

Nie znam danych statystycznych .

Ale nauczycieli jest około 600 tys .

Niech z tego będzie 10 % stażystów , czyli 60 tys .

Skoro zakładasz za wiarygodne dane, że średnia zarobków nauczyciela stażysty będzie miała wynosić 2619 zł to spróbujmy teraz to obliczyć .

Przypominam nauczyciel stażysta prawie nie ma żadnych dodatków - może mieć motywacyjny , wiejski i za mieszkanie . Na pewno nie ma wysługi lat .

No i przypominam realia , samorządy nie mają pieniędzy na płacenie pensji nauczycielskich i to nawet duże miasta , bo widać ile szkół chcą zlikwidować a w koszcie utrzymania szkoły ok 70 % to koszty pensji .

Nie więc 20 % nauczycieli zarabia bardzo dużo , świetnie , bo taki bogaty samorząd : 5000 zl
              reszta , czyli 48 tys. niech zarabia minimalna stawkę czyli 2182.

Teraz obliczmy średnią

12.000 x 5000 + 48.000 x 2182
              ========================= = 2745, 6
              60.000

Hoho , nawet więcej .

No to teraz podaj gdzie to początkującemu nauczycielowi tyle się płaci : 5000 zł na masową skalę .

I ty nie próbujesz forumowiczom ciemnoty wciskać ?
              60.000
              • zetkaf Re: Średnia 03.09.11, 17:19
                > No i przypominam realia , samorządy nie mają pieniędzy na płacenie pensji naucz
                > ycielskich i to nawet duże miasta , bo widać ile szkół chcą zlikwidować a w kos
                > zcie utrzymania szkoły ok 70 % to koszty pensji .
                Wiec skoro nikt nie daje wiecej, niz minimalna, to skad sie bierze srednia wyzsza o 20%? No jakos z definicji sredniej nie da sie, zeby wszyscy mieli minimum, a srednia byla wyzsza, no nie?

> Nie więc 20 % nauczycieli zarabia bardzo dużo , świetnie , bo taki bogaty samor
                > ząd : 5000 zl reszta , czyli 48 tys. niech zarabia minimalna stawkę czyli 2182.
                Czyli widac, ze mozna? Wiec skoro stazysta, swiezynka absolwent moze zarobic 5000, to znaczy, ze ma duzo lepiej niz absolwent studiow inzynierskich, ktory po kilku latach dopiero osiagnie taka kwote, po wielkich podwyzkach. A ze inni zarabiaja 2182? A ktos im kaze? Moga pracowac tam, gdzie daja 5 tys., ja tez sie wynioslem za praca gdy mialem do wyboru pracowac w markecie za minimalna krajowa...

> No to teraz podaj gdzie to początkującemu nauczycielowi tyle się płaci : 5000 z
                > ł na masową skalę .
                No nie wiem, to ty sugerujesz takie kwoty. Ja raczej wierze, ze 70% stazystow ma "troche wiecej" niz srednia, 30% jedzie na minimalnej, i w ten sposob powstaje srednia. Bo twoje 5 tys dla stazystow to jakos nie wierze, za bardzo o absurd zachacza.

> I ty nie próbujesz forumowiczom ciemnoty wciskać ?
                Nie, ja nigdzie nie pisze, ze stazysta gdziekolwiek, bez specjalnych dodatkow za wysluge lat, dostaje 5 tys.
                • Gość: angrusz1 Re: Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 20:58
                  Do zetkaf :

Pracuję w szkołach od 13 lat , w wielu szkołach w różnych miejscach i nigdy ,, nigdy stażysta tyle nie zarabia a jak mi , mi i stażystom oferowano stawki to zawsze, zawsze były minimalne .

Dlatego nie próbuj wciskać ciemnoty, że samorządu takie hojne i tyle płacą - ze swoich dochodów - nauczycielom .
                  Nikt, powtórzę nikt ci na forum w to nie uwierzy , bo prawie każdy ( prawie bo są gminy jak Kleszczów , czy Lubin ) ma takie jak ja doświadczenie .
                  • zetkaf Re: Średnia 03.09.11, 21:32
                    > Pracuję w szkołach od 13 lat , w wielu szkołach w różnych miejscach i nigdy ,,
                    > nigdy stażysta tyle nie zarabia a jak mi , mi i stażystom oferowano stawki to
                    > zawsze, zawsze były minimalne .
                    No wiec wytlumacz mi, skad sie ta srednia bierze? Z zarobkow nielicznych stazystow na poziomie 5.000??? Cos nie wierze....
                    ps. no chyba, ze w MENie pracuja idioci, ktorzy nie wiedza jak liczyc srednia. Juz to wczesniej sugerowalem, i jakos do tej wersji sie nie chcesz przylaczyc. Wiec jak to w koncu jest?

> Dlatego nie próbuj wciskać ciemnoty, że samorządu takie hojne i tyle płacą - ze
                    > swoich dochodów - nauczycielom .
                    Ale to NIE JA wciskam ciemnoty. Co najwyzej MEN. A wiec co, nazwiesz MEN klamcami? Czy moze wyciagniesz jakies prawa statystyki, ktore z tysiaca minialnych potrafia wyciagnac srednia na poziomie o 20% wyzsza?

> Nikt, powtórzę nikt ci na forum w to nie uwierzy , bo prawie każdy ( prawie bo
                    > są gminy jak Kleszczów , czy Lubin ) ma takie jak ja doświadczenie .
                    Czy sugerujesz, ze na forum sa prawie sami nauczyciele? Jesli nie, to znaczy ze klamiesz - bo skad maja miec takie doswiadczenie, skoro nie sa nauczycielami? Czyzby kolejne merytoryczne klamstwo, aby przekonac laikow ze jestes wiarygodny?
                    • Gość: angrusz1 Re: Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 07:55
                      Do zetkaf : hmmm zmieniłeś zdanie albo odwracasz kota ogonem .

Bo to ty twierdziłeś , że dane MEN są wiarygodne a ja udowadniałem, że nie .
                      I pokazałem to na przykładzie stażystów . Bo stażyści nie mają praktycznie żadnych dodatków i ich pensja jest taka jaka na umowie o pracę . Zwykle, ba !!! prawie zawsze jest taka jak minimalna dopuszczalna stawka , czyli obecnie 2182 .

No i wątpię , by stażyści mieli - masowo - nadgodziny .

Skąd MEN bierze kwoty 2618 , to nie wiem . Ale gdzie są związki zawodowe , czy nikt, że związków nie obserwuje tego forum , czy oni tam w związkach są sami sobą zajęci tylko .

Takie statystyki widzimy od lat . Od lat wciska się nam nauczycielom, że tyle , ba !!! tak dużo zarabiamy , a potem , kiedy dochodzi do obliczania emerytury to dopiero wychodzi po tym , jaka wysoka ta emerytura jest , jakie te zarobki były .
                      Co do wiarygodności pracowników MEN to mam takie doświadczenie, że w mojej sprawie po prostu zwyczajnie i wrednie kłamał ktoś . Ktoś jakiś niskiej rangi urzędnik sporządził pismo a potem już , a jakże aż wiceminister , nie , podpisał je .
                      A było to kłamstwo .
                      Taka jest dość często procedura urzędnicza .

Dodatki za nadgodziny .
                      Hmm, to zastanawiające jak mogą być dodatki za nadgodziny , jeśli tylu nauczycieli szuka pracy a dyrektorzy są zmuszani przez organ założycielski do przyjmowania nowych nauczycieli po to , aby nauczyciel miał tylko etat a inny nauczyciel pracę - to ma istotne polityczne znaczenie , zwłaszcza przed wyborami lokalnymi .
                      Taak, w mojej ( kiedyś ) szkole przed 1.09 na radę pedagogiczną przyszedł przedstawiciel starostwa i powiedział, że albo dyrektor zmieni przydział godzi albo MY zmienimy dyrektora .
                      No i dyrektor zmienił przydział - miałem średnio 18,54 godz.
                      Ale w innych przedmiotach przyjęto nowych , młodych ( dzieci byłych nauczycieli ) nauczycieli .
                      • zetkaf Re: Średnia 04.09.11, 09:05
                        > Bo to ty twierdziłeś , że dane MEN są wiarygodne a ja udowadniałem, że nie .
                        No nie wiem, czy udowodniles. Matematycznie udowodniles, ze albo wiekszosc ma minimalna i nieliczni maja 5tysiecy, albo wiekszosc ma lekko powyzej sredniej. Poza tym, udowadniales, ze ty ani nikt z twoich znajomych nie dostal wiecej niz minimalna krajowa. Przypuszczam jednak, ze ty i twoi znajomi to grupka malo wiarygodna statystycznie - czy uwzgledniles ze ty i twoi znajomi to niekoniecznie pelny przekroj wedlug wielkosci miasteczek, kierunkow nauczania, itp.?

> ych dodatków i ich pensja jest taka jaka na umowie o pracę . Zwykle, ba !!! pra
                        > wie zawsze jest taka jak minimalna dopuszczalna stawka , czyli obecnie 2182 .
                        No, wlasnie dowodem nazywasz swoje doswiadczenia. A statystyka obejmuje pare (set?) tysiecy przypadkow a nie kilkanascie, na dodatek z wielu roznych srodowisk - uwzgledniajac kierunek nauczania (np. jezykowcy), wielkosc miasta (zdaje sie, ze w malych mozna zarobic wiecej), itp?

> Skąd MEN bierze kwoty 2618 , to nie wiem .
                        To moze pora sie dowiedziec, a nie tylko powtarzac: klamia, klamia...

> Takie statystyki widzimy od lat . Od lat wciska się nam nauczycielom, że tyle ,
                        > ba !!! tak dużo zarabiamy , a potem , kiedy dochodzi do obliczania emerytury t
                        > o dopiero wychodzi po tym , jaka wysoka ta emerytura jest , jakie te zarobki by
                        > ły .
                        A co, wczesniej na koncie tego nie zauwazasz?

> Co do wiarygodności pracowników MEN to mam takie doświadczenie, że w mojej spra
                        > wie po prostu zwyczajnie i wrednie kłamał ktoś .
                        Oczywiscie, bo w MENie to tylko klamia, zwlaszcza, ze to tak ciezko zweryfikowac, cyferki to taka dziwna materia ze sie nimi tak latwo manipuluje? Ty chyba nie jestes nauczycielem matematyki ;)

> Ktoś jakiś niskiej rangi urzędnik sporządził pismo
                        A co, srednia powinien liczyc minister wedlug ciebie, czy wlasnie urzednik?

> A było to kłamstwo .
                        A mozesz to udowodnic?

> Hmm, to zastanawiające jak mogą być dodatki za nadgodziny , jeśli tylu nauczyc
                        > ieli szuka pracy
                        nauczycieli ogolnie tak, ale zdaje sie z nauczycielami jezykow obcych w malych miastach to juz jest problem?
                        • Gość: angrusz1 Re: Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 11:30
                          Do zetkaf :

Pisze :

"
                          nauczycieli ogolnie tak, ale zdaje sie z nauczycielami jezykow obcych w malych miastach to juz jest problem? "

Ot i widać jak ty daleko jesteś od realiów .

W moich dość dużym mieście - 13 w skali kraju - są cztery wyższe uczelnie , które produkują , tak produkują nauczycieli języków obcych w tym i angielskiego .

I ... i nie tylko w tym dużym mieście nie ma dla nich pracy ale także i wokół , daleko wokół w miasteczkach i wsiach . Ja musiałem kilka lat temu dojeżdżać do Piekar Śląskich - 70 km .

I podobnie jest w całym , prawie całym kraju .

Nie dotarło do ciebie, że czas , biegnie ba !! leci i wielu , bardzo wielu studentów już pokończyło studia na uniwersytetach - UWR , jak i na licznych szkołach językowych - licencjaty tylko .
                          Może i gdzieś brakuje gdzieś nauczycieli języków obcych ale to nie jest problem , już nie jest problem w skali kraju .

Przejrzyj tę stronę i znajdź oferty dla nauczycieli języków obcych . Owszem jeszcze 10 lat temu było ich dużo .

app.kuratorium.katowice.pl/ofertypracy/oferty.aspx
                          Dlatego wiarygodność twoich wywodów jest żadna .
                          • zetkaf Re: Średnia 04.09.11, 14:17
                            > W moich dość dużym mieście - 13 w skali kraju - są cztery wyższe uczelnie , któ
                            > re produkują , tak produkują nauczycieli języków obcych w tym i angielskiego .
                            > I ... i nie tylko w tym dużym mieście nie ma dla nich pracy ale także i wokół ,
                            > daleko wokół w miasteczkach i wsiach . Ja musiałem kilka lat temu dojeżdżać d
                            > o Piekar Śląskich - 70 km .
                            No i o tym mowie. Znam osobe, ktora mieszka w malym miescie wojewodzkim, w ktorym nie ma zadnej uczelni jezykowej. Chciala zostac tam, gdzie studiowala - ale byla zbyt duza konkurencja, bo tam byly "fabryki" nauczycieli. Wiec wrocila do rodzinnego miasta, i prace znalazla. Nie przeniesie sie do duzego miasta, bo tam pracy nie znajdzie.
                            Widzisz, widzisz, w malych miastach jest problem, bo po 5 latach w "duzym miescie" nikt nie chce sie wyniesc na "prowincje".

> Może i gdzieś brakuje gdzieś nauczycieli języków obcych ale to nie jest problem
                            > , już nie jest problem w skali kraju .
                            Wiesz, kiedys w wyborach probowano ograniczyc Polske do wielkich miast. Politycy poszli do przodu, ty wciaz pozostales na tym poziomie...
                            • Gość: angrusz1 Re: Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 14:39
                              Zetkaf :

Manipulujesz ,

ja napisałem, że i w moim mieście i okolicach : miasteczkach i wsiach .

A na Śląsku - tym górnym też nie ma i podałem ci link do kuratorium w Katowicach , gdzie tam są oferty pracy . Znalazłeś jak dużo ich jest ?

Dawniej było pełno . Praca w Piekarach to 2008 rok . A i wcześniej bywało najpierw bezrobocie od 1.09 a potem łapanie po kilka godzin gdziekolwiek - oczywiści i na czas określony .

Na Śląsku Górnym - gdzie jest pełno i miast i miasteczek - też już nie ma pracy dla nauczycieli języków. A jak się pojawia to oferta nie ukazuje się publicznie tylko jest przekazywane to znajomym i rodzinie .
                              • zetkaf Re: Średnia 04.09.11, 15:12
                                > ja napisałem, że i w moim mieście i okolicach : miasteczkach i wsiach .
                                A statystyki nie sa z twoich okolic, ale z calej Polski. Juz wczesniej sugerowalem, ze nie jestes wiarygodna "probka statystyczna", ile razy nalezy ci to powtarzac?

> A na Śląsku - tym górnym też nie ma i podałem ci link do kuratorium w Katowicac
                                > h , gdzie tam są oferty pracy . Znalazłeś jak dużo ich jest ?
                                A Polska na Slasku sie konczy? A nie zatrudnia sie np. bez umieszczenia ogloszenia?

> Dawniej było pełno . Praca w Piekarach to 2008 rok . A i wcześniej bywało najpi
                                > erw bezrobocie od 1.09 a potem łapanie po kilka godzin gdziekolwiek - oczywiści
                                > i na czas określony .
                                W miescie (i okolicy) gdzie sa 4 uczelnie jezykowe. Ciagle to powtarzam, ciagle ty to powtarzasz, i ciagle nie widzisz zwiazku?
                        • Gość: angrusz1 Re: Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 12:01
                          Zetkaf napisał

"> ych dodatków i ich pensja jest taka jaka na umowie o pracę . Zwykle, ba !!! pra
                          > wie zawsze jest taka jak minimalna dopuszczalna stawka , czyli obecnie 2182 .
                          No, wlasnie dowodem nazywasz swoje doswiadczenia. A statystyka obejmuje pare (set?) tysiecy przypadkow a nie kilkanascie, na dodatek z wielu roznych srodowisk - uwzgledniajac kierunek nauczania (np. jezykowcy), wielkosc miasta (zdaje sie, ze w malych mozna zarobic wiecej), itp? "

Tak, statystyka opiera się na wielu danych , w tym przypadku może to być kilka tysięcy pensji np stażystów .
                          Moje wywody mogą więc tylko być odczuciem , nie dowodem .

Wiele razy moje odczucia i obserwacje - na prawdę w ograniczonej skali - pokrywają się z rzetelnymi - powtórzę - rzetelnymi danymi .

A więc jeśli ja obserwuję , że wiele samorządów narzeka na brak pieniędzy na cele oświatowe i próbuje oszczędzać jak się da - Ba !!! likwidują szkoły , to skąd te samorządy będą miały na wysokie pensje dla stażystów .
                          Taki jest mój to rozumowania .

I tam gdzie ja pracowałem - wiele szkół, bo w wielu pracowałem także dodatkowo , na zastępstwo ( bo ciężko jest o pracę , nawet dla nauczycieli języków ) , płaciło stażyście minimalną stawkę .

I nic nie wskazuje , by inne samorządy miały o wiele większe dochody , by móc sobie pozwolić na niebotyczne pensje dla nauczycieli

Takich samorządów jest niewiele .

A ty próbujesz wciskać ciemnotę powołując się na dane statystyczne MEN .
                          To niech MEN, na żądanie związków zawodowych poda na jakiej podstawie taką ma średnią np dla stażysty obliczył i podał .
                          A powtórzę , wątpię , by stażyści , w tym i nauczyciele języków obcych , mieli nadgodziny , na pewno nie mają dodatku stażowego . Mogą mieć dodatek wiejski - jeśli na wsi lub miasteczku do 5 tys .

Dlatego wniosek : pierdoły opowiadasz i pierdoły chcesz wcisnąć .

Chociaż nie ja dysponuję statystykami i nie jestem w stanie to pokazać - tak kawa na ławę .
                          I tu tylko jest moja słabość .

Ale tak samo i ludzie unikają Cygana , bo wiedzą, że Cyganie kradną i nie muszą mieć do tego statystyk ale tylko ludzkie doświadczenie , nawet nie swoje .
                          I ta zasada im służy , dobrze służy .

Ja też pozostaję przy swojej zasadzie myślenia .

p.s.

A w mojej prywatnej sprawie to wredny , niekompetentny urzędnik MEN nakłamał a wiceminister podpisał . Mogę się spotkać w sądzie w tej sprawie .Chętnie .
                          • zetkaf Re: Średnia 04.09.11, 14:28
                            > Wiele razy moje odczucia i obserwacje - na prawdę w ograniczonej skali - pokryw
                            > ają się z rzetelnymi - powtórzę - rzetelnymi danymi .
                            No to rozumiem, ze ty wiesz, jak jest w calej Polsce? A wysciubiles ty chociaz nosa poza Dolny Slask? Aaa, przepraszam, w Piekarach byles, to chyba juz Gorny Slask?

> A więc jeśli ja obserwuję , że wiele samorządów narzeka na brak pieniędzy na c
                            > ele oświatowe i próbuje oszczędzać jak się da - Ba !!! likwidują szkoły
                            i co, uczniowie przestaja sie uczyc? Czy moze w szkolach, do ktorych przechodza uczniowie, nauczyciele dostaja np. nadgodziny? Oszczednosci nie wynikaja tylko z ciec na wyplatach, to takze np. koszty budynkow...

> A ty próbujesz wciskać ciemnotę powołując się na dane statystyczne MEN .
                            > To niech MEN, na żądanie związków zawodowych
                            A czemu akurat na zadanie zwiazkow? To ZZ maja jakies specjalne uprawnienia?
                            Chcesz, to moze sam napisz maila, a nie zwalaj na innych.

> nadgodziny , na pewno nie mają dodatku stażowego . Mogą mieć dodatek wiejski -
                            > jeśli na wsi lub miasteczku do 5 tys .
                            A skad wiesz, ze tyle wynosi? Btw, jesli tak jest, to moze faktycznie masz racje, 10% zarabia 5tys, i stad wychodzi ta srednia.

> Dlatego wniosek : pierdoły opowiadasz i pierdoły chcesz wcisnąć .
                            Jesli dla ciebie 500 zl to pie..., to po co sie klocisz? Przynajmniej nie neguje rzeczywistosci...

> Chociaż nie ja dysponuję statystykami i nie jestem w stanie to pokazać - tak ka
                            > wa na ławę .
                            > I tu tylko jest moja słabość .
                            Dokladnie, ze probujesz swoje odczucia zamienic w cyferki. Matematyka jest matematyka, jej nie oszukasz...

> Ale tak samo i ludzie unikają Cygana , bo wiedzą, że Cyganie kradną i nie muszą
                            > mieć do tego statystyk ale tylko ludzkie doświadczenie , nawet nie swoje .
                            A widzisz, a jakos na rynku graja cyganie i jeszcze nikogo nie okradli... ale co tam, zrezygnowac z muzyki, bo stereotypy nie kaza myslec.
                            PS. Masz samochod? Pewnie ci ukradli, bo przeciez mieszkasz w kraju zlodziei samochodow?

> A w mojej prywatnej sprawie to wredny , niekompetentny urzędnik MEN nakłamał
                            > a wiceminister podpisa
                            A ja tam uwazam, ze taki jeden z forum dostaje 500 tys zlotych wyplaty, i stad ta srednia wychodzi. I teraz boi sie przyznac, ze to on srednia zawyza. Wiesz, kogo mam na mysli?
                            • Gość: angrusz1 Re: Średnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 14:44
                              Zetkaf ty jesteś kompletnym ignorantem !!

Zetkaf pisze :

"nadgodziny , na pewno nie mają dodatku stażowego . Mogą mieć dodatek wiejski -
                              > jeśli na wsi lub miasteczku do 5 tys .
                              A skad wiesz, ze tyle wynosi? Btw, jesli tak jest, to moze faktycznie masz racje, 10% zarabia 5tys, i stad wychodzi ta srednia. "

To 5 tys to oznacza, że w miasteczkach do 5 tys mieszkańców mogą być dodatki wiejskie .

To ty o tym nie wiesz ?

Tyś tę kwotę potraktował jako pensję ?

To widać twoją znajomość branży .

Szkoda więc dyskutować .
                              • zetkaf Re: Średnia 04.09.11, 15:22
                                > To 5 tys to oznacza, że w miasteczkach do 5 tys mieszkańców mogą być dodatki wi
                                > ejskie .
                                A, to 5 tys to wielkosc miasta, a nie wysokosc dodatku? Widzisz, znow sie nieprecyzyjnie wyrazasz... jesli tak samo uczysz swoich uczniow...

> Tyś tę kwotę potraktował jako pensję ?
                                Jako pensje to nie wiem, ale jako zarobek - jak najbardziej ;)

> Szkoda więc dyskutować .
                                Jesli masz znowu naklamac i bawic sie slowkami zeby uszkiwac - to masz racje, szkoda ;)
    • pawel_zet Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 01.09.11, 19:22
      Super porównanie. Porównaj teraz koszty utrzymania. Czy w Polsce za liter mleka płaci się ponad jednego funta? Czy wynajęcie mieszkania to 800 euro?
    • Gość: angrusz1 Ciekawy aspekt stosunków pracy w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 07:48
      forum.gazeta.pl/forum/w,72,128401706,128509768,Pani_Gembicka_.html?wv.x=2
    • zetkaf Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 03.09.11, 08:54
      > Tyle zarabiają nauczyciele w UE:
      > Dalej uważacie, że polscy nauczyciele mają taki "full-wypas"?
      To moze jeszcze porownaj zarobki dyrektorow w Polsce i w Europie, i moze stawki inzynierow, specjalistow, informatykow. I co ci wyjdzie? Jeszcze sie okaze to samo.
    • Gość: gość Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.internetia.net.pl 03.09.11, 20:07
      najciekawszy jest pod tabelą dopisek, że jest brutto uśrednione z wszystkimi możliwymi dodatkami - m.in. wypłaty Dyrektorów placówek.
      Proszę zapytać się nauczycieli ile faktycznie zarabiają. Bo nie tyle ile jest w tabeli.
      To ściema wyborcza
      • Gość: kaja Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.home.aster.pl 03.09.11, 21:11
        Odpowiadam: Dyplomowana-20 lat stażu. 1-go września wpłynęło mi na konto 2600 zł. To za etat. Nadgodzin nie mam.
      • zetkaf Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 03.09.11, 21:34
        > najciekawszy jest pod tabelą dopisek, że jest brutto uśrednione z wszystkimi mo
        > żliwymi dodatkami - m.in. wypłaty Dyrektorów placówek.
        Czy za dyrektora jest dodatek (np. funkcyjny), czy moze umowa na inne stanowisko, i inna pensja?

> Proszę zapytać się nauczycieli ile faktycznie zarabiają. Bo nie tyle ile jest w
        > tabeli.
        Czy sugerujesz, ze klamia? To powiedz to jasno. Skoro tak, to udownij - albo przepros...
    • Gość: StarFox24 Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.196.154.171.threembb.co.uk 03.09.11, 21:45
      Wymienione sumy sa dla mnie szokujace ! pamietajac czasy kiedy w polsce w dobrym hotelu jako kelner zarabialem 800 zl 40 h 24 dni. Nauczyciele w Polsce to bogacze hmmm :)
      • Gość: Ewka Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.internetia.net.pl 04.09.11, 08:33
        >Wymienione sumy sa dla mnie szokujace ! pamietajac czasy kiedy w Polsce w dobrym hotelu >jako kelner zarabialem 800 zl 40 h 24 dni. Nauczyciele w Polsce to bogacze hmmm :)

Szkoda, że nie pamiętasz, za ile wtedy pracowali nauczyciele. I dzisiaj też chyba finansowo lepiej być kelnerem niz nauczycielem.

P.S. Zapomniałeś chyba pochwalić się napiwkami.
    • tomek854 Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 04.09.11, 13:05
      > Wielka Brytania - 10 tys. zł - 35 godzin

No to o co Ci chodzi? Nauczyciel w Wielkiej Brytanii zarabia za godzinę pracy mniej więcej tyle samo co nauczyciel dyplomowany, nawet nie dwa razy tyle co początkujący stażysta. A koszty życia są znacznie wyższe. I nie może sobie dorabiać korepetycjami bez podatku, bo nie ma czasu, bo pracuje w pełnym wymiarze godzin...

No i oczywiście nie każdy nauczyciel zarabia tyle ile podajesz, taki niewykwalifikowany supply teacher (czyli odpowiednik naszego stażysty) może zarabiać znacznie mniej niż 10 funtów na godzinę.

No a poza tym to ja żyję w Glasgow, wiem ile kosztuje tutaj życie i te 12 funtów za godzinę to nie są takie kokosy wcale. Ja zarabiam troszeczkę więcej niż te 10000 na miesiac i to w sam raz starcza na życie na przyzwoitym poziomie (wynajęcie mieszkania które nie jest zapleśniałą norą na zadupiu, spłacanie rat za małe autko kupione na scappage scheme, żywność lepsza niż Tesco Value, jakaś książka, kino, knajpa z przyjaciółmi i wizyta w Polsce od czasu do czasu. Na wakacje nie jeżdżę, bo odkładam na studia (ale w pracy mam jak na wakacjach).

No, ale po co o tym piszę: a po to, żeby pokazać, że porównywanie zarobków polskich nauczycieli z brytyjskimi to akurat średnio udana próba pokazania jak naszym jest źle. Jedyne co pokazałeś, to to, że nie znasz brytyjskich realiów.

Bo nie tylko wysokość zarobków w przeliczeniu na złotówki się liczy, ale też to, co za nie można kupić.
      • Gość: angrusz1 To trzeba ciągle powtarzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 14:34
        i to każdemu zawodowi :

Tomek 854 napisał :

"No, ale po co o tym piszę: a po to, żeby pokazać, że porównywanie zarobków polskich nauczycieli z brytyjskimi to akurat średnio udana próba pokazania jak naszym jest źle. Jedyne co pokazałeś, to to, że nie znasz brytyjskich realiów.

Bo nie tylko wysokość zarobków w przeliczeniu na złotówki się liczy, ale też to
        , co za nie można kupić. "

Czemu ludzie mają takie słabe wyczucie ekonomiczne ?
      • Gość: nasty Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.wroclaw.mm.pl 04.09.11, 15:07
        A w Polsce za te 2500 (po 20 latach pracy, bez szans na wyższe pensje w zawodzie.. ) to się mieszka w willi z basenem. Wynajęcie dwupokojowego mieszkania we Wrocławiu 2 tysiące. Na życie i inne potrzeby zostaje 500 zł - życie jak w bajce ;) Chyba jednak w WB proporcje wyglądają trochę inaczej. I to się tyczy nie tylko nauczycieli, ale ogólnie zarobków w Polsce. Jak ktoś zarabia średnią, to traktowany jest jak bogacz. Co z tego, że 1500 - 2000 idą na spłatę kredytu/wynajem, więc z jednej pensji nie da się normalnie nawet zamieszkać.
        • tomek854 Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja 04.09.11, 16:30
          Wygląda porównywalnie.

W porównaniu do ogólnego poziomu życia nauczyciele w UK żyją na podobnym poziomie jak nauczyciele w PL: nie stać ich na willę z basenem, ale nie muszą mieszkać z menelami w socjalnym mieszkaniu.

NIe stać ich na mercedesa, ale jakieś używane auto albo nowe, ale małe dadzą radę kupić.

NIe jeżdżą na safari co weekend, ale na jakieś tam małe wakacje w ciepłym kraju uda im się uzbierać.

I DOKŁADNIE TAK SAMO narzekają, że mają za dużo pracy, za mało zarabiają, nikt ich nie docenia i że chce się im pozabierać przywileje :-)
    • Gość: angrusz1 Może ktoś z Wrocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 14:29
      z władz oświatowych poda oficjalną statystykę :

Ilu jest nauczycieli w poszczególnych grupach awansu .

W jakiej wysokości są płacone dodatki

Ilu nauczycieli ma nadgodziny i ile jest to przeciętnie .

Czy samorząd płaci wyższe stawki niż minimalne i ilu procent nauczycieli to dotyczy .

Wtedy można się odnieść do 2182 brutto dla stażysty i średnio 2619 zł .

Czy stażyści też mają płacony dodatek motywacyjny i ile , są wychowawcami , mają nadgodziny ?
      • yoka1 Re: Może ktoś z Wrocka 04.09.11, 17:44
        nie znam statystyki,ale znam wielu nauczycieli z różnych placówek we Wrocławiu.

Nie ma żadnych motywacyjnych rozdawanych równo i każdemu, niestety, głównie dostają nauczycielki-koleżanki dyrektorów (jeśli dyr ma do dyspozycji jakieś pieniądze na ten cel), w niektóych szkołach dyrektorzy dają motywacyjne wg sprawozdań n-li, które ci piszą na koniec każdego semestru. Ale żeby nie było domysłów, to jest dodatek MOTYWACYJNY rzędu 100-150zł BRUTTO tylko na jeden semestr danego r.szk. - w wakacje nie jest płacony i nie przedłuża się automatycznie na kolejny semestr.

wychowawstwa dawane są tym nauczycielom, którym 1 godz wych jest potrzebna, aby mieli pełne etaty. W tej chwili dyrektorzy chcąc utrzymać większość n-li w pracy dają gołe etaty, o nadgodzinach można zapomnieć. Chyba, że doraźne zastępstwa, bo n-l chory i idzie się na lekcje płatną za niego. Ale to raz jest, a raz nie ma i nie można traktować to jako stałego elementu płacy.

Dla językowców pracy nie ma od lat, chyba, że na zastępstwa czasowe. Mówię tu o wszystkich językach bez wyjątku. Stanowiska dawno obsadzone.

Zasadniczo z racji niżu i niepewności jutra, nauczyciele mają umowy na rok tylko (pomijam starych n-li, którzy mianowali sięjakiś czas temu). I taka niepewność od sierpnia do do sierpnia, czy będę ujęta/y w planie zajęć, czy nie.

