schubladendenkender 04.11.09, 21:40 Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, dlaczego powstał ZTM ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fleshless Dlaczego? A bo się tak znają na tym... 04.11.09, 21:50 "Dlaczego więc władze miasta decydują się na takie rozwiązania? To zła wola, czy brak wiedzy?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Dlaczego? A bo się tak znają na tym... IP: 188.33.18.* 04.11.09, 23:10 Naiwność lub lobbing. Ewentualnie patrzenie nie dalej niż na czubek własnego nosa (urzędnicy mają swój parking). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Dla Grobelnego liczy się tylko kasa IP: 82.160.150.* 05.11.09, 07:29 Nas obywateli miasta na w du.. Komunikacja - będzie najdroższa w Polsce Woda - najdroższa a miasto i Aqanet dostali kupę kasy za budowę autostrady na Dębinie. Stary browar wybudowany na ziemi sprzedanej jako park. Czy ktoś trzeźwo myślący uwierzy, że Kulczyk wydający setki milionów na Browar nie zapłaciłby 5 -7 milionów więcej za ziemie? Ilu deweloperów dostało pozwolenie na budowę zamykając tym samym możliwości rozwoju infrastruktury miasta? Czas z tym skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 04.11.09, 22:00 Kiedyś Pan Grobelny się kompromitował, teraz jawnie zaczyna działać na szkodę miasta. Uważam, że czas zacząć zbierać podpisy i rozpisać referendum. Kandydat - choćby Filip Kaczmarek, już jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.09, 10:36 Też jestem za tym, żeby tego kretyna (bo innego, łagiodniejszego słowa juz nie da się zastosować) wywalić. Niestety czy Filip Kaczmerek (który gorszy na pewno nie będzie!!) ma realną szansę wygrać? Podpisuję się w 100% pod tym, co napisał jeden z przedpiśców - wygaszanie popytu, które w latach 90tych zafundowały nam PKP, dzis robi nam wybrany przez większość mieszkańców Rysiu Wielkie G. Jedynym patentem, powtarzam : JEDYNYM, na korki jest DOBRA komunikacja publiczna. I zgranie jej z innymi dzialaniami miasta - ograniczeniem liczby miejsc psotojowych, egzekwowaniem parkowania nielegalnego, szczególnie w obrębie miasta średniowiecznego (choć nie tylko), budowa bus-pasów, dróg rowerowych itp. Aby uczynić poznańskie MPK napraede dobrym potrzeba szacunkowo kilkuidziesięciu mln złotych. Zważywszy, że 43 mln ma pójśc na przygotowania do Rock Festival to chyba niewiele. Co za to sie zrobi : - wydzielenie (w kilku miejscach wystarczy solidna banda, bez przebudopwy ulicy) torowisk, tu chyba najlepszych przykładem jest Dąbrowskiego między Polną i Rynkiem (-> centrum) - wydzielenie (to de facto tylko koszt farby i kilku znaków) paru bus-pasow (osobiście : Niepodległości, Mostowa - przeprogramowanie kilku syganlziacji świetlnych (w tym mojej ulubionej Słowiańska-Murawa) na protramwajową I pewnie coś jeszcze da się zrobić za relatywnie małe pieniądze. Kilkadziesiąt mln - a ile zdaniem tych, dla których rozumek kończy się na drążku biegów, kosztuje udrożnienie miasta pro-samochodowe? Sama tylko (pożal się Boże) III rama ma kosztować ok 10-15 miliardów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: *.icpnet.pl 05.11.09, 15:06 o właśnie, kasa jest na festiwal (ktoś chyba potrzebował pretekstu do remontu toru Poznań), setki milionów wyrzucone na stadion... mam w nosie promocję miasta przez wielkie imprezy i to jak postrzegany jest Poznań i poznaniacy w Polsce i Europie. a niech sobie myślą, że jesteśmy nudni i konserwatywni. chyba ważniejsze, żeby tym którzy już są w Poznaniu żyło się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Sieciówka regionalna IP: 95.108.7.* 04.11.09, 22:24 Sieciówka regionala to bardzo dobry pomysł. Ileż to chętnych ludzi jeździło by w tą i z powrotem, po całej wielkopolsce, kupując chleb, bułki, słodycze, piwo i kiełbasę, wzmacniając finansowo cały region w trakcie wycieczek sobotnio-niedzielnych bez stresowych, no bo co to co zrobić z samochodem, jak wzrosłaby znajomość i poziom wiedzy o tym zakątku Polski wśród młodzieży, a i sam przynajmniej raz do roku pojechałbym szlakiem piastowskim zobaczyć mysią wieżę, że nie wspomne już o wycieczkach w ramach tego biletu do Lirojów, Auchanów, Jusków itd itp. Może wówczas w ramach takiej niezależnej od położenia inwestycji 10- 30 km od Poznania wiele firm mogłoby się "rozkładać" w tańszych strefach w innych gminach dając miejsce tym samym pod budownictwo w Poznaniu, "wzmacniając gospodarczo" tym samym nie tylko centrum WielkiejPolski ale również samą WielkąPolskę. Czyli byłaby to tak zwana dywersyfikacja potencjału gospodarczego makroregionu. No i będziemy pro-ekologiczni ! -bo mniej spalin z rury wydechowej wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Cyryl Ratajski radził MPK, jak narzekali, że IP: *.icpnet.pl 04.11.09, 22:33 bankrutują, bo ludzie nie korzystają z tramwajów: OBNŻCIE ceny biletów. Ale on znał zasady działania rynkowego z własnego doświadczenia, a nie z teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Przejazdy strefowe 04.11.09, 22:42 Można podzielić Poznań na strefy wg odległości od np. Ronda Kaponiera. Do 5 km I strefa, do 10 km II strefa, do 20 km III strefa. Dowolny przejazd w obrębie strefy (bez przesiadki): 2 zł. Przejazd do następnej przyległej strefy 4 zł. To tylko przykłady i potrzebna jest dokładna symulacja. W strefie III powinny znaleźć się przyległe gminy np. Swarzędz. Powinna w ogóle zniknąć wsiowa komunikacja. Mieszkamy wszyscy w jednym rejonie, wszyscy są z Poznania i za komunikację oraz inwestycje powinni też wszyscy płacić: płacić biletami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppsh Re: Przejazdy strefowe IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 05.11.09, 11:33 ksmx napisał: > Można podzielić Poznań na strefy wg odległości od np. Ronda > Kaponiera. Do 5 km I strefa, do 10 km II strefa, do 20 km III strefa. > Dowolny przejazd w obrębie strefy (bez przesiadki): 2 zł. Przejazd do > następnej przyległej strefy 4 zł. Twój pomysł przypomina trochę rozwiązanie jakie jest w Londynie z tą różnicą, że tu bilety jednorazowe mają cenę zaporową (jeden przejazd 4 funty), a jak sie kupi sieciówkę (którą mozna wszędzie doładować), to centrum na południe miasta można dojechać za 2,50. Płaci się za przekraczanie stref, ale to centrum jest najdroższe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Re: Przejazdy strefowe 05.11.09, 12:00 Oczywiście nie jest to mój pomysł ;) Jest to jak najbardziej z życia wzięte. Miasto "zachodnie" 750 tys w mieście i 1300 tys w aglomeracji. W centrum 5 linii metra + 3 linie szybkich pociągów jeżdżących +/- 40 km od centrum. Przejazd jednorazowy 4 zł, przejazd przez strefę 8 zł, sieciówka miesięczna 240 zł (w przeliczeniu). Kraj 2x bogatszy od Polski więc ceny można podzielić przez dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Przejazdy strefowe IP: 150.254.105.* 07.11.09, 10:52 nachium?:Dhmmm, mo Odpowiedz Link Zgłoś
kurza_twarz Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 04.11.09, 22:50 Idiotyzm. Już przy dzisiejszych cenach biletów bardziej opłaca mi się jeździć samochodem po mieście niż pchać się niepunktualnym, zatłoczonym autobusem. Rozumiem że to kolejny krok Poznania w stronę ekologii, z którą tak bardzo się ostatnio afiszuje. Odpowiedz Link Zgłoś
super_filipka Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram 07.11.09, 07:39 A ja zgodzę się z sugestią jaka pojawia się w artykule. Jest to nieudany sposób łatania dziury budżetowej. Wiadomo, że podwyżka nie odstraszy aż tak wielkiej liczby osób nieprzystających z komunikacji miejskiej, bo po pierwsze dla wielu z nich jest to jedyny dostępny środek transportu. Po drugie, jednak poranny dojazd do pracy jest bardziej uciążliwy ze względu na gigantyczne korki własnym samochodem niż tramwajem (a jak już nawet dojedziemy, to gdzie przed 8 znaleźć miejsce parkingowe?) Radni wiedzą co robić. Podwyżka będzie, ale i korzystających wcale tak wielu nie ubędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
k0les Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 04.11.09, 23:41 Jak powiedział tomyorke - może czas by poznaniacy wzieli sprawy w własne ręce usuneli obecne władze zanim zniszczą nasze miasto do końca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramwajarz Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: *.icpnet.pl 05.11.09, 00:07 Wywalić to towarzystwo zanim rozwalą NASZE miasto. Chyba już za póżno,zdaje się ze już nie ma zbierać. Panowie Redaktorzy! Pomóżcie,nie zrobią tego radni ani Grobelny-sprawdżcie jakie są ceny biletów w innych miastach. Podobno nie ma biletów czasowych,mieszkańcy nie płacą za stanie w korkach.No i najważniejsze. Podobno od 5 lat jeżdziła by po Poznaniu Fudżibana. Doprowadżcie v-ce Prezydenta Klepkę niech nam o tym opowie. W końcu za nasze pieniądze jeżdził do Japonii i sprawa była dograna!!Podobno inwestycja nie podobała się Grobelnemu, a NAM TAK!!! Czy to prawda,że w Bydgoszczy seniorzy pow. 60 lat jeżdżą za darmo!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwolana POZnan* dla ziemi? 04.11.09, 23:52 No to mamy eko - Poznań. Szkoda że choćby Radiohead nie widziało o tych pomysłach... może zagrali by w bardziej eko-mieście. Ja sam jeżdżę samochodem po mieście, strasznie się wk**wiam na stanie w korkach, na płatne parkingi, na strefy parkowania. Ale po prostu bilety na bimbę mi się nie opylają kompletnie. I to co mówi na koniec artykułu dr Michał Beim - w szczeg. o tym kogo się nasi politycy boją, o tych "dotacjach" i "inwestycjach" - zgadzam się z tym w 100%! Ktoś powinien przeprowadzić symulację - jaka minimalna opłata za sieć przyniosła by max klientów (nie koniecznie max zysków). Odpowiedz Link Zgłoś
schemeck Re: POZnan* dla ziemi? 05.11.09, 08:54 Akurat argument, że sieciówka jest w tym momencie nieopłacalna z ekonomicznego punktu widze można między bajki włożyć. 81 PLN to przy obecnych cenach max max 20 l E95. Przy spalaniu w ruchu miejskim to jakies 250 KM. Nie wierzę, że jeżdząc samochodem oszczędzasz. Co nie zmienia faktu, że sam jestem za DRASTYCZNYM zwiększeniem środków z budżetu miasta na komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: POZnan* dla ziemi? IP: *.icpnet.pl 05.11.09, 14:56 Ja akurat oszczędzam. Mam do pracy 7km, praca za granicą Poznania, co daje miesięcznie 280km. Jadę ok 15 min. a komunikacją miejską? Tramwaj do pętli i autobus jeżdżący raz na 30 min, musiałbym wychodzić godzinę wcześniej z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Proste pytanie, prosta odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 19:37 P: "... jaka minimalna opłata za sieć przyniosła by max klientów (nie koniecznie max zysków). " O: Zero złotych. To chyba oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
wiola2006 Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 05.11.09, 00:27 o co Wam chodzi? za te 40 nowych tramwajow ktos przeciez musi zaplacic... a ci, co wyboru (auta) nie maja i tak pojada MPK, zasady jak w sredniowieczu: najubozsi placa panszczyzne, zeby sfinansowac najdrozsze inwestycje Odpowiedz Link Zgłoś
cougar13 Rezygnuję z komunikacji publicznej 05.11.09, 01:11 Ja, wieloletni klient MPK, zrezygnuję z komunikacji publicznej jeżeli planowana podwyżka dojdzie do skutku. Wiem, że nie będę jedynym Poznaniakiem, który pożegna się z MPK. Szkoda... Nie kupię już sieciówki, tylko auto. Za paliwo zapłacę mniej niż za bilet. Wielu pomyśli podobnie i też kupi auta. Będziemy wszyscy stali w korkach. [sonda=Kupisz jeszcze droższe bilety?] [*]Tak. [*]Już nie. [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Rezygnuję z komunikacji publicznej IP: *.izacom.pl 05.11.09, 08:23 Ja na pewno nie kupię sieciówki za 122 zł! Tak na marginesie, słyszałem plotki, że za sieciówkę nawet w obrębie strefy pierwszej osoby spoza Poznania zapłacą więcej, niż poznaniacy. Nie wiecie, gdzie to można zweryfikować? I jakie byłoby kryterium uznawania, kto jest poznaniakiem, a kto nie? Meldunek? Paranoja, niedługo już nawet warszawka będzie miała tańszą komunikację miejską niż my :( Odpowiedz Link Zgłoś
azazel87 Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 05.11.09, 01:14 jaki bezsens !! podobna sytuacja była bodajże w USA. Wygaszano popyt na komunikacje miejską. Coraz rzadsze połączenia, coraz wyższe ceny, coraz mniej osób korzystających z komunikacji miejskiej. Wspaniałe wzorce obrał grobelny dla Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
cfalek lobby kierowców - a mozna by tak konkretniej? 05.11.09, 01:38 www.bip.mswia.gov.pl/portal/bip/14/74/Rejestr_podmiotow_wykonujacych_zawodowa_dzialalnosc_lobbingowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Dofinansować komunikację publiczną. Jestem ZA! 05.11.09, 05:15 Jestem za dofinansowaniem ZTM (czasem MPK) z budżetu "aglomeracji" (czyli pow. Poznań + zainteresowani), to nic że to będzie droga inwestycja i że nie zrobi się jakiejś drogi ale wolę jeździć spokojnie komunikacją publiczną. Chcę żyć w czystym ekologicznie mieście (na ile to możliwe), chcę żeby komunikacja publiczna była jeszcze sprawniejsza i chcę móc spokojnie przechodzić po chodnikach które nie są zastawiane przez samochody (trawniki i drogi też). Jako przedsiębiorca który musi polatać po mieście, równie skutecznie mogę dotrzeć do klientów czy urzędów komunikacją miejską jak samochodem. Czasem już teraz jest szybciej MPK niż samochodem, a rowerem? Błyskawicznie, ale nie będę śmigać w garniturze na rowerku, to wyglądałoby mało poważnie mimo oczywistych zalet. Jak to zrobić, skopiować pomysły niemieckie, skandynawskie (sieciówka aglomeracyjna to świetny pomysł), a nawet warszawskie. Jednocześnie na ostro dobrać się do dupy parkującym nielegalnie, zastawiającym drogi i tory tramwajowe (ul. 28 czerwca 1956 jest świetnym przykładem), no i ograniczać wjazd dla samochodów poprzez większą ilość deptaków oraz wydzielonych torowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
elagresto Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram 05.11.09, 08:04 ogólnie to nawet super tania i super punktualna komunikacja nie zmniejszy w znacznym stopniu ilości samochodów. Handlowcy nie przesiądą się z autek flotowych na mpk. A i osoby prywatne niekoniecznie chcą wędrować na przystanek na drugi koniec osiedla i potem tyle samo dreptać z przystanku do zakładu pracy. Według mnie więcej osób powinno stosować car-pooling. Ile osób jeździ na pusto (czyli tylko kierowca) dużymi autami? Wiem, że do różnych oddziałów VW ludzie tak dojeżdżają, ale to wciąż niewielka skala zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: *.izacom.pl 05.11.09, 08:26 Handlowcy nie muszą się przecież przesiadać do mpk, stanowią na tyle niewielki procent użytkowników aut, że sami w sobie nie generują korków. Problemem są osoby, które z powodu beznadziejnych połączeń komunikacją miejską są skazane na dojazd do pracy autem. Uwierz mi, wiedząc że komunikacja miejska jest tania i punktualna wolałbym przedreptać się na przystanek na drugim końcu osiedla, niż stać autem w korku na księcia Mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teraz@ ja Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: 213.31.11.* 05.11.09, 10:03 A ja właśnie zabieram autem 3 dodatkowe osoby wsiadające rano i wysiadające po południu na Ratajach, jeździmy do Gądek samochodem, bo: 1. nie opłaca nam się kupować drogich sieciówek miejskich (do Rataj mam ok 5km, pozostali dalej) 2.nie opłaca nam się kupować drogich sieciówek podmiejskich (do Gądek jest jednak parę kilometrów) Reasumując - ilość osób jadących codziennie 1 autem x wypalone paliwo jest na pewno taniej niż gdybyśmy wszyscy wykupili już horrendalnie drogie bilety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: 150.254.105.* 07.11.09, 10:56 takich jak was jest mniejszosc. stalem sobie wczoraj 20 minut (ponad) na przystanku przy dworcu pks, czekajac na 10, w koncu poszedlem pieszo w strone debca, bo tramwaj mial 30 minut opoznienia.. za takie cos powinienem dostac miesiac darmowej sieciowki :P ale mniejsza z tym.;) patrzylem sobie na samochody jadace od dworca w kierunku awf - ~80% to byly takie z jednym kierowca w srodku, byl korek, i taka pora (15.30) ze pewnie wiekszosc wlasnie wracala z pracy, lol...... Odpowiedz Link Zgłoś
asek11 Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 05.11.09, 08:23 Władze miasta planują podnieść ceny sieciówek. Poznaniacy zamiast 81 zł mają płacić za nie aż 106 zł, przyjezdni nawet 112 zł. Czy podwyżka nie jest za duża? A jak to się ma do hasła, że Poznań miastem studentów i konkurowanie na tym polu z Wrocławiem ?? większośc studentów mieszka poza Poznaniem i tylko dlatego mają płacić więcej ? Kto tylko będzie mógł przesiądzie się do samochodu i Poznań jeszcze bardziej zakorkowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: 195.20.110.* 05.11.09, 08:37 ZTM powstał po to aby ominąć ustawę o zamówieniach publicznych i nie robić przetargu na komunikację i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anusia Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: *.ip.netia.com.pl 05.11.09, 11:31 Dla mnie ciekawym jest sposób weryfikowania, kto Poznaniak, kto nie. Po meldunku, który ma być podobno zniesiony? Kto generuje największy ruch aut - mieszkańcy nie mający dostępu do regularnej komunikacji, czyli mieszkańcy powiatu, czyli Ci, którym narzuca się wyższe stawki za sieciówki, czyli zachęca do jazdy samochodem. Autem nawet w korkach jadę do pracy 40 minut, bez korków - 20. Z komunikacji mam do wyboru autobus na Ogrody kursujący co półtorej godziny i dwie przesiadki tramwajowe lub jedna autobusowa - bo muszę dojechać na Winogrady do pracy - czas dojazdu to ok. godziny (bez wliczania czasu na oczekiwanie na przesiadkę). Drugim wyjściem jest pociąg - 4 km od miejsca zamieszkania, plus jedna przesiadka na PST (samą komunikacją zbiorową - raptem 30 minut, ale czas dojazdu do stacji to dodatkowe 10 minut). Niestety nie ma sesnsownego parkingu obok stacji, ani nawet miejsca na zostawienie roweru, a piechotą 4 km to 40-minutowy spacer. Pociąg jeździ co godzinę rano i wieczorem, a w środku dnia wcale. Samochód mam pełen - 4 osoby. 4 sieciówki to prawie 500 zł. Rachunek jest w tym wypadku prosty, choć przyznam szczerze, wolałabym rano wskoczyć w tramwaj, przez 30 minut poczytac w nim książkę, potem podbiec nawet kawałek do pracy. Marzenia ściętej głowy - do mojej wsi tramwaju nie doczekam sie nigdy. A więc samochód zostaje jedynym sensownym rozwiązaniem na długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: 150.254.105.* 07.11.09, 10:56 Dla mnie ciekawym jest sposób weryfikowania, kto Poznaniak, kto nie. > Po meldunku, który ma być podobno zniesiony? Nie bedzie, podobno chcieli sie za to ruszyc,ale trzeba by za duzo przepisow zwiazanych z tym zmienic. NIe oczekuj tego od rzadu slonca peru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: *.173.21.232.tesatnet.pl 05.11.09, 10:02 Po raz pierwszy od dawna wybraliśmy się tramwajem całą rodziną.1 listopad,Święto Zmarłych.Za wycieczkę na Junikowo(20 minut) i z powrotem zapłaciliśmy w piątkę...25 zł.śmiać mi się chciało...i to przed planowanymi zmianami. Dzięki temu "wypadowi"syn złapał grypsko-w tramwaju włączono ogrzewanie-było chyba ze 30 stopni...tłum ludzi i pełne słońce. Nigdy więcej!!!wolę nasze wygodne auto!!!i jest taniej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: 150.254.105.* 07.11.09, 10:58 rozwiazaniem bylby bilet grupowy/rodzinny, w moim rodzinnym miescie zaplacilibyscie kolo 10zl... Odpowiedz Link Zgłoś
floress Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 05.11.09, 10:04 "przywrócić bilet dziesięciominutowy (ma kosztować tyle, co dotychczasowy bilet na kwadrans, który będzie zlikwidowany)" Rewelacyjny pomysł. Teraz - jadę 4 przystanki, 13 minut, płacę 2 zł Od stycznia - jadę 4 przystanki, 13 minut, płacę 4 zł. Wolę przejść te 4 przystanki na własnych nogach, lub jechać samochodem i nawet postać w korku. Autobusy i tramwaje też stoją w korkach, bo tak idiotycznie jest zorganizowany ruch w mieście, że bardziej opłaca się iść na piechotę niż jechać tramwajem (tym bardziej, że bilety są czasowe) nie mówiąc już o autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś
moze.tak.a.moze.nie Takie zmiany spowodują zmniejszenie wpływów MPK 05.11.09, 11:22 Zawsze kupowałem roczną siecówkę, dla wygody i oszczędności czasu. Ostatnie zmiany cen i zmniejszenie rabatów zmusiły mnie do rezygnacji z rocznej sieciówki na rzecz imiennej liniówki na 3M do 6-ciu przystanków i kilku biletów na miesiąc. Kiedyś przed ostatnią podwyżką płaciłem jednorazowo MPK ponad 500zł na rok teraz 312zł plus sporadycznie bilety wraz z uciążliwościami związanymi z biletami. Rachunek jest chyba w miarę prosty :) Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram 05.11.09, 11:54 Te zmiany są idiotyczne. najbardziej mają podrożec sieciówki - czyli największa kara dla osób, które stale korzystają z usług MPK. Większość firm za lojalność i stałe korzystanie raczej nagradza... Kiedy w 99 r przeniosłam się do Pni sieciówka studencka była tu śmiesznie tania, porównywałam ceny z 250-tys miastem, z którego pochodzę i MPK tu było tańsze. Teraz jest chyba rzeczywiście jednym z droższych... A później miasto zdziwione, że są korki i że miasto zapchane. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram 05.11.09, 13:05 Spoko - pan Rusak to niesamowity fachowiec, wiec doskonale wie co robi i to zrobi. Nagle tez jak wiele wpisow sie pojawia - a jak jest dyskusja o Grobelnym, ktory moglby jednym telefonem zalatwic sprawe to wszyscy sa niezwykle zadowoleni z takiego "gospodarza".... Parodia. Jacy mieszkancy taka i komunikacja, co tu duzo gadac. Ja wlasnie dzis podjalem decyzje ze kupuje jakiegos starego grata, tylko do jezdzenia do pracy. Bedzie to drugie auto w rodzinie, mam w nosie to czy rozwale chodniki, czy bedzie gdzie parkowac - kupuje i mam gdzies dalsze "plany MPK" i to czy mi sie to oplaci. Oplaci sie zdrowiem i prostota zycia. W tym tygodniu panie Rusak miedzy 7-ma a 8-ma panowal istny CHAOS na tramwajach miedzy Gorczynem a Kaponiera, a autobus linii 68 po prostu jezdzi bez rozkladu i tyle. A co tam - 20minut bez ani jednego 68? Przeciez RUSAK o tym nawet nie wie. On tylko liczy ile kasy wplynie do jego kieszeni. Parodia zarzadzania. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram 05.11.09, 15:32 > mam w nosie to czy rozwale > chodniki, czy bedzie gdzie parkowac Mam gdzieś, czy jadąc wózkiem po chodniku rozwalę ci ten złom. Dziecko coraz większe i na wózku mi nie zależy. Zależy mi na tym, żebym chodnikiem mógł chodzić... > Oplaci sie zdrowiem i prostota zycia ...prostaku Odpowiedz Link Zgłoś
slawczan Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 05.11.09, 13:56 Lobby kierowców? Znamy jego herszta-to nasz kochany Rysio-Pysio Piekna Grzywa/Wąs Grobelny. I on i jego przydypasy czym przybywaja na miejsce ich pseudopracy?Autkami.Kładą laskę(wulgarnie rzecz ujmując) na to ile to kosztuje.Polski samorządowiec zrobi tylko coś społecznie użytecznego o ile będzie miał z tego OSOBISTĄ KORZYŚĆ.A że Rysio lata autkiem...więc budujmy ulice a pospólstwo niech kupuje auta albo łazi pieszo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korba Re: Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tram IP: 82.160.150.* 05.11.09, 14:23 Ale on ma autko służbowe.. na nasz koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Ten wrzód na tkance miasta ma nazwisko: Rusak! 05.11.09, 14:45 Ten człowiek opiera swoje pomysły i fantazje sie na wirtualnych ankietach pojedynczych mailach i nikomu nie znanych opiniach i badaniach. To żałosne i można wyć z bezsilności, że takiego ignoranta posadzono na tak ważnym i potencjalnie kreatywnym stanowisku. Grobelodaktyl i jego kumple z Rusakiem na czele rozwalą transport w tym miescie zwłaszcza, że pieniądze rozpuszczane są w głupi sposób. O 6mln które przepadły przez idiotów z ZDM nie wspomnę! Nierobów i darmozjadów banda. Potrzebny nowy gospodarz w tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Wysokie ceny biletów wygonią pasażerów z tramwajów 05.11.09, 15:34 Wczoraj rano z racji niewielkich opadów śniegu w wielu miejscach ruch kołowy praktycznie się zatrzymał [np. rondo Rataje, Zamenhofa, Piłsudskiego, Krzywoustego, Jana Pawła i inne]. Auta stały w korku, który wcale się nie poruszał. Między nimi autobusy - a jakże. A w środku - pasażerowie, także z biletami czasowymi. Wniosek: podwyżka cen biletów. Na przystanku Żegrze III było tak ślisko rano rano, że co chwilę ktoś leżał. Ale MPK poinformowane o sytuacji nie wiedziało, w czyjej gestii są przystanki. Bo to się panie ciągle coś zmienia. Wniosek? Podwyżka dobrze wam zrobi. 30-10-2009 4:30. Spieszę się na pociąg rano. Wychodzę na przystanek w oczekiwaniu na pierwszy kurs linii 1. Jednak tramwaj nie nadjeżdża. Wniosek? Ano właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombel Sposób na Rycha i Zbycha IP: 94.254.132.* 05.11.09, 15:47 Przede wszystkim Rychu Smoliwąs Grobelny nie ma szans na kolejną kadencję. Doprowadził Poznań do prowincjonalności, mdłości, wyrzucił nasze miasto z mapy Polski. A do tego od 10 lat skutecznie okrada Poznaniaków, wyciągając z ich kieszeni ile tylko się da. A sam... Limuzyna, kierowca (oczywiście za nasze), rezydencja na Umultowie, zwietrzała żona Ewcia z wygładzoną botoksem buźką. A Zbychu PRusak? Jak widzę tego pana w tv to widzę intelektualną rzeźnię. Dukanie zamiast mówienia. Ściemnianie zamiast konkretów. Bezradność zamiast pomysłów. I to także za nasze pieniądze. Raz jeszcze pytam na tym forum - kim jest Prusak??? Co zrobił do tej pory? Jakie są jego osiągnięcia zawodowe? A pomysł na upadek MPK i Prusaka jest prosty: część niech faktycznie kupi auta i przesiądzie się do nich, a druga część niech zrezygnuje z sieciówek i "przesiądzie" się na bilety miesięczne, ale na 6 lub 18 przystanków. Nawet jak kupimy na 6 a pojedziemy 7 to niczego to jeszcze nie oznacza. Kanar to w Poznaniu rzadkość. A jak ktoś już naprawdę bardzo chce być fair w stosunku do MPK (lub po prostu boi się kary) to nauczy się przejść ten 1 czy 2 przystanki. A więc powoli żegnamy was: cya Rychu G., cya Zbychu R. :))) Odpowiedz Link Zgłoś