Dodaj do ulubionych

Towarzysko - swiatopogladowo

19.10.23, 23:07
Co robicie w sytuacji, kiedy osoba z bliskiego otoczenia, dosyć bliska towarzysko, z biegiem czasu zaczyna skręcać swiatopogladowo/politycznie w inną stronę, odmienną od waszej?

Kiedyś pitu-pitu o wszystkim, raczej życzliwie, teraz wygłasza poglądy na poziomie zapyziałej baby po 6 klasach podstawowki, z biegiem czasu jest coraz gorzej. Ja na początku nie dowierzam, jak to się stało, a potem okazuje się, że po prostu intelektualnie odpuściła, może zmiany hormonalne w menopauzie mają wpływ na intelekt, albo nie wiem, starość? I co z taką/takim zrobić? Spuszczacie na drzewo, próbujecie dyskutować, nawracać, a może przeczekać i udawać głupią w imię starych sentymentów?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:10
      Ale wiesz, że ona może myśleć tak samo o tobie?
    • auksencja15 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:11
      Przy czymś takim jak opisałaś znajomość rozejdzie się naturalnie. Nie miałabym ochoty na spotkania, nawracanie tez średnio (sama nie chciałabym być nawracana), w pewnym natężeniu niektorych rzeczy się po prostu nie da znosić 🤷‍♀️ można z początku próbować zmieniać temat, może są inne wspólne i ciekawsze, ale jak ktoś jest uparty to po ptokach.
      • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:18
        A czemu nie może mieć innych poglądów nawet całkiem od czapy w twojej ocenie? Dopuszczać takich ludzi do siebie jest ciekawiej niż otaczać się tylko tymi którzy się wyłącznie z nami zgadzają. Media społecznościowe utrwalają takie postawy, bo dziś jak ci ktoś nie odpowiada to w minutę wygaszasz nick, usuwasz czyjś profil, wywalasz ze znajomych na FB ale to czy to jest dobra droga tworzyć swoją bańkę? Moim zdaniem nie.
        • auksencja15 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:30
          autorka napisała o wygłaszaniu pogladow, to nie jest zwykła rozmowa 🤷‍♀️ Tobie przecież nikt nie zabrania dopuszczać takich ludzi do siebie i z tego czerpać. ja nie mam na to przestrzeni, ochoty, mam inne sprawy i nie chce mi się wysłuchiwać tyrad w jakimkolwiek temacie od znajomych.
          Jak ktoś mi nawala na fb Jezusem i ochrona życia poczętego to wywalam go ze znajomych, bo wkurwia mnie spam. To samo robię z kimś kto wrzuca 1500 zdjęć swojego dziecka dziennie albo jakieś publikacje nt lgbt. Chodzi tu o ilość i intensywność.
          Bańka go jest coś naturalnego, nie wiem czy nawet trzeba to tłumaczyć.
          • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:36
            No więc jest taka tendencja, bardzo to widać, ludzie usuwają z grona znajomych tych którzy mają inne poglądy, ja akurat tego nie robię i w sumie to wszystko co chciałam napisać.
            • auksencja15 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:42
              Może zależy o jakie sprawy chodzi 🤷‍♀️ w realnym życiu chyba mi się jeszcze tak nie zdarzyło, wszyscy są dość stabilni.
          • barbibarbi Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:44
            Zwykła rozmowa, prz ciez nie słucham monologu z cudzymi poglądami. Ogólnie poglądy prymitywnej osoby, niewykształconej, nasmiewajacej się ze znajomej, bo poszła na studia, wierzącej w teorie spiskowe, że do szczepionek wlewali sol fizjologiczna, tego typu. Trudno się tego słucha, do tego poglądy polityczne, a może nawet nie poglądy a jakieś niedobory intelektualne, ostatnio się dowiedziałam, że przecież PiS wygrało, bo najwięcej głosów mieli, ogólnie to nie ma na kogo głosować, bo to wszystko złodzieje itp.
            • imponderabilia22 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:57
              barbibarbi napisała:

> PiS wygrało, bo najwięcej głosów mieli, ogólnie to nie ma na kogo g
              > łosować, bo to wszystko złodzieje itp.

A co tu jest niezgodnego z prawdą?
            • auksencja15 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 00:03
              Niewykształcony nie znaczy prymitywny tongue_out
            • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 00:06
              Ale macie nadal o czym gadać?To jest kluczowe. Bo może być np tak że się z czasem tak rozjedziecie, niekoniecznie światopoglądowo ale np życiowo że już nie ma tematów.
            • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 00:30
              Akurat ci od soli w szczepionkach i teorii spiskowych z tego co widzę mają się za mądrzejszych od reszty bo posiadających wiedzę dla nielicznych świadomych i oświeconych big_grin
              • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 00:30
                * bo posiadają wiedzę
            • geez_louise Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 09:03
              Muszę Cię zmartwić, do szczepionek naprawdę wlewano sól fizjologiczną 🤣
            • alexandra1984 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 16:45
              mialam podobna kolezanke, wiele lat znajomsci i przez pandemie cos jej 'zaskoczylo'. Mysle, ze ogolnie zawsze byla bardzo podatna na manipulacje, ale tez slyszalam o 5G, o tym ze w szczepionkach jest to i to, ze chca depopulacji i stad koronawirus i szczepionki, a politycznie przeciwko Unii Europejskiej a podrozuje po swiecie i pracuje w miedzynarodowych korporacjach hehe. Na poczatku bylam bardzo ulegla w rozmowach wiec albo milczalam albo mowilam, ze 'nie wiem jak jest i jak bylo', ze 'juz wiele zlego w historii sie wydarzylo, ze ludzie sa zdolni do wszystkiego itd.' by tylko nie dopowiadzic do konfliktu ... wysylala mi filmiki, artykuly, zdjecia (zmanipulowane) i jak prosilam by obejrzala calosc to ucinala temu. Zero refleksji, ze moze sie mylic ... nie mialam ochoty juz z nia spedzac czasu alni rozmawiac i jakos sie po 2 - 3 latach naturalnie nasze drogi rozeszly
              • alexandra1984 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 16:46
                ucinala temat*
            • balbina1710 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 18:07
              barbibarbi napisała:

> Zwykła rozmowa, prz ciez nie słucham monologu z cudzymi poglądami. Ogólnie pogl
              > ądy prymitywnej osoby, niewykształconej, nasmiewajacej się ze znajomej, bo posz
              > ła na studia, wierzącej w teorie spiskowe, że do szczepionek wlewali sol fizjol
              > ogiczna, tego typu. Trudno się tego słucha, do tego poglądy polityczne, a może
              > nawet nie poglądy a jakieś niedobory intelektualne, ostatnio się dowiedziałam,
              > że przecież PiS wygrało, bo najwięcej głosów mieli, ogólnie to nie ma na kogo g
              > łosować, bo to wszystko złodzieje itp.

Ty lepiej sluchaj tej osoby jesli juz sama sie nie chcesz doksztalcic. Sol fizjologiczna zamiast szczepionek dostaly tysiace ludzi w Niemczech, Wloszech, cala masa w Indiach i pewnie wielu innych krajach. PIS niestety wygralo, bo mialo najwieksza ilosc glosow. Rzadu nie stworza, ale definitywnie wygrali. "Nie ma na kogo glosowac, wszystko zlodzieje" powinno tez byc oczywiste dla kazdego, kto sledzil scene polityczna przez ostatnich kilkadziesiat lat.
              • taki-sobie-nick Re: Towarzysko - swiatopogladowo 21.10.23, 00:25
                Sol fizjologiczna zamiast szczepionek dostaly tysiace ludzi w Niemczech

Ale ta osoba to przekręciła.
        • alicia033 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:43
          taniax napisała:

> A czemu nie może mieć innych poglądów nawet całkiem od czapy w twojej ocenie?

ależ może. Z daleka ode mnie.

> Dopuszczać takich ludzi do siebie jest ciekawiej niż otaczać się tylko tymi którzy się wyłącznie z nami zgadzają.

Rili?
          Jakoś nie zauważyłam, żeby towarzystwo tych, którzy lajkowali wypowiedź pis-prezesa wyzywającego m.in. mnie od "gorszego sortu" czy "ubeckich wdów" przynosiło mi jakąkolwiek wartość dodaną. Doprawdy, po kiego grzyba miałabym mieć chęć spotykać się z osobami, których poglądy godziły w życie i zdrowie moje i moich bliskich? Więc po końcówce 2015 bez żadnego żalu pożegnałam te niedobitki wśród pro-pissowskich znajomych, którym udało się do tego czasu jeszcze uchować, bo z większością z nich pożegnałam się jeszcze w okresie pierwszej smuty pissuaru.
          • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 00:00
            Ale przecież możesz się wkręcać nawet w polaryzację, co mnie to obchodzi.
            • alicia033 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 12:30
              taniax napisała:

> Ale przecież możesz się wkręcać nawet w polaryzację,

Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz, tania.
              Skoro ktoś mnie uważa za element animalny i ma za nic moje życie i zdrowie, to po prostu kończę z kimś takim znajomość, bo i po co miałaby ją dalej kontunuuować?
    • imponderabilia22 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:12
      Tzn. Jakie dokładnie poglady?
    • melisananosferatu Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:12
      Ja przeczekalam bo dziewczyna naprawde fajna i...przeszlo. Nadal nie wiem co sie stalo, ze jej odbilo, na szczescie 'wrocila do siebie'.
    • hrabina_niczyja Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:18
      Nie wnikam w poglądy polityczne moich znajomych i przyjaciół. Są ciekawsze tematy do rozmów, ale mi polityka nigdy nie wjechała za mocno.
      • auksencja15 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:30
        Pytanie czy byłabyś w stanie słuchać wygłaszania poglądów big_grin
        • hrabina_niczyja Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:35
          Nie, uciełabym temat, bo mnie to zwyczajnie nudzi.
        • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:37
          Odcinam się od ludzi którzy chcą zrobić mi krzywdę ale z powodu poglądów?
          • taniax Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:38
            Nie
    • konsta-is-me Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:51
      Nic nie robię, bo uważam że każdy ma prawo mieć swoje poglądy, nawet jeśli są inne od moich.
      Wygłaszanie ignoruje ,ale ja ogólnie cale życie żyje w bance, gdzie nikt nie wykłóca się o takie rzeczy.
      Jeśli gada głupoty w sensie ma zle info albo wręcz nie rozumie o czym mowi co się zdarza nierzadko,to wyjaśniam.Jesli typ "blaaa, zatykam uszy ,nie słyszę cię!!" co jest najczęstsze ( po obydwu stronach) to nic nie robię ,bo szkoda życia na polityczne awantury.
      Nie zrywam kontaktów ,tylko zmieniam temat rozmów
    • sueellen Re: Towarzysko - swiatopogladowo 19.10.23, 23:57
      Zmieniamy temat i gadamy o pogodzie, jak zejdzie na kontrowersje klimatyczne, gadamy o jedzeniu, jeśli zejdzie na wysokie ceny i inflację, to o dzieciach, jeśli zejdzie na religię w szkołach natychmiast zmieniamy temat na paznokcie. Paznokcie są apolityczne.
    • zapozno23 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 00:56
      Zaczynam unikać / ochładzam kontakty. Chyba nic innego nie ma sensu, raczej nie przekonasz, masz się denerwować, po co.
    • ariathedevil Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 08:49
      Rozmawiam z takimi ludźmi, widzę jak im tvp, czy teorie spiskowe zjechały berety, nie zamykam się w swojej bańce. Przedstawiam argumenty, fakty, nie wykłócam się. Chyba, że ktoś zszedł na poziom netowego trolla, czy jest to beton nie do przebicia, wtedy odpuszczam. Szanuję swój czas i zdrowie. W Twojej sytuacji spróbowałabym tej metody, jeśli nic nie da, to podziękowałbym za znajomość.
    • danaide2.0 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 12:22
      Opisałam sytuację w innym twoim wątku. Mogłaś się tam dopisać.
      Dodam, że co prawda to kolega-proPIS podziękował mi, ale ja podgryzałam go wcześniej. Nie, jednak nie mogę ścierpieć bezmyślnej szczujni, a w ustach kogoś wykształconego, wyjściowo kulturalnego to jak... zdrada?
    • zaczarowanyogrod Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 18:41
      Nie byłam w takiej sytuacji, ale myślę, że wpierw bym wysłuchała co ma do powiedzenia, nic nie mówiła. Lub powiedziała co myślę. Jak się da bym zmieniła temat. Jakby to się powtarzało i taka osoba by siłą chciała sprawić żebym myślała jak ona to bym się z nią zaczęła kłócić I ona w kocu by sama zerwała kontakt lub jeśli nie to bym ją zerwała po co się kłócić. Jak ktoś tylko myśli inaczej niż ja i mi nie narzuca czegoś to ja nie widzę problemu.
    • vivi86 Re: Towarzysko - swiatopogladowo 20.10.23, 18:50
      Jak masz takie podejście to nie będziesz mieć takiego dylematu - ta osoba sama nie będzie chciała cię znać.

Nie wszystko z czym się nie zgadzasz musi być zapyziałe.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Towarzysko - swiatopogladowo 21.10.23, 09:26
      Mam w bliskim otoczeniu fanatycznych zwolenników Konfederacji. Wiemy, ze poglądowo się różnimy, wiec nie oceniamy się, nie komentujemy wyborów innych, rzadko też wchodzimy na tematy, które mogą wywołać duży konflikt. Poza tym bardzo się lubimy i mamy mnóstwo innych tematów do rozmow smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka