Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz/Bromberg - sondaż

06.05.02, 14:28
Spór o używanie niemieckiej nazwy naszego miasta budzi wielkie emocje.

Pod adresem
wyborcza.gazeta.pl/info/home.jsp?dzial=byb00
znajdziecie sondaż. Jak na razie (6 maja) zdecydowanie przeważa opinia, że nie należy wprowadzać na mapy
nazwy Bromberg.

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 06.05.02, 14:50
      Ci, którzy w wątku Bydgoszcz/Bromberg są za używaniem niemieckiej nazwy sami
      znaleźliby setki przykładów na to, że nie zawsze pieniądz jest ważniejszy od
      uczuć i emocji.
      To na "rachunek ekonomiczny" powołuje się minister od zdrowia,
      księgarnia "Współczesna" padła, bo tak zdecydował "rachunek ekonomiczny",
      to "rachunek ekonomiczny" był powodem tego, że Suchocka wyszarpała emerytom i
      rencistom i wogóle całej budżetówce ich marne grosze (i nie stanęła przed sądem
      za złamania prawa - to tak na marginesie).
      Jesteśmy ludźmi a nie cyborgami dlatego, że nie zawsze pieniądze są dla nas
      wszystkim.
      Niech zarząd miasta się sprawdzi i znajdzie sposób ściągania kapitału bez
      naruszania godności mieszkańców miasta (tych, którzy ją mają), ewentualnie
      jeżeli te pieniądze już płyną, bez drugiej nazwy, to niech zobaczą to
      niedowiarkowie.
      • ewka2001 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 06.05.02, 15:18
        Zdecydowanie BYDGOSZCZ. Mieszkam W BYDGOSZCZY , a nie w Brombergu.
        Jeśli zasłyniemy z czegoś w świecie to przyjadą do nas bez względu na nazwę.
        Wyobraźcie sobie nasz bilboard :
        Odkryj mnie . Bromberg
        • Gość: Baton Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 15:25
          Nie obrazajac niczyich uczuc ani orientacji seksualnych,
          ale takie haslo brzmi.... gejowo???? ;-)))
    • Gość: wojtek Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.upct.es 06.05.02, 15:32
      Widzialem sondaz i szczerze mowiac, musze stwierdzic, iz pytanie w nim zadane
      nie spelnialo norm badania statystycznego. Pytanie bylo zadane w sposob mylacy
      kwestie i nawet ja bym odpowiedzial "nie".
      • Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 06.05.02, 16:10
        Gość portalu: wojtek napisał(a):
        > Widzialem sondaz i szczerze mowiac, musze stwierdzic, iz pytanie w nim zadane
        > nie spelnialo norm badania statystycznego.

Co do tego konkretnego pytania, to owszem. Ale generalnie, czy Ci się to podoba, czy nie, to
        taka jest własnie w tej sprwaie opinia mieszkańców Bydgoszczy. Zarówno takie sontaże
        internetowe, jak i nasze forum są oczywiscie zupełnie niereprezentatywne. Ale każdy
        Bydgoszczanin znający swoje miasto i jego mieszkańców mógłby bez trudu przewidzieć
        odpowiedz na pytanie o używanie nazwy Bromberg wspólnie z Bydgoszcz (chociażby tylko do
        promocji miasta, w przewodnikach i mapach dla turystów).
        Taka opinia Bydgoszczan prędko się na pewno nie zmieni, a ja mam cichą nadzieję, że nie
        zmieni się nigdy.
        Pozdr
        • Gość: Ted® Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 17:17
          Gość portalu: fin napisał(a):

> Taka opinia Bydgoszczan prędko się na pewno nie zmieni, a ja mam cichą nadzieję
          > , że nie
          > zmieni się nigdy.

tez mam nadzieje ze pokolenie elektronikow bedzie mialo wiecej do powiedzenia
          niz marketingowcy bo w koncu nie wszystko jest na sprzedaz, chyba
          • lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 08.05.02, 13:06
            Jeżeli Wojtek jest studentem to znaczy, że jestem od niego prawie dwa razy
            starszy. I ja już wiem, że mówię po polsku, piszę po polsku na internetowej
            stronie w polskim mieście Bydgoszcz dlatego, że moim przodkom nie była obojętna
            historia, a taki marketing, jak proponowali tu co niektórzy, mieli w dupie.
            A jednoczenie się Europy to zupełnie inna sprawa, bo nie chodzi w tym o to,
            żeby był jeden naród, jeden wódz. Zjednoczona Europa nie przeszkodzi mi w tym,
            żeby być Polakiem, a turyści będą przyjeżdżać do Bydgoszczy, żeby w oryginale
            usłyszeć tę niewymawialną nazwę miasta. To dopiero jest atrakcja!
    • zoe_bydg Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 06.05.02, 22:40
      sondaż odzwieciedla odczucia i opinie ludzi na temat Bydzia-bromberg.
      Zwolennicy niemieckiej nazwy nie przebiją się ze swoim ( dziwacznym!)pomyslem.
      zresztą te ich uzasadnienia są beznadziejne i nie do przyjęcia, więc Bydgoszcz
      napewno pozostanie BYDGOSZCZĄ.! :-)
      • Gość: Wojtek Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.upct.es 07.05.02, 09:50
        tak, tak, tak, ... ciagle to zniemczanie!!! A pytanie sugerowalo wielka,
        globalna zmiane we wszystkich atlasach, mapach i ksiazkach od historii w calej
        Polsce. Moje zycie byloby pewnie prostsze gdybym postrzegal rzeczywistosc w
        taki sposob jak niektorzy uczestnicy tego forum...
        • Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 13:16
          A ja mam pytanie natury lingwistycznej - Czy "Bydgoszcz" to nazwa polska? Czy
          słowiańska? Czy prasłowiańska?
          Prasłowianom stanowcze NIE!
          ;)
          • zoe_bydg Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 08.05.02, 22:06
            poczytaj sobie , poczytaj, a uwierzysz , że to nazwa polska , a moze
            słowiańska - dlatego taka dziwna. ( Warszawa to Wars i Sawa, a Bydgoszcz?- może
            też to była jakaś parka ?);_))))zoe

• Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 07:52
              Droga Zoe
              Ja rozumiem, że to faktyczna nazwa - i właśnie się pytam czy ona polska czy
              słowiańska??
              Bo może ja nie chcę słowiańskiej nazwy na moje polskie miasto!:)
              • adek. Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 09.05.02, 09:19
                Pragnąłbym , żeby ten sondaż i opinie Bydgosczan trafiły do pomysłodawców
                szczególnie pani Kusz , umieszczenia nazwy Bromberg w oficjalnych materiałów
                reklamowych naszego miasta.
                • adek. Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 09.05.02, 09:21
                  O przepraszam . Miało być "w oficjalnych materiałach".
              • lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 09.05.02, 09:42
                Gość portalu: Fore napisał(a):

> Droga Zoe
                > Ja rozumiem, że to faktyczna nazwa - i właśnie się pytam czy ona polska czy
                > słowiańska??
                > Bo może ja nie chcę słowiańskiej nazwy na moje polskie miasto!:)

Język polski jest na pewno językiem słowiańskim, ale nie każdy język słowiański
                jest językiem polskim. Polski należy do grupy języków słowiańskich.
                Jeżeli robisz jaja, a ja nie zrozumiałem to obiecuję nie wystawiać się na
                nadmierny upał. Jeżeli pisałaś poważnie to proszę, abyś Ty nie wystawiała się na
                nadmierny upał ;-).
          • Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.05.02, 10:33
            > A ja mam pytanie natury lingwistycznej - Czy "Bydgoszcz" to nazwa polska? Czy
            > słowiańska? Czy prasłowiańska?

Pochodzenie nazwy Bydgoszcz jest nieznane i naukowcy nie mogą dojsć do porozumienia w tej sprawie. Można
            powiedzieć, że nazwa jest tak stara, ze jej źródła "giną w pomroce dziejów".
            Tak jak słusznie zauważył w innym wątku Ted, pierwsza pisana nazwa Bydgoszczy, pojawila się przy okresleniu
            jednego z kasztelanów miasta, którego nazwano: " Sazulas de Budegac". A więc najstarszy zapis nazwy
            Bydgoszczy to Budegac, ale jako że tekst ten był oczywiscie po łacinie, nazwa Budegac jest "złacinnioną" wersją
            jakiejs nazwy, używanej w tamtym okresie przez ludnosć.

Ciekawe jest także to, że kiedy Kazimierz Wielki nadawał Bydgoszczy prawa miejskie, to chciał, żeby miasto
            nazywało się inaczej: "Kunigesburg". I taka nazwa występuje w dokumencie lokacyjnym. Natomiast nigdy nie weszła
            ona w życie, i ludnosć nadal nazywała miasto po staremu, i wprew woli króla pozostała w użyciu stara historyczna
            nazwa.
            Pozdr
            • Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 11:03

> Gość portalu: Fore napisał(a):
              > > A ja mam pytanie natury lingwistycznej - Czy "Bydgoszcz" to nazwa polska?
              > Czy
              > > słowiańska? Czy prasłowiańska?
              >
              > Pochodzenie nazwy Bydgoszcz jest nieznane i naukowcy nie mogą dojsć do porozumi
              > enia w tej sprawie. Można
              > powiedzieć, że nazwa jest tak stara, ze jej źródła "giną w pomroce dziejów".
              > Tak jak słusznie zauważył w innym wątku Ted, pierwsza pisana nazwa Bydgoszczy,
              > pojawila się przy okresleniu
              > jednego z kasztelanów miasta, którego nazwano: " Sazulas de Budegac". A więc na
              > jstarszy zapis nazwy
              > Bydgoszczy to Budegac, ale jako że tekst ten był oczywiscie po łacinie, nazwa B
              > udegac jest "złacinnioną" wersją
              > jakiejs nazwy, używanej w tamtym okresie przez ludnosć.
              >
              > Ciekawe jest także to, że kiedy Kazimierz Wielki nadawał Bydgoszczy prawa miejs
              > kie, to chciał, żeby miasto
              > nazywało się inaczej: "Kunigesburg". I taka nazwa występuje w dokumencie lokacy
              > jnym. Natomiast nigdy nie weszła
              > ona w życie, i ludnosć nadal nazywała miasto po staremu, i wprew woli króla poz
              > ostała w użyciu stara historyczna
              > nazwa.
              > Pozdr

Odpowiadam tez przy okazji Loktorowi: no troche sobie jaja robię,:))) ale
              chciałam zwócić uwagę tym, którzy mówią, że Bydgoszcz to polska nazwa, polskie
              miasto itd. No właśnie o to chodzi, że nie do końca. Jeżeli wywodzi się z
              Budegac- to nie brzmi zbyt polsko, a nawet słowiańsko - prasłowiańsko może już
              tak.

Ja wiem, ze indoeruopejska-prasłowiańska-słowiańska- zachodniosłowiańska-
              j.polski-. I gdzie tu w tym "Bydgoszcz"- wersja z "Bydgostem" już przeciez
              została przez naukowców obalona.

|I podsumowując: dla mnie nazwa nie ma aż tak wielkiego znaczenia - ważne, że
              lubię moje miasto i chcialabym, by było w nim jak najlepiej.
              pozdrawiam i na wszelki wypadek zaciągam rolety, co by się nie wystawiac n upał:)
              • Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.05.02, 11:31
                > Jeżeli wywodzi się z Budegac- to nie brzmi zbyt polsko,
                > , a nawet słowiańsko - prasłowiańsko może już tak.

Przewidując taki post napisałem od razu, w swoim poprzednim poscie: pierwszy tekst, zawierający nazwą
                Bydgoszczy (Budegac) był pisany po łacinie, i Budegac jest "złacinnioną" nazwą stosowaną przez ówczesnych
                (dzisiaj nie wiadomo dokładnie, jak ówczesni MIESZKAŃCY tych ziem, a nie jakis przyjezdny skryba nazywał miasto).

> Ja wiem, ze indoeruopejska-prasłowiańska-słowiańska- zachodniosłowiańska-
                > j.polski-. I gdzie tu w tym "Bydgoszcz"- wersja z "Bydgostem" już przeciez
                > została przez naukowców obalona.

Nie została obalona. Sam mógłbym przytoczyć "kilka tak samo prawdopodobnych wersji" (które znam z
                literatury), można powiedzieć (z niewielką tylko przesadą) że każdy naukowiec zajmujący się tą sprawą ma inne
                zdanie.
                Pozdr
                • ewka2001 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 09.05.02, 11:40
                  Czy Polacy zawsze muszą grzebać w archiwaliach , i zamiast cieszyć się
                  teraźniejszością rozdrapują jakieś prasłowiańskie rany ?
                  Żyjemy tu i teraz! I na pewno żyjemy w BYDGOSZCZY.
                  Nie życzę sobie innej nazwy mojego miasta i już!
                • Gość: Fore Ostatni raz sie juz czepiam:)) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 12:06

> Gość portalu: Fore napisał(a):
                  > > Jeżeli wywodzi się z Budegac- to nie brzmi zbyt polsko,
                  > > , a nawet słowiańsko - prasłowiańsko może już tak.
                  >
                  > Przewidując taki post napisałem od razu, w swoim poprzednim poscie: pierwszy te
                  > kst, zawierający nazwą
                  > Bydgoszczy (Budegac) był pisany po łacinie, i Budegac jest "złacinnioną" nazwą
                  > stosowaną przez ówczesnych
                  > (dzisiaj nie wiadomo dokładnie, jak ówczesni MIESZKAŃCY tych ziem, a nie jakis
                  > przyjezdny skryba nazywał miasto).
                  >

NO OK, tylko, że ta nazwa przed jej "Złacinnieniem" mogła pochodzić od zblakanych
                  plemion Obodrzyckich albo innych:))) A jakby trzymać się tego, że my z jednej
                  grupy słowiańskiej - to też i z jednej prasł. i praindoeuropejskiej - więc obok
                  Niemców:))))
                  Tak więc wszystko jest wspólne:)))

> Nie została obalona. Sam mógłbym przytoczyć "kilka tak samo prawdopodobnych wer
                  > sji" (które znam z
                  > literatury), można powiedzieć (z niewielką tylko przesadą) że każdy naukowiec z
                  > ajmujący się tą sprawą ma inne
                  > zdanie.
                  > Pozdr
                  Być może, z tego, czego mnie nauczono, wynika, ze wrsję z Bydgostem można odłożyć
                  na tę samą półkę, co wersje z Warsem i Sawą.

PS- tak już na koniec- czy państwo polskie wywodzi sie z Polan czy Wielkopolan? :)
                  Pozdrawiam również:)

• lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 09.05.02, 11:38

> Odpowiadam tez przy okazji Loktorowi: no troche sobie jaja robię,:))) ale
                > chciałam zwócić uwagę tym, którzy mówią, że Bydgoszcz to polska nazwa, polskie
                > miasto itd. No właśnie o to chodzi, że nie do końca. Jeżeli wywodzi się z
                > Budegac- to nie brzmi zbyt polsko, a nawet słowiańsko - prasłowiańsko może już
                > tak.

W pracy okna mam na północ, mieszkanie średnio nasłonecznione... Hmm... Gdzie
                mnie ta niemoc dopadła? Może kolega Wojtek w wątku Bydgoszcz/Bromberg na mnie
                urok rzucił? ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                • Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 11:40
                  lokator napisał(a):

> W pracy okna mam na północ,
                  No to juz wiem, gdzie szukać Lokatora, jak do firmy zajrzę:))))))

• lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 09.05.02, 11:52

> lokator napisał(a):
                    >
                    >
                    > > W pracy okna mam na północ,
                    > No to juz wiem, gdzie szukać Lokatora, jak do firmy zajrzę:))))))
                    >

To mogło by Tobie nie wystarczyć. Informacja dodatkowa: "mieszkam" w piwnicy.
    • lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 10.05.02, 14:14
      Czy będzie (a może był) artykuł podsumowujący sondaż z wyrażoną opinią zarządu
      miasta?
      • ispan Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 10.05.02, 18:51
        Ja po prostu popieram Wojtka. Powodzenia!
        • Gość: kongres. Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.portal.plock.pl 16.05.02, 14:16
          Ludzie nikomu z centralnej Polski nie przyszło by do głowy żeby używać
          niepolskiej nazwy swojego miasta. Widocznie na Pomorzu jest inaczej. A może by
          tak do " Rajchu" - żróbcie sondaż. Włos się jeży.
          Kongresiak z Płocka
          • Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 14:21
            Gość portalu: kongres. napisał(a):

>Widocznie na Pomorzu jest inaczej.

Na Pomorzu jest zdecydowanie inaczej!
            Bardziej inaczej już nie może być:)
            Fore, zwolenniczka dodawania Brombergu do nazwy polskiej - a raczej - nie mająca
            nic przeciwko:)
            Pozdrawiam Kongresiaka:)

• lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 16.05.02, 23:44

> Fore, zwolenniczka dodawania Brombergu do nazwy polskiej - a raczej - nie mając
              > a
              > nic przeciwko:)

Fore, czy mi się tylko wydaje, czy zmieniłaś zdanie???
              • Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 07:39
                :)))))
                Tak mi się wydaje, że nigdy tego zdania nie wyraziłam:))))
                A jest takie, jak powyżej:))))
                Pozdrawiam Czujnego jak Zwykle Lokatora !:)))
          • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.02, 21:56

> Ludzie nikomu z centralnej Polski nie przyszło by do głowy żeby używać
            > niepolskiej nazwy swojego miasta.
            widzisz my niewiele mamy wspolnego z Mazowieckimi polami, mamy swoja wlasna
            historie miasta, ktore rowniez nazywalo sie Bromberg
            >Widocznie na Pomorzu jest inaczej.
            I tym roznimy sie od pozostalosci, z czego jestesmy dumni
            >A może by tak do " Rajchu" - żróbcie sondaż.
            nie ma potrzeby czesc z nas tam mieszka i jestesmy zawsze Bromberger
            >Włos się jeży.Kongresiak z Płocka
            Nie ma potrzeby, nazwa geograficzna jest zawsze w takim brzmieniu jak aktualnie
            obowiazujacy jezyk/Sprache
            • Gość: kongres Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.portal.plock.pl 17.05.02, 08:09
              flisak, to bardzo dobrze, że nie masz nic wspólnego z mazowieckimi polami.
              Naprawdę mi ulżyło bo nie chcę mieć do czynienia z takimi jak ty. Ty i tobie
              podobni to jako żywo " V kolumna"- tylko nie wiem, gdzie macie centrale w
              Berlinie, Brukseli, czy w Tel- Aiv. A z czego jesteś dumny flisak -z poczucia
              niższości wobec Niemców. Ludzie z Bydgoszczy, mieszkacie w dużym, pięknym,
              rozwiniętym gospodrczo mieście w samym sercu POLSKI- uszanujcie to. Brombergu
              nie ma w POLSCE.
              kongresiak
              • Gość: bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 09:08
                Oj, Kongresiak, po co te nerwy! Głupota takich flisaków nie ma stolicy - ona
                jest wszechobecna. Ten akurat to klasyczny przypadek "szurniętego klossa".
                Naoglądał sie biedak tandetnej kinematografii, nauczył hande hoch i już mamy
                waseserpolaczka z brombergu. Takim do rozumu nie przemówi nawet to, że
                najbliższy bromberg jest w austrii (prawdziwy a nie z nadania fachowców
                od "marketingu")

pzdr dla płocczan
                • Gość: sero Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: 62.233.164.* 17.05.02, 13:34
                  Polowanie na niemieckie czarownice ciągle w modzie na Forum. Tym razem
                  dostało się Flisakowi. "Szurnięty Kloss" i szukanie urojonej centrali w Tel-
                  Awiwie to jednak niesmaczna przesada. Jeśli ktoś tu jest V kolumną, to chyba
                  nie potomkowie tych, którzy mieszkali i budowali Bydgoszcz od stuleci, a raczej
                  dzisiejsi mazowieccy uzurpatorzy. Pragniecie zachowania polskich śladów w
                  Wilnie i Lwowie, a sami depczecie pomniki miejscowej historii. Nie
                  przemożecie!
                  Bydgoszcz/Bromberg jest świadectwem istnienia wielu kultur (w tym polskiej)i
                  to mogło by być atutem w promocji miasta na świecie. Nawiasem mówiąc, planowana
                  ostatnio akcja reklamowa w Polsce mija się z celem, bo Bydgoszcz jest tutaj a
                  priori lekceważona lub negatywnie kojarzona i żaden plakat tego nie zmieni.
                  Podobna kampania przeprowadzona w Niemczech (nawiązanie do "małego Berlina" w
                  Berlinie, istnienia diaspory brombergerów w Bremie i Wilhelmshafen,
                  kopii "Potopu" i "Łuczniczki" w Coburgu, idei miasta partnerskiego w Mannheim)
                  może przynieść efekty w postaci wizyty kilkudziesięciu tys. zamożnych
                  niemieckich turystów ciekawych d. Kresów. A dopiero za nimi będą pielgrzymować
                  Polacy z interioru, wszak "...pawiem i PAPUGĄ..."
                  • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 23:42
                    Gość portalu: sero napisał(a):

> Polowanie na niemieckie czarownice ciągle w modzie na Forum. Tym razem
                    > dostało się Flisakowi. "Szurnięty Kloss" i szukanie urojonej centrali w Tel-
                    > Awiwie to jednak niesmaczna przesada. Jeśli ktoś tu jest V kolumną, to chyba
                    > nie potomkowie tych, którzy mieszkali i budowali Bydgoszcz od stuleci, a raczej
                    >
                    > dzisiejsi mazowieccy uzurpatorzy. Pragniecie zachowania polskich śladów w
                    > Wilnie i Lwowie, a sami depczecie pomniki miejscowej historii. Nie
                    > przemożecie!
                    > Bydgoszcz/Bromberg jest świadectwem istnienia wielu kultur (w tym polskiej)i
                    > to mogło by być atutem w promocji miasta na świecie. Nawiasem mówiąc, planowana
                    Nic dodac nic ujac Sero, jak to trudno zrozumiec ze niekoniecznie musi z butow
                    wystawac sloma z Mazowieckich pol aby czuc sie slusznym patryjota.
                    > Podobna kampania przeprowadzona w Niemczech (nawiązanie do "małego Berlina" w
                    >Berlinie, istnienia diaspory brombergerów w Bremie i Wilhelmshafen,
                    > kopii "Potopu" i "Łuczniczki" w Coburgu, idei miasta partnerskiego w Mannheim)
                    > może przynieść efekty w postaci wizyty kilkudziesięciu tys. zamożnych
                    > niemieckich turystów ciekawych d. Kresów.
                    Nie tylko turystow, ale klimatu dla firm zainteresowanych (niekoniecznie
                    niemieckich)tworzeniem miejsc pracy. Tylko trudno o wlasciwy klimat gospodarczy,
                    majac takowych, posiadajacych alergie na wszystko co niemieckie. G. Flisak

• lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 18.05.02, 16:26
                    Gość portalu: sero napisał(a):

> Polowanie na niemieckie czarownice ciągle w modzie na Forum. Tym razem
                    > dostało się Flisakowi. "Szurnięty Kloss" i szukanie urojonej centrali w Tel-
                    > Awiwie to jednak niesmaczna przesada. Jeśli ktoś tu jest V kolumną, to chyba
                    > nie potomkowie tych, którzy mieszkali i budowali Bydgoszcz od stuleci, a raczej
                    > dzisiejsi mazowieccy uzurpatorzy. Pragniecie zachowania polskich śladów w
                    > Wilnie i Lwowie, a sami depczecie pomniki miejscowej historii. Nie
                    > przemożecie!

Komuna po wojnie zadecydowała, że niemieckie ślady w Bydgoszczy zostaną
                    zniszczone. Dzisiaj np. na miejscu ewangelickiego bodajże cmentarza mamy Park
                    Ludowy. Na początku lat siedemdziesiątych spod krzaków można było jeszcze
                    wyciągać ludzkie kości. To takie samo barbarzyństwo jakiego dokonała komuna
                    radziecka na cmentarzu Orląt Lwowskich.
                    Nie mamy nic przeciwko temu, aby szanować pomniki historii innych nacji. To się
                    wszystkim należy, bo inaczej fałszuje się historię. I wprawdzie cmentarza, o
                    którym piszę, nie da się już reaktywować, to jednak z tego co czytam wnioskuję,
                    że Wy, polscy Niemcy znajdziecie wystarczającą ilość pomników historii i
                    zapewnicie fundusze oraz wykonawstwo, aby Wasze niemieckie pomniki historii w
                    Bydgoszczy uzyskały należną im rangę.
                    Ale nazwa miasta to nie jest pomnik historii. Dla Polaków z Bydgoszczy nazwa
                    Bromberg to synonim zniewolenia. Nikt nie zmienia historii. W przewodnikach
                    turystycznych, w materiałach reklamowych można pisać, że Bydgoszcz w czasie
                    zaborów pruskich i potem, w czasie niemieckiej okupacji, nosiła nazwę Bromberg.
                    Ale niech nikt nie waży się pisać, że dzisiaj Bydgoszcz to Bromberg - bo to
                    kłamstwo.
                • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 23:29
                  Gość portalu: bator1 napisał(a):

> Oj, Kongresiak, po co te nerwy! Głupota takich flisaków nie ma stolicy - ona
                  > jest wszechobecna. Ten akurat to klasyczny przypadek "szurniętego klossa".
                  > Naoglądał sie biedak tandetnej kinematografii, nauczył hande hoch i już mamy
                  > waseserpolaczka z brombergu.
                  Nie jest dopuszczalne inne widzenie historie swojego miasta. Nazywa sie to
                  szowinizmem politycznym liebe bator1
                  >Takim do rozumu nie przemówi nawet to, że najbliższy bromberg jest w austrii
                  (prawdziwy a nie z nadania fachowców od "marketingu")
                  Acha, no kto by pomyslal ze to jest jeden jedyny sluszny Bromberg
                  pzdr dla spaczonego płocczanina i bator1. Flisak

• Gość: Flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.02, 23:19
                Gość portalu: kongres napisał(a):

> flisak, to bardzo dobrze, że nie masz nic wspólnego z mazowieckimi polami.
                > Naprawdę mi ulżyło bo nie chcę mieć do czynienia z takimi jak ty.
                Przynajmiej jestesmy zgodni co do tego punktu
                >Ty i tobie podobni to jako żywo " V kolumna"- tylko nie wiem, gdzie macie
                centrale w Berlinie, Brukseli, czy w Tel- Aiv.
                Nigdzie nie rozumisz ze jestesmy Bydgoszczakami/Bromberger czy to tak trudno
                zrozumiec?
                >A z czego jesteś dumny flisak -z poczucia niższości wobec Niemców.
                My jej nie mamy byc moze Kongresiaki, niemcy byli naszymi sasiadami, bo taka
                byla nasza historia
                Ludzie z Bydgoszczy, mieszkacie w dużym, pięknym, rozwiniętym gospodrczo mieście
                w samym sercu POLSKI- uszanujcie to.
                Gdybys znal ja? To jest wlasnie wynik wspolnj pracy pokolen niemcow i polakow
                >Brombergu nie ma w POLSCE.
                Oczywiscie ze nie, dla tych tylko ze dla niemcow byl i jest to Bromberg dla
                polakow Bydgoszcz i co, ano nic Proste!!!

• lokator Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 16.05.02, 23:51

> Ludzie nikomu z centralnej Polski nie przyszło by do głowy żeby używać
            > niepolskiej nazwy swojego miasta. Widocznie na Pomorzu jest inaczej. A może by
            > tak do " Rajchu" - żróbcie sondaż. Włos się jeży.
            > Kongresiak z Płocka

Widzisz, tak się jakoś porobiło, że słowo Bromberg najłatwiej wymawia się młodym
            słowianom, zafascynowanym niemiecką techniką. Jak samochód to tylko Volkswagen,
            Audi albo BMW, jak mieszkać to w Brombergu, jak do pracy to do Reichu, a jak piwo
            to na pewno nie Krajan, ani nie Kujawiak. Ale po cholerę ci ludzie płacą podatek
            w polskim Urzędzie Skarbowym? Tego to już nie rozumiem...

• Gość: Ted® Bydgoszcz/Bromberg - rozwiazanie IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 11:17
      "Nie chcę wracać. Wszyscy krewni mego ojca zostali wymordowani w polskich
      obozach koncentracyjnych. Przed wojną w Polsce mieszkało 6 milionów Żydów, dziś
      jest ich 3 tysiące" - tym oświadczeniem Dorotea Bromberg, właścicielka znanego
      szwedzkiego wydawnictwa, zbulwersowała całą szwedzką Polonię. 2 maja największy
      tygodnik ilustrowany w Szwecji "Allers" zamieścił wywiad z panią Bromberg, a
      bulwersujące sformułowania stanowiły odpowiedź na pytanie, czy tęskni za Polską.

Dorotea Bromberg urodziła się w Warszawie. Jest córką Adama Bromberga, szefa
      PWN w latach 60. i twórcy Wielkiej Encyklopedii Powszechnej. Dziś jest
      właścicielką wydawnictwa Brombergs F�rlag, które ma wyłączność na wydawanie
      książek Czesława Miłosza (uzyskała ją, jeszcze zanim Miłosz otrzymał Nagrodę
      Nobla) oraz Isaaca Bashevisa Singera i Octavio Paza.

• Gość: kongres Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.portal.plock.pl 17.05.02, 14:43
      Słuchaj Her sero, mieszkałem 4 lata w BYDGOSZCZY i nie deptałem żadnych
      pomników histori ani poslkiej ani twojej- niemieckiej. Pamiętaj Herr sero
      mieszkasz w Polsce, mieszkasz w mieście które przeżyło krwawą niedzielę.Jak
      chcesz mieszkać w mieście o niemiecko brzmiącej nazwie to wyjedź za Odrę,
      najlepiej do jakiegos nrdowskiego sowhozu pasać barany. I zrób to szybko bo jak
      cię dorwie armia uzurpatorów z mazowieckiego interioru, to ci tak skopią dupę,
      ze cie wujek Adlf nie rozpozna. HEil.
      kongresiak
      • Gość: bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 15:10
        Oj, kongresiak dajesz sie ponieść emocjom i to tylko dlatego że sero czy jak mu
        tam jeszcze wypisuje stek bzdur nie związanych nawet luźno z rzeczywistością i
        historią:

- bromberg nie jest świadectwem kilkusetletniej wspólnoty kultur tylko pruskiej
        przemocy jaką był I zabór (nie, drogi sero, tego się nie da utożsamić z
        przyjazdem dużej grupy bogatych niemców :-))))). Jeżeli już jesteś taki znawca
        niemieckich upodobań to doczytaj sobie, że owi "sentymentlni kresowiacy z
        niemiec" jak historyczną wymyślili bzdurną nazwę Bidegast.

A poza wszystkim nie ma "dispory" brombergerów w wilhelmshafen - to ze tam sie
        spotykaja co dwa lata ma akurat inne przyczyny, ale zeby to wiedziec trzeba
        czytac cos wiecej niz wieczorowe podreczniki marketingu.

Jak już dojdziesz do wpisywania kolejnych wywodów pseudonaukowych, to daruj
        sobie kolejne epitety pod adresem napływowych: dla mojej rodziny Bydgoszcz nie
        zaczęł się w 45 roku i niczego nie musze sobie z tego tytułu dorobiać do
        rodowodu...

Pozdrowienia dla wszyskich kongresowiakow
        • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.02, 00:11
          Gość portalu: bator1 napisał(a):

> Oj, kongresiak dajesz sie ponieść emocjom i to tylko dlatego że sero czy jak mu
          > tam jeszcze wypisuje stek bzdur nie związanych nawet luźno z rzeczywistością i
          > historią:
          > - bromberg nie jest świadectwem kilkusetletniej wspólnoty kultur tylko pruskiej
          > przemocy jaką był I zabór
          Bator z kad pochodzisz z Wachocka??? A co ty wiesz na temat wspolnego
          zamieszkiwania i budowania gospodarczego Bydgoszczy/Brombergu do 39
          >dla mojej rodziny Bydgoszcz nie zaczęł się w 45 roku i niczego nie musze sobie
          z tego tytułu dorobiać do rodowodu...
          Przeciesz o to chodzi, aby sobie nie dorabiac rodowodow, jest to tak trudno
          zrozumiec, przelewajac taka mase atramentu bator???
      • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.02, 00:01

> Słuchaj Her sero, mieszkałem 4 lata w BYDGOSZCZY i nie deptałem żadnych
        > pomników histori ani poslkiej ani twojej- niemieckiej. Pamiętaj Herr sero
        > mieszkasz w Polsce, mieszkasz w mieście które przeżyło krwawą niedzielę.
        Ales sie zjerzyl kongres, dlatego ze mieszkales cztery lata nie rozumiesz
        histori naszego miasta. To wszystko! Krwawe niedziele po 45 powtarzaja sie co
        roku, zalezy tylko jak ten towar krzywd i tragedji ludzkich sprzedasz. zob:
        najnowsze wydarzenia w Ramala. Tylko ze straszak niemiecki jest zawsze
        najskuteczniejszy. Inni za nic nie musza przepraszac zob. jutrzejsze wyd.
        jakiejkolwiek gazety gdzie i kto kogo obstrzeliwal. Na ja, ale to sa sluszne
        dzialania prewencyjne przeciw terorowi!!!
        > cię dorwie armia uzurpatorów z mazowieckiego interioru, to ci tak skopią dupę,
        > ze cie wujek Adlf nie rozpozna. HEil.
        Widzisz za takie teksty w niemczech jak masz pecha mozna sie dosc gesto
        tlumaczyc natomiast w IIIRP nie ma takiego niebezpieczenstwa to sie nazywa
        wolnosc slowa i demokracja. G.Flisak

• bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 18.05.02, 13:20
          tjaa, flisak, ty nie musisz niczego udowadniać - głupata zwykle jest widoczna
          gołym okiem. pytasz co wiem o wspólnym budowaniu itd? Z tego co piszesz,
          wynika, że każda porcja wiedzy na ten temat przewyższa twoją orientację w
          temacie. Nie urodziłem się wczoraj, a wiedzy nie czerpię wyłącznie z lektury
          bulwarowej prasy. Jeśli dalej zamierzasz bawicić sie w dyskusje na poziomie
          podwórkowego trzepaka, to zaiste szkoda atramentu. Dla ciebie.
          • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 01:35
            bator1 napisał(a):

> tjaa, flisak, ty nie musisz niczego udowadniać - głupata zwykle jest widoczna
            > gołym okiem. pytasz co wiem o wspólnym budowaniu itd?
            A co ty wiesz na ten temat trzepaku?
            >Jeśli dalej zamierzasz bawicić sie w dyskusje na poziomie
            > podwórkowego trzepaka, to zaiste szkoda atramentu. Dla ciebie.
            Oczywiscie zanim paluch zamoczysz w kalamarzu z atramentem, a nastepnie
            poswidrujesz nim w nosie, niewiele zostaje go na sensowne pisanie, a szkoda!!!
            Zycze powodzenia w zwieraniu szeregow, przeciw tym co inaczej mysla G. Flisak
    • Gość: kongres Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.portal.plock.pl 17.05.02, 16:35
      bator 1 dzieki za pozdrwienia dla Kongresiaków. Pozdrawiam Wzsystkich
      Bydgoszczaków, którzy pzryszłości swojego miasta o wielkim potencjale( nietety,
      co ubolewam nie wykorzystywanego należycie), nie upatrują li tylko jako miejsca
      pielgrzymek niemieckich turystów.
      Pozdrowienia z Płocka
      Kongresiak
      • bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 17.05.02, 16:37
        Hm, widzę że całkiem mili ludzie są w tym Płocku :-) Może sie tam w końcu
        wybiorę z wizytą? pzdr
        • Gość: atomski Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 17:35
          Jestem przerażony !
          Na początek posłałbym Fore do podstawówki na zaległe lekcje historii .
          Powalające na kolana sa jej watpliwości co do genezy słowiańskiej nazwy naszego
          miasta. Proponuje zajrzeć do wątku ,gdzie cytowałem fragment aktu nadania praw
          miejskich przez Kazimierza Wielkiego .Proszę zwrócić uwagę jak wówczas nazywał
          sie gród (wątek Bromberg/Bydgoszcz).
          Mniej powalająca ,choć równie ciężka jest ignorowanie aspektów związanych z
          nazwą Bromberg .Koleżanka Fore (i paru innych ) twierdzą ,ze to fajna nazwa i
          to wystarczy . Ku...a co za żenada !!!!
          Na rózne tematy moge sobie pożartować ,ale to zdecydowanie nie jest temat do
          żartów.

p.s. Ted wcześniej zwrócił uwagę ,ze niektórzy może po prostu uczyli sie w
          niepolskich szkołach i dla nich "Bromberg" brzmi świetnie .
          • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 01:49
            Gość portalu: atomski napisał(a):
            > p.s. Ted wcześniej zwrócił uwagę ,ze niektórzy może po prostu uczyli sie w
            > niepolskich szkołach i dla nich "Bromberg" brzmi świetnie .
            A jezeli w dawnym Brombergu to co, zabronisz im uzywania tego nazewnictwa?
            Ludzie czy to tak trudno zrozumiec ze dla jednych to Bydgoszcz a dla innych
            Bromberg wiecej tolerancji! Pozdrowka Flisak

• Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 19.05.02, 11:49
              Gość portalu: flisak napisał(a):

> A jezeli w dawnym Brombergu to co, zabronisz im uzywania tego nazewnictwa?
              > Ludzie czy to tak trudno zrozumiec ze dla jednych to Bydgoszcz a dla innych
              > Bromberg wiecej tolerancji! Pozdrowka Flisak

Flisak, już raz to pisałem, więc przepraszam, ale się powtórzę.
              Jesli Niemcy chcą za SWOJE pieniądze promować nazwę Bromberg i sciągać inwestorow do Brombergu, to proszę
              bardzo. Natomiast nie zgadzam się, żebysmy my, za NASZE pieniądze promowali jakis Bromberg. Za NASZE
              pieniądze powinnismy promować NASZĄ nazwę: Bydgoszcz.

I nie jest to żaden brak tolerancji. Jesli tak myslisz, zo zajrzyj do słownika wyrazów obcych, bo masz kłopoty z
              definiowaniem tego pojęcia.

Pozdr
              • bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 19.05.02, 20:35
                Bradziej łopatologicznie chyba się już nie da :-)))
                pzdr dla atomskiego
          • Gość: Fore Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 10:49

> Jestem przerażony !
            > Na początek posłałbym Fore do podstawówki na zaległe lekcje historii .
            > Powalające na kolana sa jej watpliwości co do genezy słowiańskiej nazwy naszego
            >
            > miasta.

1. Nie bój się o mnie , Atomski. O siebie się bój. To Ty nie doczytałeś, że
            sobie jaja robię.( Usmiech dla Lokatora:)

>Proponuje zajrzeć do wątku ,gdzie cytowałem fragment aktu nadania praw
            > miejskich przez Kazimierza Wielkiego .Proszę zwrócić uwagę jak wówczas nazywał
            > sie gród (wątek Bromberg/Bydgoszcz).
            Cytat: "19 kwietnia 1346 w Brześciu Kujawskim :
            "... u stóp grodu powszechnie zwanego Bidgosczą ,niezajętą i opuszczoną ,dla
            załozenia czy zasadzenia tam miasteczka lub miasta,posiadającego i
            przestrzegającego prawa niemieckiego magdeburskiego ,które to miasto winno
            nazywac się Kunigesburg ." Koniec cytatu.
            2. No i co?
            Czy to mi objasnia etymologie słowa "Bydgoszcz"?

> Mniej powalająca ,choć równie ciężka jest ignorowanie aspektów związanych z
            > nazwą Bromberg .Koleżanka Fore (i paru innych ) twierdzą ,ze to fajna nazwa i
            > to wystarczy . Ku...a co za żenada !!!!
            3.
            A. Po pierwsze: proszę, by nie nazywać mnie "koleżanką Fore" - źle się to mi
            kojarzy - po prostu Fore, albo, jeżeli chcesz zachować dystans: Pani Fore.
            B. Po drugie: proszę podac mi cytat, w którym stwierdzam, że Bromberg to fajna
            nazwa.
            C. Po trzecie: komentowanie mojego zdania ( i paru innych - z którymi nie mam za
            wiele wspólnego) tekstem: "ku...wa co za żenada!!!" przedstawia Ciebie jako
            oszołoma, który nie potrafi spokojnie dyskutować, a odmienne opinie, kwituje
            bluzgami. Uspokój sie trochę i nabierz dystansu. Bo na tym poziomie to sie chyba
            ze mną nie dogadasz.
            Powtarzam: nie mam nic przeciwko , by do nazwy mego pięknego miasta "Bydgoszcz"
            DODAWAĆ w materiałach reklamowych nazwę Bromberg. Nie czuję sie przez to niczyim
            wasalem, sprzedajczykiem, czy kim tam jeszcze. Z lekcji historii i z własnych
            doświadczeń wyniosłam przekonanie, że ważne jest: pokój, tolerancja, praca i
            czynienie dobra oraz udane życie prywatne.

> Na rózne tematy moge sobie pożartować ,ale to zdecydowanie nie jest temat do
            > żartów.
            4. Są o wiele poważniejsze tematy, z których nie wolno sobie żartować - dla
            każdego co innego. Wyluzuj, Atomski.

• Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 01:43

> bator 1 dzieki za pozdrwienia dla Kongresiaków. Pozdrawiam Wzsystkich
        > Bydgoszczaków, którzy pzryszłości swojego miasta o wielkim potencjale( nietety,
        > co ubolewam nie wykorzystywanego należycie),
        Dziekuje, a wiesz dlaczego go nie wykorzystuja? Bo juz nie ma tych ktorzy
        wiedzieli jak to robic,ja ja.
        >nie upatrują li tylko jako miejsca pielgrzymek niemieckich turystów.
        Mam nadzieje ze nie bedziesz ich nawracal z punktow granicznych, gdyz
        graniczyloby to juz z nacjonalizmem, po nim nastepuje juz tylko polityczny
        kanibalizm!!!
        > Pozdrowienia z Płocka Kongresiak
        a ja z Bromberga Flisak

• Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 19.05.02, 11:55

> Gość portalu: kongres napisał(a):
          > > bator 1 dzieki za pozdrwienia dla Kongresiaków. Pozdrawiam Wzsystkich
          > > Bydgoszczaków, którzy pzryszłości swojego miasta o wielkim potencjale( nie
          > tety, co ubolewam nie wykorzystywanego należycie),
          >
          > Dziekuje, a wiesz dlaczego go nie wykorzystuja? Bo juz nie ma tych ktorzy
          > wiedzieli jak to robic, ja, ja

A dlaczegi ich nie ma? Może dlatego, że ich Niemcy po 39 wymordowali? A ci, co zdążyli uciec nie wrócili po 45.
          • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 13:40

> A dlaczegi ich nie ma? Może dlatego, że ich Niemcy po 39 wymordowali? A ci, co
            > zdążyli uciec nie wrócili po 45.
            Ci be, be leza na terenie dzisiejszego szpitala wojskowego (jego czesci) a po 45
            Bydgoszczan (nie Bromberger)zalatwili ci ktorzy wprowadzili jedyny experyment
            gospodarczy ktory trwa do dzisiaj. G. Flisak
            • Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 19.05.02, 14:54

> Ci be, be leza na terenie dzisiejszego szpitala wojskowego (jego czesci)

Chyba Ci się pomylilo. Bydgoskie elity przedwojenne konczyły głównie w Dolinie Smierci w Fordonie.

> a po 45
              > Bydgoszczan (nie Bromberger)zalatwili ci ktorzy wprowadzili jedyny experyment
              > gospodarczy ktory trwa do dzisiaj. G. Flisak

Może raczej "nie załatwili" tylko większosć nie chciała wracać do kraju "rządzonego przez komunistów" i
              zostawała na zachodzie.

Pozdr
              • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 19:54

> Gość portalu: flisak napisał(a):
                > Ci be, be leza na terenie dzisiejszego szpitala wojskowego (jego czesci)
                Chodzilo mnie o tych brzydali niemcow, ale mozesz o tym nie wiedziec, jezeli
                pewne fakty tobie nie odpowiadaja to o tym nic nie wiem!!! Najskuteczniejsza
                metoda
                > Chyba Ci się pomylilo. Bydgoskie elity przedwojenne konczyły głównie w Dolinie
                > Smierci w Fordonie.
                I wsrod nich byli rowniez ofiary porachunkow sasieckich miedzy polakami (nie myl
                z tzw Volksdeutschami)tak, tak ale o tym tez nie wiesz
                > > a po 45
                > > Bydgoszczan (nie Bromberger)zalatwili ci ktorzy wprowadzili jedyny experym
                ent gospodarczy ktory trwa do dzisiaj.
                > Może raczej "nie załatwili" tylko większosć nie chciała wracać do kraju "rządzo
                > nego przez komunistów" i zostawała na zachodzie.
                Juz na koniec bo twoja wiedza na ten temat jest dosc skromna, polscy wlasciciele
                do 39 duzych i malych firm po 45 jezeli nie byli krnabnymi przezyli, pozostali
                leza na miejscach wiecznego spoczynku. Natomiast czesc patryjotow bydkoskich
                podzielila los tych krnabnych przedciebiorcow. Przejdz sie po starych bydgoskich
                cmentarzach znajdziesz tam miejsca ich spoczynku. Niewygodne??? A eksperyment
                gospodarczy trwa dalej. Mimo uplywu 57lat. Trzymano flisak
                • bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 19.05.02, 20:44
                  Pogratulować wyczucia i poczucia moralności. Zestawianie propagandowego
                  przedsięwzięcia goebbelsa pod nazwą "Bromberger blutsontag" z mordowaniem
                  Polaków w czasie okupacji - to jest właśnie to co proponuje nam kolega flisak.
                  Ciekawa ta walka o "piękne współistnienie obu nazw". Zdaje się kolejny
                  korespondencyjny patriota, kolega Wicia, Kocia i innych wcieleń tutejszego
                  eksperta patriotyzmu.

Nie trzeba tak subtelnych wskazówek, napisz wprost: zestawiasz miejsce po
                  wybudowanym przez hitlerowców cmenatrzu "ofiar polskiego bestialstwa" z tym co
                  się stało z bydgskimi polakami przez całą okupację, tam gdzie ich niemcy
                  zdołali dopaść. To już nie jest marketing, to obrzydlistwo....
                  • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 23:56
                    bator1 napisał(a):

> Pogratulować wyczucia i poczucia moralności. Zestawianie propagandowego
                    > przedsięwzięcia goebbelsa pod nazwą "Bromberger blutsontag" z mordowaniem
                    > Polaków w czasie okupacji - to jest właśnie to co proponuje nam kolega flisak.
                    > Ciekawa ta walka o "piękne współistnienie obu nazw". Zdaje się kolejny
                    > korespondencyjny patriota, kolega Wicia, Kocia i innych wcieleń tutejszego
                    > eksperta patriotyzmu.
                    Bator poplules sie przy twoich wywodach, zeby to jeszcze niemcow to moge
                    zrozumiec, ale sam siebie. Ofiaro nagietych wydarzen historycznych, i
                    szizofrenicznej ich interpretacji
                    > Nie trzeba tak subtelnych wskazówek, napisz wprost: zestawiasz miejsce po
                    > wybudowanym przez hitlerowców cmenatrzu "ofiar polskiego bestialstwa" z tym co
                    > się stało z bydgskimi polakami przez całą okupację, tam gdzie ich niemcy
                    > zdołali dopaść. To już nie jest marketing, to obrzydlistwo....
                    Zostaw juz ta Bydgoszcz w spokoju, szykuj worek z piaskiem bo za Bugu domagaja
                    sie korytarza i co ty na to???

• bator1 Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż 20.05.02, 09:36
                      No i wszystko jasne: mamy kolejnego "poważnego historyka". Tupanie nóżkami,
                      plucie i wymachiwanie łopatką zza piaskownicy. Jeszcze tylko poćwicz flisaku
                      parę zwrotów podwórkowych i hajda do "dyskusji". Albo lepiej może coś o spisku
                      i żydach, komunie i ustroju. To takie modne.
                • Gość: fin Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.05.02, 13:15

> Chodzilo mnie o tych brzydali niemcow, ale mozesz o tym nie wiedziec,

Doskonale wiem flisak, o co Ci chodziło. I dlatego specjelnie napisałem:

> Chyba Ci się pomylilo. Bydgoskie elity przedwojenne konczyły głównie w Dolinie
                  > Smierci w Fordonie.

Użyłem celowo okreslenia "elity", bo chyba tych Niemców, o których Ty piszesz do elit zaliczyć nie można. Elity leżą
                  tak jak pisalem, w Dolinie Smierci. No cóż, nie wyczuwasz tych niuansów, dziwne, bo sprawiasz wrażenie, jakbys
                  jednak rozumial nasze miasto.

> I wsrod nich byli rowniez ofiary porachunkow sasieckich miedzy polakami (nie myl
                  > z tzw Volksdeutschami)tak, tak ale o tym tez nie wiesz

Już nie wykręcaj kota ogonem. Zaraz usłyszymy, że to wlasciwie Polacy -Bydgoszcznie sami siebie mordowali.
                  Zarzucasz tutaj ludziom jednostronne widzenie historii, a sam ją wręcz fałszujesz.
                  A o czym ja wiem, a o czym nie, to Ty mi nie musisz mówić. Znam historię Bydgoszczy, jak myslę, całkiem nieźle.
                  A historię miasta z XX w. znam również z opowiadań bezposrednich swiatków - mojej prababki i jej dzieci, którzy tu
                  wtedy mieszkali.
                  Pozdr

• Gość: atomski Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: 213.76.53.* 19.05.02, 13:46
            My tez przekształcamy nazwy niemieckie ,więc nie dziwota ,ze w enerefie sobie
            też upraszczają .Detale sa troszke inne . My mówimy na ich miasto Lipsk np. ,a
            oni na swoje dawne miasto Bromberg. Czujecie róznicę ?
            Jeśli chodzi natomiast o zadymę z cmentarzem Orląt Lwowskich to faktycznie my
            jesteśmy agresorami . Ja np nie widzę powodu by się czepiać
            słowa "bohatersko" ,a Ukraińcom może to doskwierać .Rozumiem to . Polska
            niepotrzebnie próbuje sie panoszyć po swoich dawnych włosciach...
            • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.02, 20:09

> My tez przekształcamy nazwy niemieckie ,więc nie dziwota ,ze w enerefie sobie
              > też upraszczają .Detale sa troszke inne . My mówimy na ich miasto Lipsk np. ,a
              > oni na swoje dawne miasto Bromberg. Czujecie róznicę ?
              Atomski sprobuj w Paryzu znalesc Sekwane, jak sie tobie to uda funduje tobie
              trzydniowy pobyt w tym miescie. Sene. Czujesz ta roznice?
              > Jeśli chodzi natomiast o zadymę z cmentarzem Orląt Lwowskich to faktycznie my
              > jesteśmy agresorami . Ja np nie widzę powodu by się czepiać
              > słowa "bohatersko" ,a Ukraińcom może to doskwierać .Rozumiem to . Polska
              > niepotrzebnie próbuje sie panoszyć po swoich dawnych włosciach...
              Na pewno poleglym nalezy sie spokoj i uszanowanie. I jezeli kontakt polega tylko
              na zasadzie kto komu to prawdopodobnie maja taki stosunek do polakow, jak polacy
              do niemcow. A to sie nazywa ozywianie nacjonalizmu. I zaczyna byc bawienie sie
              doroslych z zapalkami!!! pozdrowion flisak
              • Gość: atomski Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 23:26
                No i o to chodzi .
                My (ja)nie chcemy Bromberga ,bo sie zle kojarzy .
                Oni nie chcą słowa "bohatersko" ,bo im sie źle kojarzy .
                Lekarstwo jest proste .Odpieprzyć sie i nie dłubać scyzorykiem w otwartej
                ranie bez znieczulenia. Proste ?
                • Gość: flisak Re: Bydgoszcz/Bromberg - sondaż IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.02, 16:05

> No i o to chodzi .
                  > My (ja)nie chcemy Bromberga ,bo sie zle kojarzy .
                  > Oni nie chcą słowa "bohatersko" ,bo im sie źle kojarzy .
                  > Lekarstwo jest proste .Odpieprzyć sie i nie dłubać scyzorykiem w otwartej
                  > ranie bez znieczulenia. Proste ?
                  PROSTE!!! trzymano
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka