menus 21.05.06, 17:26 czego oczekuje po treningach?,abym mogł szybko i skutecznie wyeliminowac przeciwnika achowując kontrole nad całym przebiegiem walki .Bardziej skłaniam sie do kung fu wingchun.Czy ktos trenował i poleca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_vesemir Hehehe 21.05.06, 23:25 Hehehe to nie jest takie proste ;) "Szybko się nauczyć"? To często trwa dłuuugimi latami by osiągnąć poziom umożliwiający eliminajcę realnego zagrożenia. Proponuję kickboxing (tradycyjne sztuki walki w realu się nie sprawdzają) - nauczą cię kopać, uderzać, trzymać gardę - po 3-4 latach coś załapiesz, po 5-6 będzie już dobry. Ale szczerze jeśli chcesz NAPRAWDĘ szybko nauczyć się radzenia sobie w walce ulicznej (nie na "solo" tylko w sytuacji gdy ktoś np. ci grozi, chce "skroić" itp.) to polecam jakiś system walki (nie samoobrony bo to też lipa). Dobrze sprawdza się Krav Maga, Combat 56. Ja trenuję kravkę i po 1,5 roku myślałem że mógłbym się obronić w części sytuacji (OBRONIĆ i uciec - nie walczyć). Trenuję już 3 lata i moja pewność siebie na ulicy wzrosła kilkukrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
mr_vesemir Re: wingchun vs. kickboxing 21.05.06, 23:28 > czego oczekuje po treningach?,abym mogł szybko i skutecznie wyeliminowac > przeciwnika achowując kontrole nad całym przebiegiem walki . Aha to jest NIEREALNE - nigdy nie uda się kontrola w 100%, zawsze coś może cię zaskoczyć (np.agresor wyciągnie nóż, pojawią się kumple itd.) Jak temu zapobiegać i przewidywać takie zagrożenia uczą na treningach Krav Maga - polecam ponownie Odpowiedz Link Zgłoś