Dodaj do ulubionych

brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, soli?

IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.04, 12:25
Witam, mam ochotę kupić zmywarkę Wirpoola- w Media markcie model do zabudowy
kosztuje ok. 1600zł, ale moja koleżanka serdecznie mi odradza zakup, bo
twierdzi, że zarówno u niej jak i u jej siosty zmywarki tego producenta nie
myją porządnie szklanek- to znaczy szklanki wyglądają tak, jakby stała w nich
miesiącami b. twarda woda. Widziałam, faktycznie nieciekawie to wygląda.
Mieszkam w mieście, gdzie woda jest b. twarda i zastanawiam się, może to jest
przyczyna i nie ma co kaprysić- bo w każdej zmywarce tak będzie. A może moja
koleżanka skąpi soli zmękczającej? No i wreszcie, może ma jakieś dziwne
szklanki?
Mam pytanie do użytkowników zmywarek Whirpoola (tych tańszych)- czy też tak
macie?
I mam pytanie do użytkowników wodociągów z twardą wodą- czy to jest problem
każdej zmywarki??
Oprócz Whirpoola widziałam jeszcze zmywarkę Gorenje, patrząc na oznaczenia
były tej samej klasy, ale Gorenje było dużo droższe- może sprzedacy wiedzą o
tej wadzie tańszych zmywarek Whirpoola?
Całkowicie zgłupiałam i nie wiem co kupić- a może polecicie mi jakiś dobry
waszym zdaniem, sprzęt do zabudowy w granicach 2000zł Pzdrawiam
Gośka
Obserwuj wątek
    • asia.su Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, 26.01.04, 21:04
      1 - mycie w zmywarce niszczy - dlatego nie zaleca sią mycia w zmywarce
      delikatnych rzeczy - oczywiście umycie od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale
      szklanki, talerze myte codziennie po kilku latach nadaja sie do wyrzucenia;
      2 - od czasu do czasu zdarzają mi się niedomyte naczynia - szczególnie dobrze
      widac to wtedy na szkle - dosypuję wtedy soli i problem znika. Mam wskażnik
      braku soli ale nie zawsze reaguję od razu i wtedy najczęściej to się przydarza.

Mam od 6 lat Whirpoola - nie narzekam. Następna moja zmywarka będzie jednak
      miała 60 cm a nie 45 cm szerokości.

Pozdrawiam
      • jaki71 Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, 28.01.04, 16:35
        asia.su napisała:

> 1 - mycie w zmywarce niszczy - dlatego nie zaleca sią mycia w zmywarce
        > delikatnych rzeczy - oczywiście umycie od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale
        > szklanki, talerze myte codziennie po kilku latach nadaja sie do wyrzucenia;

Szklanek i talerzy nie niszczy, troche przesadzasz. A zeby byly do wyrzucenia
        po kilku latach to juz pomowienie. Myje prawie trzy lata i nic nie widac.

> 2 - od czasu do czasu zdarzają mi się niedomyte naczynia - szczególnie
        dobrze
        > widac to wtedy na szkle - dosypuję wtedy soli i problem znika. Mam wskażnik
        > braku soli ale nie zawsze reaguję od razu i wtedy najczęściej to się
        >przydarza.

Glowna rola soli w zmywarce jest zmiekczanie wody ale nie po to by zwiekszyc
        skutecznosc mycia (od tego jest ilosc detergentu) ale zeby zabezpieczyc zmyware
        przed kamieniem na grzalkac czy ogrzewaczach przeplywowych oraz dysz. Dla dobra
        i zywotnosci zmywary reaguj od razu.

> Mam od 6 lat Whirpoola - nie narzekam. Następna moja zmywarka będzie jednak
        > miała 60 cm a nie 45 cm szerokości.

Swiete slowa, swiete slowa...

JAki
    • piegoosek Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, 28.01.04, 00:32
      od dwoch miesiecy mamy Bosch`a, jak na razie myje idealnie, ale kolezanka ma
      dokladnie ta sama i pokazywala mi swoje szklanki po roku mycia ich w
      zmywarce... :O)
      niestety szklo - szczegolnie te wszystkie "arcopale", itp. ;) - podobno duzo
      szybciej niszcza sie w zmywarce...
      co do soli, to aktualnie sa tabletki, ktore zawieraja wszystkie trzy skaldniki
      w sobie, czyli: sol, nablyszczacz i proszek do mycia! juz nic nie trzeba
      dosypywac... ufff...
      i to chyba nie zalezy od wody, czy jest twarda, czy miekka! osobiscie uwazam,
      ze zmywarki Whirpoola sa bardzo dobre!
      ja swojego Boscha kupilam za 2tys. (szer. 60cm, pod zabudowe)
      pozdrawiam
      piegoosek
      • zayzayer Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, 28.01.04, 17:05
        piegoosek napisała:

> co do soli, to aktualnie sa tabletki, ktore zawieraja wszystkie trzy
        skaldniki
        > w sobie, czyli: sol, nablyszczacz i proszek do mycia! juz nic nie trzeba
        > dosypywac... ufff...

3 w 1 to jedna wielka pomyłka. Ta sól w tabletkach nic nie daje. Sól potrzebna
        jest do _regeneracji_ odwapniacza, czyli odpowiednią ilością lub w odpowiednich
        cyklach (ustawienie) ma "wypłukiwać" jony metali z odwapniacza. Ten odwapniacz
        to pojemnik na samym wlocie wody, zawierający żywicę jonowymienną.
        Sama sól jako taka nie zmiękcza wody. Na dodatek przyśpiesza zużycie naczyń,
        gdyż dozowana jest nie tam gdzie trzeba i nie w tym momencie. Skraca się
        żywotność zmywarki (przy twardej wodzie znacznie).

zayzayer

• Gość: Goska Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.04, 20:34
          Zayzayer, to może nalot na naczyniach mojej koleżanki powoduje właśnie sypanie
          tej soli w nadmiarze i nie tam gdzie trzeba.
          Mam nadzieję, że znajdę bez trudu właściwy pojemnik ;-]
          Zastanawiam się nad jeszcze nad jednym pomysłem- widziałam gdzieś filtry
          odwapniające- może kupić takie coś- ciekawe czy to jest skuteczne?
        • ewi549 Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, 21.05.15, 15:25
          miałam podobny problem,czyli zniszczone szkło..szklanki,miski -wyglądało okropnie.Jak zaczęłam drążyć temat to doszukałam w instrukcji zmywarki,że należy ustawić odpowiednie parametry dawkowania soli po wcześniejszym kontakcie z dostawcą wody w celu określenia twardości wody i co się okazało,moje ustawienia były przesadzone( u mnie był poziom 8 a po sprawdzeniu okazało się ,że twardośc wody mam na poziomie 5!! zmieniłam natychmiast i po pierwszym myciu widzę różnicę..;zachęcam więc do kontrolowania tego.
    • Gość: dana Re: brudne szkło- wina wody, zmywarki, szklanek, IP: *.poczta.katowice.pl 28.01.04, 08:09
      Mam zmywarkę BOSH od kilku lat . Na początku byłam bardzo przeciwna zakupowi,
      ale przy okazji remontu w kuchni mąż właściwie wymógł na mnie zainstalowanie
      zmywarki. I teraz jestem mu niezmiernie wdzięczna. To cudowne urządzenie dla
      pracujących kobiet. Ponadto wszelkie rodzinne uroczystości przestały być
      koszmarem z uwagi na stosy brudnych naczyń. A fakt,że szkło czy inne naczynia
      szybciej się niszczą jest naprawdę mniej istotne niż wygoda. Przy normalnym
      myciu często tłuką się szklanki, więc można tłumaczyć, że w zmywarce tłuczenie
      zastępuje niszczenie i wszystko jest OK. Po prostu trzeba naczynia od czasu do
      czasu wymienić. Wygoda przede wszystkim. Niech Cię nie zniechęca matowe szkło !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka