Gość: gut IP: *.nyc.rr.com 17.03.03, 20:01 www.psycotic.net/web/time.swf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gulczas87 Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.awacom.pl 17.03.03, 20:06 Jakoś mnie to nie śmieszy, wojna idzie, setki ludzi umrą a komuś się chce takie rzeczy tworzyć... żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gut Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.nyc.rr.com 17.03.03, 20:08 Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > Jakoś mnie to nie śmieszy, wojna idzie, setki ludzi umrą a komuś się chce > takie rzeczy tworzyć... żenujące... gulaj tam codziennie wiecej ludzi ginie z reki saddama niz zginie w tej calej wojnie. pomysl o tym ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.awacom.pl 17.03.03, 20:19 Wiem, przeglądnij poprzednie wątki, ja od początku za wojną byłem... jednakże mimo wszytko to nie jest śmieszne, ciekawi mnie jaki prostak to zrobił!!! Osama to było co innego bo po fakcie to się stało by go ośmieszyć... Martwi mnie jednak fakt iż już z ONZem przestali gadać. Straci na znaczeniu i już nikt nie będzie go o zdanie pytał... samowolka wróci a potem może kolejna wojenka z tego powodu... następny na liście po Iraku będzie pewnie Iran lub Korea komunistyczna, w tej sprawie to po cichu ustali Bysh z Blerem i zaatakują bez pytania i zamieszania... cze pozdr //bardziej się tego wirusa grypy boje niż wojny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: na co nadszedl czas ??? IP: 198.138.227.* 17.03.03, 20:20 Gość portalu: gut napisał(a): > Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > > > Jakoś mnie to nie śmieszy, wojna idzie, setki ludzi umrą a komuś się ch > ce > > takie rzeczy tworzyć... żenujące... > > gulaj tam codziennie wiecej ludzi ginie z reki saddama niz zginie w tej calej > wojnie. pomysl o tym ... zenujace jest zrozumienie sedna problemu przez autora tego flasha, to pewnie mial namysli gulczas, zreszta takie glupotki sa obliczone na malutkie-liberalne mozdzki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.awacom.pl 17.03.03, 21:00 widze że się rozumiemy polonusie... nielibelarny duży móżdżku... ;-))) cze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: na co nadszedl czas ??? 18.03.03, 10:11 Hmmm.... Komu ja to mówiłem? Ochmanowi? Gulczas, jeżeli Saddam rozkaże swoim żołnierzom Cię zabić, to oni Cię zabiją i nie będą się litować ani nad Tobą ani nad Twoją rodziną. Jedynym wyjściem jest zabić ich zanim oni zabiją Ciebie, a potem możesz szczerze współczuć ich ojcom i matkom. To są reguły jak z "Matrixa". Każdy nieobudzony jest Twoim wrogiem. Dopóki oni są żołnierzami Saddama, a nie uczestnikami puczu, który go obala - są Twoim wrogiem. Tak naprawdę chodzi tylko o mózg tej zbrodni, o Saddama. Wystarczyłoby, aby zniknął stamtąd w dowolny sposób, choćby udał się na wygnanie, oszczędziłby swój naród. Jeżeli tego nie robi to znaczy, że interesuje go władza za wszelką cenę. Także za cenę życia swoich żołnierzy. Każdy kto go w tym wspiera niewart jest litości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: na co nadszedl czas ??? IP: 62.190.181.* 18.03.03, 11:08 lokator napisał: > Tak naprawdę chodzi tylko o mózg tej zbrodni, o Saddama. > Wystarczyłoby, aby zniknął stamtąd w dowolny sposób, > choćby udał się na wygnanie, oszczędziłby swój naród. Chodzi o to zeby Saddam zniknal i zeby nastepny rezim przychylny byl USA. Jestem przekonany ze wojna jest dla USA najwygodniejszym rozwiazaniem, stad tez administracja Busha dyktowala warunki, o ktorych wiedziala ze nie zostana spelnione. A narodu irackiego nie oszczedza ani Saddam ani George W. ani Tony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.awacom.pl 18.03.03, 12:47 Rozwalenie samego Saddama nic a nic nie zmieni!! Oni mają setki takich Saddamów i jego zwolenników... trzeba wszystkich wyciąć, niestety wielu niewinnych zginie... jednak jak temu idiocie coś kiedyś by odpaliło nacisnął by czerwony guzik i booom Nowy York zniknoł a razem z nim miliony ludzi!!! A wtedy by mówili że Bush mógł wcześniej to zauważyć i go obalić... tak i tak oba rozwiązania mają wady i zalety... cze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: na co nadszedl czas ??? 18.03.03, 13:23 Gulczas, zbadaj swoje biorytmy. Wydaje mi się, że od paru dni masz niż intelektualny. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: na co nadszedl czas ??? 18.03.03, 13:32 Gość portalu: ochman napisał(a): > Chodzi o to zeby Saddam zniknal i zeby nastepny rezim > przychylny byl USA. Jestem przekonany ze wojna jest dla > USA najwygodniejszym rozwiazaniem, stad tez administracja > Busha dyktowala warunki, o ktorych wiedziala ze nie > zostana spelnione. > > A narodu irackiego nie oszczedza ani Saddam ani George W. > ani Tony. Czy w historii świata kiedykolwiek ktoś zrobił coś dla kogoś z pobudek altruistycznych? Nie. Atakujemy Saddama, bo: 1. Jest łobuz. 2. Nie chcemy, żeby nam w przyszłości bruździł. 3. Teraz jest słabszy niż będzie za dziesięć lat. PS. Cały czas będę się upierał, ze ropę można sobie kupić. Natomiast ciekawa do rozważenia jest kwestia następująca: jakie firmy (z jakiego państwa) będą wygrywać przetargi na odbudowę Iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.awacom.pl 18.03.03, 13:51 > Atakujemy Saddama, bo: > 1. Jest łobuz.-na 100 % > 2. Nie chcemy, żeby nam w przyszłości bruździł. -chyba najważniejszy powód.. > 3. Teraz jest słabszy niż będzie za dziesięć lat. -to oczywiste... -zgadzam się we wszystkim z tobą, co ci nie pasuje w mojej wypowiedzi!!! Mówie że wojna jest konieczna lecz zabicie samego Saddama nic nie da bo i tak ma qpe swoich zwolenników!!!!!!! Trzeba wszystkich wytępić co go popierają... A więc o co ci pasi? Kto tu ma niż intelektualny... cze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: na co nadszedl czas ??? 19.03.03, 10:27 ---------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > jednak jak temu idiocie coś kiedyś by odpaliło nacisnął by > czerwony guzik i booom Nowy York zniknoł a razem z nim miliony ludzi!!! Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > samowolka wróci a potem może kolejna wojenka z > tego powodu... następny na liście po Iraku będzie pewnie Iran lub Korea > komunistyczna, w tej sprawie to po cichu ustali Bysh z Blerem i zaatakują bez > pytania i zamieszania... Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > Firma nike niech zmieni nazwe na "najk", państwo samo zaprzecza swoim > teoriom, np. do urzędu pracy pisze się CV czyli Currlicum Vitae a powinno być > bieg życia lub cos w tym stylu??? Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > Wszyscy to raczej rozumieją tyle żę to jest troche śmieszne... ustawa > została stworzona do niszczenia niewygodnych rzeczy np. Pubu Bromberg ... Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > kto jest przyjacielem Iraku i > czy wogóle Irak ma przyjaciół, a jak ma czy są oni w stanie mu pomóc... może > Korea i Iran złączom swoje siły wraz z terrorystami i wybuchnie naprawde duża > wojna??? ---------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > -zgadzam się we wszystkim z tobą, co ci nie pasuje w mojej wypowiedzi!!! > Mówie > że wojna jest konieczna lecz zabicie samego Saddama nic nie da bo i tak ma > qpe > swoich zwolenników!!!!!!! Trzeba wszystkich wytępić co go popierają... > > A więc o co ci pasi? Kto tu ma niż intelektualny... Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: na co nadszedl czas ??? IP: 62.190.181.* 18.03.03, 14:21 lokator napisał: > PS. Cały czas będę się upierał, ze ropę można sobie > kupić. Tylko o ile ktos zechce ja sprzedac. Wyobraz sobie przewrot w Arabii Saudyjskiej, ktory powoduje zakrecenie kurka (jak pokazal ostatnio kryzys w Wenezueli wypadniecie panstwa z handlu ropa jest mozliwe). Bez najwiekszego dostarczyciela ropy, USA musieliby polegac na drugim co do wielkosci, ktorym jest... oczywiscie Irak. Wyobraz sobie gospodarke amerykanska zalezna od Saddama. :-))) Poza tym nie uwazasz, ze atak na Afganistan i Irak (oba kraje odgrywajace niebagatelna role w przyszlym i obecnym wydobyciu/transporcie ropy) zaraz po dojsciu do wladzy ekipy Busha, zlozonej i popieranej przez przemysl naftowy, jest tylko przypadkiem? (przypominam ze plany takie byly gotowe przed 11/9) > Natomiast ciekawa do rozważenia jest kwestia > następująca: jakie firmy (z jakiego państwa) będą > wygrywać przetargi na odbudowę Iraku... Bardzo ciekawa. Rownie ciekawe jest to kto za to zaplaci. Ale moge Ci od razu podac odpowiedz: zaplaci Irak (ropa) za odbudowe przez amerykanskie firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: na co nadszedl czas ??? 19.03.03, 11:05 Gość portalu: ochman napisał(a): > Ale moge Ci od razu podac odpowiedz: zaplaci Irak (ropa) > za odbudowe przez amerykanskie firmy. Z ust mi to wyjąłeś. Wygląda na to, że różnica między naszymi poglądami jest taka: Ty uważasz, że USA dążą do wojny przede wszystkim, aby zapewnić sobie dostęp do ropy, a ja, że najpierw interesuje ich militarne bezpieczeństwo kraju, a ropa jest "przy okazji" tak jak i bezpieczeństwo świata. Czy nie uprościłem tego za bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: na co nadszedl czas ??? IP: 81.5.147.* 19.03.03, 11:27 lokator napisał: > Ty uważasz, że USA dążą do wojny przede wszystkim, aby zapewnić sobie > dostęp do ropy, a ja, że najpierw interesuje ich militarne bezpieczeństwo > kraju, a ropa jest "przy okazji" tak jak i bezpieczeństwo świata. Zgodze sie ze interesuje ich bezpieczenstow militarne natomiast nie mniej (a moze nawet bardziej) wazne jest bezpieczenstwo ekonomiczne. Za Bushem Jnr stoja wielkie koncerny naftowe, wiec zapewnienie sobie dostaw ropy jest priorytetem. Zgadzam sie ze bezpieczenstwo swiata i dobro narodu irackiego jest bardzo "przy okazji". NB - Tatus W, w czasie ostatniej wojny wzywal Irakijczykow do otwartej rewolty przeciwko Saddamowi. Zbuntowano sie w Basrze, natomiast... amerykanskie wojska tam nie dotarly. W ten sposob zginely tysiace ludzi pozostawionych przez Amerykanow na pastwe losu. I m.in. dlatego Amerykanie mowiacy o obaleniu Saddama w imie szczytnych celow dzialaja na mnie jak czerwona plachta na byka. > Czy nie uprościłem tego za bardzo? W sam raz :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: na co nadszedl czas ??? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 14:23 lokator napisał: > Natomiast ciekawa do > rozważenia jest kwestia następująca: jakie firmy (z jakiego państwa) będą > wygrywać przetargi na odbudowę Iraku... a rownie ciekawa jest informacja jakie firmy moga najwiecej stracic na wojnie z irakiem (francuskie?) i jaki to ma wplyw na polityke ich rzadow Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: na co nadszedl czas ??? 19.03.03, 10:31 Gość portalu: Ted® napisał(a): > a rownie ciekawa jest informacja jakie firmy moga najwiecej stracic na wojnie > z irakiem (francuskie?) i jaki to ma wplyw na polityke ich rzadow Zadałem kiedyś podobne pytanie. Czy Irak zapłacił już (ropą) za francuskie Mirage i za technologie atomowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Do lokatora!!!! IP: *.awacom.pl 19.03.03, 18:05 Więc co chcesz ode mnie!! Napisz..... co ci nie pasi! cze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Polska w Iraku IP: 194.203.162.* 20.03.03, 11:19 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030320/publicystyka/publicystyka_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Wielka Brytania w Iraku 21.03.03, 12:48 Tony Blair powiedział: Dlaczego decyzja, którą podejmujemy, ma aż tak wielkie znaczenie? Dlatego, że przesądzi o czymś więcej niż los irackiego reżimu oraz o czymś więcej niż przyszłość narodu irackiego, przez tyle lat gnębionego przez Saddama. Decyzja ta przesądzi o tym, w jaki sposób Wielka Brytania i świat stawią czoło głównemu zagrożeniu XXI stulecia, co będzie dalej z Narodami Zjednoczonymi, jakie ułożą się stosunki między Europą a USA i w Unii Europejskiej oraz w jakim stopniu Stany Zjednoczone będą się angażować w sprawy reszty świata. Decyzja ta określi zasady polityki międzynarodowej na całe następne pokolenie. Nasi oponenci w Radzie Bezpieczeństwa ONZ powiadają, że chcą, by Saddam się rozbroił, ale nie poprą żadnej nowej rezolucji dającej prawo do użycia siły, jeśli Saddam się nie zastosuje. A zatem: ?nie? dla jakiegokolwiek utlimatum, ? nie? dla rezolucji, która by stanowiła, że złamanie jej prowadzi do działań zbrojnych. Mamy żądać od Saddama rozbrojenia się, ale zarazem odrzucić jakąkolwiek groźbę w razie, gdy tego nie uczyni. Od grudnia 1998 r. do grudnia 2002 r. żadnemu inspektorowi ONZ nie zezwolono na żadną kontrolę w Iraku. Przez cztery lata! Co sprawiło, że Saddam zmienił zdanie? Groźba użycia siły. Od grudnia do stycznia, potem od stycznia do lutego były ustępstwa. Co sprawiło, że zmienił zdanie? Groźba użycia siły. A co każe mu słać zaproszenia do inspektorów, odkrywać dokumenty, o których wcześniej mówił, że nigdy ich nie było, przedstawiać dowody na istnienie broni, do której istnienia wcześniej się nie przyznawał, niszczyć rakiety, które wcześniej zapowiadał, że zachowa? Groźba użycia siły. Jedyna perswazja, na jaką Saddam reaguje, to 250 tysięcy alianckich żołnierzy u jego granic. Świat musi dzisiaj powtórzyć tę lekcję i wreszcie się jej nauczyć: że słabość w obliczu zagrożenia ze strony tyrana jest najpewniejszą drogą do wojny, a nie do pokoju. Przez ostatnie 12 lata byliśmy ofiarami naszego własnego pragnienia, by jakoś załagodzić coś, czego załagodzić się nie da, pragnienia, by posługiwać się rozsądną perswazją w stosunku do czegoś zupełnie nieracjonalnego, nadziei na odkrycie jakiegoś autentycznego odruchu czynienia dobra przez reżim, który jest z natury złem. Co sobie pomyśli jakikolwiek inny despota dysponujący broniami masowego rażenia, obserwując dyplomatyczny taniec świata wobec Saddama? Że naszej zdolności do uchwalania twardych rezolucji dorównuje tylko nasza chwiejność we wprowadzaniu ich w czyn. Ta słabość musi się skończyć. Jest ona bowiem niebezpieczna. Jest bowiem groźne, gdy takie reżimy nie dają nam wiary. Gdy sądzą, że mogą wykorzystać przeciwko nam naszą słabość, wahanie, naturalne dla naszej demokracji pragnienie pokoju. Jest to groźne, gdyż pewnego dnia wezmą naszą wrodzoną niechęć do wojny za trwałą niezdolność do niej; podczas gdy my - przyparci do muru - podejmiemy akcję. Wtedy jednak, po latach udawania, działanie to będzie musiało być ostrzejsze, na większą skalę, wręcz totalne w swoich skutkach. www1.gazeta.pl/swiat/1,34180,1378818.html------------------------------------------------------------------------------- Czy jest w tym jakaś nieprawda? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wielka Brytania w Iraku 21.03.03, 12:57 Poprawka. www1.gazeta.pl/swiat/1,34180,1378818.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wielka Brytania w Iraku IP: 81.5.147.* 21.03.03, 14:42 lokator napisał: > Czy jest w tym jakaś nieprawda? > Nie. Jest za to przemilczenie. Tony nie mowi o tym, ze George W. praktycznie zaszantazowal ONZ mowiac, ze uderzy z nimi czy bez nich. Na takie dictum uwazam, ze Francja (ktora nb. prowadzi zupelnie odmienna polityke w regionie i od Pustynnej Burzy nie zgadzaja sie z polityka USA wobec Iraku) miala sie prawo zdrzaznic. Dlaczego bowiem mialaby podejsc do decyzji Rady Bezpieczenstwa powaznie skoro Amerykanie nie mieli zamiaru potraktowac tego rownie powaznie. Oczywiscie nie twierdze ze Francja jest bez winy. Juz w jakims poscie do Polonusa napisalem iz moim zdaniem wina za porazke ONZ dzieli sie: USA - 51%, Francja - 49%. Chociaz nie znosze Tony'ego musze przyznac ze bardzo dobrze radzi sobie od wybuchu wojny. Zgadzam sie z nim, ze czy bylo sie za wojna czy przeciwko, teraz nie ma to znaczenia. Trzeba za to miec nadzieje, ze wojna skonczy sie jak najszybciej zdecydowanym zwyciestwem aliantow i skupic sie na tym co bedzie sie dzialo potem, czyli odbudowie Iraku. BTW - jestem ciekaw, czy Irak uzyje broni masowego razenia, a jesli nie, to jak USA i UK to wytlumacza... Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wielka Brytania w Iraku 24.03.03, 15:57 Pogadamy później, a na razie do góry, żeby nie uciekło. Hej Odpowiedz Link Zgłoś