Gość: krzycho IP: 80.51.123.* 07.10.03, 20:48 Uważam, że beton powinien zostać położony od nowa. Chosiaż, znając Polską rzeczywistość ktoś dostanie w łapę i wszystko będzie grało. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tirarz Re: Nie to B w betonie IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 20:52 jaaa... ale te polaki mądre, nie dość że nieumią wykorzystac pieniędzy (nawet tych z UE) to jeszcze zawsze spartolą prace, a że pomaga im w robotach niemiecka firma to wszystko starają się na nich zwalić. bleeeeeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nie to B w betonie IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 08.10.03, 10:08 Gość portalu: Tirarz napisał(a): > jaaa... ale te polaki mądre, nie dość że nieumią wykorzystac > pieniędzy (nawet tych z UE) to jeszcze zawsze spartolą prace, a > że pomaga im w robotach niemiecka firma to wszystko starają się > na nich zwalić. bleeeeeeee.... Na szczescie zawsze znajdzie sie jakis Polak ktory stanie w Niemcow (nawet partaczy) obronie. Brawo! A betonu bym nie zrywal - nalozylbym tylko odpowiednie kary. Wiekszosc drog w tym kraju to chyba beton B -40 tak ze B 25 dla mnie jest ok - byle szybciej budowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re:Jestesmy ZA BIEDNI; na byle jaki beton IP: 131.165.141.* 08.10.03, 12:11 Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Nie to B w betonie 08.10.03, 13:23 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > A betonu bym nie zrywal - nalozylbym tylko odpowiednie > kary. Wiekszosc drog w tym kraju to chyba beton B -40 > tak ze B 25 dla mnie jest ok - byle szybciej budowali. Co ty pleciesz? wiekszosc drog w tym kraju to dziury poprzetykane marnym asfaltem... A niech zrywaja, nie stac nas na tolerowanie partactwa. Lepiej poczekac 3 miesiace dluzej i miec droge na 30 lat niz miec szybko droge na piec lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon "Cement" IP: *.rodlo.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 21:52 Czytając ten artykuł przypomina mi się pewna radziecka powieść pod tytułem "Cement". Bohater tej powieści, główny inżynier budowy zapory zaryzykował i zastosował nieco słabszy cement, potem wstrzymał prace, by zbadać jakość nowego betonu. Jego konkurent, jak Koszerna miał dylemat, czy zakablować go za gorszą jakość, czy za opóźnienie budowy. I jak Koszerna wybrał to pierwsze - napisał donos, że naczelny inżynier realizuje budowę, która na pewno nie wytrzyma naporu wody. I jak Koszerna - nie miał wyników badań labolatoryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pas Re: "Cement" IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 07.10.03, 22:41 To może na te wyniki poczekajmy. Uważam zresztą, że one są - na budowie materiał wbudowywany bada się na bieżąco. Jeżeli informacja jest prawdziwa, to njwiększym skandalem jest dopuszczenie do wbudowania słabego betonu na tak długim odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: IP: *.nemo.pl / 172.16.1.* 07.10.03, 23:24 Niestety my nigdy nie będziemy mieli autostrad z dobrą nawierzchnią to nie pierwszy przypadek, odcinek A-2 między Wrześnią a Koninem też ma bardzo nierówną nawierzchnie . A nowa autostradowa obwodnica Poznania tylko względnie dobrą . Te problemy nie dotyczą tylko autostrad to jest zjawisko które dotyka cały kraj na wszystkich budowanych i modernizowanych drogach . W końcu za tym kryją się wielkie pieniądze.Serce mnie boli gdy jadę na nowo wybudowanej obwodnicy a już widze dziury i nierówności.Byc może niedługo będziemy mieli następną afere tym razem drogową Odpowiedz Link Zgłoś
sebcat Re: Jaki kraj takie drogi 08.10.03, 01:47 Z roku na rok jakosc prac na drogach jest corac niższa mimo ze robi sie coraz wiecej. We wrocławiu nowe drogi sie sypia, wszyscy odwalaą tak tandetę ze ludzkie pojecie przechodzi. Zawsze zamówienia publiczne tak u nas wygladaja, najgorsze gówno to to co sie robi z publicznych pieniedzy ciekawe dlaczego??? I doczekalismy sie czasów że nawet na utostradach robią przekrety. Tylko kto, wykonawca i dostawca betonu czy jakies urzedasy. Moim zdaniem firma ktora przygotowuje beton "Walter Heilt" ma nas za naród debili któremu można sprzedać kalkulator, a gdy my placimy za komputer. Przeciez to jest skanadal jakich mało. A jesli sie okarze ze nikt nie wyegzekwuje wymiany nawierzchni to ja juz nie wiem, bedzie chodziła o nas opine ze polaków mozna je..ac w dupe jak sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CS Re: Jaki kraj takie drogi IP: 194.255.20.* 08.10.03, 10:17 Stare Niemieckie przyslowie mowi: Anglik wymysli Francuz zaprojektuje Niemiec zrobi Polak kupi a Rusek mu zabierze Rusek poszedl, a Polak jak dawal sie rznac, tak daje, teraz Niemcom. Pare Euro w lape tam gdzie trzeba i wszystko mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: Nie to B w betonie IP: *.lanet.wroc.pl 08.10.03, 08:15 gdyby nie było wyików nie było by sprawy, musi ona budzić spore emocje skoro ktoś z wykonawców zdecydował się donieść w tej sprawie. Pewnie trwają teraz gorączkowe zabiegi pod tytułem: "jak przeprowadzić badanie aby wynik był korzystny dla firm budujących autostradę" "Dziwi" mnie tylko postawa wrocławskiego oddziału GDDKiA, zdaje się, że powinni na bieżąco sprawdzać jakość prac, zwłaszcza że z pompą otworzyli już kilka odcinków wyremontowanej drogi. a tak gdyby nie donos nie było by problemu. Widać że do jakości przywiązują równie dużą wagę co ZDiK. Odpowiedz Link Zgłoś
drom75 Re: Nie to B w betonie 08.10.03, 08:19 moje zdanie : jesli klasa betonu zamiast B40 bedzie chocby B39,5 (wiem ze takiej klasy nie ma) to musi byc bezwzglednie wymieniony. Nie widze zadnego powodu ani uzasadnienia dla ktorego zamiast zamowionego towaru najwyzszej jakosci mamy odebrac chcby odrobine gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Nie to B w betonie IP: router2:* 08.10.03, 08:39 Jadąc oddanym odcinkiem autostrady czuć, że nawierzchnia jest nierówna, trzęsie nawet przy 60km/h, a wolno tam jechas dwa razy szybciej. szkoda tylko, że nawet położenie betonu od nowa nie spowoduje zmniejszenia utrudnień w ruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Nie to B w betonie IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.10.03, 09:35 Jestem zszokowany informacjami o jakości wykonywanej pracy przez Niemców. Przecież oni budują A4 również dla siebie i doskonale wiedzą, że biednego nie stać na tanie rzeczy. A tak liczyłem na to, że w tym roku chociaż z Legnicy do Wrocławia będę jeździł po normalnej nawierzchni. Niemcy mnie zawiedli, zresztą nie pierwszy raz w ostatnim okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Pewnie kierownik budowy wylał sobie podjazd do domu IP: *.espol.com.pl 08.10.03, 09:43 a państwo za to płaci, kombinują tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup A o czym tu w ogóle mowa? IP: *.chem.uni.wroc.pl 08.10.03, 09:57 Niech zrywają i kładą taki jak trzeba! Nie ma żadnych dyskusji! Zauważmy, że właśnie teraz, w tym samym czasie, wyszło na jaw że firma Ziejka (zdaje się tak się nazywa) spieprzyła asfalt na noworemontowanych ulicach we Wrocku! I w jednym i w drugim przypadku partacze MUSZĄ na swój koszt naprawić partactwo. Tylko tak można nieuczciwe lub niekompetentne firmy zmusić do uczciwości lub fachowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: A o czym tu w ogóle mowa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.03, 12:48 Całe szczęście, że ta znana i szanowana firma nie rozpoczęła budowy ulicy Świeżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Szanowana firma.... IP: *.chem.uni.wroc.pl 08.10.03, 13:32 Gość portalu: Kościelny napisał(a): > Całe szczęście, że ta znana i szanowana firma nie rozpoczęła budowy ulicy > Świeżej. Oj tak! Jeszcze by nam dziury pogłębili zamiast wyrównać ("Oj, co sie pan czepiasz! Mały błąd technologiczny"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl Re: Nie to B w betonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 10:12 Potrzebna bedzie lapowka zeby bylo wszystko ok 2mln euro za kilometr * 25 km jakies 50mln euro. Jaka obstawiacie lapowke ? Ja mysle ze 10mln euro a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Potrzebna bedzie lapowka zeby bylo wszystko ok 2mln eu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 10:16 Potrzebna bedzie lapowka zeby bylo wszystko ok 2mln euro za kilometr * 25 km jakies 50mln euro. Jaka obstawiacie lapowke ? Ja mysle ze 10mln euro a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-Wrocek Re: Nie to B w betonie IP: *.kom / 10.104.21.* 08.10.03, 10:26 Polska to nie Niemcy i u nas nikt nie bedzie zrywal betonu :)) Przeciez kolega koledza czegos takiego nie zrobi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barti_levi Pas awaryjny!!!! IP: *.idea.pl 08.10.03, 10:41 Dlaczego tę "autostradę" od początku buduje się bez sensu. Kiedy w Europie, Stanach normą jest budowa pasa awaryjnego, a 3 pasy ruchu to coraz powszechniejszy standard ( W Niemczech buduje się już 4 pasówki )??? Jaki jest sens powielania pomysłu Organizacji Todta sprzed II wojny??? Dlaczego nie poszerzono wiaduktów nad "autostradą" tak, aby można ją było ( ewentualnie ) rozbudować w przyszłości?? Biedny oszczędza NIE wydając dwa razy na to samo!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nie to B w betonie IP: 211.1.200.* 08.10.03, 11:18 Mój jedyny komentarz to to , że władze polskie znowu się ośmieszą , jeżeli nic nie zrobia w tej sprawie . Jeżeli ten fakt okarze się prawdą , a nasi cudowni rządzący oleją to , to ja dziękuje . Pakuję walizki i .......... Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Nie to B w betonie 08.10.03, 11:38 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Mój jedyny komentarz to to , że władze polskie znowu się > ośmieszą , jeżeli nic nie zrobia w tej sprawie . Jeżeli ten fakt > okarze się prawdą , a nasi cudowni rządzący oleją to , to ja > dziękuje . Pakuję walizki i .......... To Ty jeszcze ich nie spakowałeś ?!?!? Dobra rada: zwiewaj, dopóki jeszcze masz paszport w domu. Może już niedługo za paszportem znowu trzeba będzie chodzić na milicję, albo i inną plebanię ... Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 Re: A co robią Francuzi ? 08.10.03, 11:36 A ja mam takie pytanie - Za co kasę bierze francuska firma Secaroute czy jakoś tak ? Dostaną za nadzór nad budową 8 mln euro. Czy ktoś wie jakie są ich obowiązki ? Po prostu się przyglądają i kasują grubą kasę ? Czy może ich krzywdzę? Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 7,6 MLN EURO DLA SCETAROUTE za co ?????????? 08.10.03, 23:29 Ta właśnie firma która to nadzoruje weźmie za to grubą kasę. Odpowiedzialność ponosi oczywiście wykonawca Walter Heillt ale po cholerę wydawać prawie 8 mln euro na firmę nadzorującą skoro fakt użycia złego betonu wychodzi dopiero po zrobieniu 25 km ??? Oczywiście jest to kasa z ISPA ale tym bardziej powinna być szanowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loky Re: Nie to B w betonie IP: *.cn.net.pl 08.10.03, 12:27 Oczywiście!!! Jak znam życie w tym kraju to nikt nic nie zrobi, pogadają sobie ktoś tam powie, że jest wszystko ok. i na tym sie zakonczy, a to że kilka miliardów euro wpadnie do kieszeni kilku gości odpowiedzialnych za ten cały bajzel to... to o tym już nie usłyszymy.!!!!!! Polska to nietety taka kurwa, która daje wszystkim dookoła i to jeszcze za free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: Nie to B w betonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 13:08 No nie do końca za free... Jeszcze za to płaci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Odpowiedź na wszystko IP: *.proxyplus.cz / *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 14:26 Po pierwsze redaktor który to napisał to nie ma zielonego pojęcia o betonie a napewno juz nie pojęcia o technicznym Po drugie jakby były złe wykniki betonu to nadzór musiałby to natychmiast zatrzymać. Po trzecie do redaktozy szukają sensacji !!! Po czwarte jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase. Po piąte z tego co wiem to w polsce nie ma firmy która układałby beton a co za tym idzie musieli sprowadzić z zagranicy a co za tym idzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g1 Tej dziczy ze wschodu wystarczą paciorki... IP: 217.96.1.* 08.10.03, 12:57 ... na co im porządny beton? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: W koncercie życzeń dedykuję magistratowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.03, 14:00 dwie piosenki Młynarskiego z czasów realnego socjalizmu. Zapowiedź lepszych czasów dla ZDiKu: "przyjdzie walec i wyrówna". I konkretny program działania dla magistatu: "co by tu spieprzyć panowie?". A już myślałem, że transformacja ustrojowa się dokonała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Nie to B w betonie IP: *.coxfiber.net 08.10.03, 16:36 mex, mex mex....to jakis mexyk czy argentynskie zawirowania, popaprany polityk do autosrady sie zabiera. Baumachery tez od wszystkich swietych. Tylko gdzie jest kasa?. Ooooo co to nie. Skonczy sie to w jakims popapranym sadzie...czas poleci a drogi nie budiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adieu Dlaczego beton a nie asfalt! IP: *.lanet.wroc.pl 08.10.03, 16:36 Wiem ze asfalt jest nieekologiczny, nie rozumiem jednak jednego!? Dlaczego skoro na calym swiecie sie go uzywa, to w Polsce na glownej i jedynej prawdziwej attostradzie ma byc jakis drogi i dupnej jakosci beton!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Dlaczego beton a nie asfalt! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 08.10.03, 17:19 Gość portalu: adieu napisał(a): > Wiem ze asfalt jest nieekologiczny, nie rozumiem jednak > jednego!? Dlaczego skoro na calym swiecie sie go uzywa, to w > Polsce na glownej i jedynej prawdziwej attostradzie ma byc jakis > drogi i dupnej jakosci beton!? Bo beton(odpowiedni) jest o wiele trwalszy od asfaltu :) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Dlaczego beton a nie asfalt! 08.10.03, 17:46 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Gość portalu: adieu napisał(a): > > > Wiem ze asfalt jest nieekologiczny, nie rozumiem jednak > > jednego!? Dlaczego skoro na calym swiecie sie go uzywa, to w > > Polsce na glownej i jedynej prawdziwej attostradzie ma byc jakis > > drogi i dupnej jakosci beton!? > > Bo beton(odpowiedni) jest o wiele trwalszy od asfaltu :) Nie jest prawdą, jakoby na całym świecie używano asfaltu. Tam, gdzie robi się raz a porządnie, do produkcji autostrad używa się betonu. Jest drogo, ale taka nawierzchnia trzyma dłużej i nie trzeba jej w okresie eksploatacji naprawiać. To nie jest prawdziwa autostrada - bez pasa awaryjnego jest to jedynie "wyrób autostradopodobny". Ostatnio jechałem noramlną autostradą w Niemczech: było ciemno, zimno i lało. Jakaś ciężarówka się spieprzyła ( w końcu ma do tego prawo), więc stała na poboczu, a kierowca pojechał coś załatwiać. Nagle wyobraziłem sobie tzw. A4 po polskiej stronie i stojącą na prawym pasie nieoświetloną zawalidrogę o masie 40 ton ... brrr. Ciekawe, ilu ludzi zginie przez brak pasa awaryjnego i jak policja tłumaczyć będzie te karambole (pewnie standardowo : kierowcy-rajdowcy-wariaci). Odpowiedz Link Zgłoś
sebcat Re: Dlaczego beton a nie asfalt! 08.10.03, 18:49 map4 napisał: > To nie jest prawdziwa autostrada - bez pasa awaryjnego jest to jedynie "wyrób > autostradopodobny". Ciekawe, ilu ludzi zginie przez brak pasa awaryjnego i jak policj > a > tłumaczyć będzie te karambole (pewnie standardowo : kierowcy-rajdowcy- wariaci). Czemu nikt nie morze zrozumiec ze pas bedzie ale pozniej. Roboty sie robi wg harmonogramu który jest świety. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Dlaczego beton a nie asfalt! 09.10.03, 08:17 sebcat napisał: > map4 napisał: > > > To nie jest prawdziwa autostrada - bez pasa awaryjnego jest to jedynie "wy > rób > > autostradopodobny". > Ciekawe, ilu ludzi zginie przez brak pasa awaryjnego i jak policj > > a > > tłumaczyć będzie te karambole (pewnie standardowo : kierowcy-rajdowcy- > wariaci). > > Czemu nikt nie morze zrozumiec ze pas bedzie ale pozniej. Roboty sie robi wg > harmonogramu który jest świety. Chylę czoła przed twórcami harmonogramu. Stosując taką metodologię działania następny odcinek też będzie robiony etapami: najpierw wymiana nawierzchni, potem podkładu, potem wiaduktów, potem budowa pasa awaryjnego, potem jego utwardzenie, a na samym końcu wykup ziemi pod pas awaryjny od chłopów. W ten oto boski sposób stado urzędników i drugie stado drogowców zapewni robotę przy 30 kilometrach autostrady sobie i swoim dzieciom. A pieniądze ? Się znajdą. Najwyżej podniesie się podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Podpisze sie aneksik.... IP: 62.111.215.* 08.10.03, 16:49 ...do projektu, obnizy normy wamian za zwiększone fundusze reprezentacyjne i będzie git ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie to B w betonie IP: *.koof.com.pl / 192.168.1.* 08.10.03, 18:47 dziwne jest to, ze dopiero teraz o tym glosno.. (przypadek, czy nowy trend w wyborczej- pisanie o zle wykonanych remontach drog). O tym, ze jest slabszy beton bylo slychac juz stosunkwo dawno (podobne walki byly ponoc przy budowie estakady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie to B w betonie IP: *.koof.com.pl / 192.168.1.* 08.10.03, 18:50 dodam jeszcze, ze (o ile mnie pamiec nie myli) ponoc sama warstwa betonu na autostradzie byla ciensza niz zaprojetkowano.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic autostrada i zdik IP: *.lanet.wroc.pl 08.10.03, 20:29 tydzień obfituje nam w doniesienia o "drogowych wałkach" może to jaskółki które w końcu przyniosą lepsze czasy dla wrocławskich dróg i naszych samochodów i w konsekwencji odrobinę mniej wstydu wobec przyjezdnych, którzy wciąż nie mogą zrozumieć dlaczego mamy takie drogi. W porównaniu ze sprawami ZDiK-u przypadek autostradowy wydaje się, pomimo swoich rozmiarów, bardziej optymistyczny, bo tu nieprawidłowości wyszły na jaw w trakcie budowy- będzie zawsze można nie odebrać spartolonej pracy albo częściowo nie zapłacić, czy renegocjować umowę- przynajmniej teoretycznie. ZDiK natomiast radośnie odebrał wzmiankowane w artykułach budowy, jakimś cudem do poniedziałku nie dostrzegał co się dzieje z wymienionymi ulicami i gdyby nie zdecydowane artykuły w wyborczej problem prawdopodobnie nigdyby się nie pojawił. Inspektorzy ZDiK-u nic nie dostrzegali (może należy się zrzucić na białe laski dla nich?) także rzecznik tej instytucji od miesięcy ignorował doniesienia internautów np. w sprawie Podwala na forum ZDiK, cóż widocznie miał ważniejsze sprawy..., ciekawe jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alpifresh Re: Nie to B w betonie-GRANDA!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.03, 20:29 Na prawym pasie autostrady A4 przed Dreznem w kierunku Polski Niemcom wyszły "liszaje " na betonie. To tak jakby złuszczyło się kilka lub kilkanaście milimetrów betonu. Było to na odcinku 1-2 kilometrów. I co???? Położyli nowy bez mrugnięcia okiem!!!! U nas Niemiaszki mają nadzieję skasować za B40 wylewając B25. Każdy szuka głupszego od siebie!!! To prawda jak świat stara. Muszą zerwać zły beton i położyć zgodny z projektem!! I basta!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoMan Re: Nie to B w betonie IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 08.10.03, 22:28 A ja mam troszkę inne pytanie: co za [autocensored] podjął decyzję, żeby wylewać nitkę tylko o szerokości 2 pasów - bez pasa awaryjnego? Czy naprawdę ktoś chce zrobić z autostrady drogę ekspresową? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Nie to B w betonie 09.10.03, 11:51 Gość portalu: RoMan napisał(a): > A ja mam troszkę inne pytanie: co za [autocensored] podjął > decyzję, żeby wylewać nitkę tylko o szerokości 2 pasów - bez > pasa awaryjnego? > Czy naprawdę ktoś chce zrobić z autostrady drogę ekspresową? To są skutki zabiegów połączonych lobby laweciarzy i przedsiębiorców pogrzebowych. Jakby było bezpiecznie, to by obydwa rodzaje przedsiębiorców umarły z głodu, że o radarowych misiach nie wspomnę. W ten oto sposób walczy się w Polsce z bezrobociem i wspiera lokalny biznes. Powinieneś się raczej cieszyć. Więcej wypadków = więcej pracy = koniunktura = boom gospodarczy (np. ten popyt na trumny, msze, miejsca na cmentarzach ... ) = odciążenie szpitali = odciążenie ZUSu (poprzez zmniejszanie liczby przyszłych emerytów). Same pozytywy. To musiał jakiś niewąski geniusz wymyślić, a Ty go tu na forum sekujesz. Nagrodę mu ! Podwyżkę ! - a nie Twoje ocenzurowane wyrazy dezaprobaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurand A i tak nic nikt nikomu nie zrobi.... IP: *.chello.pl 09.10.03, 11:24 ... sprawie ukręci się łeb, nikt asfaltu nie zerwie, pieniążkami wszyscy grzecznie się podzielą, kierowcy w nagrodę dostaną podwyżkę akcyzy ... Odpowiedz Link Zgłoś