Dodaj do ulubionych

alergia na olej słonecznikowy

17.02.10, 21:54
podejrzewam ze dziecko ma alergie na olej słonecznikowy.Narazie pije
nutramigen,podejrzewm e on jest przyczyna tych brzydkich kupek u
dziecka.Dostał synek dzis olej słonecznikowy do zupki i sie pogorszyło.Czy sa
jakies mleka bez tego oleju.Jak czytam to wszedzie ten olej.dziecko ma alergie
na mleko i inne jeszcze rzeczy
Obserwuj wątek
    • mama0303 Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 21:59
      mam w domu pregestimil i niestety też ma.
      • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 21.02.10, 11:34
        Kochana a z jakiego powodu lekarz zalecił progestimil?czy pepti i nutramigen
        dziecko nie tolerowało?a po tym mleczku jest lepiej?pytam poniewaz zastanawiamy
        sie nad tym mleczkiem moje dziecko i nutry i pepti chyba nie toleruje.Mozesz
        napisac jakie zawiera on oleje i cukry?z góry dziekuje
        • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 22.02.10, 09:40
          pytanie do mama0303 Kochana a z jakiego powodu lekarz zalecił progestimil?czy
          pepti i nutramigen
          dziecko nie tolerowało?a po tym mleczku jest lepiej?pytam poniewaz zastanawiamy
          sie nad tym mleczkiem moje dziecko i nutry i pepti chyba nie toleruje.Mozesz
          napisac jakie zawiera on oleje i cukry?z góry dziekuje
    • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 22:10
      Może dziecko powinno pić "mleko" jeszcze bardziej zhydrolizowane? W Elecare jest
      olej szafranowy i sojowy.
      Teoretycznie oleje nie mogą uczulić (tłuszcze nie uczulają, uczulają białka),
      ale olej może nie być dobrze oczyszczony (i zwykle nie jest) i "pływają" w nim
      słonecznikowe resztki. Z tego, co się orientuję, oleje w hydrolizatach są
      rafinowane.
      • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 22:13
        Byc moze sama nie wiem co robic,w pepti tez jest słonecznikowy.Moze go
        uczuliłten co j kpiłam w butelce plastikowej ten z nutry nie,jak myslicie?
        • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 22:20
          Może i tak być. Jedynym sposobem, aby to sprawdzić, jest odstawienie oleju
          słonecznikowego (z butelki) i obserwacja.
          Co nie znaczy, że Nutramigen nie uczula - moje dziecko Nutry pić nie może.
      • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 22:15
        a te elecare wiesz moze jaki ma dokładny skład?nie znlazłam?to te mleczko trzeba
        byłoby z zagranicy sprowadzac?chyba sporo kosztuje?
        • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 22:24
          Sprowadza się na import docelowy (wrzuć w wyszukiwarkę 'Elecare', trochę pisałam
          na ten temat - puszka ok. 3 zł z refundacją, bez refundacji - ponad 100 zł).
          Można kupić na allegro dla próby od rodziców, których dzieci już nie potrzebują
          (cena 50-80 zł).
          • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 17.02.10, 22:27
            Skład:
            abbottnutrition.com/Products/Elecare
            • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 18.02.10, 07:19
              Kochana nie znam sie tak dobrze na angielskim jak masz to mleczko mozesz mi
              napisac jakie sa w nim oleje.Cukry(fruktoza,glukoza)czy jest skrobia jakas
              kukurydziana np.Bardzo Ci dziekuje.A dlczego Twoje dziecko nie moze pic
              nutry,doszłas do tego przez co.
              • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 18.02.10, 13:38
                Dlaczego Twoje dziecko pije progestimil?pytam poniewaz teraz zmieniam dziecku
                nutramigen na pepti jak po tym tez bedzie zle to bedziemy szukac innego mleczka
              • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 01:25
                Napisałam wcześniej: oleje szafranowy i sojowy.

To jest mleko dla megaalergików (tak jak Neocate), mieszanka aminokwasów
                (preparat bardziej zhydrolizowany niż Pepti czy Nutra). Na mniejsze cząsteczki
                juz się nie da związków rozłożyć, więc teoretycznie nie ma prawa uczulić.
                Teoretycznie. Sęk w tym, że nie każde dziecko toleruje hydrolizaty.

Nie ma fruktozy czy glukozy. Widzę syrop kukurydziany, ale moje dziecko ma silną
                alergię na kukurydzę, a tu nie uczula (to jest tak przetworzone, żeby nie
                uczulało). Czysta chemia sad

Wg mnie nie ma sensu dociekać, który z kilkudziesięciu związków w Nutrze uczula.
                Zwykle to kazeina. A masz pewność, że to Nutra uczula? Czy dziecko na samym
                Nutramigenie wygląda źle/robi brzydkie kupki?
                • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 09:19
                  Dziekuje Ci bardzo.Nie jestem pewna czy o nutramigen chodzi.Dziecko je marchew,
                  kasze jaglana,ryz i oliwe z oliwek czasem królika badz indyka.Juz wszystko
                  próbowałam odstawiac nie pomaga.Dziecko ma 16miesiecy a ja nie mam czym dziecko
                  karmic.Dostaje tez dicoflor
                  • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 13:26
                    Może rzeczywiście Nutramigen. Zobaczysz, czy zmiana na Pepti coś da.

Wszystko może uczulać. Nawet Dicoflor (moje dziecko nie toleruje go).
                    • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 17:53
                      A czy dawałas inne probiotyki,jakie?moze jeszcze probiotyk ten odstawie na
                      jakies 2tyg.Od dzis jemy pepti sam juz 3 butle zjadł,smakuje.Na noc butle dostał
                      i spał spokojnie w nocy wiec brzuch go nie bolał.A kupy jeszcze bez zmian
                      zobaczymy jak bedzie dalej.
                      • glicynia Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 21:01
                        Trzeba popróbować, różnym dzieciom służą różne probiotyki. Jeśli jednak
                        zmieniasz mleko, to musisz poczekać z wprowadzeniem nowego probiotyku, bo nie
                        będziesz wiedziała, co dziecku nie służy.

U nas przeszły BioGaia i Probiolac Plus. Nie przeszły: Dicoflor, Beneflora i coś
                        tam jeszcze. Ale to indywidualna sprawa.
                        • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 21.02.10, 11:24
                          jak stosujesz u dziecka probiolac plus czy dajesz pół kapsułki.Mój maluch ma
                          16miesiecy.Chce zakupic jutro ten probiotyk.Dicoflor mi sie konczy juz.Zobaczymy
                          moze sie sprawdzi.
              • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 17:59
                na 16.03 mamy sie zgłosic do szpitala na diagnostyke,po raz kolejny.Dziecko ma
                miec biopsje jelit.UUU.........boje sie okropnie!!!!Lekarz sie uparł ze moze
                gluten uszkodził mu jelita i dobrze nie wchłania,trawi alergizuje sie......ale
                dziecko nie jadło glutenu czasem w 6mies zjadł przez tydz pózniej odstawiłam bo
                sie bałam ze moze on jest winny po odstawieniu nic sie nie zmieniło choc długo
                nie jadł glutenu kupy bez zmian.Kazał teraz dawac gluten bo inaczej bdnie nie
                wyjdzie.
    • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 19.02.10, 18:07
      Dziecko od jakiegos tyg dostaje na policzkach po zjedzeniu mleka i nie tylko
      obiadu dostaje ledwo widocznych delikatnych krostekna policzkach które staja sie
      tez lekko czerwone a jakies 15min znikaja i w ciagu dia z 3 razy pojawiaja sie i
      znikaja.Po pepti i po nutrze.Chyba zadne z tych mlek mu nie posłuzysadsad
      • finka77 Re: alergia na olej słonecznikowy 20.02.10, 22:19
        anet01
        Napisz na czym polega to badanie czy dziecko jest znieczulone i jak ,moze w
        koncu sie wam wyjasni .U nas krostki na policzkach sa prawie cały czas , jak
        miał wysypke po jogurcie a potem po kiwi to był obsypany cały przez ok 5,6 tyg
        .Synek znowu robi po kilka kupek dziennie ,jeszcze nie zmienilismy mleka .
        • wilgga Re: alergia na olej słonecznikowy 21.02.10, 12:19
          Anet przyłączam się do prośby finki - napisz jak to badanie wygląda. Nas
          alergolog jakiś czas temu też chciała wysłać na biopsję jelita, ale wystraszyłam
          się znieczulenia.

Finka a dużo dałaś tego jogurtu i kiwi że go aż całego wysypało? I po jakim
          czasie wysypało. My też mamy problem ze skórą, ale wysypuje w postaci liszai na
          rękach i nogach i na buźce po około 24 godz i na małe ilości czasem nie reaguje,
          dopiero jak zwiększę ilość.
          • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 21.02.10, 13:15
            Biopsje robia z tego co sie orientuje w znieczuleniu miejscowym tzw,głupi jas
            chyba wiec dziecko wszystko widzi i jest swiadome co sie z nim dzieje.Bardzo sie
            boje to napweno bedzie koszmar
            • finka77 Re: alergia na olej słonecznikowy 22.02.10, 10:14
              Tak naprawde to wysypało go po serku bieluch , napisałam że po jogurcie bo sie
              pomyliłam ,zjadł go prawie ponad połowe to kurcze duzo jak na pierwszy raz ,ale
              wczesniej jadł jogurt naturalny i nic mu nie było pił równiez mleko bebilon 2 po
              którym tez mu nic nie było to znaczy miał juz wtedy te luzne kupki ale sluzu nie
              było a skóra była ładna czasem na policzku miał krostki,potem dałam mu kiwi(
              nie wiedziałam że to cytrus ) jak miał 14 miesięcy zjadł połowę i tez go
              wysypało ,za każdym razem był cały nawet mam zdjęcia jak bys chciała to Ci
              podeśle , alergolog powiedział że to AZS , wysypki pojawiały sie za 2,3 dni i
              trwały po 5-6 tyg ,brał leki .Teraz juz naprawde nic uczulającego nie wprowadzam .
              anet01
              kurcze dziecko tak nie ulezy w miejscu napewno znieczulenie jest ze śpi ,ale mi
              się wydaje ze po tyg gluten nie zaszkodził jelitkom a nawet jak tak to juz by
              sie zregenerowały przeciez juz mu nie dajesz dosyc długo ja myskle ze to u was
              nie od glutenu .
              • wilgga Re: alergia na olej słonecznikowy 22.02.10, 12:14
                Może jakiś dodatek z bielucha mu nie służy. Ja bym już unikała tej firmy. Jak
                jesienią próbowałam wprowadzić masło klarowane, to też wysypywało małą. Z tym że
                po mlekowicie było kilka krostek, a jak dałam sklarowaną osełkę to całe policzki
                wysypało. A klarowane przecierz nie powinno uczulać, więc chodzi o jakieś dodatki.

Moim zdaniem połowa kiwi to za dużo na pierwszy raz. Najlepiej zaczynać od
                małych ilości i co dwa dni podwajać.
                • wilgga Re: alergia na olej słonecznikowy 22.02.10, 12:20
                  Może jakiś dodatek z bielucha mu nie służy. Ja bym już unikała tej firmy. Jak
                  jesienią próbowałam wprowadzić masło klarowane, to też wysypywało małą. Z tym że
                  po mlekowicie było kilka krostek, a jak dałam sklarowaną osełkę to całe policzki
                  wysypało. A klarowane przecież nie powinno uczulać, więc chodzi o jakieś dodatki.

Moim zdaniem połowa kiwi to za dużo na pierwszy raz. Najlepiej zaczynać od
                  małych ilości i co dwa dni podwajać.
                  • anet01 Re: alergia na olej słonecznikowy 22.02.10, 13:56
                    raczej u nas nie o gluten chodzi le lekarz uparł sie by to sprawdzic.dziecko
                    chyba wtedy po głupim jasiu trzymaja lub przywiazuje to straszne by zrobic
                    badnie bo lekarz mi powiedział ze narkoza nie jest obojetna niesie za soba
                    ryzyko i by trzeba było anestezjologa załatwiac.Zobaczymy jak to
                    bedzie.Pójdziemy do szpitala zobaczymy wyprosze badania na
                    grzyby,lambie,pasozyty.Moze kolonoskopie i te gastroskopie niech robia wszystko
                    co mozliwe.Ja juz lezałam z dzieckiem ale w innym szpitlu zrobili podstwowe
                    badania i bez diagnozy wypisali.Robia tylko tanim kosztem,ciezko sie o cos
                    doprosic.Mi juz sił brakuje teraz nie dm sie z kwitkiem odesłac.jak sie okaże ze
                    nie chca mu tego,tego zrobic to wypisze sie na własne żadanie.Jeszcze alergolog
                    powiedziała ze jak na gastrologi nic nie znajada to da nam skierowanie na
                    oddział alergologiczny i tam zrobia sczegółowe badnaia pod katem
                    alergi.Alergolog mówi ze tak byc absolutnie nie moze.Dziewczyny a skad jestescie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka