kroko71 03.04.07, 21:24 Jasny gwint to nawet do przedszkoli jest rekrutacja :) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarolina Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 21:30 Pięć nowych przedszkoli czyli max. 500 miejsc, w tym 125 dla trzylatków. A zabrakło miejsca dla 800 trzylatków, to co zrobić z pozostałymi 675? Ale do rodzenia dzieci to rząd zachęca :/ I druga sprawa - pseudosamotne matki. Jeśli dziecko ma oboje rodziców (małżonków) pracujących, nie ma rodzeństwa i jeszcze nie daj Bóg rodzice pracują na drugim końcu miasta niż mieszkają i chcą oddać dziecko do przedszkola bliżej pracy, żeby po nie zdążyć, to takie dziecko dostaje 20 punktów. Kobieta pozostająca w wolnym związku, niepracująca, utrzymywana przez partnera, dostaje z marszu 80 punktów. Czyli oddaje dziecko do przedszkola a sama ma 8 godzin świętego spokoju. W tym czasie rodzice pracujący mają wielki problem, bo żadne z nich nie zostanie przecież w domu z dzieckiem, skoro pracują. Dlaczego system rekrutacji uprawomocnia fikcję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reno Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 82.143.148.* 03.04.07, 22:14 Przecież w artykule nie ma slowa o tym, że te brakujące miejsca to dla dzieci trzyletnich. Z tego co wiem to są jeszcze przyjęcia dzieci 4,5 i 6 -cio letnich. Mojej sąsiadki czteroletnia córka szczęśliwie dostala się do przedszkola (choć nie jest dzieckiem samotnej matki). A skąd wiadomo,że w tych nowych przedszkolach będzie maksymalnie 500 miejsc? Przecież to chyba zależy od wielkości budynku i liczby grup. Może warto czasami poczytać tekst ze zrozumieniem i nie dorabiać ideologi. Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 22:23 Tu nikt nie dorabia ideologii. Zapewniam Cię że teraz nie ideologia nam w głowie, tylko poważny dylemat jak funkcjonować przez najbliższy rok, albo dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:19 facet.. pomyśl.. to ma byc przedszkole czy przechowalnia? osobiscie nie wyobrazam sobie placowek ponad ta liczbe Odpowiedz Link Zgłoś
stefan1009 Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 08:08 wiesz co Twoja sąsiadka napisała we wniosku? dla Ciebie jest to może czytanie tekstu. Dla rodziców przedszkolaków to życie, dające w tyłek bez pytań czy zrozumiałeś. Co do miejsc w przedszkolach dla dzieci starszych - jest ich jeszcze mniej, dwa trzy w przedszkolu, w wielu nie ma wcale. Dzieci, które nie dostały się jako trzylatki mają jeszcze mniejsze szanse, bo za "chodzenie" do przedszkola też są punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo09 Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:28 to jest skandal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! moj starszy ma to szczescie ze juz chodzi do przedszkola, a jego mlodszy brat chodzi do zlobka i za rok dotanie punkty za brata w tej samej placowke. ZŁOŚCI mnie natomist jedno - dlaczego oboje rodzice pracujacy sa GORSI niz SAMOTNA matka lub co gorsza pseudosamotna !!!!!!!!!!!!!!! samotna powinna miec tyle samo punktow co rodzice na etacie czyli max. 10 !!!! u syna w grupie jest 6 samotnych matek z czego 5 mieszka z ojcem dziecka a 4 nie pracuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TEN SYSTEM REKRUTACJI POWINNO SIE ZWERYFIKOWAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To samo jest przy naborze do szkól. Abssurdem jest ze dzieci chodzace razem do przedszkola potem przez te IDIOTYCZNE PUNKTY nie moga chodzic do 1 klasy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 82.143.148.* 03.04.07, 23:08 To nieprawda, że dane wpisane w karcie zapisu nie są weryfikowane. Jestem wlaśnie tą "opluwaną" samotną mamą. Już na drugi dzień po zożeniu karty dyrektorka przedszkola zażądala ode mnie dokumentów na potwierdzenie tego faktu. To dobrze, że zasady rekrutacji przewidują preferencje dla samotnych rodziców, bo oni niestety mogą liczyć tylko na siebie. Dzięki nim mają możliwość podjęcia zatrudnienia i utrzymania siebie i dziecka. A to, że niektórzy ludzie "oszuści" wykorzystują tą sytuację(pseudo samotni), to napewno nie wina urzędników, tylko mentalności polaków, którzy tylko szukają takich okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 23:19 ok, niech osoba SAMOTNIE wychowująca dziecko ma 5pkt wiecej, ale nie 80.Bo to juz nie jest preferencja samotnych a dyskryminowanie pełnych rodzin. Chwała za to,że gdzieś ktoś dane weryfikuje, obawiam się jednak,że są to przypadki jednostkowe. Nie samotne matki są tu winne, ale zły sposób rekrutacji, żle postawione kryteria oraz kombinatorstwo rodziców. Podstawowym kryterium powinno byc to, czy rodzice są osobami pracującymi a nie jaki jest ich stan rodzinny. No i co najważniejsze pózniej te dane powinny być weryfikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.dhcp.uno.edu 03.04.07, 23:49 "Jestem ... samotną mamą. Już na drugi dzień po zożeniu karty dyrektorka przedszkola zażądala ode mnie dokumentów na potwierdzenie tego faktu..." To dobrze ze nie zazadala dokumentow na niepokalane poczecie, to byloby trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.07, 09:59 We wniosku o przyjęcie do przedszkola jest napisane, kto to jest samotny rodzic. Nie ma najmniejszego powodu, żeby osoba spełniająca te wymagania nie okresliła się w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:28 Taka jest "polityka prorodzinna" w naszym kraju, niestety :-( Brak słów. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji. 3 latek nie dostał się do żadnego z trzech deklarowanych przedszkoli. Na liście dzieciaków które się nie dostały do przedszkoli widniały dzieciaki (3 latki), których oboje rodzice pracują, czyli mieli wg. systemu rekrutacji po 22 20 pkt. Smutne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:21 Absolutnie nie powinno być podstawowym kryterium samotność matki ( też nią jestem) ale to, czy pracuje rzeczona matka. Nota bene jak słyszę o planach tworzenia placówki na Krzykach ,to złość we mnie wzbiera ,bo bardzo dobre przedszkole przy ul. Akacjowej zostało trzy lata temu zamknięte (sic!) a teraz potrzeba miejsc w tym rejonie, co zresztą było do przewidzenia obserwując ilość inwestycji budowlanych w tym rejonie miasta. Jakoś kiepsko nasze władze działają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Justysi Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.07, 17:50 Moje dziecko dostało sie w tym roku do przedszkola, więc niby mnie sprawa nie dotyczy, ale rok temu byłam w takiej samej sytuacji. Moja córka nie dostała się do przedszkola. W tym roku pod przedszkolem byłam o 4:00. Całkowity bezsens, ale byliśmy juz tak z mężem zdesperowani. Ile dziecko może być z babcią. Według mnie wniosek ma bzdurne pytania. Owszem powinna być tam informacja o rodzinie, ale przecież to nasze dziecko jest przyjmowane, a nie rodzić. Czy nie powinny być tam zawarte informacje o dziecku? Jeśli chodzi o samotne matki, to ta weryfikacja coś im nie wychodzi. Przecież nikt nie chodzi po mieszkaniach i nie sprawdza czy tatuś tu mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.enh.org 05.04.07, 18:40 no i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonja Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.49.227.87.static.bot.siw.siwnet.net 17.04.07, 11:16 Skarolina- nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe co to znaczy byc samotna matka, tez nie wiedzialam dopoki w zeszlym roku moj maz zostawil mnie i moje 5 letnie dziecko dla Ukrainki. Teraz musze liczyc tylko na siebie, bo jak ja nie bede pracowac to moje dziecko nie bedzie mialo co jesc, nikt nie oplaci mi domu, nikt nie da mi na przedszkole i ubrania dla dziecka. Jak masz meza to sie ciesz, bo jak jedno z Was pracuje to, drugie moze siedziec z dzieckiem, u mnie nie ma takiej mozliwosci musze pracowac, czy chce czy nie, a podejrzewam ze rachunki do placenia mam podobne jak pelne rodziny. Nie jestem typem kobiety, ktora pojdzie po garnuszek do Panstwa, ktory i tak w pierwszej kolejnosci dostaja pijacy. Nie zdajesz sobie sprawy, co piszesz chyba!!! Ze "samotna odda dziecko na 8 godzin i ma swiety spokoj". Nie chcialabys miec tego swietego spokoju, kiedy siedzisz i stresujesz sie, czy zdazysz z praca sie wyrobic, by odebrac dziecko, jako ostatnie czesto! Bo mi nikt dziecka nie odbierze! A Tobie maz! Wiec nie pisz czegos, o czym nie masz pojecia!!! Moj maz znalazl sobie nowa zone i zapomnial o ukochanym synu, gdzie przez 5 lat byli nierozlaczni, wiec nie moge na nikogo liczyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 17.04.07, 11:48 Soniu, Skarolina pisała o PSEUDOsamotnych matkach, których ja w sumie też nie potępiam za to, że robią co się da żeby mieć fachową opiekę na czas pracy. To raczej wyrzucony żal za tę niesprawiedliwość, że jak się żyje w nieformalnym związku to jakoś wydaje się mieć lepiej w naszym państwie. Wszyscy na pewno nie chcieli by być na Twoim miejscu i nie mają do Ciebie pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Przedszkola tylko dla samotnych 17.04.07, 14:23 Gość portalu: sonja napisał(a): > Skarolina- nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe co to znaczy byc samotna matka, Jestem dzieckiem samotnej matki, która swój zawód przez całe życie mogła wykonywać tylko w godzinach 13-20, bo taki jest tryb tej pracy. Przez całe przedszkole byłam odbierana jako jedna z ostatnich przez życzliwych mojej mamie, ale w sumie obcych ludzi, bo nie miała we Wrocławiu żadnej rodziny. Ochłoń trochę i przeczytaj ze zrozumieniem to, co napisałam. Nie pisałam o matkach faktycznie samotnych, tylko o PSEUDOSAMOTNYCH. Takie, które ja znam nie brały ślubu, bo bardziej opłacało się dostawać zasiłek wychowawczy niż wracać do pracy, dziecko umieszczało się potem bez problemu w przedszkolu, bo przecież matka samotna. A po oddaniu dziecka do przedszkola wcale nie były zmuszone wracać do pracy, bo przez cały ten okres mieszkały z dobrze zarabiającym i utrzymującym je z jednej pensji na przyzwoitym poziomie ojcem dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
tyran_pipiri Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 21:32 "Mamy problem - mówi szefowa działu przedszkoli w urzędzie miejskim" Problem to mamy my i nasze dzieci, miła Pani. Reklama społeczna pod hasłem "Pozwól dziecku iść do przedszkola" ewidentnie obrała zły target. Powinna być wyświetlana w urzędach miejskich i Menie. 10 minut dziennie. Codziennie. Obecność urzędników obowiązkowa. Dla nieobecnych - zero tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyścigowiec Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.as.kn.pl 03.04.07, 21:44 O tak, i jeszcze dla chętnych konkurencja pt "zdąż odebrać dziecko z przedszkola czynnego do 16:30 gdy pracujesz w zwykłych godzinach biurowych :))))I druga - wyścig do odbioru dzieci ze żłobka czynnego do 16, przy czym dodatkowe punkty dostajesz za odebranie już o 15, bowiem o 16 sędziowie chcą już miec spokój. Miłej zabawy. Dla zainteresowanych: w wielu miejscowościach ościennych oraz wielu mniejszych miastach w Polsce przedszkola i złobki czynne są min. do 17. Ale to nie sa tygrysy tylko takie zwykłe miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcy Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 82.143.148.* 03.04.07, 23:32 A może przedszkola czynne do 24 albo tygodniowe (to już kiedyś bylo)? i wtedy więcej spokoju w domu. Ludzie trochę rozsądku to dziecko musi też trochę pobyć z rodzicami. Kto ma je wychowywać? Przedszkole? Odpowiedz Link Zgłoś
pepa702 Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 23:45 Tu chodzi o możliwość pogodzenia pracy zawodowej, a często tylko prozaiczne zapewnienie bytu rodzinie z możliwością posiadania dzieci i tyle. Nie wszyscy mają możliwość pracować od 7:00-15:00 i potem dojechać w dowolny rejon miasta, bo tam akurat jest jeszcze to jedno wolne miejsce w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyścigowiec Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 195.127.59.* 04.04.07, 07:54 A czemu 24? Skąd ten dziwny argument? Czyżbyśmy mieli demagoga na forum? Moje dzieci chodza do przedszkola, abyśmy mogli z żoną pracopwać. Gdybyśmy mieli majątek rodowy, toby do przedszkola nie chodziły. Przedszkole czynne 6:30-16:30 daje możliwośc pracy rodzicóm pracującym co najwyżej 7:30-15:30 (chodzi mi o możliwośc spokojnego odebrania dziecka a nie w moemencie zamykania placówki). Pracujący 8-16 mają na styk, przy założeniu korzystnej konfiguracji, nieszczęśnicy pracujący 8:30-16:30 mogą się wypchać. Nie wspominając o ryzykantach pracujących 9-17. Pojąłeś? Oczywiście, rodzic pracujący 7:30-15:30 jest według Twojej teorii lepszy od pracującego 8-16? Idiotyzm jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonja Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.49.227.87.static.bot.siw.siwnet.net 17.04.07, 11:25 zgadzam sie! a jak ktos pracuje od 10 do 18 bo sprzedaje w sklepie? to najlepiej chyba, jak wezmie dziecko ze soba i postawi na wystawie!!! Koszmar! Ile ja pracy szukalam, bo musialam sie podporzadkowac pod godziny przedszkola, odrzucilam wiele ofert, bo konczykabym o 17_19. KOSZMAR! Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 21:51 Ta pani powinna mieć problem z zatrudnieniem w jakiejkolwiek instytucji i od jutra stać pod pośredniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.as.kn.pl 03.04.07, 22:35 Zwracam uwagę, że decyzje w sprawach budżetu i likwidacji przedszkoli podejmuje Rada Miasta, zazwyczaj na wniosek Zarządu. Czyli katastrofalne decyzje o likwidacji przedszkoli zostały podjęte przez pana Dutkiewicza oraz radnych PO i PiS, bo taka jest koalicja w Radzie Miejskiej. Piszę o tym dlatego, żeby cały słuszy gniew nie skanalizował się na jakiejś urzędniczce niższego szczebla, która w tej sprawie naprawdę niewiele może. Trzeba jasno powiedzieć, że niekompetencją wykazał się pan Dutkiewicz, jego zarząd oraz politycy PO i PiS zasiadający w Radzie Miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 22:40 Masz całkowicie rację i będę o tym pamiętał podczas następnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
cisnowiec Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 22:48 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > Zwracam uwagę, że decyzje w sprawach budżetu i likwidacji przedszkoli podejmuje.... Słuchajno politykierze. Jeżeli masz coś do dodania w sprawie nieprzyjętych dzieci do przedszkoli, to wal śmiało, chętnie przeczytam kilka światłych rad (mój syn jest wśród sławnych ośmiuset). Ale kolejny Twój post przypomina rozpaczliwie nudną mantrę. Pozwolisz że Cię zacytuję z innego, podobnego do tego wątku: "PÓknij się w głowę". I udaj się na fora przybuduwek partyjnych, tych czy innych. Tu jest mowa o czymś innym. c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.as.kn.pl 03.04.07, 23:03 Po pierwsze, trochę kulturalnie, drogi zwolenniku PO/PiS czy innego Dutkiewicza. Po drugie, nie jestem politykierem, ani politykiem. Do polityki czuję niejakie obrzydzenie, na wyborach byłem ostatni raz jakieś 10 lat temu. Po trzecie, uważam, że jest coś dziwacznego w fakcie, że ludzie nie dostrzegają związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy niedogodnościami ich życia a polityką. Pewnie to pozwala im z jednej strony narzekać na fatalną i drogą komunikację publiczną we Wrocławiu, a z drugiej głosować na klikę, która rządzi we Wrocławiu od kilkunastu lat. Dlatego jako osoba również zainteresowana tematem przedszkoli z powodów osobistych, chciałbym uświadomić osobom zainteresowanym, że w tym przypadku taki głęboki związek przyczynowo-skutkowy również zachodzi. Przedszkola nie polikwidowały się same, ani nie zlikwidował ich jakiś ciemny lud lub niskiej rangi urzędniczka magistratu, ale zrobił to Dutkiewicz ze swoją spółką przy aprobacie lokalnych polityków PO i PiS. Czynię to dlatego, by te osoby, które mają zamiar głosować na te partie, zastanowiły się, czy warto. Jak rozumiem, Ty już podjąłeś decyzję: tak! warto! Pragniesz mieszkać w mieście z rachityczną i drogą komunikacją publiczną, w którym drogi budują partacze. Pragniesz mieszkać w mieście, gdzie nie ma przedszkoli, a szkoły są biedne i przepełnione. To Twoja decyzja. Moja jest inna i mam prawo wyrażać ją na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
cisnowiec Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 23:06 ... a co do tematu?... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 09:47 Nie uczestnicząc w wyborach także dokonałeś wyboru. Wybrałeś chcąc niechcąc to co większość. Trzeba było zagłosować na kogoś lepszego i namówić innych a nie teraz lamentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zych Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 82.143.148.* 03.04.07, 23:20 Zgadzam się z Pawlem Z. Trzeba być naiwnym, żeby myśleć, że to jakaś urzędniczka kreuje politykę wladz miasta. Myślę, że i sam Dutkiewicz jest czasami po presją naszych radnych, poslów i innych grup nacisku. Odpowiedz Link Zgłoś
pepa702 Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 23:38 Gość portalu: Zych napisał(a): > Zgadzam się z Pawlem Z. Trzeba być naiwnym, żeby myśleć, że to jakaś > urzędniczka kreuje politykę wladz miasta. Myślę, że i sam Dutkiewicz jest > czasami po presją naszych radnych, poslów i innych grup nacisku. Co nie znaczy, że Dutkiewicz nie jest za to odpowiedzialny (a przynajmniej współodpowiedzialny). A jeśli chodzi o urzędników UM to są odpowiedzialni za przygotowanie rekrutacji i wcześniejsze raportowanie władzom miasta jaka będzie w przyszłości szacowana liczba chętnych do przdszkoli, szkół itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.07, 13:26 wnioskodawcą wszelkich likwidacji (szkoł, przedszkoli) jest prezydent miasta, wszelką dokumentację przygotowuje urząd miasta, czyli ludzie prezydenta, a radni głosują tak, jak życzy sobie prezydent, a niekoniecznie mieszkańcy miasta, niestety cała nasza władza to polityka, czy to się nam podoba czy nie, a my maluczcy możemy sobie tylko ponarzekać i podnieść ciśnienie sobie bądź innym "opiniodawcom" Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 21:44 Ciekawe gdzie te 800 dzieci znajdzie miejsce. Chyba, że w gabinecie Pana Prezydenta Dutkiewicza. Jak można niedoszacować ilość miejsc w przedszkolach o 25% ???? Ktoś albo nas robi w przysłowiowe bambuko, albo powinien polecieć ze stanowiska na zbity ryj. Najpierw likwidują przedszkola a teraz udają zdziwionych ??? Przecież to jest przemyślane, perfidne działanie mające ograniczyć wydatki miasta. Cała ta rekrutacja elektroniczna to farsa, żeby ludzie nie posądzali dyrektorów przedszkoli o przyjmowanie "po znajomości". Kto wiedział ten w ankiecie nawpisywał bzdur, bo wiedział że nikt tego nie bądzie weryfikował. Uczciwi dostali po dupie. Może ktoś zada sobie trud i zweryfikuje teraz te wszystkie podania? Ile wśród przyjętych do wrocławskich przedszkoli jest dzieci z gmin sąsiednich, fikcyjnie zameldowanych we Wrocławiu? Czy tak trudno przewidzieć potencjalne patologie i przygotować rzetelny system rekrutacji? Czy władze miasta zdają sobie sprawę z tego, że opiekunki do dzieci we wspaniałym Wrocławiu rządają za swoją pracę tyle ile koreańscy inwestorzy chcą płacić za pracę przy taśmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyścigowiec Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.as.kn.pl 03.04.07, 21:49 Ano widzisz, wszystko można, gdy się chce. U nas to doskonale sę udaje. Polkwidowano doskonałe żłobki, dobre przedszkola z tradycjami, a co się dziwisz, w końcu miasto ma dochód, gdy sprzeda parcelę deweloperowi a nie że pod przedszkole. Ale wracajcie do Wrocławia, wracajcie z Anglii! Tu jest tak przesuper, tu się dba o ludzi! Można więc również niedoszacować liczbę trzlatków, przecież skąd w UM mają wiedzieć, ile dzieci mieszka na terenie gminy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wika Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 82.143.148.* 03.04.07, 22:35 Ile dzieci mieszka na terenie gminy, pewnie urząd wie, ale skąd przewidzieć ilu rodziców zechce poslać dziecko do przedszkola? A poza tym z tego co widzę to przybywa do naszego miasta "niemal codziennie" spora gromadka ludzi, która waśnie tu chce się osiedlić. A przedszkola raczej nie wybuduje się z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agapias Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:47 Jakby ktos z Urzędu przeszedlby sie do Urzedu Stanu Cywilnego i zobaczyl ile dzieci urodzilo sie w 2004 roku to mogliby tworzyc miejsca w przedszkolach. A skad oni wzieli tylko 3 tys miesc? Tak z nieba?? Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 23:23 > Czy władze miasta zdają sobie sprawę z tego, że > opiekunki do dzieci we wspaniałym Wrocławiu rządają za swoją pracę tyle ile > koreańscy inwestorzy chcą płacić za pracę przy taśmie? Cholera, w ślepej furii zapominam o ortografii. Miało być "żądają". Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SprytnaAK Dziekujemy Ci kochany ministrze :[ IP: *.wro.vectranet.pl 03.04.07, 22:07 Jaki minister edukacji, taka edukacja! Swietnie... Moje dziecko nie przyjeto do zlobka bo nie ma miejsc - wiec nie moge na razie wrocic do pracy - a teraz sie jeszcze okaze, ze za dwa lata nawet do przedszkola dziecko tez nie pojdzie, bo tez nie bedzie miejsc i nadal bede tkwila w domu!! Czy Was pogielo?? Za 48zl rodzinnego to ja kaze utrzymac dziecko pana G.! Zycze powodzenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Dziekujemy Ci kochany ministrze :[ 03.04.07, 22:13 Pan minister G. nawet dziecka nie posyła do publicznej szkoły, bo nie ma zaufania do instytucji za którą jest odpowiedzialny.... Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Re: Dziekujemy Ci kochany ministrze :[ 04.04.07, 02:07 A więc mamy limity na miejsca w przedszkolach, zakaz aborcji, (niepisany ale istniejący realnie) zakaz informowania o antykoncepcji przez ginekologów... Proponuję zatem wprowadzić kartki na współżycie płciowe (wzór P-2 wg skeczu Jaroszyńskiego) żeby się zbyt wiele kłopotu nie rodziło. Oczywiście wyłącznie w legalnych związkach zawartych w kościele. Xe. PS. Znane mi są przypadki sugerowania przez dyrekcję (!) przedszkola fałszywego wpisu o niekompletności rodziny, aby zwiększyć szanse na liście. Nie chciałem oszukiwać, dlatego dymam z dzieckiem codziennie 2x1.5 km, choć do drugiego przedszkola mam tylko 200m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Dziekujemy Ci kochany ministrze :[ IP: *.wroclaw.mm.pl 04.04.07, 06:54 Akurat jeżeli chodzi o przedszkola to proszę dziękować panom z PO.Np. na Biskupinie przedszkola likwidowano 2,5 roku temu.A p. Zdrojewska(chyba radna) w zeszlym roku opowiadala o grze rynkowej i potrzebach rynku i takie tam frazesy Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 22:07 MOja 3 letnia córeczka nie dostała się do przedszkola. Posiada pracujących rodziców, którzy żyją w związku małżeńskim, a zatem ma zerowe szanse na dostanie sie do przedszkola. Nie rozumiem tylko jednego, w jaki sposób miasto robi badania rynku, aby zabrakło aż 800 miejsc?! Zwłaszcza , ze jeszcze kilka miesięcy temu szumnie zamykano kolejne 2 przedszkola trąbiąc w wiadomościach telewizyjnych o braku chętnych. W jakim celu zamknięto te przedszkola? Aby tworzyc je ponownie?! Czy ktoś tam myśli?! Z postów wynika, ze macie wątpliwości co do uczciwości w zakresie przyjmowania dzieci do przedszkoli, tj z innych gmin itp Słuchajcie, a ile takich przypadków może byc? 50? 100? Ludzie dla 800 dzieci nie ma miejsc w przedszkolach!! Skandal! Nie jest dla mnie tłumaczeniem, że mogę dziecko posłac do przedszkola prywatnego, gdyż nie zamierzam płacic ok 1000 zł ( takie są ceny) za przedszkole, które oferuje dokładnie to samo , co przedszkole państwowe. Bardzo się cieszę, że od kilku miesięcy rozpoczęto dyskusję na temat we Wrocławiu. MOże nasz Pan Prezydent ochłonie po sukcesie wyborczym. Już czas. PS ciekawe, czy w taki sposób nasze miasto ma zachęcic młodych ludzi do osiedlenia się we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Przedszkola tylko dla samotnych 03.04.07, 22:12 Wrocław powinien przygotować wystawę tematyczną EXPO pt. "Edukacja przedszkolna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abrakadabra Zlikwidujcie jeszcze kilka... IP: *.lanet.net.pl 03.04.07, 22:16 W ciągu ostatnich kilku lat zlikwidowano lub połączono kilka przedszkoli. Dlaczego? Bo miastu się nie opłaca (czytaj - na lokale po przedszkolu są już chętni). Odpowiedz Link Zgłoś
cisnowiec Re: Zlikwidujcie jeszcze kilka... 03.04.07, 22:22 > W ciągu ostatnich kilku lat zlikwidowano lub połączono kilka przedszkoli. > Dlaczego? Bo miastu się nie opłaca (czytaj - na lokale po przedszkolu są już > chętni). No nie zawsze. W miejscu po zlikwidowanym 2 lata temu przedszkolu na Nowowiejskiej straszy wybita szyba. Wewnątrz jest ciiicho i pusto. Pozdrawiam -- c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cari Re: Zlikwidujcie jeszcze kilka... IP: *.lanet.net.pl 03.04.07, 22:31 Inny problem to po prostu za małe grupy. W dwóch przedszkolach panie wyznały mimochodem, że jakoś tak mało miejsc w tym roku u nich utworzono. Wiadomo, że masto dopłaca do każdego przedszkolaka, to grup mało i mało liczne. Żeby na wielkim osiedlu kiełczowskim było AŻ 19 miejsc, a w niedaleleko (na nadbrzeżnej) 12???? A przedszkola wcale nie małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Zlikwidujcie jeszcze kilka... IP: *.as.kn.pl 03.04.07, 22:41 Przypominam o wyjazdach propagandowych do Londynu wrocławskich oficjeli, którzy brylują zresztą na przyjęciach w ambasadach po całym świecie. Taki high-life. Wyborcy kochają obecne rządy, więc widać to im się podoba. Przypominam również, jak to pan Baron, drugorzędny polski jazzman, dostał kilkadziesiąt tysięcy złotych dotacji od miasta. Nie byłoby z tym zresztą wielkiego problemu, gdyby nie dwa fakty: pan ten jest bliskim znajomym kilku wpływowych ludzi z Ratusza, a wspomniana płyta nie wyszła w terminie ustalonym przez miasto, ani długo później. Nie wiem, czy w ogóle wyszła. Oto przykład, w jaki sposób nasi oszczędni wrocławscy gospodarze miasta robią nas w balona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Zlikwidujcie jeszcze kilka... IP: *.as.kn.pl 03.04.07, 22:46 Zanadto skrócił mi się skrót myślowy. Dostał pieniądze na wydanie płyty, która miała rzekomo promować Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Zlikwidujcie jeszcze kilka... IP: *.dint.wroc.pl 04.04.07, 09:31 Może byś tak zebrał wszystkie zarzuty razem, może ktoś coś jeszcze dorzuci i będziemy mieli jasny obrazy sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: Zlikwidujcie jeszcze kilka... 04.04.07, 09:26 Pawle, choć w większości argumentów zgadzam się z TObą, to jednak też nie możemy brnąć w ślepy zaułek. Dotacja dla Piotra Barona ( wcale nie drugorzędnego jazzmana) była w końcu jednorazowa i dotyczyła promocji polskiej kultury. NIe sądzę, aby promocja ta odbyła się kosztem przedszkoli, gdyż jest z zupełnie innej puli. Wracając do tematu podsatwowym obowiązkiem naszych władz jest zapewnienie dzieciom miejsc w przedszkolach, natomiast od kilku lat postępuje likwidacja, o czym pisłałam parę postów wyżej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bass "bedziemy sie starac tworzyc nowe miejsca"??? IP: *.enh.org 03.04.07, 23:27 co to do cholery znaczy? brakuje miejsc dla 800 dzieci. I to ma byc ten pepek swiata do ktorego maja wracac Polacy z calego swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
pepa702 Re: "bedziemy sie starac tworzyc nowe miejsca"??? 03.04.07, 23:50 No właśnie "będą się starać", ale co z tego wyniknie? Raczej na staraniach się skończy, lub w którymś z przedszkoli na obrzeżach miasta stworzą dodatkową grupę i wykupią całostronicową reklamę w GW, żeby zaanonsować jak to się starają. Żyć się odechciewa. Jeszcze nigdy to miasto, w którym żyję od urodzenia, tak mnie nie sponiewierało :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agapias Re: "bedziemy sie starac tworzyc nowe miejsca"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:58 Dobrze - beda sie starac. A nawet niech sie i postaraja. Ale ten 2009 rok to i tak juz raczej nie bedzie dla naszych dzieci. I znowu My dostaniemy po dupie ... Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p Granda na calego 03.04.07, 23:35 To niemozliwe zeby tak minac sie z oszacowaniem liczby miejsc w przedszkolach w tym miescie. Przeciez brakuje miejsc dla ponad 20% dzieci!! Jesli da sie przewidziec swinska gorke, to NA PEWNO da sie przewidziec to, ze dzieci ktore sie urodzily, osiagna w koncu wiek przedszkolny!!! Wladze miasta wiele mowia o jakosci zycia we Wroclawiu, ale to wlasnie przez takie sytuacje odechciewa sie zyc w tym miescie. Mam nadzieje ze temat nie pozostanie martwy, ale ze wladze wymysla w ciagu nastepnych kilku tygodni plan jak zapewnic tym dzieciom miejsce w przedszkolu, co pozwoli ich rodzicom na normalna prace. Drogi, mosty i galerie to nei wszystko zeby miasto moglo byc na europejskim poziomie. Zycie rozbija sie wlasnie o takie "drobnostki" jak brak przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Warto przeczytać zapis posiedzenia RM... IP: *.wro.vectranet.pl 04.04.07, 00:46 ... w sprawie likwidacji przedszkoli 41 i 111. (data 2006.02.16) www.wroclaw.pl/m55494/p55500.aspx Dla niewtajemniczonych - Pani Zdrojewska optowała usilnie za likwidacją przedszkoli mając na uwadze niż demograficzny, stworzenie oferty edukacyjnej itp. W uzasadnieniu referowanym przez Panią Dyrektor Wydziału Edukacji Lillę Jaroń można odnaleźć takie perełki jak: "Chciałabym dzisiaj powiedzieć przede wszystkim o zmianach w sieci szkół i przedszkoli w placówkach wrocławskich. One głównie są zdeterminowane demografią, niemniej jednak poświęciliśmy wiele uwag i analiz żeby nie pogubić celów strategicznych edukacji. Dokumenty, na podstawie których omówię Państwu proponowane projekty są dostępne na stronach internetowych Wydziału Edukacji, także będzie się można jeszcze z nimi szczegółowo zapoznać. To, co spędza wszystkim sen z powiek to pogłębiający się niż demograficzny o dosyć dużym spadku." i jeszcze: "Jeśli chodzi o sieć przedszkoli, to 77% dzieci w wieku 3-6 lat mamy w systemie wychowania przedszkolnego. Jesteśmy od roku w systemie elektronicznego naboru. Gdybyśmy chcieli utrzymać liczbę miejsc na tym samym poziomie to osiągnęlibyśmy pułap prawie 1000 wolnych miejsc. Więc co proponujemy w ramach reorganizacji? Chcielibyśmy poznać nasz projekt do 2010, bo będziemy go realizować z roku na rok idąc w logicznym związku. Przede wszystkim z tej analizy wynikało, ze brakuje nam 6 przedszkoli. Ale nie przy zbilansowaniu miejsc a przy analizie rozwoju mieszkalnictwa. Będziemy proponowali utworzenie kolejnych zespołów szkolno przedszkolnych. To jest pomysł na to, żeby dociążać szkoły podstawowe, nie likwidować ich a zapełniać pustą przestrzeń w nich. Ponadto czekamy na decyzję ministerstwa, czy obejmie 5-latków powszechnym obowiązkiem przedszkolnym czy nie. Inna propozycja, którą chcę dziś omówić to przekształcenie dwóch przedszkoli publicznych w przedszkola niepublicznej przy ul. Skwerowej i Dobrej. Generalnie, przy tych ruchach, przybędzie do 2010 r. 100 dodatkowych miejsc. Budowa nowych przedszkoli. Na ul. Strzegomskiej mamy bardzo ładne poddasze i będziemy starali się je zaadoptować. Trwają rozpoznania ZIM czy jest to możliwe. Drugi obszar, gdzie mamy niedobór miejsc to Muchobór Wielki. Jest tam potrzeba budowy nowego przedszkola. Kolejny to Leśnica i Złotniki. Zatem moglibyśmy odciążyć przedszkola w Leśnicy i na Stabłowicach korzystając z Zespołu Szkolno-przedszkolnego w SP 24 przy ul. Czestochowskiej. Maślice – następna dzielnica o intensywnej zabudowie. Tam będziemy musi wybudować przedszkole, ale także i SP. Zatem będziemy planować kompleks. To powinna być szkoła, której nie powstydzi się 3 tysiąclecie." A następny cytat z tej pani to już skandal i nadaje się na doniesienie do prokuratury - dotyczy prywatyzacji i wyboru NAJLEPSZYCH placówek do niej: "Przedszkola, które przekształciliśmy na niepubliczne widać na slajdach. One powstały na bazie naszych przedszkoli. W jaki sposób wytypowaliśmy dwa następne przedszkola do takich przekształceń? Staraliśmy się, aby to było przedszkole z gęstej sieci przedszkoli w okolicy. Aby były one w dobrym stanie technicznym, bowiem za czesne w wysokości 350 zł w górę no to jakość estetyczna musi być. Ponadto dobra rada pedagogiczna, która wypracowała swoją jakość, które może już tylko nadbudowywać dodatkowe efekty a nie pokazywać, ze stworzy nowa jakość. Na Skwerowej przedszkole jest 5 oddziałowe. W pobliżu mamy na ul. Zielińskiego; Kościuszki; Łąkowa; Dyrekcyjna; pl. Muzealny; Łódzka; Drukarska; Gliniana; Stysia. Jest to gęsta sieć. A teraz to samo z przedszkole na ul. Dobrej. I w pobliżu mamy Inowrocławska; Litomska; Pawłowa; Poznańska; Ścinawska. W takich przedszkolach pracuje ok. 20 osób" więcej w linku który podałem. Głosowania nad prywatyzacją niestety przegrane przez opozycję 18 za do 13 przeciw. rodzic Odpowiedz Link Zgłoś
chrust Re: Warto przeczytać zapis posiedzenia RM... 04.04.07, 00:59 moim zdaniem powinno sie to naglosnic w Polsce: oto jak to WSPANIALE I NAJLEPSZE miasto troszczy sie o dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
javall Re: Warto przeczytać zapis posiedzenia RM... 04.04.07, 01:40 No, trzeba przeciez likwidowac przedszkola, zeby sprzedac budynki, no, musimy miec szmal na blichtr i autopromocje. Tacy jestesmy wspaniali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agapias Re: Warto przeczytać zapis posiedzenia RM... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:04 A co z tymi nowymi osiedlami w kazdym miejscu wroclawia? Czy ktos wtedy mysli, ze do mieszkan sprowadzaja sie tylko mlodzi ludzie, ktorzy maja male dzieci lub zamierzaja je miec. A co z przedszkolami w ich okolicy?? O tym to juz nikt nie wspomni. Tylko mieszkania - inwestycje - i drogi oraz autostrady!!! A pracowac maja wszyscy!! Razem z dziecmi na kolanach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babakazoo Re: Warto przeczytać zapis posiedzenia RM... IP: *.polkomtel.com.pl 04.04.07, 09:20 Czyli perfidna, przemyślana polityka, a teraz udają że są zdziwieni. Granda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Warto przeczytać zapis posiedzenia RM... IP: *.dint.wroc.pl 04.04.07, 09:23 To rzeczywiście skandal. Na podstawie tych wypowiedzi nie mam niemal żadnych wątpliwości, że towarzystwo z PO weszło w układ z osobami zainteresowanymi tworzeniem prywatnych przedszkoli i szkół we Wrocławiu. W ten sposób dano zarobić innym. Tym się powinny zająć odpowiednie agencje rządowe, mam jednak wątpliwości, czy tak się stanie, biorąc pod uwagę, że PO we Wrocławiu rządzi w sojuszu z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam dośc samotnych Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.07, 06:06 moze ktos by skonczyl z tymi samotnymi - najpierw robią dzieci a teraz się im daje za to kase i je wszędzie preferuje Odpowiedz Link Zgłoś
stefan1009 Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 07:58 i trudniej się dostać niż na wyższe studia - mój trzyletni Mikołaj oblał chyba matematykę, francuski i fizykę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.devs.futuro.pl 04.04.07, 08:36 To jakieś nieporozumienie - miasto promuje sie za granicą , walczy o EXPO, Euro ,a może ktos zadbałby o ludzi którzy w tym mieście żyją i ich podstawowe potrzeby. Głosowałem na Dutkiewicza, ale teraz tego żałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:50 Akacjowa 16 - jak kogoś interesuje, jak wygląda zlikwidowane przedszkole, to niech sie wybierze pod ten adres. Najlepiej niech sie przejedzie tam jakiś dziennikarz. Ciekawe, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 80.50.81.* 04.04.07, 10:09 Codziennie oglądam ten budynek-i serce mi się kraje. Trzy lata walki z Urzędem Miejskim, wiele godzin rozmów z panią Jaroń i panią Monastyrską, panem Bekerem (naprawdę mili ludzie) i ciągle powracający argument: niż demograficzny. Nie jestem prawnikiem, ale trzeba bylo szperać w ustawach, archiwalnych sprawozdaniach z Rad Miejskich i (ciekawa lektura) Konwencji o Prawach Dziecka. Nam się udało wywalczyliśmu dla naszych dzieci trzy lata przedszkola i zagwarantowane miejsca w zerówkach gdzie chcieliśmy. Kosztowało to masę czasu, którego nikt z nas mie miał. W naszej walce byliśmy samotni, a z czasem traciliśmy zapał, chęć i motywację. Teraz nasze dzieci idą do szkoły (ja wkraczam w nowy temat likwidacja szkół). Wtedy gdy walczyliśmy o to przedszkole brakowało nam waszego głosu - obecni rodzice 3-latków. Teraz Wasza kolej. Polecam jeszcze raz lekturę Konwencji o Prawach Dziecka www.wolfpunk.most.org.pl/ prdzieck.htm zwłaszcza artykuł 18 punkt3 .... 3. Państwa-Strony będą podejmowały wszelkie właściwe kroki dla zapewnienia dzieciom pracujących rodziców prawa do korzystania z usług instytucji i zakładów w zakresie opieki nad dziećmi, do których są one uprawnione. Odpowiedz Link Zgłoś
tyran_pipiri Nie w samotnych problem! 04.04.07, 09:08 Problem nie tkwi ani w samotnych matkach, ani nawet w nieuczciwie wypełnionych formularzach (sumienia innych ludzi mnie nie obchodzą). Nawet gdyby wszyscy wypełnili formularze zgodnie z prawdą, nie zmieniłoby to faktu, że dla KILKUSET dzieci nie ma w przedszkolach miejsca! Jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że skądś tę sytuację znam, zaraz zaraz, co tam kiedyś decydowało o przyjęciu? pochodzenie społeczne? WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: Nie w samotnych problem! IP: 80.68.236.* 04.04.07, 09:30 Z mężem równiez zastanawiam się na d fikcyjnym rozwodem, w tym naszym katolickim kraju. Oboje pracujemy, ale nie zarabiamy aż tyle by płacić kilkaset zł m-cznie za przedszkole, co więcej do prywatnego można się było dostać jak za dawnych czasów "po znajomości". Nasze dziecko już na starcie jest na straconej pozycji, jako aktywni zawodowo nie wyobrażamy sobie by kilkulatek spędzał czas w domu bez kontaktu z rówieśnikami. Co z tego, że jechałam o 6 rano z wnioskiem i tak nie miałam szans, bo jestem uczciwie pracującą mężatką, która po prostu musi gdzieś zostawić dziecko na czas pracy. I to nie w przedszkolu odległym od pracy o godzinę dojazdu w jedną stronę (bo tyle trwa dojazd z hub na fabryczną, bo wówczas musiałabym pracować 6h, żeby zdążyć odebrać dziecko do 16.30! Ja tu rodzić kolejne dzieci. Szpitali nie ma, przedszkoli również,tylko siedzenie w domu nam zostaje. Nie mogę się z tym pogodzić, kiedy zaczną nas poważnie traktować - w końcu kto płaci podatki w tym mieście? I utrzymuje tą rzeszę rzekomo samotnych na zasiłkach rodzinnych. SKANDAL!!! Najlepsze, że wszędzie reklamują Wrocław jako przyjazny i zapraszają młodych ludzi do studiowania ... Ci nasi decydenci naprawdę są krótkowzroczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babakazoo Re: Nie w samotnych problem! IP: *.polkomtel.com.pl 04.04.07, 09:31 Wątpię w poczucie wstydu ludzi odpowiedzialnych za obecny stan rzeczy. Przy takiej promocji.... Nowoczesny Wrocław potrzebuje samotnych, młodych, nie potrzebuje rodzin z dziećmi. Tacy tylko niepotrzebnie miejsce zajmują w tym przyjaznym ludziom meiście i naciągają budżet miasta na niepotrzebne wydatki związane z edukacją. A studenci najlepiej niech przyjadą z zewnątrz, bo we Wrocławiu przyszli studenci nie są mile widziani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Przedszkola tylko dla samotnych IP: 212.244.73.* 04.04.07, 09:52 Dwie uwagi: 1.W procesie rekrutacji w zeszłym roku (też elektronicznej) zdziwiło mnie, że ilość wolnych miejsc w grupie 3 latków była mniejsza niż liczność grupy podawana w opisie przedszkola. Wynika z tego, że kilka miejsc było do czyjejś dyspozycji, pewnie dyrektora przedszkola. Nie wiem jak było w tym roku, ale pewnie tak samo. 2. Mieszkam blisko przedszkola na Skwerowej, zlikwidowanego (przekształconego w prywatne) w zeszłym roku. W czasie, gdy było jeszcze państwowe zrobiono częściowy remont, a po upływie paru miesięcach zlikwidowano. Ciekawe kto finansował ten remoncik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic minimum 30 000 Euro wydano na remont w 2004/05 IP: *.wro.vectranet.pl 05.04.07, 10:52 Remonty były sukcesywnie prowadzone - jeden z ostatnich: Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 23 z dnia 17.02.2004 POZYCJA 8788 OGŁOSZENIE O PRZETARGU NIEOGRANICZONYM o szacunkowej wartości powyżej 30 000 euro Zarząd Inwestycji Miejskich, 53-135 Wrocław, ul. Januszowicka 15A, woj. dolnośląskie, pow. m. Wrocław, tel. 071 3607332, www.zim.wroc.pl, e-mail: ip@zim.wroc.pl, ogłasza przetarg nieograniczony na remont łazienek w Przedszkolu nr 111 przy ul. Skwerowej 14 we Wrocławiu.(PKWiU: 45.21.1) Nie dopuszcza się składania oferty wariantowej. Termin realizacji (wymagany) - 01.07.-27.08.2004 r. Wadium - 3000 zł. Kryteria wyboru ofert i ich znaczenie: cena (koszt) - 100% Specyfikację istotnych warunków zamówienia (cena: 50 zł) można odebrać w siedzibie zamawiającego, lok.: 27, lub za zaliczeniem pocztowym. Uprawnione do kontaktów z oferentami - Wioletta Witkowska, Hanna Bartnicka, tel. 360-73-42, 360-73-65, lok. 27, 35, w godz. 08:00 - 14:00. Oferty należy składać w siedzibie zamawiającego, lok. 24. Termin składania ofert upływa dnia 29.03.2004 o godzinie 09:00. Otwarcie ofert nastąpi dnia 29.03.2004 o godzinie 10:00 w siedzibie zamawiającego, lok. 15. Postępowanie będzie prowadzone z zastosowaniem preferencji krajowych. W przetargu mogą wziąć udział oferenci nie wykluczeni na podstawie art. 19 ust. 1 i art. 22 ust. 7 ustawy o zamówieniach publicznych, spełniający warunki dodatkowe: spełniają wymogi określone w SIWZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarross Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:58 zróbmy akcę i 1-go września przywieźmy dzieci do wydziału oświaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 80.50.81.* 04.04.07, 10:23 Popieram wszelkie akcje, bo prawo jest po waszej stronie. Tylko do takiej akcji trzeba sie przygotować - pyskówki i pieniactwo - widowiskowe, ale mało skuteczne. Argumenty, paragrafy to jedyna broń na arogancję władzy, a tu właśnie macie z nią do czynienia. Polecam lekturę protokołów z sesji Rady Miejskiej na których podejmowano decyzję o likwidacji, czy prywatyzacji kolejnych przedszkoli, Uchwały Rady Miejskiej w sprawie samorządowej oświaty we Wrocławiu i Konwencję o Prawach Dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 10:45 Nie chcę ograniczać się tylko to pisania na tym forum, więc niech mi ktoś powie czy już gdzieś jacyś rodzice "się organizują" w tej sprawie, bo chętnie do nich dołączę. Jakiś koordynator niech się odezwie może ... Odpowiedz Link Zgłoś
joven Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 11:16 Ja osobiście po ogłoszeniu wyników napisałam do wydziału edukacji, tvp3 i kilku innych które mogły by się wydawać zainteresowane sprawą...ale to były takie pisemka pod wpływem emocji... Na drugim wątku przedszkolnym, który po tym artykule spadł na dół jest już kilka głosów za "organizacją". Odpowiedz Link Zgłoś
ratel do joven i nie tylko 04.04.07, 12:52 pisma od pojedynczych rodziców na niewiele się pewnie zdadzą. Trzeba by jakoś tak razem. Może masz jakieś propozycje? Można by skrobnąć jakieś pismo razem z podpisami o uruchomienie nowych grup przedszkolnych gdzie się da do UM do wiadomości paru innych instytucji. Porponuję podzielić się na rejony, bo trudno będzie uzyskać coś jeżeli będziemy z różnych części miasta. Jeżeli chodzi o mnie to ja mogłabym się zająć Nowym Dworem, Muchoborem Wielkim i Małym. Odpowiedz Link Zgłoś
joven Re: do joven i nie tylko 04.04.07, 13:53 Myślę, że masz rację! W grupie siła :) Ja napisałam to co uważałam bezpośrednio po powrocie z ogłoszenia wyników...nie zdawałam sobie jeszcze wówczas sprawy czy ktokolwiek na tym forum byłby zainteresowany wspólnym działaniem. Ja jestem z Psiego Pola i chętnie pomogę, ale nie piszę się na funkcję koordynatora... Myślę, że treść pisma może być jedna dla całego Wrocławia, a już podpisy itp to w zakresie danego rejonu. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: do joven i nie tylko 04.04.07, 14:22 no to ja czekam na głosy od mam i tat z Muchoborów i Nowego Dworu. Odpowiedz Link Zgłoś
joven Jest ktoś z Psiego Pola?? 04.04.07, 16:23 Ja nawiążę kontakt z rodzicami z Psiego Pola... Może ktoś dołączy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr polecam IP: *.enh.org 04.04.07, 18:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=60208858&a=60259403 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetro Przedszkola tylko dla samotnych IP: 83.15.80.* 04.04.07, 11:02 To może jeszcze zamknijcie kilka przdszkoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabarbara Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 195.117.195.* 04.04.07, 11:33 Witam serdecznie! Dzisiaj chcę z siebie wyrzucić wściekłość na system przyjmowania do przedszkoli. Oczywiście moje dziecko do przedszkola się nie dostało, bo ma za mało punktów. A dlaczego się niedostało: -bo wziełam z mężem ślub - pierwszy błąd, -oboje pracujemy zawodowo w pełnych etatach - drugi błąd, -bo mąż mnie nie bije, nie pije i nie jesteśmy patologią - trzy błędy, -bo chcąc mieć dwoje dzieci najpierw trzeba mieć pierwsze (posiadanie blizniaków nie wchodzi w grę)- błąd, -nie korzystałam z pomocy państwa - błąd -nie jestem bezrobotna - błąd -nie jestem chora psychicznie (ale to akurat nastąpi już niedługo) -podobno nie studiuję, pomimo, że studiuję -przedszkole chciałam mieć blisko pracy, a nie blisko domu - no jakiś kretyński pomysł -nie wyjechałałam z tego "p....nego" kraju - największy błąd I jak słyszę kolejne durne dyskusje o obronie życia poczętego, to nóż mi się w kieszeni otwiera i mam ochotę wystąpić o pozwolenie na broń. Wszyscy chcą bronić życie poczęte w brzuchach, i bredzą bez sensu jakie to oni becikowe dają i jaką straszną pomoc, ale moje tryletnie "życie poczęte" i mnie, jego matkę, nasze władze mają głęboko w d... Niech mi ktoś wytłumaczy, jak tu w dzisiejszych czasach mieć dzieci w Polsce Pozdrawiam R. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 12:08 Rabarbara, Wściekła masz prawo być, ale według mnie nie na system rekrutacji, bo ten jest tutaj najmniej istotny, ale na ten wielki niedobór miejsc, który w tym roku się ujawnił. A jeszcze w 16 lutego 2006 roku na posiedzeniu Rady Miejskiej poparto wniosek o likwidacje przedszkoli !!!(www.wroclaw.pl/m55494/p55500.aspx) twierdząc, że mamy niż demograficzny. Jaki niż! Wnioski takie popiera się danymi statystycznymi wyciągniętymi z kapelusza, mitami i wiarą, że tak jest. Nie rozumiem na czym polega trudność w ustaleniu liczy dzieci z danego rocznika zameldowanych w mieście. Żeby nie być gołosłowną - cytat z protokołu (www.wroclaw.pl/m55494/p55500.aspx) :"Rok 2004 może pokazuje, że Wrocław jednak daje stabilizację i przedostatni rok urodzenia daje 3900 urodzeń i 4600 w 2004/2005." Tutaj pada liczba 4600 urodzeń w latach 2004-2005 więc jest tu jakieś niedoszacowanie, bo małych przedszkolaków jest aż 3800 z samego rocznika 2004.Z drugiej jednak strony liczba 3900 urodzeń w 2005 roku nijak nie dała podstaw do zamknięcia przedszkoli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdowa30 Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:22 wiecie co czytam to i nie moge uwierzyc w te słowa skierowane do samotnych matek.Ja jeszcze półtora roku temu byłam szczęśliwą mężatką w jednej chwili zostałam wdową i co nie jestem naciągaczką na miejsce w przedszkolu(córka sie dostała)jestem samotna matka z konieczności Życie mnie do tego zmusiło obrażacie takie jak ja że mogłysmy pomysleć wczesniej zanim dziecko przyszło na świat.My nie planowałyśmy zostac wdowami w wieku 28 lat a jesteśmy same z naszymi problemami,naszymi dziećmi,zostałam bez pracy,bez męża teraz dla mnie największym problemem jest znaleźć prace żeby móc odebrać dziecko z przedszkola które jest czynne od 6.30 do 17 a wszystkie oferowane mi przce są w godzinach 6- 23 i co począć z dzieckiem po przedszkolu wiecie jak ciężko jest samotnej matce ze znależieniem pracy za choć minimalne pieniądze.Ja szukając pracy przez miesiąc ostatni wysłałam ponad setkę listów i cv poroznosiam osobiście tez coś koło tego i co?i nic potzrebuja dyspozycyjnych a ja taka nie jestem jestem ograniczona czasowo i niedługo chyba umysłowo.Nie mam dziadków którzy mogliby mi pomóc rodzice mieszkają setki kilometrów od wrocławia znajomi mają swoje życie problemy obowiązki.I z czego się cieszyć że dziecko mi przyjeli do przedszkola jak nie mam pracy? Trochę mnie poniosło ale musiałam wyrzucić to z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 12:43 Tak to już jest, że nie zawsze człowiek swoją wściekłość kieruję w stronę którą powiniem i często robi to dlatego, że ogarnięty złością nie jest w stanie na zimno przeanalizować kto naprawdę jest winny. Walimy ze złości w bankomat, że nie ma pieniędzy, a przecież nie maszyna jest winna, krzyczymy na dziecko, bo przed chwilą jakiś dorosły wyprowadził nas z równowagi itp itd. W sprawie przedszkoli niektórzy winią niesprawiedliwy system rekrutacji, inni samotne matki, za to że są samotne, a ja uważam, że wina jest w tym, że jest za mało miejsc w przedszkolach - 3000 na 3800 chętnych, to zbyt duża dysproporcja. I żaden system nie będzie sprawiedliwy, ani żadna osoba winna, bo nawet jakby wszyscy uczciwie wypełnili by wnioski to i tak aż 800 dzieci jest pokrzywdzonych. I nie ważne które z nich, czy dziecko z biednej rodziny, czy bogatej, zdrowej, czy patologicznej. 800 dzieci ma utrudniony start. Trzeba zadać sobie pytanie: kto jest winien tego, że powstał tak duży niedobór miejsc w przedszkolach i dlaczego, mimo, że władze wiedzą o tym problemie nie robią nic, a do tego jeszcze wnioskują dodatkową o zamknięcie następnych przedszkoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 80.50.81.* 04.04.07, 13:11 Masz rację w100%. Problem jest w tym, by nie dać się odwieźć od istoty sprawy. Problem to nie samotne matki (w rzeczywistości czy fikcyjnie), nie to że przedszkola są czynne w takich czy innych godzinach, że obowiązuje rejonizacja itp. Główny problem - to że ilość miejsc w przedszkolach publicznych jest nie wystarczająca, a istniejące się likwiduje lub przekształca na prywatne. Przedszkole to nie jest instytucja dochodowa - miasto dokłada do każdego przedszkolaka w przedszkolu publicznym, nic dziwnego że nie jest zainteresowane w utrzymywaniu dużej ilości takich placówek, mimo iż jest to jego OBOWIĄZKIEM. Ten OBOWIĄZEK musi być egzekwowany przez kolejne pokolenia rodziców taka jest rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 12:51 wiecie co czytam to i nie moge uwierzyc w te słowa skierowane do samotnych > matek.Ja jeszcze półtora roku temu byłam szczęśliwą mężatką w jednej chwili > zostałam wdową i co nie jestem naciągaczką na miejsce w przedszkolu(córka sie > dostała)jestem samotna matka z konieczności Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale zauważ, że w przeważająca większość głosów skierowanych przeciwko preferowaniu samotnych matek ma swoje źródło nie w rzeczywistych samotnych matkach, tylko tych, których "samotność" polega na braku ślubu z partnerem, z którym mieszka i na utrzymaniu którego pozostaje. Niestety, Ciebie te słowa ubodły i słusznie, natomiast one zacierają ręce, jak to im się sprytnie udało. Sama znam takie dwa przypadki - para mieszkająca razem, razem wychowująca dziecko, matka oczywiście po macierzyńskim nie wraca do pracy, pobiera zasiłek wychowawczy dla samotnej matki, potem jako samotna matka umieszcza dziecko w przedszkolu, a najpóźniej w następnym roku biorą ślub. Współczuję Ci sytuacji, w jakiej się znalazłaś i nie wierzę, że ktokolwiek ze zmartwionych tym, że jego dziecko nie dostało się do przedszkola, zamieniłby się z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka150 Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.20.energis.pl 04.04.07, 13:06 Jeżeli samotne matki byłyby traktowane na równi z innymi, to i tak 800 dzieci nie dostałoby się do przedszkola. Wtedy rodzice tych dzieci bedą narzekać, że jest dyskryminacja tych którzy mają jedno dziecko, lub tych dzieci kóre wcześniej nie chodziły do żłobka itd. Jestem przekonana, że większość z tych, kórzy narzekaja na samotne matki, gdyby żyła bez ślubu tez skorzystałaby z tego prawa, bo....takie właśnie jest prawo. Nikt nie oszukuje tylko zgodnie z definicją oświadcza, że jest samotnym rodzicem i tyle. Należy zmienić definicję rodzica samotnego, a najlepiej otworzyć nowe przedszkola. Bez nowych przedszkoli będzie w przyszłym roku taka sama zadyma, a nawet jeszcze gorsza, bo dzieci będzie więcej. Mój synek tez w przyszłym roku idzie do przedszkola. ...Mam nadzieję.....Zgodnie z definicją tez jestem samotną matką, a w związku z tym, że w przyszłym roku ponad tysiąc dzieci nie dostanie się, to pewnie z tego skorzystam ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 13:12 zgadzam sie z Tobą w pełni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.dint.wroc.pl 04.04.07, 13:00 Oczywiście masz rację. Uważam, że miasto powinno zapewnić miejsce w przedszkolu dla każdego dziecka, którego rodzice będą chcieli oddać dziecko do przedszkola. Dotyczy to i osób samotnie wychowujących dzieci, i dzieci. Sądzę, że winne obecnej sytuacji są tylko i wyłącznie władze miejskie (Zarząd Miasta i Rada Miejska, czyli lokalni politycy Platformy Obywatelskiej i Prawa i Sprawiedliwości), które podejmowały absurdalne i świadczące o głębokiej niekompetencji decyzje o zamykaniu kolejnych przedszkoli. Obecnie podobny problem dotyczy także szkół, od kilku lat masowo likwidowanych. Tylko że jest obowiązek szkolny, a nie ma przedszkolnego. Dlatego władze nie mogą powiedzieć do rodziców, żeby sobie znaleźli prywatne podstawówki lub nie wysyłali dziecka wcale do szkoły (jak to się dzieje w przypadku przedszkoli - bo w tym przypadku władze mogą bezczelnie powiedzieć, żeby sobie rodzice radzili sami). I dlatego nasze dzieci za kilka lat trafią do przepełnionych szkół, z których będą wychodziły o godzinie 19. Co można w tej sprawie zrobić? Myślę, że należy uświadomić politykom PO i PiS (także na poziomie krajowym), że przy tego rodzaju rządach ostatnie wyniki wyborcze we Wrocławiu, w których partie te odniosły miażdżące zwycięstwo, będzie można za kilka lat wspominać z niedowierzaniem. Trzeba twardo egzekwować od polityków dbanie o nasze interesy. A jeśli nie będą tego robili, to trzeba na nich nie głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 13:30 ... > od polityków dbanie o nasze interesy. A jeśli nie będą tego robili, to trzeba > na nich nie głosować. Trzeba głosować na innych a nie nie głosować wcale. Napisałeś wcześniej, że od 10 lat nie uczestniczysz w wyborach. Tym samym dokonujesz wyboru takiego jakiego dokonała większość. Więc sam wybrałeś a lamentujesz, że to inni źle wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 80.50.81.* 04.04.07, 13:49 A na kogo proponujesz głosować? Nie widzę ugrupowania w tym mieście, które by było zainteresowane problemem szkół i przedszkoli. Może nowo powstała partia kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.dint.wroc.pl 04.04.07, 14:02 Nie głosuję od 10 lat w wyborach, bo widzę, że to nie ma sensu. Polscy wyborcy nie bardzo dorośli do demokracji. Najczęściej nie rozumieją, że istnieje związek między tym, kogo wybrali, a efektami rządów. Oczywiście zależy to też od odpowiedniej socjotechniki rządzących (Zdrojewski nieźle opanował tę sztukę, Dutkiewiczowi też to wychodzi). Chodzi o to, by sprawiać wrażenie, że nie jest się niczemu winnym i za nic się nie odpowiada, spychać odpowiedzialność na jakieś ciemne siły, robić w telewizorze zmęczone cierpiętnicze miny i współczuć głośno pokrzywdzonym. Kiedyś podobno w telewizji Echo (pamiętasz taką telewizję?) Zdrojewski w ramach słynnych programów interwencyjnych odbebrał telefon od pana, który skarżył się, ze mu dach w kamienicy przecieka. Zdrojewski z ciepiętniczą miną zaczął ględzić, że zna sprawę i miasto już się nią zajmuje. A pan na to mówi: "ale ja to wszystko zmyśliłem. Nie mieszkam w żadnej kamienicy". Po oddaniu po raz drugi czy trzeci głosu PRZECIWKO Zdrojewskiemu i Unii Wolności (taki wtedy był układ władzy we Wrocławiu) mogłem tylko obserwować z rozpaczą, jak władze po raz kolejny robią skutecznie wyborcom wodę z mózgu, a tymczasem... kolejne podwyżki cen biletów MPK, brak inwestycji w tabor, kiepsko budowane drogi, brak nadzoru właścicielskiego nad inwestycjami, brak nowych mieszkań komunalnych, likwidacja elementów infrastruktury miejskiej, marnotrawne gospodarowanie pieniędzmi gminy itd. itp. do znudzenia. No to sobie dałem spokój. W ten sposób znalazłem się wśród zdrowej większości, która ma świadomość, że nic od niej nie zależy. I przepraszam bardzo, ja nie wybierałem jak większość. Nie wybierałem wcale. Dutkiewicz i Spółka nie mają demokratycznej legitymacji do rządzenia w moim imieniu. Może w następnych wyborach będę uczestniczył, jednak na razie to ślepe poparcie dla Dutkiewicza skutecznie mnie zniechęca. Wszystko zależy od sondaży. BTW: sorry za off topic, ale skoro tak się przyczepiłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 15:11 Trochę zbaczamy z tematu. Pawle, nie uczestnicząc w wyborach sam pieczętujesz to co się dzieje we Wrocławiu. Nie docieera do mnie tłumaczenie, ze głosowanie nie ma sensu, a dlaczego? Daj szanse wykazania się innym. Fakt nie uczestniczenia w wyborach jest podkreślanym przez Ciebie nie dorośnięciem do demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
joven Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 14:04 Gość portalu: wdowa30 napisał(a): > wiecie co czytam to i nie moge uwierzyc w te słowa skierowane do samotnych > matek.Ja jeszcze półtora roku temu byłam szczęśliwą mężatką w jednej chwili > zostałam wdową i co nie jestem naciągaczką na miejsce w przedszkolu(córka sie > dostała)jestem samotna matka z konieczności Życie mnie do tego zmusiło Bardzo mi przykro, że los juz tak bardzo Cię doświadczył... Ale słowa które tutaj czasami padają odnośnie samotnego rodzicielstwa nie dotyczą kobiet które w rzeczywistości są samotne...życie róznie sie układa. Ale jesli ktoś nie zawiera związku małżeńskiego i żyje w konkubinacie tylko po to by mieć z tego zysk i różne przywileje to nie jest w porządku. A we wnioskach rekrutacyjnych określenie samotnego rodzica jest ułożone poniekąd własnie dla takich osób. A już nie wspomnę o przytaczanych tu radach "dyrekcji", które pewnie niektórzy wykorzystali i wpisali cokolwiek wiedząc, że informacje nie są weryfikowane. Nie mniej jednak jak ktoś już pisał, nie o punkty i kryteria chodzi, ale te 800 miejsc których zabrakło!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 80.50.81.* 04.04.07, 14:27 Które to już burzliwe forum na temat przedszkoli we Wrocławiu w ciągu ostatnich czterech lat? Bezmiar emocji, żalów i bezsilności... Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p Re: Przedszkola tylko dla samotnych 04.04.07, 15:25 I co sie w tej sprawie robi?? Gazeto, czekamy na nowe wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROdzic z Akacjowej Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 80.50.81.* 04.04.07, 16:12 Jesli sam nic nie zrobisz to nie łudź sie że ktoś zrobi coś dla ciebie lub za Ciebie. A wiadomości w tej akurat sprawie są coraz gorsze, budzą coraz większe emocje. Zabawne jest poszukiwanie zastępczych winnych... tym razem samotne matki. Ostatnio, przypomnę, było podwyższanie standartów w przedszkolach, bo niby mieszkańcy Wrocławia coraz lepiej zarabiają i chcą dla swoich dzieci większego spektrum zajęć dodatkowych w przedszkolu (golf, jazda konna). Taki stan rzeczy miał tłumaczyć tendencję przekształcania placówek publicznych w prywatne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek t Przedszkola tylko dla samotnych IP: 82.143.150.* 04.04.07, 16:18 najlepiej chyba się rozwieść?! a w uzasadnieniu podać że nie chcą przyjąć dziecka do przedszkola!staliśmy od 4 rano no i klapa!!! a samotne się z nas śmieją bo się wyspały a i tak ich dzieci zostały przyjęte!!! czym my normalne rodziny różnimy się od nich??? Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p Bardzo wazne! Przeczytajcie! 04.04.07, 16:36 Namiary na Wydzial Edukacji Urzedu Miasta, ktory nam zafundowal te sytuacje sa nastepujace: Sekretariat Wydziału ul. G. Zapolskiej 4 50-032 Wrocław pokój 446 tel. (071) 777-77-06, 777-87-06 fax (071) 777-79-12 e-mail: wed@um.wroc.pl Namiary na Dzial Przedszkoli: kierownik: Ewa Monastyrska ul. G. Zapolskiej 4 50-032 Wrocław pokój 451, tel. (071) 777-77-15 e-mail: ewa.monastyrska@um.wroc.pl Uwazam, ze konieczna jest masowa akcja mieszkancow Wroclawia, tych bezposrednio dotknietych tym zastrzaszajacym brakiem miejsc przedszkolnych, i tych, ktorych ten brak dopiero bedzie dotyczyl za rok czy dwa. W imie solidarnosci i dbalosci o jakosc naszego zycia we Wroclawiu, wyslijmy nasze zapytania do tych osob o planowany sposob rozwiazania tego problemu. Mam nadzieje, ze "GW" nie zostawi tego tematu, a jesli zostawi, to na pewno znajdzie sie we Wroclawiu inny dziennik, ktory ten temat podejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Bardzo wazne! Przeczytajcie! IP: 80.50.81.* 04.04.07, 17:16 Myślę że do listy fundatorów obecnej sytuacji można dodać panią Lillę Jaroń - dyrektora wydziału edukacji w naszym mieście oraz zainteresować organ odpowiedzialny za stan edukacji w naszym mieście Kuratorium Oświaty pl. Powstańców Warszawy 1 50-951 Wrocław poczta@kuratorium.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
chrust Wlasnie napisalem list: 04.04.07, 17:33 Adresatem byly instytucje wspomniane powyzej Szanowna Pani, Pisze w zwiazku z opublikowanym niedawno artykulem “Gazety Wyborczej”, dotyczacym braku miejsc przedszkolnych we Wroclawiu (serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4036445.html). Jestem mlodym rodzicem i sledze sytuacje przedszkolna od kilku lat. Moim wrazeniem bylo, ze w ciagu ostatnich kilku lat doszlo do ograniczenia, a nie rozwoju bazy przedszkolnej. W tym swietle cytowane przez autora artykulu stwierdzenie Pani „Będziemy się starać stworzyć dodatkowe miejsca [przedszkolne]” brzmi bardzo nieprawdopodobnie. Przeciez wlasnie je zlikwidowaliscie! Czy jest to wynikiem fatalnego planowania, czy nieznajomosci liczby dzieci w wieku przed-przedszkolnym, czy po prostu wyrazem niekompetencji? Pani kolejne stwierdzenie „Kryteria naboru narzuca minister edukacji, nie miasto. Niektórzy ludzie układają sobie życie pod kątem przywilejów. Np. żyją razem, ale nie biorą ślubu” rowniez budzi watpliwosci czy Pani docenia powage tej sytuacji. Nie chodzi bowiem o to KTORYM dzieciom przedszkola sie naleza, a ktorym nie, ale o calkowity NIEDOBOR miejsc przedszkolnych we Wroclawiu. Niedobor siegajacy ponad 25% miejsc. Artykul „Wyborczej” cytuje rowniez Pani stwierdzenie „Ile faktycznie brakuje miejsc, będzie wiadomo na przełomie września i października. Do wtedy rodzice muszą się ostatecznie zdeklarować, czy ich dziecko będzie chodziło do danego przedszkola.” Znowu wydaje mi sie, ze nie rozumie Pani tej sytuacji. Rodzice, oczywiscie, nie beda czekali do wrzesnia czy pazdziernika aby sie dowiedziec, ze sie znalezli „na lodzie” i bez miejsca w przedszkolu dla ich dziecka i zalatwia opieke dla niego innymi sposobami – podejmujac dodatkowa prace aby zaplacic za przedszkole prywatne, rezygnujac z pracy aby zostac z dzieckeim w domu, sprowadzajac do domu innych czlonkow rodziny aby mogli sie opiekowac dzieckiem itp. Jedynym wymiernikiem zapotrzebowania na miejsca przedszkolne jest ilosc poczatkowo skladanych podan. Miasto powinno zapewnic te miejsca, aby ludzie nie musieli dokonywac tych wyborow pomiedzy praca a zapewnieniem opieki dziecku. Wroclaw, moje rodzinne miasto, chelpi sie tym, ze jest jednym z najprezniej rozwijajacych sie osrodkow w Polsce. Nie mozna jednak zapominac o tym, ze jakosc zycia Wroclawian, a zatem osob ktore tworza Wroclaw, zalezy nie tylko od spektakularnych inwestycji i budow, ale rowniez od zapewnienia podstawowych potrzeb mlodych rodzicow, chcach jednoczesnie pracowac i zapewnic opieke dzieciom. Prosze o poinformowanie mnie o dzialaniach podjetych przez kierowany przez Pania Wydzial w celu zapewnienia odpowiedniej liczby miejsc przedszkolnych we Wroclawiu. Lacze wyrazy szacunku, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Akacjowej Re: Wlasnie napisalem list: IP: 80.50.81.* 04.04.07, 17:49 Nic dodać, nic ująć. Jest was dużo więcej niż nas było, gdy walczyliśmy o nasze przedszkola. Jesteście bardziej zdesperowani, bo nam zapweniano miejsca w innych przedszkolach dla naszych dzieci, a wy zostajecie z problemem sami. Zorganizujcie się, prawo jest po waszej stronie! Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Kto miał w tym biznes? Skwerowa 14 cd. IP: *.wro.vectranet.pl 04.04.07, 20:30 Uchwałą Rady miasta w 2006 miała zostać przyznana dotacja dla JUŻ NIEPUBLICZNEGO przedszkola: UCHWAŁA NR LIV/3261/06 RADY MIEJSKIEJ WROCŁAWIA z dnia 6 lipca 2006 roku w sprawie określenia stawki jednostkowej do ustalenia dotacji przedmiotowej dla Przedszkola Niepublicznego "Kredka" ul. Skwerowa 14a Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (jt. Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) w związku z art. 90 ust. 2b ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (jt. Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zm.) w związku z art. 174 ust. 2 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (jt. Dz. U. z 2005 r. Nr 249, poz. 2104 ze zm.) Rada Miejska Wrocławia uchwala, co następuje: § 1. 1. Uchwala się na 2006 r. stawkę jednostkową dotacji przedmiotowej do usług w zakresie edukacji świadczonych przez Przedszkole Niepubliczne "Kredka" w wysokości 415 zł. miesięcznie na 1 dziecko. 2. Podstawą do ustalenia wysokości dotacji dla przedszkola niepublicznego jest planowana liczba dzieci zapisanych do przedszkola, która będzie potwierdzona miesięcznym wykazem. § 2. Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Wrocławia. § 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 września 2006 r. i obowiązuje do 31 grudnia 2006 r. Wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej Wrocławia Barbara Zdrojewska ale na szczęście RIO zablokowała wydawanie tych pieniędzy: Stwierdzenie nieważności uchwały nr LIV/3261/06 - uchwała nr 71/2006 Kolegium Regionalnej Izby Obrachunkowej z 02.08.2006 r.(obwieszczenie Przewodniczącego Rady Miejskiej Wrocławia z 29.09.2006 r. w związku z rozstrzygnięciem nadzorczym - BU RMW z 2006 r. Nr 9, poz.327) A wcześniej RM podejmując taką decyzję usłyszała uzasadnienie: 24. OKREŚLENIA STAWKI JEDNOSTKOWEJ DO USTALENIA DOTACJI PRZEDMIOTOWEJ DLA PRZEDSZKOLA NIEPUBLICZNEGO „KREDKA” UL. SKWEROWA 14A – DRUK NR 3021/06 Referuje Dyrektor Lilla Jaroń: „Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado! To jest właściwie ostatni krok w procesie przekształcenia przedszkola publicznego w niepubliczne. Była na ten temat długa dyskusja w lutym. W konsensusie społecznym wszystkich gremiów partnerów jedno z tych przedszkoli zostało przekształcone w niepubliczne. W związku z tym, że konsensus został wypracowany, w konkursie ofert przyjęte zostały następujące obciążenia, które umniejszają możliwość finansową przedszkola niepublicznego w budowaniu swoich dochodów. A mianowicie to, że rodzice dzieci kontynuujących będą w dalszym ciągu opłacali czesne, tzw. opłatę stałą wysokości 135 zł (a więc tak jak w przedszkolach publicznych). Co najmniej przez 12 miesięcy zostanie zatrudniona kadra pedagogiczna oraz pracownicy administracji i obsługi zgodnie z wynagrodzeniami jeśli chodzi o Kartę Pedagogiczną z Karty Nauczyciela. Doszły dodatkowe koszty dla tego przedszkola, to jest czynsz dzierżawny, stawka miesięczna będzie się zmieniała. Będzie również podatek od nieruchomości. W związku z tym, że zgodnie z ustawą o systemie oświaty, o dotowaniu przedszkoli niepublicznych, dotacja będzie przysługiwała dopiero od stycznia, należy zapewnić źródła dochodu, aby to przedszkole mogło przez te 4 miesiące funkcjonować tak, aby mogło pokrywać koszty. Najważniejsze jest to, że w momencie, kiedy nie ma tej dotacji i jak jest dotacja na dzieci, których jest w przedszkolu 125, a tylko 100 dzieci jest po czesnym na poziomie opłaty w przedszkolach publicznych, a tylko 25 dzieci po czesnym ustalonym w wolnorynkowym podejściu – 350 zł, a więc też niewygórowane. Wynika z tego, że przy braku tej dotacji w skali miesiąca dochody tego przedszkola będą na poziomie 43 tys., z dotacją 74 tys. – różnica to 30 tys. miesięcznie. W związku z tym sumarycznie byłoby tak, że miesięcznie byłby niedobór 22 tys. Koszty są policzone tak jak w tej chwili placówka je ponosi z budżetu na około 66 tys. miesięcznie. A więc kiedy otrzyma dotację nawet z nadwyżką 7 tys. będzie mogła funkcjonować, co nie będzie przeszkadzało, żeby wystąpić z nagrodami wrześniowymi albo doposażyć placówkę itd. Generalnie wniosek, który Państwu przedstawiamy to jest przyznanie tej dotacji na 4 miesiące, kiedy nie funkcjonuje jeszcze w literze prawa dotowanie. Jest to kwota 207 tys. Te środki będą pochodziły właśnie z budżetu, który to przedszkole miało zapewniony do końca grudnia.” www.wroclaw.pl/m63748/p63756.aspx#4 itd itp a kto wygrał przetarg? o tym w następnym odcinku Rodzic Odpowiedz Link Zgłoś
ujadanko Re: Bardzo wazne! Przeczytajcie! 17.04.07, 17:58 no dokladnie sytuacja jest kiepska..... a najgorsze jest to ze dzieci niektorych niepracujacych matek dostaja sie do przedszkoli! i co taka matka bedzie miala luzik przez caly dzien, pobyczy sie i juz, a pracujace ktorych dzieci sie nie dostaly ....niechaj sie martwia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Przedszkola tylko dla samotnych IP: 88.156.80.* 04.04.07, 21:38 To są właśnie efekty głupich oszczędności na oświacie, zupełnie niedawno władze miejskie likwidowały przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.as.kn.pl 04.04.07, 23:27 Tyram po kilkanaście godzin na dobę i naprawdę nie mam teraz zapału, by sklecić coś, co mógłbym gdzieś wysłać bez możliwego wstydu dla siebie (zmęczony człowiek nie myśli precyzyjnie i robi błędy). Ale obiecuję Wam, że w weekend postaram się napisać do: * Centralnego Biura Antykorupcyjnego, * Najwyższej Izby Kontroli, * Donalda Tuska, * Times, The Sun i do innych mediów angielskich. Może to bractwo z ratusza poczuje na karku ciepły oddech. Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Przedszkola tylko dla samotnych 05.04.07, 00:10 Proponuję 1 września przyprowadzić dzieci do gabinetu Dutkiewicza. Oczywiście zaopatrzone w kanapki i napoje, żeby nie narażać miasta na koszta. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 05.04.07, 10:21 Mi sie bardzo podoba ten pomysł na spotkanie 1 września w Ratuszu z naszymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabarbara Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: 195.117.195.* 05.04.07, 10:37 A dlaczego nie przyprowadzić dzieci pod ten urząd 1 września? My tu sobie szczępimy języki na forum i tyle. Meida mają ten temat w d..., bo raczej jest niechodliwy i interesuje zaledwie rodziców 800-setki dzieci. Może przychodząć pod ratusz 1 września o godzinie 8.00, ktoś wreszcie zauważy nasz problem. Skoro protestować mogą moherowe berety w sprawie ochrony życia poczętego, skiny w obronie czystości rasy to i rodzice w sprawie przedszkoli dla swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.e-wro.net.pl 05.04.07, 11:04 ja tez popieram Odpowiedz Link Zgłoś
chrust Swietnie, jak napiszesz, podziel sie na forum 05.04.07, 00:12 zrobimy im atak emailowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pkaziuk Re: Swietnie, jak napiszesz, podziel sie na forum 05.04.07, 00:17 Aqurat tym się przejmą. Tutaj potrzebna jest blokada urzędu i zwrócenie uwagi mediów. Tylko takie akcje, najlepiej przed kamerami działają w tym porypanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek W przedszkolu na Łódzkiej rekordzista? 179pkt IP: *.wro.vectranet.pl 05.04.07, 10:46 Przeczytałem dziś rano uważnie wyniki rekrutacji do przedszkola mojego dziecka - i cóż widzę - do trzylatków dostała się osoba ze 179punktami! Kto widział lepszy wynik? Na szczęście do trzylatków dostawały się także osoby z 22 i 23 punktami Są jeszcze miejsca w grupie "0"wkowej (sześciolatków). Jaro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyran_pipiri Re: Swietnie, jak napiszesz, podziel sie na forum IP: 156.17.123.* 05.04.07, 13:28 Tez się piszę na biwakowanie w urzędzie, tylko po co czekac do 1 września ? Może lepiej 1 czerwca ? Z podziękowaniami za piękny "prezent" dla wrocławskich nieprzedszkolaków Odpowiedz Link Zgłoś
joven Re: Swietnie, jak napiszesz, podziel sie na forum 05.04.07, 13:47 Właśnie...1 września to już musztarda po obiedzie. Działać trzeba zacząć już, a i 1 czerwca idealnie pasuje na zlot trzylatków pod ratuszem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 05.04.07, 23:44 A ja bym zaczęła raczej od władz lokalnych i mediów lokalnych. Przecież chodzi nam o rozwiązanie problemu a nie kopanie dołków, bo to nic nie da. Rozgorzeje walka polityczna a problem pozostanie. Poza tym jakoś ostatnio zaczęło mi zależeć na dobrej opinii o naszym mieście, dumna jestem, że we Wrocławiu mieszkam pomimo olbrzymich korków i głupich decyzji pań z Urzędu Miejskiego. Może po prostu zacznijmy sprzątać a nie mówić wszystkim naokoło, że mamy brudno. Byle oczywiście nie pod dywan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Przedszkola tylko dla samotnych 05.04.07, 23:47 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > coś, co mógłbym gdzieś wysłać bez możliwego wstydu dla siebie (zmęczony > człowiek nie myśli precyzyjnie i robi błędy). Ale obiecuję Wam, że w weekend > postaram się napisać do: > * Centralnego Biura Antykorupcyjnego, > * Najwyższej Izby Kontroli, > * Donalda Tuska, > * Times, The Sun i do innych mediów angielskich. > Może to bractwo z ratusza poczuje na karku ciepły oddech. A ja bym zaczęła raczej od władz lokalnych i mediów lokalnych. Przecież chodzi nam o rozwiązanie problemu a nie kopanie dołków, bo to nic nie da. Rozgorzeje walka polityczna a problem pozostanie. Poza tym jakoś ostatnio zaczęło mi zależeć na dobrej opinii o naszym mieście, dumna jestem, że we Wrocławiu mieszkam pomimo olbrzymich korków i głupich decyzji pań z Urzędu Miejskiego. Może po prostu zacznijmy sprzątać a nie mówić wszystkim naokoło, że mamy brudno. Byle oczywiście nie pod dywan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
joven Jutro w dodatku do GW - wywiad!! 06.04.07, 14:14 W sobotniej gazecie wyborczej (w dodatku) ma się ukazać wywiad z dyrektorem Wydziału Edukacji, który odpowie na wiele pytań, także tych stawianych przez nas tu na forum. Dostałam przed chwilką taką informację z Wydziału Edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Przedszkola tylko dla samotnych IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 07.04.07, 04:58 ok nie wracam jesli tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@tka Zaproszenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.07, 13:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=59997892&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaczek służba wojskowa IP: *.aster.pl 07.04.07, 13:33 3-, 4-, 5-, 6-ciolatki, którzy się nie dostali do przedszkola zostaną powołani do zasadniczej służby wojskowej, a w przypadku platfusa do służby zastępczej. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: 216 miejsc zostało, będzie jeszcze 400 :o 07.04.07, 14:13 Czemu jakoś dziwnie nie mogę w to uwierzyć? miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35766,4043835.html Odpowiedz Link Zgłoś