Dodaj do ulubionych

"pac Kromera"

05.01.07, 18:18
oczywiście się czepiam,ale na stronie ZDiKu,MPK,w Wyborczej,wczoraj w TV
urzędnicy - wszyscy uparli się używać terminu "plac Kromera" podczas gdy
takowy nie istnieje.
Z góry uprzedzam odpowiedż ,że przecież wiadomo o co chodzi.Gdy Zenek mówi
"poszłem na chatę" też wiadomo,ale jakoś nie chcę słuchać Zenków.
Obserwuj wątek
    • wiwany Re: "pac Kromera" 05.01.07, 18:20
      No i z tego wszystkiego też się zaplątałem-literówka-miało być "plac"
    • piast9 Re: "pac Kromera" 05.01.07, 18:47
      Dokładnie. Wszyscy redaktorzy w RAM, osoby ze ZDiK czy innych miejskich
      instytucji twardo mówią o placu, aż zacząłem myśleć, że to może ja jestem w błedzie.
    • Gość: wic dla ciebie nie istnieje IP: *.chello.pl 05.01.07, 18:51
      a dla innych istnieje i im z tym dobrze:)
      Wiesz, rzeczywistość urzędnicza, sformalizowana to niejedyna rzeczywistość, to
      że jakiejś nazwy nie ma w wykazie placów Wrocławia, to nie znaczy że taki plac
      nie istnieje. Widzisz, skoro ludzie takiej nazwy używają to znaczy, że
      istnieje, że jak się pytasz o pl. Kromera, to wszyscy wiedzą o jakiej miejsce
      chodzi. tak więc jest to ogólnie przyjęta nazwa dla tego miejsca w przestrzeni
      miasta i funckcjonuje przynajmniej od 30 lat, a pewnie dużo dłużej (pewnie od
      kiedy handlowano tam warzywami i owocami); a że nikt tego nie sformalizował, to
      inny inna sprawa. Jednak jak trzeba ludziom przekazać, że coś się w tej okolicy
      będzie działo, to takze urzędnicy używają tego określenia
      • Gość: wiwan Re: dla ciebie nie istnieje IP: *.magma-net.pl 05.01.07, 19:24
        Problem nie w tym czy dla mnie istnieje , czy nie ,ale w tym,że urzędnicy spółek
        miejskich używają w służbowych wypowiedziach i tekstach nieistniejących
        terminów.Dla mnie to żałosne.Dokładnie tak jak używanie "poszłem"....
        • Gość: sou Re: dla ciebie nie istnieje IP: *.uscs.susx.ac.uk 05.01.07, 19:32
          I tak wole nazwe "plac Kromera" niz "rondo Reagana" ;). Nazwy popularne tez posiadaja swoj urok, po co byc zawsze formalnym i poprawnym do bolu?
          • Gość: wiwan Re: dla ciebie nie istnieje IP: *.magma-net.pl 05.01.07, 19:36
            Bo jest się w pracy ???
            Bo nie jest się niechlujem ??
            • Gość: Kayin Re: dla ciebie nie istnieje IP: 194.105.132.* 06.01.07, 20:12
              A jak ludzie mówią Grunwald to Ci nie przeszkadza? Bo taka nazwa oficjalnie nie
              istnieje na mapie Wrocławia.
              • Gość: jacek Re: dla ciebie nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 20:52
                Ale nazwy Grunwald nie używają urzędnicy, dziennikarze itp. w oficjalnych
                informacjach, ciężko ci to zrozumieć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka