bulbulier 09.01.06, 16:32 Kto z Was chciałby w takim domu mieszkać i dlaczego nie. www.baumschlager-eberle.com/default.asp?lang=1&page=1&view=2&data=6 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 09.01.06, 16:33 www.baumschlager-eberle.com/default.asp?lang=1&page=1&view=2&data=6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rufuska Re: Bardzo ładny dom IP: *.spray.net.pl 09.01.06, 20:27 przypuszczam, ze Tobie się podoba? Dla mnie koszmarek, trochę bardziej zwariowany wytwór projektantów tysiąclatek PRl`owskich. Ale dla każdego coś miłego:) Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 09.01.06, 23:40 koszmarek? to bardzo smutne co napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igo Re: Bardzo ładny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:01 a nawet smutny koszmarek, dodał bym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Bardzo ładny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 22:58 Dom sprawia wrażenie bunkra. Brak mu lekkości mimo, że nie jest jednolitą bryłą. Myślę też, że bryle domu została podporządkowana funkcjonalność a raczej jej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 09.01.06, 23:44 potrafisz z bryły budynku wyczytać jego niefunkcjonalność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Bardzo ładny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:19 Ciekawa kompozycja brył. Raczej rezydencja, niż dom. Część najniższa, to zapewne gospodarcza, część środkowa jest reprezentacyjną (ale, dlaczego okna na podjazd są zwrócone?), a najwyżej jest część prywatna. Budynek wymaga sporej przestrzeni i nieforemnego tła (np. zagajnik na wzgórzu). Na płaskim terenie Mazowsza, jest nie do zrealizowania. A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 10.01.06, 00:39 rzuty i kamerki galerie.fskb.ch/qtvr/01_02_schaan/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Bardzo ładny dom IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 10.01.06, 10:49 suuper mi sie bardzo podoba :) Gdybym mogła wybudowałabym coś w tym stylu. Bardzo mi się podobaja zbite funkcjonalne i nowoczesne bryły. Mogłabym w takim domu zamieszkać od zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 10.01.06, 11:36 tez mogłbym w takim zamieszkać:) ludzie jednak wolą mieszkać w "dworkach" z kulumienkami, nie rozumiejąc, że dworek polski to mały domek na hektarach, dworek polski to raczej styl życia niż dom. Wolą mieć poddasze na którym się będą garbić, nieustawne dzięki skosom i niedoświetlone. No i najwazniejsze, wiekszośc musi mieszkać w domu razem ze swoim samochodem, który często ma wygodniej od ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Bardzo ładny dom 10.01.06, 11:55 Nie kpij tak z tych dworków :( Projekt jaki jest każdy widzi i podobno o gustach się nei dyskutuje, ale skoro Ci się podoba i coś w nim widzisz, to "wstaw" go jeszcze w okoliczną, polską (jak mniemam) zabudowę. Jak będzie wyglądał obok tych "dworków"? Pomijam już takie szczegóły jak przystosowanie takiej architektury do polskich warunków klimatycznych i wydwanych warunków zabudowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 10.01.06, 12:28 nic nie stoi na przeszkodzie zeby go wstawić pomiędzy dworki, zresztą chyba nie chodzi o to żeby brnąć ulicami pełnymi brzydkich dworków, tylko dlatego ze na ulicy stoją 3 dworki. ten dom stoi w górach, gdzie mróz i opady są takie jak u nas - nie trzeba go przystosowywać Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Bardzo ładny dom 10.01.06, 14:43 Dopiero teraz zobaczyłęm, że to Liechtenstein ;-) Ja jednak nei chciałbym mieć za sąsiada coś takiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 10.01.06, 15:19 ja tez nie:) tzn. wolałbym sam w nim mieszkać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Na Boga, chcesz wyrzucic samochod... IP: 62.29.248.* 11.01.06, 18:41 ...z domu?! Przeciez to nasza kultura miec 'fure' :-) Nawet w polskich filmach graja samochody nie aktorzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ela38 Re: Bardzo ładny dom 17.01.06, 13:37 bulbulier napisał: > tez mogłbym w takim zamieszkać:) > ludzie jednak wolą mieszkać w "dworkach" z kulumienkami, nie rozumiejąc, że > dworek polski to mały domek na hektarach, dworek polski to raczej styl życia ni > ż > dom. > Wolą mieć poddasze na którym się będą garbić, nieustawne dzięki skosom i > niedoświetlone. No i najwazniejsze, wiekszośc musi mieszkać w domu razem ze > swoim samochodem, który często ma wygodniej od ludzi. Zgadzam sie w 100%. Od ok. roku szukamy domu, ogladalismy mase, naprawde mase domow. Koszmar. Raz na 50 trafia sie cos, co jest w miare OK. Poza tym smutek. Polacy kochaja niefunkcjonalne skosy na malych powierzchniach. Rozumiem, ze jak ktos lubi i ma 500m2 to skosy nie "bola". Ale na 160? Do tego male okna jak w bunkrach. No a wystroj wnetrz... Zalew bezguscia. A ten dom na zdjeciu, rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Bardzo ładny dom 11.01.06, 11:37 Brzydki klocuś - łe, a może architekt minął się z powołaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira_belka nie, dziekuje IP: *.kat.3s.pl 11.01.06, 18:19 Ja bym nie chciala. Dom po prostu mi sie nie podoba, co wcale nie znaczy ze lubie "dworki" lub gargamele :)). Wole cos co wyglada jak dom, cieply zwykly dom, a ta bryla jest taka strasznie .... no, brylasta wlasnie, taka az do bolu architektcka (jak wysilony projekt na dyplom), przefajnowana, sucha i zimna. Dla mnie ona nie zyje, jest martwa, choc doceniam jej wkomponowanie w otoczenie (na plaskim byloby jeszcze gorzej). Do tego garazu nie wjechalabym za zadne skarby (i dziecko tez mialoby zakaz zblizania sie :) - mialalbym wrazenie, ze zjezdzam do czelusci i to na zawsze. To moje bardzo subiektywne odczucie. Ale ja tez nie lubie tzw. sztuki nowoczesnej na przyklad, wiec to najwyrazniej przejaw jakiegos bardziej ogolnego gustu i spojrzenia na sztuke (architektura tyz sztuka) in general. Niby Fallingwater FLW tez takie proste, lite, ale jakze inne! Jakie lekkie i piekne! Az chce sie tam wejsc. A tutaj nie. Ten dom jest taki przyciezki wlasnie i nie zachecajacy do wejscia (hmmm ... dobra opcja dla odludkow :). Natomiast wnetrza sa juz calkiem calkiem, bo wlasnie takie jak lubie - przestrzen, swiatlo, prosto, bez zawijasow i ozdobnikow (chociaz np. piekna, secesyjna i nie tylko, klatke schodowa zawsze docenie :). Nie wiem czy jasno sie wyrazilam. Gust to rzecz bardzo indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira_belka Re: nie, dziekuje IP: *.kat.3s.pl 11.01.06, 18:58 Ale moze byc. Zaprojektowac piekny dom to ... sztuka :))). Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: nie, dziekuje 11.01.06, 19:04 tak jak sztuka mięsa a zjeść dużą sztkę mięsa to jeszcze większa sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira_belka Re: nie, dziekuje IP: *.kat.3s.pl 11.01.06, 19:24 No, sliczna odpowiedz :). Konwencje juz chyba wyczerpalismy? Domyslam sie po reakcji, ze raczej nie spodobala sie panu moja opinia ani uzasadnienie. No coz - prosil pan o nie na wlasne ryzyko, wiec nalezalo sie liczyc, ze beda rozne. Nie musimy byc wszyscy zgodni. Dzieki Bogu ludzie som rozne. Dzieki Bogu nie jest nudno. Chyba nie spodziewal sie pan, ze wszystkie komentarze beda pelne zachwytu? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: nie, dziekuje 11.01.06, 19:43 alez zgadzam się, że dzieki temu że ludzie są różne, nie jest nudno! chciałem być dowcipny, ale mi nie wyszło, to dlatego ze jestem gburowaty z natury. a ze wszystkich opinii cieszę się bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji bulbulier, to sobie publike do oceniania wybrales. IP: 62.29.248.* 11.01.06, 18:42 Zawsze wiedzialem ze odstaje od spoleczenstwa ale nie sadzilem ze tak bardzo; wspaniala architekture opluwaja jozkowie mieszkajacy gargamelach. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: bulbulier, to sobie publike do oceniania wybr 11.01.06, 18:44 za 100 lat będzie się im podobał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokke Re: bulbulier, to sobie publike do oceniania wybr IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.01.06, 19:40 Gość portalu: ji napisał(a): > Zawsze wiedzialem ze odstaje od spoleczenstwa ale nie sadzilem ze tak bardzo; > wspaniala architekture opluwaja jozkowie mieszkajacy gargamelach. To tak jakby na forum dotyczącym muzyki gdzie głównie pisze się o Dodzie albo Pink Floyd zapytać czy podoba się Alfred Schnittke, Andrzej Panufnik albo Gurdzijev. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Bardzo ładny dom IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.06, 19:32 Takim domem chcę denerwować swoich sąsiadów w dworkach:) dla mnie piękny:) Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 11.01.06, 19:54 :)mozna i tak, ale jak zabraknie ci soli, to sąsiedzi wyslą cię do wieliczki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Bardzo ładny dom IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.06, 20:13 o brakiem soli sobie poradzę,bo z dwóch stron będę miała morze,gorzej z cukrem,bo miejsca na plantację buraków lub trzciny brak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Bardzo ładny dom IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 12.01.06, 08:30 patrzyłam z ciekawości na koszt budowy takiego nowoczesnego domu i koszt jest bardzo podobny co zwykłych "dworków" a tak na marginesie to sama będę w takim dworku mieszkać :) Tak wybrał mój mąż jak jeszcze mnie nie znał i nawet nie staram sie mu zaproponować czegoś innego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Bardzo ładny dom IP: *.devs.futuro.pl 12.01.06, 17:45 Nie znam Niemieckiego, ale jestem przekonany, że gdzieś w tekście jest info mówiące, że to bunkier przeciwatomowy klasy lux dla vipów. (:o) Czy te sciany to lany beton ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diskus Re: Bardzo ładny dom IP: *.hist.uni.wroc.pl 13.01.06, 13:50 Jeszcze rok temu pewnie bym powiedziała, ze w takim domu nie chciałabym mieszkać. Ale po kilku miesiącach przeglądania gotowych projetów domków, jakie sie teraz w Poslce buduje, po poczytaniu różnego rodzaju czasopism dla budujących, ogladaniu już zbudowanych domów, mam taką awersję do wszytskich tych spadzistych dzaszków, wieżyczek, mansardek, portyków kolumnowych, portali, tralkowych balutrad - ze moge z całej siły krzyczec: tak chciałabym mieszkać w takim domu! Inna sprawa, ze raczej mieszkac nie bede, bo ostatecznie zdecydowałam się szukac mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
czupurek10 Re: Bardzo ładny dom 13.01.06, 16:18 Powiem ze jest to typowy projekt konkursowy ostatnich lat, dlaczego w dzisiejszych czasach promujemy brzydote i miernosc. Straszydlo, ale kazdy ma swoj gust, ja preferuje prosta forme z tradycyjnym spadzistym dachem. Ale poco zamieszczac tu jakies budowle z Lichtensztajnu skoro w naszej WWCE obrzydliwych biurowcow do wyboru do koloru- glownie moj ulubiony przy Teatrze Wielkim -nie znam jego nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 13.01.06, 17:16 bez wątpienia chodzi ci o ratusz!!! to ze nie znasz podstawowych słów, nie najlepiej o Tobie świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
czupurek10 Re: Bardzo ładny dom 15.01.06, 00:51 Jestes prowokatorem, dosc chybionym. Ratusz chyba nie jest w stylistyce Twojego postu, wiec nie wskazalabym Go dla przykladu. Brak kultury w stosunku do mnie Ci sie udal gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokke Re: Bardzo ładny dom IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.01.06, 19:35 Dom nie jest dobry. Nie ma na nim dachowki cementowej barwionej na czerwono, a cegły na cokole nie imituje płytka ceramiczna. Dodatkowo dom ten nie posiada żadnego "wolego oka", czy chocażby lukarny. Nie jest ogrdzony kutym ogrodzeniem zdobionym zawijasami. Nie ma komina zakończonego efektowną czapką. Nie posiada wytłaczanych dewnopodobnych drzwi wejścowch. To są konkretne błędy projektowe, uniemożliwiające zrozumienie bryły. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulier Re: Bardzo ładny dom 13.01.06, 19:42 hahahahahahaha, słusznie! no i nie ma firanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAr Re: Bardzo ładny dom IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.06, 15:26 Moim zdaniem dom okropny. Swoją drogę, zastanawiające jest, jakie ogromne kompleksy muszą mieć zwolennicy takich projektów, którzy chcą mieszkać w bunkrze tylko po to, by sie wyróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jod Re: Bardzo ładny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 17:12 lub pani, a słowa słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Bardzo ładny dom IP: *.acn.waw.pl 16.01.06, 01:45 faceci zaprojektowali dom, który jest znany na całym świecie. i podziwiany na dodatek. jeśli ktoś tego nie rozumie, tzn, że jest ignorantem - nie chodzi o gust, chodzi o niewiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Bardzo ładny dom IP: *.acn.waw.pl 16.01.06, 01:51 a inaczej gust nie ma tu nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jod Re: Bardzo ładny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 13:48 Ty jestes grzeczny no i Ci się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokke Re: Bardzo ładny dom IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.01.06, 19:20 Czy myślisz, że przeważająca większość powstających w Polsce domów jednorodzinnych - wulgarnych, paskudnych grzybów wynika z tego, że ich właściciele nie chą się wyróżniać w pozbawionym estetyki otoczeniu? To może być ciekawa hipoteza: to co ktoś niezorientowany mógłby wziąć za niską kulturę jest w rzeczywistości brakiem kompleksów i skromnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAr Re: Bardzo ładny dom IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.06, 19:31 Ale przecież z tego, że ktoś wyróżniając się, chce wyleczyć własne kompleksy, wcale nie wynika, że ten kto się nie wyróżnia, nie ma kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokke Re: Bardzo ładny dom IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.01.06, 20:34 Gość portalu: MAr napisał(a): > Ale przecież z tego, że ktoś wyróżniając się, chce wyleczyć własne kompleksy, > wcale nie wynika, że ten kto się nie wyróżnia, nie ma kompleksów. No dobrze ale jeżeli tak "trafnie" opisałeś mieszkańca domu w Liechtensteinie, to może pokusiłbyś się o diagnozę polskich inwestorów. Ja mam kilka pomysłów wynikających niestety z doświadczenia bezpośrednich kontaktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Bardzo ładny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:56 Przykład skromności: www.republika.pl/krajobraz_pl/images/dom010.jpg Leczenie kompleksów (przykładowo) www.e-dom.net.pl/index.php?projekt=108 Odpowiedz Link Zgłoś
kanadyjkarz Re: Bardzo ładny dom- ,,,,,,,,,,,dodaję 30.01.06, 13:11 mnie się podoba osiedle domków drewnianych, dworek polski k/ Piaseczna - Warszawa, www.dworekpolski.pl , cena 1850 zł/m2, prawie na gotowo,Tylko czy drewno jest dobre, wszyscy tak mówią ? Odpowiedz Link Zgłoś