javall 07.05.07, 21:04 Najwyzsza pora aby lekarze /ci, ktorzy na to zasluguja/ otrzymywali godziwe wynagrodzenia. Bylaby wowczas podstawa do wymagania rzetelnej pracy. Moze niektorzy /ustawieni/ przestaliby w nowej sytuacji zazebiac etaty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nie Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.07, 21:16 a może najwysza pora by zprywatyzować całą służbe zdrowia te zapijaczone "buzie" krwiopijcy łapówek przestali by strajkować bo ja mam dośc strajków tych łapówkarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Lekarze będą strajkować IP: *.devs.futuro.pl 08.05.07, 04:53 To samo można powiedzieć o nauczycielach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Lekarze będą strajkować IP: *.zamosc.mm.pl 17.05.07, 12:18 Czy Ty wiesz głąbie co piszesz ?? To są najciezsze studia, najcieższa praca, odpowiedzialność za żcyie ludzkie, stres, a traktuje sie lekarzy jak złodzieji, morderców, pijaków. To są przypadki sporadyczne, mówie sie o jakiejs jednej aferze raz na rok i rozdmuchuje sie ją przez najblizsze miesiące, a dlaczego nie mówi sie codziennie, ilu ludziom lekarze tego dnia uratowali zycie, o tym sie nie mówi bo ma sioe to gdzieś, uwaza sie lekarz ma taki obwiązek i koniec, a powiedz mi czy lekarz ma obiązek pracowac po 400 godzin miesieczne, sprdzac noce w spitalu na bloku opercyjnym, czy ma obwiązek operowac całymi nocami?! Nie, nie ma ma obowiązku, ma go w godzinach pracy, a potem już nie, ale robi to bo ratuje ludzkie zycie bo to jest jego powolanie i dlatego zostaje sie lekarzem i zalewa mnie złośc jak czytam wypowiedzi takich baranó jak Ty. Sam studiuje medycyne, chce w przyszłosci ratowac ludzkie zycie ale jest mi najzwyczajniej przykro, ze po takich makabrycznie trudnych studiach po 6 latach spedzonych tylko z ksiązkami w reku, po kolejnym roku starzu i 6 latach specjalizacji (13lat nauki) bede postrzegany jako złodziej i zabójca. Takze jezeli nie masz pojęcia co to jest medycyna, praca lekarz to nie zabieraj głosu bo to własnie przez te dziennikarskie zakompleksione i niedowartościowane hieny i takich baranów jak Ty środowisko lekarskie cierpi a przez to zwykli ludzie którzy potrzeujaą pomocy. I nie dziw sie że człowiek po 13 latach nauki ekstremalnie wykształcony, pracujący 400 godzin w miesiącu mający po 15 dyzórów w miesiącu, oglądający żone i dzieci przez PARE godzin w miesiącu chce normalnie zarabiac, a przynajmniej wieciej od kerowcy walca! Wstyd mi za takich ludzi jak Ty i po tym jak traktuje sie lekarzy w tym kraju zaczynam sie coraz bardziej wstydzic ze jestem polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andzialipka Re: Lekarze będą strajkować 17.05.07, 13:17 Co ty pieprzysz przyszły lekarzyku już widać skąd się biorą te zadufane głąby, już na studiach wam odwala! Jak to są najcięższe studia to ja będę świetną baletnicą! 6 lat bezmyślnego wkuwania nie ma sie nijak do studiów inżynierskich czy matematycznych! Tam przynajmniej trzeba myśleć, kojażyć, a nie tylko wkuwać kolejne książki! Ludziom którym wchodzi to jak masło te studia nie sprawiają żadnej trudności! A co do zarobków kolejna bzdura: znasz biednego lekarza? Wszyscy mają takie auta że sie w pale nie mieści! Jak by nie mieli siana to by mieli przynajmniej mniejszą pojemność silników i nie spalali tyle bajury! Potem nie mają co do gara wrzucić hahaha nie dziwie sie! A co do ratowania ludzkiego życia to robicie to w sterylnych warunkach, stażyści przygotują pielęgniarki podmyją a Wy na gotowe rach ciach ciach i po sprawie! Popatrz lekarzyku na strażaka! Czy oni mają łatwą pracę? Tak według ciebie oczywiście, bo NIKT nie ma trudniejszej pracy od Ciebie! Hahahaha uśmiałam się czytając twoje wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lekarze będą strajkować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:45 Tak sobie myślę, że gdyby admin odrzucał posty z błędami ortograficznymi to i głupot głoszonych byłoby mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Lekarze będą strajkować IP: *.zamosc.mm.pl 16.06.07, 09:00 Załosna jestes.... az mi sie smiać chce jak czytam ten Twój manifest zakommpleksienia, nie porównój badziewnych studiów matemtaycznych czy inzynierskich z medycyną kobieto nie osmieszaj sie. Jestes typowym szaraczkiem z kompleksem medycyny, ale zdązyłem sie juz do takich przyzwyczaic. Ty nie masz pijecia co to praca lekarza to sie nie wypowiadaj, przychodzo na gotowe, a wiesz ile trwa to rach ciach....nawet parenascie godzin operacji non stop ale co to jest operowac serce przez 15 godzin w porównaniu do pracy inzyniera czy matematyka.... Wkówac... ta powodzenia wkój biochemie, fizjologie na pamiec powodzenia tylko co Ty o tym wiesz. A co do biednych lekarzy to moji rodzice są lekarzami i jakos kokosów nie zbijamy. Ale jestes zwykłą, załosna i zakompleksioną osobą co widac na pierwszy rzut oka zanm takich duzo wiec takie gadanie mnie juz nie rusza, bo kiedys mnie drazniło ale juz nie, bo tez trafisz kiedys do lekarz oczywiescie Ci tego nie rzycze ale taka jest kolej rzeczy i zobaczysz jak wtedy zmnienisz front. Smiac mi sie chce z takich ludzi jak Ty i to nam studentom medycyny daje duzo radochy smianie sie z takich ludzi jak Ty. Załość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Lekarze będą strajkować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:24 Niestety pacjenci przyzwyczaili się do tego, że lekarz jest za darmo na każde pierdnięcie i nie dadzą sobie łatwo tego przywileju wydrzeć. Gdyby każdy musiał płacić rynkową, realną stawkę za wizytę, że o czymś poważniejszym nie wspomnę, to szybciutko nabralibyście szacunku - wypisanie recepty to niewiele roboty, ale zdobycie wiedzy o tym co wypisać i wzięcie za to odpowiedzialności to już inna bajka, i właśnie za to się płaci. Nie domagajcie się sprywatyzowania opieki zdrowotnej, bo za 10zł/godz nikt Was nawet nie dotknie i trzeba bedzie płacić tak samo jak adwokatom, kafelkarzom, mechanikom itd Odpowiedz Link Zgłoś
liton i po co to w ogóle pisałeś? 17.05.07, 14:50 straciłeś jedynie czas; myślisz, że ludzi którzy patrzą tylko na to by mieć lekarza zawsze i wszędzie (najlepiej za darmo i profesora) wzruszysz tym co piszesz? "nie kłóć się z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" ty zaś rób swoje - kontrargumenty do akcji "pokaż lekarzu co masz w garażu" są bez sensu przez sieć średnia wieku lekarza to teraz 55 lat - za 10 lat powiedzą basta i pójdą na emeryturę, naród się obudzi z ręką w nocniku, ale będzie już za późno ostatnio rząd uprościł przepisy dla lekarzy z rumunii i bułgarii - oni u siebie zarabiają 2-3x więcej, więc niech naród sobie na nich czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:26 NIKT CI NIE KAZAL TAKICH WYBIERAC.WYKSZTALCISZ SIE ZA NASZE FORSE I NAWIEJESZ,ALBO OTWORZYSZ PRYTATE I BEDZIESZ KOLEJNYM ZDZIERACZEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatryk Niestety nie wszyscy będą strajkować... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:32 W środowisku lekarzy nie ma jadnomyślności. Najlepszym przykładem jest Szpital Psychiatryczny we Wrocławiu, który nie przystąpi do strajku. Tam lekarze są zadowoleni, że ich pensja równa się pensji sprzątaczki lub hydraulika. Otóz zarabiają ok. 1200-1500zł na rękę (spejaliści psychiatrzy) lub ok. 2500zł (ordynatorzy). Czy to nie jest śmieszne? Toż przecież zwykły robol nie chce pracowac teraz za takie wynagrodzenie, a oni dzielnie prą do przodu! Chwała lekrzom z wrocławskiego psychiatryka!!! Dobrze,że wśród lekarzy są jeszcze Doktory Judymy!!! Oby tak dalej, a lekarz zostanie jeszcze bardziej upodlony!!!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarze w Kamasze I niech pracują za PSIĄ PENSJĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: I niech pracują za PSIĄ PENSJĘ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:29 DOBRY ZART! PO KILKU LATACH PRACY(SREDNIO PIEC) MIESZKANIE, SAMOCHOD I Z DWA RAZY W ROKU WCZASY ZA GRANICAMI KRAJU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Niestety nie wszyscy będą strajkować... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:24 ALE POPATRZCIE ILE GODZIN PRACUJECIE? (LEKARZE)OD GOD.9 DO GODZ.13 WSZYSTKIE WEEKENDY WOLNE, A CO MAJA POWIEDZIEC PIELEGNIARKI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Niestety nie wszyscy będą strajkować... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:44 A CO SIE DZIEJE Z AFERZYSTAMI Z PSYCHIATRYKA? JUZ PO WYROKACH I CISZA. NADAL PRACUJA NA SWOICH STANOWISKACH.I NADAL BIORA LAPOWKI O TERAZ SIĘ LADNIE TO NAZYWA UPOMINEK LUB PODZIEKOWANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salvatore Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.07, 06:36 Nie da się ukryć, że ta grupa zawodowa musi dobrze zarabiać. Przy próbie reformy nie należy zapominać o likwidacji wojskowych szpitali w dotychczasowej formie. Wielu lekarzy z tej instytucji pobiera należności mundurowe, które moim zdaniem im nie przysługują. Nie wolno tłumaczyć tego stanu rzeczy udziałem wojska polskiego w misjach czy innymi potrzebami. Młodzi na front, a "starzy" zamknięte gabinety. To zdecydowanie patologiczna sytuacja. Czas ucywilnić wojskową służbę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuss Lekarze będą strajkować IP: *.ifd.uni.wroc.pl 08.05.07, 07:09 Tak jest, placic i placic. Szpital na 1 maja mial remontowane niedawno niektore oddzialy. Dzis ma byc likwidowany. dziwne, ze lekarze nie strajkuja przeciwko tej ogromnej czapie urzedniczej, ktora przechwytuje duze pieniadze ze skladek zdrowotbych. Sadze, ze bardzo odpowiada im dzialanie na panstwowym sprzecie, w panstwowych budynkach za prywatne pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jedna Czy tylko lekarze? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.07, 08:14 Niemal wszystkie grupy zawodowe zarabiają znacznie mniej niż powinny - nauczyciele, inżynierowie, artyści, dziennikarze ... Czy ci pozostali nie zasługują na wyższe pensje? Czy to gorsza klasa ludzi? Nie denerwujcie mnie, z 15 letnim stażem, w lokalnej prasie, pracując po 14 godzin zarabiam niespełna 2000zł netto. Przy trakiej harówce mam ogranicznone możliwości dorobienia. O łapówkach nie wspominam. O co więc chodzi??? Jak jest wszyscy widzą więc może zorganizujemy wielki społeczny bunt. O większe pensje - dla wszystkich, o większe emerytury - moja matka po 30 latach pracy dostaje 1200zł!!! Dlatego nóż mi się w kieszeni otwiera gdy słyszę o strajkach środowiska medycznego. Czy to aby etyczne? Czy wolno im tak szantażować społeczeństwo? Bez odpowiedzi pozostawiam pytanie - jakim kosztem i kto za to zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rola Re: Czy tylko lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.07, 08:28 tak oczywiście, bo odpowiedzialność lekarza i dziennikarza (nie wspominając o "artyście") jest taka sama. Podobnie kwestia wykształcenia i konieczności ciągłego podnoszenia kwalifikacji jest identyczna u lekarza i dziennikarza. Nie zapominajmy również o tym, że na naszych dziennikarzy (podobnie jak na lekarzy) za granicą czekają kilkukrotnie wyższe pensje a tamtejsi pracodawcy młodym dziennikarzom (podobnie jak lekarzom) proponują z miejsca kursy językowe, mieszkania i prace dla małożonka. No i na koniec identyczne zasady wynagradzaia dla tych obu zawodów, bo przecież wynagrodzenia większości dziennikarzy w Polsce pochodzą z budżetu państwa/województwa. Kochanie, może i jesteś dziennikarzem z 15 letnim stażem, ale zdolność logicznego myślenia u Ciebie kuleje.Jeżeli uważasz, że aktualnie w Polsce inżynierowie i artyści stoją na tym samym pozimie finansowym co lekarze, to proszę zacznij czytać dokładniej gazetę w której pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jedna Re: Czy tylko lekarze? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.07, 08:41 Twoja odpowiedź "rola" jest, niestety, charakterystyczna dla sposobu myślenia niektórych lekarzy. Tak, rozumiem, tylko oni mają prawo do godziwych wynagrodzeń. Przecież należą do grona tych "równiejszych", prawda? Rola, czy myśl Twa naprawdę tak płytka i nie widzisz tego, że bez ciągłego dokształcania, kariera inżyniera czy dziennikarza nie ma podstaw bytu i możliwości rozwoju? Nie tylko lekarz ma obowiązek podnoszenia swych kwalifikacji. I nie, nazywaj mnie, proszę, "kochaniem". To wysoce niestosowne. Zaś jeśli chodzi o średnie wartości uzyskiwanych wynagrodzeń to polecam lekturę nie gazet - tak jak sugerowałeś - ale wyniki raportów specjalistycznych firm, zajmujących się tego rodzaju badaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rola Re: Czy tylko lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.07, 09:43 no więc może Szanowna Pani zacytuje dane z raportów specjalistycznych firm z których będzie wynkać, że aktualnie w Polsce inżynierowie zarabiają na poziomie zbliżonym do lekarzy ? Dla mnie podstawowym kryterium kształtującym wynagrodzenia powinien bć wolny rynek. To on decyduje, ile warta jest praca danej osoby. I tak jest w przypadku dziennikarzy, inżynierów, artystów. Ale nie jest tak w przypadku lekarzy, gdzie płace ustalane są "odgórnie", w sposób całkowicie zależny od woli urzędników z Ministerstwa Zdrowia. Tak więc powstaje patologiczna sytuacja, gdzie osoba która ponosi odpowiedzialność za ludzkie zdrowie i życie (tak jak artysta i dziennikarz, prawda ???), której wykształcenie trwa wiele lat i kosztuje ogromne pieniądze (tak jak dziennikarza i artysty, prawda ???), o którą zabiegają zagraniczni pracodawcy (tak jak dziennkarz,artysta itd), kusząc ją wielokrotnie wyższymi zarobkami, zarabia w Polsce mniej niż operator wózka widłowego po dwumiesięcznym kursie (z całą sympatią dla operatorów wozków-niech zarabiają jak najlepiej). Dlaczego polscy informatycy, specjaliści od telekomunkacji, IT, budowlańcy, spawacze, operatorzy wózków widłowych zaczęli porządnie zarabiać ? Bo ich pensje reguluje wolny rynek, pracodawy muszą im dobrze płacić bo inaczej wyjadą za granicę. Tymczasem pensje lekarzy reguluje chory rynek i decyzje urzędasów, których jedyną reakcją na żądania urealnienia płac są "wziąść ich w kamasze', albo "niech odpracują studia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloc Re: Czy tylko lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:29 wolny rynek to tez kpina. Owszem wolny rynek w wzajemnych układach jak w Dialogu.Inzynierowie techniczni słabo zarabiaja no chyba ze kierownicy,i dyrektorzy. premie? smiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Czy tylko lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 23:02 1600 zl netto kardiolog w podstawowym miejscu pracy...niech Pani zmieni zawód ,który wymaga rzetelnej wiedzy o RZECZYWISTOŚCI a MEDYCZNEJ w szczególnośći !a TZW.podwyżka jest poza pensją płacona jako dodatek i brutto dla mnie to 450zł...POWTARZAM OCZYM PANI PISZE ?!a co do pani 14 godzin ja pracuję 400 godzin miesięcznie i nie dlatego ,że chcę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Czy tylko lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:32 TO I TAK JEST ZA DUZO ZA SPIEPRZENIE USUNIECIE PECHERZYKA ZOLCIOWEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Czy tylko lekarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:39 Piszesz dyrdymały. Rzadko który lekarz ma emeryturę wyższą niż 1000 zł. Pracowałem w państwowej służbie zdrowia 15 lat (II*specjalizacji). I pracowałbym dalej, gdyby nie płace- 1400 zł po ubruttowieniu (czyli 950 na rękę). Oczywiście zarabiałem więcej- 14 dyżurów w miesiącu, praca w przychodni do wieczora. 400 godzin miesięcznie- pracowałaś kiedyolwiek tyle? Ja tak przez kilka lat. Bywało, że zasypiałem badając pacjenta. Nie chcę wcale zarabiać tych 7-10 tysięcy. Ale oczekuję płacy adekwatnej do odpowiedzialności i wiedzy. Jeżeli w Niemczech, Czechach czy na Litwie średnia płaca lekarza za etat wynosi 150%średniej krajowej, to niech tak będzie i w Polsce. Wtedy nikt nie będzie zaharowywał się na śmierć. Ale i okaże sie, że brakuje kilka tysiecy etatów... No i jeszcze jedno. Nie chodzi tylko o pieniądze na pensje- akże na sprzęt diagnostyczny czy wyższe stawki za leczenie pacjentów. Bo w tej chwili wielokrotnie uskuteczniamy partyzantke medyczną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Czy tylko lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:40 TUTAJ JEST POLSKA I PLACE POLSKIE. PRACOWALEM WIECEJ GODZIN I W NAJLEPSZYM PRZYPAKU (ZA KOMUNY) DOSTALEM 10%PREMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanox Re: Czy tylko lekarze? IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.07, 17:19 droga Pani , ależ liczy sie tylko jedno ... dowalić kaczorom , a reszta ? jakoś to będzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy tylko lekarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:24 inzynier z prawie 30letnim stazem netto 2100 takze bez mozliwosci dorobienia. To młodzi maja wiecej lub tyle w jego zakładzie. Kpina! Srajkowc nie moze bo go zwolnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Czy tylko lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:34 A CO MAJA POWIEDZIEC ZWYKLI BUDOWLANCY Z 40-TO LETNIM STAZEM 1200ZL ZA 12 DO 14 GODZIN PRACY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Lekarze będą strajkować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:01 A ja chcę zarabiać przynajmniej 10tys. brutto ( bez dyzorow), ile zostanie z tego po odliczeniu ZUS i podatku? Pracuje 30 lat,mam 2 st. specjalizacji ,ponad 50 lat i do 8-10 dyżurów w miesiącu.Co z tego, że moje brutto wynosi obecnie okolo 7 tys. przy okolo 300 godzinach pracy, nie mowiac o zmeczeniu? I mam dosc komentarzy typu " lekarze-lapówkarze" bo wielu z nas nigdy nie wzięlo ani zlotówki.Za to czego się nasluchamy od "uprzejmych" i wymagających warunków Leśnej Góry pacjentów też powinna być spcjalna premia...pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plisak Re: Lekarze będą strajkować IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 17.05.07, 16:43 >Za to czego się nasluchamy od "uprzejmych" i wymagających warunków >Leśnej Góry pacjentów też powinna być spcjalna premia...pozdrawiam wszystkich ' To właśnie jest premia, za niechęć środowiska lekarskiego do samooczyszczania. Za fałszywą solidarność z osobnikami niegodziwymi. Pozdrawiam rownież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:37 A JA 20TYS.... DYZURY MASZ BO CHCESZ ZUS PLACI ZAKLAD NIE TY SAM CHYBA ZE MASZ PRYWATE. NIE WIERZE,ZE NIKT NIC NIE WZIĄL NAWET W POZ BESZCZELINIE UPAMINA SIE O CZEKOLADKI BO JEST NIEDOCUKRZONA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.07, 13:48 Studia medyczne trwają 6 lat, staż 1 rok, specjalizacja 5 lat. Daje to w sumie 12 lat samej nauki (!), po których zaczyna się zarabiać 1200zł. Za taką kasę faktycznie łatwiej wziąć odpowiedzialność za rzeczony wózek widłowy niż za zdrowie i życie ludzi, którzy mają lekarza za pijaka, łapówkarza i mordercę. Studiuję medycynę, kończę za rok i nic mnie nie zatrzyma w Polsce. Leczcie się sami, apteka jest za rogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanox Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.07, 17:25 o , liczymy czas i wysiłek ? ok. ile kosztują nas wszystkich Twoje studia i praktyka , proszę o podanie tej sumy . Jeśli ktoś się nie dostał na studia dzienne to może studiować odpłatnie za 8 tysięcy złotych za semestr. Zgadza się ? Więc same studia to chyba 100 tys złotych . Proponuję aby każdy kto wyjmuje takie argumenty poprostu zaplacil za ten okres nauki odpowiednią sume do kasy budzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.07, 09:15 proponuję żeby każdy wyjeżdzający z Polski zapłacił do kasy budżetu za swoje wychowanie przedszkolne, szkolne itd. ... Co to ma wspólnego z niskmi zarobkami lekarzy ? Skoro ich wykształcenie kosztuje drogo to niech do końca życia marnie zarabiają ? Za karę ? Mają przepraszać za to że poszli na bezpłatne (teoretycznie) studia ? Argument, że "my wszyscy składaliśmy się na ich wykształecenie, niech więc nas teraz leczą za psie pieniądze" jest tak durny, że aż szkoda z nim polemizować. My wszyscy składalismy się też na studia inżynierów, więc niech budują nam domy za darmo. My wszyscy składaliśmy się na studia dla prawników, więc idź teraz do adwokata i zażądaj żeby poprowadził ci rozwód za darmo (albo niech zwróci do budżetu pieniądze jakie poszły na jego studia). Z naszych podatków zostały wybudowane linie kolejowe, więc powinniśmy jeździć pociągami za darmo ? Za moje pieniądze wykształciłeś się informatyku, więc albo odwirusujesz mi kompa, albo oddawaj pieniądze które w ciebie zainwestowałem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.07, 10:18 Drogi Stefanox, każdy kto studiuje na studiach dziennych studiuje za Twoje pieniądze. Ja akurat nie, bo płacę, jak byłeś uprzejmy policzyć, płacę 8 tysięcy złotych żeby zostać lekarzem. W sumie 80 tysięcy, które miałabym spłacać pewnie przez najblizsze półwiecze w Polsce. Dlatego wyjeżdżam. Nie chcecie płacić to nie płaćcie. Ja nie mam zamiaru Was leczyć. Niedługo faktycznie zostaną Wam nieuki i Hindusi, ale to na szczęście zupełnie nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
javall Lekarze będą strajkować 08.05.07, 17:11 Ludzie, wy wszyscy niedocenieni dziennikarze, inzynierowie itd, zastanowcie sie chwile! Bylem dzis w szpitalu odwiedzic mego wnuka. Przechodzilem obok drzwi na oddzial dzieciecy neurologiczny. Uslyszalem przez te drzwi placz dziecka. Nie, to nie byl placz, skowyt jakis! Jak to dziecko musi cierpiec! Kto z Was obok takich drzwi moze przejsc obojetnie? Kto temu dziecku moze pomoc? I jego bliskim, ktorzy pewnie to slysza i widza! Cale szczescie, ze moj wnuk jest na sasiednim oddziale z bardzo prozaicznego powodu. Ja jestem dobrze sytuowany, kiedys bylem w najwyzszym przedziale dochodow, placilem bardzo wysokie podatki. Teraz na emeryturze tez nie mam powodow do ograniczen finansowych. Ale nie bylem lekarzem i nie moglbym byc! Nie znioslbym takiego placzu, nie potrafilbym w takich warunkach funkcjonowac! Gdybym wiedzial jak zrobic to taktownie i bez narazenia lekarza na klopoty, to dawalbym "lapowki" co drugi dzien! Pozdrawiam Was zdrowi i niedocenieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: Lekarze będą strajkować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:41 Dyrdymały piszesz. Gdzie Ci lekarze i pielegniarki. szwagier umierał i do roboyy była tylko rodzina. zab kase to tylko popatrza ale nie pomoga . Takich z prawdziwego zdarzenia personelu medycznego jest mała garstka. wiekszosc spotyka sie w miejscu pracy na pogawedkach a pacjent niech czeka na rodzine która nakarmi , posprzata, wykąpie. Pare lat temu byłem w szpitalu i dzieki badaniom (musiałem czekac w normalnej kolejce( pacjenci szpitalni + z zewnatrz),ominał mnie nalezny obiad. Nikt nie zainteresował sie tym gdzie jestem , czemu tak długo i personel nie zostawił mi obiadu. Byłem głodny zwłaszcza ze na badania miałem isc na czczo. tak własnie wyglada opieka szpitalna. I nie kaczory tu winne bo było to pare lat wstecz. to co sie dzieje obecnie działo sie i wczesniej i zapewne bedzie sie działo nadal.Słuzba zdrowia ma słuzyc ludziom a nie ich szantazowac to nie recepta na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekmed Re: Lekarze będą strajkować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 18:55 co to jest "służba zdrowia" słuzba to była dla panów a ciebie chamie na nią nie byłoby stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhm Re: Lekarze będą strajkować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:09 to ze przepadl Ci posilek to nie wina lekarzy, tylko roznoszacych posilek powiedzmy, ze wina organizacji pracy - szpital zatrudnia w tym celu najtansza sile robocza, po ktorej wiele dobrego spodziewac sie nie moza (to samo z ekipa sprzatajaca...) co do rodziny, dzieki ktorej pacjent przezyl pobyt w szpitalu nie bede sie wypowiadac... tak przy okazji, moge co najwyzej napisac, ze odwiedzajacy staja sie coraz wiekszym problemem w szpitalach chca wchodzic wszedzie o dowolnej porze dnia i nocy, reaguja zlosliwymi uwagami na prosby opuszczenia sali na czas wizyty lekarskiej zapominaja, ze szpital to nie hotel... czasem obecnosc osoby z rodziny jest przydatna, ale nie niezbedna - zwlaszcza jesli chodzi o czynnosci pielegnacyjne - pielegniarki beda mialy wiecej czasu na innych pacjentow.. ale z drugiej strony - inni pacjeci skarza sie na obecnosc cudzych odwiedzajacych i co z tego wynika - brak intymnosci, zaduch na salach, halas a niestety sale 1-osobowe sa rzadkoscia do tego jeszcze zastanawia mnie celowosc noszenia przez persnel mundurkow i obuwia zmiennego, skoro wiekszosc odwiedzajacych wchodzi na oddzial w tym samym, w czym chodzila po ulicy... ciekawe, czy kiedys znajdzie sie ktos, kto ten caly balagan posprzata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanox Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.07, 17:16 słusznie , lekarze dostaną godziwe(?) wynagrodzenie , będą kompetentni , odpowiedzialni za swoje błędy ,będą uczciwi, szpitale będą robić wszystkie operacje i zabiegi terminowo , a pacjenci nie będą zmuszani płacić lapówek . No , a teraz już idziemy spać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:42 MARZENIA MASZ WSPANIALE. WEDLUG MNIE STUDIA POWINNY BYC PLATNE.MOZE DOCENILI BY ZE PRZYSIEGA COS OBOWIAZUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Lekarze będą strajkować IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 07:22 NIECH SIĘ WEZMĄ ZA DOKŁADNA PRACE TO I DOSTANA DOBRE WYNAGROZENIE, POWIEDZ MI CZY TY W CIAGU 8 GODZIN PRACY DASZ RADE OBLECIEC TRZY ETATY? Odpowiedz Link Zgłoś