Ogólnie Angrusz1, zgadzam się z Tobą, masz rację w swoich postach.
        • Gość: angrusz1 Re: Może ktoś z Wrocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 19:45
          Dzięki yoka1 :

Tak jest i w moim mieście dość dużym choć nie tak jak Wrocek i okolicach 30 km , ale i na Śląsku też .

Więc gdzie ci stażyści mogą zarobić tak dużo , aby w skali kraju mieć średnią 2619 zł .
          Toż to kwoty z księżyca .

No a niejaki zetkaf będzie ci udowadniał , że skoro nie masz pełnych statystyk to nie możesz wyciągać daleko idących wniosków .

Narzekać specjalnie nie chcę , chcę mieć pracę , bo już dwa razy 1 września musiałem się wcześnie rano zgłosić do urzędu pracy i zarejestrować się jako bezrobotny i... szukać pracy w szkole dalej .
          • zetkaf Re: Może ktoś z Wrocka 04.09.11, 20:34
            > No a niejaki zetkaf będzie ci udowadniał , że skoro nie masz pełnych statystyk
            > to nie możesz wyciągać daleko idących wniosków .
            No, na pewno nie dalej idace niz czubek wlasnego nosa ;)
            No coz, jesli dla ciebie Polska konczy sie 70km od Wroclawia... to dalszy komentarz jest chyba zbedny. Caly czas brak wypowiedzi osob z np. lubuskiego, calej sciany wschodniej - gdzie niekoniecznie jest tak dobrze z edukacja wyzsza...
            • Gość: kaja Re: Może ktoś z Wrocka IP: *.home.aster.pl 04.09.11, 21:31
              Powtarzam. Dyplomowana-20 lat stażu pracy. Na koncie 2600 zł. W tym: 100 zł wychowawstwo, 70 zł motywacyjny ( w mojej szkole maksymalny to 210 zł), wysługa lat. Innych dodatków brak.
              Województwo lubuskie.
    • Gość: aasa Re: Zarobki nauczycieli w Polsce i w innych kraja IP: *.haye.cable.virginmedia.com 04.09.11, 23:41
      w uk nauczyciele tyle nie pracuja i tyle nie zarabiaja
    • Gość: zdzich Problem są także Emeryci w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 09:42
      Nie tak dawno Gazeta pisała o młodych absolwentach kierunków filologicznych itp, którzy nie mogą znaleźć pracy w szkole. Bliska mi osoba skończyła 3 lata temu studia romanistyczne. Bezskutecznie próbuje dostać się do szkoły. Dobrze, że ma drugi fakultet, bo inaczej byłoby marnie. Jednak, nauczanie w szkole to jej marzenie i powołanie. Swoją drogą, podziwiam.
      EMERYCI uczący w szkole są poważnym problemem. Blokują dostęp młodych przez co polskie szkolnictwo jest tak zacofane. Brakuje świeżej krwi. Powinno się zabronić takich praktyk!!
      Pobierasz emeryture?Siedź w fotelu albo piel grządki, a nie blokuje dostępu młodym!
      • Gość: Dante Re: Problem są także Emeryci w szkole IP: *.217.146.194.generacja.pl 05.09.11, 10:04
        A czy czasem nauczyciele nie dostają trzynastej pensji? Bo jeśli tak, to pokażcie mi jakikolwiek inny zawód, gdzie dostaje się 13 pensji za 9 miesięcy pracy (trzeba pamiętać o 2 miesiącach wakacji i oczywistości, że w czerwcu robi się wszystko, żeby nie było lekcji).
      • Gość: Jaga Re: Problem są także Emeryci w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.15, 05:42
        W mojej szkole problemem są nauczyciele 60+ ( mocno na plusie), tworzą klikę wraz z dyrektorkami, opanowali i trzęsą szkołą, nikt się nie odezwie bo nie będzie miał pracy( co z tego ,że wygra w sądzie?). Pobierają podwójne uposażenia , dostają prawie pełne etaty + dodatki funkcyjne, zgarniają też wszystkie zastępstwa, zupełnie młodych nie ma, przyjmowane są dzieci prominentów od razu na czas nieokreślony, bez uprawnień do pracy. Szkoły to własne folwarki dyrektorów, bez żadnej kontroli z zewnątrz
    • Gość: ciekawy pyt. do belfrów: zarabiacie tyle, ile podaje MEN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:19
      Wydaje mi się, że bardziej realne są te minimalne stawki. Średnia zawsze wypacza obraz.
      • Gość: jk Re: pyt. do belfrów: zarabiacie tyle, ile podaje IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.09.11, 11:27
        i tak jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka