Dodaj do ulubionych

Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn dus...

06.04.12, 20:04
Może ujmę to nieco jaśniej: na Ołtaszynie mieszka dużo elektoratu o który będziecie zabiegać przy następnych wyborach.....
Obserwuj wątek
    • qwerfvcxzasd Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn dus... 06.04.12, 20:04
      To proste. Wystarczy wprowadzić opłatę dla posiadaczy aut. Na początek 1000 zł miesięcznie.
      Po co budować nowe drogi?

Do boju nasz dzielny prezydencie!
    • Gość: ujdzik Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.internetia.net.pl 06.04.12, 20:42
      Na ołtaszynie jest mało elektoratu. Tam jest zabudowa niska i bardzo niska. To jest wieś, a wieś zajmuje dużo miejsca, a mieszkańców ma relatywnie mało.
    • Gość: wielki.szatny Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 21:14
      ulica Stachowskiego? Nie słyszałem ;)
      Może autor ma na myśli Stachursky'ego?
      To ja typ niepokorny...
    • Gość: z_oltaszyna Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.tpnet.pl 06.04.12, 21:23
      Szacuje ze ponad polowa to rozne "Raciborze, Dzierzoniowy, Glogowy, Swidnice, Legnice, Walbrzychy" itp, itd (widac czesc po blaszkach, czesc to juz przebila numery i nie poznasz). Od razu bylo by lzej (a w miastach jak wyzej lepiej bo mialby kto pracowac). Pęd na Wroclaw jest cholerny :-( Miasto nie jest z gumy i bedzie tylko gorzej (czekajcie az zamkna np Krupnicza). Pobierac myto od wiesniakow, stare dobre zwyczaje, nie placa podatkow we Wroclawiu a jeszcze korkuja i chca torpedowac obwodnice.

Ale ze to nie realne proponuje isc z morda do WIM, tam pracuja ***** widzicie jaki projekt odnowy Zwycieskiej nam zgotowali? Taka sama przepustowosc, pomimo miejsca na dodatkowe pasy w kierunku centrum ich nie bedzie!

Na stadion poszla gotowka (i jeszcze sporo w ten bubel utopia) wiec drogi nie bedzie. Brak rozbudowy Zwycieskiej na miare potrzeb zakrawa o .... wiecie co.

O godzinie 14 Zwycieska jest zalana samochodami od Strachowskiego (co najmniej pizzeri) az do swiatel :-( Koszmar, koszmar, koszmar. Jakbym widzial Warszawskie ulice.

Wielkim zagrozeniem sa ci z Wysokiej (ta wies) bo rozbudowa ciagle trwa, trwa i trwac bedzie, gruntow dla przesiedlencow po horyzont. A wiesniaki jeszcze protestuja przeciwko Via Romana (obwodnica wschodnia) choc te wiesniaki nie chcialy sprawdzic planow i kupily mieszkanie pomimo planow budowy drogi. Teraz nie chca drogi, jak beda jezdzic innym pod domem to ok, jak im ktos pod ich oknem to juz NIE.

Dudkiewicz jako szacowny prezydent zapewne w ogole sie tym nei przejmuje, ma tyle problemow z NIK, stadionem ze co go obchodzi ten zascianek.

Co do Agrestowej to sam szanowny Panie udostepnij swoja droge osiedlowa na obwodnice. Agrestowa waska, ciasna. W sumie przy jednokierunkowym ruchu dalaby rade ale przy szkole nr 64 nikt by "cwaniakow" nie wpuscil (na pewno nie ja), chyba ze wyjechaliby od strony Wojszyckiej, to by nie wpuszczali tych z Oltaszynskiej.

Dzielnica jest skonczona. Tak samo w dupie urzedasy maja np udroznienie Lakierniczej/Stolarskiej do Raclawickiej (barierka! droga jest!!!). Co mozna zrobic? Wysmusic kilka pasow na Zwycieskiej no i nie wpuszczac zadnego auta z blacha inna niz DW w korek. Chcial mieszkac we Wroclawiu to musi czuc ta przyjemnosc pelna piersia albo wracac do domu gdzie korkow nie ma.

Takze troche jadu na swieta ale to czysta prawda kochani, nie probujcie obalac tego bo sie nie da.
      • Gość: Antoni Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 21:26
        To straszne! I jak nie uważać, że mieszkańcy Ołtaszyna mają instynkt lemingów, zaślepieni prestiżem masowo tam przeprowadzali się, a teraz jęczą, że dojazd ciężki. Czy ktoś kogoś zmuszał pistoletem?
        • Gość: z_oltaszyna Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.tpnet.pl 06.04.12, 21:42
          Szczerze? Tak, zobacz jakim poparciem cieszy sie Rafal Du...dkiewicz. Za kase wywalona na stadion, ktory na siebie NIE zarobi najprawdopoboniej, mozna byloby wyremontowac mase kamienic i dróg, skwerow i placow zabaw dla dzieci. Tak by miasto bylo piekniejsze i wygodniejsze do zycia. Zwycieska moglaby miec po 3 pasy do skretu w kierunku centrum, Karkonoska pasy rozbiegowe i problem by zniknol na jakis czas (Wysoka jeszcze przebije liczebnoscia nie jedna wies w okolicy, zobaczycie, moze bedzie tu wiecej luda mieszkac niz w Kobierzycach).

Tak wiec lemingi wybraly: Stolice kultury (zarobia znajomi mianowani na dyrektorow artystycznych, zastepcow tych dyr. kustoszy wystaw itp itd), Stadiony (spoleczki okolostadionowe to raj na ziemi, dla wybranych) i World Games. Leminigi nie chca lepszej komunikacji drogowej i miejskiej (na Oltaszyn mozna rzucic tramwaj z Przyjazni, nie problem, jest miejsce!). Lemingi maja to do siebie ze sa glupie, to i na Oltaszynie zamieszkaja bo deweloper napisze ze to cicha i spokojna okolica 5minut od centrum (a bron boze ze w okolicy bedzie wschodnia obwodnica).

Ja juz szacuje swoj majatek i wyprowadzam sie prawdopodobnie, dzialkie budowolana kupilem juz zapobiegliwie 10lat temu, jak ceny byly jeszcze normalne. Stane sie wiesniakiem z wyboru, choc urodzilem sie we Wroclawiu. Jak Bog da zdrowie by dom postawic a bank kredyt ;)
          • Gość: Antoni Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 22:07
            Ze stadionem to nie było wyjścia, niestety. Nie wyobrażam sobie, żeby prezedent Wrocławia mógł ot tak wyjść do wyborców i powiedzieć po prostu "nie stać nas na stadion, niech mecze grają w Krakowie". Zostałby zniszczony, raz medialnie, a dwa - w wyborach. I piszę to z bólem serca.
            A z drugiej strony to też jest forma populizmyu, że z kasy na stadion można by wybudować doś innego. Pewno tak. Podobnie jak można by wszystkie pieniądze z kultury przenieść na służbę zdrowia, przecież życie ludzkie jest najważniejsze, czyż nie?
            Natomiast pędu do zasiedlania Ołtaszyna, który już 6-7 lat temu zaczął zdradzać bardzo poważne objawy zatykania się, nigdy nie mogłem pojąć.
            • Gość: mkibic Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.finemedia.pl 07.04.12, 01:21
              Stadion trzeba było wybudować na 33 tyś. i można byłoby na takim grać na Euro ale nas wizjoner woli gigantomanie.Wymyślił,że za jego panowania największy stadion,największa fontanna i największe zaciągnięte kredyty.Teraz będzie trzeba to spłacać.
            • indywidualismus Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 07.04.12, 11:38
              Gość portalu: Antoni napisał(a):

> Ze stadionem to nie było wyjścia, niestety. Nie wyobrażam sobie, żeby prezedent
              > Wrocławia mógł ot tak wyjść do wyborców i powiedzieć po prostu "nie stać nas n
              > a stadion, niech mecze grają w Krakowie"

Słabą masz wyobraźnię, Antek! Wystarczyło wyjść publicznie (TV, internet) i z otwartą przyłbicą powiedzieć, że taki stadion kosztuje około MILIARDA z konieczną infrastrukturą, nawet półtora, albo DWA ! A to całoroczny budżet Wrocławia. Powiedzieć, ilu dróg za to nie zbudujemy, torów tramwajowych, placów zabaw, przedszkoli itd. Ludzie, wbrew pozorom podejmują racjonalne decyzje, zrozumieliby!
              Ale jak ktoś ma wielką PYCHĘ i pustkę w głowie, to tego nie zrobi...

> Natomiast pędu do zasiedlania Ołtaszyna, który już 6-7 lat temu zaczął zdradzać
              > bardzo poważne objawy zatykania się, nigdy nie mogłem pojąć.

A może gdzie indziej jest drożej ?? I wcale nie lepiej?
              • Gość: Antoni Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 19:09
                Zejdź na ziemię albo obudź się. Tłum kazałby zadłużyć się, ale stadion musiałby zostać zbudowany. "Chleba i igrzysk".
              • sverir Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 08.04.12, 14:12
                > Słabą masz wyobraźnię, Antek! Wystarczyło wyjść publicznie (TV, internet) i z o
                > twartą przyłbicą powiedzieć, że taki stadion kosztuje około MILIARDA z konieczną
                > infrastrukturą, nawet półtora, albo DWA !

Kiedy Wrocław starał się o Euro, to taki stadion kosztował pół miliarda złotych. Antek ma rację, wrocławianie zjedliby Dutkiewicza żywcem.
          • tillig Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 05.06.13, 14:05
            > Szczerze? Tak, zobacz jakim poparciem cieszy sie Rafal Du...dkiewicz. Za kase w
            > ywalona na stadion, ktory na siebie NIE zarobi najprawdopoboniej,
            To, że Stadion będzie skarbonką bez dna, była mówione już za nim jeszcze stadion został wybudowany.
            Mimo to, ludzie w sondach apelowali w większości o jego budowę i cieszyli się z tego, że Wrocław będzie tak wypromowany.
            Była wojna o stadiony w Polsce gdzie mają się rozgrywać, większość Wrocławian chciała rozgrywek u nas - mimo, że mówiono się o kosztach związanych z inwestycją.
            Teraz ludzie narzekają, że stadion jest drogi w utrzymaniu.
        • kmiromiron Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 07.04.12, 11:49
          Jak urząd sprzedaje działki, to powinien zadbać o komunikację. Tak powinno być.
      • Gość: z_oltaszyna a tu Raclawicka i podobny patent jak na Agrestowej IP: *.tpnet.pl 06.04.12, 21:32
        Zobacz mape slepej kiszki - Stolarskiej a w tle Raclawicka (blednie napisalem Lakiernicza choc ja tez sie da polaczyc.

I co? I gów.. jak widac barierka, kto na to z urzedu miasta zezwolil?!

Lakiernicza, tu brakuej drogi w przeciwienstwie do Stolarskiej ale slupki juz sa :-)

Na Agrestowej byl przejazd "terenowy", to byla kiedys ulica slepa, nikt nie robil polaczenia bo szkoda bylo kasy i w sumie mieszkancow tez. Teraz sytuacja sie zmienila ale dla polepszenia zycia "najezdzcow" warto psuc zycie tym z Agrestowej? Chyba nie tedy droga ludzie. Ulica zbiorcza jest Zwycieska totalnie zapomniana przez miasto. Wizualizajce przebudowy byly nie dawno na sieci, byly tez wizje science-fiction estakad nad Karkonoska ale to byla kielbaska wyborcza chyba, totalnie oderwane od potrzeb projekty (za ktore ktos ladnie zarobil i chyba o to chodzilo). W jednym z projektow byla droga na miejscu wielkiego salonu BMW wiec ktos zarobil za wizje gruszek na wierzbie i o to chodzi.
      • Gość: ... Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 21:35
        jasne... najlepiej wysiedlić wszystkich, którzy nie potrafią dowieść, że ich rodziny od 4-5 pokoleń zamieszkują we Wrocławiu... (-:
      • Gość: daw Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.12, 21:36
        i gdzie byś dojechał tą zwiększoną przepustowością? Grota Roweckiego rano stoi, Powstańców rano stoi, Ślężna stoi. Po co większa przepustowość na Zwycięskiej, jak nie ma gdzie nią dojechać?
        • Gość: z_oltaszyna Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.tpnet.pl 06.04.12, 21:47
          Zawsze bedzie mozna napisac ze na Oltaszynie nie ma korkow. Przeciez napisalem ze problemem nie sa ulice ale owczy pęd na Wroclaw. Kolezanka pracuje u dewelopera i stad wiem ile osob z poza Wroclawia kupuje mieszkania, ponad 50% to sa ludzie nie majacych zadnych zwiazkow z tym miastem. Przy takim szturmie, twierdza Wroclaw sie podda po raz drugi i zadne drogi nie pomoga.

A jak zrobia lepiej? Beda sie osedlac na Oltaszynie "bo tu juz korkow nie ma" az znow wydolnosc siadzie i znow wroci tak jak jest. Za duzo ludzi i koniec. Mozna tylko pisac na forum i sie uzalac, ale tak czy siak Zwycieska i kilka pasow sie nalezy jak psud buda, a tego nie bedize. Niech sie redakcja zapyta w urzedzie. Koncze bo makowiec trzeba zrobic.
          • Gość: goldie Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.e-wro.net.pl 06.04.12, 22:22
            W naszej mentalności samochód jest priorytetem, formą nadrzędną, czymś oczywistym. Każdy, kto nie posiada samochodu jest niespełna rozumu, niedorobiony. W tym przypadku ilość ulic, ich szerokość i jakość nijak się ma do zwiększenia przepustowości. Im piękniejsza droga, tym więcej przepisów złamanych, im szersza, tym więcej osób chce koniecznie posiadać samochód. Zmieńcie proszę postrzeganie problemu, nie urodziliście się w NY, Tokyo czy Chickago, to tylko Wrocław. Dla leniwych są rowery elektryczne, skutery. Naprawdę wielką frajdę można poczuć, że nie stoi się jak ten jełop w korku, tylko jedzie dzięki swoim dwóm kółkom - rower to super wynalazek. Malkontenci narzekają na pogodę, proszę się ubrać bardziej adekwatnie i po problemie.
            • qwerfvcxzasd Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 06.04.12, 22:53
              "W naszej mentalności samochód jest priorytetem, formą nadrzędną,"
              W mojej mentalności jest sposobem na przemieszczanie się. Widze, ze niektórzy nie potrafią tego pojąć i dorabiają chora ideologię.
              Rowerem jeździł nie będę. Nie mam do pokonania trasy A-B. Dodatkowo wożę ze sobą ciężki, drogi sprzęt. Nawet gdybym jakimś cudem postanowił spakować go do plecaka, to perspektywa wywrotki i straty kilkudziesięciu tysięcy złotych skutecznie mnie zniechęca. Poza tym, dosyć łatwo łapie wszelakie choroby.

Zresztą to i tak nie ma znaczenia. Kazdy normalny człowiek nawet jeżeli ma do pokonania trasę A-B i zero bagażu wybierze auto. Bo auto to wolność i niezależność.

Uniknięcie wdychania atmosfery wypełnionej oddechem nie myjącej się młodzieży gimnazjalnej, jest już wartością samą w sobie. ;)
              • czechofil Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 06.04.12, 23:28
                > W mojej mentalności jest sposobem na przemieszczanie się. Widze, ze niektórzy n
                > ie potrafią tego pojąć i dorabiają chora ideologię.

To twoja ideologia jest chora, bo nie potrafisz pojąć tego, że aut jest we Wrocławiu za dużo, żeby mógł je pomieścić obecny system komunikacyjny. Miasto nie jest z gumy i się nie rozciągnie...

> Zresztą to i tak nie ma znaczenia. Kazdy normalny człowiek nawet jeżeli ma do p
                > okonania trasę A-B i zero bagażu wybierze auto. Bo auto to wolność i niezależno
                > ść.

Przecież w kółko pieprzycie na forum, że musicie stać w coraz dłuższych korkach, więc co to za wolność i niezależność? Jesteście jak więźniowie z wieloletnimi wyrokami, którzy wytwarzają sobie w pudle jakieś namiastki rzekomej wolności...

> Uniknięcie wdychania atmosfery wypełnionej oddechem nie myjącej się młodzieży
                > gimnazjalnej, jest już wartością samą w sobie. ;)

Nie trzeba wdychać niczyjej atmosfery, wystarczy wsiąść na rower i wdychać świeże powietrze...
                • tillig Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 05.06.13, 14:20
                  > Przecież w kółko pieprzycie na forum, że musicie stać w coraz dłuższych korkach
                  > , więc co to za wolność i niezależność? Jesteście jak więźniowie z wieloletnimi
                  > wyrokami, którzy wytwarzają sobie w pudle jakieś namiastki rzekomej wolności..
                  Trochę kultury człowieku.
                  Korki w centrum są zdecydowanie mniejsze niż parę lat temu.
                  • tay2 Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 05.06.13, 15:20
                    ale o co się Ołtaszyn burzy? Miasto ma plan, aby połowa mieszkanców posuwała na rowerach. Kupować rowery i pedałować. Od razu się Ołtaszyn odkorkuje.
              • Gość: Antoni Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 23:31
                No to się przemieszczaj, ale nie licz, że Twoja potrzeba (a często: zachcianka) będzie spełniana kosztem innych. Jeśli czujesz się niezależny w aucie, to jest to najlepszym dowodem, że całkiem od blaszaka uzależniłeś się.
                • qwerfvcxzasd Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 07.04.12, 01:10
                  "No to się przemieszczaj, ale nie licz, że Twoja potrzeba (a często: zachcianka)
                  > będzie spełniana kosztem innych."

No własnie. Wasze potrzeby sa realizowane kosztem moich. Czas z tym skończyć. ;)

"zachcianka"
                  Ja nie mogę. Pol Pot byłby z was dumny - droga bio-maso! ;)

"Jeśli czujesz się niezależny w aucie, to jest
                  > to najlepszym dowodem, że całkiem od blaszaka uzależniłeś się."

hahahaaha
                  Po prostu mnie rozgryzłes. ;)
                  Lubisz mieszkac w pokoju z 40 osobami, kobiety pewnie też macie wspolne?
          • Gość: Gościu Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.static.korbank.pl 06.04.12, 22:51
            hehe,

ale zawiść widać u koleżki z_oltaszyna. Zaślepienie, zacietrzewienie i zaściankowość godna chama z XIX-wiecznej zagrody. Jak to mówią, człowiek ze wsi wyjdzie, wieś z człowieka nigdy - nawet, jak się mieszka na Ołtaszynie.

Jakie to proste - jak coś nie idzie, piętrzą się problemy, z którymi nie dajesz sobie rady - najłatwiej wyładować frustrację obierając sobie wroga.
            TO ONI WINNI! "Raciborze, Dzierzoniowy, Glogowy, Swidnice, Legnice, Walbrzychy" Spalić ich! Zniszczyć! Wyrzucić! Ksenofobia do potęgi n-tej. Był już taki, co myślał podobnie. Hitler się nazywał.

Mieszkałem we Wrocławiu 15 lat i przeniosłem się poza granice tego grajdołka. Nie płacę na stadion, tramwaj plus, minus ani żaden inny. Mieszkam, żyję pracuję. I co zrobisz, ćwoku? Zabronisz mi? Będę jeździł codziennie samochodem pod twoim oknem. I co zrobisz? Zabronisz mi?

Weź się rozpędź i walnij głową w ścianę, więcej będzie z tego pożytku niż z tych wypocin i rzeki szlamu, którą wylewasz za każdym razem, gdy otwierasz swój głupi dziób.
            • Gość: z_oltaszyna Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.tpnet.pl 07.04.12, 00:01
              ty gosciu, chyba ktos nastapil ci na odcisk? Czyli atak byl celny bo zablolal :)
              Taka jest prawda gosciu, zagladalem tez w CV z pewnej firmy akurat mam dostep, co drugie CV to nie byl mieszkaniec Wroclawia ale byly student ktory juz z miasta nie chce wyjechac. Taka jest prawda wiec sie nie dziw ze ci ktorzy mieli tu w miare spokojnie i na to wydali nie male pieniadze maja obecnie horror komunikacyjny. Szukaja winnych i to sa miedzy innymi tacy wlasnie studenci ktorzy po studiach sa juz zbyt zwiazani z tym grodem by wrocic do siebie, na przyklad do Klodzka czy Glogowa. Taka jest prawda, to nie sa osiedla budowane pod Wroclawian, osiedli obecnie jest cholere i wszedzie. To kto je zasiedla jesli przyrost naturalny w Polsce jest na minusie? No wlasnie, emigracja z mniejszych miasteczek.

Jeszcze jakby byla komunikacja miejska nie stojaca w korku, taki tramwaj to by czlowiek napisal wyje.... tych nowych z samochodami, maja tramwaj. Ale na Oltaszynie komunikacja miejska to lipa.
              Ja cie nie musze przekonywac, kazdy kto umie patrzec chodzby na tablice rejestracyjne ten widzi i wyciagnie wlasne wnioski. Nie musisz zagladac w akty notarialne ani patrzec do CV nadsylanych do firmy, uwierz mi. Tu sie zycie diametralnie pogorszylo i czesc ludzi to wkurza po prostu, nie ma problemow bez przyczyny. Dudkiewicz niech zabudowuje pola gdzie jego wielki poprzednik Zdrojewski (teraz spec od pomnikow i kultury) planowal Expo, a nie byla wioske z wiejskimi drogami. Swoja droga Dudkiewicz to tez taki Wroclawianin jak z koziej.... Urodzil sie w Wielkopolsce, nie mieszka w dodatku we Wroclawiu ale na wsi kolo Wroclawia. Zajmuje sie kreowaniem wlasnego wizerunku wsrod roznych elyt, zakladaniem jakis partii. Tu trzeba menadzera a nie polityka, dobrego gospodarza ktory nie robi glupich krokow i dba o swoje owieczki. Dobry menadzer moze byc nawet z Konga, byle dbal o potrzeby mieszkancow bo stadion chyba jest na ostatnim miejscu razem ze stolica kultury(!!! europejska !!!)
              • qwerfvcxzasd Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 07.04.12, 01:17
                "ty gosciu, chyba ktos nastapil ci na odcisk? Czyli atak byl celny bo zablolal :) "

Masz rację.
                Jak ja lubię to miasto podczas wszelakich świat, kiedy całe to towarzystwo wraca do domu. ;)

• Gość: argh! Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.04.12, 07:50
                  Jaki piękny egalitaryzm... Normalnie jakbym warszawiaków słyszał... A ponoć to miasto tak nielubiane we Wrocławiu - może przez to, że zbyt podobne i można pomylić rodowitego warszawiaka z wrocławianinem
              • Gość: człowiek Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 13:24
                Wbij sobie do głowy, że pańszczyzna, niewolnictwo i przypisanie do ziemi już dawno się skończyły. Każdy ma prawo mieszkać i przemieszczać się gdzie chce i gdzie go na to stać i tam gdzie uzna, że mu lepiej, a tobie nieudaczniku nic do tego. Tylko miernoty lubią wywyższać się pochodzeniem i wytykać innym pochodzenie gorsze, bo po prostu inteligencją i kompetencjami konkurować nie są w stanie. Jeśli uważasz, że źle się tu mieszka, to nikt nie broni ci przenieść się tam, gdzie będzie ci lepiej.
      • forgetit2 Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia 06.04.12, 21:50
        A dziadek na furmance z pod Lwowa przyjechał
        • Gość: ujdzik Re: Ja proponuje wy... wszystkich nie z Wroclawia IP: *.internetia.net.pl 07.04.12, 04:27
          > A dziadek na furmance z pod Lwowa przyjechał

Nie dziadek, a prababka z dziećmi. Dziadka ruscy ubili na początku.
          Nie w furmance, a bydlęcym wagonem, "przyjaciół" ze wschodu.
          Nie z pod Lwowa, ale z Lwowa.
    • Gość: urban-wro Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 22:55
      Są dwa powody bezmyślności dlaczego tam jest tak jak jest:
      1. władze miasta bezmyślnie zezwalają na ekspansję budownictwa wielorodzinnego w tym rejonie bez zapewnienia w pierwszej kolejności odpowiedniej infrastruktury,
      2. ludzi bezmyślnie łykają bajki wciskane przez deweloperów o "super lokalizacji i prestiżowym osiedlu" i kupują tam mieszkania.

Więc do kogo pretensje? Ktoś wymusza na Was kupno mieszkania w tym rejonie? Myślicie, że jak będzie trochę mniej za m2 to zaoszczędzicie? To teraz widzicie ile zaoszczędzone codziennie stojąc w korkach i bez samochodu ani rusz. Współczuję jedynie "starym" mieszkańcom, którzy przez kilkadziesiąt lat żyli sobie spokojnie a teraz przez inncyh napływowców mają przesr.... Problem nie dotyczy jedynie Ołtaszyna. Miasto zamiast najpierw łatać dziury w centrum, woli zabudowywać obrzeża. Z taką polityką problemy komunikacyjne miasta nigdy nie znikną. Zero urbanistyki - liczy się tylko zysk deweloperów.
      • Gość: Antoni Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 23:36
        Ale łatanie dziur w centrum wcale nie sprawi, że w cudowny sposób miasto "rozciągnie się", a powiem więcej, na 100% uniemożliwi jakiekolwiek funkcjonowanie miasta. Wyobraź sobie 20 bloków 10-piętrowych zamiast Sky Towera i co wówczas stałoby się na Powstańców. Błędem jest właśnie to, o czym piszesz w p. 1 - rozwój bez infrastruktury transportowej, bo samo wyrzucanie zabudowy dalej od centrum ma sens.
        • Gość: urban-wro Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 17:23
          Gość portalu: Antoni napisał(a):

> bo samo wyrzucanie zabudowy dalej od centrum
          > ma sens.

A jaki widzisz w tym sens? To, że mieszkańcy będą mieli wszędzie daleko? Że za każdym razem muszą wsiadać do samochodu, żeby załatwić coś więcej niż zakupy w osiedlowym spożywczaku i wkurzać się na korki? Naturalnym rozwojem miast jest rozrastanie się od środka. U nas odwrotnie. Ludzie wynoszą się od tego centrum jak najdalej, ale wciąż to tam muszą spędzać większość czasu. O kierunkach rozwoju miast nie decydują urbaniści (a jeśli już to wykształceni w poprzednim systemie), o powstawaniu nowej zabudowy nie decydują ludzie którzy się znają na rzeczy. U nas liczy się kasa i zysk prywatnych deweloperów, którzy mogą sobie kupić działkę gdziekolwiek, wybudować cokolwiek i złoić z ludzi pieniądze. Nie mówię, że to złe, mamy wolny rynek w końcu. Jednak rolą miasta jest dopilnować żeby to nie odbywało się na zasadzie "róbta co chceta". To miasto powinno wyznaczać odpowiednie miejsca na takie inwestycje i miasto powinno najpierw zapewnić tam odpowiednią infrastrukturę. Jak rozbudowują się miasta holenderskie, czy hiszpańskie? Dopóki wszystkie wolne działki w centrum nie zostaną zagospodarowane, to nie ma mowy o budowie wielkiego osiedla "na zewnątrz", gdzie nie ma ani drogi, ani tramwaju/metra itp. Dopiero jeśli brakuje miesjca, wyznacza się nowe tereny na zewnątrz, buduje najpierw siatkę ulic, nowe trasy komunikacji zbiorowej, szkoły, przychodnie i dopiero może powstawać osiedle dla kilku tysięcy nowych mieszkańców. We Wrocławiu powinni najpierw się zająć hektarami niewykorzystanymi w centrum. Np. ogródki działkowe pomiędzy Jaracza a Bujwida. Marnuje się tam mnóstwo obszaru na uprawy marchewek i noclegownie dla bezdomnych, a czy fajnego osiedla by tam nie można wybudować? Czy mieszkańcy tego osiedla mieli by problemy komunikacyjne mając prawie pod nosem Plac Grunwaldzki? Im bardziej rozciągniete miasto, tym większe potrzeby transportowe mieszkańców. A im większe potrzeby transportowe, tym większe wydatki na budowę i utrzymanie infrastruktury. A potrzebnych na to środków by zadowolić wszystkich zawsze będzie brakować. Nie trzeba być mega inteligentnym żeby to wiedzieć.
          • Gość: Antoni Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 19:21
            Pomiędzy Jaracza a Bujwida to mi wygląda raczej na teren zalewowy? Zresztą, budując tam duże osiedla natychmiast zatkasz mosty Grunwaldzki, Szczytnicki i i Pokoju.
    • j-50 Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn dus... 06.04.12, 23:08
      Nie wiem co za idiota urbanistyczny dopuścił do tak silnego zagęszczenia zabudowy na tym obszarze. Nawet w Wysokiej urocze tereny zostały zabudowane szpetnymi blokowiskami. Zieleni tam tyle co kot napłakał. Infrastruktura dróg dojazdowych jest tam bardzo przeciążona. W godzinach szczytu komunikacyjnego korki już teraz sięgają tam kilometra. Najlepiej będzie szybko się stamtąd i póki czas wynosić.
      • Gość: lokalizacja Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.04.12, 23:33
        Ołtaszyn... Mieszkałam tam 20 lat temu, niewiarygodnie spokojne miejsce. Koguty i poniemieckie jabłonki. Sielanka.
        Kiedy w 2006 r. nadszedł moment na kupno mieszkania, przyglądałam się ofertom deweloperów... "kameralne osiedla z prywatnymi basenami", a faktycznie dziury w gruncie i 2-letnie plany realizacji. No i powstały - gęste blokowiska z niewydolną drogą dojazdową do centrum.
        Ale ja wybrałam 15-letnie mieszkanie na Dworku, położone między Ślężną i Powstańców. I każdego dnia gratuluję sobie trzeźwej decyzji.

• Gość: Aaa Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.12, 23:38
        Pdobnie jest z mysla urbanistyczna na krzykach-skarbowcow. Wybudowano sliczna szkole, tyle...ze jest ona polozona o 600 m od jedynej sensownej ulicu, czyli krzyckiej. Na polnoc nic-raclawicka nadal konczy sie w polu (slynny most, a wlasciwie brak mostu laczaczego z oporowem). Na poludnie tez zadnej ulicy w strone klrciny, a na zachod rzeka sleza. Miejscowe plany wskazuja nowe ulice, ale zdaje sie, ze sie nawet o tym nie mowi. Ile lat bedzie sie dojezdzac weziutenka jednokierunkowa uliczka?
        • Gość: Antoni Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 23:53
          Tego zarzutu akurat nie rozumiem - szkoła z daleka od ruchliwej ulicy jest znacznie bezpieczniejsza. Mieszkańcy pobliskich osiedli bardzo ją sobie chwalą.
      • Gość: Leppiej Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.cust.telecolumbus.net 07.04.12, 10:25
        Wroclaw nalezy zagescic, ale w pierwszej kolejnosci w centrum. To miasto jest zbyt rozlegle w stosunku do liczby ludnosci. Dosc wspomniec, ze powierzchniowo jest ok. 5 razy wieksze od Barcelony, liczacej +- 1,5 mln mieszkancow. Komunikacja jest tym mniej wydajna im dluzsze dystanse musi obslugiwac.
        • indywidualismus Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d 07.04.12, 12:08
          Gość portalu: Leppiej napisał(a):

> Wroclaw nalezy zagescic, ale w pierwszej kolejnosci w centrum. To miasto jest z
          > byt rozlegle w stosunku do liczby ludnosci. Dosc wspomniec, ze powierzchniowo j
          > est ok. 5 razy wieksze od Barcelony, liczacej +- 1,5 mln mieszkancow.

Barcelona - ponad 16 TYSIĘCY mieszkańców na kilometr kwadratowy !!!
          Naprawdę chciałbyś tak żyć???
          • Gość: Leppiej Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.geo.tu-freiberg.de 07.04.12, 12:58
            Podalem ten przyklad, bo tam dosc dlugo mieszkalem. Wroclaw moglby pozazdroscic sprawnosci komunikacji publicznej oraz plynnosci ruchu samochodowego. Nie mowiac o szeroko rozumianej jakosci zycia, gdzie do knajpy, kina, znajomych na drugim koncu miasta sie po prostu wychodzi, a nie robi wyprawe z calym planem unikniecia korkow. Fakt, ze jest ciasno i gesto, ale wszystko jedzie, a nie stoi. Jasne, maja swietne metro, ale maja tez o wiele mniejsze dystanse, ktore spokojnie mozna zrobic pieszo, rowerem lub autobusem. Problemem polskich miast, w tym rowniez Wroclawia, jest to, ze ludzie uciekaja na przedmiescia. A to generuje parcie na infrastrukture drogowa i naklada na komunikacje publiczna coraz mniej realne zadania. A w centrum zostaja banki, emeryci w mieszkaniach z powojennego kwaterunku oraz mnostwo nie zagospodarowanych przestrzeni.
    • greges58 Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn dus... 06.04.12, 23:42
      A ja boję się najgorszego !!!
      " Miasto " dostanie kiedyś z Unii wymarzoną Kasę.
      I zbuduje nam za to ... ścieżkę rowerową szerszą od chodnika ! Też za szerokiego !
      Donikąd ;)

Bardzo trendy jest teraz przecież. Jak wciskany - na siłę - pociąg na Lotnisko ?
      Też za pieniądze Biurokratów !
      Zamiast tramwaju przez Strzegomska i Graniczną ;)

Horrrrorrr !!!
    • Gość: as Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 07.04.12, 00:14
      "nie po to kupiłem dom na Ołtaszynie aby MPK jeździć albo rowerem"
    • r.jung Małe sprostowanie... 07.04.12, 00:28
      Osobowe pociągi faktycznie nie jeżdżą, ale towarowe owszem. Nie zdarza się to często, ale jednak.
      Problemem tej części miasta jest ułomna komunikacja miejska. Do dyspozycji mamy 2 autobusy, które w dodatku notorycznie opóźniają się/psują/nie przyjeżdżają. Rozwiązaniem mogłoby być albo przedłużenie linii tramwajowej z Przyjaźni, albo obiecywany w okolicach przystanek kolejowy linii Wrocław - Kędzierzyn/Sobótka/Świdnica. Niestety, na chwile obecną zrezygnowano z koncepcji remontu tej linii (i puszczenia nią autobusów szynowych) na rzecz dojazdu do Świdnicy działającą linią przez Jaworzynę Śl.

Przy okazji wielkim problemem jest ruch i przejście przez Zwycięską na wysokości Kawalerzystów. Czasami żeby zdążyć na autobus po 2 stronie ulicy trzeba ryzykować życie przeciskając się pomiędzy jadącymi samochodami. Planowane rondo ten problem jeszcze pogłębi, bo ruch będzie prawdopodobnie bardziej ciągły i bez przejścia ze światłami (na przycisk) będzie ciężko. Nie zapominajmy że do tych autobusów chodzą lub będą chodzić dzieci!
      • Gość: west Re: Małe sprostowanie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.04.12, 01:22

Od dawna wiadomo, ze Oltaszyn to mrowisko. Ale wxiaz pokutuje mit o poludniowych Krzykach, raju i prestizu.
        no to narod pragnie tego prestizu to deweloper buduje. Macie sami, czego chcieliscie.
        wiadomo tez, ze miasto nie radzi sobie w ogole z drogami,wiec ogranicza inwestycje, i zweza ulice. Mysli, ze narod wsiadzie na rowery wzorem ekooszolomow i bedzie pedalowal a potem smirdzial w pracy spoconym dupskiem.
        • Gość: WaszSternik będzie wypożyczalnia rowerów i basta n/t IP: *.ip.netia.com.pl 07.04.12, 01:52
          • czechofil Re: będzie wypożyczalnia rowerów i basta n/t 07.04.12, 09:51
            Faktem jest, że komunikacja zbiorowa na Ołtaszynie to fikcja i za ten stan ewidentnie odpowiada magistrat. Jeśli w ciągu kliku lat liczba mieszkańców na danym osiedlu wzrosła o kilkaset procent, to ilość linii i kursów powinna być do tej liczby dostosowana. Ale trzeba też sobie szczerze powiedzieć, że mieszkańcy Ołtaszyna kompletnie nie wykorzystują tego, że ich osiedle jest położone stosunkowo blisko centrum miasta i tylko niewielka ich część dojeżdża do szkół i pracy na rowerach. 5-7 km przez Agrestową, a potem po wydzielonych ddr na Powstańców Śl. albo Ślężnej to rarytas w jeździe rowerem w porównaniu do tego co mają mieszkańcy Psiego Pola, Księża Małego oraz zachodnich i północnych dzielnic Wrocławia. Chciałbym również mieszkańcom Ołtaszyna uzmysłowić, że pozbawionym praktycznie ruchu samochodowego ciągiem ulic Orawska/Spiska dotrą na rowerach aż do Aquaparku. Nie ma we Wrocławiu drugiego takiego osiedla, które ma tak korzystne połączenia rowerowe z centrum...
            • Gość: :) @czechofil IP: 193.59.73.* 07.04.12, 11:41
              poradzisz jak najlepiej dojechać rowerem ze skrzyżowania Zwycięska/Ołtaszyńska na pl. Kromera?
              • greges58 Re: @czechofil 07.04.12, 12:02
                Ponieważ pisałem w tym wątku - odpowiem " w zastępstwie " ...
                Jak dojechać ???
                To proste - jak drut ;)

Bierzesz linijkę, wyznaczasz trasę i z a p i e r d a l a s z * na oślep po chodnikach !!!

DDR w tym mieście nie będzie ;)
                Ścieżek nie ma !
                Jezdnią się boją ?
                Wybierają najsłabszy punkt, walkę z Pieszym !

Zastanawia mnie zawsze jedno...
                Czy cykloterroryści tak nisko cenią swoje życie ?
                Nie mają naprawdę 2,40 na bilet autobusowy ???

Wesołych Świąt !

^^
              • czechofil Re: @czechofil 07.04.12, 12:36

> poradzisz jak najlepiej dojechać rowerem ze skrzyżowania Zwycięska/Ołtaszyńska
                > na pl. Kromera?

To zależy, czy zależy ci na czasie, czy bardziej na komforcie związanym z mniejszym ruchem aut. Ale najprościej wychodzi jechać Ołtaszyńską, Ślężną, Armii Krajowej, następnie trzeba przebić się przez Oławę (rzekę) i Odrę (kładka Siedlecka, Las Rakowiecki, Międzyrzecka, kładka Zwierzyniecka) i potem wzdłuż któregokolwiek z brzegów Odry prawie do samego pl. Kromera. Trasa dosyć wygodna, w miarę bezpieczna, prawie w całości pod ddr i wałach nadrzecznych...
                • Gość: :) Re: @czechofil IP: 193.59.73.* 07.04.12, 12:40
                  dziękuję. poszukam na mapie. szkoda, ze jeszcze nikt nie zrobił strony internetowej z możliwością ustalania tras rowerowych. Pojęcia nie mam którędy przejeżdża się z Armii Krajowej Oławę i gdzie jest kładka Zwierzyniecka.
                  Jakby jeszcze można było wziąć w pracy prysznic i się przebrać, rower byłby codziennością.
                  • czechofil Re: @czechofil 07.04.12, 12:53
                    >Pojęcia nie mam którędy przejeżdż
                    > a się z Armii Krajowej Oławę

Można po zjeździe do Krakowskiej dostać się tam jadąc koło działek albo pojechać w kierunku centrum i skręcić w Wilczą...

>i gdzie jest kładka Zwierzyniecka.

Nie wiesz gdzie jest kładka przy tylnym wejściu do ZOO od strony Odry?????????
        • Gość: zniechęcony Wizjonerzy to wam sprawili IP: 213.199.248.* 07.04.12, 09:48
          Miałem przyjemność miec do czynienia z niejakim
          panem Barskim, który jest naczelnym wizjonerem tego miasta
          i musze tu publicznie stwierdzić, że logiczne myslenie jest zdecydowanie najsłabszą
          stroną tego pana. Skutki tego widac na codzień
    • indywidualismus Jest stadion, nie ma drogi... 07.04.12, 11:04
      "Nie da się" zbudować przejazdu i drogi, bo dalsza część (bliższa miastu) Agrestowej jest wąską uliczką na osiedlu domków. Żeby ją ominąć trzeba zbudować wiadukt pod torami linii towarowej i dobudować kawałek drogi do Ślężnej (prawie kilometr). Ale nie ma za co, bo wszystkie pieniądze są utopione w stadionie.
      A ulica na wszystkich znanych mi planach nazywa się StRachowskiego !
    • Gość: Leśniczanin Re: Wesołych Świąt zarządzającym miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 11:34
      w porównaniu z Ołtaszynem w Leśnicy żyje się jak na autostradzie. Ale co robić. Stadion jest, a obwodnicy Leśnicy nie ma.
    • kmiromiron Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn dus... 07.04.12, 11:48
      To "planowanie" przestrzenne ww Wrocławskim UM to jakaś amatorka rodem z komuny! Miasto wciąż sprzedaje działkę za działką na Ołtaszynie, kasa do Urzędu płynie, doprowadzono do 10(!)-krotnego wzrostu liczby mieszkańców w ciągu kilku lat! Korki wystają aż na Al. Karkonoską. A obecna planowana przebudowa jedynej drogi dojazdowej, czyli ul. Zwycięskiej, została po wielu latach w końcu zaplanowana - jak powiedziała urzędniczka - wskutek licznych skarg mieszkańców. To się nazywa planowanie?!? Niemcy już przed wojną pozostawili tu wolne miejsce na drugi pas jezdni. Ale nie: urzędnicy z uporem będą trzymać się wersji jednego (a więc zakorkowanego) pasa ruchu. Wskutek polityki Urzędu Miejskiego, w ciągu kilku lat ze spokojnej, eleganckiej dzielnicy zrobiono zakurzone, zakorkowane, pełne poirytowanych mieszkańców osiedle.
      • wrednywroclawianin Wrocław to jednak dzika miasto 07.04.12, 11:59
        Niezależnie od istoty problemu wątku tego czy innych zawsze znajdzie się imbecyl, który zwali wszelkie niepowodzenia na "przyjezdnych", którzy zabierają miejsca pracy (nie pomyślal jeden z drugim, że pośrednio cały region z b. woj. jeleniogórskim, legnickim i wałbrzyskim na czele dostał po dupie, głównie finansowo na korzyść stolicy Dolnego Śląska, a i pracować tam nie ma gdzie specjalnie, więc ludziska migrują zarobkowo), nie płacą podatków, jeżdżą dla niepoznaki z innymi tablicami rejestracyjnymi, a poza tym to dzicz i swołocz.

Życzę mimo wszystko żeby dobrze się oblać w najbliższy poniedziałek, może nadmiar wody niektórych otrzeźwi.
      • Gość: ADA Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.elbudowa.com.pl 05.06.13, 13:33
        OŁTASZYN - osiedle - zbyt wiele zabudowy a malo przestrzeni .
        Kanalizacja Śmierdzi w lecie .
        Komunikacja fatalna - autobus jedzie lub nie
        Drogi fatalne lub gorzej
        Połowa Wroclawia jedzie przez Ołtaszyn w kierunku Bielan - śmierdzą spaliny .
        Osiedle zbyt mocno zabudowane
        Sklepy drogie a towar kiepskiej jakości
        WSZYSTKO TU ŚMIERDZI
        Zamieszkali tzw nowogbogaccy - a to zwykłe chamy typy jak mało
        Jednym słowem prawie jak GETTO
    • radeberger Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d 08.04.12, 11:12
      kropka9991 napisała:

> Może ujmę to nieco jaśniej: na Ołtaszynie mieszka dużo elektoratu o który będzi
      > ecie zabiegać przy następnych wyborach.....

Na Nowym Dworze również pełno elektoratu. Po obcięciu linii 139 i tak poparcie dla PRezydenta nie spadło poniżej 70%.
    • Gość: jeden z wielu Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.12, 11:00
      Uprzejmie dziękujemy za światła na skrzyżowaniu zwycięskiej i ołtaszyńskiej . przedtem korki tworzyły się tylko w szczycie , teraz są zawsze . Nobel za innowację .
      • Gość: zanio Re: Za dużo aut, za mało dróg. Osiedle Ołtaszyn d IP: *.centertel.pl 11.11.12, 13:28
        Glupki, nie dosc ze przeplacacie ceny za mieszkania, to mieszkacie w ścisku, dom na domu, okno na oknie, i jeszcze stoicie korkach. Zachod miasta jest tanszy, dojazdy sa latwiejsze, miejsca wiecej, domy nie stoją jeden na drugim. Ale nie bo Krzyyyyki, wielki prestiiiiiż:)
        Chcieliscie, to macie. barany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka