Forum   cukier

cukier

(3102 wyniki)
  • Szukam musli, które a. będzie zawierało jak najmniej cukru (ideał - bez cukru); b. będzie chrupiące. Same platki owsiane odpadają, bo robią się takie mamałygowate... Wiem, że można zrobić domowe musli, ale zawsze w przepisie jest miód czy cukier, albo nawet masło. Jeśli "upiekę" płatki owsiane bez tych składników - uda się uzyskać chrupiące musli?
  • Może ktoś wie co - oprócz cukru - zawiera cukier zwany królewskim produkowany we Wrocławiu? Kupiłem toto w Carrefourze w Wawie, w każdym z 3 opakowań znalazłem jakieś białe nieduże bryłki, które na pewno nie są cukrem, do tego po paru dniach używania tego cukru ja i córka mamy lekkie boleści brzucha i bywa, że kończą się w... wiadomym miejscu. Zrobiłem eksperyment i odstawiłem ten cukier a zacząłem słodzić innym i - jest O.K. Co to może być, może ktoś z was ma podobne doświadczenia? Nie jeste...
  • wczoraj, sprowokowana do myślenia pustą szafką na słodycze, przypomniałam sobie to danie mojego dzieciństwa; polecam wszystkim: makaron ugotować ( raczej grubsza forma - świderki najlepiej), polać rozpuszczonym, a nawet lekko przypalonym masłem, posypać cynamonem i cukrem; delikatesa:)
  • Pamietam, że na zachjodzie tez jest róznica w cenie ale raczej symboliczna. Da sie zreszta znalezc cukier trzcinowy, w tej samej cenie co bialy. Biorac pod uwage, ze trzcionwy wymaga mniej zabiegow by doprowadzic go do stanu bialosci nie bradzo rozumiem dlaczego musi byc tak kosmicznie dropgi na tle "zwyklego". Niski popyt? Owszem... ale jak ma byc wyzszy przy takich cenach?
  • Przeszukalam internet ale znalazłam tylko ciasteczka owsiane z rodzynkami oraz ciasto marchewkowe. Czy macie może jeszcze jakiś przepis?
  • Dziś tłusty czwartek, wypadałoby słodkości ładnie oprószyć a ja na złośc nie mam cukru pudru... Czy da się zrobić puder w ręcznym blenderze? Mam [b][/b]. Ewentualnie może poradzicie inne domowe metody na cukier puder, jeśli w blenderze się nie da... Nie mam młynka niestety (w domu rodzinnym w młynku do kawy robiliśmy puder, bo kawy nikt nie pijał).
  • nosz kurcze, mam jak forum kazalo puszki szczelne, ale 2 razy wylecial mi z szafki mol(albo cma??) i w puszce z ciemnym cukrem znalazlam cos, co wygladalo mi na takie resztki molowych mieszkanek. Czy to jest mozliwe, zeby one tez w cukrze siedzialy?
  • Czy znacie jakieś fajne przepisy na desery lub ciasta bez cukru?
  • Możecie polecić dobry cukier puder do lukru - taki, który będzie trzymał sztywno na beton? Zrobiłam lukier z białka i pudru Diamant i po wyschnięciu nie jest "betonem". A może po prostu proporcje były niewłaściwe? Podpowiedzcie coś, proszę
  • Zaczynam pieczenie pierniczków :) W jednym z przepisów muszę: "W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cały czas mieszając na małym ogniu doprowadzić cukier do skarmelizowania, następnie wlać mleko". Jaką postać powinien mieć karmel? Nieco gęstą, ale klarowną? Jaki kolor? Mój niestety się przypalił :( Stał się ciemnobrązowy i pojawiły się grudki jakby się coś zważyło... Co robię źle?
  • A wynagrodzenie nie wynosi przypadkiem 1032,34 zł? Dlaczego wzięte zostało wynagrodzenie brutto? ;) To wychodzi 1,1 kg cukru!!!
  • Czy rzeczywiście tyle używamy cukru, że warto robić takie zapasy. Na wieść o wyższych cenach wykupowany jest workami. Ja używam ok. 1 - 1.5 kg miesięcznie (z wypiekami na słodko). Jestem wkurzona, bo miałam właśnie zamiar kupić kilogram i w pięciu sklepach nie było ani grama.
  • kupilam gotowa mase kajmakowa i w srodku sa krysztalki , wg opakowania cukru mlekowego. czy jak to podgrzeje to one sie rozpuszcza a jak pozniej ostygnie to masa bedzie dalej gesta. bo moze skoro nie wolno takiej masy ucierac mikserem bo robi sie plynna to moze nie wolno jej tez podgrzewac? innego pomyslu niz podgrzewanie nie mam a z dosc dzymi krysztalkami zle sie je taka mase
  • nigdzie nie znalazłam takiej informacji, może ktoś wie?
  • Czy znacie jakiś przepis na ciasto, ale bez dodatku cukru. Może być z miodem. Szukam, ale wszystkie przepisy "miodowe" mają też cukier w składnikach. Mam całkowity zakaz spożywania cukru, a jakieś ciasto chętnie bym zjadła. Proszę pięknie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się