Dodaj do ulubionych

Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną

IP: *.ostnet.pl 19.11.09, 21:35
Przecież to normalne że molochy mają swoich rzeczoznawców i po to dostają
ciche premie by dobrze wyceniali dla swoich chlebodawców.TU pachnie
korupcja.Ja bym radził skierować sprawę do prokuratury a jak nie pomoże to
jeszcze wyżej i nagłośnić sprawę w mediach ogólnopolskich.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenik Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.234.broadband5.iol.cz 19.11.09, 22:11
      Jeśli to są te zabudowania pokazane na zdjeciu, to podpisywac i brac
      pieniądze, bo może byc jeszcze trzecia wycena.
      • Gość: hm Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: 84.38.160.* 19.11.09, 23:01
        Racja, uważam drugą wycenę za realną, odpowiadającą cenom gospodarstw i ziemi w
        regionie. Ziemia np.IV klasy, ale i V niemało w okolicy, do tego stare
        gospodarstwo.
        • Gość: mmk Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: *.acn.waw.pl 20.11.09, 10:18
          Tez uwazam ze pierwsza wycena byla przesadzona, ale skoro zapladly
          ustalenia to jest niegodziwstwem ich zmiana, skoro strony na to
          przystaly.

• Gość: WC Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: 89.230.90.* 19.11.09, 22:55
      Czekam na dalszy ciąg - któryś z tych rzeczoznawców musi stracić
      licencję. Ciekawe czy się o tym dowiemy.
    • Gość: normalny Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: 79.139.57.* 19.11.09, 22:58
      Juz widze te autostrady w 2012 roku, chyba w 2022 roku. To sa jaja
      ktos na tym nieźle zarabia.
    • Gość: greg 1 mln za to co widać na zdjeciach ?!!! IP: *.ostnet.pl 20.11.09, 06:44
      duża bańka za to co widać! bierzcie 800stówek i całujcie po nogach i wznoście
      podzięki dla Boga za takiego klienta i nie czekajcie na następną wycenę
    • Gość: xmab Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: 195.158.247.* 20.11.09, 07:50
      Tak jak ktoś napisał wyżej - jeżeli chodzi o to co jest na zdjęciu (czyli ten
      dom+stodoła+podwórko) to osobiście bym nie dyskutował tylko wziął to co
      proponują zgodnie z II wyceną. Ale decyzja należy oczywiście do właścicieli. Z
      drugiej strony jak już ktoś musi się przeprowadzić to też na coś odrobinę
      lepszego liczy.
    • Gość: qfg Chodzi o kasę IP: 195.158.247.* 20.11.09, 08:05
      Rodziny są zachłanne na publiczne nasze pieniądze.
    • Gość: J23 Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: 84.38.160.* 20.11.09, 08:14
      Kupowałem i sprzedawałem więc jestem w temacie i prawda jest taka,
      że na wolnym rynku ci ludzie nie dostaliby więcej niż 5 stówek. Więc
      dla tych, którym nie zależy szczególnie na miejscu, jets to
      wyjątkowa okazja.
      • wjck Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce 20.11.09, 09:02
        Co wy ludzie p.....cie. 18 arów pod Warszawą, w miasteczku, z mediami jest warte
        ok. 600 tys. Ale na takim zadupiu??? Albo 1,1 mln za to pierwsze? Brać 800 i się
        cieszyć że nie przyjdzie 3 rzeczoznawca który da 400
        • Gość: aaa Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: 195.47.201.* 20.11.09, 09:51
          jesli chodzi o utratę licencji to nie ma obaw, bo dlatego jest
          obniżka o 1/3 bo taka różnica jest dopuszczalna w standardach i
          przepisach dot. róznic wycen dot. tej samej nieruchomości, takze
          kazdy z tych rzeczoznawców obroni swoją wycenę :)
      • Gość: Ala Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: 212.160.172.* 20.11.09, 10:22
        Może i prawda.
        Problem w tym, że ci ludzie wcale nie chcieli sprzedać tego na wolnym rynku. Tam
        było ich całe życie. Szkoda, że tego się nie bierze pod uwagę.
        • sapalka1 Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce 20.11.09, 12:07
          Hm... jedni pewnie tak (i tych szkoda, chociaż nie wspomniano o jakichs
          strasznych szlochach i rozpaczy), ale inni tylko czekali na wykup ich ziemi pod
          autostradę. Prawdopodobnie zresztą mieliby na wolnym rynku problem ze sprzedażą.
          A druga wycena - fakt nizsza, ale i tak bardzo przyzwoita.
          • Gość: Ala Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: 212.160.172.* 20.11.09, 13:05
            Właśnie chodzi o tych jednych. Wyobraź sobie, że przychodzą do Ciebie i każą Ci
            się wyprowadzić - a ty masz urządzone, wychuchane mieszkanie, wszędzie blisko,
            dobrych znajomych, sąsiadów w okolicy. Dzieci mają swoich kolegów, przyjaciół. I
            dostajesz tyle ile faktycznie możesz dostać na wolnym rynku - a teraz szukaj
            sobie mieszkania gdzie indziej (a niech się złoży jeszcze - w okolicy takich
            mieszkań już nie ma - są mniejsze, tańsze, lub większe na które Cię nie stać).

Cena powinna być tak skalkulowana, żeby tracący nie miał poczucia krzywdy (ale
            też nie tak, żeby się na tym nadmiernie wzbogacił). Nie wszystko sie tak łatwo
            przelicza na pieniądze.
    • koham.mihnika.copyright nie piszesz o KK i tej komisji poza prawem? 20.11.09, 10:14
      Gość portalu: limo napisał(a):

> Przecież to normalne że molochy mają swoich rzeczoznawców i po to dostają
      > ciche premie by dobrze wyceniali dla swoich chlebodawców.TU pachnie
      > korupcja.Ja bym radził skierować sprawę do prokuratury a jak nie pomoże to
      > jeszcze wyżej i nagłośnić sprawę w mediach ogólnopolskich.
    • Gość: Proste Ludzie, nie dajcie się tym cwaniakom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 10:39
      Macie wycenę w ręku. Próbuja was oszukać. Jakis palant znajdzie oszczędności i dostanie za to kolosalna premię. Waszym kosztem chce to zrobić.
    • Gość: top Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:02
      GDDKiA na poszerzenie drogi E-4 za grunt w pasie drogowym płaciła tak jak za
      teren budowlany /w obrocie wolnorynkowym/
      • Gość: ssh Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: *.telpol.net.pl 20.11.09, 15:12
        Nie ma czegoś takiego jak droga E-4
    • Gość: sdfs Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:03
      jak już ktoś "dostał" 1,1 mln to sie nie zadowoli 800 tyś...taka jest natura
      człowieka będzie walczył o te 300 tys tak jakby mu je ukradziono
    • Gość: zomo Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:09
      Generalnie wszyscy tu sie zachwycaja wycenami i patrza wylacznie na
      stan domu, a nikt nie patrzy na to, ze po pierwsze to Ci ludzie nie
      zamierzali sie wyprowadzac, tylko ich sie do tego zmusza, a po
      drugie zbudowanie drugiego domu za te cene wcale nie musi byc takie
      proste. Zanim cos popiszecie zastanowcie sie ile byscie zadali za
      to, ze wam jakis palant kaze wynosic sie z domu. Drogi sa potrzebne,
      ale jakos nie mam wielkiego zaufania do polskiego urzednika.
    • Gość: rze Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: 62.29.173.* 20.11.09, 11:46
      Za dom 20-letni, ocieplony dom, 2 budynki gospodarcze (w tym garaż), 20 arów
      równej działki pod Rzeszowem zapłaciłem 280 tyś zł !!!
      Wystarczy porównać zaproponowane ceny
      50-leni dom z cegły, stodoła z oborą, 18 arów, w jakiejś wiosce... i to za 553
      tyś?
      Dla mnie to naciągane. I co za rzeczoznawca zaproponował taka cene? SZOK
    • Gość: b ciekawe jaka niepisana umowe mieli z wlascicielami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:51
      ci ktorzy pierwsi wyceniali....
    • Gość: wywłaszczony Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: *.timplus.net 20.11.09, 12:30
      Prokuratura ma do dyspozycji wygodny instrument do umarzania takich spraw, który jest nadużywany - art. 17 kpk. Takie postępowania się niestety umarza za każdym razem, bo nie ma krwi;) Chciałbym zobaczyć takie postępowanie gdzie stwierdzono popełnienie czynu zabronionego.
      Osobiście mam identyczne doświadczenie. Rzeczoznawca był powoływany 2 razy, ponieważ I wycena była zdaniem organu za wysoka. Ale druga była na tym samym poziomie, całe szczęście!
    • Gość: elżbieta Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.ists.pl 20.11.09, 12:54
      Dużo bliżej od Krakowa mój brat kupił 1,50 ha z ładnym domem,stodołą
      i lasem za 80 tys.pln(w 2007 roku-roku boomu na ziemię).Za taką
      wycenę w tym rejonie powinien rzeczoznawca siedzieć!!!
      • Gość: Asterix Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: *.zenithoptimedia.pl 20.11.09, 15:05
        albo twój brat to rządowy aparatczyk, który kupuje za 1/10 ceny;
        albo zera ci się gubią jak piszesz
    • Gość: elżbieta Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.ists.pl 20.11.09, 13:16
      Dziennikarze niech najpierw zapoznają się z cenami wolnorynkowymi w
      danym rejonie,a potem piszą o czyichś stratach.Gdyby ta pani chciała
      sprzedać to gospodarstwo,to nie wzięłaby nawet na połowę garsoniery
      w Krakowie(bo w Krakowie chce zamieszkać).Za takie pieniądze jakie
      dostanie kupi duże nowe mieszkanie i jeszcze dołoży do emerytury
      przez 10 lat.Jakby Pana Boga złapała za nogi.
    • Gość: Gepe Musi być jakieś zadoścuczynienie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.09, 13:41
      Nie będę odnosił się do wysokości wyceny, bo nie jestem rzeczoznawcą. Uważam natomiast, że przepisy nie chronią dostatecznie obywateli w takich sytuacjach - jakim prawem wywłaszcza się kogoś z jego majątku tylko dlatego, że nie godzi się na wycenę, której wysokość jest, jakby nie patrzeć, zależna wyłącznie od widzimisię rzeczoznawcy, który w dodatku NIE JEST bezstronny. Komuś kogo mienie wbrew jego woli lub planom ma być zajęte pod drogę, należy się zadośćuczynienie. Moim zdaniem sytuacja powinna być jasna: realna wartość rynkowa mienia razy dwa plus preferencyjne traktowanie przy organizowaniu sobie życia gdzie indziej. Przypuszczam, że to znacząco zmniejszyłoby liczbę konfliktów.
    • Gość: gosc Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: 213.25.33.* 20.11.09, 13:48
      Jak by ziemia należała do pociota , któregoś z ministrów to wycena poszła by w
      górę o 300%. Bandytyzm i mafia. Taki mamy kraj. Wsadzają za 200 zł , a
      przymykają oko na miliony.
    • Gość: Kroll Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 14:34
      Komuna wróciła.
      Wiem jak to smakuje.kiedyś w latach 70 pozbawiono mnie 20 %
      powierzchi działki aby wybudowac droge.Poniewaz nie zgodzilem sie z
      wyceną pieniądze przelano na konto w Sądzie , a buldożery
      przewrociły płoty w asyście milicji.Odszkodowanie za 150 m2 działki
      w Poznaniu w doskonałej lokalizacji z kilkunastoma drzewami
      owocowymi było równe cenie pary dzinsów w PEWEXIE.Drogi trzeba
      budować ale za prywatny majatek trzeba uczciwie zapłacić.Cena nie
      dotyczy tylko samej nieruchomości ale i strat moralnych,konieczności
      zorganizowania sobie życia w nowym miejscu.To nie jest łatwe jezeli
      dotyczy starszych ludzi , którzy w tym miejscu spedzili całe
      życie.Poszedłbym z urzednikami do sądu a jezeli bedzie trzeba to do
      trybunału w Strasburgu
    • Gość: zei Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20.11.09, 15:20
      Uważam iż to pierwsza wycena jest wiążąca i poiwinna być brana pod uwagę.
      Włąściciele powinny pójść do sądu i walczć o swoje. To typowo polskie
      nabijanie ludzi w butelkę.
    • Gość: jurcys56@wp.pl Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyceną IP: *.xdsl.centertel.pl 18.01.10, 10:28
      nie tylko oni mają problemy, moją działkę rzeczoznawca w pierwszym
      operacie wycenił na 190 tys zł, no i oczywiście się odwołałem od
      decyzji ponieważ rzeczoznawca wycenił nieruchomość bez wejścia na
      nią operat zrobił przez płot!! w związku z moim odwołaniem drugi
      operat wykonał w okresie kwartału , i pech chciał że drugi operat
      obniża cenę gruntu o 25% pomimo tego że w opisie w operacie
      rzeczoznawca pisze że w ostatnim kwartale 2008 roku oraz pierwszym
      kwartale 2009 roku nie odnotowano znacznych różnic w cenach gruntów
      więc skąd ta różnica?
      do porównania działki o powierzchni 997 metrów porównuje działki w
      przedziale wielkości od 14 metrów,20metrów i podobnych !!!
      mało tego do porównaniadziałki budowlanej porównuje działki rolne
      bez prawa zabudowy , oraz we tabeli operatu pisze że działka o
      powierzchni 997 m i o kształcie prostokąta ma nierówny kształt oraz
      zbyt małą powierzchnię do zabudowy !!!!!!
      mało tego rzeczoznawca nie umie określić położenia działki , i
      działkę położoną w centrum miasta okresla jej położenie na peryferie
      miasta!!
      żeby zqkończyć napiszę jeszcze to że w mieście w którym mieszkam
      oferta gruntów wacha się na poziomie 200 zł za nieruchomość
      niezabudowaną, plus wszystkie koszty !!!!!SPRAWĘ POKIEROWAŁEM DO
      KOMISJI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZAWODOWEJ RZECZOZNAWCÓW - I TA KOMISJA
      WSZCZEŁA POSTĘPOWANIE PRZECIWKO RZECZOZNAWCY !!!!!!
      poprostu wykup nieruchomości pod drogi przybrało rozmiary
      skó.......stwa przy pełnej aprobacie rządzących !!!
      WŁAŚCICIELE NIE NA NASZYM GARBIE BUDOWAĆ NIE BĘDĄ !!!~!! POWODZENIA
      WALCZCIE !!!!!!!
      • Gość: daniel wybranski. Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 10:32
        jako wywlaszczany przez Marka Wesolowskiego Burmistrza Gminy Kleczew 0bwodnica
        Kleczewa postawie temu notablowi pomnik nobelisk w holdzie wszystkim
        wywlaszczanym jako symbolowi polskiego wywlaszczeniowego hitleryzmu beda napisy
        i niech sie stanie symbolem polskiego wywlaszczeniopwego hitleryzmu arogancjin
        wladzy i bezprawia naduzyc popeln iasnych na wywlaszczanych. 0dwago bedziecie
        palili swieczki skladali wience i modlili sie za dusze p;omordowanych polskim
        hitlerowskim wywlaszczeniem.
    • Gość: gosc p Re: Wykup terenów pod autostradę. Problemy z wyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 10:25
      jestem wywlaszczany z dzialki budowlanej pod tzw obwodnice kleczewa szanowni

szanowni internauci jestem wywlaszczany pod tzw obwodnice kleczewa otz 6-letnie
      doswiadczenie polega na tym gdybym mial wywlaszczac to zrobilbym tak ta pani
      pan niech mi wskaze dzialke lub nieruchomosc zamienna otrzymuje odemnie akt
      notarialny na wlasnoc inwestor celu publicznego albo ma ja jego wybudowac nie
      dopuscilbym inwestora dopoki nie zrealizuje wlascicielowi tego co mial zajac
      nieruchomosci nie poyzwolilbym aby wlasciciel stracil ale nie dopuscilbym mu
      uzyskania nawet 1 zlotowki z wywlasdzczenia tak wg mnie wyglada godziwe
      odszkodowanie. co wy na to.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka