Dodaj do ulubionych

Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu

27.11.08, 08:33
Tak, lekarz ginekolog który nie robi badan hormonalnych przed wypisaniem
pigułek, nie robi regularnych badań piersi i wypisuje recepty z powietrza, ma
w portalu prawie 100%. Jest miły i to wystarcza, kompetencji nikt nie oceni,
bo jak?
Obserwuj wątek
    • Gość: sfistack Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.centertel.pl 27.11.08, 09:51
      Jestem lekarzem - i bardzo dziękuję koledze za taką ocenę innego lekarza,
      rzekomo tak znakomitego! Budzi to wiarę we mnie (minus 17% w rankingu) że nie
      jest tak źle, że cała ta strona to wielka kicha! Chyba tam wejdę i sobie
      popiszę! Ech, życie....
    • Gość: gość Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.img.com 27.11.08, 10:05
      Takie serwisy są mocno nierzetelne.
      Na podobnej zasadzie dzialal portal www.ocenpracodawce.pl, ale
      przestal istniec. Po zajrzeniu pod ten adres mozna przeczytac
      dlaczego...
    • Gość: uk Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.nhs.uk 27.11.08, 10:08
      niestety jest to totalna bzdura. W calym swiecie
      funkcjonuja "rankingi" sklepow, bankow, stron internetowych, firm
      uslugowych. Prosze bardzo, ranking przychodni, jak chcecie
      prywatnych gabinetow.. Jednym slowem ranking "firm". Od
      indywidualnych osob prosze sie odczepic, mam nadzieje, ze ustawa o
      ochronie danych osobowych tu zadziala. Oprocz opisanych powyzej
      sytacji, wyobrazmy sobie np, jak pacjent rzada, aby wykonac np
      badanie tomografii, a w razie odmowy, prosze bardzo, won na portal.
      Mimo najlepszych opinii, umiejetnosci, itd. smrod pozostaje. W ten
      sposob mozna o kazdym.
      • Gość: sorry za blad Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.nhs.uk 27.11.08, 10:10
        niestety jest to totalna bzdura. W calym swiecie
        funkcjonuja "rankingi" sklepow, bankow, stron internetowych, firm
        uslugowych. Prosze bardzo, ranking przychodni, jak chcecie
        prywatnych gabinetow.. Jednym slowem ranking "firm". Od
        indywidualnych osob prosze sie odczepic, mam nadzieje, ze ustawa o
        ochronie danych osobowych tu zadziala. Oprocz opisanych powyzej
        sytacji, wyobrazmy sobie np, jak pacjent zada, aby wykonac np
        badanie tomografii, a w razie odmowy, prosze bardzo, won na portal.
        Mimo najlepszych opinii, umiejetnosci, itd. smrod pozostaje. W ten
        sposob mozna o kazdym.
        • Gość: kibuc Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: 80.68.236.* 27.11.08, 11:43
          Opinie pacjentów nie są danymi osobowymi, zapoznaj się z ustawą bucu
          • Gość: qwerty A ty sie zapoznaj z KK... IP: *.acn.waw.pl 27.11.08, 13:18
            (art 216 par 2) Właśnie znieważyłeś rozmówce używając słowa "buc". Jak będzie
            miał ochotę ci dopiec to pan prokurator się tobą zajmie. Sam się najpierw naucz,
            a potem pouczaj :)
            • Gość: pozdrawiam Re: A ty sie zapoznaj z KK... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:06
              Chyba znieważył buca porównując go do tego debila. A z drugiej
              strony biegnij do prokuratury że ktoś kogoś nazwał bucem. Można
              robić zakłady po jakim czasie cie wywalą.
              • Gość: wE Re: A ty sie zapoznaj z KK... IP: *.acn.waw.pl 02.12.08, 12:16
                Jak interesant będzie wystarczająco namolny to nie ma problemu. Z "debilem"
                podobnie :)
          • Gość: AD VOCEM Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.nhs.uk 27.11.08, 18:27
            widze, ze Ty za to wspaniale sie nadajesz to wyrazania opinii na ww.
            stronie. Nie ma to jak czlowiek znajacy sie na rzeczy. I co za
            kultura!
        • Gość: taka prawda Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:10
          Lekarz to jest osobą prywatną w domu. W gabinecie jest firmą kolego
          i o tym piszą. To że nie płaci podatków bo robi wszystko na lewo nie
          oznacza że nie ma działalności gospodarczej.
      • 13monique_n a co nhs 27.11.08, 14:51
        ... ma do powiedzenia na temat polskich lekarzy? Sądząc po reakcjach środowiska
        medycznego, coś musi być na rzeczy?
        I prosze mi nie mówić, że jest rzecznik praw pacjenta, izby Lekarskie i takie
        tam ciała odwoławcze. wszyscy, którzy mieszkamy w Polsce wiemy aż za dobrze, że
        poskarżenie się na lekarza do samorządu lekarskiego poteguje zagubienie i
        wywoluje poczucie krzywdy. Jeszcze się nie zdarzyło, aby lekarz został nawet w
        powaznych sprawach jakoś znacząco ukarany. Coś tak, jak odpowiedzialność
        urzednika za błedy. Tyle, że ciężar gatunkowy ow wiele wiele większy
        • Gość: bardzo duzo, gdyz Re: a co nhs IP: *.nhs.uk 27.11.08, 18:52
          sporo z nas wyjechalo nie tylko za pieniadzem, ale i kultura pracy w
          szerszym tego slowa rozumieniu. Chodzi takze o nastawienie
          spoleczenstwa do zawodu lekarskiego. Odpowiadajac: NHS - przejrzysty
          system sposobu skladania skarg; regularna ocena pracy, takze wowczas
          gdy osiagnie sie poziom ordynatora; dosc jasny i rygorystyczny
          system rozpatrywania zazalen przez GMC (odpowiednik Izby
          Lekarskiej). A czy zdazylo Ci sie kiedys podziekowac albo napisac
          do "wyzszej instancji" (dyrekcja, wydzial zdrowia) w przypadku
          bardzo dobrego leczenia? W Uk spotkalem sie z przypadkiem, jak
          pacjent napisal list z podziekowaniem do premiera rzadu za b.dobra
          opieke medyczna w ramach NHS. I wiesz co? Przyszla odpowiedz! W
          Polsce spotkalem mnostwo wspanialych pacjentow, ktorych ciagle
          wspominam. Ale sporo jest osob wystepujacych z pozycji: "mnie sie
          nalezy, ja na was place, ...co masz w garazu, itd." Namawiam jednak
          do wspolnej pracy i zmiany tego, co mamy, na lepsze, a nie
          pochopnych oskarzen. Nie bronie kiepskich lekarzy, ale proponuje -
          szanujmy sie nawzajem.
    • Gość: bell Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.tktelekom.pl 27.11.08, 10:09
      A z jakiej racji ma lekarz zlecać kosztowne i nic nie dające badania
      hormonalne?
      To jest właśnie przykład pseudoedukacji internetowej społeczeństwa -
      paniusia nie ma na dany temat pojęcia, przeczytała albo gdzieś
      usłyszała takie bzdury i to jest jej kryterium oceny lekarza.
      Niestety, jest to bardzo powszechne zjawisko.
    • Gość: moi Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.wro.vectranet.pl 27.11.08, 10:11
      Prawie każdy lekarz ginekolog, który wypisuje pigułki nie zleca nawet
      podstawowej morfologii krwi, nie mówiąc już o badaniach hormonalnych. To norma,
      więc należy za to ganić wszystkich ginekologów, a nie tylko pojedyncze wypadki.
      • Gość: bell Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.tktelekom.pl 27.11.08, 10:24
        Bo nie ma takiej potrzeby!!! Wystarcza dokładnie zebrany wywiad i
        badanie ginekologiczne z USG. Następnia gwiazda wyedukowana w
        googlach i na forach internetowych.
        Jak chcesz, to sama idź do laboratorium i sobie zrób badania
        hormonalne, a nie narażaj państwa na koszty, bo chcesz się dymać.
        • kakens Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 10:28
          Kultury trochę.
          Lekarz nie zrobił nawet wywiadu czy usg. Nawet piersi nie bada. Nie obrażaj
          ludzi jeśli nie znasz przypadku.
          I nie gadaj bzdur o jakimś narażaniu państwa, bo lekarz był prywatny i za
          wszelkie badania płacę z własnej kieszeni. Już dawno zrezygnowałam z państwowej
          służby zdrowia.
          • Gość: bell Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.tktelekom.pl 27.11.08, 11:14
            A ty nie wypowiadaj się w sprawach, w których masz znikomą wiedzę
            lub nie posiadasz tejże wiedzy wcale. Mi chodzi o celowość
            wykonywania badań hormonalnych, których znaczenie większość
            pacjentek uważa za fundamentalne, co jest bzdurą.
            Poniżej cytuję dokładnie fragment zaleceń Polskiego Towarzystwa
            Ginekologicznego dotyczących antykoncepcji hormonalnej:

Przepisywanie DTA musi być poprzedzone badaniem lekarskim. Badanie
            lekarskie przed włączeniem środka antykoncepcyjnego powinno
            obejmować:

*

Dokładny wywiad lekarski,
            *

Pomiar ciśnienia tętniczego krwi,
            *

Badanie piersi (zakres zależny od wieku pacjentki),
            *

Badanie ginekologiczne połączone z pobraniem rozmazu
            cytologicznego (tam, gdzie to możliwe).

U kobiet z prawidłowymi cyklami miesiączkowymi, bez klinicznych
            objawów zaburzeń endokrynologicznych, nie ma uzasadnienia
            wykonywanie badań hormonalnych przed wdrożeniem antykoncepcji
            hormonalnej. W przypadku zaburzeń rytmu miesiaczkowego lub przy
            występowaniu objawów innych problemów endokrynologicznych przed
            rozpoczęciem stosowania antykoncepcji można rozważyć celowość
            przeprowadzenia badań hormonalnych.
            • kakens Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 11:25
              Czytaj uważniej,bo narazie jakbym mówiła do ściany.
              • Gość: bell Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.tktelekom.pl 27.11.08, 11:44
                Czytam uważnie i już wiem, że twój lekarz to ignorant. Nie bada
                piersi - źle, nie robi USG- bardzo źle, nie przeprowadza wywiadu -
                skandaliczne podejście do pacjenta. Tu się zgadzam. Ale nie zgadzam
                się, że przed przepisaniem antykoncepcji hormonalnej rutynowo należy
                zlecać badania hormonalne, morfologię, czy tzw. próby wątrobowe.
                Nie ma takiej potrzeby, a zatem gdy ktoś krytykuje lekarza właśnie
                za to, po prostu nie ma racji. I tyle.
                Już rozumiesz istotę problemu?
                • kakens Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 11:46
                  Tak, niezrozumienie, a w zasadzie to, że nie przedstawiłam całego obrazu
                  sytuacji, tylko "skrót myślowy" ;)
                • nomina Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 17:30
                  Czyżby? Bo - o ile pamiętam - schorzenia wątroby są przeciwwskazaniem do
                  stosowania leków, również hormonalnych, a przynajmniej do ostrożniejszego
                  dawkowania. Czyżbym coś przeoczyła?
                  • Gość: douro Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.08, 19:36
                    Owszem, przeoczyłaś. Schorzenia wątroby, to bardzo szerokie pojęcie;
                    przy jednych można stosować DTA, przy innych jest to
                    przeciwwskazane. Do tej drugiej grupy należą CIĘŻKIE schorzenia
                    wątroby: aktywne zapalenia, przebyta żółtaczka cholestatyczna,
                    gruczolak i rak wątroby, kamica żółciowa, ostra porfiria.
                    W populacji młodych kobiet, a więc tych najczęściej stosujących DTA,
                    są to bardzo rzadkie choroby i zwykle ich istnienie lub podejrzenie
                    ujawnia się podczas umiejętnie zebranego wywiadu. Co więcej, w wielu
                    przypadkach istnienia tych chorób wyniki funkcji wątroby pozostają
                    prawidłowe, a zatem proste "próby wątrobowe" będą tu nieprzydatne.
                    • Gość: sg Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 22:18
                      bell, masz stuprocentową rację. dzięki za to co napisałaś
        • Gość: lekarka Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:56
          A może chociaz jakiś układ krzepnięcia?Czy to też juz fanaberia?
          Potem tylko tabuny pacjentek z powikłaniami zakrzepowymi,ale tym już
          się ginekolog nie martwi.
          • Gość: gamay Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.08, 15:29
            Proszę przedstawić jakieś wiarygodne dane odnośnie tych "tabunów".
            Jeśli Pani w swojej praktyce zauważyła znaczny wzrost powikłań
            zakrzepowo-zatorowych u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną,
            proszę to odpowiednio opracować i opublikować w przyzwoitym
            periodyku medycznym. Bo takie paplanie nic nie wnosi, a na pewno nie
            ma nic wspólnego z rzeczową dyskusją.
    • mikolson_s Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 10:36
      Pomysł jest świetny, nie da się ukryć, że takie informacje w przypadku choroby
      naszej lub kogoś bliskiego są niesamowicie pomocne. Szukając ostatnio
      informacji o lekarzach natknąłem się natomiast na inny serwsis, prowadzony
      przez wrocławską firmę www.informacja-medyczna.pl

Natomiast w moim przekonaniu dalej brakuje miejsca w którym można byłoby
      zasięgnąć porady fachowców.
      • Gość: Martunia_82 Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.ha.pwr.wroc.pl 27.11.08, 11:06
        Portale w których ocenia się usługi lekarzy to świetny pomysł. Ja na pewno będę
        korzystać :) Na portalu informacja-medyczna prościej się ocenia i wyszukuje
        lekarzy, ale nie ma w nim jeszcze dużo komentarzy ,choć myślę że to kwestia czasu.
        • Gość: ósemka:) Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.koelner.pl 27.11.08, 11:38
          Jestem za i już korzystam. Szukałam dobrego chirurga szczękowego i ten portal pomógł mi podjąć decyzję, gdzie pójdę. Informacje od znajomych także były pomocne. Jednak jeżeli czyta się pozytywne reakcje ludzi dotyczące danego lekarza jest się pewnym swojej decyzji. Faktem jest jednak to, że są to oceny nie do końca obiektywne. Bo u danego lekarza było dobrze, a nie rewelacyjnie, mimo to ocena jest np. najwyższa.
          • Gość: andz Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: 78.8.142.* 27.11.08, 12:19
            też skorzystałam z portalu, szukałam ginekologa i szperałam na forum gazety i
            natknęłam się na ten portal, wybrałam wcale nie z samej góry i nie ze 100%
            pozytywnymi komentarzami, bo wydaje mi się że im więcej lekarz ma pacjentek i
            trzeba czekać miesiąc na wizytę tam robi się tłok i chcąc nie chcąc stajemy się
            towarem.
            Jestem bardzo zadowolona z wyboru, lekarz dobrze dba o mnie i dzidzie i przede
            wszystkim stara się odpowiedzieć na wszystkie moje pytania wyczerpująco i
            cierpliwie dlatego jestem wdzięczna ludziom którzy umieszczają swoje opinie w
            internecie, bo tak musiałabym się błąkać po gabinetach...
    • Gość: qwert O policjantach ranking zóbcie IP: *.acn.waw.pl 27.11.08, 12:53
      "Lekarze to najbardziej skorumpowane środowisko, więc nie dziwię się, że ta
      strona może ich irytować - mówi funkcjonariusz."

Skrajna bezczelność Policji... Najwięcej w łapę biorą policjanci :)
      • Gość: tyle w temacie Re: O policjantach ranking zóbcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:08
        Sam pajacu łamiesz prawo oskarżając kogoś bez konkretnych dowodów, a
        potem piszesz innym paragrafy. Może ty też jesteś złodziejem.
        • Gość: qwerty Re: O policjantach ranking zróbcie IP: *.acn.waw.pl 02.12.08, 12:30
          Kogo niby obrażam? Policję? Możesz sobie poszukać artykułu, badania gdzie są
          dane na temat skali łapówkarstwa w Polsce. Policja jest na pierwszym miejscu.
          Zresztą Policjant z artykułu dokładnie tak samo wyraża się o lekarzach.

"Pajacu" to możesz sobie do kolegów z komendy pisać. A słowa złodziej w tym
          kontekście w ogóle nie rozumiem. Z czego wnoszę, że chyba nie rozumiesz co to
          słowo oznacza...
    • Gość: semafor i bardzo dobrze, bo lekarze to "święte krowy"! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.08, 13:27
      a konowałów w tej profesji nie brakuje!
    • Gość: test Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.aster.pl 27.11.08, 15:09
      Bardzo duzo opinii jest spod tego samego adresu. NIe wiem w jaki
      sposob jest IP kodowane do tych literek.
    • confused.girl Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 15:14
      świetny pomysł. Na pewno nie raz skorzystam z portalu. Dlaczego mam w ciemno
      szukać lekarzy i wydawać przy tym majątek (bo nie oszukujmy się, jak chce się
      być dobrze leczonym to trzeba sie wykosztować :( ) skoro mogę wcześniej
      zasięgnąć opinii?
      A co do tego, że lekarze mogą wypisywać jedni an drugich bzdury? Cóż, zawsze
      jest takie ryzyko, ale takie internetowe opinie trzeba przepuścić przez "filtr",
      a nie ślepo wierzyć w słowo pisane ;)
    • nomina Kto się boi Internetu? 27.11.08, 17:44
      Nie zgadzam się z lekarzami krytykującymi takie rankingi. Sama prowadzę serwis
      poświęcony chorobom, które w naszej polityce zdrowotnej nie istnieją i które
      wielu lekarzy ignoruje (a są dość dramatyczne, również społecznie, w skutkach).
      Dzięki rankingom i poradom:
      - czas postawienia diagnozy skrócił się z 5-17 lat (sic!) do kilku-kilkunastu
      miesięcy,
      - pacjent jest poddawany znacznie mniejszej liczbie inwazyjnych i kosztownych
      badań (np. o co najmniej jedną niepotrzebną cystoskopię mniej, każda cystoskopia
      to jakieś 300 zł),
      - odwiedza co najmniej kilku lekarzy mniej i nie wykupuje leków, które nie są
      potrzebne w tej chorobie (nie ma to jak zapisywać pacjentowi antybiotyk z
      furaginem przy IC), a te, które są celowe przy schorzeniu, i tak są pełnopłatne.
      Dzięki tylko temu serwisowi NFZ oszczędza rocznie minimum kilkadziesiąt tysięcy
      (a myślę, że to dość skromne rachunki, niestety, nie mogę podać miarodajnych
      obliczeń).

Też miałam historię z pogróżkami ze strony lekarza, któremu nie podobało się, że
      jest źle oceniony. Zagroził sądem. Odparłam, że jeśli czuje się pokrzywdzony,
      jestem, rzecz jasna, gotowa na postępowanie sądowe, w końcu ponoszę
      odpowiedzialność za serwis, ale żeby miał świadomość, że powołam na świadków
      jego pacjentki, które mają do niego żal i ten żal jest skonkretyzowany w ich
      okaleczeniach, historiach choroby, dokumentacji itd. I groźby się skończyły.

Rankingów internetowych boją się tylko ci lekarze, z którymi pacjenci nie mają
      najlepszych wspomnień. Każdy rozsądny pacjent po przeczytaniu opinii będzie
      umiał oddzielić te rzeczowe od pseudoerystycznych pomówień, ponadto rzadko
      zdarza się, by pacjent sprawdził w jednym miejscu i poszedł w ciemno do lekarza.
      Poza tym - maksymalna liczba wpisów to kilkadziesiąt, no może ponad sto. A
      pacjentów jest więcej - bo każdy zadowolony pacjent poleci lekarza innym
      pacjentom, nawet jeśli ten ma na stronie tylko kilka ocen.

Zapominacie bowiem o marketingu szeptanym, drodzy lekarze, a tu już nie ma mowy
      o podszywce, chyba że żona lekarza uda ciotkę sąsiadki poszukującej lekarza
      pacjentki. Zapominacie, że Wasza sława lub niesława idzie za Wami - i przed
      Wami, i taki ranking niewielki ma na nią wpływ...
      • liton zagadka dla nominy 27.11.08, 18:08
        pacjent ŻĄDA leku, który pogorszy jego stan zdrowia
        ŻĄDA, ponieważ tak znalazł w internecie
        leku nie dostaje

jak sądzisz - jaką opinię wpisze na owej stronie?
        a) lekarz nie przepisał mi leku, który pogorszyłby mój stan zdrowia
        b) ten c*** złamany nie chciał mi nic przepisać, konował p*********, mi schorowanemu biednemu człowiekowi

z ciekawości:
        > serwis poświęcony chorobom, które w naszej polityce zdrowotnej nie istnieją i które
        > wielu lekarzy ignoruje (a są dość dramatyczne, również społecznie, w skutkach)

czego dotyczy owy serwis?
        • Gość: uk Re: zagadka dla nominy IP: *.nhs.uk 27.11.08, 18:57
          nie zadawaj takich trudnych zagadek!
        • exxon71 Re: zagadka dla nominy 27.11.08, 19:06
          > jak sądzisz - jaką opinię wpisze na owej stronie?
          > a) lekarz nie przepisał mi leku, który pogorszyłby mój stan zdrowia
          > b) ten c*** złamany nie chciał mi nic przepisać, konował
          p*********, mi schorow
          > anemu biednemu człowiekowi

Yyy... To ja może poproszę pół na pół.
        • nomina Re: zagadka dla nominy 27.11.08, 20:36
          Liton, uważasz, że sytuacja, w której pacjent ŻĄDA leku szkodzącego jego zdrowiu, bo znalazł informację w Internecie, że taki specyfik może mu pomóc - a lekarz nie potrafi mu spokojnie i rzeczowo wyjaśnić, dlaczego taki lek jest niewskazany i co proponuje w zamian - dobrze świadczy o lekarzu? Ludzie mają skłonności samobójcze, ale nie aż takie, żeby upierać się przy czymś, czego zagrożenie zostanie im odpowiednio wyjaśnione, i upierać się przy szkodzącym leku w sytuacji, gdy dostaną medykament odpowiedni dla ich choroby.

Ale:
          Jeśli np. pacjent z refluksem skarży się na problemy z gardłem, a lekarz stwierdza, że to nerwica i zapisuje psychotropy zamiast leku stosowanego w refluksie; jeżeli 13-letniej pacjentce z chlamydią skarżącej się na dolegliwości pęcherza zapisuje się wyłącznie antydepresanty, bo ma "nerwicę"; jeśli osobie z hiperalgezją i allodynią odmawia się leczenia przeciwbólowego, co jest nie tylko nieetyczne, ale niezgodne z prawem - to dziwisz się, że pacjenci dopominają się o leki? Jeżeli lekarz kłamie, że nic się nie da zrobić z daną chorobą, a pacjent ma w ręku plik artykułów - od wydruków z forum tematycznego po artykuły z czasopism medycznych - jasno określających, co jeszcze można zastosować - to niech lekarz nie oczekuje zrozumienia ze strony pacjenta.

Sama niejednokrotnie znalazłam leki stosowane na Zachodzie (u nas udaje się, że tych pacjentów nie ma, to i leczenia nie ma) - i lekarze, którym wystawiłabym wysoką ocenę w takim rankingu, jeśli uważali, że w moim przypadku nie są one dobrym pomysłem, obszernie, spokojnie i życzliwie wyjaśniali mi, w czym one mogą mi zaszkodzić, na czym polega niepewność powodzenia terapii itd. Po takiej rozmowie żaden normalny pacjent nie użyłby słów z Twojego podpunktu b. Poza tym - pacjent używający takiego słownictwa z marszu jest niewiarygodny. Powiedz, uwierzyłbyś, że lekarz jest niewarty odwiedzenia na podstawie TAKIEJ wypowiedzi?
          • Gość: pediatra Re: zagadka dla nominy IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 27.11.08, 21:58
            A skąd 13 latka ma chlamydie??? To sprawa dla prokuratora!
          • liton Re: zagadka dla nominy 28.11.08, 07:10
            > z nie potrafi mu spokojnie i rzeczowo wyjaśnić, dlaczego taki lek jest niewskaz
            > any i co proponuje w zamian - dobrze świadczy o lekarzu?

KIEDY ma to zrobić? 10 minut na pacjenta (lub mniej!) to śmieszna ilość, która niekiedy nie starcza na sam wywiad, a gdzie zbadanie, papierologia i informowanie pacjenta o chorobie i lekach.. małe masz pojęcie o pracy lekarza, oj małe..

Ps. dalej nie usłyszałem, cóż to za choroby na tym portalu są ignorowane przez lekarzy.. konkrety proszę
            Ps2. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=87767068&a=87805745
        • Gość: gosc Re: zagadka dla nominy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 22:24
          zgadzam się, ludzie leczą choroby drogą internetową, baby wymieniają się z
          doznań wenerycznych schorzeń i jeszcze jazgoczą przy tym "to normalne u kobiet,
          każda to ma" takie podejście prowadzi do patologii i rozprzestrzeniania się
          choróbsk, które nieleczone sa tragiczne w skutkach. Oprócz wymiany informacji-
          co dostaniemy bez recepty a jaki lek można zastąpić innym-dowiadujemy się jak
          zlikwidować objawy zakażenia grzybicznego(sic!) kupując tabletki bez recepty
          "niwelujące przykry zapach" producent nabija kabzę a idiotki uważają się za
          "specjalistki"
        • Gość: dr Kilder odpowiedź dla Litona IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.08, 12:16
          Pytanie kierujesz do nominy, ale robisz to na publicznym forum, więc
          odpowiem Ci. Jako że internet daje mi taką możliwość :)

> jak sądzisz - jaką opinię wpisze na owej stronie?
          > a) lekarz nie przepisał mi leku, który pogorszyłby mój stan zdrowia
          > b) ten c*** złamany nie chciał mi nic przepisać, konował
          > p*********, mi schorowanemu biednemu człowiekowi

Pacjent wpisze opinię (b). I co z tego ? Będzie to jeden z kilku,
          kilkunastu lub kilkudziesięciu wpisów o lekarzu X. Jakiś internauta
          przeczta ten wpis, przeczyta inne wpisy. I sam podejmie decyzję czy
          iść do tego lekarza. Wola i prawo pacjenta.

Zwróć uwagę na to co pisze nomina:

"Każdy rozsądny pacjent po przeczytaniu opinii będzie
          umiał oddzielić te rzeczowe od pseudoerystycznych pomówień."

I to jest sens działania tego portalu.
    • Gość: r0b0l nareszcie jakis bat na panów życia i śmierci? IP: *.e-wro.net.pl 27.11.08, 18:21
    • gonzales.wroclaw Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 22:19
      Skoro lekarze doprowadzili do tego, że w powszechnym odbiorze świadczą normalne usługi rynkowe (a jest to argument przy wszelkich dyskusjach o podwyżkach płac dla lekarzy), to muszą liczyć się z tym, że będą oceniani tak jak każdy inny podmiot rynkowy, na przykład sklep z majtkami.
      • Gość: douro Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.08, 22:54
        Po pierwsze - kompetencje lekarza może ocenić zwykle tylko inny
        lekarz; przeciętny pacjent ma znikome pojęcie w sprawach stricte
        medycznych, co oczywiście nie musi przeszkadzać w ocenie kultury
        osobistej lekarza, czy jego podejścia do pacjenta, zaangażowania w
        procesie diagnostycznym, czy leczniczym.
        A po wtóre - jakoś nie widziałem rankingów sklepów z majtkami, w
        przeciwieństwie do rankingów lekarzy tworzonych przez dyletantów.
        • gonzales.wroclaw Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 27.11.08, 23:22
          Gość portalu: douro napisał(a):

> Po pierwsze - kompetencje lekarza może ocenić zwykle tylko inny
          > lekarz;

Powyższe stwierdzenie to wspaniały wytrych, którym od lat lekarze starają się zamknąć usta nazbyt dociekliwym i krytycznym pacjentom.

przeciętny pacjent ma znikome pojęcie w sprawach stricte
          > medycznych,

Tymczasem często jest tak, że przeciętny pacjent jest w stanie dostrzec rzeczy, których nie dostrzegł jaśnie pan lekarz.

co oczywiście nie musi przeszkadzać w ocenie kultury
          > osobistej lekarza, czy jego podejścia do pacjenta, zaangażowania w
          > procesie diagnostycznym, czy leczniczym.

I między innymi ocenie tych czynników,służy komentowany ranking.

> A po wtóre - jakoś nie widziałem rankingów sklepów z majtkami,

www.pinia.pl/
          w
          > przeciwieństwie do rankingów lekarzy tworzonych przez dyletantów.

I o tych dyletantów chyba się rozchodzi w tej całej sprawie. Oto pacjenci, zamiast zachować pokorę wobec panów lekarzy ośmielają się ich krytykować i to w sposób publiczny.
    • Gość: guzik Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.magma-net.pl 28.11.08, 10:49
      Drodzy pacjenci! Oceniajcie sobie lekarzy, ale liczcie się z tym, że będzie ich
      niestety coraz mniej. Widzicie w głównej mierze lekarze nie wyjeżdżają z Polski
      dla pieniędzy tylko dla całkowicie innej kultury pracy podejścia do pacjenta i
      odwrotnie. Dlaczego tak uczepiliście się lekarzy mówiąc, że to tak
      odpowiedzialny zawód? Przecież lekarze weterynarii, mechanicy czy budowlańcy
      mają nie mniej odpowiedzialną pracę. Ostatnio było tak głośno jak zawalił się
      dach basenu i zginęli ludzie przez złe obliczenia inżynierów. Dlaczego na
      politechnice nie mają tak jak my lekarskiego tak oni np budowlanego (pewnie
      brzmi to śmiesznie) egzaminu państwowego? Na każdym kroku Państwo sprawdza naszą
      wiedzę. Dlaczego jeszcze Wy to robicie? Nie spotkałem się ze stroną
      dobra-ksiegowa.pl albo uczciwy-mechanik.pl czy madry-nauczyciel.pl (mam duży
      szacunek do każdego zawodu), gdzie żongluje się imionami i nazwiskami. W moim
      mniemaniu to trochę dyskryminacja tak prześwietlać na każdym kroku lekarzy i
      drodzy Państwo upewnia mnie, żeby stąd wyjechać. Nie chce tu nikogo straszyć ale
      statystyki są alarmujące, bo za 5-10 lat jak obecni lekarze odejdę na emeryturę,
      będzie gigantyczna luka wśród personelu lekarskiego. Pozostanie jeden dziadek
      lekarzyna, którego będziecie mogli oceniać. Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: uk Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.nhs.uk 28.11.08, 10:59
        nic dodac, nic ujac.
      • Gość: sryj Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 22:32
        tak, dokładnie to samo dotyczy nauczycieli, pewnego dnia obudzicie się z ręką w
        nocniku i przestaniecie bredzić z zazdrości jak to wszyscy "na zmywak"
        wyjeżdżają, zobaczycie, ze nikogo oprócz tępaków nie znających żadnego obcego
        języka i kaleczącego nawet mowę rodzimą, notabene jedyną znajomą- tutaj nie ma...
    • jerzy.n19 Skandal - nie strona. 29.11.08, 09:07
      Przecież lekarz, to panisko!
      Jestem mężczyzną, a miałem okazję zauważyć, jak niektórzy lekarze
      odnoszą się - zwłaszcza do pacjentek.
      A teraz co? Obsmaruje go taka na stronie - i jakim prawem? Przecież
      jemu wolno!
      • Gość: zxdgn Re: Skandal - nie strona. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 22:29
        jeśli pacjentka jest mądra to zwróci lekarzowi uwagę na niestosowne zachowanie.
        nie wolno bronić tych, co szczekają innym za plecami nie mówiąc nic w twarz
        bezpośrednio.
    • dosad Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 02.12.08, 11:22
      Mam bardzo mieszane odczucia co do tej strony. Byłam wielokrotnie
      pacjentką różnych lekarzy i generalnie nie spotkałam takich, którzy
      budziliby moje skrajnie negatywne odczucia.U lekarza cenie przede
      wszystkim kompetencję i uczciwość, przyzwoitość a wysoka kultura
      byłaby pożądanym dodatkiem. Tak jak w kazdym środowisku i wśród
      lekarzy są ludzie różni. Pacjent nie do konca jest kompetentny, aby
      dokonywac ocen lekarza, szczególnie pod względem merytorycznym. Sa
      przeciez przypadki nie do wyleczenia, są w medycynie sytuacje nie
      do przewidzenia. Najlepsi lekarze tez nie sa cudotwórcami. Czasami
      występuja nieprzewidziane czy trudne do przewidzenia komplikacje.
      Pacjenci i ich rodziny sa skłonni najczęściej winic lekarzy, często
      niesprawiedliwie i wtedy rodzi się chęć zemsty, sprawy sa
      nagłaśniane, angażuje sie do tego media, publicznie oskarza - burzy
      sie w ten sposób, często zbyt pochopnie zaufanie do lekarzy, które
      jest wartościa niezbędną w relacjach pacjent-lekarz. Dla dobra nas
      wszystkich nie powinno sie tego robic. A jesli do tego jeszcze
      wtrącaja się politycy rzucający sie jak sępy , żeby cos ugrac dla
      siebie przy okazji(patrz przykład Ziobry i CBA, PIS), to prowokuje
      sie straszliwa krzywde i niejednemu lekarzowi i pacjentom(Patrz :
      dramatyczny spadek przeszczepów, paraliżujący lęk u lekarzy).
      Jeżeli natomiast zdarzy sie ewidentny przypadek winy lekarza, czy
      chamstwo w stosunku do pacjenta to bezwzględnie powinno zgłaszac
      takie przypadki, ale odpowiednim instytucjom bez specjalnego
      nagłaśniania - dla dobra wspólnego!Natomiast nie od rzeczy jest
      podziękowanie lekarzowi, nawet w mediach, za dobra opieke lekarska
      czy wyleczenie.
      • confused.girl Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 02.12.08, 13:54
        czyli z tego co napisałaś wynika, ze o lekarzach lepiej źle nie mówić, ale
        dobrze to już można? Ba, wręcz trzeba ;)
        nie widzę nic złego w takich serwisach. Dla Ciebie kultura osobista jest
        dodatkiem, dla innych priorytetem. Ty przeglądając komentarze zwrócisz uwagę na
        coś innego, ja na coś innego, a Janek Kowalski będzie miał jeszcze inne
        kryterium wyboru lekarza ;) Jeszcze tylko nawiązując do "zgłaszania zażaleń do
        specjalnych instytucji". Wiesz, że te instytucje tez tworzą lekarze? To co to za
        nadzór środowiska skoro nie sprawuje go niezależny organ?
    • leo-art Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu 17.12.08, 18:59
      Dobry ten policjant... Najbardziej skorumpowane środowisko to policjanci, a przede wszystkim urzędnicy, posłowie, itp. Lekarze przynajmniej robią coś pożytecznego, a wymienieni wyżej? Raczej tylko dowalają społeczeństwu, i za to kary żadnej na nich nie ma. Kto kontroluje policję? Robi co chce, ostatnio zakuła lekarkę, która zgodnie z prawem i przyzwoitością nie pobrała krwi od delikwenta. Te psiska jak paniska, nadużywają naszej cierpliwości. Nic dziwnego że z roku na rok coraz więcej osób chce ich przejechać :))) przy kontroli. Jakoś ich nie szanują, ciekawe za co.
      • Gość: ja Re: Lekarze rankingowani na wrocławskim portalu IP: *.40.235.197.sub.mbb.three.co.uk 25.01.09, 21:35
        bardzo lubie to forum www.znanylekarz.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka