Dodaj do ulubionych

Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...)

22.12.07, 19:26
Wstęp oraz lista pozostałych części "Pomysły na Bydgoszcz":
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=73562470
------

15. ZBIÓRKA ŚRODKÓW NA ODBUDOWĘ FONTANNY “POTOP”

Na pewno wszystkim nam szalenie zależy na jak najszybszej rekonstrukcji naszej przepięknej fontanny “Potop” i postawieniu jej wreszcie na miejsce, na którym się niegdyś znajdowała. To jasne, bo przecież była to prawdziwa perełka i gdyby wreszcie powróciła na swoje miejsce, to z pewnością każdy z nas koniecznie by się pofatygował na uroczystość jej ponownego odsłonięcia. A będzie to prawdziwe święto dla miasta. Niewątpliwie.

Przyznam się, że ja, podobnie jak wielu z Was, już się dosłownie doczekać nie mogę tego momentu i właśnie dlatego szalenie mnie zabolała ostatnia wiadomość o nieprzyznaniu przez Radę Miejską jakiegokolwiek finansowego wsparcia z budżetu miasta na jej odbudowę. Jak dla mnie, jest to totalna porażka, ponieważ POWINNO to się stać absolutnym priorytetem w działaniach na rzecz poprawy wizerunku Bydgoszczy. Nie są to bowiem aż tak wielkie pieniądze, żeby nie można było wyskrobać czegokolwiek w budżecie na ten cel, zwłaszcza że przecież część tych środków już jest. Są to dobrowolne datki wielu firm i osób prywatnych, którzy odpowiedzieli na apel “Stowarzyszenia Odbudowy Bydgoskiej Fontanny POTOP” i wpłacili na ten cel jakieś kwoty. Jednakże, zebrane dotychczas środki są wciąż jeszcze dalece niewystarczające do doprowadzenia tego dzieła do końca, a niedawna decyzja naszych władz w bardzo poważny sposób opóźni realizację tego zamierzenia. Wielka szkoda.

A w dodatku, pomimo olbrzymich starań Stowarzyszenia oraz jego prezesa, Pana Zygmunta Mackiewicza, zbiórka następnych datków na ten szczytny cel nieco utknęła w miejscu, jednakże moim zdaniem jest pewna szansa na ożywienie tego przedsięwzięcia. Pomysł na to nie jest wcale czymś nowym ani nieznanym, ale akurat w tym względzie mógłby się świetnie przyczynić do zdecydowanego przyspieszenia tejże zbiórki, aby w efekcie móc już jak najszybciej doczekać się widoku “Potopu” na swoim, należnym mu miejscu.

Oto ów pomysł, a Was prosiłbym o wyrażenie swojej opinii na ten temat oraz na temat jego ewentualnych szans na powodzenie. Otóż, należałoby ponownie, i to jak najszybciej, “wyjść na światło dzienne” z ideą tej zbiórki, ale już z jakąś propozycją dla potencjalnych ofiarodawców. Mam na myśli propozycję kupowania tzw. ”płytek” (nie mylić z “cegiełkami”), które po całkowitym zakończeniu rekonstrukcji Potopu znalazłyby się w jego pobliżu wpasowane w nawierzchnię okalającą fontannę. Na takiej płytce (betonowej, kamiennej, metalowej?) byłoby wyryte imię i nazwisko ofiarodawcy oraz miejscowość, z której pochodzi. W ten sposób dosłownie każdy darczyńca byłby niejako “uwieczniony” w pejzażu Bydgoszczy, a w dodatku byłoby to wielką satysfakcją mieć “swoją płytkę” chodnikową w nagrodę za datek, który się złożyło dla dobra miasta. Już nie wspominając o fakcie, że taka możliwość znalezienia się “na wieki” obok “Potopu” jako jeden z tych, którzy wsparli jego odbudowę, mogłaby się znacznie przyczynić do zwiększenia ogólnego strumienia pieniędzy płynących na ten cel. Bo wiadomo, że z pewnością byłoby to też dużą zachętą dla wielu osób, które dotychczas w ogóle się do tej idei nie “dorzuciły”.

Warto więc to sobie wyobrazić - po odbudowie fontanny wokoło niej układany jest piękny chodniczek, składający się z kamiennych płytek, na których widniałyby nazwiska wszystkich darczyńców. Przykładowo:
Jan IKSIŃSKI Maria YGREKOWSKA Andrzej ZETOWSKI
BYDGOSZCZ KORONOWO TUCHOLA
Czy nie byłoby to satysfakcjonujące dla ofiarodawców? Moim zdaniem z pewnością tak, sam bym chciał się na takim miejscu znaleźć. (Zresztą ja już się do tej idei dołożyłem – zachęcam innych). Poza tym, wielu z Was na pewno wie, że takie uhonorowywanie ofiarodawców na różnorakie cele praktykowane jest już od dawna i to w wielu miejscach, np. na Wawelu lub w Licheniu, a zatem tenże pomysł nie jest pozbawiony sensu i co więcej, z racji swojej atrakcyjności, miałby wszelkie szanse powodzenia także i w Bydgoszczy.

A jak możnaby dotrzeć do tzw. ”szerszego ogółu”, ażeby w odpowiedni sposób ewentualne podjęcie takiej akcji rozpropagować? Oczywiście bezwględnie musiałaby ona najpierw zaistnieć w naszych lokalnych mediach, jednakże po uprzednim wyrażeniu opinii Stowarzyszenia, które, jeśli by na taki pomysł przystało, musiałoby zadbać o pewne detale przedsięwzięcia (rycie nazwisk, zdobycie odpowiednich płytek itd.), ale to już dalsze kwestie, o których jeszcze nie pora sie rozpisywać. Bo najpierw należałoby o tym podyskutować czy taki pomysł w ogóle ma sens. Co o tym sądzicie?

Więcej Stowarzyszeniu Odbudowy Bydgoskiej Fontanny „Potop” na witrynie:
www.potop-bydgoszcz.eu
Obserwuj wątek
    • pamelus Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 22.12.07, 20:14
      Mi osobiście się idea podoba. Do dogadania oczywiście są szczegóły techniczne (materiał, czy co X lat będzie przeprowadzana - i na czyj koszt - renowacja płytek, itd. itp).

Pomysł jest dobry zresztą nie tylko dlatego, że pozwala mieć nadzieję na ruszenie projektu z miejsca, ale też dlatego, że być może zaktywizuje jakąś większą grupę Bydgoszczan do zrobienia czegoś pożytecznego - co samo w sobie jest bardzo pozytywne :)
      • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 22.12.07, 21:51
        pamelus napisał:

> Mi osobiście się idea podoba. Do dogadania oczywiście są szczegóły techniczne
        (materiał, czy co X lat będzie przeprowadzana - i na czyj koszt - renowacja
        płytek, itd. itp).
        > Pomysł jest dobry zresztą nie tylko dlatego, że pozwala mieć nadzieję na
        ruszenie projektu z miejsca, ale też dlatego, że być może zaktywizuje jakąś
        większą grupę Bydgoszczan do zrobienia czegoś pożytecznego - co samo w sobie
        jest bardzo pozytywne :)<

Dokładnie. A gdyby tak we wszystkich lokalnych gazetach pojawiło się na
        pierwszych stronach takie wezwanie wraz z wyraźnym zdjęciem Potopu, to na pewno
        zrobiłoby odpowiednie wrażenie.
        Natomiast sama propozycja wsparcia idei w zamian za takie uhonorowanie danej
        osoby taką płytą z jej personaliami, mogła by być kusząca. Jeśli gdzie indziej
        to się sprawdziło, to dlaczego nie mogło by być tak samo i w tym wypadku?
        • tahitanczyk Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 23.12.07, 14:21
          Słyszałem że z braku kasy będa rekonstruować fontannę po kawałeczku. Prawda to?
          • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 23.12.07, 22:23
            Obiecuje tu Wszem i Wobec, że najpóźniej do 15 stycznia powstanie
            list do Stowarzyszenia!!! trzeba im chyba podpowiedzieć pare ważnych
            rzeczy o tym jak się zbiera kasę! Myślę też, że nie zabraknie tu
            ludzi którzy się pod nim podpiszą... Byd-gostku podejmiesz
            wyzwanie?:)

Pozdro!
            • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 23.12.07, 22:35
              pro_bydgoszcz napisał:

> Obiecuje tu Wszem i Wobec, że najpóźniej do 15 stycznia powstanie
              > list do Stowarzyszenia!!! trzeba im chyba podpowiedzieć pare ważnych
              > rzeczy o tym jak się zbiera kasę! Myślę też, że nie zabraknie tu
              > ludzi którzy się pod nim podpiszą... Byd-gostku podejmiesz
              > wyzwanie?:)

Jasne że tak.
              Trochę mnie jednak dziwi ten brak walki o większe środki ze strony
              Stowarzyszenia. Mam wrażenie, że zbyt zamilkli, zwłaszcza że są chętni do
              wspierania ich wysiłków. To może rzeczywiście takie "płytki" byłyby pomocne?
              Trochę kasy już na ten cel dałem, ale jeśli znowu coś się ruszy ze zbiórką to z
              pewnością jeszcze się dorzucę.
              • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 23.12.07, 22:46
                Przemyśle jeszcze sprawę przez świeta... Jakby tu wykombinować dla
                nich więcej kasy- pomysł z cegiełkami bardzo dobry- wydaje mi się że
                trzeba go troszke jeszcze podrasować np: na samej misie fontanny 10
                najdroższych najbardziej prestiżowych tabliczek... Cena do
                ustalenia:) a w koło na deptaku mogą być strefy... Im bliżej samej
                fontanny tyum drozsza tabliczka. Te prestiżowe mają dożywotnią
                opieke na koszt miasta, te w ulicy mają np przez 10 lat a po tym
                terminie miasto przedstawi rozwiazania. Daty są oczywiście umowne!
                To na dzień dobry! Myśle też nad innymi formami pozyskiwania
                funduszy!
    • milech Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 11:09
      Drodzy milosnicy fontanny POTOP.
      Na samym wstepie serdeczne zyczenia
      Wesobych Swiat i szczesliwego Nowego Roku z Frankurtu nad Menem.

Prace nad odbudowa fontanny POTOP, chociaz bez wielkiego rozglosu,
      prowadzone sa nadal.
      W styczniu odbedzie sie spotkanie na ktorym przedstawione zostana
      wyniki badan fotogrametrycznych w Coburgu. Obecny bedzie pan dr.
      Boron z AGH i naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego
      w Bydgoszczy. Wyniki tych badan sa bardzo istotne dla dalszych prac.
      Renowacja basenu fontanny, ktora jest podstawa dalszych prac, nie ma
      jeszcze konkretnego terminu.
      Przy obecnym stanie basenu, stawianie tam czegokolwiek nie ma sensu.
      W tym temacie konkretne dzialania ze strony wladz miasta bylyby
      krokiem we wlasciwym kierunku.
      Aby przyspieszyc dzialanie wladz, pomimo skromnych zasobow
      finansowych stowarzyszenia, postanowiono rozpoczac realizacje
      odbudowy na „raty“. Jako pierwsza ma powstac grupa rzezbiarska z
      niedzwiedzica. To jest pierwszym celem i pod tym katem prowadzone
      beda zbiorki pieniedzy.

Pomysl przedstawiony na tym forum, tabliczki z nazwiskami
      ofiarodawcow, ma swoje dobre strony ale...
      Trzeba pamietac ze dookola basenu byla mozaika ktora zostala
      przykryta asfaltem. Mysle ze restauracja fontanny powinna objac i ta
      czesc. W przypadku wysokich wplat, koszt wykonania tabliczki nie ma
      tak wielkiego znaczenia. Co zrobic jednak przy wplatach rzedu
      kilkunatu zlotych ? Koszty wykonania tabliczki przekrocza wysokosc
      wplaty. Tak wiec pomysl z tabliczkami jest dobry ale wymaga jeszcze
      dopracowania.

Pomysl z przeslaniem propozycji stowarzyszeniu jest bardzo dobry i
      moge jedynie wszystkich do tego zachecic.

Ze swojej strony myslalem o zorganizowaniu przez stowarzysszenie
      czegos w rodzaju „Workshop“.
      Spotkanie wszystkich czlonkow stowarzyszenia jak i milosnikow
      odbudowy i zainteresowanych.
      Przedstawienie wszystkiego co do tej pory zrobiono i dyskusja co
      dalej. Obecnosc prasy, radia i TV.

Miroslaw Lech

www.potop-bydgoszcz.eu

• pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 14:33
        Witam Panie Mirosławie!

Bardzo się cieszę, że "istnieje" Pan na tym forum:) Co do tabliczek
        i nawierzchni! Błagam skupmy się narazie na fontannie! Mozaike można
        zrobić póżniej! A z tabliczkami i strrefami źle się zrozumieliśmy...
        Ja proponuje conajmniej 1000 zł za "zwykłą" tabliczkę wmurowaną w
        podłoże... a nie 15 zł:) Nie możemy przecież uwiecznić wszystkich!
        Tylko tych, którzy zapisali się szczególną hojnością :) Obiecuje, że
        w styczniu po tym całym świątecznym zamieszaniu przeleje wszystkie
        swoje pomysły na papier i dostarczę tak stowarzyszeniu jak i
        mieszkańcom tu na forum! Jestem pewien, że piekna inicjatywa
        odbudowy przerodzi się w jeszcze piekniejszy- odbudowany Potop!:)

Ps. Czy można choć szacunkowo pokusić się o jakieś prognozy
        dotyczące całościowych kosztów tej realizacji?

Ps2. Mam jeszcze prośbę! Niech to spotkanie styczniowe o ktorym był
        Pan łaskaw wspomnieć odbedzie się w weekend! Po pierwsze wecej osób
        znajdzie dla Potopu czas, po drugie bedę mógł dojechać a sprawa dla
        rodowitego bydgoszczana jest gorąca- proszę więc dać mnie i innym
        szanse w uczestnictwie w tym spotkaniu.

A teraz poza szczytną ideą odbudowy proszę przyjąć najszczersze
        życzenia pomyślności, szczęścia i zdrowia! Tak dla siebie jak i dla
        Stowarzyszenia!
        • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 14:49
          Serdeczne dzięki pro_bydgoszcz za podchwycenie tematu i wsparcie moich skromnych
          działań w tej sprawie. Nie odpuszczajmy!!!! Wiem, że wiele osób czyta to forum i
          na pewno wszelkim działaniom przyklaśnie. A może i nawet ktoś się odezwie z
          poparciem lub z uwagami dla powyższego pomysłu.
          Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie.
          WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • morbus_neglecticus Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 15:18
          Licheń jest znakomitym przykładem "wykupywania tabliczek". Sam z wizyty pamiętam "cenę" 1.000 zł. Czy słusznie pamiętam? "Wygooglowałem" i znalazłem na razie jedynie to forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=13301 - post nr 5 (na www.lichen.pl nie znalazłem nic na ten temat).

Jednakże zastanawiam się czy wartość AŻ tysiąca zł nie jest ZBYT duża. Należy pamiętać, iż Bazylika w Licheniu to OOOOOGROMNE przedsięwzięcie, a dodatkowo PONADREGIONALNE, stąd taka wartość skutecznie "odsiała" sporą część chętnych (?). Tutaj mamy natomiast do czynienia z "REGIONALNYM" (przepraszam, jeśli tym stwierdzeniem kogoś uraziłem...) obiektem. Relatywnie zatem "cena cegiełki" powinna być mniejsza.

Nie wiem jaki jest/był koszt budowy Bazyliki w Licheniu, a jaki jest kosztorys "Potopu", ale śmiem twierdzić, iż nie tylko "Potop" jest "tańszy" o jakiś procent, ale aż o jakiś duży rząd wielkości (pokusiłbym się nawet o szacunek skreślenia co najmniej 1 zera z kosztów budowy Lichenia, tj. 10-krotnie tańszy "Potop") - co relatywnie oznacza 100 zł za cegiełkę.

Tutaj pozostaje też druga "zmienna" wpływająca na cenę cegiełki. Kto odwiedził Licheń pamięta przeogromne ściany wypełnione tabliczkami. Sam próbowałem w pierwszym porywie przemnożyć "na szybko" ich ilość, jednakże po paru salach odpuściłem... W przypadku skweru wokół "Potopu" ich ilość musiałaby być mocno ograniczona... Zatem 2 zmienne powinny wpłynąć moim zdaniem na ostateczną cenę (minimalną? ;) takiej tabliczki: % z całkowitego kosztu odbudowy "Potopu" oraz ich łączna pula na skwerze.

Nie wiem jak odbiorą to inni Bydgoszczanie, lecz kwota 1.000 zł może zadziałać wręcz... odstraszająco (szczególnie dla lokalnych patriotów, którzy zapewne marzą, by dołożyć się i "po wsze czasy" widnieć na skwerze, by po wieeeelu latach przyjść z wnukiem i pokazać, że "dziadzio" też uczestniczył w odbudowie - próżne fakt, ale jakaż radość ;), natomiast kwota już 10x mniejsza bądź "kilka stów" już w świadomości ludzi zabrzmi moim zdaniem bardziej zachęcająco... Nie zdaję sobie niestety sprawy z wysokości darowizn na konto Stowarzyszenia, jednakże sądzę, iż poza firmami i co bogatszymi reszta wpłat zapewne jest w granicach przysłowiowej "stówy". A warto też przypomnieć sobie coroczne zbiórki na WOŚP (Wielka Orkiestra...) - wpłaty "gigantyczne", najwyższe stanowią de facto mniejszy procent całej zebranej kwoty aniżeli "miliony mróweczek" supłające po kilka groszy na dzieci. Przepraszam za niefortunne porównanie zbiórki pieniążków na dzieci z fontanną... Jeśli kogoś tym uraziłem, najmocniej przepraszam, chcę pokazać jedynie "filozofię" wpłat mniejszych w ogólnym rozrachunku...
          Idąc logiką wpłat na WOŚP widzimy, iż "gro" stanowią wpłaty MAŁE, a nie chcielibyśmy chyba, by nagle okazało się, iż przy kwocie 1.000 zł skwer wokół "Potopu" zapełni się np. w 50% tabliczkami "XYZ z o.o." czy "XYZ S.A.", a reszta pozostanie... NIEWYKUPIONA?!

Jest jeszcze najprostsza chyba metoda - LICYTACJA (np. w komitywie z Allegro.pl) - pula np. (strzelam) 100 tabliczek Odbudowy "Potopu" dla firm od ceny wywoławczej i kolejne 100 dla Bydgoszczan (lub inne proporcje). Sto pierwszych osób/podmiotów wykupuje miejsce.

Przepraszam za "wątek finansowy", jednakże jako laik w tej dziedzinie, a jednocześnie lokalny patriota przeraża mnie fakt, iż w tak łatwy sposób można zniechęcić Bydgoszczan do współuczestnictwa (a i też pozbawić wielu szansy pozostawienia po sobie TAAAKIEJ pamiątki!).

A taka tabliczka z pewnością dla każdego lokalnego patrioty byłaby WSPANIAŁĄ pamiątką, swoistym materialnym urzeczywistnieniem swojego lokalnego patriotyzmu w centrum miasta!!!

Wesołych Świąt!
      • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 14:45
        Na wstępie tego postu chciałbym serdecznie panu podziękować za odzew oraz rzecz
        jasna życzyć Spokojnych i Wesołych Świąt. To bardzo miłe, że zdecydował się pan
        napisać na niniejsze forum, gdyż dzięki temu wiemy nieco więcej o aktualnym
        stanie prac w tak bardzo interesującej nas sprawie.
        Zatem, do rzeczy. To oczywiste, że wszystkim nam leży na sercu dobro naszego
        miasta, czego dowodem jest udzielanie się na forum GW i wypowiadanie się w wielu
        kwestiach Bydgoszczy dotyczących. Jedną z nich jest sprawa odbudowy tej
        wspaniałej fontanny i dlatego też zdecydowałem się na zamieszczenie owego
        pomysłu z "płytkami", bowiem wierzę, że w istocie mógłby się on znacznie
        przyczynić nie tylko do przyspieszenia samej zbiórki środków na ten cel, ale i
        nawet na globalną ich ilość. A dlaczego tak sądzę..?
        Otóż, obecna forma zbiórki, czyli de facto jedynie oczekiwanie na ofiarność
        darczyńców, w opinii wielu osób, również i z tego forum, jest jednak
        niewystarczająca. Sądzimy, iż należałoby jakoś ją zdynamizować, ponownie wyjść z
        nią "do ludzi", ale już w takiej formule, która dawałaby nieco większe szanse na
        jej powodzenie. Stąd właśnie ów pomysł na tenże "wykup płytek", które
        pozostałyby w pobliżu zrekonstruowanej fontanny "na wieki", a chyba nie trzeba
        dodawać, że taka zachęta mogłaby okazać się bardzo skuteczną, znacznie
        skuteczniejszą od formuły dotychczasowej, prawda? To oczywiście rzecz
        niejednoznaczna, ale dlaczegóż by tego nie przedyskutować? Odstąpić od pomysłu
        tylko dlatego, że pojawiłyby się dodatkowe koszty tychże płytek? Nie uważam, iż
        byłyby one w sposób znaczący zwiększone, gdyż koszty robocizny (czyli rycie
        nazwisk, układanie, itd) mogłyby być ominięte, a to z tego powodu, że osoby to
        wykonujące mogłyby to zadeklarować w ramach składki na odbudowę Potopu, czyż
        nie? Przecież również są bydgoszczanami i na takiej formie pomocy by im zależało
        - tak samo jak nam, forumowiczom. Niemożliwe?
        I jeszcze jedna uwaga - bardzo przykro o tym pisać, ale w pewnym sensie taki
        sposób wspierania odbudowy fontanny w postaci wykupu płytek chodnikowych
        mających się potem znaleźć gdzieś w jej pobliżu, byłby na pewno skuteczny,
        gdyż...człowiek to jednak istota nieco próżna, pragnąca choćby i w małym stopniu
        zaistnieć gdzieś na zewnątrz, zatem znaleźliby się i tacy, którzy także z tej
        przyczyny dorzuciliby się do kasy.
        Być może to nieco kontrowersyjne, zgoda, ale czy nie należałoby tego rozważyć?
        Tak dla przykładu; ja również chciałbym się znaleźć w takiej niby-alejce
        ofiarodawców, a czemu nie? Choćby i tylko dla samej satysfakcji osobistej, a
        zaręczam, że osobą próżną nie jestem. Zresztą, przykład Wawelu czy Bazyliki w
        Licheniu musi być zastanawiający - tam takich tabliczek jest multum i z
        pewnością także stanowią powód satysfakcji dla ofiarodawców.

Jeszcze drobna prośba; czy mógłby pan napisać, kiedy odbędzie sie owe zebranie?
        I pytanko; czy gdyby zbiórka pieniędzy poszła żwawiej, to nastąpiłoby również
        przyspieszenie w realizacji odbudowy Potopu? BO BARDZO BYŚMY TEGO CHCIELI.
        Pozdrawiam i jeszcze raz Wesołych Świąt.
        • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 15:05
          Właśnie tak sobie usiadłem z kartka i ddługopisem i wypisałem pare
          ciekawych pomysłów... O tym więcej w styczniu, ale bardzo mnie
          zastanawia jaki jest możliwy koszt całej tej inicjatywy, i
          jednocześnie jak w tych kosztach do tej pory partycypowało miasto i
          jakie są jego zamierzenia na przyszłość w tej kwestii... To bardzo
          ważne! pozdrawiam!
          • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 15:26
            Licytacja jest niezłym pomysłem, ale podział deptaka na strefy też
            wydaje sie prostym działaniem na zróżnicowanie wysokości wpłat.
            Pamietajmy jednak o jednym! To jest ZBIÓRKA! A wiec głównym celem
            nie jest tu zamieszczenie siebie na ważnym deptaku w mieście ale o
            zbiórke funduszy!!! Nie możemy więc robić w ten sposób ze za stówę
            można sobie kupić takie miejsce! Z drugiej strony czy połowa
            średniej krajowej- 1000 zł. to dużo?????? Mnie sie wydaje, że nie!

Pozdrawiam!

Ps. moja kartka zapełniła się w całości! Zatem lece do kuchni
            przygotowywać wieczerzę!
            • morbus_neglecticus Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 15:37
              Połowa średniej krajowej? Hmmm... Tu byłbym ostrożny w wypowiedziach... To, iż
              ktoś zarabia np. 2.000 zł, nie oznacza, iż "na rękę" i "moje wydatki" dostaje
              właśnie tyle. Rachunki, prądy, gazy, wody, czynsze, wywózki śmieci, telefony,
              komórki, internety, RTV, abonamenty, benzyna, pożywienie, ZUSy itd. itp. Nie
              sądzę, by nawet mimo patriotyzmu lokalnego, ktoś "zaciskał" pasa dla
              tabliczki... Szczerze, myślę, że kwota "czterocyfrowa" odstraszy...

Co do stref... Alfabetycznie? Chronologicznie? Firmy i osoby prywatne osobno? A
              może toruńskie datki "w cieniu", bydgoskie w miejscu nasłonecznionym? Moim
              zdaniem "kompletny misz-masz" i radość POSZUKIWANIA swojej tabliczki byłyby
              chyba najciekawsze...

PS. Smacznego!
              • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 16:06
                To jest proste! Im lepiej zlokalizowana tabliczka tym droższa...
                Cały czas mowa jest tu o tabliczkach w podłożu! Podzielić teren
                wokół fontanny na kilka stref... Jasne ze te tabliczki za fontanna
                bpowinny być taniej wycenione niż te przed i w centrum... Proste na
                szybko widze cztery strefy cenowe! :) wigilia o 18:P
                • morbus_neglecticus Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 24.12.07, 16:57
                  "Oookej", 4 strefy cenowe. Cztery RÓWNE strefy cenowe czy może:
                  "tabliczka VIP" 1.000 zł - 10%, 750 zł - 20%, 500 zł - 30%, 250 zł - 40% (lub
                  pokrewne proporcje)?

A co z "obłożeniem"? Myślę, że zbytnie komplikowanie nie ma sensu... Jeśli już,
                  rozdzieliłbym tabliczki dla firm i osób prywatnych (jaki %? 50-50? Dla kogo ew.
                  więcej? Wg potrzeby? Wg "parytetu złotówkowego"?).

Ważne jest, by:
                  - tabliczki ZACHĘCIŁY _NIE_TYLKO_ firmy, ale też "ZWYKŁYCH" MIESZKAŃCÓW,
                  lokalnych patriotów do odbudowy. Zachęciły, a nie zniechęciły "ceną zaporową" (a
                  niestety czterocyfrowa propozycja osobiście mnie przeraża i podświadomie może
                  wpłynąć na to, iż przysłowiowy Pan Kowalski (w przypadku naszego regionu
                  statystycznie "przysłowiowy Lewandowski") raczej "oleje" sprawę, niż zapłaci
                  1.000 zł, jeśli nie będzie go stać na tabliczkę. Ew. da "do jakiejś urny" te
                  parę groszy, które go ciążą w portfelu. A mógł dać więcej, np. zielony banknocik
                  100 zł, by mieć własną tabliczkę, SATYSFAKCJĘ, "moje miejsce w mieście" itd.
                  /vide porównanie do datków WOŚP, wiele drobnych => wielka suma/).

- by było dużo chętnych, a na drugiej stronie medalu - by NIE BYŁO ZA MAŁO
                  CHĘTNYCH. Co, jeśli okaże się, że np. ok. 50% jest wykupionych, a na resztę nie
                  ma chętnych? Pójdzie wówczas "seria" tabliczek po połowie "ceny"? A co powiedzą
                  Ci, którzy dali pełną? Itd...

- warto zaznaczyć, iż proponowana wartość winna być "proponowaną minimalną" /
                  choć ew. proces licytacji (Allegro?) też wydaje się być dobry ;)

Przygotowania świąteczne wybiły mnie z rytmu "uproszczenia procesu". Spróbuję
                  ponownie:
                  "Zmienne do przemyślenia":
                  - wielkość tabliczki oraz w związku z tym "pula" wszystkich tabliczek
                  - wymagane koszta 1 tabliczki (ew. propozycja byd-gostka - darmowe wykonanie
                  przez firmę w ramach "lokalnego patriotyzmu")
                  - potrzeby finansowe podzielone przez pulę... = koszt 1 tabliczki
                  - Licytacja o tabliczki? Cena minimalna = zapewniające tabliczkę?
                  - podział na firmy i osoby prywatne? Jaki %? 50-50?
                  To chyba te podstawowe do analizy na wstępie...

Inną sprawą wydaje się być "strefowanie" wg KOLORYSTYKI - jaka była oryginalna
                  posadzka? A może jakiś nowy, kolorowy wzór? A MOŻE TABLICZKI UKŁADAJĄCE SIĘ
                  KOLORYSTYCZNIE W KSZTAŁT HERBU MIASTA? Tzn. tabliczki 1-kolorowe tworzące "zbiór
                  pixelów" z lotu ptaka bądź wielokolorowe (tj. wpierw pójdzie tło na tabliczki,
                  później napisy ;) - wówczas można dokonać niesamowite "kolażu", choć należałoby
                  wówczas uważać, by nie powstał "barok" kłujący w oczy... /kolorystyka m.in.
                  dlatego, by tabliczki nie wyglądały jak... biało-czarne nekrologi a'la Dolina
                  Śmierci... Warto uniknąć takich skojarzeń przez "szarość" tabliczek... ;/

Wesołych i smacznego!
                  • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 25.12.07, 11:31
                    Dobra napisze juz o tej kasie w swieta skoro sie tak domagasz:)

Proponuje:

Na misie fontanny osiem do dziesięciu (w zależności od
                    zainteresowania) Tabliczek "Prestige" Cena wywoławcza 10 000zł.
                    Chyba niezbyt wygórowana jak na taką reklamę w takim miejscu...

Strefa (1) 10 tabliczek w cenie wywoławczej 1000 zł.

Strefa (2) 20 tabliczek w cenie wywoławczej 800zł.

Strefa (3) 10 tabliczek w cenie wywoławczej 500zł.

Strefa (4) 20 tabliczek w cenie wywoławczej 300zł.

Wydaję mi się też że w każdej strefie minimum 10% tabliczek
                    przeznaczonych dla osób prywatnych chociaż oczywiście podkreślam
                    MINIMUM! Jednym słowem obowiązują zasady licytacji z zachowaniem
                    minimum!

Strefy łatwo sobie wyobrazić jeśli spojrzy się na fontanne z góry
                    (http:/www.zumi.pl)
                    • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 25.12.07, 13:02
                      Panowie, bardzo to miło, że podchwyciliście temat. Znaczy to iż nie jest Wam
                      obojętny los tej fontanny, na której rekonstrukcję wkrótce możemy liczyć.
                      Zwłaszcza, że do naszej dyskusji wtrącił się jeden z członków Stowarzyszenia, a
                      to w tej sprawie z pewnością dobrze rokuje na przyszłość.
                      Bardzo dobrze również, że sam pomysł "płytek" nie wydał Wam się od razu niegodny
                      uwagi, ale jednak w pewnym stopniu został zaakceptowany. Zobaczymy więc, jaki
                      będzie jego dalszy los na styczniowym zebraniu Stowarzyszenia.
                      A co innymi pomysłami zawartymi w innych wątkach? Warto dalej nad nimi
                      dyskutować, skoro wątki "spadają" w dół nie znajdując większego zainteresowania?
                      • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 25.12.07, 15:08
                        Szanowny Byd-Gostku!

Przepraszam za swoją zuchwałość ale przygotowałem małą sonde na
                        temat Twoich pomysłów... Puszczam ją w obieg, bo jestem bardzo
                        ciekawy co sie spodobało bardziej a co umiarkowanie, co natomiast
                        wcale. Mysle, że też chaiłbys, jak autor tych pomysłów to wiedzieć:)
                        Adres strony jest przypadkowy więc proszę się niczym nie sugeruuj.
                        Wywaliłem z niej zawartość i wstawiłem samą sonde:) zapraszam:

www.propartner.go.pl
                        • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 25.12.07, 15:13
                          Oczywiście nie mam nic przeciwko temu.
                          • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 25.12.07, 15:17
                            Zamierzałem o to zapytać w poprzednim poście, ale zbyt szybko nacisnąłem
                            "wyślij" i poszło w eter. Chyba świąteczne roztargnienie.
                            Więc pytam teraz; zamierzasz te sondę zamieścić w osobnym wątku z linkiem?
                        • bydgosta Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 26.12.07, 23:04
                          fajna ta sonda, tyle że jakaś taka jak za czasów komuną nazywanych, wszystko
                          jest za, a może by tak dodać jeszcze punkcik "NIC MI SIE NIE PODOBA"???
                          zaręczam, wówczas zagłosuję!
        • milech Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 27.12.07, 13:05
          Koszty odbudowy fontanny POTOP szacowane byly na podstawie oferty
          zlozonej przez „Pracownie Rzezby i Odlewnie Brazu“ z Poznania
          (www.robert.sobocinski.artproduct.com.pl ).
          Calkowity koszt ( razem z montazem ) wynosic mial okolo 1,2 mln zl.

Istnieje mozliwosc dofinansowania projektu przez UE ale tylko wtedy
          gdy posiada sie samemu jakies 50% calej sumy. Wysokosc
          dofinansowania jest jedna z niewiadomych ktore graja istotna role w
          planie inwestycyjnym.
          Wiekosc dofinansowania mozna bedzie dokladnie poznac po zebraniu
          tych 50%, bo dopiero wtedy bedzie mozna zlozyc odpowiedni wniosek.

Wracajac jeszcze do szacunkowych kosztow odbudowy, trzeba podkreslic
          ze renowacja basenu fontanny nie zostala w nim ujeta. Ta czesc
          przedsiewziecia miala zostac zrealizowana, takie byly zapewnienia,
          przez miasto.
          ...............................................

Bardzo sie ciesze, ze tak dynamicznie rozwijaja sie dyskusja i
          projekty pozyskania srodkow na odbudowe Potopu. Przyznam ze dla mnie
          osobiscie byl to wspanialy prezent swiateczny od mieszkancow mojej
          ukochanej Bydgoszczy. Raz jeszcze serdeczne dzieki wszystkim.

Wracajac jeszcze do projektu tabliczek, ktory nabiera coraz
          konkretniejszych ksztaltow.
          Mysle ze do ostatecznego projektu warto dolaczyc plan sytuacyjny,
          jak i projekt (propozycje) takiej tabliczki z podaniem materialu itp.
          ..............................................

kontakt ze stowarzyszeniem mozna nawiazac:
          potop@potop.bydgoszcz.pl ( Wojciech Lech - skarbnik
          stowarzyszenia )

albo ze mna ( webmaster strony www.potop-bydgoszcz.eu )
          czy tez fontannapotop@googlemail.com ( Miroslaw Lech –
          przedstawiciel stowarzyszenia w Niemczech )
          • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 27.12.07, 19:32
            Serdeczne dzięki panie milech za wyczerpującą odpowiedź. Teraz to przynajmniej
            jesteśmy jeszcze bardziej w temacie.
            A zatem, jeśli chodzi o propozycję ewentualnych tabliczek do wykupu w zamian za
            datki na odbudowę fontanny, to ja widziałbym to tak;
            1.Taką pamiątkową płytkę chodnikową dany darczyńca miałby prawo dostać za
            minimum 100zł. Myślę, że suma optymalna, czyli ani nie za duża (żeby nie
            zniechęcać potencjalnych ofiarodawców), a jednocześnie całkiem znaczna, co po
            pomnożeniu przez ilość osób chętnych do takiego wykupu, dałoby całkiem poważną
            kwotę końcową.
            2.Materiał - gdy oglądałem podobne rozwiązania w kilku miejscach Europy, to były
            to z reguły płytki kamienne lub metalowe. Na nich były wygrawerowane nazwiska
            darczyńców i miejscowości, z których oni pochodzili. W jednym wypadku był to
            zestaw kostek z terrazytu (czegoś podobnego do lastryko), ale moim zdaniem
            wyglądało to jednak nazbyt...cmentarnie. Prawdopodobnie chodziło o cenę, bo ten
            materiał jest tańszy od wszelkich trwałych granitów, marmurów czy rozmaitych metali.
            3.Z powyższych płytek można by było ułożyć jakąś mozaikę wokół misy fontanny i w
            ten sposób każdy byłby usatysfakcjonowany.

Reasumując; taki sposób zachęty do zbiórki pieniędzy na pewno by "wypalił", bo w
            istotny sposób zwiększyłaby się liczba tzw.partycypantów. Pytanie tylko, czy
            dałoby się radę znacznie ograniczyć koszty sporządzenia takich płyt.
            Jednakże, jeśli metoda, nazwijmy ją umownie "płytka dla każdego" okazałaby się
            zbyt kosztochłonna, to zawsze można się pokusić o inne, w naszych realiach
            znacznie korzystniejsze rozwiązanie.
            Mianowicie; dość duże płyty (ale za to z dobrego kamienia lub metalu) z dużą
            ilością nazwisk darczyńców (tu również owe minimum widziałbym w granicach 100
            złotych za przywilej znalezienia się na takiej grawerowanej liście) i wówczas
            zaledwie kilka lub kilkanaście takich płyt całkowicie by sprawę załatwiały.
            Chyba rozsądne, prawda?

Natomiast jeśli chodzi o pomysł ewentualnego różnicowania wyglądu takich płyt ze
            względu na wysokość datku, to byłbym temu absolutnie przeciwny. To raczej byłby
            jakiś rodzaj plebiscytu, "wyścig po honor", chęć zabłyśnięcia, itd. Znamy
            wszyscy naszą polską naturę, więc dobrze wiemy o co chodzi. Zresztą, w ten
            sposób wiele osób by się raczej odstręczyło niźli do tej zbiórki zachęciło. We
            wszystkim potrzebny jest umiar, a nam NAPRAWDĘ na szybkiej odbudowie Potopu zależy!
            Pozdrawiam i przy okazji pytanko; kiedy będzie owe wspomniane zebranie
            Stowarzyszenia?

• milech Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 28.12.07, 19:51
              Panie byd-gostek

Najblizsze spotkanie stowarzyszenia odbedzie sie 21 stycznia o godz.
              16.00.
              Miejsce spotkania nie jest jeszcze ustalone.
              Jesli chce pan wziac w nim udzial prosze skontaktowac sie z moim
              bratem
              ( Wojciech Lech ) za pomoca poczty elektronicznej
              potop@potop.bydgoszcz.pl

Wszelkie pytania do mnie prosze przeslac na adres e-maila
              milech@gazeta.pl

...................................................

Proponowane przezemnie spotkanie dla wszystkich zainteresowanych
              trzeba dopiero przygotowac.
              Mam nadzieje ze dojdzie ono do skutku i informacja o nim dostepna
              bedzie nie tylko na forum ale i w prasie.
              ................................................
              • byd-gostek Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 28.12.07, 20:18
                Serdecznie dziękuję za informację. Mam nadzieję, że jeśli będzie otwarte dla
                osób z zewnątrz to frekwencja dopisze.
                Pozdrowienia i życzenia Szczęśliwego Nowego Roku.
              • pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 29.12.07, 09:45
                Błagam! Tylko to spotkanie "otwarte" w
                weekend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • milech Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 29.12.07, 10:21
                  pro_bydgoszcz napisał:

> Błagam! Tylko to spotkanie "otwarte" w
                  > weekend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  ......................................

Prusze sie nie obawiac.
                  Zanim jednak do tego spotkania dojdzie, zachecam do przemyslenia
                  roznych form pozyskania funduszy.
                  Tabliczki to jedna z form ale zapewne sa i inne, np. SMS premium,
                  naklejki na auto itp.
                  Wielkim ulatwieniem dla stowarzyszenia bedzie tez nie tylko pomysl
                  ale i pomoc w jego realizacji.

• pro_bydgoszcz Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 29.12.07, 10:57
                    Mój list z pomysłami jest już na ukończeniu. Zastanawiam się tylko
                    do kogo go wysłac...
                    • bydgosta Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 29.12.07, 11:12
                      pro_bydgoszcz napisał:

> Mój list z pomysłami jest już na ukończeniu. Zastanawiam się tylko
                      > do kogo go wysłac...

Wyślij do siebie - tak najprościej.
                    • milech Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 29.12.07, 12:17
                      Prosze go wyslac na adres e-mailowy stowarzyszenia.
                      Jesli to nie sprawi klopotu to i do mnie.
                      Jesli bedzie bral pan udzial w spotkaniu w styczniu to bedzie mogl
                      pan to jeszcze osobiscie zreferowac.

Przedstawienie tego listu na forum pewnie tez bedzie ciekawe dla
                      innych.

pozdrowienia
                  • kongresowy_pepek_europy Re: Pomysły na Bydgoszcz - 15 ("Potop"...) 29.12.07, 18:52
                    Zwłaszcza pomysł z sms-ami jest świetny. To by załatwiło masowość tych
                    "drobniejszych" datków, a pamiątkowe płyty te większe wpłaty, Rzecz do dyskusji.
    • kongresowy_pepek_europy Fontanna "Potop" na Youtube 26.12.07, 20:25
      O! Szukając filmów z Magicznej Fontanny w Barcelonie znalazłem TO:

Bydgoszcz- Fontanna POTOP cz.1-3:
      pl.youtube.com/watch?v=sfM5BLOHkPA
      pl.youtube.com/watch?v=UG32g1mCgsM
      pl.youtube.com/watch?v=52tYdWgYCh8
      Jak stanowi opis z Youtube:
      "Bydgoszcz - Fontanna POTOP
      Coburg - Sintflutbrunnen

Pomiary fotogrametryczne kopii bydgoskiej fontanny POTOP w niemieckim Coburgu,
      dokonane 24 i 25. 10.2006. Pomiarow dokonano z inicjatywa Stowarzyszenia
      Odbudowy Bydgoskiej Fontanny „POTOP".
      www.potop-bydgoszcz.eu

Pomiarow dokonali: dr Adam Boroń z Akademii Górniczo-Hutniczej, dr inż. Jacek
      Sztubecki i mgr inż. Leonard Luther / Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczego
      (dawnej ATR)/, Agnieszka Spytkowska i Karolina Kościółek / studentki V roku
      wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska AGH w Krakowie, specjalność
      Geoinformatyka Fotogrametria i Teledetekcja

Stowarzyszenie reprezentowali: prof. Zygmunt Mackiewicz / prezes stowarzyszenia
      /, Janusz Bałdyga / wice prezes stowarzyszenia /, Miroslaw Lech / przedstawiciel
      stowarzyszenia w Niemczech /"

/to samo znalazłem dzięki linkom z Youtube na
      www.potop-bydgoszcz.eu/html/body_film_z_pomiarow_w_coburgu.html -
      DLACZEGO NIE ODWROTNIE? ;/ Statystyki na Youtube są nieubłagane, polecam - "1
      klikięć od" i tu link do podanej przeze mnie strony...dlaczego? Gdzie tkwi błąd?/

oraz 2 inne filmiki o POTOPie:

15.11.2004 Prezentacja modelu fontanny POTOP w bydgoskim Multikinie.
      Relacja w lokalnym programie TVP3
      pl.youtube.com/watch?v=cjFscr82vko
      "Coburg Rosengarten
      Elzbieta i Wojciech Lech oraz Romuald Klim w czasie wycieczki do Coburga.
      W Rosengarten znajduje sie Sintflutbrunnen, kopia centralnej czesci bydgoskiej
      fintanny POTOP.
      Jedynie ta kopia ocalala z II wojny swiatowej."
      pl.youtube.com/watch?v=Z9dh7i82iGU
      "Kopia bydgoskiej fontanny POTOP, wykonana na podstawie starej fotografii przez
      rolnika, artyste amatora, pana Leona Borkowskiego.
      Kopia wykonana zostala z cementu."
      pl.youtube.com/watch?v=1cbegYxc728

/całość u użytkownika "fontannapotop" na Youtube:
      pl.youtube.com/profile_videos?user=fontannapotop /
      • pro_bydgoszcz Re: Fontanna "Potop" na Youtube 29.12.07, 09:46
        Proszę o to spotkanie "otwarte" w weekend!!!!
        • byd-gostek Re: Fontanna "Potop" na Youtube 03.01.08, 21:09
          pro_bydgoszcz napisał:

> Proszę o to spotkanie "otwarte" w weekend!!!!

21 St.
          • sz.nowak.pl Re: Fontanna "Potop" na Youtube 22.01.08, 13:21
            fajno ze ruszylo. dam kupe forsy ale musze wiedziec gdzie ja
            wrzucic. bedzie witryna?
            • byd-gostek Re: Fontanna "Potop" na Youtube 22.01.08, 15:44
              sz.nowak.pl napisał:

> fajno ze ruszylo. dam kupe forsy ale musze wiedziec gdzie ja
              > wrzucic. bedzie witryna?

Witryna będzie. A co do tej "kupy forsy"; trzymam za słowo! Będziesz wiedział
              gdzie ją wrzucić, bo w odpowiednim momencie Tobie to ułatwimy.
              Zachęcaj również innych, jeśli uważasz, że to cel, na który warto się
              wykosztować. Już z góry dziękujemy!
              • milech Re: Fontanna "Potop" na Youtube 22.01.08, 19:32
                A jak nie mozesz sie doczekac to na obecnej witrynie znajdziesz to:

Pieniądze na rekonstrukcję "Potopu" wpłacać można na konto
                Stowarzyszenia: Bank
                PKO BP Stowarzyszenie Odbudowy Bydgoskiej Fontanny “Potop” 26
                1020 1462 0000 7402 0103 1087
                • pro_bydgoszcz I co z tego wynikło? 16.03.08, 18:02
                  Hmmm Człowiek wraca po 2 miesiacach, i chciałby zobaczyć jakieś
                  efekty... Napisałem kiedyś (dwa miesiące temu) Do Stowarzyszenia
                  długi konkretny list... Niestety... Zaden z pomysłów- i sposobów
                  realizacji się nie spodobał... Cóż pewnie Panowie ze Stowarzyszenia
                  lepiej wiedzą jak się prowadzi akcje tego typu... Efekty... WIDAĆ, a
                  raczej nie widzac. Wypadałoby choc odpisac!!!
                  • wentyl77 Re: I co z tego wynikło? 18.03.08, 10:08
                    Hm, w ogóle zrobiło się dziwnie - nie wspominając o tym, że zniknął
                    jeden z najbardziej "widocznych" na forum zwolenników odbudowy. Czy
                    mieszkańcy miasta naprawdę chcieliby oglądać replikę tej rzeźby?
                    Może jakiś konflikt z pracownią (ostatni wynik pracy był niezły, ale
                    co tu się oszukiwać, daleki od oryginału).

--
                    głupi nie wie, że jest głupi, a mądry to wie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka