licealista2006 21.11.06, 18:23 Wyborcza BRZYDKO PACHNIE ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :D NiEsPrAwIeDLIWE!! IP: *.os1.kn.pl 21.11.06, 20:46 Uczniowie LICEUM NUMER 10 będą mieli przewage nad innymi, gdyz stosowane przez niektorych nauczycieli tej szkoly pomoce dydaktycznie (ogolnie zabronione w naszym kraju) bardzo korzystnie wplywaja na pochlanianie informacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuss Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Licealist.. IP: *.ifd.uni.wroc.pl 22.11.06, 10:28 Mam nadzieje, ze sprawdzenie wiedzy przez testy i rozmowy z ekspertami pokaze wreszcie wlasciwe relacje miedzy liceami. Niedawno jeszcze stypendia ministra przyznawano uczniom wielu szkol prywatnych, gdzie poziom byl zenujacy a nauczyciele musieli podwyzszac oceny, by srednia byla wysoka. Wtedy szkola szczycila sie takimi stypendystami, ktorzy w normalnym liceum byliby ponizej sredniego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raff Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Licealist.. IP: *.generacja.pl 23.11.06, 22:32 takie konkursy niczemu nie sluzą, a tak naprawde pogłębiają tylko wyścig szczurów, który w liceach jest coraz powszechniejszy.. Nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.lo14.wroc.pl 05.12.06, 17:21 e tam...Było fajnie.To jedna z niewielu okazji,gdzie można spotkac znajomych z różnych szkół na raz.Tak przynajmniej uważamy.No ale coż...My nie jesteśmy normalni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Czy pani dyr X LO to od trawki na angielskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 23:30 Jaki zachwyt nad onkursem, ale jak uczniowie "dziesiatki" wygrają, skoro odsunieto wzieta anglistke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia58 Re: Czy pani dyr X LO to od trawki na angielskim? IP: 195.238.169.* 26.11.06, 15:30 Nie,dyrektorka jest fizykiem :-), a gdy była w wieku tejże anglistki to jeżdziła z nami na spływy kajakowe i chodziła do teatru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgfdg Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.os1.kn.pl 25.11.06, 15:18 nie czytaj/ nie wachaj i stul pysk gowniarzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroc Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Licealist.. IP: *.wroclaw.mm.pl 25.11.06, 19:27 Wszystkio co robi i pisze Wyborcza to o kant stołu...........i do ... itd przez 17 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia58 Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: 195.238.169.* 26.11.06, 15:28 Pytam z ciekawości a Ty co czytasz? Jesli oczywiscie drukowane czytasz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia58 Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: 195.238.169.* 26.11.06, 15:32 to po co wchodzisz na forum wyborczej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilchen LO1 Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.06, 22:06 Szkółka wybrała mnie jako kandydata, więc wypadałoby się nie zbłaźnić... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTN Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Licealist.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 12:47 Drogie koleżanki i drodzy koledzy z ksiwlo, mam nadzieję że pokażecie kto tu rządzi w mieście... :] 14 rulez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dafne Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.magma-net.pl 02.12.06, 14:36 Trójka najlepsza, bez dwóch zdań!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.06, 15:24 ...organizacyjna porażka... wchodzimy do sal, tam czekaja testy na lawkach, po 15min przychodzi kobieta ktora pyta sie obecnych na sali czy znaja zasady. Slyszac odpowiedz negatywna zirytowana odpowiada nam, ze mamy dac krzyzyk badz kolko w polu odpowiedzi oraz zostawic prace jak bedziemy wychodzic..po czym wyszla. I tak prace pisane byly bez nadzoru nikogo, co sprzyjalo pracy zespolowel ;) Organizacja ciekawa, a moze to test ktory mial ukazac uczciwosc Wroclawskich licealistow :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moskos Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 17:22 no ciekawie było ;D ale i tak X LO górą :D;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zad Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.static.korbank.pl 02.12.06, 23:44 ja przepraszam, ale matma bez kalkulatora przy ograniczeniu czasowym, to jakis zart :P z matury rozszerzonej probnej uzyskalem ponad 80%, a na tym konkursie odpowiedzi zaznaczalem na szybkie oszacowanie wyniku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sekator Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:55 rzeczywiście część matematyczna bez kalkulatora byla porażką! poza tym w sali, w której pisałem zdecydowana większość rozwiązywała test wspólnie tzn. grupowo! nie chcę być złośliwy ale czy to nie dziwne, że do finału przechodzą uczniowe tylko z dwóch różnych szkół. Weźmy pod uwagę fakt, że te osoby, chociażby z racji tego, że chodzą do jedenj szkoły, siedziały niedaleko siebie. Sorry, ale chyba nie na tym miał polegać ten konkurs! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Kaczyński Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 14:57 OSZUKALI MNIE!!Moj iloraz inteligencji wynosi 180iQ a nie jestem nawet w 50!! Wygrały dzieci redaktorów wyborczej!! tak napewno to wszystko jedno wielkie oszustwo oni chcą wygrać 5 tys zł!!!Ten pierwszy ma tak naprawdę na nazwisko Michnik tylko inaczej wypełnił formularz ale wiadomo o co chodzi!!! Gdzie poprawne odpowiedz? jestem pewny ze nie zrobiłem żadnego błędu! To skandal! Skandal i hańba IV RP. OBALMY UZBEKISTAN!!! Jeśli również uważacie ze to spisek piszcie na moje gg- 1364454 My czwarta brygada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilchen LO1 Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.06, 11:16 To co to za rywalizacja skoro już niektórzy się chwalą że pracowali w grupach. Dla mnie to trochę absurdalne. Przynajmniej wiem, że byłem uczciwy i sam się sprawdziłem :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moskos Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 13:15 gratuluję ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:36 bylo zle bo jedne przedmioty banal, inne trudne. poza tym jezyk wystarczylby jeden;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 15:16 rządze to JA. mam stypendium naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilchen Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.06, 15:46 I co frajerze, mamy Cię po nogach za to całować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zad Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Licealist.. IP: *.static.korbank.pl 04.12.06, 20:45 Prosze o podanie wyników chociaż tych 34 osób, które uzyskały ponad 60 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Wrocławski Licealista IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.06, 21:33 Nawet nie jest mi przykro, że nie znalazłam się w gronie finalistów. To miał być konkurs na najlepszego licealistę- wysoki poziom, uczciwa rywalizacja... Jeszcze w sobotę rano, przy swojej średniej ocen 5,8 (z 18 przedmiotów- w tym z fotografii, rzeźby, malarstwa, jubilerstwa i historii sztuki) wahałam się, czy jestem dość dobra, żeby brać w tym udział. W trakcie konkursu okazało się, że konsultacje telefoniczne, praca grupowa i ściąganie są normą. Tak głupich i naiwnych osób, jak ja (czyt. pracujących samodzielnie) było w klasie może jeszcze dwie-trzy, na 30 piszących. Zrobiło mi się przykro, że Wyborcza (którą czyta się u nas w domu od zawsze) tak pokpiła sprawę. Domyślam się, że postawili na uczciwość licealistów, ale organizatorom chyba nie zależało na wyłonieniu "tego najlepszego" , a raczej "tego najcwańszego"... A może to był jakiś wyrafinowany eksperyment? Zdaję sobie sprawę, że mogli być ode mnie lepsi :) (wiem, że popełniłam trochę błędów) i mam nadzieję, że zakwalifikowali się ucziwi ludzie. Życzę im sukcesów. Ale w innych konkursach Wyborczej nie będę brała już udziału. Gambatte yo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azda Re: Wrocławski Licealista IP: *.static.korbank.pl 04.12.06, 22:25 W pełni się zgadzam! Również pracowałem samodzielnie. Zdecydowanie konkurs powinien zostać powtórzony- inaczej okaże się kpiną, gdyż bardzo podejrzane, że przy widocznej pracy grupowej awansowały osoby z dwóch szkół (dwa "teamy")! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilchen Re: Wrocławski Licealista IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.06, 22:38 Zgadzam się z przedmówcami! Brałem udział i widziałem co się tam działo. Kpina, a nie rywalizacja. Lepiej przeznaczyć to 5000zł na coś bardziej pożytecznego, np. podręczniki czy przybory szkolne dla najbiedniejszych uczniów. Droga redakcjo GW mam nadzieję że coś zrobicie z tą sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osk Re: Wrocławski Licealista IP: *.akron.net.pl 04.12.06, 23:36 Nie wiem, do której szkoły uczęszczasz, drogi Azdo. Fakt awansowania uczniów akurat z III i XIV L.O. można wytłumaczyć także uczciwą harówką tych osób od początku gimnazjum(mogę się mylić, ale min.7 finalistów ukończyło GD 49 przy XIV L.O.), nie posiłkując się oskarżeniami o kolektywną pracę... Poza tym- owszem, pod względem organizacyjnym Wybiórcza jak zwykle zawaliła, ale... Przegrywać też trzeba umieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
takale Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali 05.12.06, 09:34 Szkołę skończyłam już dawno temu i trochę nie wiem, jak zmieniła się mentalność uczniów. Za moich czasów wszystkich wkurzało, kiedy nauczyciel chodził przez cały sprawdzian między ławkami i sterczał nam nad głową. A teraz wszyscy uczciwi (bo wpisy są od samych uczciwych) pomstują, że nikt nie pilnował w salach. Ludzie, jesteście dorośli czy nie? Naprawdę potrzebujecie kapo nad głową? A jeśli chodzi o XIV LO, to oni od lat mają najwięcej olimpijczyków. I co, pewnie zawsze ściągają i pracują wspólnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.lo14.wroc.pl 05.12.06, 17:31 Mnie akurat rozkład szkół w finale też specjalnie nie dziwi.Ale muszę powiedzieć,że przyjemniej by było wszystkim,gdyby konkurs odbył się w innej atmosferze.A test był po prostu śmieszny! (vide:kiedy skończyło się średniowiecze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panama Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 17:34 Ostro nazwane "kapo". Uważam, że po prostu organizację trzeba było dopracować. Jak konkurs to równe reguły dla wszystkich, a o to organizatorzy, jeśli chcą choć zyskać jakieś uznanie, zapewnić. Nie podważam inteligencji uczniów XIV LO i również ich osiągnięć w olimpiadach, ale liczba olimpijczyków w poszczególnych wrocławskich szkołach ostatnio się znacząco zmienia, więc to moim zdaniem nie jest argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczestniiczka Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.magma-net.pl 05.12.06, 17:50 czy ktos wie, dlaczego nie ma wszystkich wyników? cała moja sala nie byłaby sprawdzona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzbik Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.magma-net.pl 09.12.06, 22:55 wiadomo kto wygrał? wielka cisza zapadła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.akron.net.pl 09.12.06, 23:52 Słyszałem, że Mateusz G., ale wyborcza ma teraz inne problemy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 08:52 Ano Giezek wygrał, Giezek :) Ale zasłużył chłopak, niezły jest :> Tylko czemu do licha wygralo xiv lo???? :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.amsnet.pl 10.12.06, 15:09 bo jest najlepsza szkołą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.06, 19:23 Zdarzały mi się już konkursy, w których "przegrałam" tzn. nie zajęłam miejsca nagradzanego lub w pierwszej dziesiątce. Wartością było dla mnie samo uczestnictwo w tych konkursach. Naprawdę nie potrzebuję "kapo" (gratuluję słownictwa), by uczciwie rozwiązywać test. Ale większość osób w sali, w której pisałam, widocznie potrzebowała takiego nadzoru. Dla nich dorosłość to chyba biegłość w kombinowaniu. Przechadzający się nauczyciel może wkurzać tylko tego, który ściąga- bo utrudnia mu korzystanie z "pomocy naukowych". Ciekawe to pytanie ~uczestniczki z 5.12. z 17:50. Może dobrym pomysłem byłoby opublikowanie wszystkich pytań i poprawnych odpowiedzi, ku ogólnemu pożytkowi? Tomkowi chcę pogratulować najlepszego wyniku [jeśli pisał samodzielnie...]:) Pierwsza klasa (wielu rzeczy "jeszcze nie przeeerabiał"), a wynik całkiem dobry :) A propos harowania: nie tylko koledzy z XIV ciężko pracują. Niedowiarków zapraszam do OSSP. Tu jest 18 (nie 14) przedmiotów obowiązkowych, z których ocena promująca to najmniej 3 (nie 2), 48 godz. zajęć w tygodniu. I żadnej taryfy ulgowej... Niech was nie zmylą anegdoty o "luzach w plastyku"... Sayonara! PS. A swoją drogą- też spodziewałam się nie szkolnych pytań o genealogię Piastów, ale np. Do czego służy holajza, gdy droselklapa ryksztosuje? (koledzy z XIV wiedzą?). Albo: w którym kraju nie odbywają się walki byków? Hiszpania, Portugalia, Włochy, Japonia...? Albo: Kto był odkrywcą i badaczem kultury Ajnów? B.Malinowski, B.Piłsudski, S.Szwarc-Bronikowski ? Pytania na inteligencję i oczytanie, nie na "zakucie" wiedzy. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek s Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 20:08 droga aniu, dzieki za gratulacje!:) nie mysl ze w XIVLO jest latwiej niz w szkole plastycznej. to ze mamy 42 zamiast 48 godzin nie sprawia ze musimy mniej pracowac. uczysz sie przedmiotow typu rzezba, czy rysunek, my mamy 3 jezyki obce(w sumie 12h/tyg)+bio, chem, fiz i wos po angielsku. kazdy robi to co lubi. sama wybralas miejsce edukacji. nie wierze, ze osiagnelabys 5,8 w czternastce, choc moge sie mylic. rozumiem twoje rozgoryczenie faktem niedostania sie do finalu, ale nie oskarzaj wszystkich o nieuczciwosc. ja tam ciesze sie z miejsca w finale, choc jestem dopiero w 1 klasie. p.s. nie widze wiekszej roznicy w pytaniach ktore zadalas, a niektorymi z testu tego, czy innych. wiedza jest wciaz wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 21:58 a ja sie nie ciesze...fakt, ze wiekszosc testu zrboilem sam, fakt, ze jak strzelalem, to sam... ale szedlem tam dla zabawy, bedac przekonanym, ze nie mam szans... tym niemniej wymienilem sie paroma odpowiedziami no i pech sprawil, ze jestem w finale :/ nie wiem, co z tego wyjdzie, ale jakos tak glupio sie czuje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Liceali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.06, 22:45 Nie jestem rozgoryczona. Nie myślę, że w XIVLO jest łatwiej. Piszę, że nie tylko w XIV jest dużo nauki (dla tych, którzy rzeczywiście chcą coś wiedzieć- a szczególnie dla tych, którzy uważają, by szkoła nie przeszkadzała im w kształceniu się). Nie oskarżam wszystkich o nieuczciwość- po prostu pisałam o organizacyjnym bałaganie i braku dorosłości u tych, którzy mieli być "najlepszymi licealistami"... Tak, sama wybrałam miejsce edukacji, i jestem z tego bardzo zadowolona. To nie miała być licytacja, ale próba uświadomienia, że nie tylko w XIV LO się pracuje :) A taką średnią (lub bardzo zbliżoną) miałam od zawsze - na każdym etapie kształcenia... W XIV LO też dałabym sobie radę :D Sayonara! Gambatte yo! PS. Jest różnica między zakuciem a ogólnym oczytaniem :) Ciekawa jestem opinii o konkursie tej osoby, która chciała wyjechać do Szwajcarii :) Pa, pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Kaczyński Konkurs "Gazety Wyborczej" Wrocławski Licealist.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:02 OSZUKALI MNIE!!Moj iloraz inteligencji wynosi 180iQ a nie jestem nawet w 50!! Wygrały dzieci redaktorów wyborczej!! tak napewno to wszystko jedno wielkie oszustwo oni chcą wygrać 5 tys zł!!!Ten pierwszy ma tak naprawdę na nazwisko Michnik tylko inaczej wypełnił formularz ale wiadomo o co chodzi!!! Gdzie poprawne odpowiedz? jestem pewny ze nie zrobiłem żadnego błędu! To skandal! Skandal i hańba IV RP. OBALMY UZBEKISTAN!!! Jeśli również uważacie ze to spisek piszcie na moje gg- 1364454 My czwarta brygada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Kaczyński SPISEK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:03 OSZUKALI MNIE!!Moj iloraz inteligencji wynosi 180iQ a nie jestem nawet w 50!! Wygrały dzieci redaktorów wyborczej!! tak napewno to wszystko jedno wielkie oszustwo oni chcą wygrać 5 tys zł!!!Ten pierwszy ma tak naprawdę na nazwisko Michnik tylko inaczej wypełnił formularz ale wiadomo o co chodzi!!! Gdzie poprawne odpowiedz? jestem pewny ze nie zrobiłem żadnego błędu! To skandal! Skandal i hańba IV RP. OBALMY UZBEKISTAN!!! Jeśli również uważacie ze to spisek piszcie na moje gg- 1364454 My czwarta brygada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: SPISEK!!! IP: *.core.lanet.net.pl 11.12.06, 21:16 Zapewniam Cię Jasiu że to nie jest żaden spisek, bo z dziesiątki finalistów znam sześciu i żaden z nich nie ma na nazwisko Michnik itp. Po postu są bardzo zdolni, naprawdę mają dużą wiedzę, a to że trudno Ci się pogodzic, że są mądrzejsi od Ciebie to już Twój problem...=) Ale powodzenia, droga do tego tytułu stoi otworem, za rok=) Odpowiedz Link Zgłoś
el_coyote plec 10.12.06, 19:57 Serdeczne gratulacje dla zwyciezcy, mimo ze odczuwam niesmak z powodu pytania o roznice plci i Twojego na nie odpowiedzi. Jak juz bedziesz naukowcem na Harvardzie lub w Cambridge, lepiej nie obnos sie z takimi pogladami ;) Nie chodzi o to, czy sa prawdziwe czy nie, ale sam fakt, ze takie opinie istnieja moze podcinac ludziom skrzydla... Przyklad: Twoja coreczka ma zadatki na matematycznego geniusza. Jak powiesz jej "dziewczynki sa gorsze z matematyki", to ona moze sobie pomyslec "lepiej nie bede sie uczyc matematyki, i tak bede gorsza od chlopcow", tym samym marnujac swoj talent. A w odpowiedzi na komentarze Ani: moze w pierwszym etapie *chodzilo* o team work? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: plec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:55 Ciekawe tylko, jakie to opracowania naukowe czytał przyszły naukowiec. "Płeć mózgu"? Rozumiem, że jako mężczyzna nie posiada zdolności językowych na odpowiednim poziomie? Skoro GW zachwyciła ta odpowiedź, może lepiej by było wybrać kobietę (w dyscyplinach humanistycznych) i mężczyznę (ścisłowca)? ;) Poważnie - jestem zażenowana nagradzaniem m. in. za takie brednie. Cóż, wszystko wskazuje na to, że - i laureatowi, i szanownemu jury - zostało jeszcze wiele lektur do przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
fantazmat Re: plec 11.12.06, 15:39 żenada, nawet mi się nie chce więcej pisać. za samą taką odpowiedź powinien dostać sto punktów, ale ujemnych, a tu jeszcze jest przytaczany jako dowcipny i elokwentny młodzian. WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: plec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:47 co z wami, ludzie..? Toż to dzieci! Skończyli ledwie po 16 la. Są młodzi, uczą się. A wy od razu "ścinacie im łby".. -100 pktów.. Phiiiuuu. podejrzewam, że gdyby Twoi, fantazmacie, Profesorowie, za każdą głupotę dawali Ci minus pałę to nei skończyłbyś nawet podstawówki.... Więcej dystansu... Odpowiedz Link Zgłoś
fantazmat Re: plec 11.12.06, 23:18 mm, czemu zakładasz, że uczą/uczyli mnie sami mężczyźni? to raz. a dwa - czemu zakładasz, że jestem męzczyzną? a po trzecie - to najbardziej czepiałabym się komisji, która się zachwyciła taką odpowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: plec IP: *.171.18.1.crowley.pl 12.12.06, 07:46 Ależ fantazmat, ja niczego nei zakładałem.. :)) po pierwsze, cały czas mówi się w Polsce Pani PROFESOR, rzadkością jest użycie formy żeńskiej, podobnie, jeśli w swoim tekście nie odmieniłaś żadnego czasownika z żeńską końcówką, mogłem jedynie sądzić i pisać do TEGO fantazmata, :)) Dopieroż by było gdybym pisał odwortnie.. - całkiem bez sensu ;)) Ale co do trzeciej uwagi, zgadzam się z Tobą całkowicie. To nie żadna wina chłopaka że ma poglądu adekwatne do swojego wieku, to raczej stanowczo żle świadczy o komisji, że zadowoliła ją tak banalna odpowiedż w kwestii płci. Bo nie wiemy przecież, jak odpowiedał na inne pytania. Może ze swadą i polotem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: plec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:42 Zauważ droga "a", że zwycięzca otrzymał aż 80 pktów. Nie wszytskie były za odpowiedź na temat płci.. Inne dotyczyły tematów j.w. napisano... Musiały być też jakieś inne powody do tak znacznego wyróżnienia naszego bohatera reportażu. Docinki na temat jego zdolności językowych pozostawię bez komentarza, wystawiają Ci tylko świadectwo, niestety niezbyt chlubne, jako osoby po pierwsze "zacietrzewionej płciowo", al i co gorsza... małostkowej. Jakieś kompleksy? A wracając do naszych baranów... - to chyba nie jest dobry pomysł, żeby wśród laureatatów panowała równowaga płci... Jako signum naszych czasów? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
fantazmat Re: plec 11.12.06, 23:16 ubawiłam się na dobranoc :D. bo inaczej, niż w kategoriach dowcipu, tej wypowiedzi nie sposób traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: plec - do m m IP: *.magma-net.pl 11.12.06, 23:30 drogie m m twoj "glos rozsadku" i sakrazm wobec feministek jednoznacznie cie identyfikuja ;/ a uwagi fantazmata/fantazmatki, el coyota czy a - jak je odczytuje - sa rodzajem 'informacji zwrotnych' dla tego inteligentnego (poszukujacego, czytajacego, rozwiajajacego sie i - miejmy nadzieje - uwrazlwiajacego sie...) chlopca, ktory byc moze wejrzy w te komentarze i zobaczy dobrze zyczace mu osoby, ktore zachecaja go (i inne uwazne osoby) do zastanowienia sie nad tym, co - pozornie - oczywiste (w tej "sekcji" chodzi im/nam o kwestie tozsamosci plci spoleczno-kulturowej, czy - jesli wolisz - plci). Ja ze swojej strony zaproponuje lekture, dla feministek/feministow, powiedzmy "klasyczna": "Swiat bez kobiet" Agnieszki Graff. Ale jest tego juz strasznieeeee duzo. Takze po polsku. A zwyciezcy zycze dalszych sukcesow i powodzenia w poznawaniu problematyki rodzaju/plci, bo jest naprawde fascynujaca ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: plec - do m m IP: *.171.18.1.crowley.pl 12.12.06, 08:11 drogie xxx :) Rzeczywiście, dwubarwne widzenie świata poprzez biało-czarne okulary feministek dziwi mnie, boć są to zazwyczaj bardzo inteligentne jednostki. Zatem masz racje. Nie rozumiem ich - to najkrócej. Choć lubię wiele. A co do uczestników konkursu, choć w żaden sposób nie jestem emocjonalnie i osobiście zaangażowany, to bardzo chciałbym, jak wszyscy sądzę, żeby w następnej edycji konkursu wśród laureatek pojawiło się wiecej dziewcząt. A wszystkim uczestnikom życzę odnalezienie tej swojej drogi w życiu, która uczyni ich szczęśliwymi. Żegnam wszystkich - do zobaczenia za rok. :)mm Logout Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: plec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:33 el_coyote, nie rozumiem ... Abstrahując od schematyzmu i oczywistej sztampy odpowiedzi na temat różnic między płciami... Dlaczegóż to nie wolno mieć i głosić swoich poglądów na temat oczywistej różnicy między płciami..? Czy tylko dlatgo, że są niepoprawne politycznie w dobie tzw. równości płci..? No, owszem, gdyby była nieprawdziwa..., ale sam twierdzisz, że tego nie udowodniono.. Nasz lauretat niewątpliwie mógłby wysilić się i zdobyć na bardziej błyskotliwą odpowiedź, to prawda... niemniej.. - nie zastanowił nikogo fakt, czemu NAPRAWDĘ nie było dziewczyn wśród laureatów? Przecież nie zajmują się jeszcze wychowywaniem dzieci (stały argument feministek)? Dlaczego w mat-klasie GD49 jest tylko 7 dziewcząt na 33 uczniów. Dlaczego w mojej klasie (VLO) było ich tylko 11 (na 31 osób). To tylko mały kamyczek do ogródka z wynikami... Odpowiedz Link Zgłoś
el_coyote Re: plec 11.12.06, 21:49 Jak juz pisalem, dlatego zeby nie podcinac skrzydel osobom utalentowanym, ale majacym tego pecha, ze pochodza z "potepionej" kohorty, np. utalentowane matematycznie dziewczynki. Im takie poglady tylko niepotrzebnie maca w glowkach - nawet jezeli sa prawdziwe... Poprawnosc polityczna nie ma samych zlych stron! Odpowiedz Link Zgłoś
fantazmat Re: plec 11.12.06, 23:20 jakie to są niby "oczywiste róznice między płciami", bo chętnie się dowiem? a co do (nie)obecności dziewczyn w finale - słyszałeś/aś o czymś takim jak socjalizacja może? najpierw poczytaj, potem zabieraj głos w dyskusji, moim zdaniem, to jest najwłaściwsza kolejność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: plec IP: *.171.18.1.crowley.pl 12.12.06, 07:59 fantazmatko, socjalizacja płci na pewno nie jest procesem, który statystycznie uniemożliwiałby dziewczętom osiąganie dobrych wyników już na poziomie szkolnym, Owszm kobiety i mężczyźni zajmują określone miejsca funkcjonalne w rodzinie, ale jest to proces ciągły i owoluujący. Śmiem sądzić, że nie mający aż tak dużego znaczenia w tak młodym wieku. To tyle co do czytania i dyskutowania :)) Ja tobie ośmielę się nie polecać, co kiedy masz w życiu robić, po prostu nie wypada. Acha - rożnice między płciami?!! naprawdę nie dostrzegasz? No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
fantazmat Re: plec 12.12.06, 12:37 mmko, zastanawiam się, jakie OCZYWISTE różnice między płciami miałaś na myśli, moja droga, bardzo chciałabym to wiedzieć. jeśli natomiast uważasz, że szkoła nie dokonuje socjoalizacji wtórnej, ża nauczycielki nie powielają wzorców, w myśl których dziewczynki lepsze są z polskiego, a gorsze z matematyki, to obawiam się, że albo nie edukowałaś się w polsce, albo w ogóle się nie edukowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 hm..... 2 refleksje (dla Ani:) 10.12.06, 21:33 "Komisję autoprezentacji oczarował wiedzą i rozbawił odpowiedzią na pytanie, dlaczego w finale nie ma dziewczyn" -Jeśli zacytowana w artykule odpowiedź była zdolna 'oczarować i rozbawić' szanowną komisję, to jestem zniesmaczony, a Ania nie ma czego żałować. Jest to najbardziej wykuta, schematyczna, sztampowa, stara (tak własnie!) i -pardon my French- drętwa odpowiedź na to pytanie. Jesli takie są promowane, nie martwcie się Wy, którzy ich nie udzieliliście. -Osobiscie skonczylem xiv w 1990; szkoły się nieco zmieniły;) Ale dysponując sporym materiałm porównawczym (studenci:) mam swoje zdanie nt różnicy między zdolnym licealistą, bezstresowo zaliczającym swe 30godz a -równie zdolnym- szczęśliwym posiadaczem 52 godzin (w tym pływanie po francusku i architektura krajobrazu po niemiecku). Nie ma żadnej. No, z jednym wyjątkiem. Ten drugi nieczęsto przychodzi z zaskakującym i nietypowym rozwiązaniem problemu. I nawet się nie ma o co pokłócić. A szkoda. I warto się zastanowić czemu tak jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:06 Muszę Cię zmartwić Aniu - kiedyś, dla żartu, spytałem podczas naprawy hydraulika, starszego pana, czy nie należałoby roztrajbować ferszluss.. Spojrzał na mnie dziwnie... i powiedział, że wystarczy wymienić uszczelkę.. Później, z ciekawości, chciałem kiedyś kupić w sklepie z narzędziami małą holajzę. I też mi odmówiono. Mimo, że widziałem zza lady, że dłutka leżały sobie, czerwieniąc się rączkami... Wniosek? Poza pp. Tuwimem, Kobuszewskim (wraz z innymi Dudkami) i Tobą, niewiele jeszcze jest osób znających dobrze swój fach :))) Pozdrawiam Cię serdecznie, życząc więcej szczęścia w przyszłorocznym konkursie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: do Ani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.06, 22:59 Dziękuję za życzliwe słowa :):) Pozdrawiam! Mata ne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcHammer Giezek? IP: *.acn.waw.pl 22.12.06, 05:22 Pamiętam tego chłopaczka jeszcze ze starego budynku na Szczytnickiej. Chodził po korytarzu z telefonem przy uchu i na każdej przerwie relacjonował rodzicom jak minęła lekcja. Po prostu żal nam się robiło jak go widzieliśmy... Nie wiem czy się zmienił choć troszkę. Mam nadzieję, że udało mu się jakoś dostosować do życia wśród rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czternastkowicz Re: Giezek? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.12.06, 18:45 No chyba teraz bardziej jest dostosowany do życia z rówieśnikami. Chociaż nie znam go dobrze to od razu widać że jest bardziej nienormalny niż reszta uczniów tej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Giezek? IP: *.generacja.pl 18.01.07, 16:22 Dokładnie, moi mili. G. nie brakuje wiedzy - sporej dawki inteligencji także NIE... ale inteligencji emocjonalnej nie ma za grosz. Rodzice chyba zapomnieli o socjalizacji - nie tylko EDUkacji. Odpowiedz Link Zgłoś