Dodaj do ulubionych

Cukier puder w blenderze

16.02.12, 13:10
Dziś tłusty czwartek, wypadałoby słodkości ładnie oprószyć a ja na złośc nie mam cukru pudru...
Czy da się zrobić puder w ręcznym blenderze? Mam taki.
Ewentualnie może poradzicie inne domowe metody na cukier puder, jeśli w blenderze się nie da... Nie mam młynka niestety (w domu rodzinnym w młynku do kawy robiliśmy puder, bo kawy nikt nie pijał).
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Cukier puder w blenderze 16.02.12, 13:26
      toya666 napisała:

> Dziś tłusty czwartek, wypadałoby słodkości ładnie oprószyć a ja na złośc nie ma
      > m cukru pudru...
      > Czy da się zrobić puder w ręcznym blenderze? Mam taki.
      > Ewentualnie może poradzicie inne domowe metody na cukier puder, jeśli w blender
      > ze się nie da... Nie mam młynka niestety (w domu rodzinnym w młynku do kawy rob
      > iliśmy puder, bo kawy nikt nie pijał).

Domowym sposobem możesz zrobić cukier co najwyżej drobny. Można go jeszcze spróbować rozetrzeć w moździerzu, ale czy to coś da gwarancji nie ma. A tym Twoim to chyba sama możesz sobie zrobić próbę generalną zamiast się pytać?
    • Gość: Grysia nie próbuj w blenderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:17
      Od ciepła z obrotów noża cukier zacznie się topić. Poza tym , łatwo taki blender przepalić , bo one nie mają chłodzenia i są przeznaczone do bardzo krótkich chwil pracy.
      • toya666 Re: nie próbuj w blenderze 16.02.12, 14:29
        Gość portalu: Grysia napisał(a):
        > Poza tym , łatwo taki blender
        > przepalić , bo one nie mają chłodzenia i są przeznaczone do bardzo krótk
        > ich chwil pracy.

Tego się właśnie obawiałam, dlatego nie chciałam próbować i zadałam pytanie na forum. Bardzo dziękuję :)
      • kosmopolitesiorbut Re: A słyszałaś o trybie pracy pulsacyjnym? 17.02.12, 09:31
        Jak widać: nie bardzo.
        • Gość: Grysia Re: A słyszałaś o trybie pracy pulsacyjnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 10:01
          słyszałam o pulsacyjnym trybie pracy. O trybie pracy pulsacyjnym nie słyszałam.
          Jeśli pan doradza, to proszę najpierw przeprowadzić próbę na SWOIM sprzęcie.
    • princesswhitewolf Re: Cukier puder w blenderze 16.02.12, 14:18
      zalezy jaki masz blender.
      Ja uzywam thermomix jaki mieli go na pyl. No o ile w przypadku cukru pudru to jest super to w przypadku mielenia kawy problem- mieli za mocno, ciezko utrafic czasowo w grubsze grudki.
      • aqua48 Da się, robiłam 16.02.12, 14:33
        Nic się nie topi, żeby zmielić cukier na puder wystarczy chwilka, nie trzeba długiego mielenia.
    • linn_linn Re: Cukier puder 17.02.12, 09:54
      www.mojeprzepisy.pl/Skladnik/cukier_puder/
      "Firmy produkujące cukier puder, aby zapobiec jego zbrylaniu się stosują różnorodne dodatki, takie jak glukoza, mączka kukurydziana czy fosforan trójwapniowy."
      Zaznaczaja to na opakowaniach?
      • mhr2 Re: Cukier puder 17.02.12, 10:47
        nigdy nie slyszalam, jakis szum
        • linn_linn Re: Cukier puder 17.02.12, 10:59
          Nigdy nie slyszalas, a teraz juz wiesz.
          • mhr2 ze jest czystym cukrem 17.02.12, 11:00
            linn_linn napisała:

> Nigdy nie slyszalas, a teraz juz wiesz.
            • linn_linn Re: poczytaj sobie 17.02.12, 11:37
              de.wikipedia.org/wiki/Puderzucker
              Da dieser Puder jedoch hygroskopisch ist und daher aus der Luft Feuchtigkeit aufnehmen würde, werden etwa 3 % Maisstärke hinzugegeben.
              • princesswhitewolf Re: poczytaj sobie 17.02.12, 12:03
                tym bardziej warto mielic samemu
                • mhr2 Re: poczytaj sobie 17.02.12, 12:09
                  princesswhitewolf napisała:

> tym bardziej warto mielic samemu

i zapomniec te 3%,
                • pavvka Re: poczytaj sobie 17.02.12, 15:43
                  princesswhitewolf napisała:

> tym bardziej warto mielic samemu

Wiesz, mąka kukurydziana to nie trucizna.
                  • jagoda85 Re: poczytaj sobie 17.02.12, 17:28
                    pavvka napisał:

> princesswhitewolf napisała:
                    >
                    > > tym bardziej warto mielic samemu
                    >
                    > Wiesz, mąka kukurydziana to nie trucizna.

Oczywiście, że nie jest trucizna, ale jak mam mieć cukier , to cukier, bez mąki kukurydzianej, czy innych dodatków.
      • momas Re: Cukier puder 17.02.12, 11:16
        Nie wiem czy wszystkie, ale zaznaczaja ze sa antyzbrylacze i zwykle wymieniaja co. Ja szukam takiego bez wypisanych antyzbrylaczy, ale jeli nie jest to kamien, to sama nie wiem czy ten antyzbrylacz tam jest, czy go nie ma.:/

(ja tam lubie "czyste" produkty, jak smietana to smietana, a nie smietana plus costamcostam. No takia lekka manie mam :) )
        • Gość: Dodo Re: Cukier puder IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.12, 14:29
          Robiłem w moździeżu kamiennym i wychodził puder z kryształu, więc się da:)
    • Gość: Grysia Słyszałam o stylistycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 10:17
      i właśnie jej użyłam w swojej wypowiedzi , kładąc nacisk na PULSACYJNY
      • kosmopolitesiorbut Re:A o pisaniu na temat słyszałaś? 17.02.12, 17:34
        Twoja stylistyka jest zachwycająca. Ale chyba pomyliłaś fora. Jak zwykle zresztą.
        • Gość: Grysia Dlaczego pan uzywa słów, których pan nie rozumie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 20:07
          Nie stylistyka, tylko styl językowy. Jeśli jest zachwycający, to ja się cieszę.
          Pan odwraca kota ogonem. To właśnie pan , zamiast udzielać odpowiedzi na pytania zajmuje się komentowaniem, ocenianiem, a często wyszydzaniem innych. Pana odpowiedzi, te "na temat" nie są konkretne, a najczęściej jednak nie są na temat. Chociażby ta o stylistyce. Co ma piernik do wiatraka? Zdarzało się panu również zajmować się moimi majteczkami , co oczywiście było w pana mniemaniu "na temat". Może to jednak pan powinien poszukać innego forum...
    • Gość: znana.jako.ggigus cukier do mozdzierza IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.12, 12:25
      i masz zaraz wlasnorecznie wykonany cukier-puder. 100% gwarancji, robilam tak pare razy w syt. kryzysowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka