Dodaj do ulubionych

Funkcjonalność małej łazienki z prysznicem i wanną

IP: *.bci.net.pl 09.08.06, 09:24
Wczoraj w nocy skończyliśmy pierwszy szkic układu łazienkowego.
Chcieliśmy umieścić w tym niewielkim pomieszczeniu docelowo zarówno prysznic
(90x90, półokrągły), jak i wannę (175x75, prostokątna).
Rezultat - na ilustracji na
mieszkanko.blogspot.com/2006/08/azienka_09.html, tylko że...wydaje się
troszkę klaustrofobiczny.
Tak sobię myślę, że ponieważ i tak w danym czasie w łazience będą co najwyżej
2 osoby, to może lepiej zrezygnować z osobnego prysznica i wanny i zrobić
prysznicowannę (kabina prysznicowa nad wanną).
Pytanie do zorientowanych: czy takie coś jest funkcjonalne? Czy jest tak
praktyczne jak prysznic, i tak wygodne jak wanna?

Pozdrawiam

Wojtek
mieszkanko.blogspot.com
Obserwuj wątek
    • pozzler Re: WC do łazienki, powstaje garderoba -czy warto? 10.08.06, 11:37
      (sam sobie odpowiadam :) )

Cenne porady spowodowały, że zrezygnowaliśmy z tego pomysłu.
      Zastanawiamy się jeszcze nad taką koncepcją (cytat z bloga):
      A co jeśliby zrezygnować z osobnego pomieszczenia na WC, muszlę przenieść do
      łazienki, a w miejsce WC zrobić garderobę? Nie mamy piwnicy, więc zyskalibyśmy
      w ten sposób sporo przestrzeni 'magazynowej'.
      Tylko znów wątpliwości - niby większość gazet typu "Cztery Kąty" łączą
      funkcjonalnie te 2 pomieszczenia, ale nie widziałem jeszcze 3 pokojowego
      mieszkania w bloku, które by nie miało tych pomieszczeń rozdzielonych. Co
      innego w domach... Czy jest jakaś logika za tym, że w mieszkaniach zwykle te
      pomieszczenia są rozdzielone? Chcemy wstępnie aby mieszkanie dało się wygodnie
      używać od modelu 2+0 do 2+2 (a nawet może 2+3).

Możecie podzielić się opiniami?

Pozdrawiam

Wojtek
      mieszkanko.blogspot.com
      • blaszany_dzwoneczek Re: WC do łazienki, powstaje garderoba -czy warto 10.08.06, 11:54
        Moim zdaniem osobne WC jest bardzo potrzebne. Jeszcze dla małżeństwa bez dzieci
        mogę sobie wyobrazić jedną łazienkę z jednym wc. Ale przy większej liczbie
        domowników - nie wyobrażam sobie. Wyobraź sobie, że córeczka robi sobie długie
        pluskanie w wannie, a Ty chodzisz po ścianach, bo przecież nie bedziesz przy
        niej sikał. Albo, że wyskakujesz w połowie mycia z wanny, bo dziecku się
        zachciało...
      • Gość: Anna Re: WC do łazienki, powstaje garderoba -czy warto IP: 193.109.212.* 14.08.06, 13:15
        Witam. Jeśli w przyszłości ma być 2+2,to miejsce się przyda.Ja bym rozdzieliła.
        Można założyć zasłonkę, zainstalować parawan nawannowy lub zbudować niską
        ściankę(zależy od preferencji i miejsca)da się to wykorzystać jako element
        prysznica i da namiastkę oddzielnego wc,do tego dobry wyciąg i powinno być
        dobrze.Z doświadczenia wiem że dzieći mają różne "ważne" sprawy do rodziców i
        kąpiel nie jest przeszkodą w wejściu do łazienki.
      • a0151 Re: WC do łazienki, powstaje garderoba -czy warto 14.08.06, 14:23
        My właśnie rezygnujemy z osobnego WC na rzecz komórki . Jest nas 2+2 i nie
        widzę problemu z jednoczesnego korzystania z wanny i WC. Obecnie też mamy
        wszystko razem więc się już przyzwyczailiśmy. Zależy jakie kto ma poczucie
        prywatności i potrzebę alienacji w takich miejscach. Przy licznej rodzinie
        komórka-graciarnia-wózkarnia przydaje się jeszcze bardziej niż osobne WC,
        zwłaszcza jak brak piwnicy.
        Zresztą zawsze łatwiej później zdjąć półki i zrobić WC (przecież instalacje i
        tak będą w ścianach), niż likwidować WC na rzecz komórki.
    • ladyblue Re: Funkcjonalność małej łazienki z prysznicem i 10.08.06, 12:13
      jesli planujecie powiekszac rodzine to polecam WC osobno - naprawde fajne
      rozwiazanie. w malych mieszkaniach niestety nie-do-zrobienia wiec ja musialam z
      tego zrezygnowac.

mam prysznic umocowany nad wanna, uchylny parawan z jednej strony i jest git :)
      trzeba to dobrze przemyslec i dobrze rozmiescic, ale sprawdze sie bardzo dobrze.
      parawan moze byc uchylny albo skladany - zajmuje naprawde nieduzo miejsca i nie
      utrudnia dostepu do wanny.
      • pozzler Re: Wannoprysznic - jaki model? 11.08.06, 09:11
        Witam,

prysznicowanie w wannie mimo parawanu ma jedną zasadniczą wadę - pod prysznic
        wchodzi się nieco wygodniej ;)
        Byłem wczoraj w Castoramie szukać wanien takich niesymetrycznych, z jedną
        stroną 'obniżoną', ale chyba nie ma na rynku czegoś takiego - w Internecie też
        nie znalazłem :(
        • Gość: dorocia Re: Wannoprysznic - jaki model? IP: 83.238.103.* 11.08.06, 09:21
          W Merlinie są brodziki bardzo głębokie. Wygląda toto jak mała wanna z półką do
          siadania i oczywiście z kabiną. Dla małego człowieczka można napuścić wody i
          wykąpać go jak w wannie, a samemu wejść do brodzika i wziąć tusz...
          • pozzler Re: Wannoprysznic - jaki model? 11.08.06, 17:38
            Witam,

Nie mogę się oprzeć żeby nie porozsyłać - zobacz jaki wannoprysznic dzisiaj
            znalazłem (świetna
            chociaż przeraźliwie droga)
            mieszkanko.blogspot.com/2006/08/wanna-w-ktrej-si-zakochaem.html#links
            Pozdrawiam

Wojtek
            mieszkanko.blogspot.com
            • ladyblue Re: Wannoprysznic - jaki model? 11.08.06, 22:14
              ciekawie ten wannoprysznic wygląda ;) ale cena zabójcza

wchodzenie pod prysznic w wannie - zaden problem, wystarczy noge podniesc i
              przelozyc, najpierw jedna, potem druga ;)

a jesli to problem - moze pomyśl o obnizeniu wanny w stosunku do poziomu
              podlogi? albo wanne wbudowujesz, albo cala podloge oprocz wanny podnosisz. nie
              wiem ktore rozwiazanie technicznie jest lepsze.
              • pozzler Re: Wannoprysznic - jaki model? 14.08.06, 12:33
                Jest bardzo fajny - ale jak już wiem jaka jest cena (ca 15.000 :( -
                mieszkanko.blogspot.com/2006/08/wanna-artweger.html#links) to hehehe
                mysle ze to bajer zupełnie niepotrzebny jeśli się umie podnosić nogi wg. Twojego
                sprytnego algorytmu :)
                Mieszkanie jest w bloku, wiec nie za bardzo obnizenie/podniesienie wchodzi w gre.

Dzieki za odpowiedz

Wojtek
                mieszkanko.blogspot.com
    • Gość: Ania Re: Funkcjonalność małej łazienki z prysznicem i IP: 193.109.212.* 14.08.06, 12:56
      Witam. Jeśli w miejsce umywalki wstawisz pralkę(może być zamknięta w czymś na
      kształt szafki,nad pralką mogą być płóki), to po przeciwnej stronie wejdzie
      podłużna wanna. Jeśli od "strony nóg" postawisz ściankę, to możesz od strony
      łazienki uamocować do niej umywalkę, a od strony wanny mieć "kabinę"
      prysznicową.Z Twojego rysunku, wygląda, że starczy miejsca na wszystko.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Anki Re: Funkcjonalność małej łazienki z prysznicem i IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 15.08.06, 23:03
      Prysznicowanna zdecydowanie, dwa w jednym. Natomiast nie wyobrażam sobie WC w
      łazience, jak i włażenia do łazienki gdy akurat biorę prysznic/kąpiel. No,
      chyba, że w celach erotycznych ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka