kokoszka1981 Re: Jak sie mieszka we Wrocku? 06.07.04, 09:51 Wrocek jest debeściarski kokokoko Odpowiedz Link Zgłoś
dzenifer Re: Jak sie mieszka we Wrocku? SUPER 08.07.04, 21:52 Teraz nie mieszkam w tym cudownym miescie i bardzo mi go brakuje. Klimaty w okolicach ryneczku, spacerki po parkach, nad odra... POLECAM. jest tu wiele ciekawych miejsc, tu nigdy nie jest nudno, zawsze cos sie dzieje. jak tylko bede mogla to wracam!!!! oczywiscie, kazdy urlop spedzam tutaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steskniona Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.8.194.203.acc04-kent-syd.comindico.com.au 13.07.04, 14:44 we wroclawiu spedzilam chyba 6 najpiekniejszych lat swojego zycia.....opuscilam to kochane miasto 3, 5 roku temu. mieszkam teraz ponad 20 000 km od wroclawia i ciagle czuje jego wyjatkowa, niepowtarzalna atmosfere... tesknie....jak ogladam zdjecia i czytam o wroclawiu to ciarki mi przechodza po plecach i lza sie w oku kreci. wiem jedno , jeszcze tam wroce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Maciejewski Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.04, 00:52 Jestem wrocławianinem od prawie pół wieku. Za PRL-u nie podobał mi się. Był szary, brudny, zaniedbany, smutny. Nawet wiosna była smutna, a zima szara, bo śnieg natychmiast szarzał. Nigdy nie myślałem, że to może się zmienić. Nagle w latach 90. zacząłem dostrzegać przemianę. Stał sie kolorowy, radosny, przyjazny. Nawet jesienie są kolorowe. Dziś, jestem w tym mieście zakochany, a mam na rozkładzie większość ważniejszych miast w Europie. Nawet moi włoscy przyjaciele z Werony, którzy w pobliżu mają Wenecję Mediolan, Florencję czy Rzym, nie mówiąc o samej Weronie, byli tu już pięć razy i z przyjemnościa wracają, tym bardziej, że ciągle trafiają na coś nowego. Jest zatem zakątek historyczny (Ostrów Tumski), rekreacyjny - Park Szczytnicki z Pergolą, kościółkiem drewnianym i Ogrodem Japońskim, Zoo, a wreszcie piękny Rynek z mnóstwem lokali, z których możemy byc dumni. I Odra, a jak zamontują iluminacje, to dopiero będzie pięknie, niech Mediolan pęknie. Marian Maciejewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łosiu Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: 212.160.143.* 19.07.04, 17:49 We Wrocku mieszka sie świetnie; ludzie spox; kluby, puby, itp. , rynek chyba najladniejszy w Polsce, Ostrow Tumski-ekstra (i to nic ze tyle tam ksiezy i pingwinow biega-z niektorymi mozna nawet pogadac), jest tez wiele innych atrakcji i wciaz powstaja nowe(albo stare sie odnawia i uruchamia), ale jakby ktos mial wynajmowac mieszkanie na piwnej 13 lub 15-na dluzej niz rok (wlascicielem jest pewien dentysta) to odradzam. Ale tak to jest git ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:19 Nie mieszkam na stale, ale czesto bywam. Polecam do zycia Lesnice, dzielnice Wroclawia przy wyjezdzie na Legnice Odpowiedz Link Zgłoś
jekosz Re: Jak sie mieszka we Wrocku? 20.07.04, 14:59 Wrocław w pigułce - spostrzeżenia przybysza, który osiadł w tym mieście: - ładne centrum kontrastuje z blokowiskami - sympatyczni ludzie - o pracę łatwiej niż w innych miejscowościach na Dolnym Śląsku - koszty życia zbliżone do Krakowa czy Poznania, drożej niż w Łodzi - cały tranzyt wali przez miasto, bo na obwodnicę przezd 2008 nie ma co liczyć - tragicznie działająca komunikacja miejska (preferuje bilety jednorazowe zamiast miesięcznych, niepunktualna, brak uprzywilejowania w ruchu, no i najlepsze - przesiadając się z jednego wagonu tramwaju do drugiego musisz skasować bilet!) - obok snobistycznych sklepów (np. Galeria Dominikańska) czy lokali (np. La Scala) można spotkać relkity tamtej epoki (Feniks, bar Miś) - dużo supermarketów i niedobór basenów czy aquaparków - wieczne remonty dróg, a nowo wyremontowane drogi w szybkim tempie do poprawki - miasto ma masę kasy na organizację imprez kulturalnych i jednocześnie jedne z najgorszych warunków w szpitalach w kraju - dużo knajpek, - coraz więcej turystów - beznadziejna woda w kranach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: 213.25.93.* 21.07.04, 14:11 duszno, brudno, tramwaje jezdza chyba z przyzwyczajenia, punktualnosc to generalnie pojecie nieznane. to nie jest moje ulubione miasto-mieszkalam tu 4 lata. za to poznan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: jak ja tesknie za Wrockiem !!! ughh ... IP: 194.238.70.* 22.07.04, 11:51 napiszcie jaka jest pogoda, cokolwiek co sie dzieje obecnie. please ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt Re: jak ja tesknie za Wrockiem !!! ughh ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 11:56 www.wirtualny.wroclaw.pl/pogoda/ pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marszal Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.08.04, 21:58 Prace mam taka ze jezdze po calej Polsce. Widzialem kazde miasto powyzej 200 tys mieszkancow i powiem ze nie widzialem takiego cudownego jak Wroclaw. Tu jest niepowtarzalny klimat. Tu sa fajni ludzie, tu nie ma strachu, jest super. Zapraszamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:14 Masz rację.Niezadowolonych przenieśmy na 1 dzień do Warszawy i szybko zmienią zdanie.Jestem emigrantką ze stolicy więc wiem co piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan lepiej nie wysyłać ich do Wawy bo jeszcze zostaną IP: 217.11.142.* 13.08.04, 17:48 > Masz rację.Niezadowolonych przenieśmy na 1 dzień do Warszawy i szybko zmienią > zdanie.Jestem emigrantką ze stolicy więc wiem co piszę. No to muszisz uważać, żeby im się nie spodobało hehe. Ja od 4 lat siedze w Wawie zamieniając Bartoszowice na Służew i jakoś nie widze możliwosci powrotu. Nie tylko z powodu pracy [czy raczej jej braku we Wrocku] tylko dlatego, ze Wawa mi odpowiada. Ludziska zresztą też. Mam paru znajomych, którzy byli spoza Wrocławia, przyjechali tu na studia ale od połowy lat 90 zamienili Breslau na Wawe i... jakoś nie tęsknią. Pytałem się kiedy byli ostatnio we Wrocławiu to padła odpowiedź, że "w ubiegłym wieku" hehe. Ale ostatnio paru moich znajomych "pekło" i mimo iż rdzenni wrocławianie ocierający sie miejscami o lokalny szowinizm to przenoszą sie do stolycy. Oficjalny powód to praca, ale... coś nie do końca w to wierzę. Jak ich wkrótce spotkam to zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 00:02 wrocław to tylko stare miasto, reszta jest rozjebana i zaniedbana, wielka płyta rządzi. Trzeba samemu wybrać, czy tutaj żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ndr Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: 213.17.170.* 13.08.04, 09:52 Jeśli lubisz klimaty plastikowych Starych Miast jakich tysiące w Europie, które praktycznie niczym nie róznią się od siebie i po których przewalają się rzesze plastikowych ludzi (którzy kochaja takie klimaty - a jest ich w Polsce większość), jeśli lubisz blichtr pod którym skrywa się brzydka pomarszczona zniszczona twarz to Wrocław będzie dla Ciebie idealnym miejsce do zamieszkania. Ale nie licz na autentyczność. No i oczywiście nie słuchaj bajek o jakiejś niebywałej otwartości mieszkańców Wrocławia bo tak to gadają o sobie wszyscy mieszkańcy Polski i pewnie świata. Nie różnimy się nadzwyczajnie od innych mieszkańców Polski. A te hasełka to teksty rodem z folderów reklamowych miasta, które ukuli spece od marketingu (zresztą nie są zbyt oryginalni)- niektórzy z moich grodzian bradzo się przyłożyli i nawet w nie uwierzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz zamknięcie Browaru Piastowskiego IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 13.08.04, 10:18 jestem oburzony zamknięciem Browaru Piastowskiego - to jest bez sensu - mieliśmy najlepsze piwo w Polsce a teraz co? Przecież w modzie są teraz lokalne browary; argument o tym, że sprzęt jest stary wydaje mi się chybiony bo przecież sam czytałem że parę lat temu że kupiono nowe tankofermentatory Wrocław nie ma już swojego piwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: zamknięcie Browaru Piastowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 20:37 trudno było nazwać Piasta piwem, bardziej nadawała się nazwa: napój piwny, a dla mnie i moich znajomych to był tani, paskudny sikacz. Krzyżyk mu na drogę, są lepsze browary w Polsce. No cóż, bezrobocie we Wrocku wzrośnie, kilka osób znów ucieknie do stolycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abea Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:40 Mieszka się ok, tylko mały wybór ciekawych sal do zrobienai wesela , moze ktoś poleci coś dużego, przytulnego i z noclegami, u nas wogle nie ma domów weselnych , dodam że nie interesuje mnie restauracja w Rynku, chodź Rynek mamy piękny, Szukam czegoś na obrzezach , hej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Plastikowe Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:48 Chciałbym się dowiedzieć jak należy rozumieć określenie plastikowe stare miasto? Czy możesz podać przykład miasta, starego miasta, które nim nie jest? Żebym sobie mógł to wyobrażić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Plastikowe Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:56 A najbradziej to mi się podobają takie dyskusje, w których były mieszkaniec Warszawy, który wyemigriował do Wrocławia zaczyna brzydzić się Warszawą a z kolie były wrocławianin mieszkający w stolicy kilka lat zaczyna nabierać poczucia wyższości wobec tych, którzy pozostali. Czy nie można o tym mówić normalnie, bez atakowania się? jeden miesza tu, drugi tam. Jednemu tam jest dobrze, drugi woli inne miejsce. No, ale z drugiej strony walka, agresja to nieodłączna część świata ludzkiego. Ja lubię i Wrocław i Warszawę, a mieszkam tylko we Wrocławiu. A najlepiej czuje się w Gdańsku, ale tylko latem, bo kiedy indziej za bardzo wieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:26 Słabo szukasz. Na ul. nIskie łąki jest taka świetna sal, restauracja i w cichym spokojnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Jak sie mieszka we Wrocku? IP: 81.210.119.* 19.08.04, 10:13 jak juz pomieszkasz we wrocku to nie bedziesz chciala nigdzie indziej mieszkac, bedziesz chciala tam wracac i wracac i ciagle bedziesz sie zachwycac tym miastem - a wiec zastanow sie - bo niestety ciezko tam z praca - ja sam musialem wyniesc sie do warszawy - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo pytanie powinno brzmiec: JAK SIE MIESZKA W POLCE? IP: *.rozanka.wroc.pl 19.08.04, 11:37 roznica miedzy Warszawa, Krakowem, Poznaniem, Wroclawiem etc...jest niewielka. W jednym miescie jest ladniej w innym lepsze drogi, wieksze budynki etc... ale ogolnie w Polsce wszedzie jest ch....o ! Kwa$niewski wydaje lekka reka miliony na okupacje Iraku a zwykly przecietny czlowiek nie ma za co zyc. Ludzie po studiach bez pracy - bez perspektyw, bez mozliwosci godnego startu... ten kraj to jeden wielki syf! Przeganiaja nas nawet kraje zza Buga!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: pytanie powinno brzmiec: JAK SIE MIESZKA W PO IP: 213.199.196.* 19.08.04, 11:50 To wyjedz lolo :) za Bug lub Odre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: pytanie powinno brzmiec: JAK SIE MIESZKA W PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:07 Szczególnie na Białorusi, nie dość, że świetne drogi, piękne budynki, dużo pracy, to jeszcze wolność słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_debilek O, jak dobrze! 19.08.04, 22:05 Gość portalu: lolo napisał(a): > roznica miedzy Warszawa, Krakowem, Poznaniem, Wroclawiem etc...jest > niewielka. > W jednym miescie jest ladniej w innym lepsze drogi, wieksze budynki etc...ale > ogolnie w Polsce wszedzie jest ch....o ! > > Kwa$niewski wydaje lekka reka miliony na okupacje Iraku a zwykly przecietny > czlowiek nie ma za co zyc. Ludzie po studiach bez pracy - bez perspektyw, bez > mozliwosci godnego startu... ten kraj to jeden wielki syf! Przeganiaja nas > nawet kraje zza Buga!!! Wreście znalazłem swojego! Witaj bratnia duszo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus magdo010 jak tam we Wrocku!? 27.08.04, 23:48 Ciekawy jestem czy ta magda010 przeprowadzila sie w koncu do Wroclawia czy nie? Nic sie nie pochwa lila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: magdo010 jak tam we Wrocku!? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.04, 18:07 No właśnie, magdo010 zamieszkałaś we Wrocławiu, czy zrezygnowałaś. Odezwij się. Odpowiedz Link Zgłoś