Forum   chili

chili

(73 wyniki)
  • uwielbiam polaczenie czekolady z chili, zarowno jezeli chodzi o czekolade do jedzenia i do picia. Zastanawiam sie, czy mozliwe jest zrobienie browniego z pikantna czekolada? ktos probowal? Jakies wrazenia?
  • Od pewnego czasu, poszukuję tych właśnie płatków. Może ktoś z was wie, czy któraś z rodzimych firm je produkuje, może jakiś link podsuniecie. Na allegro są, widziałam, ale wolałabym kupić w sklepie. Pozdrawiam :)
  • witajcie :) szukam dobrej czekolady z chili-spróbowałam lindt ale wolałabym coś jeszcze ostrzejszego.co polecacie,jakie marki? i próbował ktoś może ciemnej z chili i wiśniami? pytam po prostu z ciekawości,wiadomo że każdy ma inny gust :) pozdrawiam
  • Zaprosilam na jutro kilku znajomych na luzny wieczor towarzyski, nie bede miala zbyt wiele czasu, zeby przygotowac cos bardziej pracochlonnego, wiec pomyslalam, ze doskonale sprawdzi sie tutaj danie jednogarnkowe-chili con carne ;-) Ale nie mam pomyslu co moglabym podac do tego.Jakas przystawke? Zupa chyba srednio tu pasuje ... bede wdzieczna za pomysly.
  • Witamposzukuje przepisu na takie ciasto jak w temacie.Przeszukalam google,ale tam jest tylko jeden przepis zawierajacy w dodatku papryczki chipotle,a ja bym chciala uzyc po prostu chili.Pomozecie? kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,43110353,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
  • Dostałam w prezencie przywieziony prosto z Węgier sznur papryczek Chili. Do czego mogę je wykorzystywać i w jakiej ilości? Są bardzo ostre w smaku.
  • Witam, dostałam ostatnio ok. 400 g papryczek chili i nie za bardzo mam pomysł co zrobić z nimi. Oprócz wysuszenia nic mi na razie nie przychodzi do głowy. Nie wyobrażam sobie też, żebym miała je co dziennie jeść, aż się skończą, bo nie wiem, jak by się to mogło dla mnie i rodziny skończyć ;) stąd moje pytanie: co można zrobić z taką ilością? Pozdrawiam
  • znalazlam bardzo fajny przepis na wieprzowe pulpeciki z kolendra i slodkim sosem chilli: www.taste.com.au/recipes/17699/rice+noodles+with+sweet+chilli+meatballs wieprzowina +kolendra+ sos chilli= kulki do pieca na 20 minut. Potem umoczyc je w sosie chilli i znowu do pieca na 5 min. Pisza zeby podawac z makaronem ryzowym+ogorek i mieta. Jakos mi te kluski sucho wygladaja :/ Jaki podac do nich sos?
  • jak mozna przechowac papryczki chili teraz kupilam świeże ale chcialbym je jakoś przechować do zimy. Jak to robicie????
  • chili(7)

    nie mam papryczek chili ale za to posiadam przyprawe chili w proszku, pytanie brzmi: ile łyzeczek przyprawy w proszku odpowiada 1 papryczce?
  • Od kilku lat robie ogorki z chili, ze swiezym czosnkiem i olejem. Od zawsze wiem o niebezpieczenstwie zwiazanym z polaczeniem czosnku i oleju, ale jakos nigdy nie zwiazalam ze soba tych dwoch spraw. Teraz zamierzalam zrobic znowu troche tych ogorkow ale boje sie. Reszte sloikow ktore zostaly z zeszlego roku wyrzucilam, i nie wiem czy robic swieze.Powiedzcie co o tym myslicie? Moze sa jakies reguly co mozna, a co nie.
  • re-we-la-cja.
  • co zrobić ze zbyt ostrym chili, poszukuję sposobu złagodzenia jego smaku... aha, jest oparte na mięsie mielonym i fasoli.
  • No właśnie co się podaje do chili? surówkę ? chleb? Jak robicie chili , bo ja tak: mielone+2 papryki+ 2cebule+ 2pomidory+papryczka chili+0,5szkl. wina+przypr. mexico+troche tabasco.
  • jaka jest róznica mdzy tymi dwoma przyprawami? czy to tylko "chwyt marketingowy"? Proszę o oświecenie;)
  • na ten przepis mam go od blogierki, ktora byla tak mila, ze wyslala mi go mailem jest to jej przepis na cornbread do chili con carne, ale martwi mnie w nim to 2/3 kubka cukru. czy ten chleb tradycyjnie musi byc piorunsko slodki? gugiel wyplul mi w sumie malo przepisow bez niego. co sie stanie, jesli go pomine? Buttermilk Cornbread Recipe from Snixy Kitchen (snixykitchen.com) ¼ cup butter 3 tablespoons vegetable oil 2/3 cup sugar 2 eggs 1 cup buttermilk ½ teaspoon baking s...
  • Witam wszystkich! Omal nie przegapiłam sezonu na chili!!!! Tyle dobrej papryki i pomidorów.... Swoją drogą, jak poprawnie wymawiać nazwę potrawy? Pozdrawiam.
  • 2 pytania : 1 - czy są pomocne przy diecie ? (słyszałam, że ułatwiają trawienie) 2 - czy jedzenie ich w nadmiarze szkodzi (mam na myśli, 1 papryczkę dziennie do potraw, sosów, na kanapkę)
  • Przez pomyłkę kupiłam za dużo (6 dorodnych sztuk) i chciałabym coś z nich zrobić, zanim spleśnieją albo uschną (suszonych nie potrzebuję, mam.) Mam też akurat sporo tych najmniejszych, wściekle ostrych czerwonych papryczek tajskich. Chętnie wyprodukowałabym domowy sambal lub coś w tym rodzaju, ale jak? (Czerwona pasta curry odpada, też mam zapasy.)
  • Robię pierwszy raz w życiu, wg tego przepisu: www.we-dwoje.pl/chili;con;carne,artykul,1205.html I mam dwa pytania:) Czy wystarczy jedna puszka fasoli (ta skleroza!!!), podczas, gdy innych składników jest tyle, ile w przepisie, i czy odlewać zalewę z tej fasoli? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedzi:)))
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?