pandzik 09.03.09, 17:30 Kolejny sponsorowany artykuł. I to w przeciągu kilku tygodni.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal2oo3 jeszcze szybciej!!! 09.03.09, 21:35 można też ustawić budynki z kontenerów to się nazywa 100% prefabrykacji... tak mogą wyglądać inne kontenery.... ale poważnie - jeśli chce się szybko to pozostają domy szkieletowe -> te akurat nie są z drewna, więc bez obaw o korniki i pożar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: jeszcze szybciej!!! IP: *.chello.pl 09.03.09, 23:04 jasne, a na dachu gocik i blachodachówka... świetne rozwiazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: jeszcze szybciej!!! 10.03.09, 10:23 dom można postawić i w jeden dzień, ale to show, budowa i tak trwa dłużej, co nie zmienia faktu, że przyszłość jest właśnie przed takim budowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
cefek krpciocha jak się patrzy 14.03.09, 16:46 Na zdjęciach logosy (styropian), w tekstach peany. Podpisy chyba żywcem wzięte od PRowców. Oto przykład: "Przy takiej izolacyjności ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi jest najtańszą formą ogrzewania domu prefabrykowanego!" Takiej izolacyjności, a nie podają - jakiej. Czy jak w kanadyjczyku, czy jak w domu z cegły? Wciąż tylko zapewnienia, że ciepło trzyma, ale ani jednego faktu. Nawet materiał sponsorowany powinien być choć trochę rzetelny. Odpowiedz Link Zgłoś
soldier-girl Re: jeszcze szybciej!!! 25.09.13, 12:26 michal2oo3 napisał: > ale poważnie - jeśli chce się szybko to pozostają domy szkieletowe -> te akurat nie są z drewna, więc bez obaw o korniki i pożar... A skąd pomysł, że prefabrykowany, dom drewniany zjedzą korniki i zniszczy pożar? Bzdura. Jeśli dom jest z takiego drewna, z jakiego buduje Fincomfort to nic takiego go nie ruszy. Te domy są prefabrykowane z drewna fińskiego, które jest bardzo, ale to bardzo twarde. Dla zobrazowania - w Polsce na rok drzewo poszerza swój obwód o 1 cm, w Finlandii o 1 mm. Róznica odbija się na jakości drewna. poza ty,m odpowiednie warunki temperaturowe i wilogtnościowe w fabrykach sprawiają , ze drewna nie trzeba impregnować żadnymi świństwami. A więc drewno drewnu nie równe. Odpowiedz Link Zgłoś
francisco18 Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref... 10.03.09, 15:04 Ja tam buduję dom w ciągu kilkudziesieciu minut w simsach :D szkoda tylko, ze narazie w 2 części ale piatego czerwa jak tylko będzie premiera to napewno sobie kupie i będe budował w 3 cześci i też bardzo sybko i fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bikstar Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 13:26 noo, to ekspresowo, ale jak ja przysiade, to sie i na pol nocy zasiedze, zreszta co humor sie zmieni to i inny dom wychodzi :D . to jest w Simsach swietne , a w trojce wszystko jeszcze ladniejsze bedzie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Jasne, powinni pisać tylko o darmowych produktach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 15:09 A że takich nie ma - nieistotny szczegół, prawda? Leczcie się, póki nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
luksusowy_yacht Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr 14.03.09, 15:10 a jak sie sprawa ma jesli chodzi o trwalosc, szczelnosc i cene w porownaniu do tradtcyjnego budowania??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujekjarek1 do Pandzika i innych malkontentow :) IP: *.gprs.plus.pl 14.03.09, 15:21 zebys sie nie zdziwil, ale firma nie zaplacila zlotowki za ten artykul :) dziennikarze sami wybieraja tematy, o ktorych pisza, a w dobie kiedy developerzy licza sobie po 5-8 tys. za m2, takie budowanie MOZE byc alternatywa, a w Polsce tradycji budowania z prefabrykatow nie bylo, wiec spoleczenstwo o takiej mozliwosci nie wie... kiedys Murator propagowal budownictwo kanadyjskie (lata 80) ale po wpadkach wykonawczych odeszli od tego (w koncu kto mial budowac?? jak w zadnej budowlance ciesielki nie uczono, a na politechnikach o budownictwie z drewna dawno zapomniano) teraz temat powrocil do lask a gdybys chcial wiedziec to firma, ktorej dom przedstawiono w artykule, wybudowala w ciagu 10 lat ponad 2,000 takich domow w wielu krajach Europy Zachodniej i buduje coraz wiecej w Polsce, bo spoleczenstwo dzieki takim artykulom moze sie o takiej technologii czegos wiecej dowiedziec pozdrowienia dla wszystkich budujacych domy z prefabrykatow ps. pracuje w tej firmie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: do Pandzika i innych malkontentow :) IP: *.cpe.ge-0-2-0-1101.abnqu2.customer.tele.dk 14.03.09, 15:48 A mi firma wybudowal taki dom pod klucz, bylo szybko, taniej niz tradycyjnie ok 35% i nie tracilem nerwow i energii na bieganie szukanie itd materilay do wyboru wykonczeniowe dostawalem na CD od opiekuna domu, dom ma teraz 3 lata, jest ekonomiczny w eksploatacji.. a ewentulane usterki firma usuwala - jeden minus to to ze dom pracuje bardziej od murowanego i pojawiaja sie pekniecia w lini polaczenia scian pionowych i sufit na poddaszu, po sezonie grzewaczym firma to koryguje bodaj do 5 lat (choc takie same problmey z plytami gipsowymi na znajomy mieszkajacy w domu murowanym), ale takze o tym uprzedzala przed podpisaniem kontraktu... dom pod klucz powstal w 3 miesiace - stan surowy zamkniety w 4 dni. Minus domy te nie sa na wiecznosc... generalnie 3cie pokolonie bedzie musialo remontowac... ale to bedzie juz pewnie po tym jak mnie nie bedzie na tym padole :-) a wnuki niech radza sobie same Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: do Pandzika i innych malkontentow :) 15.03.09, 11:26 W kanadyjczyku najważniejsza jest jakośc wykonania. Przekłada się to na zastosowanie roŻnych technologii wykonania poszycia z płyt g-k na różnych płaszczyznach. Np. połączenia ślizgowe na łączeniach dach ściana. Co do tradycyjnego budownictwa to wystarczy zaprojektować sobie dwie pełne kondygnacje zamiast uciążliwego, trudnego do wykonania/ocieplenie (w wypadku skomplikowanego dachu) poddasza. Znowu stosujemy połączenie oddylatowane/ślizgowe sufitu podwieszanego od ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: do Pandzika i innych malkontentow :) 14.03.09, 18:36 No to zapraszam cię na szkieletowo.wordpress.com - może podyskutujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
azox Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref... 14.03.09, 15:45 Panie red. Nowak! Zapomniał Pan w swoim artykule o fundamencie:)a to przecież podstawa domu:))) Gdyby doliczyć czas wykonania prac ziemnych i fundamentu, wtedy uzyskamy minimum 2 miesięczny okres wybudowania domu, ale artykuł "Dom w jeden miesiąc" lepiej brzmi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burek Ale ile to kosztuje??? IP: *.aster.pl 14.03.09, 16:35 Zabrakło mi w artykule jednej rzeczy - jaka jest tego cena? powiedzmy, że mam działkę, co dalej? czy nie może ktoś napisać rzetelnego artykułu ile wszystko po kolei kosztuje - oprócz działki. przykładowe pozwolenia, podłączenia, gaz, elektryczność, szambo/kanalizacja, potem postawienie domu - rozumiem, że w stanie surowym? a co z wykończeniem? np. 3 warianty wykończenia? taki artykuł miałby sens, a nie podniecanie się, że dom z klocków lego postawili... jeśli to nie artykuł sponsorowany to można dać linki do największych firm, a nawet pokusić się o porównanie ich ofert itd jeśli znaleźliście takie artykuły proszę o linka. Odpowiedz Link Zgłoś
nb Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr 30.04.09, 17:16 Szanowny Panie Azox. Dziękuję za uwagę i słuszną informację iż wraz z robotami fundamentowymi budowa trwa dłużej. Ja bym nawet napisał ,że solidnie wykonane fundamenty powinny dojzrewać dłużej. Rzecz w tym,że moja informacja "dom w miesiąc" nie miała na celu specjalnego zachwytu nad czasem budowy. jest ważny -rzecz jasna dla każdego, kto chce szybko zamieszkać ,ale nie najwazniejszy. Szybki czas montazu domu wynika z zastosowania technologii budowy.Prefabrykacja jest tu najlepszym rozwiązaniem. Pamiętam tragi poznańskie na których w jeden dzień na oczach zwiedzających Budmę krakowska firma Buma zmontowała niewielki domek jednorodzinny ale również czas nie grał tu tak istotnej roli- jak wykazanie istoty technologii. Budowa domu to nie stachanowszczyzna. Zdjęcia które pozamieszczałem nie miały na celu pokazania "że szybko" . Chciałem wykazać ,że w technologiach prefabrykowanych czynności które w technologiach tradycyjnych wymagają sporo czasu wiedzy praktycznej i ciągłe jest zagrożenie jakichś niedoróbek - przy montażu prefabrykowanych elementów minimalizują zarówno czas jak i owe niedoróbki. To było powodem ważniejszym niz odliczanie dni. Z uszanowaniem Bogusław Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref.. IP: *.chello.pl 14.03.09, 17:51 A fundamenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 18:08 Pod tak lekką konstrukcję wykonanie fundamentów nie powinno trwać długo. Zakładając przeciętne warunki gruntowe może to zając od 7 do 10 dni. Przy lepszej organizacji czas ten może być jeszcze skrócony. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr 15.03.09, 11:29 najważniejsza jest jakość wykonania. Najlepiej zlecic wykonanie fundamentu firmie budującej nasz dom. W przypadku reklamacji nie zostaniemy z ręką w nocniku. Wiele usterek domu można usprawiedliwiać niedoskonałościa fundamentu. Chyba, że firma przed podjęciem prac odbierze nasz fundament i jasno napisze, ze wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa kolejny sponsorowany nierzetelny artykuł IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.03.09, 18:02 to nawet nie artykuł a reklama producenta. ciekawe co autor dostał? wczasy w egipcie, sorry, zaproszenie na prezentację firmy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nb Re: kolejny sponsorowany nierzetelny artykuł 30.04.09, 18:08 Jestem autorem tego tekstu.Przykro mi ,że mnie Pani posądza.Redakcja dostała oficjalne zaproszenie na montaż domu. Wielu teraz producentów technologii prefabrykowanych organizuje takie pokazy. Na wielu takich budowach - prasa nie może być "służbowo" , bowiem - po pierwsze musi się zgodzić na zdjęcia przyszły właściciel.( te budowy są autentycznymi montażami dla konkretnych ludzi). Mnie się udało. Normalnie montaż domu i pokaz owego montażu organizują producenci domów dla osób,ktore chcą taki dom mieć. W trakcie budowy przedstawiciele producenta ( inżynier- bo technika i architekt - bo najwięcej pytań tyczy rozwiązań układu pomieszczeń) odpowiadają na wszelakie pytania widzów, często ujawniając informacje techniczne,technologiczne których Pani nie znajdzie w materiałach promocyjnych. Stąd problemy autora. Zazwyczaj przyszły właściciel nie chce się zgodzić i musimy uszanować jego prawo do intymności.Potem uzyskałem zgodę firmy-producenta na wykonywanie udjęć - technologicznych. Nie wszystkie mogłem sfotografować. Np. nie znajdzie Pani ujęć jakimi membramami rozwiązywany jest problem akustyki takiego domu. To jest tajemnica producenta. Strzeżona podobnie jak strzegą sład mieszanki producenci klejów do fliz. W efekcie powyższych uzgodnień i zabiegów powstał materiał. Jeśli Pani jest zainteresowana budownictwem prefabrykowanym MUSI Pani wybrać się na taką budowę i podpatrzeć, powypytywać o wszystko co Pani uzna za niezbędne.Nie wszyscy producenci domów prefabrykowanych oferują - napiszmy to tak- produkty z tej samej półki cenowej czy jakościowej. Działa tu podobny mechanizm wartościowania jaki istnieje przy np. samochodach. Mamy mercedesy i mamy polonezy. Uważam ,że reklamę lub kryptoreklamę uczyniłbym pisząc czy dom obfotografowany jest w którejś z owych grup. Nigdy tak nie napiszę. To byłoby bowiem nie tylko reklamowaniem ale też narzucaniem własnej opinii. Nie czuję się na siłach.... Podanie nazwy technologii uważam za obowiązek informacyjny. Pani musi we własnym interesie (poszukując i przebierając wśród producentów - a są w Polsce już wszyscy wielcy europejscy, no i nasi krajowi też nie zostają w tyle) rozeznać który producent jest dla Pani optymalny. Podobnie bowiem jak wśród samochodów można niepotrzebnie wykosztować się na jakieś ferrari kiedy Pani chce jeżdzić po mieście. Być może teraz, kiedy obowiązują świadectwa energetyczne będzie łatwiej, bo już na starcie rozezna Pani czy płacąc za przykładowy metr kw. domu -powiedzmy 3000 zł kupuje Pani dom ciepły czy zimniejszy. Ja jednak zachęcam Panią do zwiedzenia kilku autentycznych budów...Jest to proste. Wchodzi Pani na strony jakie się w wyszukiwarce pokażą po wpisaniu "domy prefabrykowane" i do wszystkich pisze Pani ,że chce budowę obejrzeć. Jeśli Pani rzeczywiście zainteresowana jest budownictwem z prefabrykatów - moim zdaniem - żaden materiał prasowy czy sieciowy nawet z olbrzymią ilością zdjęć ( ja wykonałem grubo ponad sto,ale nawet internet nie jest z gumy) nigdy nie zastąpi ,że tak powiem "namacalnych wrażeń" Z uszanowaniem. Bogusław Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref.. IP: *.elpos.net 14.03.09, 18:27 www.danwood.pl - odpowiadajac na prosbe o link Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1985 Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref... 14.03.09, 18:44 nie ma się co dziwić że po jakiejś grubszej ulewie z wiatrem- dom jak szybko powstał- tak szybko go nie ma- jak nie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr 14.03.09, 18:57 O really??? A jakieś fakty? Krzyżacy budowali solidnie. A lepszym pomysłem od stawiania pancernych konstrukcji gotowych przetrwać grad wielkości arbuza i najazd wojsk Jagiełły jest ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Co Ty nie powiesz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.09, 18:59 Mimo wszystko wolę solidny dom, niż zniszczony i męczenie się z ubezpieczalnią. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Co Ty nie powiesz ? 14.03.09, 19:07 Gość portalu: lolek napisał(a): > Mimo wszystko wolę solidny dom, niż zniszczony i męczenie się z ubezpieczalnią. Dopóki poruszamy się w sferze nic nie znaczących ogólników to możesz sobie woleć :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref.. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 18:55 Was "polaczków"nawet do automatycznej skrzyni biegów cięzko przekonać.Kościół,manual i beton,ot wszystko na co stać ten naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczula Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr IP: *.net.brewet.pl 15.03.09, 10:10 beton...no...dom z prefabrykatow...przeciez, no jakich? betonowych :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
ann0084 Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref... 14.03.09, 19:34 Wszystkie informacje na: www.gazetybudowlane.witryna.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 A na ile lat taki dom? 14.03.09, 20:03 W polskich warunkach inwestycja w dom ma charakter strategiczny. Obejmuje przynajmniej dwa pokolenia - rodzice budując dom myślą już o dzieciach, a niekiedy i wnukach. Szczególnie podejrzanie wygląda mi ta izolacja styropianem od płyty fundamentowej. Styropian z czasem wietrzeje i na stykach pojawiają się szczeliny. A co z ogrzewaniem? Spełnia to-to warunki ogrzewania zwykłym piecem? Bo to przecież najtańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref.. IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 14.03.09, 20:04 Malo imponujace, najkrotszy czas moztazu, ktory widzialem w Szwecji, to bylo 8 godzin. W tym czasie skrecono elementy o wielkosci dopuszczonej do transportu na drogach. Elementy byly kompletne, az do tapet i zaslonki prysznicowej w lazience. Kolejne 3 godziny ukladano dachowke na dachu. Domek ma 2 poziomy, ok 140 m2, ladny balkon. 3 dni przed dostarczeniem elementow osadzono lawe fundamentowa tez z czesciowo gotowych elamentow betonowych. Prace fundamentowe zajely tez 1 dz. roboczy. Takie elementy sa przygotowywane w fabryce domow, kupujacy moze to nawet ogladac w trakcie produkcji. W standarcie skandynawskim kuchnia jest czescia budowy, lacznie z szafkami, lodowkami, zmywarkami i kuchenka. Zanim zmontowano gorne pietro podlaczono serwis komunalny, wode, kanalize, prad i tfn. Lekki spychacz wyrownal teren. Wieczorem dom byl w pelni funkcjonalny. Stoi juz 30 lat wiec chyba postoi jeszcze chwil kilka. W tym projekcie peszy mnie informacja o izolacji styropianowej (bardzo latwopalna, dym trujacy) i szczelna izolacja folia (grozi zagrzybieniem bez mikrowentylacji). I te wylewki podlogowe ? Po co komu beton pod podloge ???? Odpowiedz Link Zgłoś
posting1 Nareszcie !!! 14.03.09, 20:44 Z wielkim opóźnieniem, zaczyna docierać i do Polski nowa technologia budowania domów wysoce energooszczędnych kture są prefabrykowane w nowoczesnych Fabrykach. Można powiedzec: Nareszcie !!! Technologia ta nie jest technologią rewolucyjną. W Niemczech i Austrii (niem. Fertighaus, Holztafelbauwiese, Holzrahmenbauwiese) od około 20-30 lat powstaje corocznie ok. 15%-30% wszystkich domów jednorodzinnych w tej technologii. Oznacza to, że rocznie w Niemczech około 20 tys domów gotowych budowanych jest w tej technologii. W bogatej Szwecji powstaje wręcz 80-90 % budynków w tej technologii. Nie mówić już o USA, Japoni, Angli, Irlandi czy Kanadzie gdzie budownictwo z cegly praktycznie już wymarło, Te kraje są potęgami gospodarczymi i chyba nie możemy powiedzieć ze mieszkający tam ludzie nie wiedzą co robią i to już od kilkudziesięcu lat. Jak zwykle w Polsce porzebujemy dużo więcej czasu żeby odpowiednio dojrzeć do tego tematu. Jednak argumenty przemawiające dla tej technologii są praktycznie już w dzisiejszych czasach nie do podważenia i tylko ignoranci i laicy mają jeszcze z tym problem. Gdybyśmy hipotetycznie założyli, że sprzedawca aut oznajmia klientowi, że auto, które do tej pory zużywało 15 – 20 litrów benzyny w najnowszej wersji zużywa tylko 4 litry benzyny to czy ów sprzedawca miałby problemy ze sprzedaniem tego auta? Czy potencjalny klient nie chciałby kupić tak oszczędnego i nowoczesnego auta? Poza tym jeszcze kilka argumentów nie do podważenia: Bardzo krótki czas budowy Nowoczesna technologia Kolosalna oszczedność energii (niedługo już może nie do zapłacenia) Kontrola jakości materiałów i prac odbywa się jeszcze we fabryce Wszystko z „jednej ręki” Wszystko produkowane „pod dachem” Gwarancja ceny Większe szanse kredytowe w banku Każdy dom ma paszport energetyczny Każdy dom ma test szczelności Bardzo niskie koszty eksploatacji Klient może otrzymać dom nawet w 2-3 miesiące Technologia wyprzedza o 15-20 lat to co w tej chwili się robilo w budownictwie tradycyjnym w Polsce, ten standard jest praktycznie w innej technologii nieosiągalny. Klient dostaje czesto 30 lat gwarancji na konstrukcję domu. Jakość nieporównywalna z cegłą. Osiedle 30-50 domów można bez problemu wybudować w 1 rok.(deweloperzy) Jestem przekonany, że ta innowacyjna w Polsce, solidna i sprawdzona technologia budowania domów już niedługo będzie w Polsce miała udział nawet 5-10% w ogólnym rynku budowlanym. Ps. Sam mieszkam już 25 lat w takim domu i jestem super zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr IP: *.zax.pl 15.03.09, 00:41 Ja z moją misią się prawie zdecydowaliśmy na ofertę danwoodu www.cieplydom.info ale nie dostaliśmy przez kryzys kredytu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajerstwo Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr IP: 94.254.223.* 15.03.09, 11:59 Pozdrawiam naiwniakow bioracych kredyty i nie mogacych ich splacic. W USA domy sprzedają za bezcen od 9000$ (ok.30 tyś zł) Pensje tam wyższe i standard życia ale polacy wolą siedzieć w krajowym grajdole . Odpowiedz Link Zgłoś
m.zbikowski Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref... 21.03.09, 23:52 Każda budowa to inwestycja wymagająca dużo czasu na planowanie, realziację projektów oraz środki finansowe. Jako przyszły inżynier budownictwa, przyznaję, że system prefabrykacji jest przyjazny i znacząco ułatwia budowę, ale co dostajemy z zamian... Szopę na narzędzia. Sądziłem, że odkąd inżynierowie budowlani nie są odpowiedzialni za bryłę budynku, konstrukcje takie jak te nie powstaną... Cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
nb Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr 30.04.09, 19:12 Nie zgadzam się z Panem. Jako przyszły inżynier budownictwa musi Pan uwzględnić co będzie w przyszłości. Otóż moim zdaniem budownictwo zmierza w kierunku prefabrykacji własnie.Proszę zastanowić się nad moim tokiem rozumowania: płyta suchego tynku. Montuje ją Pan do sciany szybko-jednorazowo i płyta owa zastępuje ręcznie nakładany tynk. Nazwijmy - dla celów tego wywodu płytę G-K prefabrykatem tynkowym. Proszę się zastanowić ile teraz domów pokrywa się płytami a ile tynkuje tradycyjnie? Ile płyt g-k produkowano dla budownictwa 10 lat temu a ile produkuje się teraz. Inne rozumowanie - z tej samej kategorii- ile domów muruje się pustaków w USA a ile składa z patyków? Jeśli Panu nie odpowiada amerykański styl czy rozumowanie ,że USA wyprzedzają świat czyli to co było w USA dobre 10 lat temu- dobre jest teraz w reszcie świata proponuję przejrzenie rozwoju budownictwa jednorodzinnego w dużych krajach Unii. Wszędzie znajdzie Pan dość przykładów aby zaryzykować tezę ,że cywilizacja XXI wieku to cywilizacja produkcji prefabrykatów. Telwizory mamy składane z modułów co zastąpiło lutowanie ręczne. Automaty składają samochody z podzespołów dojeżdżających do hal montażowych od producentów półproduktów. Wszędzie tam gdzie celem było potanienie jakiegoś wyrobu- powstawał on dzięki zmechanizowaniu, zastosowaniu gotowych podzespołów. Moim zdaniem nic już nie powstrzyma budownictwa w takim rozwoju aby na placu budowy montowany był dom z elementów co zastąpić musi roboczogodziny przy mozolnym układaniu cegieł czy pustaków.Potem równie pracochłonne tynkowanie owych ściań itd. itp. Jako przyszły inżynier budownictwa musi Pan wziąć pod uwagę również takie fakty iż jeśli cała ściana domu wraz z oknami powstanie w komfortowych warunkach hali fabrycznej- jej jakość będzie wyższa niż identycznej ściany murowanej,skręcanej czy zbijanej na placu budowy.Problemem może być połączenie owych ścian ale to jest sprawa np. Pańskich przyszłych zajęć zawodowych. jedno jest pewne- automatyzacja i prefabrykacja minimalizuje ewentualne niedoróbki. Już dziś metr kw. domu z prafabrykatów kosztuje mniej niż deweloperski metr kw. w bloku. To powinno być dla Pana sygnałem ,że jakaś technologia jednak wygrywa. Oczywiście jest wiele pytań. Podstawowe: "dlaczego ludzie wolą w murowanym". To wytłumaczy socjolog. W powszechnej opinii murowny dom tradycyjny "jest lepszy", bo jest na sto lat i zostanie dla wnuków. Z tą opinią nie powinien Pan walczyć. jest naturalna. Jest ludzka. Najpierw w USA, potem w reszcie Europy opinia owa już nie jest aktualna. Amerykanin zmienia dom kilka razy w życiu nie tylko dlatego,że dom jest tani (jest, dzięki temu że wykonany z elementów prefabrykowanych) Zmienia ,bo wie ,że jego dzieci będa miały inny gust i jak dorosną - kupią sobie taki dom jaki będą chciały. Dom od wielu już lat dla Amerykanina (teraz też dla Europejczyka a - wyrażam taką nadzieję- w przeciągu kilkunastu lat i Polaka) nie jest czymś z pogranicza sennych marzeń. Jest inwestycją mierzalną. Kogo stać na dom 60 metrowy- kupuje 60- metrowy! Jak się dorobi- burzy -kupuje większy. I Tyle! dzięki prefabrykacji dom nie powstaje przez ileś tam lat, potem jest ileś tam lat dopasowywany do rozwoju rodziny poprzez żmudne remonty.Stawia się go w krótkim czasie. Eksploatuje w czasie maksymalnie kilkudziesięciu lat, burzy i kupuje nowy. Kiedyś mieliśmy samochody produkowane tak ,że jeździły po 30 lat żmudnie reperowane ale chwaliliśmy się ,że tyle czasu jeżdżą. Dziś kupujemy auta na które producent udziela ściśle ograniczonej gwarancji i czy to komuś przeszkadza? Im częściej wymieniamy auta - tym więcej się ich produkuje a każdy następny jest technologicznie lepszy od poprzedniego. Tak następuje rozwój: w motoryzacji, w elektronice...We wszystkim. W budownictwie nastąpi również. Nastąpi lawinowo. To Panu prorokuje. Wystarczy z poczatku niezauważalna zmiana w mentalności pojedynczego obywatela. Po co mi dom na sto lat i dla wnuków. Będzie równie stary jak ja , równie niedomagający i równie niemodny...Chce Pan zapewnić przyszłosc dzieciom? Niech Pan kupi DWIE działki. Na jednej zbuduje Pan dom tani prefabrykowany a kiedy dzieci dorosną ziemia która Pan kupił dziś będzie miała taką wartość ,że pod hipotekę dzieci kupią taki dom - jaki sobie wymyślą. Zapewniam Pana ,że ponieważ istota prefabrykacji jest tanienie kosztów produkcji każda następna generacja domów prefabrykowanych będzie oferowała lepsze parametry izolacyjne, lepszy komfort i mniejsze koszty eksploatacji niż generacja jaka teraz jest. Puentując: Już dziś ziemia kosztuje prawie tyle samo co dom w stanie surowym. Planeta nam się nie powiększy. NIECH PAN KUPUJE ZIEMIĘ! Niech Pan zdobędzie swój kawałek planety. O resztę zadbają banki i producenci domów. zapewniam Pana! Na koniec - proszę się zastanowić nad być może celnym sformuowaniem ,że dzisiejszy dom prefabrykowany wygląda jak szopa. Podpowiadam Panu takie tematy do przemyśleń. Kiedy Ford zbudował swój model T - było to auto niesłychanie brzydkie, ubogie i byle jakie. Czy pamięta Pan jak wyglądały auta w owym okresie montowane ręcznie? Jakimi były arcudziełami sztuki? No i co? Czy pamięta Pan samochody z lat 50-tych montowane na liniach produkcyjnych wszak i czy widzi Pan dzisiejsze auta -bańki, których obłość jest przecież efektem minimalizacji kosztów ,surowców ,automatyzacji, prefabrykacji i komputerowych symulacji. Otóż - moim zdaniem- budownictwo jednorodzinne , dzisiejsze prefabrykowane- tak stara się naśladować tradycyjne murowane domy jak niegdyś piersze samochody naśladowały karety. Wkrótce samochody weszły w swoją drogę ewolucji. Prefabrykacja w budownictwie też wejdzie. Znacznie wolniej ale wejdzie. Pan jako przyszły inżynier budownictwa będzie je kształtował według własnych idei. Proszę projektować śmiało. Proszę nie bać się wizjonerstwa, marzeń i własnych pomysłów. Tego Panu życzy emeryt- technik budownictwa (specjalność prefabrykacja), ktory marzył o tanim budownictwie jednorodzinnym z prefabrykatów systemu W-70 ( z tych prefabrykatów stoją do dziś bloki tzw. wielka płyta) ale mu nic z tego nie wyszło... Z poważaniem Bogusław Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
malcolmfdr Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref.. 07.05.09, 23:56 Zapraszam do przejrzenia nowego serwisu www.domygotowe.com, którego celem jest prezentacja jak najszerszej gamy produktów „gotowych”, oferowanych na rodzimym rynku. Poprzez stronę można kupić gotowy projekt domu bezpośrednio od pracowni architektonicznej, a wkrótce również zamówić gotowy dom w wybranej przez siebie technologii prosto w wykonującej go fabryce (domy prefabrykowane, keramzytowe, domy kanadyjskie, domy z bali) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norto Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pref.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:55 Witam Odwiedziłem strony internetowe głównych firm istniejących w tej branży na rynku, a także kilku pomniejszych. Otrzymałem w odpowiedzi na pisemne prośby cenniki takich domów wybudowanych do stanu pod klucz. Dotarłem do trzech rodzin mieszkających w takich domach. Zapoznałem się z parametrami technicznymi takich domów, głównie dotyczącymi ich przyszłego ogrzewania. I co ???: 1. Budowa takiego domu jest o wiele tańsza i szybsza - to fakt, ale w Polsce nie dla zleceniodawcy budowy, tylko dla firmy. To firmy zarabiaja na tym krocie, bo realny koszt budowy jest niski ale żadana cena - wysoka 2. W miarę jak coraz większa ilość ludzi zaczęła interesowac się takim budowaniem firmy sztucznie podwyższyły ceny budowania takich domów, cóż tak to w naszym kraju jest, że jak na coś co z pozoru powinno być tańsze i zyskuje na popularności - to zaraz trzeba na tym kasę zarobić. 3. W wielu artykułach i opisach wstępnych firm oferujących domy prefabrykowane do złudzenia powtarzany jest slogan, że pierwotną zaletą budownictwa prefabrykowanego jest między innymi jego niska cena i szybki czas realizacji- nie w Polsce 3. Ubolewam, że domy prefabrykowanę mają cenę w zasadzie taką samą jak dom murowany. 4. Wysoka cena tych domów ograniczy rozwój budownictwa prefabrykowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr 06.06.09, 21:53 Zgadzam się. Na stronie Danwood tani domek 110m-owy kosztuje w granicach 200 000 zł za tzw stan deweloperski ( bez drzwi wewn, podłóg , schodów wewn. parapetów wewn.) schodów i cokołu zewnętrznego, białego osprzętu, armatury i oczywiscie fundamentow i przyłączy. To na prawdę jest cena, za którą w moim okręgu mogę juz myslec o domu murowanym, z dachówką ceramiczną, ścianą zewn dwuwarstwową. Taki dom będzie miał lepszą wentylację i co najważniejsze - akustykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedlisko Re: Zbuduj dom w miesiąc! Historia budowy domu pr IP: *.cdma.centertel.pl 10.06.09, 15:49 pandzik napisał: > Zgadzam się. > > Na stronie Danwood tani domek 110m-owy kosztuje w granicach 200 000 zł za tzw > stan deweloperski ( bez drzwi wewn, podłóg , schodów wewn. parapetów wewn.) > schodów i cokołu zewnętrznego, białego osprzętu, armatury i oczywiscie > fundamentow i przyłączy. > > To na prawdę jest cena, za którą w moim okręgu mogę juz myslec o domu murowanym > , > z dachówką ceramiczną, ścianą zewn dwuwarstwową. > Taki dom będzie miał lepszą wentylację i co najważniejsze - akustykę. Również się zgadzam. Miałam kiedyś kanadyjczyk budowany pod klucz przez firmę. Teraz mam solidny dom murowany i porównanie. Nigdy więcej żadnych śmiesznych, szybkobudujących domków z gotowych elementów, gdzie akustyka to tragedia. Głośniej piardniesz przy zamkniętych oknach a sąsiad usłyszy będąc na swojej działce. Do tego ta cena z kosmosu. Dwa lata temu, czyli w okresie wybujałych mocno cen kupiliśmy tzw. siedlisko: działka 2 hektary, dwa domy do remontu jeden podpiwniczony, drugi nie, duży budynek gospodarczy (dawna obora)i garaż na dwa samochody, wszystko za cenę 130tys. Obecnie mamy wyremontowany jeden dom ten większy, podpiwniczony. Całkowity remont domu z robocizną kosztował nas 100tys (trochę prac wykonaliśmy sami). Czyli za sumę 230tys zł mamy ładnie wyremontowany dom, dodatkowe budynki godpodarcze na działce, dużą, piękną zadrzewioną działkę, ciszę, spokój i brak uciążliwych sąsiadów w pobliżu. Jednym słowem wspaniałe, bezstresowe życie jakiego każdemu życzymy. Odpowiedz Link Zgłoś