Dodaj do ulubionych

e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u

03.04.03, 10:24
Czy zainteresowaliście się już najnowszą ofertą PWN-u, tzn. "Uniwersalnym
słownikiem języka polskiego" pod red. prof. Stanisława Dubisza?

Z tego, co piszą na internetowych stronach PWN-u, wynika, że będzie w nim
dużo nowych słów. Przykłady podane tamże: czat, blokers, stringi, mobbing,
impeachment, e-book. Ale liczę na to, że będzie tego dużo więcej. Jest tylko
jeden sposób, żeby się przekonać... trzeba go jakoś zdobyć.

A nowe słowa to to, co najbardziej lubię w nowych słownikach.
Obserwuj wątek
    • kouba Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 05.04.03, 18:33
      ja już się zainteresowałem i w poniedziałek chyba zakupię.Zapowiada się dobry
      słownik tym bardziej,że w recenzji piszą o tym ,że słownik skierowany jest
      m.in do szaradzistów.Bliżej o słowniku będę mógł coś powiedzieć gdy już go
      kupię,a wtedy skrytykuję albo pochwalę.
    • kouba Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 05.04.03, 18:34
      aha i jeszcze jedno dzięki reptar za informacje
    • kouba Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 08.04.03, 14:47
      No mam już USJP i cóż mogę powiedzieć.Co do nowych słów to proszę o jakieś
      konkretne przykłady to wyszukam i dam znać czy znalazłem narazie z nowszych
      słów znalazłem telebim(telebeam).Słownik jest dobry ,ale próżno w nim szukać
      bardziej wyszukanych wyrazów takich jak:niedoszlif,bitmapa(choć w zapowiedzi
      miał być to słownik m.in dla
      informatyków),przeciwpożar,nietrąbienie,wielkorządy,szabota czy żabkarz
      (wszystkie wyrazy z hocków-klocków).Trudno się temu dziwić,bo wyrazy te nie są
      za często używane w języku polskim(a szkoda).Ogólne wrażenie słownika jest
      dobre,bo występuje tu wiele zwrotów z powiedzeń,przysłów,utartych zwrotów a
      nawet cytatów z literatury(np.hasło cymbalista ma w przykładzie cytat z
      Mickiewicza:"Było cymbalistów wielu...").Wrażenie ogólne dobre,ale bez
      zbytniego zachwytu.
      • ahaba USJP - można wygrać 08.04.03, 16:46
        Wczoraj, po bardzo dłuuuuugiej przerwie, powróciłem do słuchania
        radiowej "Trójki". Odkryłem, że można wygrać słownik, o którym tu gadamy.
        Konkurs nadawany jest tuż przed wpół do czwartej. Pytanie zadaje autor
        rzeczonego słownika. Wczoraj pytał o radio, natomiast dziś - o bandżi.
        Spróbujcie.
        • ahaba Re: USJP - można wygrać 15.04.03, 15:46
          Udało się! Wygrałem!
          Przed chwilą zdobyłem słownik a tergo, będący częścią USJP. Należało ułożyć
          fraszkę ze słowem "uniwersalny".

Oto mój produkt:

Uniwersalny Słownik ów
          uzbrojony w ogrom słów.

Za jakiś czas, i ja będę w nim grzebał, podając dla zainteresowanych, czy słowo
          jest, czy nie.

Wczoraj wiodącym słowem była "Trójka". Moja fraszka znalazła się wśród
          wyróżnionych, tzn. była czytana na antenie.

Ot! jestem współczesnym Homerem
          Słucham Trójki, by nie być zerem!

Próbujcie i WY!
          PS. Na ułożenie dają godzinę czasu.
      • reptar Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 09.04.03, 07:19
        kouba napisał:

> Co do nowych słów to proszę o jakieś
        > konkretne przykłady to wyszukam i dam znać czy znalazłem

Pozwól, że skorzystam z Twojej gotowości. Zobacz, proszę, czy są słowa:
        balejaż, gimbus, lasagna, minivan, pinpad, przedskoczek, zapping (lub zipping) -
        to takie pierwsze z brzegu, co mi się pomyślały, że kiedyś nie mogłem ich
        znaleźć. Najwyższy czas, żeby się znalazły w jakimś PWN-owskim słowniku języka
        polskiego.
      • reptar Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 09.04.03, 07:55
        kouba napisał:

> Słownik jest dobry ,ale próżno w nim szukać bardziej wyszukanych wyrazów
        > takich jak:niedoszlif,bitmapa(choć w zapowiedzi miał być to słownik m.in dla
        > informatyków),przeciwpożar,nietrąbienie,wielkorządy,szabota czy żabkarz
        > (wszystkie wyrazy z hocków-klocków).Trudno się temu dziwić,bo wyrazy te nie są

Brak bitmapy to wielkie potknięcie, oj wielkie.

Wiele wyrazów w hockach pochodzi ze "Słownika języka polskiego" pod red. Witolda
        Doroszewskiego. Inną świetną rzecz wydał PWN w serii z krukiem - mam na myśli
        "Słownik wyrazów zapomnianych". Lubię sobie pogrzebać w Bańkowskim lub
        w Brücknerze (słowniki etymologiczne), czy nawet we frazeologicznym Skorupki;
        czy wreszcie w omawianym już tu na forum "Wielkim słowniku polsko-angielskim
        i angielsko-polskim" Stanisławskiego. Szkoda, że tyle wspaniałego słownictwa
        powoli odchodzi w przeszłość.

Teraz jest tendencja, by słowniki opierać na korpusie tekstów pisanych
        i mówionych, z danej epoki. Zwróćcie uwagę, że o ile jeszcze w "Małym słowniku
        języka polskiego" (pod red. Skorupki, Auderskiej i Łempickiej) - czyli w zasobie
        „bardziej podstawowym” niż trzytomówka Szymczaka - bez trudu można było znaleźć
        większość znanych wtedy pierwiastków (jak choćby gadolin, tellur czy technet),
        o tyle nie ma ich już w "Innym słowniku języka polskiego PWN" pod red. M. Bańki.
        Po prostu wypadły, bo za rzadko pojawiają się poza krzyżówkami. Podobnie wiele
        nazw ptaków: płochacz, słonka, żołna, kowalik, krętogłów... Niedługo będą o nich
        pamiętać już tylko ornitolodzy i szaradziści.
    • kouba Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 09.04.03, 14:52
      Sprawdziłem te słowa i kolejno:balejaż,balayage jest,gimbusa nie ma,lazanie
      lub lasagne jest i jako potrawa i jako makaron,minivan-nie ma,pinpad też nie
      ma,przedskoczek jak najbardziej(chyba przez popularność skoków),zapping w usjp
      nie występuje,ale ja znalazłem to hasło w innym słowniku."Łatwy słownik
      trudnych słów"Markowskiego podaje zapping(bezmyślne,nawykowe zmienianie
      kanałów plotem telewizora)jak również zappować i zapper(człowiek ulegający
      nawykowi zappingu)oraz niewystępujący w usjp gimbus.Przeglądając trafiłem też
      na reality show.
    • reptar Re: e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u 16.04.03, 14:18
      No i rzeczywiście, jest parę nowych wyrazów, choć apetyt był większy   :-(

Z tych, które mi wpadły w oko: aktogram, antyrama, audiofil, audiotele, audyt,
      balonówka, behawior, bulimik, dip, empik, enter, eurokarta, eurokonto, eyeliner.
      • reptar Jest KAWOSZ ! ! ! ale się musztardek ucieszy ;-) 16.04.03, 15:24
        Jest kawosz i kawoszka. Jest emotikon i SMS, ale nie ma pada (podkładki pod
        mysz). Jest za to mop. I piercing. I telehit... Ale fajne słowa.
    • reptar Pierwsze błędy dostrzeżone w USJP 28.04.03, 11:08
      Pierwsze błędy dostrzeżone w "Uniwersalnym słowniku języka polskiego" pod red.
      St. Dubisza:

Wszystkie dotychczasowe źródła podają keyboard, keyboardzista. USJP podaje
      keybord, keybordzista. Być może kiedyś taka forma zyska status normy, ale gdyby
      ją wydawnictwo wprowadziło świadomie, to powinno było uwzglednić pisownię
      dotychczasową. A że nie uwzględnia, widzi mi się to jako błąd. Tym bardziej że
      skateboard, billboard i snowboard są przez -oa-.

Kirbati (Kirbatyjczyk, Kirbatyjka, kirbatyjski) - to również błąd. Powinno być
      Kiribati, tak przynajmniej podają wszystkie inne źródła, do których zajrzałem:
      "Popularny atlas świata" PPWK, "Nowy słownik ortograficzny PWN" pod red.
      E. Polańskiego czy encyklopedia.pwn.pl/35301_1.html . Dla rozwiania
      ewentualnych wątpliwości co do ewentualnej oboczności wpisałem w pewuenowską
      przeglądarkę słowo Kirbati, i otrzymałem komunikat "Nie znaleziono haseł
      pasujących do pytania".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka