-
Robiłyście/liście kiedyś taki sernik: metromsn.gazeta.pl/metro/1,131966,11420655,Sernik.html ? Bardzo jestem ciekawa, jaki jest w smaku i konsystencji, a przepis nie jest jakis szczególnie wymagający. No i ten sposób robienie spodu...
-
W jakiej formie pieczecie sernik? Moje tortownice przeciekają, zastanawiam się, czy można upiec w aluminiowej prostokątnej, takiej jednorazowej jak do pasztetu tylko większej.
-
Miałam robić tartę cytrynową ale zapomniałam kupić paru składników, natomast mam wszystko potrzebne na sernik. Zwykle robie bez spodu, wychodzi bardzo dobry. Ale piekłam go już milion razy i zastanawiam sie czy jak podziele masę serową na pół i dodam kakao to wyjdzie serowa zebra? Albo może dorzucic jakies owoce? Mam puszki z różnymi owocami...
Czy nie kombinować na bazie "mojego" przpepisu i zrobic po prostu z innego konkretnego przpeisu?
Robe tak:
Składniki:
1 kg sera (ja użyłam mielone...
-
Chciałabym na imieniny upiec sernik na spodzie z mielonych biszkoptów (mam nadmiar). Podajcie jakiś sprawdzony przepis. Chodzi mi o taki tradycyjny wilgotny sernik bez owoców.
-
Ser i cytryna bardzo fajny smak
-
Przeczytałam właśnie o takiej metodzie pieczenia. Zanurza się tortownicę z ciastem w naczyniu żaroodpornym wypełnionym gorącą wodą do 1/2 wysokości tortownicy... Podobno sernik dzięki temu nie opadnie.
Czy ciasto będzie na dole wypieczone?
Jutro piekę pierwszy w życiu sernik :) Lepiej żeby mi wyszedł gdyż to na urodziny mej połówki :)
-
wstawiłam już do piekarnika ale nie wiem czy na dobrą półkę, trochę wyższą niż środek, ale nie najwyższą, nastawiłam 4nr na pokrętle, a nie wiem dokładnie ile to jest stopni i nie wiem ile czasu go tam trzymać, boję się, że się niedopiecze w środku, a już i tak jest trochę schrzaniony bo trochę przesłodziłam ( zużyłam 1,5 kg twarogu) acha i nie dodałam proszku do pieczenia a pwinnam ( wydaje mi się że sernik rosnąć nie powinien)
-
chce upiec sernik z truskawkami-ciasto kruche ser na to truskawki ubite bialka i pokruszyc ciasto.Zastanawiam sie co z truskawkami mam je zamrozone .Czy mam je romrozic i takie dac na ser czy ugotowac kompot i ugotowane dac na ser? Jak radzicie?
-
A właściwie dwa serniki, bo upiekłam jeden po drugim i obydwa miały taką dziwną strukturę, z wyczuwalnymi malutkimi grudkami. Twaróg był zmielony dwukrotnie, próbowałam go przed pieczeniem i wydawał się być odpowiednio gładki. Piekłam z przepisu na sernik tradycyjny z Moich Wypieków, wklejam przepis:
Składniki:
1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
200 g masła
250 g cukru (lub mniej)
4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
...
-
Słuchajcie czy sernik na kruchym spodzie też można piec w kąpieli wodnej?czy spód nie bedzie niedopieczony?albo rozmokły?
-
Mam kilogram serka śmietankowego ("Delfiko"), szukałam w necie dość długo fajnego przepisu. Na portalu Wizaż znalazłam taki (wklejam poniżej). Jeśli ktoś mógłby rzucić okiem i ocenić (ew. podpowiedzieć mi, czy coś zmienić, dodać itp.).
Z góry bardzo dziękuję
1 kg białego sera
10 jajek
15dag masła
30dag cukru pudru [dodaję połowę, bo nie lubię b. słodkiego]
budyń śmietankowy lub waniliowy taki na 3/4l
skórka lub zapach, można dodać wnętrze laski wanilii
Ucieram kogel mogel do biało...
-
Szukam sprawdzonego przepisu na sernik, który na wierzchu ma taką jakby czekoladową kruszonkę, zrobioną z ciasta, a nie posypkę. Sernik taki kupuję w lokalnej cukierni, ale chciałabym zrobić w domu. Acha, i przy okazji pytanie: czy ser na sernik można ucierać mikserem czy tylko drewnianą kulą? Zrobiłam ostatnio sernik i nie dało się go zjeść - twardy jak kamień. Ser był z wiaderka (tak jak w przepisie), ale miksowałam mikserem.
-
Kucharka ze mnie licha niestety, ale jakiś czas temu robiłam sernik i wyszedł pyszny dziś zrobiłam znowu i nadaje się do śmieci. :( Jedyną zmienną jaką zastosowałam to dodanie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej zamiast budyniu. ( Miałam tylko 1 a tu nie można budyniu kupić , bo nie ma). Podajcie przepis na sernik bez budyniu co zawsze wychodzi lub powiedzcie jak powinnam zastąpić budyń. O ile to ma znaczenie to ser robię sama w domu, bo tu sera białego nie ma. Śmietany poniżej 30 % też nie.
Chci...
-
Właśnie zabrałem się do robienia sernika. Chcę zrobić kruche ciasto pod spód. Znalazłem jakieś przepisy (robię na oko więc żaden konkretny przepis), wszystkie podobne ale niektóre są pieczone przed położeniem masy serowej inne nie. Przepis zwykły: mąka, jajko, cukier, proszek do pieczenia, margaryna. Piecze się to czy nie?
-
Witam,
moje pytanie brzmi: czy wrzucając owoce do masy trzeba je posłodzić/jakoś je specjalnie obrobić? Otóż upiekłam sernik, pierwszy raz w moim już nie tak krótkim życiu, mnie smakował, ale część jedzących narzekała na smak malin, wg nich był zbyt kwaśny. A ja wrzuciłam sporą garść malin do dobrze posłodzonej i opatrzonej skórką z cytryny i sokiem z cytryny masy.
Z góry dzięki za odpowiedź znawczyniom i znawcom sernika
-
Kobitki , i nie tylko , pomóżcie , co robię źle w serniku , ze pod koniec pieczenia pęka i ma paskudne szczeliny?
-
Kochani zamierzam upiec sernik.Na spód i na wierch jest ciasto kakaowe.Na wierzch trzeba zetrzeć na tarce, czyli muszę zrobić wcześniej i włożyć do zamrażalnika.Czy to ciasto na spód mogę włożyć do lodówki.Czy to na spod sernika też włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce.
Jak wy robicie.Chodzi mi o to ze nie chce mi się czekać aż to na wierch się zamrozi i mogłabym zrobić np dzień wcześniej i do zamrażalnika, tylko co z tym na spód?
-
Mam swój ulubiony, jedyny, najlepszy sernik. Nie robiłam go jednak już od dawna i gdzieś zgubiłam przepis... I tu prośba: może ma go ktoś? Chodzi o przepis na sernik (bodajże "sernik królewski), przepis pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis" (jakoś tak) z 2010 roku, chyba z lata lub z jesieni. To taki zwykły sernik na kruchym, ciemnym cieście, z rodzynkami. Smak tego kruchego ciasta w połączeniu z sernikiem bardzo mi odpowiada i naprawdę żadne "frykasy" z brzoskwiniami, wiórkami i innymi "gadg...
-
Pieczony sernik -nada się do tego tortu? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77622245,77622245.html
-
Poza tradycyjnym sernikiem i makowcem oczywiście :-)
Jakie ciasta jeszcze się u was pojawią?