Dodaj do ulubionych

Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanalizacji!

14.04.09, 16:27
Witam...
Mam niecodzienny problem uprzykrzający strasznie życie, mianowicie
wpadł mi pusty plastikowy koszyczek do WC i spłynął do pionu ok 3,7m
w dół i utknął w rurze już w części sąsiada piętro niżej. Problem
polega na tym że rury są stare żeliwne gdyby były wymienione na PCV
to pewnie koszyczek spłynąłby sobie na dno i byłby spokój no ale
niestety...Kret nie pomaga, hydraulik już czwarty raz przychodzi ze
sprężyną aby udrożnić WC bowiem po czasie korzystania - 2dni znowu
się zapycha a woda stoi i przy okazji coś kapie sąsiadowi na dole :(
Mieszkam na samej górze więc problem muszę rozwiązać sam. Drugi
hydraulik zrobił kamerowanie, kamerka doszła do ok 3,7m i feralny
koszyczek jednak tam jest wraz z papierem toaletowym nie przepuszcza
nic poza wodą ale sam z nią nie chce spłynąć, udrożnił znowu
sprężyną mechanicznie abym miał jakiś czas spokój ale mówi że nie da
się tego wyciągnąć w żaden sposób jak tylko rozkuć ścianę i dostać
siędo tej rury przez sąsiada!?
Koszty i problemy ogromne może jest jakieś inne wyjście??
Czekam na pomysły!
Obserwuj wątek
    • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 14.04.09, 16:38
      Kupić identyczny (!) koszyczek. Sprawdzić z czego jest zrobiony. Znaleźć
      rozpuszczalnik do takiego materiału. Przeczytać bardzo dokładane instrukcje
      zwracając uwagę czy dany środek nie uszkodzi rur. Znaleźć i kupić neutralizator
      do tego rozpuszczalnika. Zrobić próbę rozpuszczania/zmiękczania koszyczka na tym
      kupionym. Najbliżej zatoru jak to możliwe wlać rozpuszczalnik do pionu. Poczekać
      (czas rozpuszczania/zmiękczania wyjdzie przy próbie). Wlać neutralizator.
      Przelać pion wodą z detergentem. Być może będzie konieczne ściągniecie muszli WC
      znajdującej się najbliżej zatoru. Nie używać żadnych środków na bazie kwasów
      (mogą zniszczyć) żeliwne rury. O substancje rozpuszczające konkretne tworzywo
      proszę pytać w sklepach modelarskich lub znając skład koszycza szukać w Sieci.
      • Gość: smoke Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.75.107.* 14.04.09, 17:46
        Dzięki za świetny pomysł!
        Teraz zastanawiam się jak i czym najlepiej ten rozpuszczalnik tam
        zapodać w głąb rury, muszlę mam aktualnie rozkręconą bo inaczej nie
        dałoby się manewrować a i otwór jest większy niż odpływ z umywalki
        tak więc to chyba jedyna sensowna droga do zatoru i koszyczka. Sam
        odpływ z muszli mam z plastiku/pcv chyba 60cm kolanko ale łączy się
        z żeliwnym pionem już głęboko gdzieś tam w ścianach..pytanie czy
        wpuszczając rozpuszczalnik nie rozpuszcze przypadkiem czegoś po
        drodze :D
        • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 14.04.09, 18:12
          Z gumowego węża trzeba zrobić podajnik do tego płynu. Wąż tniemy na taką długość
          żeby jeden jego koniec wisiał tuż nad "koszyczkiem" i zakańczamy ten koniec
          czymś, co będzie przypominać końcówkę konewki (do podlewania roślin). Należy to
          bardzo solidnie zamocować do węża (żeby nie spadło i nie zatkało pionu:) i tak
          dobrać wielkość, żeby swobodnie mieściło się w pionie. Na drugim końcu,
          wystającym z rury odpływowej od WC, montujemy lejek. I wlewamy ten zajzajer. Ten
          element "jak" spowoduje, że płyn będzie się wylewał jak z prysznica, czyli na
          pewno "trafi" w koszyczek. Sam koszyczek na pewno nie rozpuści się w całości,
          ale może przynajmniej zdeformuje na tyle, że spłynie w dół. Potem wlewamy przez
          ten sam wąż neutralizator. Przy całej operacji proszę zachować wszelkie środki
          ostrożności (rękawiczki, gogle, maska, żadnego otwartego ognia!)
    • Gość: cromwell Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.246.142.* 14.04.09, 20:49
      szukaj firm czyszczacych rury kanalizacyjne
      z nastawieniem na sprzet rothenberg
      spiralka powinna dac rady
      najlepszy jednak bylby wariat elektryczny
      rozbije w drzazgi koszyk przy okazji powiekszy przeswit rurach

pzdr.
      • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 14.04.09, 21:50
        To oczywiste, że taki sposób byłby najlepszy. Ale i najdroższy. A te moje
        "partyzanckie" pomysły zaproponowałem, bo wydaje mi się, że smoke chodziło o
        ograniczenie dalszych sporych kosztów. I pewnie każdy z fachowców odwiedzających
        smoke radził mu maszynowe czyszczenie pionu. Tylko z tego co pamiętam, to
        kosztuje to nawet do 150 PLN za metr bieżący. Czyli tak jak tegoż pionu wymiana.
        Czasem nie chodzi o to "jak", tylko "za ile".
        • Gość: smoke Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.75.107.* 14.04.09, 22:54
          Świetne porady panowie, napewno z nich skorzystam właśnie o to mi
          chodziło aby uniknąć już dalszych kosztów (których i tak już nie
          unikne). Ostatnia wizyta hydraulika jednak czyszczenie mechaniczne +
          kamerka = 400zl w prywatnej firmie w warszawie nieco mnie przeraziła
          skalą problemu :)
          to chyba najdroższa kostka toaletowa w moim życiu...:/
        • Gość: Piotr Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 08:26
          Ale oczywiscie wiesz, ze wlewanie żracych substancji do kanalizacji
          jest zabronione? Te koszyczki sa zwykle robione z polipropylenu (lub
          jemu podobnych). A tego nie rusza zaden domowy rozpuszczalnik. W
          miarę skuteczny byłby stęzony kwas. Tylko, ze on najpierw rozprawi
          się z żeliwna rurą (wtedy łatwo bedzie wyjąc koszyczek przez dziurę
          w rurze). Jesli wlany zajzajer spowodowałby jakies komplikacje
          (chocby intensywny smród wydobywajacy się z kananlizacji ) to do
          akcji wkracza sanepid. Jesli wykryje kto wlał to swiństwo, to skutki
          finansowe będa znacznie gorsze niż maszynowe czyszczenie pionów.
          • Gość: Fakir Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 213.17.131.* 15.04.09, 11:33
            Po pierwsze po co się przyznawałeś że to Tobie coś wpadło - niech
            się martwi sąsiad któremu kapie.
            Po drugie - wystarczy spiralna dobra żmijka z odpowiednią końcówką
            która zaczepi koszyczek i pozwoli go wyciągnąć na górę.
            Zrób sieć na żmijce, zaplątaj i ciągnij
            • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 15.04.09, 21:32
              Hm, "spiralna dobra żmijka z odpowiednią końcówką, która zaczepi". A jak zaczepi
              o coś jeszcze i nie wyjdzie?
              Odnoszę wrażenie, że nie operował Pan (przypuszczam, że Pan, bo tylko chłop może
              wymyślić coś takiego) nigdy jakąkolwiek żmijką w żeliwnym pionie. Jeśli się
              mylę, to przepraszam. Ale proszę się zastanowić na skutkami takiej rady.
          • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 15.04.09, 21:29
            Radziłbym czytać ze zrozumieniem. To oszczędza czas i nerwy. Przede wszystkim
            moje. Pańskie pewnie też.
            WYRAŹNIE napisałem, że nie wolno używać nić żrącego. WYRAŹNIE napisałem, że
            jakikolwiek rozpuszczalnik powinien być użyty w KOMPLECIE z neutralizatorem. I
            nie pisałem o żadnych zajzajerach. Na przykład klej do rur PP jet tak na prawdę
            silnym rozpuszczalnikiem, który zmiękcza materiał umożliwiając połączenie dwóch
            elementów.
            I "rozpuszczalnik" oznacza w tym wypadku substancję, która ropusza, a "domowe"
            benzyny ekstrakcyjny czy inne nitro.
            Logicznym też jest, że SUGERUJĄC takie rozwiązanie zdaję się na ROZSĄDEK
            ewentualnego użytkownika.
            • Gość: Piotr Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 07:53
              > I nie pisałem o żadnych zajzajerach.
              A to:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=94032978&a=94036676
              Cyt. "I wlewamy ten zajzajer"
              • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 16.04.09, 08:48
                Ma Pan rację. Przepraszam. Byłem pewny, że nie użyłem tego słowa, żeby nie
                wywoływać negatywnych skojarzeń i nie przeczytawszy swojego poprzedniego postu,
                napadłem na Pana. Jeszcze raz przepraszam.
                • Gość: smoke Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.75.107.* 16.04.09, 10:12
                  Czy do tego wpuszczenia rozpuszczalnika mogę użyć węża ogrodowego??
                  Myślę że jest wystarczający w sensie długości i grubości a z
                  wytrzymałością to nie wiem (kwas siarkowy, nitro, heksan) wkońcu
                  jeszcze też nie wiem co byłoby dobre i w jakiej ilości aby zrobić to
                  bezpiecznie i aby ten koszyk troche zdeformowało/rozpuściło na tyle
                  aby potem spróbować ponownie udrożnić pion sprężyną i spuszczając
                  duża ilość wody z papierem. Sam tego nie będe robił oczywiście
                  pomysł przekazałem Administratorowi i przy jego obecności wraz z
                  osiedlowym hydraulkiem podejmiemy się takiej próby :)
                  • Gość: smoke Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.75.107.* 16.04.09, 10:27
                    Teraz jeszcze wpadło mi do głowy by takim wężem spróbować dojść na
                    głębokość tych minimum 3,5m jakn najbliżej tego koszyczka i zapodać
                    tam kreta wsypując go do suchego węża - powinien zlecieć
                    bezpośrednio na ten koszyk i zalać to wodą też przez węża by po
                    drodze nie uszkodzić żeliwnego pionu??
                  • Gość: Kłobucki Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 213.192.88.* 16.04.09, 11:53
                    jak wprowadzisz wąż ogrodowy to moze spróbować podłączyć wodę i może woda pod
                    ciśnieniem to udrożni?
                  • Gość: Kłobucki Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 213.192.88.* 16.04.09, 14:09
                    jak wprowadzisz wąż ogrodowy to moze spróbować podłączyć wodę i może woda pod
                    ciśnieniem to udrożni?
    • Gość: melasa Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 193.17.14.* 16.04.09, 11:52
      ja bym odłączył kibel i przez trójnik spróbował złapać jakimś
      hakiem, choćby kotwiczką wędkarską ten koszyczek i spróbował go
      wyciągnąć.
      Napisz czy ci sie udało
      • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 16.04.09, 17:43
        Jak już pisałem - stanowczo odradzam wtykanie czegokolwiek zahaczającego do pionów.
        • Gość: melasa Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 193.17.14.* 16.04.09, 18:51
          Czemu?
          • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 16.04.09, 19:00
            Bo się może zahaczyć. I się już nie wyjmie.
            • Gość: melasa Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 193.17.14.* 16.04.09, 21:56
              to zostanie, a przecież i tak siedzi.
              Stefan, jeśli nie potraisz nic sensownego zaproponować to
              przynajmniej nie rób z siebie wielkiego fachowca. Nie wiem czy to ty
              zaproponowałeś wlewanie żrących substancji do pionu. Generalnie jest
              to metoda do niczego. Nikt tego nie robi. Mechanicznie przepycha się
              rury. Nawet w sieciach kanalizacyjnych.
              To tyle
              • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 16.04.09, 22:05
                Powiedzmy, że troszkę :) się na tym znam. Ale mniejsza o to.
                Cały witz polega na tym, żeby gość nie topił następnej gigantycznej kasy w
                kanalizacji.
                I nie proponowałem żrących substancji.
                • Gość: melasa Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 193.17.14.* 17.04.09, 13:19
                  Kupić identyczny (!) koszyczek. Sprawdzić z czego jest zrobiony.
                  Znaleźć
                  rozpuszczalnik do takiego materiału. Przeczytać bardzo dokładane
                  instrukcje
                  zwracając uwagę czy dany środek nie uszkodzi rur. Znaleźć i kupić
                  neutralizator
                  do tego rozpuszczalnika. Zrobić próbę rozpuszczania/zmiękczania
                  koszyczka na tym
                  kupionym. Najbliżej zatoru jak to możliwe wlać rozpuszczalnik do
                  pionu. Poczekać
                  (czas rozpuszczania/zmiękczania wyjdzie przy próbie). Wlać
                  neutralizator.
                  Przelać pion wodą z detergentem. Być może będzie konieczne
                  ściągniecie muszli WC
                  znajdującej się najbliżej zatoru. Nie używać żadnych środków na
                  bazie kwasów
                  (mogą zniszczyć) żeliwne rury. O substancje rozpuszczające konkretne
                  tworzywo
                  proszę pytać w sklepach modelarskich lub znając skład koszycza
                  szukać w Sieci.

To Twój cytat Stefan.

Jeśli proponujesz wymiane całego pionu ( a proponujesz) to jest to
                  najdroższe i nagorsze z rozwiązań.
                  • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 17.04.09, 13:44
                    Nie wiem czy chodzi o czepianie się moich słów czy o wykazanie mi czegoś albo
                    tego czegoś braku z mojej strony. Nie wiem.
                    W każdym razie zaproponowałem doraźne (!) i najtańsze z dostępnych rozwiązań. A
                    wymiana pionów JEST rozwiązaniem droższym, skuteczniejszym i w dłuższej
                    perspektywie najlepszym.
    • Gość: cromwell Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.246.145.* 16.04.09, 19:25
      widze ze masz upodobania do maniany
      przepchac mozesz sonda z wlokna szklanego
      przepychaczami kominiarskimi
      w ostatecznosci rozlaczyc rure na strychu i wprowadzic stalowe odcinki rur np 3/4 "
      musisz dziada wepchac do piwnicy
      jezeli nie poplynie wieksza rura
      w piwnicy powiniem byc otwor rewizyjny
      przez otwor wyciagniesz nieszczesny koszyk
      mozliwosci jest wiele
      jest wiele mozliwosci

tylko sie zastanow
      co bedzie jak wpadnie nastepny koszyk
      obojetnie
      tobie albo sasiadowi
      znowu masz zapewnione sranie na miescie
      znowu zasyficie sciany
      bo nie mozna po ludzku udroznic rur i miec spoksa na nastepne 20 lat

hmm
      drogo ci sie wydaje?
      policz koszty remontow lazienek po wymiane rur

pzdr.
      • stefankawalec Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz 16.04.09, 19:32
        Racja ze wszystkimi specjalistycznymi sposobami przepychania. Tylko na tym
        trzeba się znać i mieć PRAKTYKĘ. Podałem tu jakiś mniej lub bardziej partyzancki
        sposób, bo przy odrobinie rozsądku i pomocy kogoś doświadczonego, operacja może
        się udać. A ja bym tak na prawdę wymógł na spółdzielni wymianę pionu/ów.
        • Gość: smoke Re: Koszyk od WC zapachu utknął w pionie kanaliz IP: 94.75.107.* 17.04.09, 13:16
          No i tak to wygląda - wąż ogrodowy mam za sztywny bo nie wchodzi tak
          gleboko jak sprezyna ale jade do Obi lub Castoramy poszukam jakiegoś
          pręciaka może coś wykombinuję ale zgadzam się z ostatnim postem -
          zasugeruję wspólnocie mieszkańców albo nawet wymuszę jaknajszybszą
          wymianę pionu - wkońcu i tak będzie to trzeba zrobić bo z tego co
          wiem administrator nie bardzo sam wie gdzie jest rewizja i czy
          wogole jest...rury maja 20 lat albo i 30 niewiadomo nawet czy od
          początku budowy budynku rok 1936 kiedykolwiek byly wymieniane.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka