Gość: human IP: *.ii.uni.wroc.pl 22.05.01, 13:38 mam z ukrainska brzmiace nazwisko i zastanawiam sie nad jego zmiana, mam prawo np do nazwiska przodków mojej mamy (nazwisko z herbem), ale to brzmi baaardzo, baardzo austriacko, coż więc robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KIBIC Zostawić swoje nazwisko !!! IP: 10.0.3.* / *.yuma.pl 22.05.01, 13:43 Liczy się tradycja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: nazwisko IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 13:46 nie zmieniaj - pracuj nad tym, żeby wszystkim któryz Cięznają to nazwisko dobrze się kojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
aga&mro Re: nazwisko 22.05.01, 14:03 Chcesz zmienic dlatego, ze jest ukrainskie......?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: human Re: nazwisko IP: *.ii.uni.wroc.pl 22.05.01, 14:15 hm.. sprawa wygląda tak to jest rosyjsko-ukrainskie przekleństwo!!! mój ojciec juz chciał zmienić, ale mu dziadek zabronił, ja juz mam błogosławieństwo :-) pod obecnym wiele ciekawych ludzi mnie poznało więc i nieco szkoda by było zmieniać, ale nieco wstydu jest wszędzie jak się to podaje a ludzie sie pytają jak się to pisze. sam nie wiem. to na jakie bym chcial zmienic tez jest nieciekawe, bo sie konczy na th :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: nazwisko IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.01, 15:25 nazwisko twojej matki brzmi niemiecko (austriacko?) zastanowiles sie nad tym ze bedzie sie tobie zarzucac zydowskie pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: human Re: nazwisko IP: *.ii.uni.wroc.pl 22.05.01, 16:06 zydowskie pochodzenie? ja akurat zydów cenie za to ze umieja dbac o swoje interesy jak malo kto czasami az szkoda ze nie jest sie zydem :-) a ze stare babcie w zydach widza zlo to ich juz sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: nazwisko IP: 195.116.104.* 22.05.01, 16:11 Oj, nie tylko babcie, nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Re: nazwisko IP: *.chem.uni.wroc.pl 23.05.01, 10:30 Gość portalu: human napisał(a): > hm.. > sprawa wygląda tak > to jest rosyjsko-ukrainskie przekleństwo!!! > mój ojciec juz chciał zmienić, ale mu dziadek zabronił, > ja juz mam błogosławieństwo :-) > > pod obecnym wiele ciekawych ludzi mnie poznało > więc i nieco szkoda by było zmieniać, ale nieco wstydu > jest wszędzie jak się to podaje a ludzie sie pytają > jak się to pisze. > sam nie wiem. > > to na jakie bym chcial zmienic tez jest nieciekawe, > bo sie konczy na th :-( Faktycznie, nazwisko, ktore jest slowem obrazliwym lepiej zmienic. Nawet jesli jego 'obrazliwosc' jest czytelna tylko dla niektorych. A jesli nazwisko rodowe matki jest niemieckie, to nie powinno stanowic przeszkody. Nie nazwisko czyni Polakiem (Niemcem, Francuzem) - choc ulatwia narodowa identyfikacje. Maly przyklad historyczny. We wrzesniu 1939, gdy poddawala sie twierdza Modlin, kapitulacje przynioslo dwoch oficerow polskich, ktorzy rozmawiali z dwoma oficerami niemieckimi. Figiel polega na tym, ze obaj polscy oficerowie mieli nazwiska niemieckie, zas obaj niemieccy - polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloggi Zmieniłem nazwisko IP: *.man.polbox.pl 22.05.01, 15:55 Zmieniłem nazwisko, poprzednie miałem całkiem zwyczajne, ale kojarzyło mi się z dzieciństwem - nienajciekawszym. Problemów nie było, nikogo się nie radziłem, poszedłem do Sądu Rejonowego, złożyłem wniosek i po trzech tygodniach rozpatrzono go. Obecne nazwisko jest panieńskim nazwiskiem mojej Mamy, jest brzydsze niż to poprzednie, ale mnie to nie przeszkadza. Już sama myśl o zmianie jest dowodem, że nie akceptujesz nazwiska ,, rodowego ". Nie dumaj tylko zmień. marcin_robert@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Zmieniłem nazwisko IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 16:07 Czym Wy się przejmujecie, i tak się liczy tylko NIP i PESEL. Reszta, to otoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Zmieniłem nazwisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.01, 01:15 Jeżeli jesteś z Wrocławia, to nie przejmuj się - my tu wszyscy jesteśmy von und zu...od Sasa do Lasa. Mój śp.Wuj - pochodzący ze śp. Galicji, wprawdzie miał mojej mamie za złe, że ona -wska z domu wyszła za kresowego -wicza, ale sam był starym kawalerem i nie wiedział co to prawdziwa miłość...ja naprawiłam rodzinny błąd, wychodząc za - wski o semickiej fizys - czego już Wuj zupełnie by nie zniósł - gdyby żył. Co na to twoja partnerka/partner? Miałam w szkole pdst. kolegę o polskim nazwisku Bandzwołek - wszystkie dziewczyny kochały się w nim beznadziejnie, mądra była bestia. Może przez to nazwisko pamiętam Witka do dzisiaj - chociaż nie chcę liczyć ile minęło lat...Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirkegar Re: Zmieniłem nazwisko IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 14:33 Ja bym przyjal jakis pseudonim... Odpowiedz Link Zgłoś