Dodaj do ulubionych

Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń

22.02.12, 07:49
Szkoda tylko, że jest w ogóle nieprzydatna. ;(
Do tramwaju mogłaby być nawet zwykła tekturowa, a elektroniczna powinna dawać więcej możliwości... niestety nie daje. Pamiętam ile cudów na kiju obiecywano kiedy ją wyrabiałem, a nic z tego nie wyszło. Mam super luksusowy, stonowany i nowoczesny... bilet tramwajowy. Kabaret! A mógłbym nią np. zamawiać bilety na wydarzenia na Stadionie Miejskim. Płacić nią dotykowo za hotdogi i piwko na meczach. Zamawiać bilety na koncerty... mógłbym, ale nie zamawiam... bo mam stonowany bilet MPK ku*wa jego mać!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Antoni Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 07:55
      > Jeśli w Warszawie ten pomysł się sprawdził, dziwne, że Mennica nas o tym nie poinformowała.

Jeśli w pozostałych sprawach ten leniwy dyrektor jest tak samo kompetentny, to może czas zająć się czymś mniej odpowiedzialnym? A ruszyć 4 litery i samemu sprawdzić lub zapytać nie łaska? Internet w urzędzie zwinęli?
    • innymacuser Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń 22.02.12, 08:33
      Londynska Oyster OysterCard ma domyslnie jeden wzór* i nikt nie jeczy.

* w 2011 limitowana wersja z okazji ślubu księcia Williama
    • pikpok25 Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i 22.02.12, 08:43
      Widać ze tylko we Wrocławiu językiem urzędowym jest angielski.

Dlaczego na pierwszym miejscu jest jakiś urban? Co to ma być?

Jakoś w Gdańsku potrafili to zrobić dobrze: Karta Miejska / City Card

a poza tym czy to aż taki wileki problem co jest na bilecie namalowane? Czy ten problem jest więszy od tego że Wrocław jest najbardziej zakorkowanym miastem w Polsce i będzie jeszcze bardziej po wprowadzeniu opłat na A4 i zamknięciu kolejnych ulic w rynku?
      • marter7 Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i 22.02.12, 22:39
        > Czy ten problem jest więszy od tego że [...]

Nie jest większy - to jest ten sam problem - że nawet najprostszej rzeczy nie robi się tak, by użytkownicy(mieszkańcy) byli zadowoleni.
        (choć z drugiej strony - może my malkontenci jesteśmy, w końcu 70% było za...)
    • patrzyciel Gdańska karta jest ładana 22.02.12, 09:21
      Wrocławska też powinna być ciekawa... To także reklama nie wiem czy zdaje sobie sprawę pan dyrektor. W innym mieście to wizytówka naszego miasta gdy pokazuje się ją innym. Ale jak się jest pociotkiem Prezia to nic nie musi być jasne... dla tego jest jak jest w tym mieście
    • olek_01 Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i 22.02.12, 09:46
      Ku*** mać !! Popieram ! :/
    • krasnaladamu Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń 22.02.12, 10:09
      Karta Miejska powinna mieć na sobie zdjęcie lub rysunek autobusu i tramwaju - żebym więcej nie próbował jej włożyć do bankomatu.
    • krzysztofczyz Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń 22.02.12, 10:46
      najładniejsza z pokazanych jest siedlecka. Moim zdaniem, nasze są przekombinowane jak sylwester na rynku. Nie docinając miłośnikom tańca przy jazie.
      • Gość: 2 Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i IP: 94.42.104.* 24.02.12, 09:16
        U no serious?
    • elektryczny.klecznik Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń 22.02.12, 11:41
      Proponuję, żeby następnym razem w podobnej sprawie tłumaczono nam, że wrocławianie są zbyt dumni by przejmować się sprawami tak nieistotnymi jak estetyka karty miejskiej, bilety czy czegoś innego co wychodzi z brzucha różnych podmiotów.

Nie rozumiem, czemu zamiast zatrudnić grafika w jakiś sposób wyczulonego na komercję i na to, co sprzeda się większości, a równocześnie będzie ładne, wciskają nam bzdury o elegancji. To szare badziewie nie jest proste, a prostackie, nie jest przejawem minimalizmu, tylko tandety, z elegancją nie ma nic wspólnego. Szarość trzeba umieć dobrze zrobić, w przypadku karty nie wyszło to wcale.

"Sprawia wrażenie czegoś nowoczesnego" - nie wiem u kogo, bo jeśli już, to jest to tylko wrażenie, nowoczesne to to nie jest za grosz.
      • Gość: mich Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.02.12, 12:13
        Nie wiem jak można uznać siedlecką kartę za najładniejszą. Jest zrobiona stylu podstawowego slajdu w power poincie, ohyda. I jeszcze ten gradient w tle nazwiska posiadacza karty. Wrocławska karta może też nie jest najpiękniejsza na świecie, ale ma prostą i schludną grafikę, i dokładnie taki charakter powinna utrzymać.
        • krzysztofczyz Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i 22.02.12, 13:08
          Siedlecka jest prosta i czytelna. Gdybym miał ją w ręku to uznał za przedmiot użytkowy a nie jak w przypadku naszej zastanawiał się o co chodzi? Stąd analogia do sylwestra gdzie podstawowym zadaniem była dobra zabawa. Jak jestem głodny to zjem kebab, jak będę szukał czegoś innego to zjem danie wegańskie ale jak dostanę kebab wegański to się zdziwię i to wszystko.
          • Gość: 2 Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i IP: 94.42.104.* 24.02.12, 09:18
            @krzysztofczyz nie masz zielonego pojecia o projektowaniu. prosta i czytelna jest, ale jest bardzo biedna i nieestetyczna. wez sie kopsnij do empiku i poczytaj za darmo ksiazki o projektowaniu i typografii.
            • enfitta Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i 07.03.12, 03:58
              Powiedz mi, jakie zasady kompozycji złamano. Otóż żadnych. Jest równowaga elementów, są kontrastowe kolory. Liternictwo lekko do poprawy. Mnie się ogólnie podoba, wolę ją niż np. ascetyczną oyster card czy nijaką Helsinginkortti.
        • marter7 Minimalizm karty urbana 22.02.12, 23:13
          Wiem, że zawsze można użyć argumentu, że powinniśmy się cieszyć, że nie jest taka jak częstochowska ;)

> Poszliśmy w stronę prostoty [...] - przekonuje Romaszkan

A gwoli przypomnienia z dokumentu pt. "Wzór Umowy o świadczenie kompleksowe w zakresie Wdrożenia i obsługi Systemu Wrocławskiej Karty Miejskiej", zał.3:
          2.1.1.7. Karta powinna posiada minimum Aplikację Elektronicznego Biletu Komunikacji
          Miejskiej (co najmniej trzy różne rodzaje biletów, w tym obowizkowo bilet jednorazowy).
          2.1.1.8. 1) [...] powinna zapewniać realizację przynajmniej nastpujących funkcjonalności:
          - identyfikacja w bibliotece miejskiej,
          - identyfikacja na obiektach sportowych,
          2) aplikacja związana z opłatami za parkowanie, przechowująca informację o
          wysokości przedpłaty
          3) aplikacja karty turystycznej;
          4) aplikacja umożliwiająca dokonywanie płatności przy wykorzystaniu karty
          elektronicznej.

• Gość: bangaloo Brzydka jak noc listopadowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.12, 20:57
      Po prostu brzydka jak ja cie przepraszam.
    • Gość: confused Re: Urban szpetny nie szlachetny IP: *.acheron.dus.dg-i.net 06.03.12, 14:27
      Jak ratuszowi chcieli uzasadnić, dlaczego nazwali tototo URBAN, to mówili że to takie międzynarodowe ma być, swiatowe takie, żeby zagraniczne turysty od razu wiedziały o co cho.
      A teraz się okazuje, że ona ta karta wcale dla turystów nie jest, ino dla miejscowych więc dezajn ma byc minimalistyczny a nie pompufiasty. No to po ki czort ten URBAN? I Marcin czy Jerzy bom już się pogubił?
    • enfitta Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń 07.03.12, 03:52
      Przede wszystkim zmienić debilną nazwę. A karta jak karta, ładna, nowoczesna.
    • pawel_zet Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i oceń 07.03.12, 07:16
      Przecież wiadomo, skąd się wzięła nazwa Urban Card. Wpiszcie sobie w Google "Marcin Urban" i wszystko stanie się jasne.
      • enfitta Re: Urbancard szpetna czy szlachetna - porównaj i 07.03.12, 18:25
        Jerzy Urban - też pasuje. I wskazań więcej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka