-
co jest francuskim odpowiednikiem polskiego sera lazur? brese bleu?
-
Który Lazur jest według Was najsmaczniejszy: błękitny, turkusowy czy perłowy?
Mi smakuja dwa pierwsze, perłowy nie przypadł mi do gustu.
-
Siedzę w domu pozbawiona samochodu więc do sklepu się nie wybiorę, jakiś
obiad powinnam upichcić, a mam tak -
kawałek wędzonego boczku,
kawałek sera lazur,
kawałek sera topionego z szynką,
pół kartonika przecieru valfrutta,
kubek kwaśnej śmietany,
paczkę mrożonki "sałatka wykwintna" (marchew, fasolka szparagowa, brokuły,
papryka kukurydza),
makaron: spaghetti i farfalle
no i mam oczywiście jajka, olej, jakieś tam różne przyprawy. Aha i ziemniaki
oraz cebulę.
Zapiekanka? Sos...
-
jecie już brukselkę, czy czekacie na pierwsze przymrozki, po których to niby
ona ma być słodka?? ja jem już :) pyychotka
-
moj chlopak z zachywtem w oczach opowiada o smazonym miesie (chyba czyms w
rodzaju steaku) polanym sosem z roztopionego sera plesniowego, ktora jadl u
znajomych francuzow. czy ktos ma pojecie co to moze byc i jak sie to
przygotowuje? bede baaaaardzo wdzeiczna za przepis.
-
jestem kucharką "z łapanki"
nie chcę i nie lubię
ale jestem skłonna coś upichcić w 20 min
znacie takie przepisy?
-
oświećcie mnie - zawsze sądziłam, że lazur to marka rokpola (w odróżnieniu od
paskudnego krzysia)
tymczasem tu wszyscy mówią o lazurze, jak o zupełnie innym serze
w wątku lodówkowym zauważyłam nawet, że ktoś wymienia po przecinku rokpol i
lazur...
jak to jest?
-