177 wyników w czasie 82 ms
Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Re: Grzybowe epigramaty

niektórych atlasach grzybów jest opisywany jako kumulatka obszarpana, brak jednak potwierdzenia tej nazwy w opracowaniach naukowych. W 2015 r. grupa mykologów w publikacji Karasińskiego i in. zaproponowała nazwę czubajnik czerwieniejący, a jej używanie Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego

Re: Grzybowe epigramaty

Nazwę polską czubajka ostrołuskowata podał Feliks Teodorowicz w 1933 r., Władysław Wojewoda w 2003 r. zaproponował nazwę czubajeczka ostrołuskowa. Po przeniesieniu gatunku do rodzaju Echinoderma obydwie nazwy polskie stały się niezgodne z nazwą naukową. Nazwę „jeżoskórka ostrołuskowa” w 2015 r

Stara sprawa znana od dawna

tapatik napisał: > O jasssssssssssssssssssssssna cholera. > Pytanie, czy te dokumenty są prawdziwe i po kiego grzyba Cenckiewicz i Rachoń j > e ujawniali. > To znana od dawna sprawa. Przypomniał o tym między innymi Rafał Grupiński mówił o tym 10 lat temu

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby

, wypalanie całych łąk i pastwisk), ale i świadomego wprowadzania obcych gatunków do polskich środowisk (Kujawa 2015, Kujawa i in. 2020).

Re: Zaginięcie na autostradzie

pożycie seksualne - mówi Robert Rient, który po wielu latach odszedł ze zboru świadków Jehowy. Odszedł pan ze zboru świadków Jehowy, a całkiem niedawno napisał książkę "Wizje roślin, czyli pięćdziesiąt roślin leczniczych i jeden grzyb". To forma terapii? Nie. Książka jest efektem wielu lat spędzonych w

Re: Gdzie to cieplenie klimatu?

, dają schronienie ptakom. Masz jakiś in > teres > > w pompach ciepła? > > Fizyka 2.0. Temperatura powietrza wynosi 40°C jaką temperaturę będzie miała ści > ana domu? Odpowiedź: 20-15°C. Dlaczego? Bo wokół domu rośnie pnącze, a ono ma a > parat zwany szparkowym, za

Re: Burza nad Nikiszem

Lodowe włosy to rzadkie zjawisko, które po raz pierwszy opisano w 1918 roku. Przez długi czas nikt nie wiedział, jak do niego dochodzi. W 2015 roku naukowcom z Niemiec i Szwajcarii udało się odkryć, że do powstawania lodowych włosów przyczynia się grzyb Exidiopsis effusa, czyli łojówka różowawa

Re: Burza nad Nikiszem

Lodowe włosy to rzadkie zjawisko, które po raz pierwszy opisano w 1918 roku. Przez długi czas nikt nie wiedział, jak do niego dochodzi. W 2015 roku naukowcom z Niemiec i Szwajcarii udało się odkryć, że do powstawania lodowych włosów przyczynia się grzyb Exidiopsis effusa, czyli łojówka różowawa

Re: Mróz

Re: Mróz

Re: Polskie problemy z historią

". Dowodem na to są setki milionów złotych przekazywane rokrocznie z budżetu państwa na takie instytucje, jak Instytut Pamięci Narodowej, Instytut Pileckiego, Instytut Dziedzictwa Narodowego im. Romana Dmowskiego, mnożące się jak grzyby po deszczu komórki „obrony imienia" działające w ramach struktur MSZ

Re: Towarzysko - swiatopogladowo

, żeby towarzystwo tych, którzy lajkowali wypowiedź pis-prezesa wyzywającego m.in. mnie od "gorszego sortu" czy "ubeckich wdów" przynosiło mi jakąkolwiek wartość dodaną. Doprawdy, po kiego grzyba miałabym mieć chęć spotykać się z osobami, których poglądy godziły w życie i zdrowie moje i moich bliskich

Re: Jestem przerażony, jutro jadę na grzyby...

pozytonium napisał: > Bieszczady są wycinane od dekad na to byś mógł sobie rozpalić grilla, a drzew p > rzybywa. ++++++ Przybywa? Pisałem tu kiedy lasów przybywało. Od 2015 roku trwa ich rabunek. PRL zostawił 28% zalesienia zastając ok.21 w 45. Teraz jest ok. 29%

Re: Jestem przerażony, jutro jadę na grzyby...

pies.na.czarnych napisał: > Miały być drewniane domy. Nie ma domów, lasy znikają, ktoś się na tym bogaci. +++++ Tak wyjeżdżają lasy gdy dojni rozłożyli się przy korycie od 2015 r.

1 2 3 4 5 6