Dodaj do ulubionych

Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń

11.05.05, 21:58
a to Wroclaw wlasnie! :)))) Jak ja sie ciesze, ze jestem Wroclawianinem.
ZAPRASZAMY!
Obserwuj wątek
    • Gość: mefisto Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.e-wroc.com 11.05.05, 22:52
      miejsce wyciszenia i modlitw.... buaaaaaaaaahahaa . a obok; pasaż niepolda,
      rośnie drugi pasaż z klubami (magellan, strefa zero, dymek z papierosa i
      powstają kolejne), mleczarnia i nowy klub zaraz obok mleczarni i jeszcze
      kilka(naście?) w planach... bardzo daleko od wielkomiejsckiego zgiełku. ale -
      kładka do Orląt to świetny pomysł! bardzo jej brakowało.
    • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ przydałby się też tam meczet... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.05.05, 23:44
      i jakaś Buddyjska świątynia!
      • Gość: Zuzia Re: przydałby się też tam meczet... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:24
        A może nasi dzielni żołnierze skombinują jakiś meczecik w Iraku ?
        • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ calkiem prawdopodobne... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.05.05, 11:30
          nasi i US Force "zolnierze" lubia krasc dobra kultury tej kilkutysiecznej
          cywilizacji - o czym nie jeden raz sie przekonalismy ( a ile razu nie ? ) wiec
          w sumie zakosic meczet to dla Polaka (zwlaszcza takiego prostego jak ci z
          Iraku) no problemo...
      • Gość: wojtek A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem... IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 09:40
        Nie mam nic przeciwko wyznawcom buddy i islamu ale chyba te religie nie
        wpłyneły w żaden sposób na klimat i historię naszego miasta... Miejsce to nie
        ma być pomnikiem wszystkich religii ale tylko tych które sprawiły że Wroclaw
        jest miejscem szczególnym i wyjątkowym a to jaki jest zawdzięcza chrześcijanom
        wschodnim i zachodnim oraz ich starszym braciom w wierze żydom...
        • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.05.05, 11:32
          a co ma Regan wspolnego z Wroclawiem? mimo to bedzie jego imieniem nazwane
          rondo... chodzi o to, ze sciezka bylaby duzo ciekawsza gdyby j eszcze mozna na
          jej drodze bylo spotkac mniej znane w Polsce kultury religijne...
          taki NEW AGE street ;)
          • Gość: wojtek Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 10:11
            Może Regan nie ma nic wspólnego z miastem Wrocław ale gdyby nie jego polityka
            to dzisiaj Lolo siedziałbyś w kołchozie albo modlił się do ludzi pokroju
            Łukaszenki. Więc nie podważaj autorytetu ludzi, dzięki którym Polska jest
            dzisiaj w miarę normalnym krajem. Chyba że wolisz Putina to kupię ci bilet do
            Rosji i tam będziesz krzewił kulturę New Age...Pewnie cie wujaszka Puti
            poprze...
          • Gość: mago72 Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.05, 01:44
            To ma wspólnego, że gdyby nie osoby takie jak Reagan, to nie mieszkałbyś dziś w wolnym kraju.
        • Gość: A Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.teleton.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:57
          "a to jaki jest zawdzięcza chrześcijanom wschodnim" - poprosze o wyjaśnienie
          tego fragmentu. Poproszę również o wyjaśnienie wpływu wiary na archtekturę,
          sztukę, kulturę W jaki sposób masz zamiar decydować o religii mieszkańców
          miasta. Kto ma decydować o religiach "zasłużonych" i jakie przywileje będą im z
          tego tytułu przysługiwać? No i co z ateistami?
          • Gość: hb Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 20:54
            "No i co z ateistami?" - co masz na myśli ???
          • Gość: wojtek Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 10:00
            To jakie religie mają wpływ na miasto pokazuje historia. A jaki wpływ ma
            religia na architekturę? Zapraszam na wycieczkę po Wrocławiu np. Ostrów Tumski,
            Synagoga Pod Białym Bocianem, Uniwersytet, Katerdra Grekokatolicka ...
            A ateistom współczuję...bo rzeczywiście architektura PRL z jej Pałacem Kultury
            to raczej nie powód do dumy... Nie mam zamiaru decydowac o niczyjej wierze i
            religii ale chciałbym aby to miejsce pokazywało prawdę o Wrocławiu a nie
            poprawność polityczną.
            • Gość: A Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.teleton.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:57
              Jaki wpływ na rozwój miasta mieli prawosławni, grekokatolicy czy polscy
              katolicy?
              Co ma Ostrów Tumski do np. ewangelików?
              A ateiści nie pojawili się po II wojnie światowej.
        • Gość: hb Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 20:52
          wg. mnie nazwa "ścieżka czterech świątyń" to z jednej strony ukłon w strone
          Jana Pawła II, który dążył do zjednoczenia wszytskich religii świata, z
          drugiej - nie ukrywajmy chwyt marketingowy (zawsze 4 to więcej niż 3 czy 2 ;)
    • em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 09:16
      Tak, wszystko fajnie, tyle, ze znowu troche bez glowy.
      Juz widze te tlumy turystow przebijajace sie przez ul. Kazia Wielkiego i
      Krupnicza. Zeby turysci chcieli chodzic tam gdzie jest fajnie (a tam jest -
      niedawno nawet zaprowadzilem tam kogos, byl zachwycony, ale sam w zyciu by tam
      nie poszedl, bo KW odstrasza), trzeba jeszcze im to umozliwic.
      Fajny pomysl, ale bardzo niedorobiony (poczekajmy moze cos sie wyklaruje).
      • Gość: Realistka Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neurosoft.pl 12.05.05, 10:13
        Są przecież plany wyłączenia wielu ulic centrum z ruchu kołowego (patrz:
        Szewska).

Co prawda nie wyobrażam sobie akurat wyłączenia Kazia Wielkiego albo Ruskiej...

Pzdr.
      • Gość: Gość Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.05, 10:22
        Tylko, że ta ścieżka ani razu nie przetnie Kazimierza Wielkiego. Popatrz sobie
        na mapę. A Krupniczej nie powinno się nigdy wyłączać z ruchu. Co za dużo, to
        niezdrowo.
        • Gość: em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.05, 13:35
          no to milego spaceru z Rynku do Dzielnicy Czterech Swiatyn - wiekszosc turystow
          odbije sie od KW i wroci na Rynek.
          Popatrzcie jak ta okolica wyglada - brudno, piesi musza sie przebijac miedzy
          samochodami. Super. Rewelacyjna wizytowka.
          I nie chodzi o wylaczanie z ruchu kolejnych ulic, ale o jakis rozsadny uklad
          komunikacyjny.
          • sothis666 Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 15:30
            Zamiast marudzic przypomnij sobie jak wygladal rynek i swidnicka 10 lat temu.
            Że tez zawsze sie musi wciąć jakiś pogrobowiec wro2015 i do kazdego pomyslu
            doczepić genialną myśl "jakby to bylo gdyby KW nie bylo"...
            • Gość: kotbehemot Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:49
              > Zamiast marudzic przypomnij sobie jak wygladal rynek i swidnicka 10 lat temu.
              > Że tez zawsze sie musi wciąć jakiś pogrobowiec wro2015 i do kazdego pomyslu
              > doczepić genialną myśl "jakby to bylo gdyby KW nie bylo"...

Trzeba bylo po prostu KW nie budowac, ona jest błędem od momentu powstania
              • sothis666 Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 16:07
                No pewnie ze to byl idiotyczny powysl, ale teraz sytuacja jest taka ze KW
                istnieje i raczej jej w tym ani nastepnym roku nie zabudujemy. Tymczasem tuz
                obok ludzie chca zrobic cos ciekawego a ktos znowu wyjezdza z tekstem ze to i
                tak do d... bo jest KW. grrr...
                • Gość: kotb. Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:32
                  Miejmy nadzieje, ze władze nie stchórzą i rzeczywiscie zaczną powoli zamykac KW. Do tej chwili słyszałem, ze gdy tylko czesc tranzytu sie wyniesie z KW, zostaną zamknięte skrajne pasy i przeznaczone dla rowerów, zostanie obnizona klasa drogi, zostaną wprowadzone zebry. I to juz by było cos!

A jesli chodzi o dzielnice 4 swiatyn- super!
                  Juz od kilku lat na forum narzekam, ze nie ma we Wro knajpy Zydowskiej--> teraz juz tak blisko, tym bardziej nie moge sie doczekac:))
                  • Gość: em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.05, 16:46
                    Troche rzeczywiscie marudze w tym temacie, ale po prostu uwazam, ze nie mozna
                    robic krokow, ktore sa bez sensu.
                    Przejdz sie z Rynku na Wlodkowica - potem przejdz przez krupnicza, a potem z
                    dojdz do kosciola (cerkwi) sw. Barbary (z tylu za szpitalem). Traska fajna
                    (zabytki I klasa), tyle ze sie odechciewa, tyle razy trzeba sie meczyc z
                    przechodzeniem przez droge.
                    Jestem za zrealizowaniem takiej trasy, ale ze opracowanie tylko trasy i nawet
                    zrobienie nowego chodnika nie spowoduje od razu, ze turysci masowo zaczna tam
                    chodzic.
                    • Gość: kotb. Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:49
                      zgadzam sie w 100% jesli chodzi o trase w-z. tego karykaturalnego tworu wogole nigdy nie powinno tam byc:/

Ale nie zgadzam sie co do bezsensownosci inwestycji- ludzie przeciez i tak sie tam bawią w pasazach, dyskotekach itp. Wiec swietnym pomyslem jest nadac tej dzielnicy spojny charakter!
                      • em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 09:41
                        Cala tamta dzielnica wymaga remontu. Ona jest naprawde super, ale jest tak
                        poszatkowana drogami, po ktorych stale cos jezdzi, ze wlasnie z tego powodu
                        odstrasza.
                        Dla przykladu: Krakowski Kazimierz - jest oddalony od centrum (trzeba sie
                        przebic przez "OS"), ale juz sama dzielnica jest jako calosc jednolita.
                        Nie da sie na trazie zlikwidowac KW (byloby fajnie, ale na razie jest). Ale
                        najmniej przyjemne sa Krupnicza, Ruska i Mikolaja.
    • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:35
      Ot pomysł! Daleki jestem od ataków na prawosławnych, na żydów, czy jakiekolwiek
      inne wyznanie, ale ta cała hucpa z tolernacją doprowadzi do kolejnych dramatów.
      Dopiero co władze wytoczyły kulę do Brukseli za moje pieniądze, a teraz mam się
      złożyć na kolejny absurdalny pomysł.

Już się tak kłaniacie pacany wszystkim dookoła, że dokonaliście obrotu pod
      kroczem i zaglądacie we własne tyłki! Panie Prezydencie, jestem oburzony Pana
      głupotą, tanimi w swej istocie- a drogimi dla nas mieszkańców, gestami wobec
      wszystkich, których ma Pan ochote poklepać. Ta nieustanna awangarda w stronę
      UE, innych wyznań, które mają się wszak świetnie. Ja rozumiem, że chce Pan
      zrobić coś dla swoich braci zwanych starszymi, ja to rozumiem, ale proszę sobie
      odkładać na to z własnej pensji, tak jak ja zawsze chętnie daję ofiarę na swój
      Kościół. Jak chcecie, drodzy forumowicze, to na mnie szczekajcie, ale znam
      osobiście Dutkiewicza i wiem, jaki z niego szubrawiec i tępy populista.
      Nie ważę lekko tej idei, bo mnie nerwy biorą jak słyszę tych wszystkich
      hurratolerancjonistów, którzy za nic nie chcą pojąć istoty tej cnoty.
      Boże widzisz, a nie grzmisz!
      • Gość: Rafis Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 12.05.05, 18:43
        Gość portalu: co za różnica kto? napisał(a):

a cos mądrego masz do powiedzenia? :)
        • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:57
          ...ale od Ciebie mądrzej? Czy mądrzej w sensie ogólniejszym!
          Chętnie spróbuję, ale potrzebuję interlokutora co się zowie...!
          Twojej czkawki odbijać mi się nie chce!
          • Gość: Ania Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:15
            Panie "co za róznica kto"! Z ulgą przeczytałam Pana słowa, bo najwyraźniej są w
            naszym mieście resztki ludzi, którzy nie zapominają, co to zdrowy rozsądek!
            Pozdrawiam.
            • martouf Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 19:25
              Czy zdrowy rozsądek w Twoim rozumieniu to "niedziałanie" i "nicnierobienie"?
              Albo jak sobie wyobrażasz działania miasta w zakresie przyciągania turystów,
              inwestorów, ogólnie pieniędzy i rozwoju? Jak uatrakcyjniać miasto? Bo o tym jest
              to forum.
              Marketing się kłania.
              • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:42
                Pierwsze słyszę, żeby to forum "o czymś było"!!! To jedynie inwentarz
                aktualności i komentarze dla nich zsyłane przez ochotników. Gdzie stoi w mojej
                skardze, że zdrowy rozsądek to "niedziałanie"? Jednak działanie w kierunku, w
                mojej oczywiście ocenie, wrzucenia w kompozycję bruku i elementy małej
                architektury 1,5 miliona złotych to rozsądek niezdrowy. Marketing mi się może
                klaniać, ale żebym mu się odkłonił, to musi być dla mnie przekonywający!
                A w sprawie zjawisk magnetycznych to podpowiem, że magnes jedną stroną
                przyciąga, a drugą odpycha! Kwestionuję zasadność tworzenia tego politycznie
                poprawnego zakamarka i nie wierzę w jego element atrakcyjności. To już szybciej
                uwierzę, że Dutkiewicz wiedział o czym mówi podczas wykładów " O logice" na
                starcie swojej zdumiewającej mnie kariery!
                • Gość: generał Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:23
                  Chyba Pan zwariował, żeby przychodzić na forum Gazeciny Wybrańców i pisać, co
                  większość myśli, ale nie wyjąka z obawy przed plemieniem Adasia! Jestem ze
                  Szczecina, wszyscy którzy znają Wrocław zachwyacają się waszym miastem, ja też
                  jestem oczarowany, ale promieniuje opinia, że mieszkańcy miasta są bliżej
                  Niemiec i UE niż wynikałoby to z poczucia przyzwoitości. Brońcie swojej
                  tożsamości, zamiast wycierać grzywy przed obcymi.
                  • Gość: co za róźnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:32
                    Czołem! Pan, Panie Generale, zadba o sztab szczeciński, a ja biorę na siebie
                    front południowo-zachodni! Bez odbioru.
                  • ert3 Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 10:12
                    Sam sobie odpowiadasz?Trochę dziwna ta jednomyślność gości z neoplusa.
                    • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:11
                      Mam zaawansowaną schizofrenię, multiplikuję się bezwolnie, ochoczo, ale co
                      najważniejsze wszystkie multiplikacje są jednomyślne!
                      To okropne, że aż trzy osoby mają "kuku"! Ert3, nie martw się, w demokracji
                      gdzie trzech biskupów i czterech alfonsów zawsze będzie rządził suteren!
      • em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 09:32
        Gosciu "co za roznica kto?" brakuje odwagi, zeby sie podpisac?
        A na ten pomysl trzeba wydac kase i juz!
        Spierac sie mozna co najwyzej o sposob realizacji, tak zeby turysci chcieli tam
        przychodzic.
        • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:08
          Obiecuję następnym razem szczerze się przyznać do tożsamości. Dajmy na to:
          el.el.el! Moją odwagą się nie zajmuj, spójrz we własne lustro i oceń, czy nie
          zbiera mu się na wymioty!

Nie mam nic przeciwko, żeby wydać nawet zdecydowanie więcej pieniędzy na ten
          poronny pomysł. Pieniędzy Twoich i innych klakierów! Czy gdyby ręka
          pomysłodawcy zapukała do Twoich drzwi, to wypełniłbyś ją banknotami? Nie walcz
          z odpowiedzią, bo jest oczywista!

• Gość: W. Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.ugent.be 13.05.05, 12:08
            Panie co sie zowie, podziwiam kunszt i ostrosc piora, pogladow ani nie podziwiam
            ani podzielac nie zamierzam, pozdrawiam z chlodnej uprzejmosci.
            • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:52
              Jak wspomniał kiedyś Monteskiusz:
              "Prawda jest ciężkim ładunkiem, kiedy trzeba zanieść ją książętom".
              Nie twierdzę, że wyróżniam Prawdę, ale Pan przecież nie jest Księciem.
              Widzi Pan, język to ostry miecz, który nie utacza krwi, ale może zabić. Ja nie
              robię ze słów akupunktury, by czynić komuś krzywdę, ale warto czasem udać się
              na przeciwległy biegun, by doświadczyć więcej. Moje wierzganie zda się na nic,
              ale czasem potrzebuję rozprostować kości. Tu już zaglądać nie będę, bo
              brzmienie unisono mnie męczy, co więcej panuje tu jakiś wzajemny onanizm. A
              Państwu przypomnę piękną żydowską mądrość:
              Bacz byś nie zgupiał od mądrości swojej!

Ostatnia uwaga...coś tu kiepsko z dziennikarstwem! Nie macie kogoś, kto kupuje
              stalówki w tym samym punkcie co choćby Michalkiewicz?
          • m.matkowski Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 15:07
            Tak lepiej?
            • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:41
              Brawura zawsze łasa poklasku! Matkowskich sam znam trzech. Podaj imię, adres,
              nazwę sklepu nad którym mieszkasz, jak Cię wołają na zagonie, ...imię Twojego
              mentora znam! Wtedy spłynie na Ciebie moja łaska!
              • em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 14.05.05, 12:04
                kretyn jestes i tyle!
                • Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:29
                  Jesteś lekarzem, psychologiem, czy po prostu słabe nerwy?
                  Sztuka obrzucania inwektywami jest wymagająca! Jeśli ktoś cię jej uczył, to
                  zażądaj zwrotu pieniędzy.
                  • martouf Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 14.05.05, 12:34
                    • Gość: co za róznica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:49
                      "Nic tak nie podnosi autorytetu jak milczenie"
                      de Gaulle

Wielu z Państwa powinno milczeć przez dłużej...
                      • martouf Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 14.05.05, 12:56
                        No też się zastanawiałem co (i czy) odpiszesz.
                        Ciekawa, zaiste ciekawa osobowość...

Pozdrawiam, idę milczeć dalej...
                        • Gość: co za róznica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:00
                          ...jak już tak będziesz dreptał w milczeniu, to idź za radą Rabindranatha
                          Tagore ("Widząc cię pojmuję swoje ubóstwo - rzekł czyn do słowa") i uklepuj te
                          nieszczęsne ścieżki!
        • Gość: pe Re: inicjatywa super! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:27
          sprawe dopracować dopieścić,i brawo,brawo wrocław!
      • Gość: Mick O'why AUTOR AUTOR !!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:12
        Zastrzeganie we wstępie iż nie ma się absolutnie nic do innych religii, żydów ,
        murzynów masonów zawsze zaostrza moją ciekawość i obiecuje mi interesującą
        lekturę :)))

Licząc na nieszablonowy ba, niepopularny może nawet, pogląd który by pozwolił
        mi na rewizję mojego niezbyt może zaangażowanego ale raczej przychylnego
        stosunku do ideii uatrakcyjnienia obszaru nazywanego Dzielnicą czterech wyznań.
        i tym razem nie zawiodłem się, pilnie wczytawszy w tyradę nieakiego CZRK,

W jakież to rewlacje opływa tyrada CZRK???

otóż dowiadujemy się na wpoły konfidencjonalnie że promotor ideii, Dutkiewicz
        Rafał to szuja!!! - brawo! - oraz tępy populista, który wszystkie działania
        sprowadza do działań propagandowych.
        Miedzy wierszami autor daje nam też do zrozumienia, że inne religie "mają się
        dobrze" z związku z czym to na ich barki powinien najpewniej spaść ciężar
        rewaloryzacji tego obszaru.

jeżeli działania propagandowe dają taki rezultat jak np odnowiony ostrów
        Tumski to ja się domagam takiej propagandy. (tak nawiasem mówiąc to ciekaw
        jestem stosunku procentowego funduszy jakie dało państwo - konserwator
        zabytków - a jakie episkopat, na rewaloryzację OT)

Ponadto autor, zwierza się nam ze swojej alergii na polityczną-poprawność,
        prosząc p. Boga - swojego osobistego przyjaciela - żeby pogrzmiał dla
        dodania wagi jego słowom. Jakby p. Bóg nie miał już nic innego do roboty...

Całość wypowiedzi okraszona jest barwnym opisem o tym jakich popisów
        ekwibrylistycznych dokonuja wszyscy entuzjasci projektu - najpewniej z racji
        słabości umysłowej albo co gorsza, zarażenia się od red. Naczelnego
        "chorobą giętkiego kręgosłupa"

Póżniejsze argumenty użyte w stosunku do interlokutorów, których gromko domaga
        się tu CZRK, też godne są najwyższej uwagi. Np pisze CZRK tak:

"Czy gdyby ręka pomysłodawcy zapukała do Twoich drzwi, to wypełniłbyś ją
        banknotami?..."

Bardzo są zabawne takie przekomarzanki - prawie jak w "misiu" w scenie na
        lotnisku:

"czy gdyby przyszła tu cała wycieczka i każdy chciałby odprowadzić znajomego
        (...) to czy ?(...)i nie mówcie że nie, bo ...." itd itp .

Nie wiem czy pisać już CZRKowi - głowie do pozłoty - że dobrą praktyką jest to
        aby projekt miał jakąś ideę przewodnią, która pozwoli na jego łatwiejszą
        identyfikację i aprobatę i, że tak naprawdę, to nie chodzi o ekumeniczne popisy
        ale po prostu o rewaloryzację kawałka starego miasta , tak, aby stał
        się on na powrót atrakcyjny i przyciągał mieszkańców oraz turystów opowiadając
        przy tym kawałek historii. To, że w otoczeniu są koscioły 4 wyznań to
        najzwyczajniej dobre i chwytliwe motto, ale powtarzam - gra tu idzie o urodę
        miasta.
        1,5 mln to kwota spora ale chyba nie przesadna i snu mi z powiek nie spędza że
        moje podatki pójdą na ten projekt. Mniej mi się podoba że gros aktywności
        zamknie się w ramach kwartału krupnicza -ruska, a łączniki z kościołem
        ewangelickim i cerkwią św Barbary mogą mieć charakter czysto formalny...
        • Gość: co za różnica kto? Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:46

Well done Mr Mike!
          (nie będę kopiował Pana treści, bo mi się nie chce, mam nadzieję, że trochę Pan
          pamięta z swoich uwag)

Postaram się krótko, bo sam ledwie przebrnąłem przez Pana (umawiam się sam ze
          sobą, żeś jest Pan, zresztą znać po stylu), skądinąd kulturalny i rzetelny,
          wywód. Zaraz się dowiem, że podobnie jak mój tolerancjonistyczny manifest w
          przodku pierwszej odsłony, powyższy "wersal" także jest zabiegiem gry
          formalnej...
          Ciekaw jestem Pana trofeów, skoro deklaruje się Pan jako łowca zaprzańców
          podobnych mi.

Do rzeczy!
          Reklamuje Pan potrzebę rewizji swoich przychylnych idei (proszę wybaczyć, że
          napiszę z oszczędności przez pojedyncze "i”", ale poznał mnie już Pan chyba
          jako sknerę) dla tych chodnikowych meandrów, które za 1,5 miliona złotych
          iluminować będą wartościami, którymi, niczym rękawem, wycierają sobie rządcy
          śmieszne otwory w twarzy. Nie zrewiduje ich Pan pod wpływem mojego
          błazeństwa..., bo błaznem się trzeba urodzić. Chronimy swoją Izbę i stolców dla
          neofitów brak!!!

Dutkiewicz to człowiek słaby i nie może trafić do wyjścia ze swego salonu
          własnej adoracji. Ja wierzę w etos przywódcy, w mężczyzn z rodu orła. Retoryka
          Dutkiewicza obraża słuchacza! Mnie obraża!

Proszę skoncentrować się w przyszłości na samych wierszach, bo przestrzenie
          pomiędzy jeszcze nieczytelne!
          Nie ma powodu, by którykolwiek Kościół nosił ciężar waloryzacji terenu, którym
          nie zarządza. To absurd i nieco mnie rozsierdza, bo chętnie zostałbym
          męczennikiem za święte prawo własności!

Jaki widzi Pan związek pomiędzy ekspozycją Klejnotu Tumskiego, a inicjatywą
          deptaka w imię rozbebeszonej do ostatniego flaka Tolerancji? Czy Katedra jest
          cyzelowana z racji obligacji konserwatorskich, czy w imię, dajmy na to: "
          kultywowania pamięci Starca z Gór"? Śledztwo w sprawie szukania proporcji
          finansowania budżetu rewaloryzacji jest bezzasadne, a samo podjęcie tej
          operacji podpowiada, że chyba był Pan w pierwszych rzędach, gdy Dutkiewicz
          smędził O logice!

Nie zwierzam się, bo spowiedź publiczna upadła w momencie, gdy ostatni
          manichejczyk przystroił się w drewniane palto!
          Skoro trącamy Boga, to proszę pamiętać, że Jezus przyszedł czynić na naszej
          kulce gnoju miecz, a nie libertyńską demagogię! Ex definitione istnieje Zło,
          bez prawa łaski, tymczasem konferansjerzy "humanizmu" i zwolennicy permisywizmu
          totalnego zaciemniają nam widzenie kataraktą Zła legalnego. I temu się
          sprzeciwiam! Na śmierć i życie!

Nad Panem mam te przewagę, że posiłkuję się wyobraźnią, tą samą , która Pan
          dewaluuje do "przekomarzanki"!
          Z wyobraźnią żyje się znacznie wolniej, wszak potrzeby jest czas, by zażyć
          onirycznych przywilejów, ale ponoć tylko głupcy się spieszą!

Na koniec potrząsam Pana głową, żeby się Pan skoncentrował na wierszu: Nie
          jestem przeciwko odwracaniu się od jakiegokolwiek zakątka miasta, jestem
          emocjonalnym niewolnikiem naszego miasta, gorącym zwolennikiem wysforowania go
          do peletonu miast polskich, ale jestem przeciwnikiem jarmarcznej hucpy i plagi
          tolerancjoróbstwa! Brzydzę się taką głupotą i Panu także polecam się czymś
          pobrzydzić. Niech Pan poćwiczy na mnie!
          Pozdrawiam, co mi tam...
          • sothis666 Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) 13.05.05, 19:03
            Projekt sie nie podoba? Nie musi.
            Ale, w związku z tym, dwóch rzeczy Pan w omawianej sprawie nie zaryzykowałeś:
            1.Zaproponować jak to zrobic lepiej.
            2.Zaproponować coś innego a lepszego.

Gatunek speców od tego, czego nie robić jest plagą naszego miasta i kraju a wnosi do rzeczywistości tyleż, ile wniosły potoki wylanych przez Pana słów: ZERO. I to podstawowe a eleganckie pojecie matematyczne niech będzie ostatecznym komentarzem tego, coś Pan zaprezentował.
            • Gość: co za różnica kto? Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:26
              Bzdury i plagiaty Pan piszesz!
              Nasamprzód zapowiadam, że skończymy, kiedy ja powiem, a nie kiedy Pan wypocisz
              swoje arytmetyczne równanko bez niewiadomej!
              Projekt się nie podoba, a powinien, bo zostanę jednym z jego fundatorów.
              Ciekawe jak byś się krztusił, gdybym chciał postawić pomnik Pinochetowi za
              Twoje zaskórniaki? Zróbcie zrzutkę na takie chimery, a nie róbcie hurtowo
              dziury w kieszeni krytykom tej głupoty.
              Powiedziałbym co tam posadzić, ale brzydzę się pracy charytatywnej. Wpierw
              zapłać, a się dowiesz. Tak to działa, a jeśli tego nie wiesz, toś nieborak.
              A czym się różni punkt pierwszy od drugiego? Parzyste wyglądają lepiej?

Z przepukliną skończysz, jak tyle na raz będziesz wnosił!
              Idź jedz koty...
          • Gość: Mick O'why Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:22
            Zacny Panie - skoro już świadczymy sobie podobne kurtuazje -
            brzydzić to ja się mogę płuckami na kwaśno - wszelkie inne
            rzeczy co najwyżej budzą moje głębokie znużenie....

Ponieważ mam trzy minuty, opuszczę wiekszość kwestii wołających
            wręcz palącego komentarza (jak np kwestia rysu charakterologicznego
            idealnego przywódcy, która budzi mój niekłamany entuzjazm)
            i skupię się na dwóch sprawach:

1. Jeżeli dureń twierdzi że 2+2=4 to jaka chwalba ganić go za głoszenie
            prawd trywialnych? Dlaczego mam się irytować, że ktoś wulgaryzuje
            świętą domenę matematyki, jeśli wziąć pod uwagę że reszta jeszcze durniejsza
            od niego???

Polska jest głęboko 'upolsatowioną' rzeczywistością - w czym podziela los
            wielu zsowietyzowanych państw - i jeżeli jarmark i hutzpa są paradygmatem
            myślenia wielu Polaków to na co się tu obrażać? na rzeczywistość? na historię?
            Miast debaty nad losem niepełnosprawnych, alkoholizmem, przemocą , itp
            mamy kawoławologiczne seriale telewizyjne, które problemy te w strywializowany
            sposób roztrząsają, z tej prostej przyczyny, iż ich twórcy sprawują rząd dusz w
            narodzie.

I jeżeli dla jednego kwestia tzw. "tolerancji" jest sprawą niesłychanie
            płaską , wyświechtaną i budzącą już wręcz irytację to dla przeciętnego krajana
            jest dalej terenem arcydziewiczym i niezgłębionym. Przeciętny cymbał
            zabawiający się w klubie Metropolis, nie posiada nawet cienia świadomości że
            obok jest np Synagoga

2.Jaki widzi Pan związek pomiędzy ekspozycją Klejnotu Tumskiego, a inicjatywą
            > deptaka w imię rozbebeszonej do ostatniego flaka Tolerancji? Czy Katedra jest
            > cyzelowana z racji obligacji konserwatorskich, czy w imię, dajmy na to: "
            > kultywowania pamięci Starca z Gór"?

Katedra jest cyzelowana z racji obligacji konserwatorskich, ale racje
            konserwatorskie wyrastają ze świadomości że miejsce to jest przede wszystkim
            tekstem i świadectwem kulturowym. Dzielnica czterech wyznań nie posiada być
            może obiektów o AŻ takiej randze architektonicznej jak katedra ale kontekst
            kulturowy i zapoznana w zasadzie historia tego miejsca warte są odświeżenia.
            To, czy ktoś po drodze będzie sobie zbijał - właściwie to wypada powiedzieć
            ciułał - kapitalik polityczny interesuje mnie w stopniu znikomym.

I korci mnie jeszcze aby napisać że kreślę się z uniżeniem, ale traciłoby to
            sztubactwem :))))

• Gość: co za różnica kto? Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:34
              ...lekko się czyta! To niekoniecznie komplement!
              Może jeszcze za czas jakiś odpowiem, ale w piątki o tej porze juz od dawna
              powinienem pić ulubioną wódkę. Mam spóźnienie... Obiecuję pić na pohybel
              forumowiczom, socdemoliberałom i Deptakowi "róbta co chceta".
              • Gość: pe Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:41
                i żeby sie sprawdziło"umarł pijak ale pan"po pańskich wypocinach sa wątpliwości,
                • Gość: co za różnica kto? Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:31
                  tak słabą wypowiedź tłumaczyć można tylko porannym kociokwikiem!
                  • Gość: pe Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:18
                    słabiznę poprzetykaną kociokwikiem pokazujesz w swoich wypocinach ty
                    biedaczyno,aż żal że szanowna mamusia nie pomyślała o antykoncepcji w swoim czasie,
                    • Gość: co za różnica kto? Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:31
                      To taki masz sznyt, chamie, że sięgasz po matki? Ja twoją matkę uszanuję, bo to
                      moja święta zasada wobec wszystkich kobiet. Jedynie czasem myślę, jak mi
                      najdzie taki nawóz na drogę, że w niektórych przypadkach aborcja powinna być
                      obowiązkowa. Jak to się ma do tej tolerancji, co za nią filujesz?
                      Jesteś wybitnym przykładem dzisiejszego "folwarku zwierzęcego".
                      Na wszystkie moje słowa, można dać taką odpowiedź, że z trudem bym się utrzymał
                      na nogach z ripostą, tyle, że brak Ci inteligencji, wiedzy i dystansu.
                      Życzę bezdzietności!
                  • Gość: josip CZRK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:28
                    "spalic synagoge, spalic!"
                    Ty rasisto, przestan osmieszac sie swoim pseudointeligenckim belkotem. Renowacje dzielnic miasta nalezy rozpaczac i to natychmiast. Bez znaczenia pod jakim haslem, w imie jakich ideii. Priorytetem jest to aby jedna z najbardziej historycznych czesci naszego grodu nie rozpadla sie w pyl(co naturalnie ucieszylo by ciebie). Jak wielka papke trzeba miec w glowie aby wyglaszac teorie plynace jak sciek z twoich postow. Mozliwe, co by mnie ucieszylo, ze to jedynie wplyw anonimowosci gwarantowanej dzieki internetowi przy ktorej niektore jednostki uprawiaja polityke ktorej nawet do konca nie rozumieja...

Oszczedz nam juz swoich postow drogi kolego. Nic nie wnosza, Psuja tylko powietrze. Czy moze zechcesz jeszcze odbeknac?:)
                    • Gość: ciotka Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:38
                      a tu pogoda piękna z nikąd deszczu ,jak ludziom wmówisz że deszcz pada ,co biedaku?
                      • Gość: co za różnica kto? Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:42
                        Ciężko jest napluć w cel, gdy pluje się z rynsztoka w gwiazdy!
                        O meteorologicznej kondycji dnia pogadaj z kimś innym!
                        • Gość: ciotka Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:47
                          o gwiazdach to ty nieboraku możesz tylko pofantazjować ,widziała swinia niebo?
                          • Gość: co za różnica kto? Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:51
                            Jestem olimpijczykiem z astrofizyki. O gwiazdach wiem tyle, co ty o chlewie.
                            • Gość: ciotka Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:17
                              znasz się widze na chlewie ,dla olimpijczyka wiedza podstawowa,czytałam twoje
                              wypociny,nie dziwi nic,
                    • Gość: co za różnica kto? Re: CZRK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:39
                      No przeczytaj to Jospiku, co napisałeś, przeczytaj...!

Wybitny żydowski pisarz rzekł: "tam gdzie nie ma antysemityzmu, Żydzi go
                      stworzą, bo jest im niezbędny jak powietrze".

"Renowacje dzielnic miasta nalezy rozpaczac..." Kiedy ja właśnie rozpaczam!!! I
                      to pełną objętością oczu!
                      Poćwicz trochę swoją pisaninę półanalfabeto, co Ci będę pisać, skoro czytasz
                      pewnie niewiele lepiej...?
                      • Gość: co za różnica kto? Re: CZRK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:57
                        Koniec. Nie zamierzam uczestniczyć dalej w tej plugawej dyskusji. Kokoście się
                        tu w dobrych nastrojach i aromacie swojej umysłowej tężyzny.
                        Wracam do swoich...! Przy okazji zebraliście naganne, a tylko niektórzy mierne,
                        oceny od obserwatorów z Mensy. Bieda, proszę Państwa, bieda...
                        • Gość: pe Re: CZRK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:28
                          "nie sądzcie byscie nie byli sądzeni "swoją drogą plugawe te twoje posty jak
                          rzadko,czrk,zebrałeś naganne,bieda nieboraku ,bieda,
                          • sothis666 Re: CZRK 14.05.05, 18:17
                            Naganne to pół bidy, gorzej że nikt z klasy nie chce z nadętym jak puzon
                            mędrkiem i mitomanem siedziec w ławeczce:) Ot kłopot, olimpiade sie napisało a
                            piwa nie ma z kim wychylić;)

Ide popełnic artykulik "Internet jako tania forma autoterapii dla frustratów".
                            Cóż za materiał sie zebrał!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka