Dodaj do ulubionych

Taka refleksja

06.07.26, 11:28
Minelo ponad 35 lat od momentu kiedy przyjechalem do Polski. Ozenilem sie, urodzili sie mi dwojka dzieci, a jedno z najwazniejszych wydarzen w moim zyciu - stalem Obywatelem tego cudownego Kraju! Ale przez caly czas slyszalem od niektorych, ze jestem nie u siebie, ze nie jestem Polakiem i ogolnie, ze jestem "gorszy", bo mam rosyjskie pochodzenie.Na szczescie tacy stanowili zdecydowana mniejszosc wsrod Polakow, jakich spotkalem na swojej drodze. Ale wlasnie ta mniejszosc "pomogla" mnie zmienic kraj zamieszkania. Oczywiscie to nie byl glowny powod, ale swoje zrobil. I chociaz mieszkam od ponad 20 lat w UK, nadal jestem mentalnie zwiazany z Polska,i jak wspominalem, starosc spedze w Polsce, ktora traktuje jako druga Ojczyzne.
Wiec o co mnie chodzi? A chodzi mi o to forum, na ktorym kilka uczestnikow mówia, ze nie mam prawa tu byc, ze nie mam prawa do niczego, jestem smieciem, onuca i tak dalej. Nie placze wam teraz w rekaw. Jestem juz doroslym chlopczykiem. Doskonale sobie radze z hejtem. Ale chce wam tylko przypomniec jedna rzecz.
Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa. Co ciekawe, ci kto mi zarzuca, ze jestem nie u siebie, sami mieszkaja "nie u siebie", czy to w Danii, czy to w Australii, czy innych krajach.
Podczas II wojny swiatowej Polacy sami byli ofiarami takiego myslenia. Nazisci uznali, ze ze wzgledu na pochodzenie Polacy sa gorsi. Odbierano im prawa, wywozono ich na roboty, zamykano w wiezieniach i obozach, mordowano cale rodziny.
Historia pokazuje, ze nienawisc wobec ludzi za to, kim sa, nigdy nie konczy sie na komentarzach.

Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowieczenstwa.

Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 11:40
      igor_2025 napisał:

> /... /
      > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
      /... /

Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm, czyli rosyjski nazizm. Od słów. Że w Kijowie rządzą faszyści i banderowcy. No i rzekomi faszyści zagrażają Rosji. Ciąg dalszy nastąpił...

A co do tego że Ukraińcy to mniej wartościowa nacja to sam zamieszczałeś tu rasistowskie teksty. Które czemuś cenzura musiała usunąć.

> Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowiec
      > zenstwa.

Wzruszyła mnie twoja opowieść. Szkoda że człowiek o tak wielkiej empatii ogarnia nią tylko samego siebie. :P
      • igor_2025 Re: Taka refleksja 06.07.26, 11:46
        taziuta napisał:

> Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm,

Co za idiotyzm. Szkoda na ciebie czasu.
        • opa34 Re: Taka refleksja 06.07.26, 13:04
          Sześć zasad moskiewskiego faszyzmu:
          1.Rosja wygrała II wojnę światową
          2.Rosja jest światowym supermocarstwem
          3.Rosja jest supermocarstwem nuklearnym
          4.Stłumić sprzeciw wszelkimi sposobami aż do eliminacji opozycjonistów włącznie.
          5.Wspierać prorosyjskich dyktatorów
          6.Obwiniać zachód (także za wojnę w Ukrainie).
        • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 15:17
          igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
          >
          > > Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm,
          >
          > Co za idiotyzm. Szkoda na ciebie czasu.

Prawda faszystę zabolała?
      • stefan4 Re: Taka refleksja 06.07.26, 13:37
        taziuta (cytat):
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia
        > ludzi na "nas" i "obcych".

Każdy dzieli ludzi na swoich i innych. Istotne są jednak kryteria tego podziału.

Nazizm polega na tym, że kryteria są narodowościowe. Jakieś takie
            ,,Ukraińcy to banderowcy''
        — bez porozmawiania z konkretnym Ukraińcem; albo
            ,,Rosjanie są prymitywni''
        — niezależnie od tego, którzy Rosjanie. Druga strona tej nazistowskiej monety to wywyższanie siebie:
            ,,My, Polacy, jesteśmy dumnym narodem''
        — a wg moich obserwacji jeden jest dumny, inny nie jest dumny, niezależnie od tego, czy Polak czy Nigeryjczyk; albo
            ,,wir erschaffen den Übermenschen '' = tworzymy nadczłowieka.

Nazizm i rasizm w jednym stały domu. Kto wypowiada sądy o ,,narodach'' zamiast o jednostkach, ten już cierpi na tą przypadłość.

taziuta:
        > Że w Kijowie rządzą faszyści i banderowcy. No i rzekomi faszyści zagrażają Rosji.

Rosyjska propaganda bardzo wykrzywiła pojęcia faszyzmu i nazizmu (aż do zapomnienia, że samo nazi  pochodzi od Nation  = naród). 80 lat temu ZSRR walczył z ,,niemieckimi faszystami'' i odtąd słowo ,,faszysta'' oznacza ,,aktualny wróg Rosji''. Z tej walki wynika legitymacja wszystkich następnych despotów Rosji do rządzenia, dlatego tej ranie nie wolno dać się zagoić. Tak więc np. w przypadku ew. starć zbrojnych Rosji z Chinami (odpukać) w rosyjskiej propagandzie Chińczycy staną się faszystami. Tak przewiduję — i to nie jest sąd o Rosjanach, a tylko o sposobie działania rosyjskiej politycji. Politycja polska nie jest lepsza, chociaż o wiele mniej skuteczna.

- Stefan
    • j0rl.1 Re: Taka refleksja 06.07.26, 12:50
      igor_2025 napisał:

> Podczas II wojny swiatowej Polacy sami byli ofiarami takiego myslenia. Nazisci
      > uznali, ze ze wzgledu na pochodzenie Polacy sa gorsi. Odbierano im prawa, wywoz
      > ono ich na roboty, zamykano w wiezieniach i obozach, mordowano cale rodziny.
      > Historia pokazuje, ze nienawisc wobec ludzi za to, kim sa, nigdy nie konczy sie
      > na komentarzach.

bardzo to upraszczasz Igor. Ten niemiecki nazizm.

Wtedy 100 lat temu i wczesniej panowal w opiniach i to nawet naukowych i to nie tylko w Niemczech a i w innych wysokorozwinietych krajach Europy/USA poglad opierajacym sie na rzeczywistych obserwacjach ze te wielkie roznice w rozwoju gospodarczym pomiedzy krajami sa zwiazane z genami, rasa. Bo ze wielkie roznice byly to fakt, ich powod to troche inna sprawa. Nie geny napewno.

To podejscie i anglosasow dawalo im prawo rozszerzac sie na obszary ludow nizej rozwinietych czyli z duzo mniejszym PKB/leb. A to rozszerzanie bylo potrzebne bo wtedy ludzie mnozyli sie jak kroliki, nie bylo tabletek antykoncepcyjnach ktore demografie teraz polozyly na lopatki, a wiec byly potrzebne obszary za granicami gdzie mozna bylo te nadwyzki ludnosci „exportowac“. Do tego potrzeba bylo surowcow ktorych np w Anglii nie bylo, byl wegiel ale to daleko nie wszystko. Dlatego powstala USA bedaca tym zbiorowiskiem ludzi „exportowanych“ z nadwyzek ludnosci.
      To poczucie, oparte na tej ogromnej roznicy PKB/leb Bialasow i Indian w USA usprawiedliwialo w ludnosci Bialasow wyrzucanie tubylcow z obszarow potrzebynch Bialasom. Tu uwazano geny sa winne ze byli Indianie do tylu.

Jako ze Anglosasi, tez Francuzi szybciej jak Niemcy mieli duze panstwa a to im umozliwialo budowy floty i zajmowania Swiata poza swoimi granicami podzielili Swiat pomiedzy soba. Niemcy po Zjednoczeniu w 1871r, musiali wygrac wojne z Francja aby ono moglo byc, mialy podobny PKB/leb jak anglosasi ale mialy maly teren, duzo ludzi/km^2, czyli za malo surowcow chcialy ten podzial Swiata zmienic. Anglosasi im tego nie dali, do tego byla 1 Wojna Swiatowa ktora Niemcy przegraly i do tego zostaly ogromnie okrojone z terytoriow. No i ogromne kontrybucje mialy do placenia.
      Ale dalej mialy swiatowy poziom PKB/leb bo mialy porzadny solidny kapitalizm. Zalaczam obrazek z PKB/leb krajow z 1938r.
      Z powodu tej przegranej wojny i konsekwecji przegranej doszedl do wladzy ryzykant Hitler. Calkiem demokratycznie, to sa wady demokracji dodam. Czego chcial? Kierujac sie obowiazujaca ideologia ze tacy Polacy czy Rosjanie jako ze maja ca. 3 razy mniejszy PKB/leb jak Niemcy sa genetycznie podludzmi a wiedzac ze na oceany juz im anglosasi nie pozwola i to skutecznie, kierowali sie na Wschod. Polacy czy Rosjnie nie byli takimi Indianami jak to w USA byli, stosunek niemieckiego PKB/leb Polakow czy Rosjan byl tylko 3:1 a nie jak u Indian 1000:1 ale trudno poszli ta droga co anglosasi szli. Mieli duzo trudniej bo duzo latwiej bylo walczyc z Indianami jak z Polakami, znowu rozstrzygajacy jest PKB/leb i takie powody byly tego Drang nach Osten.

Calkiem podobe poczucie genetecznej podleglosci np. Rosjan w stosunku do Polakow maja i Polacy co mnie zawsze rozsmiesza ale przeciez tak jest to widac i na forum.

Jak juz o tym to w Rosji prawie tego poczucia wyzszosci nad ich skolei Indianami, maja takich przeciez, nie ma. Dlaczego? Moja teoria jest ze Rosjanie od stuleci mieli poczucie ze istneja ludy, anglosasi, Niemcy itd ktorzy stoja wyzej nad Rosjanami, znowu PKB/leb sie klania, wiec sami juz nie maja tych ciagatek aby siebie uwazac za Nadludzi.

Jakie wyjscie? Budowac PKB/leb a to sie buduje najlepiej z kapitalizmem. No ale jest tu inny watek o tym tam napisze.
      • boomerang Re: Taka refleksja 06.07.26, 14:39
        Jurij, nie dziwię się że z kobietami ci nie wychodziło do tego stopnia że musiałeś je brać za pieniądze. Boś nudziarz .
        • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 14:44
          boomerang napisał:

> Jurij, nie dziwię się że z kobietami ci nie wychodziło do tego stopnia że musiałeś je brać za pieniądze. Boś nudziarz .

:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka