niezapowiedziany 11.05.05, 21:58 a to Wroclaw wlasnie! :)))) Jak ja sie ciesze, ze jestem Wroclawianinem. ZAPRASZAMY! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mefisto Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.e-wroc.com 11.05.05, 22:52 miejsce wyciszenia i modlitw.... buaaaaaaaaahahaa . a obok; pasaż niepolda, rośnie drugi pasaż z klubami (magellan, strefa zero, dymek z papierosa i powstają kolejne), mleczarnia i nowy klub zaraz obok mleczarni i jeszcze kilka(naście?) w planach... bardzo daleko od wielkomiejsckiego zgiełku. ale - kładka do Orląt to świetny pomysł! bardzo jej brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ przydałby się też tam meczet... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.05.05, 23:44 i jakaś Buddyjska świątynia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: przydałby się też tam meczet... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:24 A może nasi dzielni żołnierze skombinują jakiś meczecik w Iraku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ calkiem prawdopodobne... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.05.05, 11:30 nasi i US Force "zolnierze" lubia krasc dobra kultury tej kilkutysiecznej cywilizacji - o czym nie jeden raz sie przekonalismy ( a ile razu nie ? ) wiec w sumie zakosic meczet to dla Polaka (zwlaszcza takiego prostego jak ci z Iraku) no problemo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem... IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 09:40 Nie mam nic przeciwko wyznawcom buddy i islamu ale chyba te religie nie wpłyneły w żaden sposób na klimat i historię naszego miasta... Miejsce to nie ma być pomnikiem wszystkich religii ale tylko tych które sprawiły że Wroclaw jest miejscem szczególnym i wyjątkowym a to jaki jest zawdzięcza chrześcijanom wschodnim i zachodnim oraz ich starszym braciom w wierze żydom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.05.05, 11:32 a co ma Regan wspolnego z Wroclawiem? mimo to bedzie jego imieniem nazwane rondo... chodzi o to, ze sciezka bylaby duzo ciekawsza gdyby j eszcze mozna na jej drodze bylo spotkac mniej znane w Polsce kultury religijne... taki NEW AGE street ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 10:11 Może Regan nie ma nic wspólnego z miastem Wrocław ale gdyby nie jego polityka to dzisiaj Lolo siedziałbyś w kołchozie albo modlił się do ludzi pokroju Łukaszenki. Więc nie podważaj autorytetu ludzi, dzięki którym Polska jest dzisiaj w miarę normalnym krajem. Chyba że wolisz Putina to kupię ci bilet do Rosji i tam będziesz krzewił kulturę New Age...Pewnie cie wujaszka Puti poprze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mago72 Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.05, 01:44 To ma wspólnego, że gdyby nie osoby takie jak Reagan, to nie mieszkałbyś dziś w wolnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.teleton.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:57 "a to jaki jest zawdzięcza chrześcijanom wschodnim" - poprosze o wyjaśnienie tego fragmentu. Poproszę również o wyjaśnienie wpływu wiary na archtekturę, sztukę, kulturę W jaki sposób masz zamiar decydować o religii mieszkańców miasta. Kto ma decydować o religiach "zasłużonych" i jakie przywileje będą im z tego tytułu przysługiwać? No i co z ateistami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hb Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 20:54 "No i co z ateistami?" - co masz na myśli ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 10:00 To jakie religie mają wpływ na miasto pokazuje historia. A jaki wpływ ma religia na architekturę? Zapraszam na wycieczkę po Wrocławiu np. Ostrów Tumski, Synagoga Pod Białym Bocianem, Uniwersytet, Katerdra Grekokatolicka ... A ateistom współczuję...bo rzeczywiście architektura PRL z jej Pałacem Kultury to raczej nie powód do dumy... Nie mam zamiaru decydowac o niczyjej wierze i religii ale chciałbym aby to miejsce pokazywało prawdę o Wrocławiu a nie poprawność polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.teleton.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:57 Jaki wpływ na rozwój miasta mieli prawosławni, grekokatolicy czy polscy katolicy? Co ma Ostrów Tumski do np. ewangelików? A ateiści nie pojawili się po II wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hb Re: A co ma meczet i budda wspólnego z Wrocławiem IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 20:52 wg. mnie nazwa "ścieżka czterech świątyń" to z jednej strony ukłon w strone Jana Pawła II, który dążył do zjednoczenia wszytskich religii świata, z drugiej - nie ukrywajmy chwyt marketingowy (zawsze 4 to więcej niż 3 czy 2 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 09:16 Tak, wszystko fajnie, tyle, ze znowu troche bez glowy. Juz widze te tlumy turystow przebijajace sie przez ul. Kazia Wielkiego i Krupnicza. Zeby turysci chcieli chodzic tam gdzie jest fajnie (a tam jest - niedawno nawet zaprowadzilem tam kogos, byl zachwycony, ale sam w zyciu by tam nie poszedl, bo KW odstrasza), trzeba jeszcze im to umozliwic. Fajny pomysl, ale bardzo niedorobiony (poczekajmy moze cos sie wyklaruje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neurosoft.pl 12.05.05, 10:13 Są przecież plany wyłączenia wielu ulic centrum z ruchu kołowego (patrz: Szewska). Co prawda nie wyobrażam sobie akurat wyłączenia Kazia Wielkiego albo Ruskiej... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.05, 10:22 Tylko, że ta ścieżka ani razu nie przetnie Kazimierza Wielkiego. Popatrz sobie na mapę. A Krupniczej nie powinno się nigdy wyłączać z ruchu. Co za dużo, to niezdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.05, 13:35 no to milego spaceru z Rynku do Dzielnicy Czterech Swiatyn - wiekszosc turystow odbije sie od KW i wroci na Rynek. Popatrzcie jak ta okolica wyglada - brudno, piesi musza sie przebijac miedzy samochodami. Super. Rewelacyjna wizytowka. I nie chodzi o wylaczanie z ruchu kolejnych ulic, ale o jakis rozsadny uklad komunikacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 15:30 Zamiast marudzic przypomnij sobie jak wygladal rynek i swidnicka 10 lat temu. Że tez zawsze sie musi wciąć jakiś pogrobowiec wro2015 i do kazdego pomyslu doczepić genialną myśl "jakby to bylo gdyby KW nie bylo"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:49 > Zamiast marudzic przypomnij sobie jak wygladal rynek i swidnicka 10 lat temu. > Że tez zawsze sie musi wciąć jakiś pogrobowiec wro2015 i do kazdego pomyslu > doczepić genialną myśl "jakby to bylo gdyby KW nie bylo"... Trzeba bylo po prostu KW nie budowac, ona jest błędem od momentu powstania Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 16:07 No pewnie ze to byl idiotyczny powysl, ale teraz sytuacja jest taka ze KW istnieje i raczej jej w tym ani nastepnym roku nie zabudujemy. Tymczasem tuz obok ludzie chca zrobic cos ciekawego a ktos znowu wyjezdza z tekstem ze to i tak do d... bo jest KW. grrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb. Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:32 Miejmy nadzieje, ze władze nie stchórzą i rzeczywiscie zaczną powoli zamykac KW. Do tej chwili słyszałem, ze gdy tylko czesc tranzytu sie wyniesie z KW, zostaną zamknięte skrajne pasy i przeznaczone dla rowerów, zostanie obnizona klasa drogi, zostaną wprowadzone zebry. I to juz by było cos! A jesli chodzi o dzielnice 4 swiatyn- super! Juz od kilku lat na forum narzekam, ze nie ma we Wro knajpy Zydowskiej--> teraz juz tak blisko, tym bardziej nie moge sie doczekac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.05, 16:46 Troche rzeczywiscie marudze w tym temacie, ale po prostu uwazam, ze nie mozna robic krokow, ktore sa bez sensu. Przejdz sie z Rynku na Wlodkowica - potem przejdz przez krupnicza, a potem z dojdz do kosciola (cerkwi) sw. Barbary (z tylu za szpitalem). Traska fajna (zabytki I klasa), tyle ze sie odechciewa, tyle razy trzeba sie meczyc z przechodzeniem przez droge. Jestem za zrealizowaniem takiej trasy, ale ze opracowanie tylko trasy i nawet zrobienie nowego chodnika nie spowoduje od razu, ze turysci masowo zaczna tam chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb. Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:49 zgadzam sie w 100% jesli chodzi o trase w-z. tego karykaturalnego tworu wogole nigdy nie powinno tam byc:/ Ale nie zgadzam sie co do bezsensownosci inwestycji- ludzie przeciez i tak sie tam bawią w pasazach, dyskotekach itp. Wiec swietnym pomyslem jest nadac tej dzielnicy spojny charakter! Odpowiedz Link Zgłoś
em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 09:41 Cala tamta dzielnica wymaga remontu. Ona jest naprawde super, ale jest tak poszatkowana drogami, po ktorych stale cos jezdzi, ze wlasnie z tego powodu odstrasza. Dla przykladu: Krakowski Kazimierz - jest oddalony od centrum (trzeba sie przebic przez "OS"), ale juz sama dzielnica jest jako calosc jednolita. Nie da sie na trazie zlikwidowac KW (byloby fajnie, ale na razie jest). Ale najmniej przyjemne sa Krupnicza, Ruska i Mikolaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:35 Ot pomysł! Daleki jestem od ataków na prawosławnych, na żydów, czy jakiekolwiek inne wyznanie, ale ta cała hucpa z tolernacją doprowadzi do kolejnych dramatów. Dopiero co władze wytoczyły kulę do Brukseli za moje pieniądze, a teraz mam się złożyć na kolejny absurdalny pomysł. Już się tak kłaniacie pacany wszystkim dookoła, że dokonaliście obrotu pod kroczem i zaglądacie we własne tyłki! Panie Prezydencie, jestem oburzony Pana głupotą, tanimi w swej istocie- a drogimi dla nas mieszkańców, gestami wobec wszystkich, których ma Pan ochote poklepać. Ta nieustanna awangarda w stronę UE, innych wyznań, które mają się wszak świetnie. Ja rozumiem, że chce Pan zrobić coś dla swoich braci zwanych starszymi, ja to rozumiem, ale proszę sobie odkładać na to z własnej pensji, tak jak ja zawsze chętnie daję ofiarę na swój Kościół. Jak chcecie, drodzy forumowicze, to na mnie szczekajcie, ale znam osobiście Dutkiewicza i wiem, jaki z niego szubrawiec i tępy populista. Nie ważę lekko tej idei, bo mnie nerwy biorą jak słyszę tych wszystkich hurratolerancjonistów, którzy za nic nie chcą pojąć istoty tej cnoty. Boże widzisz, a nie grzmisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 12.05.05, 18:43 Gość portalu: co za różnica kto? napisał(a): a cos mądrego masz do powiedzenia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:57 ...ale od Ciebie mądrzej? Czy mądrzej w sensie ogólniejszym! Chętnie spróbuję, ale potrzebuję interlokutora co się zowie...! Twojej czkawki odbijać mi się nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:15 Panie "co za róznica kto"! Z ulgą przeczytałam Pana słowa, bo najwyraźniej są w naszym mieście resztki ludzi, którzy nie zapominają, co to zdrowy rozsądek! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 12.05.05, 19:25 Czy zdrowy rozsądek w Twoim rozumieniu to "niedziałanie" i "nicnierobienie"? Albo jak sobie wyobrażasz działania miasta w zakresie przyciągania turystów, inwestorów, ogólnie pieniędzy i rozwoju? Jak uatrakcyjniać miasto? Bo o tym jest to forum. Marketing się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:42 Pierwsze słyszę, żeby to forum "o czymś było"!!! To jedynie inwentarz aktualności i komentarze dla nich zsyłane przez ochotników. Gdzie stoi w mojej skardze, że zdrowy rozsądek to "niedziałanie"? Jednak działanie w kierunku, w mojej oczywiście ocenie, wrzucenia w kompozycję bruku i elementy małej architektury 1,5 miliona złotych to rozsądek niezdrowy. Marketing mi się może klaniać, ale żebym mu się odkłonił, to musi być dla mnie przekonywający! A w sprawie zjawisk magnetycznych to podpowiem, że magnes jedną stroną przyciąga, a drugą odpycha! Kwestionuję zasadność tworzenia tego politycznie poprawnego zakamarka i nie wierzę w jego element atrakcyjności. To już szybciej uwierzę, że Dutkiewicz wiedział o czym mówi podczas wykładów " O logice" na starcie swojej zdumiewającej mnie kariery! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: generał Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:23 Chyba Pan zwariował, żeby przychodzić na forum Gazeciny Wybrańców i pisać, co większość myśli, ale nie wyjąka z obawy przed plemieniem Adasia! Jestem ze Szczecina, wszyscy którzy znają Wrocław zachwyacają się waszym miastem, ja też jestem oczarowany, ale promieniuje opinia, że mieszkańcy miasta są bliżej Niemiec i UE niż wynikałoby to z poczucia przyzwoitości. Brońcie swojej tożsamości, zamiast wycierać grzywy przed obcymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za róźnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:32 Czołem! Pan, Panie Generale, zadba o sztab szczeciński, a ja biorę na siebie front południowo-zachodni! Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 10:12 Sam sobie odpowiadasz?Trochę dziwna ta jednomyślność gości z neoplusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:11 Mam zaawansowaną schizofrenię, multiplikuję się bezwolnie, ochoczo, ale co najważniejsze wszystkie multiplikacje są jednomyślne! To okropne, że aż trzy osoby mają "kuku"! Ert3, nie martw się, w demokracji gdzie trzech biskupów i czterech alfonsów zawsze będzie rządził suteren! Odpowiedz Link Zgłoś
em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 09:32 Gosciu "co za roznica kto?" brakuje odwagi, zeby sie podpisac? A na ten pomysl trzeba wydac kase i juz! Spierac sie mozna co najwyzej o sposob realizacji, tak zeby turysci chcieli tam przychodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:08 Obiecuję następnym razem szczerze się przyznać do tożsamości. Dajmy na to: el.el.el! Moją odwagą się nie zajmuj, spójrz we własne lustro i oceń, czy nie zbiera mu się na wymioty! Nie mam nic przeciwko, żeby wydać nawet zdecydowanie więcej pieniędzy na ten poronny pomysł. Pieniędzy Twoich i innych klakierów! Czy gdyby ręka pomysłodawcy zapukała do Twoich drzwi, to wypełniłbyś ją banknotami? Nie walcz z odpowiedzią, bo jest oczywista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.ugent.be 13.05.05, 12:08 Panie co sie zowie, podziwiam kunszt i ostrosc piora, pogladow ani nie podziwiam ani podzielac nie zamierzam, pozdrawiam z chlodnej uprzejmosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:52 Jak wspomniał kiedyś Monteskiusz: "Prawda jest ciężkim ładunkiem, kiedy trzeba zanieść ją książętom". Nie twierdzę, że wyróżniam Prawdę, ale Pan przecież nie jest Księciem. Widzi Pan, język to ostry miecz, który nie utacza krwi, ale może zabić. Ja nie robię ze słów akupunktury, by czynić komuś krzywdę, ale warto czasem udać się na przeciwległy biegun, by doświadczyć więcej. Moje wierzganie zda się na nic, ale czasem potrzebuję rozprostować kości. Tu już zaglądać nie będę, bo brzmienie unisono mnie męczy, co więcej panuje tu jakiś wzajemny onanizm. A Państwu przypomnę piękną żydowską mądrość: Bacz byś nie zgupiał od mądrości swojej! Ostatnia uwaga...coś tu kiepsko z dziennikarstwem! Nie macie kogoś, kto kupuje stalówki w tym samym punkcie co choćby Michalkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
m.matkowski Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 13.05.05, 15:07 Tak lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:41 Brawura zawsze łasa poklasku! Matkowskich sam znam trzech. Podaj imię, adres, nazwę sklepu nad którym mieszkasz, jak Cię wołają na zagonie, ...imię Twojego mentora znam! Wtedy spłynie na Ciebie moja łaska! Odpowiedz Link Zgłoś
em.em.em Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 14.05.05, 12:04 kretyn jestes i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:29 Jesteś lekarzem, psychologiem, czy po prostu słabe nerwy? Sztuka obrzucania inwektywami jest wymagająca! Jeśli ktoś cię jej uczył, to zażądaj zwrotu pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za róznica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:49 "Nic tak nie podnosi autorytetu jak milczenie" de Gaulle Wielu z Państwa powinno milczeć przez dłużej... Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń 14.05.05, 12:56 No też się zastanawiałem co (i czy) odpiszesz. Ciekawa, zaiste ciekawa osobowość... Pozdrawiam, idę milczeć dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za róznica kto? Re: Są pieniądze na ścieżkę czterech świątyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:00 ...jak już tak będziesz dreptał w milczeniu, to idź za radą Rabindranatha Tagore ("Widząc cię pojmuję swoje ubóstwo - rzekł czyn do słowa") i uklepuj te nieszczęsne ścieżki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Re: inicjatywa super! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:27 sprawe dopracować dopieścić,i brawo,brawo wrocław! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick O'why AUTOR AUTOR !!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:12 Zastrzeganie we wstępie iż nie ma się absolutnie nic do innych religii, żydów , murzynów masonów zawsze zaostrza moją ciekawość i obiecuje mi interesującą lekturę :))) Licząc na nieszablonowy ba, niepopularny może nawet, pogląd który by pozwolił mi na rewizję mojego niezbyt może zaangażowanego ale raczej przychylnego stosunku do ideii uatrakcyjnienia obszaru nazywanego Dzielnicą czterech wyznań. i tym razem nie zawiodłem się, pilnie wczytawszy w tyradę nieakiego CZRK, W jakież to rewlacje opływa tyrada CZRK??? otóż dowiadujemy się na wpoły konfidencjonalnie że promotor ideii, Dutkiewicz Rafał to szuja!!! - brawo! - oraz tępy populista, który wszystkie działania sprowadza do działań propagandowych. Miedzy wierszami autor daje nam też do zrozumienia, że inne religie "mają się dobrze" z związku z czym to na ich barki powinien najpewniej spaść ciężar rewaloryzacji tego obszaru. jeżeli działania propagandowe dają taki rezultat jak np odnowiony ostrów Tumski to ja się domagam takiej propagandy. (tak nawiasem mówiąc to ciekaw jestem stosunku procentowego funduszy jakie dało państwo - konserwator zabytków - a jakie episkopat, na rewaloryzację OT) Ponadto autor, zwierza się nam ze swojej alergii na polityczną-poprawność, prosząc p. Boga - swojego osobistego przyjaciela - żeby pogrzmiał dla dodania wagi jego słowom. Jakby p. Bóg nie miał już nic innego do roboty... Całość wypowiedzi okraszona jest barwnym opisem o tym jakich popisów ekwibrylistycznych dokonuja wszyscy entuzjasci projektu - najpewniej z racji słabości umysłowej albo co gorsza, zarażenia się od red. Naczelnego "chorobą giętkiego kręgosłupa" Póżniejsze argumenty użyte w stosunku do interlokutorów, których gromko domaga się tu CZRK, też godne są najwyższej uwagi. Np pisze CZRK tak: "Czy gdyby ręka pomysłodawcy zapukała do Twoich drzwi, to wypełniłbyś ją banknotami?..." Bardzo są zabawne takie przekomarzanki - prawie jak w "misiu" w scenie na lotnisku: "czy gdyby przyszła tu cała wycieczka i każdy chciałby odprowadzić znajomego (...) to czy ?(...)i nie mówcie że nie, bo ...." itd itp . Nie wiem czy pisać już CZRKowi - głowie do pozłoty - że dobrą praktyką jest to aby projekt miał jakąś ideę przewodnią, która pozwoli na jego łatwiejszą identyfikację i aprobatę i, że tak naprawdę, to nie chodzi o ekumeniczne popisy ale po prostu o rewaloryzację kawałka starego miasta , tak, aby stał się on na powrót atrakcyjny i przyciągał mieszkańców oraz turystów opowiadając przy tym kawałek historii. To, że w otoczeniu są koscioły 4 wyznań to najzwyczajniej dobre i chwytliwe motto, ale powtarzam - gra tu idzie o urodę miasta. 1,5 mln to kwota spora ale chyba nie przesadna i snu mi z powiek nie spędza że moje podatki pójdą na ten projekt. Mniej mi się podoba że gros aktywności zamknie się w ramach kwartału krupnicza -ruska, a łączniki z kościołem ewangelickim i cerkwią św Barbary mogą mieć charakter czysto formalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:46 Well done Mr Mike! (nie będę kopiował Pana treści, bo mi się nie chce, mam nadzieję, że trochę Pan pamięta z swoich uwag) Postaram się krótko, bo sam ledwie przebrnąłem przez Pana (umawiam się sam ze sobą, żeś jest Pan, zresztą znać po stylu), skądinąd kulturalny i rzetelny, wywód. Zaraz się dowiem, że podobnie jak mój tolerancjonistyczny manifest w przodku pierwszej odsłony, powyższy "wersal" także jest zabiegiem gry formalnej... Ciekaw jestem Pana trofeów, skoro deklaruje się Pan jako łowca zaprzańców podobnych mi. Do rzeczy! Reklamuje Pan potrzebę rewizji swoich przychylnych idei (proszę wybaczyć, że napiszę z oszczędności przez pojedyncze "i”", ale poznał mnie już Pan chyba jako sknerę) dla tych chodnikowych meandrów, które za 1,5 miliona złotych iluminować będą wartościami, którymi, niczym rękawem, wycierają sobie rządcy śmieszne otwory w twarzy. Nie zrewiduje ich Pan pod wpływem mojego błazeństwa..., bo błaznem się trzeba urodzić. Chronimy swoją Izbę i stolców dla neofitów brak!!! Dutkiewicz to człowiek słaby i nie może trafić do wyjścia ze swego salonu własnej adoracji. Ja wierzę w etos przywódcy, w mężczyzn z rodu orła. Retoryka Dutkiewicza obraża słuchacza! Mnie obraża! Proszę skoncentrować się w przyszłości na samych wierszach, bo przestrzenie pomiędzy jeszcze nieczytelne! Nie ma powodu, by którykolwiek Kościół nosił ciężar waloryzacji terenu, którym nie zarządza. To absurd i nieco mnie rozsierdza, bo chętnie zostałbym męczennikiem za święte prawo własności! Jaki widzi Pan związek pomiędzy ekspozycją Klejnotu Tumskiego, a inicjatywą deptaka w imię rozbebeszonej do ostatniego flaka Tolerancji? Czy Katedra jest cyzelowana z racji obligacji konserwatorskich, czy w imię, dajmy na to: " kultywowania pamięci Starca z Gór"? Śledztwo w sprawie szukania proporcji finansowania budżetu rewaloryzacji jest bezzasadne, a samo podjęcie tej operacji podpowiada, że chyba był Pan w pierwszych rzędach, gdy Dutkiewicz smędził O logice! Nie zwierzam się, bo spowiedź publiczna upadła w momencie, gdy ostatni manichejczyk przystroił się w drewniane palto! Skoro trącamy Boga, to proszę pamiętać, że Jezus przyszedł czynić na naszej kulce gnoju miecz, a nie libertyńską demagogię! Ex definitione istnieje Zło, bez prawa łaski, tymczasem konferansjerzy "humanizmu" i zwolennicy permisywizmu totalnego zaciemniają nam widzenie kataraktą Zła legalnego. I temu się sprzeciwiam! Na śmierć i życie! Nad Panem mam te przewagę, że posiłkuję się wyobraźnią, tą samą , która Pan dewaluuje do "przekomarzanki"! Z wyobraźnią żyje się znacznie wolniej, wszak potrzeby jest czas, by zażyć onirycznych przywilejów, ale ponoć tylko głupcy się spieszą! Na koniec potrząsam Pana głową, żeby się Pan skoncentrował na wierszu: Nie jestem przeciwko odwracaniu się od jakiegokolwiek zakątka miasta, jestem emocjonalnym niewolnikiem naszego miasta, gorącym zwolennikiem wysforowania go do peletonu miast polskich, ale jestem przeciwnikiem jarmarcznej hucpy i plagi tolerancjoróbstwa! Brzydzę się taką głupotą i Panu także polecam się czymś pobrzydzić. Niech Pan poćwiczy na mnie! Pozdrawiam, co mi tam... Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) 13.05.05, 19:03 Projekt sie nie podoba? Nie musi. Ale, w związku z tym, dwóch rzeczy Pan w omawianej sprawie nie zaryzykowałeś: 1.Zaproponować jak to zrobic lepiej. 2.Zaproponować coś innego a lepszego. Gatunek speców od tego, czego nie robić jest plagą naszego miasta i kraju a wnosi do rzeczywistości tyleż, ile wniosły potoki wylanych przez Pana słów: ZERO. I to podstawowe a eleganckie pojecie matematyczne niech będzie ostatecznym komentarzem tego, coś Pan zaprezentował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:26 Bzdury i plagiaty Pan piszesz! Nasamprzód zapowiadam, że skończymy, kiedy ja powiem, a nie kiedy Pan wypocisz swoje arytmetyczne równanko bez niewiadomej! Projekt się nie podoba, a powinien, bo zostanę jednym z jego fundatorów. Ciekawe jak byś się krztusił, gdybym chciał postawić pomnik Pinochetowi za Twoje zaskórniaki? Zróbcie zrzutkę na takie chimery, a nie róbcie hurtowo dziury w kieszeni krytykom tej głupoty. Powiedziałbym co tam posadzić, ale brzydzę się pracy charytatywnej. Wpierw zapłać, a się dowiesz. Tak to działa, a jeśli tego nie wiesz, toś nieborak. A czym się różni punkt pierwszy od drugiego? Parzyste wyglądają lepiej? Z przepukliną skończysz, jak tyle na raz będziesz wnosił! Idź jedz koty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick O'why Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:22 Zacny Panie - skoro już świadczymy sobie podobne kurtuazje - brzydzić to ja się mogę płuckami na kwaśno - wszelkie inne rzeczy co najwyżej budzą moje głębokie znużenie.... Ponieważ mam trzy minuty, opuszczę wiekszość kwestii wołających wręcz palącego komentarza (jak np kwestia rysu charakterologicznego idealnego przywódcy, która budzi mój niekłamany entuzjazm) i skupię się na dwóch sprawach: 1. Jeżeli dureń twierdzi że 2+2=4 to jaka chwalba ganić go za głoszenie prawd trywialnych? Dlaczego mam się irytować, że ktoś wulgaryzuje świętą domenę matematyki, jeśli wziąć pod uwagę że reszta jeszcze durniejsza od niego??? Polska jest głęboko 'upolsatowioną' rzeczywistością - w czym podziela los wielu zsowietyzowanych państw - i jeżeli jarmark i hutzpa są paradygmatem myślenia wielu Polaków to na co się tu obrażać? na rzeczywistość? na historię? Miast debaty nad losem niepełnosprawnych, alkoholizmem, przemocą , itp mamy kawoławologiczne seriale telewizyjne, które problemy te w strywializowany sposób roztrząsają, z tej prostej przyczyny, iż ich twórcy sprawują rząd dusz w narodzie. I jeżeli dla jednego kwestia tzw. "tolerancji" jest sprawą niesłychanie płaską , wyświechtaną i budzącą już wręcz irytację to dla przeciętnego krajana jest dalej terenem arcydziewiczym i niezgłębionym. Przeciętny cymbał zabawiający się w klubie Metropolis, nie posiada nawet cienia świadomości że obok jest np Synagoga 2.Jaki widzi Pan związek pomiędzy ekspozycją Klejnotu Tumskiego, a inicjatywą > deptaka w imię rozbebeszonej do ostatniego flaka Tolerancji? Czy Katedra jest > cyzelowana z racji obligacji konserwatorskich, czy w imię, dajmy na to: " > kultywowania pamięci Starca z Gór"? Katedra jest cyzelowana z racji obligacji konserwatorskich, ale racje konserwatorskie wyrastają ze świadomości że miejsce to jest przede wszystkim tekstem i świadectwem kulturowym. Dzielnica czterech wyznań nie posiada być może obiektów o AŻ takiej randze architektonicznej jak katedra ale kontekst kulturowy i zapoznana w zasadzie historia tego miejsca warte są odświeżenia. To, czy ktoś po drodze będzie sobie zbijał - właściwie to wypada powiedzieć ciułał - kapitalik polityczny interesuje mnie w stopniu znikomym. I korci mnie jeszcze aby napisać że kreślę się z uniżeniem, ale traciłoby to sztubactwem :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: AUTOR AUTOR !!!!:)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:34 ...lekko się czyta! To niekoniecznie komplement! Może jeszcze za czas jakiś odpowiem, ale w piątki o tej porze juz od dawna powinienem pić ulubioną wódkę. Mam spóźnienie... Obiecuję pić na pohybel forumowiczom, socdemoliberałom i Deptakowi "róbta co chceta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:41 i żeby sie sprawdziło"umarł pijak ale pan"po pańskich wypocinach sa wątpliwości, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:31 tak słabą wypowiedź tłumaczyć można tylko porannym kociokwikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:18 słabiznę poprzetykaną kociokwikiem pokazujesz w swoich wypocinach ty biedaczyno,aż żal że szanowna mamusia nie pomyślała o antykoncepcji w swoim czasie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re:pij chlopie,byle za swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:31 To taki masz sznyt, chamie, że sięgasz po matki? Ja twoją matkę uszanuję, bo to moja święta zasada wobec wszystkich kobiet. Jedynie czasem myślę, jak mi najdzie taki nawóz na drogę, że w niektórych przypadkach aborcja powinna być obowiązkowa. Jak to się ma do tej tolerancji, co za nią filujesz? Jesteś wybitnym przykładem dzisiejszego "folwarku zwierzęcego". Na wszystkie moje słowa, można dać taką odpowiedź, że z trudem bym się utrzymał na nogach z ripostą, tyle, że brak Ci inteligencji, wiedzy i dystansu. Życzę bezdzietności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip CZRK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:28 "spalic synagoge, spalic!" Ty rasisto, przestan osmieszac sie swoim pseudointeligenckim belkotem. Renowacje dzielnic miasta nalezy rozpaczac i to natychmiast. Bez znaczenia pod jakim haslem, w imie jakich ideii. Priorytetem jest to aby jedna z najbardziej historycznych czesci naszego grodu nie rozpadla sie w pyl(co naturalnie ucieszylo by ciebie). Jak wielka papke trzeba miec w glowie aby wyglaszac teorie plynace jak sciek z twoich postow. Mozliwe, co by mnie ucieszylo, ze to jedynie wplyw anonimowosci gwarantowanej dzieki internetowi przy ktorej niektore jednostki uprawiaja polityke ktorej nawet do konca nie rozumieja... Oszczedz nam juz swoich postow drogi kolego. Nic nie wnosza, Psuja tylko powietrze. Czy moze zechcesz jeszcze odbeknac?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:38 a tu pogoda piękna z nikąd deszczu ,jak ludziom wmówisz że deszcz pada ,co biedaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:42 Ciężko jest napluć w cel, gdy pluje się z rynsztoka w gwiazdy! O meteorologicznej kondycji dnia pogadaj z kimś innym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:47 o gwiazdach to ty nieboraku możesz tylko pofantazjować ,widziała swinia niebo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:51 Jestem olimpijczykiem z astrofizyki. O gwiazdach wiem tyle, co ty o chlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: CZRK ,napluli w morde co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:17 znasz się widze na chlewie ,dla olimpijczyka wiedza podstawowa,czytałam twoje wypociny,nie dziwi nic, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: CZRK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:39 No przeczytaj to Jospiku, co napisałeś, przeczytaj...! Wybitny żydowski pisarz rzekł: "tam gdzie nie ma antysemityzmu, Żydzi go stworzą, bo jest im niezbędny jak powietrze". "Renowacje dzielnic miasta nalezy rozpaczac..." Kiedy ja właśnie rozpaczam!!! I to pełną objętością oczu! Poćwicz trochę swoją pisaninę półanalfabeto, co Ci będę pisać, skoro czytasz pewnie niewiele lepiej...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za różnica kto? Re: CZRK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:57 Koniec. Nie zamierzam uczestniczyć dalej w tej plugawej dyskusji. Kokoście się tu w dobrych nastrojach i aromacie swojej umysłowej tężyzny. Wracam do swoich...! Przy okazji zebraliście naganne, a tylko niektórzy mierne, oceny od obserwatorów z Mensy. Bieda, proszę Państwa, bieda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Re: CZRK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:28 "nie sądzcie byscie nie byli sądzeni "swoją drogą plugawe te twoje posty jak rzadko,czrk,zebrałeś naganne,bieda nieboraku ,bieda, Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: CZRK 14.05.05, 18:17 Naganne to pół bidy, gorzej że nikt z klasy nie chce z nadętym jak puzon mędrkiem i mitomanem siedziec w ławeczce:) Ot kłopot, olimpiade sie napisało a piwa nie ma z kim wychylić;) Ide popełnic artykulik "Internet jako tania forma autoterapii dla frustratów". Cóż za materiał sie zebrał!:) Odpowiedz Link Zgłoś