02.12.03, 22:38
Nawet zasuwać na piechotę, nie zapłacę!
Pojadę sobie do Galerii albo gdziekolwiek indziej, gdzie jest za darmo.
Bantytyzmu nie będę opłacał. Namawiam Wszystkich już teraz do bojkotu.
Najlepsza odpowiedź mieszkańców na idiotyczne przepisy to brak wpływów z
parkowania albo ich drastyczny spadek.
Obserwuj wątek
    • Gość: sotler Komentarz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 13:00
      Jeszcze trochę a strefa parkowania obejmie całe miasto. Wykonuję usługi -
      czyszczenie dywanów , od momentu wprowadzenia nowej strefy nie będzie mi sie
      opłaacało wykonywać tej roboty - bo nikt z usługobiorców nie opłaci mi
      parkowania. Jestem pewien ,że stracą na tym także wlaściciele lokalów w całym
      sektorze, tak jak stracili właściciele straganów przy ulicy Jastrzębiej gdy
      wprowadzono płatny parking. Tak niech zacierają ręce właściciele
      Hipermarkietów - to dla nich ta ustawa , to im napędzają
      klientów "Włodarze" naszego grodu.Płakać się chce co "CI" panowie wyczyniają.
      Ja ze swojej strony deklaruję, że nie dam im zarobić, będę chodził na
      dłuuuugie spacery - doda mi to zdrowia a przy okazji nie dam zarobić drugiemu
      zdziercy którym jest Narodowy Fundusz Zdrowia.
      • woo-cash A ja jak zawsze pod prąd ;-) 03.12.03, 22:14
        Gość portalu: sotler napisał(a):
        > Hipermarkietów - to dla nich ta ustawa , to im napędzają

Uchwała. To uchwała, nie ustawa.

> klientów "Włodarze" naszego grodu.Płakać się chce co "CI" panowie wyczyniają.
        > Ja ze swojej strony deklaruję, że nie dam im zarobić, będę chodził na
        > dłuuuugie spacery - doda mi to zdrowia a przy okazji nie dam zarobić drugiemu
        > zdziercy którym jest Narodowy Fundusz Zdrowia.

Od samego początku bardzo się cieszyłem, kiedy okazało się, że miasto nie może
        zdzierać z mieszkańców za parkingi od początku grudnia. Wydawało mi się, że oto
        wreszcie obniżył ktoś podatki.

Ale oto oczy mi się otworzyły, czytając Wasze posty! Jestem absolutnie za
        wysokimi opłatami parkingowymi!! Skoro coraz więcej osób deklaruje, że zostawi
        swoje samochody pod domem, wybierając się pieszo, to ja popieram w ciemno
        wszystkie kolejne podwyżki za parkowanie!

Przecież podwyżka cen ma nie tylko na celu zwiększenie wpływów do kasy miasta.
        Przypuszczam nawet, że tak naprawdę to nie jest wcale główny cel. Chodzi
        właśnie o odkorkowanie centrum. No i oszczędności: mniejsze ścieranie
        nawierzchni w centrum, chodzenie pieszo (względnie przesiadka na rower) to
        poprawa zdrowia, poprawa zdrowia to mniejsze wydatki na leczenie, mniej
        wypadków... Itd. Itp.

Po raz kolejny okazuje się, że kapitalizm jest wielki! Jak nie można inaczej
        czegoś wyegzekwować, to trzeba bić po kieszeni.

Jedyne czemu stanowczo nadal się przeciwstawiam, to ulgowe abonamenty dla
        radnych. Bidulki, nie stać ich. ;-)

Pozdrawiam i życzę udanych spacerów,
        Woo.
        • marcin_wrc Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) 03.12.03, 22:24
          woo-cash napisał:

> Od samego początku bardzo się cieszyłem, kiedy okazało się, że miasto nie
          może
          > zdzierać z mieszkańców za parkingi od początku grudnia. Wydawało mi się, że
          oto

Zaloze sie ze nie masz samochodu. Pomysl tylko, ze moze kiedys bedziesz mial.

> Skoro coraz więcej osób deklaruje, że zostawi
          > swoje samochody pod domem, wybierając się pieszo, to ja popieram w ciemno
          > wszystkie kolejne podwyżki za parkowanie!

Czytaj uwaznie! Ja wcale nie zostawie samochodu pod domem. Ja bede jezdzil po
          calym centrum zeby parkowac poza strefami! Korki przez to beda jeszcze wieksze!
          Gdyby parkowanie bylo tansze zaparkowalbym i przejechal tylko przez czesc
          scislego centrum miasta. Podwyzka na pewno nie odkorkuje miasta, bo po
          miejscach parkingowych i tak nie da sie jezdzic - wystaczy ze beda zastawione w
          15%.

>
          > Przecież podwyżka cen ma nie tylko na celu zwiększenie wpływów do kasy
          miasta.
          > Przypuszczam nawet, że tak naprawdę to nie jest wcale główny cel. Chodzi
          > właśnie o odkorkowanie centrum. No i oszczędności: mniejsze ścieranie
          > nawierzchni w centrum, chodzenie pieszo (względnie przesiadka na rower) to
          > poprawa zdrowia, poprawa zdrowia to mniejsze wydatki na leczenie, mniej
          > wypadków... Itd. Itp.
          >
          > Po raz kolejny okazuje się, że kapitalizm jest wielki! Jak nie można inaczej
          > czegoś wyegzekwować, to trzeba bić po kieszeni.
          >
          > Jedyne czemu stanowczo nadal się przeciwstawiam, to ulgowe abonamenty dla
          > radnych. Bidulki, nie stać ich. ;-)
          >
          > Pozdrawiam i życzę udanych spacerów,
          > Woo.
          >
          • woo-cash Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) 03.12.03, 22:41
            marcin_wrc napisał:

> Zaloze sie ze nie masz samochodu. Pomysl tylko, ze moze kiedys bedziesz mial.

Samochodu nie mam, ale dość często korzystam. Z umiarem. Czy wiesz, że 3/4
            podróży w mieście ma poniżej 5km? Czy wiesz, że szybciej można te odcinki
            pokonać na rowerze niż samochodem? :-)

> Czytaj uwaznie! Ja wcale nie zostawie samochodu pod domem. Ja bede jezdzil po
            > calym centrum zeby parkowac poza strefami! Korki przez to beda jeszcze
            wieksze!

I tak aż Ci się znudzi. ;-)

> Gdyby parkowanie bylo tansze zaparkowalbym i przejechal tylko przez czesc
            > scislego centrum miasta. Podwyzka na pewno nie odkorkuje miasta, bo po
            > miejscach parkingowych i tak nie da sie jezdzic - wystaczy ze beda zastawione

Pażiwim, uwidim... ;-))

Pozdrawiam, życząc dużo cierpliwości i silnych nerwów,
            Woo.
            • drom75 Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) 04.12.03, 09:18
              > Samochodu nie mam, ale dość często korzystam. Z umiarem. Czy wiesz, że 3/4
              > podróży w mieście ma poniżej 5km? Czy wiesz, że szybciej można te odcinki
              > pokonać na rowerze niż samochodem? :-)

no jasne ... najlepiej zreszta sie jezdzi na rowerze w deszcz pod krawatem i z
              dwoma teczkami dokumentow w reku. tak samo komfortowa jest wycieczka z kartonem
              papieru lub inna mniejsza lub duza przesylka; sa tacy ktorym najwygodniej jest
              o 6 rano odwiezdz na rowerze dwojke dzieci do szkoly i tacy co na piechote
              pojda do biura zeby pobrac rower sluzbowy i objezdzic klientow w calym
              miescie ;-P
              woo - opanuj sie czlowieku - ludzie pracuja !
              • woo-cash Dlaczego... 04.12.03, 10:42
                ...ludzie w Polsce poświęcają tyle energii argumentom, przekonującym, iż "to
                się nie może udać"? Dlaczego to co się udaje w wielu miastach na świecie u nas
                nie ma racji bytu? Przecież wiesz, że wszystkie Twoje argumenty można dość
                łatwo obalić. Sam jesteś w stanie to zrobić, więc ja tego nie będę pisać.

Dla mnie EOT.

Pozdrawiam,
                Woo.
              • woo-cash Ludzie pracują... 04.12.03, 10:48
                Acha! Naprawdę ostatnie zdanie z mojej strony.

Moja mama ma... no, powidzmy... około 50-ki, pracuje w banku i CODZIENNIE, bez
                względu na pogodę, dojeżdża 8 km do pracy, przez cały Wrocław.
                Wystarczy chcieć.

No, to już naprawdę na tyle. Pozdrawiam. :-)
                Woo.
        • Gość: kotbehemot Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 22:30
          jasne ze opłaty muszą byc, wczoraj próbowałem zaparkowac w centrum to był
          horror...

a jesli chodzi o radnych.. dostali pewien kredyt ZAUFANIA SPOŁECZNEGO czy nie
          powinni przez to być uprzywilejowani?
          • woo-cash Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) 03.12.03, 22:47
            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> a jesli chodzi o radnych.. dostali pewien kredyt ZAUFANIA SPOŁECZNEGO czy nie
            > powinni przez to być uprzywilejowani?

Nie, nie sądzę. Przykład idzie z góry. Jak zamierzają przekonać ludzi, iż
            trzeba zaciskać pasa (mniejsze wydatki budżetowe, wyższe podatki, łatanie
            dziury itd.), skoro sami sobie ulgi przyznają?

Dla nich to są grosze w ich diecie. Dla całej masy ludzi jest to poważna
            pozycja w wydatkach. Jestem skłonny uznać argumanty osób, które piszą, że muszą
            odwieźć dziecko do przedszkola i być przed 7 w pracy. Po części mogę przyjąć
            argumenty osób, które dojeżdżają spoza Wrocławia, choć Ci już mogą zaparkować
            poza centrum i dojechać komunikacją. Ale radni? Z jakiej paki?

To, że otrzymali kredyt zaufania IMHO nie oznacza, iż muszą go natychmiast
            zawieść! Oczekiwanie społeczne jest w większości jednak takie, że radni powinni
            płacić tak, jak reszta obywateli pracujących w centrum miasta. I ja się z tą
            tezą zgadzam. Jak ktoś mówi o zaciskaniu pasa, to nich zacznie od siebie.

Pozdrawiam,
            Woo.
            • Gość: kotbehemot Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 22:53
              chciałem tylko zaznaczyć ze sprawa nie jest czarno-biała, moim zdaniem
              należałoby sie zastanowic czy WOGOLE takie przekładanie z kieszeni do kieszeni
              ma sens? Czy radny parkuje auto urzędowe czy swoje własne? Czy uzywa go do
              pracy czy dla własnych potrzeb. Nie potrafię powiedziec czy powinni płacic
              mniej czy tyle samo, raczej skłaniam sie ku temu zeby płacili tyle samo-im cos
              jest prostsze tym lepiej działa...
              ale to nie jest czarno-białe

pozdr:)
              • akm Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) 03.12.03, 23:02
                Jakie przekładanie z kieszeni do kieszeni?
                O ile wiem, radnym nie przysługuje samochód służbowy, jeżeli dojeżdżają na
                posiedzenia samochodem, to prywatnym.
                • kot_b Re: A ja jak zawsze pod prąd ;-) 03.12.03, 23:23
                  nie wiedziałem dlatego pytałem. Miałem na mysli taką sytuacje ze lepiej zeby
                  mieli parkowanie za darmo i odpisac im 160zł z pensji ale teraz widze ze to co
                  pomyslalem było głupie więc odwołuje:|
          • woo-cash Bilety MPK 03.12.03, 23:47

Acha! Chciałem jeszcze nieśmialo zauważyć, że radni mają również prawo do
            bezpłatnych przejazdów MPK. Dlaczego z tego prawa nie korzystają równie
            gorliwie, jak z tańszych abonamentów parkingowych? Wszak tylko 2 przejazdy
            dziennie (każdy po 2 zł) to w ciągu miesiąca już około 120 zł. Wniosek:
            oszczędności na komunikacji miejskiej mają jeszcze większe, niż na opłatach
            abonamentowych za parkowanie. A chyba jednak, szczególnie w kontekście podwyżek
            za opłaty parkingowe, mniej by to bulwersowało. :-)

Pozdrawiam,
            Woo.
          • Gość: STrup Zaufanie społeczne a przywileje IP: *.chem.uni.wroc.pl 04.12.03, 09:47

> jasne ze opłaty muszą byc, wczoraj próbowałem zaparkowac w centrum to był
            > horror...
            >

Radni nie zostali przeze mnie wybrani po to, żeby mieli JAKIEKOLWIEK
            przywileje. A nawet przeciwnie: mają sie w pocie czoła zajmować sprawami
            publicznymi.
            Nie zgadzam się, jako wyborca, na żadna formę przywilejów dla władzy, bo to
            prowadzi jedynie do patologii.
            A mówiąc najprościej (różni ludzie czytają te posty, he, he): jeśli radni sami
            będą mieli płacic tyle ile obecnie planują, to z pewnościa te stawki obniżą. A
            jeśli im zostawimy abonament za symboliczną cenę, to jakiż mają interes choćby
            sie zastanawiać nad zasadnościa tej kalkulacji?
    • Gość: JMK Komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 21:08
      Juz od dawna nic nie kupuje w centrum .Ja i wszyscy moi znajomi jezdzimy do
      hipermarketow mimo ze nawet dalej ale nie musimy sie martwic o parking .
      Dziwie sie kupcom Ze tak latwo dali sie wykolegowac nie dosc ze pazernemu
      fiskusowi to jeszcze miastu.
    • woo-cash ZOO 03.12.03, 22:01
      No niestety, na opłaty parkingowe przy ZOO to sobie kierowcy sami zapracowali.
      Straż Miejska nie nadążała z upomnieniami w weekendy, kiedy kierowcy parkowali
      na ścieżkach dla rowerów. Widocznie innego sposobu na nipokornych kierowców
      nikt nie znalazł, jak bicie ich po kieszeni.

Pozdrawiam,
      Woo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka