zapalenie tarczycy

zapalenie tarczycy

(66 wyników)
  • Witam, Proszę o pomoc. Moja mama od lutego cierpi na podostre zapalenie tarczycy. Hashimoto zostało wykluczone. Niesteroidowe leki przeciwzapalne nie pomagały, od marca bierze Encorton w dawce 2x5mg. Każda próba zmniejszenia dawki kończy się powiększeniem i bolesnością tarczycy oraz gorączką 38-39 stopni. Dodatkowo na początku choroby mama miała nadczynność tarczycy, teraz ma niedoczynność i bierze Eutyrox 25mg - pół tabletki dziennie. Przy zmniejszeniu dawki Encortonu mama źle się czuje...
  • Witam! Z góry przepraszam za tak długi post, ale nie dałam rady tego skrócić. Pisałam już wcześniej w wątku "Prośba do Rostedy", ale z tego tytułu nie było wiadomo konkretnie o co mi chodzi, więc piszę teraz w innym wątku. Jestem już po kilku wizytach u lekarza i przedstawię po krótce moje wyniki: Pierwsze badania tarczycy 01-10-2007 TSH - 3,53 (82,95%) FT4 - 1,22 (37,66%) PRL - 31,98 (146,89%) 20-11-2007 PRL - 21,71 (91,41%) 20-12-2007 TSH - 0,21 (-1,53%) FT3 - 5,96 ...
  • Witam, W czerwcu zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy (chorobę the Qurveina), moimi objawami był potworny ból szyi oraz brak apetytu czego efektem było chudnięcie, hormony TSH,FT4,FT3 były w normie, podwyższone OB i CRP. Przy prawym płacie tarczycy pojawił się 3,5 cm guzek. Biopsja potwierdziła stan zapalny i podostre zapalenie tarczycy. Po włączeniu sterydów "Encorton" ból zniknął, pojawiła się nadczynność tarczycy. Następnie pojawiła się niedoczynność tarczycy. Po 3 miesiącach prób ...
  • Przypadkiem w trakcie ogolnych badan, wsrod ktorych bylo zlecone tsh wyszlo, ze mam problem z tarczyca. Poziom tsh wynosi dokladnie 10,34. Bylam u endokrynologa- po krotkim wywiadzie stwierdzil, ze to poporodowe zapalenie tarczycy, niedoczynnsoc. Corke urodzilam 2,5 roku temu. Przepisal mi hormon i zlecil ponowne badanie poziomu tsh za 2,5 miesiaca. Usg moze zleci wtedy, nie wyczuwa na chwile obecna zadnych guzow. Ja tu czytam, ze macie zlecane tez inne jakies badnia, nie tylko tsh.. Czy ...
  • no, własnie ... czy tylko choroba hashimoto jest jedynym występującym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy? czy są jakieś inne? ---------------------------------------- Im bardziej będziemy komuś włazić w tyłek, tym bardziej będzie nam właził na głowę - zasłyszane, zapamiętane
  • No więc moja historia jest trochę chyba skomplikowana- opiszę ją w mega wielkim skrócie:) No więc pół roku po porodzie przeszłam mega traumatyczne przężycie. Tydzień póxniej zaczełam się bardzo zle czuć- puls dochodził do 140 uderzeń na minutę w spoczynku. Okaząło się,że w ciągu miesiaca moja TSH spadło z 2 do 0,1- zaczela sie nadczynność. Nic wtedy nie bralam, bo lekrze uważali,ze to początek poporodowego zaplenia i w kolejnych badaniach bęe mieć podniesiony poziom przeciwciał...
  • Proszę o informację,czy ktoś przechodził to choróbsko???Czy można z tego wyjść,bez stosowania sterydów???
  • Najpierw mialam powiększone węzły chlonne lekarz dał mi antybiotyk po 4 dniach ból przeniósl się w poniżej w okolice gardla lekarz skierowal mnie na badania TSH ( na szczęście w normie )ale też do laryngologa.Laryngolog stwierdziła zapalenie tchawicy i migdalka językowego przepisał zastrzyki-neloren.Wzięłam już 6 szt i nic nie pomaga Znowu poszłam do lekarza a ten teraz mówi że to może być zapalenie tarczycy bo 10miesięcy temu mialam ropnia okołomigdałkowego (tydzień w szpitalu) ...
  • Witam. Mam zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną/ zapalenie tarczycy. Chciałam się zapytać osób które również na to chorują czy zdarza im się mieć nudności/mdłości? Ja niestety odczuwam - rano, ale także w ciągu dnia, odczucie jest odruchu wymiotnego raczej bez że tak powiem full wersji :). Nie wiem czy ta przypadłość jest związana z tarczycą czy też może z czymś innym? będę wdzięczna za info na forum. Pozdrawiam Kalarepa
  • Taką właśnie diagnozę usłyszałam dzisiaj od lekarza endokrynologa. Urodziłam dziecko 14 m-cy temu, karmiłam piersią (jeszcze to robię, ale już rzadko, 1-2 razy na dobę), 2 tyg. temu u lekarza I kontaktu poskarżyłam się, że nie mogę schudnąć po porodzie (albo i waga mi podniosła się do góry, niestety), zrobiłam kompleksowe badania krwi, w tym TSH. Wyszło mi 6,29 (ulU/ml, norma 0,27-4,2). Endokrynolog zbadał mi tarczycę, powiedział tylko: malutka, dał skierowanie na USG tarczycy (...
  • Dziewczyny, czy którejś z Was udało się schudnąć pomimo poporodowego zapalenia tarczycy? Po porodzie niestety nie mogłam schudnąć prawie wcale, pomimo tego, że jadłam niewiele. Pogorszył się mój stan zdrowia, dlatego też umówiłam się do lekarza. Po wniklwych badaniach okazało się, że mam poporodowe zapalenie tarczycy i endokrynolog stwierdził, że powinno samo ustąpić. Niestety Mikołaj ma już 11 miesięcy a ja pomimo tego, że stosowałam różne diety, wcale nie mogę schudnąć. Nieb...
  • Sluchajcie kiedy zaczeliscie brac leki? Ja po ciazy mialam nadczynnosc a potem: 03.2007 - TSH 1,360 / TPO >1300 05.2008 - TSH 3,430 / TPO 324,9 jednym slowem moja tarczyca ulega destrukcji i brne w kierunku niedoczynnosci. Czy leki zaczeliscie brac jak TSH bylo jeszcze w normie czy jak juz weszliscie w niedoczynnosc? Mam problem ze zrzuceniem wagi (przeciwnie - wciaz przybieram), jestem notorycznie zmeczona i miewam stany placzliwe. We wrzesniu 2007r lekarka poradzila m...
  • Czy miał ktoś z Was cos takiego? Ja mam narazie podejrzenie podostrego zapalenia tarczycy. Jestem narazie po USG, laboratoryjnym - OB aż.75. Hormony wskazują na nadczynnośc. Jstem po biobsji (jeszcze nie mam wyników) i czekam na scyntygrafię. Objawy okropne. Jestem bardzo zmęczona,słaba, poce się, ciągle śpiąca,nic mi sie nie chce - jak w depresji. Niepokoi mnie tylko dlaczego codziennie po południu dostaje temp. 38 st. Mam wtedy straszne dreszcze i bolą mnie mięśnie, plecy ...
  • Czy za mała tarczyca zawsze jest spowodowana przez hashimoto? Jak dotąd wyszła mi w moim chorowaniu dodatnia borelioza, później odkryłem, że towarzyszy mi też niedoczynność. Przeciwciała anty-TPO i antyTG były badane raz i były w normie. Natomiast USG wykazało za małą tarczycę. I tak się zastanawiam - czy np. infekcja wielonarządowa (jaką jest np. borelioza) może spowodować zmniejszanie się tarczycy? Welwiczia1 na innym forum napisała, że jej endokrynolog powiedział, że tarczyca jej za...
  • Witam serdecznie Mam 23 lata (50 kg) i w listopadzie robiłam sobie kontrolnie badanie TSH - wynik w normie. Ostatnio, w lipcu powtorzylam badanie i oto efekt: TSH 0,015 ulU/mL FT3 4,20 pg/ml FT4 1,57 ng/dl Udałam się z tymi wynikami do endokrynologa, który po przedstawieniu stanu mego samopoczucia (kołatanie serca, przyspieszony puls, duszności, drżenie rąk, uczucie gorąca i senność) przepisała mi PROPRANOLOL 40 w dawce 0,5tabl/dziennie. I faktycznie puls spadł, ale jednocześ...
  • -- Witam, Zrobiłam badania, usg wyszło ok, tsh ok, natomiast anty tpo i anty tg podwyższone, i dr.powiedział że to zapalenie tarczycy i przepisał hormon tarczycy, nie wiem czy skonsulować to jeszcze z kimś? czy zacząć już brać i zaufać, czy takie zapalenie może doprowadzić do niedoczynności lub nadczynności a może hachimoto, czy może samo zejść? Pozdrawiam Marlena
  • witam! po przeprawach z roznymi endo (nadal nie odnalazlam takiego z prawdziwego zdarzenia) w koncu padlo rozpoznanie: przewlekle zapalenie tarczycy :/ rozpoznanie postawione na podstawie moich ewidentnych objawow (sucha skora, brak koncentracji, zapominalstwo, uczucie zimna) i na podstawie roznych wynikow ktore przedstawiaja sie nastepujaco: 23.05.2008 TSH 4,69 [0,27-4,2] 112,47% FT4 1,04 [0,93-1,7] 14,29% FT3 2,54 [2,5-4,3] 2,23% 10.06.2008 antyTG 101 [do 40] antyTPO <10.0 ...
  • Chciałabym się przywitać na forum Mam na imię Agnieszka, oczywiście mam Hashi...zachorowałam 5 lat temu tzn. dowiedziałam się ze jestem chora. W międzyczasie urodziłam dziecko – ciąża była bezproblemowa- w ramach pocieszenia dla tych, którzy się starają napiszę że udało mi się zajść w ciążę już za drugim razem przy TSH ok. 3,6 (przy 6 niestety nie ). No i zrobiłam rzecz wręcz karygodną, w tym całym poporodowym amoku przestałam brać leki, chyba nie zdawałam sobie tak do ...
  • Witam wszystkich, Mięsiac temu miałam stan omdleniowy, który zakończył się podaniem dożylnym glukozy (diagnoza internisty była taka iż to ze zmęczenia, stresu, nidojedzenia itp. - przepisał magnez i witaminki). Od tamtego momentu bardzo się źle czułam, doszły zawroty głowy, osłabienie, stany ogromnego niepokoju czy lęku, oslabienie koncentracji, miałam przez jakiś czas stan podgorączkowy. Na własną rękę zrobiłam sobie badania i wyszły tak: TSH - 0,288 (0,470 do 4,670) T3 - 3,54 (1,45...
  • witajcie czy moglby ktos mi wyjasnic co to jes poporodowe zapalenie tarczycy? ile ten stan sie utrzymuje niebiore narazie zadnych lekow pomimo iz odstawilam od piersi .Mam zmiany nastrojow albo jestem senne albo chodze nerwowa.czy wogole powinnam przyjmowac jakies leki?za informacje z gory dziekuje ps.jakie sa konsekwencje zapalenia tarczycy przed ciaza mialam niedoczynnosc w ciazy bralam eutyrox 50 pozdrawiam
« poprzednie 1 2 3 4

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.