Dodaj do ulubionych

skladam hold Polsce Ludowej

16.12.06, 16:19
--

oczywiście tej która nastala po 1956 roku bo ta stalinowska to faktycznie
byla
czymś naprawdę okropnym... dziekuję Bogom slowiańskim za Gomuklę i Gierka..
za
Jaruzela też ale tylko za stan wojenny bo przeciez nie za okrągly stól..
dziekuję za te wczasy zakladowe dla moich rodzców oraz za kolonie dla mnie
(zalapalem się aż 5 razy -lata 1985-90) za moje spokojne i szczęśliwe
dzieciństwo
że moglem dokazywać do woli ale tez za to że wtedy przedszkole i szkola
potrafila mnie zdyscyplinować.. za te wizyty w zakladach pracy za mieszkania
dla moich rodziców za fajne festynyna 1 maja, za pochodywe oraz.. nawalanki z
milicją na kontrmanifach (w tym udzial bral mój starszy brat bo ja na to
bylem jeszcze za maly) dziękuję ci Polsko Ludowo za Jarocin że moglem w 1988
poznać skinów którzy dali porządny wycisk punkom na tym festiwalu za pierwsze
mecze i przeżycie pierwszych awantur na stadionie poznańskiego Lecha.. za
mieszkanie w blokach (zamieszkalem w takim bloku w 1983 roku z rodzicami i
rodzeństwem)..za
za motory Jawa i Simson, za porządek i dyscyplinę za wykopki i czyny
spoleczne!
za... oj wiele by tu jeszce pisac.. to bylo piękne dzieciństwo...

Obserwuj wątek
    • Gość: vlad79 Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: 195.177.196.* 16.12.06, 22:27
      lecz się pojebie genetyczny ,i udzielaj się na forum poznańskim, bo tu takich
      "złotych myśli" imbecyli twojego pokroju czytać nie chcemy
      • oginn Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 01:46
        Dobrze pisze. To były dobre czasy. Solidarność wszystko zniszczyła.
        • Gość: tidi Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.proxy.aol.com 17.12.06, 03:55
          A moze wy tak gnoje , zrzekniecie sie obywatelstw ?
          KOmu nie po drodze , temu kopa
          • Gość: Stanisław Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.06, 08:49
            Robotnicy walczyli o socjalizm z ludzką twarzą a wywalczyli drapieżny
            kapitalizm. Jest dużo gorzej jak było i wbrew pozorom mimo SB-ecji i
            ingiwilacji człowiek był bardziej upodmiotowiony.
            Jeździłem na kolonie i wcale rodzice nie byli zamożni, zresztą co 2 lata całą
            rodziną jeździliśmy nad morze czy do Kotliny Kłodzkiej na wczasy w Funduszu
            Wczasów Pracowniczych.
            Wystarczało pieniędzy na służbę zdrowia i na kulturę.
            Po wsiach nawet były domy kultury i tzw. animatorzy kultury.
            Dzieci przychodziły tam by uczyć się malować a panie zrzeszały w Kołach
            Gospodyń Wiejskich - wspólnie gotowały, wyszywały i śpiewały.
            Co tydzień przyjeżdżało kino objazdowe - byliśmy na bieżąco z repertuarem
            filmowym. Przy domach kultury były dobrze zaopatrzone biblioteki a w
            Białymstoku EMPIK z prasą zagraniczną. Ludzie byli szczęśliwsi.
            A ty Tidi kto? Kapitalista tzn. pracodawca z halami fabrycznymi że tak ludzi
            pracy nienawidzisz. Za to że domagają się więcej państwa socjalnego i
            opiekuńczego, pracy i chleba? Bo my tu w większości kapitalistami nie jesteśmy.
            • Gość: Jasne Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.bsk.vectranet.pl 17.12.06, 10:45
              > Robotnicy walczyli o socjalizm z ludzką twarzą a

A co to takigo ?

> a wywalczyli drapieżny
              > kapitalizm

A w czym się objawia ta drapieżność ?

> Jeździłem na kolonie i wcale rodzice nie byli zamożni, zresztą co 2 lata całą
              > rodziną jeździliśmy nad morze czy do Kotliny Kłodzkiej na wczasy w Funduszu
              > Wczasów Pracowniczych.

Nie zastanawiało Cię kiedyś skąd się wzięły pieniądze na te kolonie ?

> Wystarczało pieniędzy na służbę zdrowia i na kulturę.

I standard był wysoki.

> A ty Tidi kto? Kapitalista tzn. pracodawca z halami fabrycznymi że tak ludzi
              > pracy nienawidzisz. Za to że domagają się więcej państwa socjalnego i
              > opiekuńczego, pracy i chleba?

To dlatego Polacy wyjeżdżają do Anglii i Irlandii ? I już pewnie nie wrócą -
              drapieżni kapitaliści ich zjedzą.
              • s-k-i-n Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 12:51
                drapiezny kapitalizm to mamy własnie w Polsce (ostatnio trochę na szczęście
                został wzięty w ryzy ale to jeszcze nie to).. to sytuacja gdzie jedni nie
                wiedzą co robic z pieniędzmi i zaczyna im odbijać szastaą na prawo i lewo
                zaczynaja eksperymentować z wieloma rzezcami takze w sferze seksualności stad
                homoseksualizm i inne zboczenia które pręznie się rozwijaja w krajch zachodu.
                Mają dosłowwnie wszystko ale nie podzielą sie z potrzebujacymi są na to za
                skąpi. z drugiej strony szsze spół cierpią głód nędzę niedostatek nie maja
                prawie niczego.. i jeszcze im się w ramach oszcędności obcina i tak głodowe
                pensje zasilki renty czy emerytury... ci co mają szcęście mieć pracę są
                wyzyskiwani na maxa niekiedy na wet po 16 godz za dobe za nędzne psie grosze
                jako to ma miejsce np w hipermarketach... to jest własnie ten krwiożerczy
                kapitalizm
                • Gość: Jasne Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.bsk.vectranet.pl 17.12.06, 15:53
                  > drapiezny kapitalizm to mamy własnie w Polsce (ostatnio trochę na szczęście
                  > został wzięty w ryzy ale to jeszcze nie to).. to sytuacja gdzie jedni nie
                  > wiedzą co robic z pieniędzmi i zaczyna im odbijać szastaą na prawo i lewo
                  > zaczynaja eksperymentować z wieloma rzezcami takze w sferze seksualności stad
                  > homoseksualizm i inne zboczenia które pręznie się rozwijaja w krajch zachodu.

Fascynująca teoria. :-)

> Mają dosłowwnie wszystko ale nie podzielą sie z potrzebujacymi są na to za
                  > skąpi.

Skąpi to są socjaliści, bo rozdają to co do nich nie należy.

> z drugiej strony szsze spół cierpią głód nędzę niedostatek nie maja
                  > prawie niczego..

I piszesz to o krajach kapitalistycznych ? Rozumiem że w komunistycznych
                  Chinach czy na socjalistycznej Białorusi takie zjawiska nie występują, a już w
                  USA i Irlandii tak ?

> ci co mają szcęście mieć pracę są
                  > wyzyskiwani na maxa niekiedy na wet po 16 godz za dobe za nędzne psie grosze
                  > jako to ma miejsce np w hipermarketach... to jest własnie ten krwiożerczy
                  > kapitalizm

Kapitalizm polega na tym, że możesz tę pracę w hipermarkecie rzucić i znaleźć
                  sobie lepszą. Chyba że masz dwie lewe ręce.
                  • oginn Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 16:06
                    Ty masz dwie "prawe" półkule mózgowe, dlatego jesteś jaki jesteś i żyjesz w
                    swoim świecie, oderwanym od rzeczywistości.
                  • s-k-i-n Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 17:33
                    Gość portalu: Jasne napisał(a):

> Kapitalizm polega na tym, że możesz tę pracę w hipermarkecie rzucić i znaleźć
                    > sobie lepszą. Chyba że masz dwie lewe ręce.

s-jak masz szerokie plecy to owszem...
                  • Gość: loczek to dopiero fajny wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:00
                    a jaka super dyskusja
                    prowadzona przez osoby w wieku oich dzieci
                    jestescie rzeczywiście dobrze zorientowani
                    znacie PRL tak doskonale
                    życze wam abyscie w PRLu spedzili resztę swojego życia
                    zafundujcie go sobie chociażby z funduszu wczasów pracowniczych dzieciaki
                    • Gość: Stanisław Re: to dopiero fajny wątek IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.06, 19:05
                      To ty Loczku masz 75 lat?
              • Gość: Stanisław Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.06, 17:50
                Właśnie!
                > Mają dosłowwnie wszystko ale nie podzielą sie z potrzebujacymi
                Rolą państwa solidarnego jest takim pasożytom zabrać i podzielić sprawiedliwie
                z potrzebującymi; przecież wszyscy mamy takie same żołądki
                • stefan.bialystok Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 18:23
                  Gość portalu: Stanisław napisał(a):

> Właśnie!
                  > > Mają dosłowwnie wszystko ale nie podzielą sie z potrzebujacymi
                  > Rolą państwa solidarnego jest takim pasożytom zabrać i podzielić sprawiedliwie
                  > z potrzebującymi; przecież wszyscy mamy takie same żołądki
                  Dobrze. To przyjdę i zabiorę dla Ciebie i oginna komputery i sprawiedliwie je rozdam. Chcecie?
                  • oginn Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 21:22
                    stefan.bialystok napisał:

> Dobrze. To przyjdę i zabiorę dla Ciebie i oginna komputery i sprawiedliwie je
                    rozdam. Chcecie?

Zabierz do tych, którzy mają po dwa lub kilka w domu. Ja ma jeden stary,
                    kilkuletni.
                    • Gość: Jasne Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.bsk.vectranet.pl 17.12.06, 22:03
                      > Zabierz do tych, którzy mają po dwa lub kilka w domu. Ja ma jeden stary,
                      > kilkuletni.

Od tych co mają po kilka niewystarczy, dlatego weźmiemy teź Twój. Dla Nowaków
                      damy dysk twardy, a dla Kowalskich płytę główną. No chyba nie jesteś samolubem,
                      co oginn ? Oddasz ?
                      • oginn Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 22:08
                        Słabo pracują te Twoje dwie prawe półkule.
                • nekroskop88 Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 18:25
                  > Rolą państwa solidarnego jest takim pasożytom zabrać i podzielić
                  sprawiedliwie
                  > z potrzebującymi; przecież wszyscy mamy takie same żołądki

Stanisław - Ty żartujesz w tym momencie, prawda?
                  • Gość: Stanisław Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.06, 18:42
                    No pewnie że przeginam pałkę bo widzę cuś za dużo kapitalistów na białostockim
                    forum.
                    Niechby chociaż było przestrzegane prawo pracy i inspekcja PIP skuteczniejsza.
                    Ja nie pracuję nawet o,5 minuty dłużej jak stoi w umowie i max. 3 dni poza
                    wyznaczony termin zapłaty.
            • Gość: azp11 Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.elpos.net 17.12.06, 11:11
              Wystarczało pieniędzy na kulturę!? Brakowało tylko papieru na podręczniki,
              słowniki, encyklopedie. Nie wspomnę o papierze toaletowym.
              Co do ingiwilacji, to z takim zjawiskiem się nie spotkałem.
              • Gość: Stanisław Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.06, 17:54
                Starczało jak najbardziej a z papierem toaletowym to akurat prawda.
                Zobacz czym dziś zajmują się animatorzy kultury.
                • Gość: azp11 Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.elpos.net 17.12.06, 18:23
                  "Starczało jak najbardziej..."
          • Gość: Kropka Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.csk.pl 17.12.06, 11:13
            Wiedz jedno: Gazy nalezy wypuszczac z organizmu, bo gazy niewypuszczane leca do
            gory az do mozgu i pozniej z tych zatrzymanych gazow biora sie posrane mysli.
            • pogromca_kojotow Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 21:42
              Gość portalu: Kropka napisał(a):

> Wiedz jedno: Gazy nalezy wypuszczac z organizmu, bo gazy niewypuszczane leca
              do
              >
              > gory az do mozgu i pozniej z tych zatrzymanych gazow biora sie posrane mysli.

To następnym razem wypuszczę gazy gdy ty jak zwykle będziesz pochłonięta
              lizaniem rowka
              • Gość: Kropka Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.csk.pl 18.12.06, 18:38
                Jeszcze raz ci mowie, zejdz na ziemie i skoncz gadac bzdury, albo naprawde
                zacznij wypuszczac gazy z organizmu, bo coraz gorzej z toba.
        • koczisss Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 16:07
          Nie zapominaj, ze za tą dobroć nadal płacimy w formie rat i odsetek za
          Gerkowskie pożyczki ponad stan!
          • oginn Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 16:10
            Długi III RP są kilkukrotnie większe.
            • Gość: azp11 Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.elpos.net 17.12.06, 16:39
              Trzeba uczciwie przyznać, że gierkowskie długi miały swoje odzwierciedlenie w
              inwestycjach, czego nie można powiedzieć o długach obecnych, które przekładają
              się co najwyżej na fortuny konkretnych osób. Myślę, że to nie jest problem nad
              którym możemy przechodzić do porządku dziennego, pocieszając się tym, że być
              może gdzieś jest jeszcze gorzej. Ktoś za to zapłaci, szkoda tylko , że nie ci,
              którym to zazwdzięczamy.
              • Gość: Stanisław Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.06, 17:57
                Dzięki Gierkowi stoi dziś w Białymstoku Politechnika Białostocka plus 5
                wielkich domów studenta.
          • Gość: jerzy Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.cnb.com.pl 19.12.06, 22:59
            Myślę, że już dawno pracujemy na odsetki od poprzewrotowych długów. Gierka
            długi to mały pikuś w porównaniu z obecnymi.
    • Gość: uomrzan Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 13:05
      Ludzie !

Przecież on tak na prawdę dziękuje (komu: Bogu ?) za młodość !

W tym podziękowaniu łącząc się ze skinem dziękuję także za kolejki i poznanych w
      nich ludzi, za tłok w autobusach i w pociągach wzmacniający siłę woli i mięśni,
      za zdrowe kaszki na śniadanie i jeszcze zdrowsze dania bezmięsne. I za
      szmaciankę, którą kopaliśmy z kolegami na podwórku.
      Dziękuję za to, że mam wspomnienia i że większość tych wspomnień dziś wzbudzają
      nostalgię i lekki uśmiech na twarzy.

Piękny jest wschód słońca, piękne są góry i lasy, kolory tego świata.
      Najpiękniejsza jest młodość delikatnie utkana ze wspomnień.
      • Gość: czytelnik Zenek przyjezdzaj! IP: *.de 17.12.06, 17:41
        masz juz pierwszych klientow do swego rezerwatu
        • Gość: uomrzan Re: Zenek przyjezdzaj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:34
          Każdy prędzej czy później będzie klientem rezerwatu własnych dobrych wspomnień.

Co oczywiście nie oznacza, że socjalizm jest najlepszy.
          Wspomina się go... czasem. Tak jak pierwszy pocałunek i jak pierwsze branie po
          pysku.

P.S. Jestem liberałem.
          • Gość: vlad79 Re:ludzie przeczytajcie dokładnie jeszcze raz te.. IP: 195.177.196.* 17.12.06, 19:39
            "że moglem dokazywać do woli ale tez za to że wtedy przedszkole i szkola
            potrafila mnie zdyscyplinować.. za te wizyty w zakladach pracy za mieszkania
            dla moich rodziców za fajne festynyna 1 maja, za pochodywe oraz.. nawalanki z
            milicją na kontrmanifach (w tym udzial bral mój starszy brat bo ja na to
            bylem jeszcze za maly) dziękuję ci Polsko Ludowo za Jarocin że moglem w 1988
            poznać skinów którzy dali porządny wycisk punkom na tym festiwalu za pierwsze
            mecze i przeżycie pierwszych awantur na stadionie poznańskiego Lecha.. za
            mieszkanie w blokach (zamieszkalem w takim bloku w 1983 roku z rodzicami i
            rodzeństwem)..za
            za motory Jawa i Simson, za porządek i dyscyplinę za wykopki i czyny
            spoleczne!
            za... oj wiele by tu jeszce pisac.. to bylo piękne dzieciństwo... "

przecież to są wykwity umysłowe pierwszej wody debila.
    • ogabignac Re: skladam hold Polsce Ludowej 17.12.06, 21:00
      Polska może być lewicowa ale nie bolszewicka.
      ---------------------------------------------
      Jeszcze niedawno była taka ulica - Feliksa Kona:

www.wyszkow.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=126&lang=
      • s-k-i-n Re: skladam hold Polsce Ludowej 18.12.06, 18:33
        lewicowa= bolszewicka
        • Gość: uomrzan Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 18:55
          Skoro tak....

To temu panu już podziękujemy.
        • Gość: Jasne Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.bsk.vectranet.pl 18.12.06, 19:42
          > lewicowa= bolszewicka

Przecież Ty masz poglądy lewicowe. Mam zacytować ?
        • Gość: jerzy Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.cnb.com.pl 19.12.06, 23:01
          Dziś obowiązuje taka matematyka: pisowski=bolszewicki.
    • fiat_lux Re: skladam hold Polsce Ludowej 18.12.06, 21:34
      ciekawie napisane. mysle ze jest wielu w naszym przedziale wiekowym, ktorzy
      pomimo ze wychowani za tzw komuny, to dziecinstwo wspomina dobrze. pamietam jak
      bojkotowalismy zawsze lekcje ruskiego i wykrzykiwalismy dla jaj jakies
      solidarnosciowe hasla. dzis troche tego zaluje ruski by sie przydal bo ich jest
      wszedzie pelno, a ten co sie dogada zawsze ma plusa (przyklad nasi prezydent i
      premier w brukseli), a solidarnosc to byla jedna wielka sciema, zlepek roboli po
      zawodowkach, sponsorowanych pewnie przez cia. moja rodzina nalezala do
      solidarnosci jak byla legalna - wieksze jaja niz w opzz

ja dziecinstwo rowniez wspominam dobrze. zamienilismy system ktory ma wiecej
      plusow, ale w porownaniu do poprzedniego ma tez wiele minusow. plusami m.in.
      jest wiele wolnosci, ale za ta wolnosc placimy mniejsza mozliwoscia narzucania
      dyscypliny mlodziezy (co giertych stara sie niby zmienic)
      • pijany_latarnik Re: skladam hold Polsce Ludowej 19.12.06, 04:55
        Skoro to ruscy do nas przyjeżdżają a nie my wyjeżdżamy do nich to niech oni uczą
        się języka polskiego.
    • l9l8 Wot durak! 18.12.06, 22:27
      Przyjedź sobie do Warszawy, na Plac Zamkowy. Stoi ładna wystawa o tym jak to
      20-letni ludzie ginęli pobici przez nieznanych sprawców. Za poglądy. I to nie za
      Bieruta a za Jaruzela, aż po `89.

Ja dziękuję za taki PRL.
      • oginn Re: Wot durak! 18.12.06, 22:53
        Za poglądy nikt nie ginał, tylko za ich niestosowne prezentowanie. Trzeba mieć
        wyczucie i nie narażać się, im tego zabrakło, młodym szaleńcom.
        Odpowiedzialność spada tez na tych, kto ich do tego popchnął.
        • Gość: paradys dzieciństwo zawsze jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 22:54
          nawet w g...
          • oginn Re: dzieciństwo zawsze jest super 18.12.06, 23:05
            Powiedz to dzieciom czasu wojny, gwałtu i terroru. Tego za naszej "komuny"
            dzieci nie miały.
            • Gość: paradys nie przeczę temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 23:08
              byo jak było może z tym g.. przesadziłem. przepraszam. ciepło wspominam parę
              rzeczy i parę trochę mniej. ale w zgniłym kapitalizmie w Europie nie było
              terroru gwałtu itp. i racz porównać nasz los z losem naszych równieśników
              wNiemczech, francji, Szwecji, a nawet Hiszpanii "znawco"
              • oginn Re: nie przeczę temu 18.12.06, 23:11
                Nie mówimy o innych krajach ale o naszym wtedy i dziś.
                • Gość: paradys gdybyśmy byli po drugiej stronie muru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 23:23
                  mielibyśmy życie nieporównywanie lepsze i wtedy i (zwłaszcza) teraz. chcesz
                  powrotu do socjalizmu nie ma sprawy- idź głosować na takich jak ty. zalecam
                  lekturę bajki krasickiego "ptaszki w klatce'
                  • Gość: dd znam rodzinę staszka pyjasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 23:24
                    powiem im że ich syn ginął daremnie zabity przez UB bo komunizm jest chorobą
                    nieuleczalną
                    • oginn Re: znam rodzinę staszka pyjasa 18.12.06, 23:36
                      Powiedz jego rodzicom, że odpowiadają za śmierc swego syna, że tak go wychowali.
                      • Gość: dd ty nawet nie wiesz kto to taki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 23:38
                        bo gdybyś wiedział, to wstydziłbyś się wypisywać te swoje bzdety
                        • oginn Re: ty nawet nie wiesz kto to taki 18.12.06, 23:43
                          O Tym "bohaterze" słyszała juz cała Polska, nie bądź taki zarozumiały
                          • Gość: dd ty po prostu jaja sobie robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 00:08
                            dałem się nabrać
                            • oginn Re: ty po prostu jaja sobie robisz 19.12.06, 00:11
                              Jakie jaja? Ja żałuję upadku PRL-u. Jestem za socjalizmem, a nie takim
                              bandyckim, nieludzkim kapitalimem jaki mamy.
                              • Gość: dd PRL padł, bo nie wytrzymał ekonomicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 00:19
                                poza tym był to ustrój cokolwiek mało demokratyczny. a tak w ogóle to akurat ja
                                popieram państwo opiekuńcze (powiedzmy wolę model szwedzki niż amerykański) i
                                też wiele rzeczy dziś mi się nie podoba. ale jest jak jest bo jesteśmy krajem
                                biednym i to właśnie przez księżycową ekonomię PRL-u. bylibyśmy o wiele dalej,
                                gdyby nie było PRL swego czasu. to w większości zmarnowane lata. i akurat
                                staszek pyjas wcale nie walczył o kapitalizm tylko walczył o swobody
                                demokratyczne, więc te twoje gadki sprawiają mi przykrość po prostu. pozdrawiam
                                serdecznie (bez ironii)
                                • Gość: złośliwy żydek Re: PRL padł, bo nie wytrzymał ekonomicznie IP: *.chilan.net 19.12.06, 00:33
                                  ...zgadzam się z Panem w ocenie skutków ,,księżycowej " ekonomii PRL na sytuację
                                  gospodarcza Polski po 1989 roku ...ale czy Szanowny Pan zauważył . że nikt nie
                                  był zainteresowany w rzetelnej ,,inwentaryzacji " kraju między Odrą a Bugiem ?
                                  • Gość: dd zgadzam się nikt nie robił bilansu otwarcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 00:43
                                    rzetelnego bilansu. wtedy byłby obraz jasny jak plecy anioła. pozdrawiam
                                    • Gość: dd gruba kreska odbija się czkawką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 00:46
                                      w 1991 kiedy wiadomo było że cały tamten system padł trzeba było się dyskretnie
                                      wycofać z ustaleń okrągłego stołu. tu akurat zgadzam się z nielubianymi w
                                      większości przeze mnie osobami, które tak twierdzą. przynajmniej trzeba było
                                      powiedzieć, co się zastało. mazowiecki tego nie zrobił i przegrał nawet z
                                      tymińskim. wygląda, że słusznie. pozdrawiam
                                    • Gość: złośliwy żydek Re: zgadzam się nikt nie robił bilansu otwarcia IP: *.chilan.net 19.12.06, 01:00
                                      ...a może nasze dzielne społeczeństwo nie wytrzymało by takiej dawki prawdy ?
                                      ...przecież goniliśmy ,,zgniły "Zachód a nawet ...przegoniliśmy w produkcji ,
                                      wiader ocynkowanych na głowę mieszkańca ....czy statystyczny Kowalski był gotowy
                                      na prawdę o tym ,że będzie musiał pracować kilkadziesiąt lat aby osiągnąć poziom
                                      życia
                                      ...leniwego Kostasa z słonecznej Grecji o pracowitym Helmucie z Altreichu nie
                                      wspominając ....a przecież wygraliśmy wojnę i Hans Kloss był Polakiem !
                                      ....mija kilkanaście lat od upadku PRL a duża grupa naszych ziomali żyje w
                                      oparach tamtego absurdu ...a nasi politycy ( sprytne wiewióreczki ) wykorzystują
                                      ten stan , dziwacznej paranoi do ...własnych celów ( vide .obyw. Lepper ! )
                                      ...pozdrowienia ..miłej nocy życzę ...czas na sen !
                                    • oginn Re: zgadzam się nikt nie robił bilansu otwarcia 19.12.06, 09:40
                                      Gość portalu: dd napisał(a):

> rzetelnego bilansu. wtedy byłby obraz jasny jak plecy anioła. pozdrawiam

Bilans przedstawił Buzek w swoim expose: 40 lat socjalizmu pozostawiło po sobie
                                      ruinę gospodarczą i zapaść cywilizacyjną.

Czyli praca powojennych pokoleń, odbudowa i rozbudowa całego kraju we
                                      wszystkich dziedzinach była "nic nie warta"!
                                • Gość: jerzy Re: PRL padł, bo nie wytrzymał ekonomicznie IP: *.cnb.com.pl 19.12.06, 23:06
                                  Przypominam, że i przed PRL Polska była w ogonie państw europejskich pod
                                  wzgędem rozwoju gospodarczego.
                              • kotwicz69 Re: ty po prostu jaja sobie robisz 19.12.06, 05:01
                                za socjalizmem mowisz jestes....no to jeszcze KRLD,Kuba i ChRL zostaly......
                                milych wrazen i doswiadczen zycze......;)
                                • oginn Re: ty po prostu jaja sobie robisz 19.12.06, 09:30
                                  Jest jeszcze piękny, egzotyczny Wietnam i spokojna, tolerancyjna Białoruś.
                                  • Gość: dd to już teraz mam pewność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 12:58
                                    wesołych świąt
                                    • Gość: dd I to jest różnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:16
                                      gdybyś za socjalizmu publicznie przyznawał się do tęsknoty za kapitalizmem, to
                                      w każdym okresie miałbyś przerąbane. Teraz grozi ci co najwyżej irytacja
                                      forumowiczów:)
                                      • oginn Re: I to jest różnica 19.12.06, 15:21
                                        I to tylko cała "zdobycz" przemian - ta wolność. Śmieszne.
                                • Gość: ekolog Re: ty po prostu jaja sobie robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 10:53
                                  Przejedż się do Chin Ludowych - zobacz a potem pisz GŁUPOTY !!!!
                              • l9l8 Re: ty po prostu jaja sobie robisz 19.12.06, 19:00
                                oginn napisał:

> Jakie jaja? Ja żałuję upadku PRL-u. Jestem za socjalizmem, a nie takim
                                > bandyckim, nieludzkim kapitalimem jaki mamy.

Ciekawe czego mu najbardziej po PRLu brakuje? Dobrobytu czy może zdrowej
                                polityki zagranicznej?
                      • Gość: azp11 Re: znam rodzinę staszka pyjasa IP: *.elpos.net 19.12.06, 20:00
                        Co ty Oginn, etykę na WUMLu studiowałeś?
                        • oginn Re: znam rodzinę staszka pyjasa 19.12.06, 20:29
                          Nawet nie wiem, co to ten WUML.
                          • Gość: azp11 Re: znam rodzinę staszka pyjasa IP: *.elpos.net 19.12.06, 20:56
                            To nie obracałeś się w wyższych sferach?
        • Gość: złośliwy żydek Re: Wot durak! IP: *.chilan.net 18.12.06, 23:15
          ...ciekawe rzeczy opowiadasz internauto o tajemniczej ksywie Oginn...cyt. ,,za
          poglądy nikt nie ginął " ....bardzo ciekawe spostrzeżenie ....a czy Szanowny
          Pan wie ,że można było trafić w lepkie łapki polskiej NKWD za posiadanie
          egzemplarza ...polskiej Konstytucji ....tak tej napisanej przez polskich
          komunistów , pod troskliwym nadzorem radzieckich sojuszników ....to były czasy !
          • oginn Re: Wot durak! 18.12.06, 23:32
            niewiarygodne historie opowiadasz, mrożące krew w żyłach.
            • Gość: dd i zupełnie niepotrzebnie bo oginn wie swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 23:39
              i śmieje się w kułak że cię sprowokował
            • Gość: złośliwy żydek Re: Wot durak! IP: *.chilan.net 18.12.06, 23:41
              ...tak się składa , dzielny harcerzyku ,że w gówienku zwanym PRL ...upłynęły
              moje najlepsze lata ...czyli młodość ...i mimo podeszłego wieku , wiele pamiętam
              więc nie sil się na ironię ...a co do brania w mordę za posiadanie Konstytucji i
              próby , powoływania się na zapisy w niej zamieszczone to rzecz ...ogólnie znana
              w czasach niejakiego Władzia Gomułki ( wyjątkowa miernota ...nawet jak na komucha )
              • oginn Re: Wot durak! 18.12.06, 23:46
                No tak, chciałeś po swojemu interpretować konstytucję, wygadałes się, i dziwisz
                się ze to nie podobało się władzy
                • Gość: złośliwy żydek Re: Wot durak! IP: *.chilan.net 18.12.06, 23:50
                  ...ciekawe spostrzeżenie ....a według Szanownego Pana Konstytucja jest dla
                  obywatela czy dla władzy ?
                  • oginn Re: Wot durak! 18.12.06, 23:54
                    a kto napisał konstytucję, obywatel czy władza? Ten kto napisał, lepiej wie,
                    jak ją interpretować.
                    • Gość: złośliwy żydek Re: Wot durak! IP: *.chilan.net 19.12.06, 00:10
                      .....i jest to jakiś pogląd ...problem polegał na tym ,że do umacniania
                      podobnych poglądów w tzw. społeczeństwie trzeba było utrzymywać całe stado
                      nierobów w takich instytucjach jak MBP , UB i SB ...jeszcze żyją bohaterscy
                      funkcjonariusze , którzy podsłuchiwali ....baby w kolejkach po kaszaneczkę i
                      zwyczajną ....a nuż baba knuła spisek ?
        • Gość: azp11 Re: Wot durak! IP: *.elpos.net 19.12.06, 19:50
          Tylko oprawcy są niewinni.
    • Gość: jojo Re: skladam hold Polsce Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 09:16
      to dopiero "duraki" debile dzisiaj niszczą ubrania i
      butywww.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061218/BIALYSTOK/61218019
      jutro będą robić łapanki na ulicach i jeżeli nie okażesz faktury ze sklepu
      firmowego możesz pójść goły.Brawo przewyższacie już komunę solidaruchy w
      idiotycznych rozporządzeniach
      • Gość: dd skoro rzeczywiście jesteś skinem (jak mówi ksywa) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 19:15
        to się nie dziwię, ponieważ wszyscy wiedzieli że skini mieli powiązania z SB i
        byli celowo napuszczani na nieprawomyślną młodzież
        • pogromca_kojotow Re: skoro rzeczywiście jesteś skinem (jak mówi ks 20.12.06, 10:05
          A kosmici też mieli powiązania z SB?
          • Gość: vlad79 Re: skoro rzeczywiście jesteś skinem (jak mówi ks IP: 195.177.196.* 20.12.06, 11:46
            kosmici nie ,ale pogromcy_kojotów na pewno
          • Gość: dd To ty nie wiesz przecież każdy skin ma żółte zęby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 17:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka