Dodaj do ulubionych

Błaganie o pomoc

21.01.09, 00:43
Witam.

Ktoś podszył się pod moją osobę i złożył chęć zakupu w sklepie
internetowym telewizora. Podał moje dane i numer telefonu i maila. W
dniu tych niby zakupów otrzymałem na adres mailowy informację iż
dokonałem zakupu telewizora z prośbą o jego weryfikację w postaci
kliknięcia na link zamieszczony w mailu. Nie uczyniłem tego. Podobno
w zamówieniu była informacja o zapłacie za towar z góry (przelew na
konto). Po kilku dniach otrzymałem paczkę. Przyjąłem ją gdyż bardzo
dużo ostatnio dokonuję zakupów w sklepach internetowych. Nie
wzbudziła moich podejrzeń. Pokwitowałem tylko jej odbiór. W środku
były tylko trzy cegły i kilka zrolowanych kartonów. W tym samym dniu
otrzymałem telefon od firmy z prośbą o wysłanie paczki z powrotem
ponieważ nie powinna być ona zaadresowana do mnie zamówionym przez
firmę kurierem. Oświadczyłem iż co mam wysłać cegły i potraktowałem
to jak średniej jakości żart. Otrzymałem mailowo informację iż
jeżeli nie ureguluję należności zostanie wszczęta procedura
windykacyjna! Nie wiem co mam zrobić. Może jest to tylko jakiś
czarny żart. Choć sprawdziłem numer telefonu osoby dzwoniącej na
stronie tego sklepu i jest ona wyszczególnionych w osobach do
kontaktu firmy. Czy można w jakiś sposób wszcząć procedurę
windykacyjną co do mojej osoby? Bardzo z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • beatrix-kiddo Re: Błaganie o pomoc 21.01.09, 06:35
      przede wszystkim jak najszybciej skontaktuj się ze sklepem internetowym i tam
      spróbuj wyjaśnić sprawę.
      A jak to nie pomoże no to chyba pozostaje powiadomienie policji?
    • odra78 Re: Błaganie o pomoc 21.01.09, 14:56
      jeśli w zamówieniu była informacja o zapłacie za towar z góry to
      nie powinienes bez tej zapłaty otrzymac paczki.

jesli ją otrzymałes , to powinienes tez dostac do podpisu dokument,
      w kórym byłaby mowa o płatnosci
      • lokalny_patriota1 Re: Błaganie o pomoc 21.01.09, 15:07
        No wiem, że nie powinienem ale otrzymałem. Sklep twierdzi iż się pomylił i
        poprosił o odesłanie paczki na ich koszt (zamówiony kurier). Nie zgodziłem się
        bo co mam odsyłać? cegły? Firma sprawdziłaby przy kurierze zawartość paczki (jej
        stan) i to ja miałbym większy problem. Z resztą na początku myślałem, że jest to
        jakiś głupi żart moich kumpli. Teraz zostałem z wyznaczonym terminem do zapłaty.
        I może ktoś wie czy mają prawo do wyegzekwowania wydumanej przez nich
        należności. Nie zatwierdzałem chęci zakupu stosownym mailem. Na stronie
        internetowej firmy jest punkt regulaminu który mówi o :Brak takiego
        potwierdzenia oznacza, że uprzednio złożoną ofertę kupna towaru traktuje się
        jako bezskuteczną.

Poniżej część regulaminu.

§ 3 Oferta kupna. Zawarcie umowy sprzedaży.

1. Ofertę kupna można złożyć korzystając z formularza zamówienia znajdującego
        się na stronie internetowej .............. przez 7 dni w tygodniu, 24 godziny na
        dobę.
        2. Sprzedawca zwolniony jest od jakiejkolwiek odpowiedzialności w zakresie
        nieprawidłowego funkcjonowania systemu komputerowego, który obsługuje pracę
        sklepu internetowego, jeżeli nieprawidłowości są wywołane przyczynami natury
        obiektywnej.
        3. Przy wypełnianiu formularza zamówienia Kupujący winien dochować należytej
        staranności związanej z jego wypełnieniem. W szczególności podawane przez niego
        dane muszą być prawdziwe, jak również umożliwiać Sprzedawcy wykonanie obowiązków
        wynikających z umowy sprzedaży na odległość. Brak dochowania w tym zakresie
        należytej staranności obciąża Kupującego i może rodzić po jego stronie obowiązek
        natury odszkodowawczej, który wyznaczają koszty przewozu, wezwania do zapłaty w
        wysokości 50 zł oraz inne uzasadnione koszty, które zostały poniesione przez
        Sprzedawcę w celu realizacji danego zamówienia.
        4. Na skutek złożenia przez Kupującego oferty kupna, system komputerowy
        Sprzedawcy automatycznie generuje elektroniczne potwierdzenie zamówienia, które
        następnie wysyłane jest na adres e-mail podany przez Kupującego.
        5. Otrzymane przez Kupującego potwierdzenie złożenia oferty kupna, o którym
        mowa pkt. 4 niniejszego paragrafu ma jedynie charakter informacyjny.
        6. Zawarcie umowy sprzedaży następuje z chwilą otrzymania przez Kupującego
        kolejnej wiadomości e-mail, w ramach której Sprzedawca szczegółowo określa
        przedmiot zamówienia Kupującego oraz sposób i czas jego realizacji.
        7. W przypadku uzasadniającym wątpliwość co do zamiaru Kupującego w
        przedmiocie zakupu towaru/ów w sklepie internetowym ............, Sprzedawca
        może zwrócić się do Kupującego w celu potwierdzenia faktu złożenia przez niego
        oferty kupna. Skutki przewidziane w pkt. 6 niniejszego paragrafu następują
        wówczas z chwilą otrzymania od Kupującego stosownego potwierdzenia złożenia
        przez niego oferty kupna towaru. Brak takiego potwierdzenia oznacza, że
        uprzednio złożoną ofertę kupna towaru traktuje się jako bezskuteczną.
        8. Złożenie oferty kupna związane jest z upoważnieniem Sprzedawcy do
        wystawienia faktury VAT bez konieczności uzyskania podpisu Kupującego.

• anetalff1 Re: Błaganie o pomoc 21.01.09, 21:49
          A czy odbierając paczkę gdzieś było zaznaczone, że to telewizor? Jeżeli tak to
          dlaczego nie otworzyłeś paczki przy kurierze? Przecież mógł zostać rozbity ekran
          z winy dostarczyciela. Skoro coś otrzymałeś a nie zamawiałeś to potraktuj to
          jako prezent. A jak udowodnią, że to był telewizor. Możesz twierdzić, że w
          środku był tort owocowy i się zepsuł. Skoro nic od nich nie zamawiałeś to
          dlaczego coś przysłali? Dodatkowo obciąża ich fakt poinformowania ich o
          niedokonaniu zakupu drogą internetową, zachowałeś maila? Spisałeś dane z kim i
          kiedy rozmawiałeś zgłaszając ten fakt. Gdy sprawa trafi do Sądu, o ile trafi,
          twierdź, że za przesyłki wartościowe płaci się albo przedpłatą na konto albo
          przy odbiorze a w paczce był tort a nie telewizor, którego przecież nie
          zamawiałeś, przedstaw kwity pozostałych zamówień internetowych, mogło ci coś
          umknąć. Absolutnie nie przyznawaj się w rozmowach z kimkolwiek, że odebrałeś
          zamiast telewizora cegły. Odebrałeś tort, który gdzieś zamówiłeś ale już nie
          pamiętasz gdzie w końcu sporo zamawiałeś.
        • Gość: Hania Re: Błaganie o pomoc IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.01.09, 21:55
          nie nie mają prawa żądać od Ciebie, jedyne co mogą od Ciebie
          egzekwować to koszty pocztowe, ale to oczywiscie absurd, nie
          słyszałam aby ktoś windykował takie należności, jeśli nie zamawiałeś
          towaru to czym się przejmujesz. Chyba ze bajerujesz ze dostałeś
          cegły. Jeśli nie dostałeś cegieł tylko przez pomyłkę sklepu
          prawdziwy towar to powienieneś oddać ten telewizor jeśli go nie
          chcesz. To chyba oczywiste... bez konsultacji z prawnikiem.
          • Gość: gratuluje Re: Błaganie o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 22:16
            I znasz się tak na prawie kobitko jak na tym co się dzieje a
            Palestynie. Teraz gościu będzie musiał przed sądem udowodnić iż to
            co dostał to nie był telewizor. Jak myślisz że pójdzie i powie że on
            dostał tort tak jak to zaproponował ten "inteligent" parę postów
            wyżej to ma murowany wyrok. Może jak weźmie dobrego adwokata to go z
            tego wybroni. Tylko dobry adwokat bierze co najmniej parę tysięcy,
            więc zależy ile od niego chcą bo nawet jak wygra to może być dużo w
            plecy. A jak przegra co też jest prawdopodobne to będzie miał dużo
            do zapłaty. Reasumując gościu myślał że jest inteligentny, ale
            znaleźli lepsi od niego, zresztą ładnie trzeba mieć pod deklem, aby
            pisać iż myślał iż to koledzy mu zrobili kawał. Fajnych masz
            kolegów. Następnym razem dla kawału cie pod samochód wepchną.
            • anetalff1 Re: Błaganie o pomoc 22.01.09, 00:11
              A może napiszesz na podstawie, którego to artykułu kpc ma dostać ten murowany
              wyrok. Gdzie jest jego akceptacja na otrzymanie telewizora? Na odbiorze
              przesyłki? To potwierdzenie, że odebrał przesyłkę a nie telewizor. Nie musi
              udowadniać, że nie było w niej tv. To ma udowodnić rzekomo "pokrzywdzony"
              sprzedawca. Oczywiście windykatorzy będą go nękać bo oni działają na zlecenie i
              nie interesuje ich stan faktyczny tylko oświadczenie ich klienta. Sądy
              niekoniecznie podzielają ten punkt widzenia. Notabene szkoda, że nie
              stwierdzili, że przysłali mu lotniskowca. Takie pseudo firmy działają na
              zasadzie, że na 100 ludzi, którym wytną taki "numer" 1 da się nabrać i zapłaci.
              Firma nie skieruje sprawy do Sądu bo nie potrafi udowodnić, że wysłała tv. A
              kurier, który mógłby to potwierdzić musiałby dysponować protokołem otwarcia
              paczki w jego obecności, przez adresata w momencie odbioru. Gdyby jednak (w co
              nie wierzę) sprawa trafiła do Sądu, to pisz sprzeciw, najlepiej na urzędowym
              formularzu, przynajmniej Sąd go nie odrzuci. "Firma" skupi się na innych
              wrobionych, poszukaj na forach ogólnopolskich czy ta firma nie wrobiła innych i
              w pozwie podaj jakie były wyroki w pozostałych sprawach przeciwko "firmie"
              Pozdrawiam i nie łam się.
              • Gość: Hania Re: Błaganie o pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.01.09, 09:01
                nie dostanie żadnego wyroku, nie ośmieszajcie się ! po pierwsze
                firmy handlowe nie zajmują się takimi pierdołami a po 2 - koleś
                który dostał paczkę z rzekomymi cegłami - udaj się na pocztę wez
                sobie dowód tej paczki skseruj - dokumenty przewozowe jeśli to była
                firma kurierska - każ sobie to pokwitować i uwiarygodnić za zgodność

gdyby przyszło komuś do pustej głowy Cię pozywać i jeśli prawdą jest
                ze dostałeś te cegły to waga cegieł wykazana w papierach poczowych
                NIE RÓWNA SIĘ wadze telewizora
                (każda paczka ma dokument przewozowy) - tylko żądaj zeby Ci to
                uwierzytelnili za zgodnosc z oryginałem. I nie masz się czego bać.
                Spoko. Jeszcze podaj namiary tej firmy któa wysyła cegły.

Jesli jej nie podasz przyjmuję że robisz nas w balona........
                • Gość: detektyw Re: Błaganie o pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.01.09, 09:07
                  w tych papierach masz wagę paczki. Jak cie pozwą to każ im przyniesc
                  do sądu taki sam telewizor jaki rzekomo był w tej paczce a ty
                  prznies wagę i zwazycie telewizor przed sądem ;P oczywiscie waga nie
                  będzie się zgadzac z wagą pczki z 3 cegłami, chyba ze będziesz miał
                  pecha, jesli nie mówisz nam prawdy
                  • Gość: Hania detektyw Re: Błaganie o pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.01.09, 09:14
                    i jeszcze cos jesli jestes tak zdeperowany i wystraszony to mozesz
                    zgłosić pro forma na policję, będziesz miał protokół zgłoszenia i
                    jeśli naprawdę obawiasz się ze zostaniesz za ten głupkowaty żart
                    pozwany przez jakąś firmę, będziesz miał dowód w sprawie. Policja
                    nie będzie w tym kierunku wiele robic, przesłucha Cię i tyle,
                    dostaniesz protokół przesłuchania i jak byś był pozwany (szczerze
                    wątpię) to będziesz miał dowody w sądzie.

Do tego koniecznie - papiery przewozowe tej paczki, zeby była
                    widoczna waga paczki (bo czasami to się niewyraznie odbija) nie
                    pękaj, i prosimy o nazwę firmy :)
    • wielki_czarownik Na moje oko 21.01.09, 21:56
      Na moje oko to może być próba wyłudzenia. Powiadom o sprawie policję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka