Dodaj do ulubionych

Uwolnić podwrocławskie miasteczka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:16
W ogole sie podzielmy na 650tys malych jednoosobowych miasteczek. Kazdy sobie
bedzie burmistrzem i zarzadzal wlasny budzetem. A tak serio to co ja potem
bede pisal w kwestionariuszach? Ze mieszkam w miasteczku ponizej 30tys?
Pewnie i tak nic z tego nie bedzie
Obserwuj wątek
    • Gość: re Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.os.kn.pl 17.11.05, 23:24
      Leśnica - północna dzielnica Wrocławia, buahahahah, ale tak to już jest w tej
      gaziecie
      • Gość: KKW Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 08:35
        Hmmm, jak Leśnica jest na północy, to u licha gdzie ja mieszkam, bo do tej pory
        myslałem że właśnie na północy, ale nie przypominam sobie abym miał w
        sąsiedztwie Leśnicę. :-)
        • Gość: henio mieszkasz na dalekiej pólnocy za kręgiem intele... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 08:38
          ...ktualnym
      • Gość: fifa dobre IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.11.05, 13:16
        Uważam ,to za doby pomysł.
        Tak jest w Montrealu, gdy kilka lat temu przyłączono miasteczka do Montrealu w
        ramach hasła "jedna wyspa, jedno miasto", miało to przyniesć rozwój. Nie
        minęło kilka lat ,a już w referendach miasteczka zaczęły sie oddzielać, bo
        miasto ssało z nich pieniądze, podwyższało podatki w zamian dalej
        mamiąc "kożysciami" w przyszłosci.

Zresztą wiele amerykańskich metropolii działa na takich zasadach i sobie to
        chwalą. Tam eksperymenty scalania aglomeracji, które miały przynieść
        zmniejszenie biurokracji, zwiekszenie potencjału miejskiego, usprawnienie
        działania służb komunalnych, przyniosło dokładnie odwrotne skutki, na czym
        straciły zarówno nowe dzielnice, jak i metropolie jako całość.

• Gość: mieszkaniec Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.05, 23:24
      "Pierwsza ma być Leśnica, północna dzielnica Wrocławia"
      - wydaje mi się, że Leśnica leży w zachodniej części miasta, a dzielnice
      zlikwidowano na początku lat 90. tworząc w ich miejsca samorządowe osiedla...
      • Gość: Trener Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.11.05, 23:44
        Po co nam bida i cyganie. Tam jest inny świat - pełna wiocha!
        • Gość: luks Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 18.11.05, 00:15
          csii tam są rody.. rody królewskie.
        • 41marzena1 Re: Ale Brochó możnaby odciąć! 18.11.05, 08:53
          Brochów kartoflu to nie tylko cyganie i biedne bloki, a zresztą w każdej
          dzielnicy zajda się brudne i biedne miejca. Na Brochowie budują sie nowe piękne
          domy dzielnica zaczeła sie rozwijać, i najlepiej jak chcesz o czymś napisać to
          wpierw sam to naocznie sprawdź. A ciekawe gdzie ty miszkasz??
          • Gość: Trener Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.05, 09:16
            Super. Ludzi, którzy zaieszkają tam w tych "nowych pięknych domach" chyba są
            nie w pełni rozumu nie mając śwuiadomości gdzie lądują. Na Brochówku byłem
            kilkanaście razy i wiem co się tam dzieje Widziałem tęz wasz obskurny i źle
            zarządzany szpital. Połączenie komunikacyjne żadne, za to brechą przez łeb
            można dostać bardzo szybko.
            PS - ja mieszkam na styku Krzyków i Starego Miasta - tam gdzie są "piękne nowe
            domy", ślepe ulice, nie ma pod samym domem hałaśliwej komunikacji, a z Rynku na
            piechotę jest 15 min, czyli w miejscu wymarzonym
            • Gość: Trener Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.05, 09:18
              I jeszcze coś z dzisiaj:"Grzegorz Roman: - Brochów ma plan miejscowy od prawie
              trzech lat, ale kilku mieszkańców zaskarżyło go do NSA. Dopiero jak sąd odrzuci
              protesty, to go uchwalimy i będzie można się na Brochowie osiedlać. Teraz
              bardzo trudno dostać pozwolenie na budowę, zresztą ludzie nie chcą sprzedawać
              ziemi. Czekają, aż zwiększy się jej wartość, gdy z rolnej zostanie
              przekształcona w budowlaną. Prawdopodobnie za dwa lata na Brochów doprowadzony
              zostanie kolektor Ślęza. Będzie gdzie ścieki zrzucać. I wtedy zacznie się
              rozbudowywać.

Pytanie, czy ludzie będą chcieli się na nim osiedlać. Na razie cieszy się sławą
              skąd trudno dojechać do centrum Wrocławia, a łatwo oberwać."
              • Gość: KU CHWALE OSIEDLA Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:46
                KILKA SŁÓW WYJAŚNIENIA: JEŚLI KTOŚ NIE MIESZKA NA BROCHOWIE TO SKĄD MOŻE
                WIEDZIEĆ JAK TU JEST?, PRZYJEŻDŻA TU NA NOCNE SPACERY CZY PATROLUJE OSIEDLE W
                WOLNYCH CHWILACH? NIE WIEM ... BROCHÓW JEST JAK WIELE WROCŁAWSKICH OSIEDLI,
                GUZA TO MOŻNA DOSTAĆ NAWET W RYNKU POD RATUSZEM, CZĘSTO CHODZĘ PÓŹNĄ NOCĄ I
                WIECZORAMI PO BROCHOWIE I JAKOŚ NIKT SIĘ NIE BIJE, NIC SIĘ NIE DZIEJE! TU JEST
                PO PROSTU SPOKOJNIE! KOLEJNA KWESTIA TO SPRAWA CYGANÓW. TO PRAWDA, ŻE MIESZKA
                TU TROCHĘ CYGANÓW CZY JAK SAMI MÓWIĄ ROMÓW I CO Z TEGO ?! WIDZIELIŚCIE JAK
                ŚPIEWAJĄ, TAŃCZĄ, GRAJĄ NA INSTRUMENTACH - MOŻE MAJĄ TROCHĘ ODMIENNĄ KULTURĘ
                CZY SWÓJ JĘZYK ALE CO Z TEGO! TO DZIĘKI NIM BROCHÓW JEST BARDZIEJ KOLOROWY! NIE
                SĄ TO ŻADNE KRÓLEWSKIE RODY - SĄ TO ZWYKŁE RODZINY, KTÓRE PRZYBYŁY TU PO WOJNIE
                ZE WSCHODNIEJ POLSKI. NO I SPRAWA TRZECIA - KOMUNIKACJA - LUDZIE NIE BĄDŹCIE
                ŚMIESZNI - JAK TO BROCHÓW MA ZŁĄ KOMUNIKACJĘ - DZIWNE, ŻE NIKT W BROCHOWIE NIE
                NARZEKA TYLKO MARUDZĄ OSOBY, KTÓRE NIE MUSZĄ CODZIENNIE JEŹDZIĆ Z BROCHOWA DO
                CENTRUM I ODWROTNIE. W DNI ROBOCZE Z BROCHOW KURSUJĄ TRZY AUTOBUSY: 125, 133,
                114 - WSZĘDZIE MOŻNA NIMI SIĘ DOSTAĆ, A JEŚLI KTOŚ POPTRZEBUJE DOJECHAĆ NA
                DRUGI KONIEC MIASTA NP. DO LEŚNICY CZY MARINO WYSTARCZY PRZESIADKA NA TRAMWAJ
                NA KSIĘŻU LUB TARNOGAJU. DODATKOWO Z BROCHOWA I DO BROCHOWA KURSUJE PO 22
                POCIĄGI, WYSTARCZY PÓJŚĆ NA STACJĘ I W 6 MINUT JESTEŚMY NA DWORCU GŁÓWNYM
                POCIĄGI KURSUJĄ OD 5 DO 22! ILE OSIEDLI WROCŁAWIA MA 6 MINUTOWE POŁĄCZENIE Z
                DWORCEM GŁÓWNYM, LUB 15 MINUTOWE AUTOBUSOWE Z CENTRUM MIASTA (NP. Z PL.
                DOMINIKAŃSKIM). BROCHÓW JEST NAJLEPSZY I TYLE! (TRENERZE JAK PRZYJEDZIESZ NA
                BROCHÓW TO DOSTANIESZ 4,5 TYŚ GUZÓW OD WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW) - WOLNOŚĆ DLA
                BROCHOWA - POPIERAM ODŁĄCZENIE MIASTECZKA OD WROCŁAWIA!-MIMO, ŻE BĘDZIEMY
                TĘSKNIĆ ZA WROCKIEM -) POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH Z BROCHOWA!
                • tomek854 Re: Ale Brochó możnaby odciąć! 18.11.05, 15:37
                  caps Ci sie zacial...
                • Gość: Trener Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.11.05, 00:33
                  Ok. Odłączmy też komunikację miejską finansowaną z naszych pieniędzy.
        • Gość: gość Brochowa Re: Ale Brochó możnaby odciąć! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 22.11.05, 19:42
          a kiedy ty byłeś na Brochowie ostatnio -znam wielu ludzi z Brochowa i cyganów i
          Polaków i wiem że "Polacy" niczym nie są lepsi
    • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 01:01
      taaak. Podzielmy sie na autonomiczne dzielnice i bedziemy mieli burdel jak w Warszawie :-)
      • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 01:01
        ...ale za to ile radnych i urzednikow przybedzie...
        • Gość: Toto Bardzo dobry pomysl IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.11.05, 03:02
          Z Lesnica przynajmniej.
    • Gość: mieszkanka Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.05, 06:16
      ...pomysł prof.Waszkiewicza przy aprobacie prez. Dutkiewicza bardzo
      dobry.Warunkiem jest aktywna rada osiedla.Niech "podwrocławskie miasteczka",
      mają taką szansę jak Kobierzyce i Długołeka.Oby plany i zamiary powiodły się.
      • fredrus PRZYWROCIC DZIELNICE 18.11.05, 07:37
        A ja mysle ze nalezaloby przywrocic dzielnice i wydzielic czesc budrzetu miasta
        do podzialu miedzy dzielnice
        • rk111 Re: PRZYWROCIC DZIELNICE 18.11.05, 19:01
          fredrus napisał:

> A ja mysle ze nalezaloby przywrocic dzielnice i wydzielic czesc budrzetu
          miasta
          >
          > do podzialu miedzy dzielnice
          A co ma wspólnego Zakrzów z Widawą oba te osiedla były w dawnej piątej
          dzielnicy Psie Pole – nie mylić z osiedlem Psie Pole..
    • Gość: erni Re: CHORE POMYSŁY IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 08:44
      CO za bzdury. Leśnica ma odrębny ukłąd komunikacyjny? Co za bzdety. już nie
      mają co wymyślać.
      • Gość: ag Re: CHORE POMYSŁY IP: *.atol.com.pl 18.11.05, 09:26
        teraz zrozuialem stołki dla kolesiów, co tam komunikacja może być byle jaka
      • Gość: fifa sam jestes chory IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.11.05, 13:22
        > CO za bzdury. Leśnica ma odrębny ukłąd komunikacyjny? Co za bzdety. już nie
        > mają co wymyślać.

oddzielny układ urbanistyczny!!!

• Gość: robson Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.05, 08:57
      A moze to i dobrze ze w Lesnicy bedzie urzedowal wiceprezydent - jak postoi w
      korku na Lotniczej i Kosmonautów to moze zacznie sie cos dziac w kwestii
      usprawnienia ciagu komunikacyjnego na zachod - w tej chwili to koszmar.
    • Gość: ag Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.atol.com.pl 18.11.05, 09:22
      co to jest miasteczko, w której ustawie otym pisze, samodzielna gmina to jest
      szczebel samorządowy, miasteczko??, a moze Miasteczko Ślaskie ale to nie tu.
    • Gość: gosc Re: Głupin pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:24
      Bedzie ja ze słuzba zdrowia! Gdzie kilku tam nie ma co jesc!
    • wpstrowski Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 09:40
      To najabrdziej poroniony pomysl o jakim slyszalem! Mieszkam w Warszawie, gdzie
      taki chory patent od dawna funkcjonuje. Kilkuset radnycch i burdel na kółkach.
      By tylko wspomniec o urbaniystsyce.
    • Gość: ar Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.wroclaw.mm.pl 18.11.05, 09:52
      Eureka!!!Nareście znalezli sposóbna zatrudnienie swoich kolesi i
      rodziny.Proponuję odłączyć od Wrocławia - Krzyki ,Biskupin Sępolnoitd.,a
      zostawić tylko Stare Miasto niech się Dutkiewicz udławi. Wspaniale,teraz wiem
      skąd te profesury.Do weryfikacji!!!!!
    • Gość: Zakrzowiak Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.whirlpool.com 18.11.05, 10:03
      Panie Potok daj pan spokój. Co myśli pan już o stołku. Zapomnij pan o nim. Czym
      się pan wykazał jak pan "rządził na Zawidawiu" - niczym. No chyba tym, że
      wybudował pan sobie nowy dom.
      • rk111 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 19:17
        Gość portalu: Zakrzowiak napisał(a):

> Panie Potok daj pan spokój. Co myśli pan już o stołku. Zapomnij pan o nim.
        Czym
        > się pan wykazał jak pan "rządził na Zawidawiu" - niczym. No chyba tym, że
        > wybudował pan sobie nowy dom.
        A mieszkańcy Zakrzowa mają gdzieś wybory i dlatego taką mają władzę.
    • Gość: , Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:05
      Ten pomysł jest poroniony. Leśnica wraz z przyległymi osiedlami to tylko wrocławskie sypialnie, praktycznie nie ma tu żadnych firm, więcej nie ma tu praktycznie nic, z czego Leśnica mogłaby się utrzymywać. Kobierzyce mają ziemię na sprzedaż i z tego żyją, a co sprzeda Leśnica? Czy pola przed Złotnikami ktoś chce przeznaczyć pod przemysł ciężki? Jakoś nie wyobrażam sobie w tamtym miejscu fabryki samochodów. Odłączenie Leśnicy odbyłoby się ze szkodą dla tego osiedla i dla reszty miasta.
    • Gość: soltysowice Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 10:17
      czy soltysowice tez odpadna od wroclawia??
    • Gość: coco jumbo GMINY wystarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:20
      podzielic Wroclaw na GMINY i juz...
      • Gość: :D Re: GMINY wystarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:28
        podczas gdy inne miasta sie rozszerzaja, wrocek bedzie sie kurczyl - dobre :D.
        ciekawe czy przesuniecie tablic oznaczjacych koniec wrocka (np. na wylocie na
        bielany czy pietrzykowice) blizej centrum (a wiec zmniejszenie powierzchni) ma
        cos z tym wspolnego? niedlugo wyjde z domu i okaze sie, ze wroclaw ma 5km^2 :D
        • kk071 Pomysł mrożący krew w żyłach... 18.11.05, 11:26
          Najgłupszy, najbardziej naiwny projekt o jakim słyszałem... Miejmy nadzieje, że
          nie wejdzie w życie. A potem sie okaże, że miasto Leśnica nie potrzebuje
          tramwaju do Wrocławia, bo Leśnica jest samodzielna... Zresztą, argumentów
          na "NIE" jest tyle ilu ludzi we Wrocławiu...
          • rk111 Re: Pomysł mrożący krew w żyłach... 18.11.05, 18:55
            kk071 napisał:

> Najgłupszy, najbardziej naiwny projekt o jakim słyszałem... Miejmy nadzieje,
            że
            >
            > nie wejdzie w życie. A potem sie okaże, że miasto Leśnica nie potrzebuje
            > tramwaju do Wrocławia, bo Leśnica jest samodzielna... Zresztą, argumentów
            > na "NIE" jest tyle ilu ludzi we Wrocławiu...
            Następny naiwniak - w polsce o zmianach w granicach gmin decyduje parlament a
            nie władze lokalne a to co się proponuje to stworzenie urzędu do spraw rozwoju
            danego osiedla miasteczka i tylko tyle
          • Gość: | Re: Pomysł mrożący krew w żyłach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:28
            > Zresztą, argumentów
            > na "NIE" jest tyle ilu ludzi we Wrocławiu...

minus conajmniej jeden. ja jestem mieszkancem (zameldowanym) i popieram wlodazy,
            wiec mnie nie doliczaj (umiesz liczyc - licz na siebie).

wroclaw bedzie mniejszy? jesli autonomiczne peryferia beda sie rozwijac tak jak
            dlugoleka i bielany, to w rzeczywistosci aglomeracja bedzie sie powiekszac. co
            mnie obchodza statystyki, liczy sie dobrobyt mieszkacow (=kasa). minely juz
            czasy socjalistycznej megalomanii i pompowania statystyk dziesiatej potegi
            gospodarczej swiata.

poza tym kto z was wie, ze w granicach administracyjnych paryza zyje zaledwie
            2,5 mln ludzi? a w aglomeracji ponad 10 mln. juz la defense (dzielnica
            wiezowcow!) jest odrebnym tworem.

> A potem sie okaże, że miasto Leśnica nie potrzebuje
            > tramwaju do Wrocławia, bo Leśnica jest samodzielna...

kpisz czy o droge pytasz? zal komentowac. moze bielany obsluguja tylko gmine
            kobierzyce? bo sa niezalezne od gm. wroclaw. i a4 tez jest tylko dla nich, bo sa
            niezalezni?

a tak troche blizej tramwajow - wiesz moze co to jest zgierz? i co tam jezdzi?
      • rk111 Re: GMINY wystarcza 18.11.05, 18:47
        Wrocław jest gminą od 1990 roku.
    • Gość: łysy Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:28
      Nie jest to najmądrzejszy pomysł - przykładem lokalnego patriotyzmu może być
      postawa mieszkańców wsi Łany podczas powodzi. Dla nich ważniejsze były pola
      zasiane zbożem (nie wiadomo czy były ubezpieczone) niż szpitale ze
      specjalistycznym sprzętem za "ciężkie pieniądze", zakłady pracy, szkoły i
      uczelnie oraz inne instytucje, z których korzystali, gdzie wielu z nich albo im
      podobni pracowali, ale nie znajdowały się na ich terenie lecz w jakimś tam
      Wrocławiu. Podejrzewam, że tak, jak mieszkańcy Łan (ew. Łanów) nie byli
      zainteresowani w tym czasie sytuacją we Wrocławiu, tak samo niektórzy
      wrocławianie(a było ich wielu) chętnie zaoraliby i zatopili całe Łany. W
      przypadku wprowadzenia w życie pomysłu prof. Waszkiewicza, sytuacje wyżej
      opisane lub podobne będą miały miejsce na co dzień. Kto wie, ale mogą się
      okazać nawet tragiczniejsze w skutkach.
      • Gość: ŁANY WALCZĄ! Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 12:05
        BEZ PRZESADY! JESLI MIESZKAŁBYŚ W ŁANACH CHCIAŁBYŚ, ŻEBY TWOJE MIESZKANIE
        ZALAŁA WODA, BO KTOŚ TAM WE WROCŁAWIU BOI SIĘ O MIESZKAŃCÓW, ZAKŁADY CZY BÓG
        WIE O CO! BARDZO DOBRZE, ŻE MIESZKAŃCY BRONILI WAŁÓW! MIMO, ŻE MIESZKAM WE
        WROCŁAWIU I WODA BYŁA NA MOJEJ ULICY NIE UWAŻAM, Ż ETO WSZYSTKO PRZEZ
        MIESZKAŃCÓW ŁANÓW. NIE WOLNO KRZYWDĄ JEDNYCH USZCZĘŚLIWIAĆ DRUGICH. A JEŚLI
        CHODZI O TE MIASTECZKA - BROCHÓW, LEŚNICA, PSIE POLE - TO ZNAJĄC ŻYCIE NIC Z
        TEGO NIE BEDZIE! TRAKTUJMY TO JAKO CIEKAWOSTĘ RODEM Z POLITECHNIKI ;-)
        • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 14:10
          NIE WOLNO KRZYWDĄ JEDNYCH USZCZĘŚLIWIAĆ DRUGICH.

Ale tu tak czy tak kogoś by zalało. Pytanie czy lepiej zalać mało czy dużo.
          • droch Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 15:59
            A jakby zalało i JEDNYCH i DRUGICH?
            Mówiąc brutalnie - Wrocław powinien się zabezpieczyć przed powodzią - ma to
            pieniądze (w przeciwieństwie do Łanów), a nie szukać wsi, którą można zatopić,
            być może najlepiej z mieszkańcami, żeby nie domagali się odszkodowań. Wolę,
            żeby moje podatki szły na urządzenia antypowodziowe niż... wiele pozycji
            znalazłoby się...
            • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 17:29
              A moze zamiast wydawac iles tam kasy na remont calego wroclawia wydac tylko troszeczke na remont lanów?
            • Gość: ŁANY Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:33
              Najlepiej zaniedbanie urzędników zwalić na protest małej wioski, bardzo dobrze,
              że bronili swoich wałów w pobliżu miejsca zamieszkania! We wszystkim trzeba
              zawsze mieć takie kozła ofiarnego, na którego można wszystko zrzucić. Czy
              chciałbyś zatopić swój dom na wysokośc np. 3 metrów bo należy zalać Wrocław,
              żeby uratowć np. Słubice lub port w Szczecinie? Nie wiem czemu wogóle
              roztrząsamy ten temat na forum, to jakby nie patrzeć to już historia.
              Pozdrowienia dla mieszkańców Łanów i okolic!
              • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 17:34
                Jeżeli potem chociaż drobny procent z kasy zaoszczędzonej dzięki niezalaniu Szczecina byłaby przeznaczona na wybudowanie mi nowego domku, to czemu nie?
                • Gość: ŁANY Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:39
                  a coby było gdyby ludzie pozostali z zalanymi domami sami,za 3 tysiace które
                  rozdawali na remont zalanych pomieszczeń to mogliby sobie kupić ... chyba tylko
                  waciki, zwłaszcza jeśli ktoś miał duże gospodarstwo ... a wały wzdłuż rzeki są
                  takie same - tam gdzie woda przerwie je siłami natury mówi się trudno ale nie
                  należy ich rozrywać tylko po to by nie zalać miasta, czy to znaczy że wies jest
                  mała, gó.. warta i można sobie ja zalać kiedy się chce i jak sie chce by
                  ocalić metropolię ;-) ?
                  • Gość: gnago Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:38
                    Bo demokracja polega na woli większości, a w 97 okazało się że wojewoda okazał się d... powinien siłą przeprowadzić ewakuację Łan i wsi przeznaczonych do zatopienia. A później przeprowadzić odszkodowania np. 2000 i byłby to drobny procent strat Wrocławia. A na katastrofie jak na wojnie obrywa ten co jest na wprost lufy
                  • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 18:56
                    > a coby było gdyby ludzie pozostali z zalanymi domami sami,za 3 tysiace które
                    > rozdawali na remont zalanych pomieszczeń to mogliby sobie kupić ...

Oczywiscie tak nie powinno byc. Ale gdyby rozdawali im nawet po 30 000 a nie byloby zalane miasto to chyba by bylo lepiej, nie?
                  • Gość: | Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:39
                    > czy to znaczy że wies jest
                    > mała, gó.. warta i można sobie ja zalać kiedy się chce i jak sie chce by
                    > ocalić metropolię ;-) ?

tak wlasnie. wez do reki kalkulator i policz straty materialne wywolane przez
                    zalanie miasta, a nastepnie policz analogiczne straty dla wsi. wyjdzie ci kilka
                    rzedow wielkosci roznicy. wniosek - w porownaniu z duzym miastem wies jest warta
                    malo kasy. naklad pracy (ludzkiego cierpienia) konieczny do zbudowania wsi od
                    nowa jest mniejszy niz calej dzielnicy miasta. twoj wiejski dom kosztowal mniej
                    niz specjalistyczny sprzet w szpitalu i jest wart mniej. takie sa fakty. pogodz
                    sie z tym i nie skazuj innych na jeszcze wieksze cierpienia, bo to jest
                    niemoralne. przemawia przez ciebie skrajny egoizm.
        • Gość: gnago Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:30
          zatopione Łany- koszt x
          zalany Wrocław - tysiące razy więcej
      • 1410_tenrok Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 19:47
        to nie na temat, ale skonczyc z tym klamstwem o Łanach! Wysadzenia wału nic nie
        pomogłoby Wrockowi, a Łany by załało na 4 m. Po co powtarzac te bzdury tyle lat
        po tragedii!
      • Gość: Bolo Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: 81.219.216.* 18.11.05, 19:48
        Co ty Łysy pierdzielisz. Gdyby mieszkańcy Łan nie zablokowali wysadzenie wałów,
        to zostały by zalane wszystkie wsie po drodze do Wrocławia i osiedla we
        Wrocławiu takie jak Zakrzów, Psie Pole, Kiełczów i woda sięgała by pod
        Długołękę. Według wyliczń woda na Zakrzowie miała by około 2 m. Czy sobie
        wyobrażasz wszystkie zalane osiedla, tutaj mieszka około 25 tyś. ludzi.
    • Gość: KAZuKO Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.magma-net.pl 18.11.05, 11:55
      PÓŁSIEROTY CZY SIEROTY?
      Jeśli dobrze zrozumiałem artykół Beaty Maciejewskiej "Uwolnić podwrocławskie
      miasteczka" - Wrocław może być podzielony. POPiS jest chyba jedyną (a w każdym
      razie nieliczną) formacja polityczną i samorządową, która świadomie chce
      działać na szkodę miasta Wrocławia i późniejszych miast (miasteczek)
      satelitarnych. Czy po odłączeniu się od Wrocławia dotychczasowe większe i
      mniejsze wrocławskie osiedla: Leśnica, Psie Pole i Brochów utrzymają
      dotychczasowy status miasta? Wieś Leśnica, wieś Brochow i wieś Psie Pole to
      brzmi dumnie! Powiem otwarcie - jaka władza takie pomysły. I co w tym interesie
      robi Jan Waszkiewicz, nieudolny marszałek województwa za ś.p. AWS?
      W podziale administracyjnym nie ma miasta w mieście, Leśnica może być częścią
      Wrocławia, albo samodzielną miejscowością, nie może istnieć hybryda półmiasta
      samodzielnego. A wtedy proszę bardzo zbudować sobie w Leśnicy, za pieniądze
      mieszkańców Leśnicy, obwodnicę miasta (wsi), na Psim Polu odbudować walące się
      domy a w Brochowie zbudować Kuwejt. Przy okazji, nie wierzę w to, że Brochów
      mże powtórzyć sukcesy Kobierzyc i Długołęki. Nie te czasy i nie takie
      atrakcyjne miejsce. To tylko głupi i śmieszny argument Waszkiewicza, bo
      przecież, jaki profesor takie argumenty. Pierwszym "sukcesem" dla satelitów,
      wynikającym z zawężania granic miasta Wrocławia, będą bilety MPK (jeśli MPK
      utrzyma połączenia z tymi miejscowościami),droższe od miejskich, takie jakie
      obowiązują w połączeniach z miejscowościami położonymi poza Wrocławiem.
      Pomysł Waszkiewicza, Dutkiewicza i POPiSu nie jest nowy, już Bolesław
      Krzywousty podzielił swoje dobra na swoich spadkobierców - przez całe wieki
      odczuwaliśmy jako Polacy skutki tego pomysłu. Spadkobiercy PO i PiSu nie będą
      wycinać się jak książęta dzielnicowi ale rozdrobnienie Wrocławia ani miastu ani
      miasteczkom na dobre nie wyjdzie. Czy nie lepiej zamiast wydawać pieniądze na
      bzdurne pomysły i poligony doświadczalne, przeznaczyć je na odbudowę Psiego
      Pola, Brochowa i Leśnicy?
    • wro73 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 12:33
      Panie Prezydencie Dutkiewicz!
      Właśnie Pan stracił mój głos w wyborach.
    • map4 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 12:41
      Dzielić ?

Łączyć !

Nie rozumiem na jakiej podstawie prezydent Wrocławia uzurpuje sobie prawo do
      obsadzania stołka szefa na Leśnicy. Leśnica nie jest lennem Wrocławia.
      Jeśli już, to należy mieszkańcom Leśnicy pozostawić prawo wybrania sobie
      prezydenta w demokratycznych wyborach.

To raz. Dwa: zamiast wzmacniać tendencje separatystyczne Wrocław powinien
      wzmocnić przywiązanie Leśnicy do reszty miasta, chociażby przedłużeniem
      Racławickiej aż do Alei Piastów, rozbudową ul. Wiejskiej, poszerzeniem ul.
      Avicenny i dociągnięciem jej prosto pod terminal lotniska. Z Lotniska porządnie
      zrobioną ulicą Rdestową aż do Jerzmanowskiej można byłoby omijać wiecznie
      zakorkowaną ul. Kosmonautów oraz ożywić całą południowo-zachodnią część miasta.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przenieść jeden fotel na Leśnicę i rozmnożyć
      tam urzędników jest prościej ...
      • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 14:13
        > To raz. Dwa: zamiast wzmacniać tendencje separatystyczne Wrocław powinien
        > wzmocnić przywiązanie Leśnicy do reszty miasta, chociażby przedłużeniem
        > Racławickiej aż do Alei Piastów, rozbudową ul. Wiejskiej, poszerzeniem ul.
        > Avicenny i dociągnięciem jej prosto pod terminal lotniska. Z Lotniska porządnie
        > zrobioną ulicą Rdestową aż do Jerzmanowskiej można byłoby omijać wiecznie
        > zakorkowaną ul. Kosmonautów oraz ożywić całą południowo-zachodnią część miasta.

Zainteresował mnie ten pomysł przedłużania Racławickiej w świetle Leśnicy. Sugerujesz, żeby z centrum na Leśnicę jeździć przez Oporów? :-)
        • map4 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 15:29
          tomek854 napisał:

> Zainteresował mnie ten pomysł przedłużania Racławickiej w świetle Leśnicy.
          > Sugerujesz, żeby z centrum na Leśnicę jeździć przez Oporów? :-)

Mniej więcej, choć nie do końca. Z centrum Wrocławia na zachód wiedzie jedna
          arteria: ciągle niedokończona Legnicka+Kosmonautów+Średzka. Chcemy przecież
          chyba, żeby lotnisko nam się rozwijało: jak na razie dojazd do lotniska zarówno
          z południa jak i z zachodu miasta możliwy jest jedynie przez Nowy Dwór. Na
          zachodzie musimy walczyć z separatystami z Leśnicy ;-) a na południu mamy
          Bielany, generujące potężny ruch, szczególnie popołudniami.
          Chcemy, aby lotnisko służyło nie tylko miastu, lecz i regionowi. To wytłumacz
          mi, dlaczego chcąc dojechać do lotniska ze Środy Śl. lub z Kobierzyc (nowa
          fabryka telewizorów, wy magistrackie barany !) ludzie muszą jechać przez centrum
          Wrocławia ?

Taka nowa arteria, łącząca południe z zachodem mogłaby w zasadniczy sposób
          odciążyć okolice np. dworca Świebodzkiego/pl. 1 Maja (nowej jego nazwy po prostu
          nie akceptuję), choć nie tylko. Zobacz, co się teraz w okolicach lotniska dzieje
          - ludzie budują się na potęgę, ale o rozbudowie dróg UM zapomniał. Umówmy się
          przy tym, że nazwiemy to tutaj zapominalstwem, a nie świadomym sabotażem.

Chodzi mi po prostu o alternatywę dla ul. Kosmonautów lub ul. Powstańców Śl.
          gdyby miał się na nich wydarzyć większy wypadek.
          Mowa niedawno była tutaj o drugim wyjeździe na autostradę. To jest bardzo
          podobny problem - zarówno na zachód, jak i na południe wiedzie z Wrocławia jedna
          ulica. A co będzie, jak np. znowu pęknie większa rura ?
          Jak się już w te okolice zwiezie sprzęt ciężki, to można byłoby od razu, za
          jednym zamachem przedłużyć ul. Karmelkową do Bielan, nieprawdaż ?

Chodzi mi o połączenie lotniska z miastem oraz regionem. Chodzi mi o rozwój
          miasta w kierunku południowo-zachodnim - czyli, w stronę Alp i Morza
          Śródziemnego (aluzju poniał ? Ja nadiejus ...)

Rozejrzyj się dookoła. Naprawdę da się jeszcze wrocławskie korki Twoim zdaniem
          wytrzymać ?

PS. Podwrocławskie miasteczka trzeba z Wrocławiem wiązać !
          Najlepiej budując SKM. Aglomeracja się toto nazywa.
          • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 15:40
            mi, dlaczego chcąc dojechać do lotniska ze Środy Śl. lub z Kobierzyc (nowa
            > fabryka telewizorów, wy magistrackie barany !) ludzie muszą jechać przez centru
            > m
            > Wrocławia ?

Oczywiście że nie muszą. Z leśnicy mogą pojechać przez Jerzmanowo, a z Kobierzyc przez Smolec czy jakoś tamtędy.

> Rozejrzyj się dookoła. Naprawdę da się jeszcze wrocławskie korki Twoim zdaniem
            > wytrzymać ?

Ja wytrzymuję bez problemu. Lepsze to niż stanie 45 minut na autostradzie pod Glasgow na przykład :-)

A Ty, OIDP, to w Niemczech siedzisz :)
            • map4 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 15:59
              tomek854 napisał:

> Oczywiście że nie muszą. Z leśnicy mogą pojechać przez Jerzmanowo, a z Kobierzy
              > c przez Smolec czy jakoś tamtędy.

Jeśli nawet miejscowi nie za bardzo wiedzą, jak tymi wiochami do lotniska
              dojechać, to spróbuj wytłumaczyć to koreańczykowi. Ile drogowskazów na lotnisko
              ustawiono w Smolcu i Jerzmanowie ? Czy te opisane przez Ciebie drogi są
              przejezdne również dla normalnych, nieterenowych pojazdów osobowych bez napędu
              4x4 i bez blokady dyferencjałów ?

> A Ty, OIDP, to w Niemczech siedzisz :)

Zgadza się. Ile razy ląduję na Strachowicach, to mi od razu przez ten
              komunikacyjny syf ciśnienie skacze. Godzina lotu, pół godziny odprawy i dwie
              godziny na dotarcie na Psie Pole. W XXI wieku ... szkoda słów.
              • tomek854 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 17:32
                > Jeśli nawet miejscowi nie za bardzo wiedzą, jak tymi wiochami do lotniska
                > dojechać, to spróbuj wytłumaczyć to koreańczykowi.

Bo od kobierzyc to ja nie jezdzilem. Ale z Lesnicy wracalem od kumpeli kolo lotniska.

Potrzebne bylyby - niech pomysle. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 strzałek.

Może to nie super-hiper, ale zawsze to taniej niż budowa dróg.

I drogi jak najbardziej są przejezdne - dużym fiatem daje radę, już nawet kostki na Jerzmanowie nie ma, tylko asfalt.
    • jm19 Bezsensowny pomysł Jana Waszkiewicza!!! 18.11.05, 13:13
      a

Ani Leśnica ani Brochów (w którym kiedyś mieszkałem) nie maja warunków
      finansowych do samodzielnego funkcjonowania. Są to małe sypialnie dla ludzi,
      którzy pracują w centrum Wrocławia. Żadne wielkie biznesy nie kręciły sie i nie
      kręcą w Brochowie czy w Leśnicy.
      Zresztą świat odchodzi od podziału dużych aglomeracji na mniejsze samodzielne
      organizmy.
      Przykładem jest Berlin, gdzie zrezygnowano z 23 dzielnic na rzecz 12 okręgów
      administracyjnych. Pozostał problem z nadmiarem ratuszów (każda z 23 dawnych
      dzielnic Berlina miała swój okazały ratusz!).
      Kobierzyce czy Bielany, to zupełnie inna sprawa. Są to unikalne miejsca,
      świetnie położone logistycznie, które nadaja się do wielkich inwestycji!!!
      Ani Leśnica ani tym bardziej Brochów nie maja takich naturalnych możliwości.
      Pamiętam pana Jana Waszkiewicza jeszcze z lat 70-tych, gdy pracował w Ośrodku
      Badań Prognostycznych Politechniki Wrocławskiej.
      Dziwi mnie zatem, że nie orientuje się w scenariuszach przyszłości i
      tendencjach, jeżeli chodzi o wielkie aglomeracje miejskie.
      Chodzi raczej o koncentrację kapitału a nie o jego rozproszenie.
      Przy tak małych zasobach finansowych naszych gmin "usamodzielnienie finansowe"
      Brochowa, Lesnicy, itd., to wręcz upadek tych dzielnic Wrocławia!
      To co było przed rokiem 1945 niestety dzisiaj jest nie do odtworzenia (Brochów
      był bardzo ładnym "miastem róż", niezależnym od Wrocławia, funkcję taka
      niestety stracił wraz z ... rozwojem wielkiego Wrocławia)!.

Z poważaniem
      JM - dawny mieszkaniec Brochowa (Wrocławia-Brochowa).
      • Gość: bres Re: Bezsensowny pomysł Jana Waszkiewicza!!! IP: *.magma-net.pl 18.11.05, 13:43
        Ale po co ta histeria? O ile dobrze zrozumiałem, nie chodzi o żadne ostateczne
        odłączenie Leśnicy od Wrocławia, ani o jej całkowite usamodzielnienie. Nikt nie
        będzie likwidował tramwajów, przesuwał tabliczek z napisem Wrocław itd. Chodzi
        raczej o to, żeby dać miejscom takim, jak Leśnica czy Psie Pole nowy impuls do
        rozwoju. Może to nie jest właściwa droga do tego celu, ale pierwsza propozycja
        (tylko propozycja) przynajmniej zmierzająca w tym kierunku. Wypada się cieszyć,
        że ktoś o tym myśli. A nad tym konkretnym pomysłem trudno póki co dyskutować, bo
        jest bardzo ogólnikowy (np. jakie właściwie kompetencje miałyby te nowe "władze"
        Leśnicy?). Można się zgadzać/nie zgadzać co najwyżej z własnymi wyobrażeniami na
        jego temat.
        Pozdrawiam.
      • tomek854 Re: Bezsensowny pomysł Jana Waszkiewicza!!! 18.11.05, 14:14
        Przed wojną Brochów to było po prostu miasto kolejarzy.
        • Gość: Tomek z Brochowa Re: Bezsensowny pomysł Jana Waszkiewicza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:59
          Brochów to jest Brochów, pomimo, że należy do Wrocławia to już od stycznia 1952
          roku to do tej pory zachował swoją odrbęność, bardzo duży wpływ na nią mają
          otaczające go z tzech stron tory kolejowe (kolejowa obwodnica towarowa, linia
          do Opola, linia do Kłodzka). Moje osiedle z "Wrocławiem" łączą dwie ulice -
          Mościckiego i Centralna (Konduktorska). Obie te drogi pozbawione chodników i
          latarni ulicznych wyraźnie oddzielają osiedle od reszty Wrocławia. Tak naprawdę
          nie potrzeba nam nowych urzędasów na osiedlu, chcemy tylko by nasze osiedle
          podłaczone zostało do kolektora ściekowego Śleza,wtedy być może ruszy budowa
          nowych budynków mieszkalnych. Mamy dobre połączenia autobusowe i kolejowe z
          centrum, wszędzie dużo zielonych terenów: m.in. park i ogródki działkowe -
          idealne miejsca na spacer czy na sobotni gril lub ognisko w cieplejsze dni. Na
          Brochowie mieszka się nienajgorzej, zakładam się, że wiele osób które mieszkają
          w centrum lub w blokowiskach z wielkiej płyty chciałoby mieszkać na spokojnym ,
          zielonym osiedlu przez które nie przebiegają drogi krajowe jest więc w miare
          cicho i bezpiecznie (np. bardzo mała ilość wypadków). Brochowa nie trzeba
          wydzielać wystarczy na codzień trochę bardziej o niego zadbać. Jeśli jednak
          pomysł z "odłaczeniem" osiedla wypali to będziemy dumnymi Brochowianami ;-) a
          nasz poniemiecki ratusz czeka na nowe władze! BROCHÓW TO WSPANIAŁE OSIEDLE!
          • Gość: gnago Re: Bezsensowny pomysł Jana Waszkiewicza!!! IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:46
            POmysł nawet mądry ale jak zwykle wykonanie wszystko spaprze ...
            ciekawe czy za pomysłem poszłaby kasa dzis wygląda na sposób na pozbycie się problemów przez miasto
    • rk111 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 18:38
      Widzę, że większość nie zrozumiała, o co chodzi to nie będą osobne miasta ani
      tym bardziej osobne gminy odłączone od Wrocławia tylko autonomiczne osiedla –
      miasteczka w granicach wielkiego Wrocławia a tak naprawdę im dalej od władzy
      centralnej tym bardziej przejrzyście.
      • Gość: erni Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 19:01
        Czy to ma być jakaś forma wprowadzenia obszarów metropolitarnych taj ka w
        zachodnich miastach? Czy obecne ustawodastwo na to pozwoli? Wiesz coś o tym?
        • rk111 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 18.11.05, 19:11
          Obecne prawo nie zabrania wydzielania delegatur urzędów do spraw opieki nad
          danym obszarem w tym przypadku częścią wielkiego Wrocławia.
    • Gość: erni Re: GŁUPI ARTYKUŁ IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 18:42
      O jakich miasteczkach pisze autor artykułu? Leśnica to ani miasteczko, ani
      podwrocłąwskie tylko soiedle we Wrocławiu.
      Pomieszanie i poplątanie faktów z bajkami.
      • rk111 Re: GŁUPI ARTYKUŁ 18.11.05, 18:50
        Gość portalu: erni napisał(a):

> O jakich miasteczkach pisze autor artykułu? Leśnica to ani miasteczko, ani
        > podwrocłąwskie tylko soiedle we Wrocławiu.
        > Pomieszanie i poplątanie faktów z bajkami.
        ty chyba nie rozumiesz tego artykułu to są miasteczka ale nie są samodzielnymi
        gminami.
        • Gość: erni Re: GŁUPI ARTYKUŁ IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 18:52
          To są osiedla które kiedyś były miasteczkami.
          • rk111 Re: GŁUPI ARTYKUŁ 18.11.05, 19:06
            W takim razie Wrocław jest zwykłą gminą na prawach powiatu a przed wojną był
            trzecią stolicą królestwa pruskiego.
            • Gość: erni Re: GŁUPI ARTYKUŁ IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 19:24
              Można by do tej wielkiej aglomeracji Wrocławia właczyć Siechnice, Kąty
              Wrocławskie, Bielany Wrocławskie i Mirków i Długołękę.
    • Gość: bart Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.05, 21:58
      Następny głupi pomysł!!!
      • Gość: xxx Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.wroclaw.mm.pl 19.11.05, 12:38
        Ale teraz poleci na łeb na szyję wartość nieruchomości w tych osiedlach! Do tej
        pory były to nieruchomości położone w wielkim mieście. Teraz to będzie
        pipidówa. Ten pomysł jest też mięzy innymi po to, żeby na przykład zlikwidować
        tam komunikację miejską i zaoszczędzić parę groszy ( o pomyśle likwidacji linii
        tramwajowej do Leśnicy mówi się od pewnego już czasu). Słowem- dla mieszkańców
        tych osiedli to wielka strata a żadna korzyść ( no może korzyść dla tych paru
        pis-iorów, ktorzy połapią tam stanowiska).
        • Gość: | Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 13:19
          > Ale teraz poleci na łeb na szyję wartość nieruchomości w tych osiedlach! Do
          > tej pory były to nieruchomości położone w wielkim mieście. Teraz to będzie
          > pipidówa.

tak jak leca w dlugolece? kto mysli, ze lesnica jest polozona w wielkim miescie?
          czy ty masz jakis kontakt z rzeczywistoscia, czy zyjesz moze jeszcze w czasach
          socjalizmu lupanego i statystyki gladzonej?

ludzie czy wy nic nie rozumiecie? te miejscowosci beda dalej tak samo polozone.
          dla kogos kto kupuje dom liczy sie czy bedzie dlugo jechal do pracy, czy jest
          blisko jakiegos lasu, gdzie zrobic zakupy i ile to wszystko kosztuje... nikt nie
          zastanawia sie w jakim okregu administracyjnym lezy. podzial administracyjny ma
          natomiast wplyw na jakosc zarzadzania, a tak sie sklada, ze duze systemy
          dzialaja sprawniej gdy sa rozproszone (zasada subsydiarnosci sie klania) -
          ludzie beda zatem bardziej sklonni sie tam osiedlac. dowodem tego jest sukces
          miejscowsci aglomeracji wroclawskiej niepodlegajacych ratuszowi - bielany,
          dlugoleka...
          • Gość: asdfg Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.11.05, 13:29
            Gość portalu: | napisał(a):

> > Ale teraz poleci na łeb na szyję wartość nieruchomości w tych osiedlach!
            > Do
            > > tej pory były to nieruchomości położone w wielkim mieście. Teraz to będzi
            > e
            > > pipidówa.
            >
            > tak jak leca w dlugolece? kto mysli, ze lesnica jest polozona w wielkim miescie
            > ?

Niestety koloega | ma rację. Porównaj sobie ceny domów na przykład na Oporowie a
            w Mokronosie. Jedno od drugiego oddalone o 1 km z tym, że jedno Wrocław a drugie
            nie. Różnica na korzyść Wrocławia to 100% - 300%. Tak już u nas jest, że grunt w
            dużym MIEŚCIE jest droższy niż poza nim.
        • rk111 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka 20.11.05, 14:29
          Następny idiota nie umie czytać.
    • Gość: ja87 Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: 82.160.248.* 19.11.05, 18:32
      no korwa, tylko nie to...pzeciez brochow stanie sie miasteczkiem w ktorym
      polacy beda stanowic mniejszoscm i w ogole lipa.niech sie zastanawia cwaniaki,
      zanim cos ustala, bo oni decydują o nas i cwaniaczą, tylko sie pozbywaja
      kosztow.
      • Gość: ononaono Re: Uwolnić podwrocławskie miasteczka IP: 82.160.248.* 19.11.05, 18:53
        no jaaaaaaaaa....brochów to totalne zadupie, ale niech lepiej zostanie we
        wrocławiu bo bedzie masakra.a co do napadow...to w sumie moja siostrqa raz
        została napadnieta, a ja sam musiałem uciekac przed 15 typa, pozno bylo fakt,
        ale jednak...mieszkam na brochowie i gleboko sie tego wstydze, niestety nie mam
        wyboru.nie kazcie mi mowic ze mieszkam w podwrocławskim brochowie- czesc jestem
        maciek z brochowa tpo masakra...jescze burmistrzem zostanie jakis rumun czy huj
        wi co
    • wielki_czarownik Ile to będzie kosztować? 19.11.05, 19:33
      Ile nowych etatów urzędniczych się utworzy? To się nazywa "tanie państwo"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka