patrice7 29.06.09, 20:50 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6769027,Pionierskie_odkrycie_w_Szwecji__Cesarka_moze_zmienic.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyx27 Re: Cesarka zmienia DNA 29.06.09, 20:55 Cesarka zmienia DNA ... chyba w mózgach naukowców. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Cesarka zmienia DNA 29.06.09, 21:09 Nie wierzę. Dziennikarska kaczka, albo jakieś straszne pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: Cesarka zmienia DNA 29.06.09, 21:46 Adaś się urodził przez planowane CC ze względu na mój stan zdrowia. Słyszałam już różne rewelacje na temat CC - np że dzieci po CC są bardziej narażone na dysleksję i ADHD! Kiedy jednak poprosiłam piszą cą o tym na forum panią położną o konkrety tzn źródła na podstawie których pisała to co pisała nie odpisała na mój mail. Myślę, że te badania na tak małej ilości przypadków trudno uznać za rzetelne - moim zdaniem nie jest to reprezentatywna ilość i już. majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Cesarka zmienia DNA 29.06.09, 21:58 dokłądnie.Rozbrajają mnie takie artykuły strasznie... Odpowiedz Link Zgłoś
novalee2 Re: Cesarka zmienia DNA 30.06.09, 00:06 Dziewczyny, DNA swoja droga, pojecia nie mam czy to jest mozliwe, wiec nie bede komentowac rewelacji. Czy nie wydaje Wam sie jednak, ze z jakiegos powodu natura nakazala nam rodzic dolem i w taki wlasnie sposob? W trakcie porodu naturalnego to DZIECKO wysyla sygnal, ze jest gotowe, to ono inicjuje akcje porodowa. Stres dziecka jest kontrolowany przez hormony, ktore dzialaja w skoordynowany sposob. Przy planowanej cesarce nie ma zadnych hormonow, dziecko zadnych sygnalow nie wysyla a stres musi byc dla niego kosmiczny. Ja nie wiem czy to powoduje ADHD czy astme, czy cos w ogole powoduje... Nie wydaje mi sie jednak, zeby bylo dla dziecka obojetne. Oczywiste jest, ze cesarka przy ratowaniu zycia dziecka jest poza ocena... Odpowiedz Link Zgłoś
novalee2 Re: Cesarka zmienia DNA 30.06.09, 00:08 PS Wszyscy lekarze i naukowcy, z którymi miałam do czynienia uważają cesarkę na życzenie za niekorzystną, z tych właśnie powodów przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Cesarka zmienia DNA 30.06.09, 01:12 novalee2, ja miałam cc nie na życzenie, a po 13h porodu. Po całej nocy i łażeniu po scianach z bólu, zażądałam cc. I dzięki Bogu! Ja jestem jak najbardziej za cc, ale nie planowanej na konkretny dzień, tylko zrobionej po tym, jak poród rozpocznie sie naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: Cesarka zmienia DNA 30.06.09, 11:39 > Oczywiste jest, ze cesarka przy ratowaniu zycia dziecka jest poza ocena... Dodałabym też CC ze wskazań medycznych ze względu na zdrowie i zycie matki. Ja, gdyby nie planowane CC, byłabym dziś prawie na 100 % osobą niewidomą. majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
melixsa Re: Cesarka zmienia DNA 01.07.09, 13:17 Cesarka jest o wiele mniejszym stresem dl dziecka, niż PR. Niektóre maluchy przesypiają cały zabieg :) Ja miałam cc, ale po tym jak kroplówka rozmyła mi skurcze i ciemno przed oczami się zrobiło;/ Odpowiedz Link Zgłoś