Dodaj do ulubionych

Noworoczny "drink"

IP: 217.153.67.* 31.12.01, 08:29
Poszukuję przepisów na wyjątkowe mieszanki alkoholowe, które zamierzam
przyrządzać tej nocy.
Czy ktoś zna przepis na "Cuba Libre" - wiem, że jest z naturalną miętą i rumem,
ale co oprócz tego?
Hej barmani i inni fachowcy, podzielcie się Waszymi sekretami.
Obserwuj wątek
    • Gość: duzY Cuba Libre ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 11:14
      ... to po prostu rum z colą. Zapewne myslałeś o Mojito (czyt. mochito)
      ulubionym drinku Hemingway'a. Dokładnego przepisu Ci nie podam, ale na pewno
      znają go w Klubie Stajnia nr 8 A (ul. Sienkiewicza 8 A - kręgielnia) a także
      znali w R-klubie (ul. Bogusławskiego 77 - za kinem Śląsk).
    • mag_nolia Re: Noworoczny 31.12.01, 11:28
      ...a ja lubię...martini bianco...z tonikiem...absolutem cytrynowym...i
      cytryną...
      • Gość: duzY Magnolia ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 11:36
        ... coraz mniej tajemnic ;-))))
        • mag_nolia Re: Magnolia ... 31.12.01, 11:39
          ...sądzisz...,że zdołałbyś mnie znaleźć w pubie...po drinku...i garnkach...???
          • Gość: duzY Re: Magnolia ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 11:45
            A to zabierasz te garnki ze sobą do pubu? :-)
            • mag_nolia Re: Magnolia ... 31.12.01, 11:49
              ...nie zabieram...to zbyt duża fatyga...
              • Gość: duzy Re: Magnolia ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 11:52
                no to chyba bym nie poznał :-)
                A propos drinków (żeby nie było, że znów mieszamy w nie swoim wątku)
                polecam "Północny wiatr":
                1 działka soku pomarańczowego
                2 działki wódki
                4 działki soku jabłkowego
                wymieszac z lodem w szejkerze.
    • Gość: daag Re: beknięcie sołtysa IP: *.*.*.* 31.12.01, 12:00
      pół butelki samogonu (może być wóda) wlać do miski. wrzucić trochę kaszanki,
      dwa obrane ziemniaki (niegotowane), kawałek buraka, trochę czereśni, dwa jajka
      i dwie łyżki zsiadłego mleka. do tego dwa plastry salcesonu i dżem jabłkowy.
      wszystko mieszać w wysokoobrotowym mikserze. podawać w szklance z wystającą z
      niej wygotowaną kurzą łapką.

cheers!
      • Gość: judyt Re: sylwestrowy drink IP: 192.168.129.* 31.12.01, 12:34
        ja proponuję popić propozycję daaga moją:
        nazywa się to drink barman - jest proste i dobre; ja lubię :)

nalewasz do szklanki wódkę, dodajesz garść pokruszonego lodu, sok z połówki
        cytry, plastry cytry oraz łyżeczkę cukru, mieszasz i pijesz.
        Jak wypijesz - do tej samej szklanki (z resztkami cytryny i cukru)
        dolewasz wódki, dodajesz garść pokruszonego lodu...

itd.
        • Gość: daag Re: sylwestrowy drink IP: *.*.*.* 31.12.01, 12:37
          żaden sołtys ci tego nie ruszy... hyhhyyhy... ;o)
          • Gość: judyt Re: sylwestrowy drink IP: 192.168.129.* 31.12.01, 12:38
            why?
        • Gość: duzY A jak ten barman kasę potem rozlicza? IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 12:40
          • Gość: judyt Re: A jak ten barman kasę potem rozlicza? IP: 192.168.129.* 31.12.01, 12:45
            no wiesz, w tej sytuacji to najlepiej jest być barmanem...
            :-)
            • Gość: duzy Ale nienajlepiej być ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 12:47
              ... barmana rodziną ;-))))
              • Gość: judyt Re: Ale nienajlepiej być ... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 12:50
                ...no coś tyyy :)
                • Gość: duzY Re: Ale nienajlepiej być ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 12:54
                  no ja na szczęście nie więc spoko. Na zdrowie :-)
                  • isis! Alexander lub coś w tym rodzaju 31.12.01, 13:11
                    Ja lubię coś w rodzaju Alexandra: 1/3 Bailey'sa, 1/3 wódki lub bialego rumu
                    (może być Bacardi) i 1/3 gestego mleczka. Plus lód i do shakera. Mniam.
                    Ale najbardziej niesamowite są ekperymenty: bierze się wszystkiego co się ma
                    pod ręką po trochu i miesza z lodem oczywiście. Wychodzą czasami pyszności, a
                    czasami... łuuu, pamięta się je długo, ale niezbyt korzystnie. Mam zawsze dość
                    dobrze zaopatrzony barek, więc mam wybór, ale znam ludzi, którzy mieli do
                    wyboru wódkę czystą i wódkę czystą. Też dobre. Byle zmrożone.
                  • Gość: judyt Re: Ale nienajlepiej być ... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 13:14
                    Gość portalu: duzY napisał(a):

> Na zdrowie :-)

dziękuję :-)

• Gość: Homar Re: beknięcie sołtysa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.02, 22:59
        Gość portalu: daag napisał(a):
        > pół butelki samogonu... (i dalej leci przepis)

Hej daag! Mam dwa pytania. Pierwsze o sklad: w jakim stanie maja byc jajka -
        ugotowane czy surowe (swieze czy zbuki)? Drugie pytanie dotyczy miksowania: czy
        moge zrobic to w pralce "Frani"?

Czekam z niecierpliwoscia no odpowiedz. Razem ze mna siedzi trzech soltysow.
        Grdyka im lata. Pozdrawiamy.
        • Gość: daag Re: odp. IP: *.*.*.* 08.01.02, 08:46
          Gość portalu: Homar napisał(a):

(...) Mam dwa pytania. Pierwsze o sklad: w jakim stanie maja byc jajka -
          > ugotowane czy surowe (swieze czy zbuki)? Drugie pytanie dotyczy miksowania: czy
          > moge zrobic to w pralce "Frani"?

sorewicz, że tak późno odpisuję ale wiesz, dwa słoiki tego cuda zrobiły ze mnie
          szmatę (trzy dni kompletny brak kontaktu ze światem zewnętrzym) hyhyhy...
          a co do pytań. wszystko zależy od inwencji osoby przyrządzającej. z mojego punktu
          widzenia dobrze byłoby dodać gotowane zbuki a frania idealnie nadawałaby się do
          mieszania drina na jakiejś dużej imprezie (wirnik musiałby być jednak wyposażony
          w noże tnące). aha a na dużej imprezie dla podkreślenia nutki dekadencji wrzucić
          dodatkową kostkę smalcu.
    • Gość: judyt A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 13:18
      ...co lubisz?
      • Gość: duzY Re: A Ty duży... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 13:26
        Generalnie nie lubię mieszania (wystarczająco w życiu mieszam). Preferuje
        wszelkie wytrawne napoje (ze szczególnym uwzględnieniem czerwonego winka). Na
        zimny wieczór lampka koniaku (ale konieku a nie brandy - żadnych napoleonów).
        Poza tym jak mawiał mój śp. stryj: wódki i pacierza nigdy nie odmawiam.
        pzdr.
        • Gość: judyt Re: A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 13:35
          ooo! warto wiedzieć, że nie odmawiasz;
          może staniesz kiedyś za moim barem (przypadkiem oczywiście), a ja będę miała
          okazję powiedzieć: be my quest!
          z tym drinkiem barmanem...
          • Gość: DUZy Re: A Ty duży... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 13:40
            Zdarza mi się stać za barem więc ... Niestety tylko w jednym (no może 2 lub 3
            lokalach) i tylko w wyjątkowych sytuacjach. Jest więc nadzieja :-)))))))
            • Gość: judyt Re: A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 13:45
              to zależy jaki jesteś duży... :-)

nie, żartuję (hihihii)

a te wyjątkowe sytuacje chyba nie wymagają pociesznia? bo to by było
              niepokojące...
              • Gość: duzY Re: A Ty duży... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 13:46
                Jestem duzY w granicach rozsądku ;-)))))0
                Nie, to są sytuacje wesołe (bankiety, imieniny etc.)
                • Gość: judyt Re: A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 13:47
                  no to jest nadzieja
                  :-))
                  • Gość: duzY Re: A Ty duży... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 13:49
                    No to się zaczne przygotowywac do barmańskiego drinka ;-)))))
                    • Gość: judyt Re: A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 14:00
                      jak Ci to ktoś poda za barem to możesz być pewien, że to będę ja,
                      z uśmiechem of course :-)
                      • Gość: duzY Re: A Ty duży... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 14:01
                        Od 2 stycznia zaczynam kurs po barach ;-)))))
                    • Gość: judyt Re: A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 14:01
                      bez uśmiechu - to nie ja

do zobaczenia !!!
                      • Gość: duzy Re: A Ty duży... IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.12.01, 14:12
                        ja też tylko z usmiechem.
                        Śmiesznego nowego roku.
                        • Gość: judyt Re: A Ty duży... IP: 192.168.129.* 31.12.01, 14:29
                          dziękuję,
                          Tobie również :-)
                          • Gość: tyrysek a co na zimowe wieczory? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 21:58
                            smacznie sie to czyta ;-))
                            • Gość: kaktus Re: a co na zimowe wieczory? IP: 10.101.1.* 07.01.02, 18:13
                              Dżin z tonikiem, lodem i cytryną smakuje zawsze, ale ostatnio mam nowy drink:
                              wódka, wytrawny wermut (b. dobry jest Ciociosan dry), sok grejfrutowy, odrobina
                              syropu z grenadiny -wstrząsnąć dobrze z lodem w szejkerze, podać z plasterkiem
                              cytryny w kieliszkach koktajlowych. Nie pamietam czy to jest zapożyczone , czy
                              pomysłu własnego , ale smakuje i wygląda pięknie.
                              Poza tym, u mnie w domu dojrzała już lekko wytrawna nalewka wiśniowa, co
                              jakoś bardzo rozgrzało nasze życie towarzyskie w te mrożne zimowe wieczory,
                              czego i wam życzę -:)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka