Dodaj do ulubionych

Mikser - jaka moc?

IP: *.152.143.96.dsl.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 18:49
Muszę sobie kupić nowy mikser, bo stary dokonał żywota (był naprawdę BARDZO stary). Ponieważ nie mam w kuchni za wiele miejsca, szukam miksera ręcznego. Mam na oku dwa modele Boscha, jeden ma 350W, a drugi 450W. Poradźcie, który wziąć? Mikserem robię głównie kremy, luźne ciasta (np. biszkoptowe, naleśnikowe, ucierane), ucieram masło z cukrem, itp. Podoba mi się ten mikser 450W, ale nie jestem pewna, czy tak duża moc jest mi w ogóle potrzebna.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Mikser - jaka moc? 01.11.10, 19:01
      trudno powiedziec, niby im wieksza moc, tym lepiej ale np taki kitchenaid ma tylko kolo 300W
      tak samo esge zauberstab - b. silny mikser reczny radzacy sobie nawet z kostkami lodu, ktory znajdziesz w niemal kazdej niemieckiej porzadnej restauracji ma tylko 150 do 200W.
      tak wiec zalezy to od producenta i od konstrukcji urzadzenia. moze im gorsza marka, tym wieksze znaczenie ma moc?
      moj braun ma 550W i jestem z niego od lat bardzo zadowolona, jesli chodzi o boscha - nie znam sie, wiec nie moge sensownie doradzic. instynktownie optowalabym jednak za silniejszym modelem.
    • princesswhitewolf Re: Mikser - jaka moc? 01.11.10, 19:35
      spokojnie 350W ci wystarczy, no chyba ze masz jakis biznes cateringowy.
      Ja mam KitchenAid jaki ma cos okolo 350 watts i spokojnie nawet ciasta drozdzowe wyrabia w ilosci na 1 placek.
      Thermomix mam tez jaki ma 1000 watts ale no to juz jest przydatne jak gotuje a jednoczesnie rozdrabniam na max. Inne urzadzenie.

tak ze wiec 450watts rozwaz tylko jesli naprawde robisz iles tam tego drozdzowego ciasta naraz. O kremach czy luznych ciastach nie wspomne bo to kazdy jeden mikser wykona
    • ka_thy Re: Mikser - jaka moc? 01.11.10, 20:06
      Ja mam tego Boscha 450W. Podobnie jak Ty robię nim kremy i luźne ciasta. Przy zakupie nawet się nie zastanawiałam czy nie wziąć robota o mniejszej mocy. Nigdy nie wiadomo kiedy większa moc może się przydać.

A z Boscha jestem zadowolona. Nawet bardzo :)
    • Gość: yśty kup jak najwiekszej mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 20:07
      Witaj
      Tego typu urządzenia winny mieć tzw zapas mocy. Nie musisz jej zawsze wykorzystywać, ale raz na jakis czas bedziesz musiała wyrobic coś ciężkiego i wówczas to docenisz.To jest tak jak z elektronarzedziami -te profesjonalne mają zawsze mocniejsze silniki, przez co są bardziej uniwersalne oraz bardziej wytrzymałe. Nie grzeją się, dłużej służą. Większa moc to też solidniejsza obudowa,solidniejsza przekładnia. Urządzeniem o wiekszej mocy możesz dłużej pracować,nie musisz robić przerw na wystudzenie silnika. Różnice cenowe są tak niewielkie,że nie powinno to mieć znaczenia. Urządzenia mocniejsze wcale nie są większe, więc problem braku miejsca nie jest istotny.
      Bosch i Braun produkują miksery o mocy 450-500 Wat. To wcale nie jest za dużo.
      Tzw żyrafy produkują teraz o mocy sięgającej 800 Wat.
      W obu firmach produkowany jest szeroki asortyment tych mocnych mikserów,ale różnice tkwią w dodatkowym wyposażeniu Jednostka napędowa jest ta sama. Standardem końcówek roboczych są dwa rodzaje mieszadeł - mieszadła do ciast cięzkich i mieszadla do kremów. Ale oglądając ofertę widzę też,że obie firmy dodaja do tych mocniejszych mikserów końcówką miksującą,tzw zyrafę. Bardzo przydatne urządzenie. Dodają równiez naczynie z nożami do siekania. To takie trochę zawracanie głowy, ale czasami można coś w nim ukręcić. Najczęściej paciajdę bo jak krecisz krótko to w środku są grube kawały(np rzodkiewki),a jak dlugo - robisz z niej paciajdę. Problem w tym,że nie jest w tym urządzeniu rozwiazany problem szybkiego mieszania zawartości ,tak by to grube dostawało się pod noże nim z tego poszatkowanego zrobi sie paciajda.
      Warte rozważenia jest tez urządzenie z miską do wyrabiania. Najczęściej miska obraca się podczas pracy mieszadeł,a Ty masz ręce wolne przy kręceniu ciasta czy mięsa na pasztet. To duże udogodnienie, a różnica w cenie jest niewielka. Zyskujesz dodatkową miskę roboczą.
      Podawanie przykładów innych urzadzeń (Np KA) jest niefortunne. Każde z tych urzadzeń ma inną przekładnię. Co z tego,że silnik ma mniejszą moc jak np ma wysokie obroty i poprzez odpowiednie przekładnie uzyskuje znaczne zwiekszenie mocy(coś na podobieństwo skrzyni biegów czy przerzutki w rowerze).W mikserach recznych nie ma miejsca na skomplikowane przekładnie ,więc wyższa moc na końcówkach roboczych jest efektem zwiększenia mocy silników. Poza tym musisz pamietać, że jest to moc pobierana przez silnik. Moc na końcówkach roboczych jest znacznie niższa.
      • Gość: Ania Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.152.143.96.dsl.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 20:57
        Ja właściwie nie potrzebuję miksera do wyrabiania ciast drożdżowych czy siekania czegokolwiek, od tego mam duży robot kuchenny, który to wszystko potrafi. Nie lubię jednak w nim robić kremów czy ubijać piany z białek, bo mam wrażenie, że robi to niedokładnie, poza tym trudno bardzo jest dokładnie wyskrobać pojemnik. i potem strasznie dużo mycia...
        Dlatego też nie chcę miksera z misą, bo nie mam go po prostu gdzie postawić (robot zajmuje sporo miejsca).
        Chcę mieć poręczny mikser, który mogę szybko wyjąć i w dowolnym miejscu w kuchni coś zmiksować. Hm, nadal nie wiem, czy potrzebna mi ta ekstra moc, a różnica w cenie jest znaczna...
        • Gość: Ania Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.152.143.96.dsl.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 21:04
          Mam na myśli te dwa modele:
          allegro.pl/promocja-mikser-bosch-mfq3030-i1282761878.html
          allegro.pl/mikser-bosch-mfq4020-450w-turbo-puls-okazja-i1291052065.html
        • Gość: yśty Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 21:10
          kapiesz tymi informacjami. Wybierz więc taki,który ma dokręcaną żyrafę. Przy mocy obstaję bo to sensowne rozwiązanie, żyrafa jest bardzo użyteczna. Garnek z nożami możesz sobie darować. Kup sobie model Bosch MFQ3540
          za 117 zł.
          (szukaj w Skąpcu www.skapiec.pl/site/cat/319/comp/114971 )
          • Gość: yśty Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 21:14
            Allegro wcale nie jest tańsze. Poczytaj sobie opinie uzytkowników modelu przeze mnie proponowanego:
            www.skapiec.pl/site/cat/319/comp/114971_komentarze/.
            • Gość: yśty Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 21:28
              www.aletanio24.pl/?mload=produkt&pid=29990
              www.neo24.pl/mikser-bosch-mfq-3030.html?aff_id=103113
              Teraz zobacz jak ludzie ślepo wierza w Allegro. Porównaj ceny sklepowe,koszty przesyłki.
              Ten drugi mikser jest tani bo ma 350 Wat i nic z dodatkowego osprzętu
            • Gość: Ania Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.152.143.96.dsl.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 21:31
              Bardzo Ci dziękuję, ten rzeczywiście wychodzi najkorzystniej, zaraz zamawiam :)
              • Gość: yśty Duża rosnij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 21:41
                ale jak bedziesz wybierac sklep patrz ile ma gwiazdek od klientów. To jest niezawodne i czasami warto dopłacić kilka złotych by mieć święty spokój i fachową szybką obsługę.
                A może trafisz na mozliwość odbioru osobistego to jeszcze taniej Ci wyjdzie.
                Powodzenia.
      • marciasek Re: kup jak najwiekszej mocy 01.11.10, 21:39
        Hmm, a może to tak, jak z samochodami, gdzie liczą się nie tylko konie mechaniczne ale także moment obrotowy - ? :)
        • Gość: yśty z ust mi to wyjęłaś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 21:43
          tylko czemu tak późno włączasz się do dyskusji.
          Pozdrawiam
          • marciasek Re: z ust mi to wyjęłaś 02.11.10, 00:34
            Gość portalu: yśty napisał(a):

> tylko czemu tak późno włączasz się do dyskusji.

Bo na cmentarzu nie było internetu.

;-)
        • Gość: jackk3 Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.precisiongeo.ca 01.11.10, 21:50
          Dokladnie! Te moce podawane przez producentow sa g... warte. To jest zazwyczaj tzw. moc maksymalna zazwyczaj przy max obrotach. Moze sie okazac ze przy malych obrotach moc bedzie niewystarczajaca. Najwazniejszy w takim urzadzeniu jest moment obrotowy ma malych i sredich obrotach. Dlatego KA tak dobrze robi np. wszelkiego rodzaju ciasta. I nie jest to uzyskane dzieki przekladniom.
          • princesswhitewolf Re: kup jak najwiekszej mocy 01.11.10, 22:24
            Moze sie okazac ze przy malych
            > obrotach moc bedzie niewystarczajaca.

No ale w KA nie uzywa sie wysokich obrotow do wyrabiania ciast. Ciasta wyrabia sie na najwolnieszych obrotach z odpowiednia lopatka. Na bardzo szybkich ubija sie jajka i smietane i tez z inna lopatka- przystawka druciana
      • Gość: jackk3 Re: kup jak najwiekszej mocy IP: *.precisiongeo.ca 01.11.10, 21:42
        > Podawanie przykładów innych urzadzeń (Np KA) jest niefortunne. Każde z t
        > ych urzadzeń ma inną przekładnię. Co z tego,że silnik ma mniejszą moc jak n
        > p ma wysokie obroty i poprzez odpowiednie przekładnie uzyskuje znaczn
        > e zwiekszenie mocy(coś na podobieństwo skrzyni biegów czy przerzutki w row
        > erze>
        Przzeczytaj to jeszcze raz bo to sie kupy nie trzyma (nieprawda).
        • Gość: yśty do trzymania kupy są inne urządzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 22:21
          www.vivamix.pl/mix.html
          Prosze sobie to poczytać, w pytaniach i odpowiedziach jest wytłumaczona zasada działania przekladni zębatych KA, opisana konieczność ich smarowania okresowego itd. Również fachowcowi może dać wiele do zrozumienia informacja,że na różnych końcówkach przyłączeniowych KA sa różne obroty i nie jest to uzyskiwane zmiana obrotów silnika bowiem można na tym robocie wykonywac dwa rodzaje pracy jednocześnie przy jedynym pracującym silniku.
          O silnikach samochodowych,momencie obrotowym i roli skrzyni biegów dyskutować nie będę. Podobnie o roli przekładni i przerzutek rowerowych.
          • Gość: yśty Re: do trzymania kupy są inne urządzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 22:25
            pierwszy tramwaj mial silnik o mocy 3,5 KM. Ciagnął kilka wagoników z pasażerami. Pierwszy parowy walec drogowy ważył ponad dwie tony i mial silnik o mocy 3 KM.
            • Gość: yśty Re: do trzymania kupy są inne urządzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 22:49
              trzeci na świecie walec drogowy wyprodukowany w Anglii w 1883 r waży 15 ton i ma silnik parowy o mocy 7 KM. Jego przekładnię pozwalającą ruszyc tego kolosa można zobaczyc na zdjęciach w internecie
              • Gość: jackk3 Nie musisz podawac tych IP: *.precisiongeo.ca 01.11.10, 23:13
                przykladow. Doskonale znam definicje mocy. Napisales ze zmieniajac przelozenia w rowerze zwieksza sie moc a to jest bzdura. Idac tokiem twojego myslenia zmieniajac przelozenia na coraz 'twardsze' mozna by zwiekszac predkosc w nieskonczonosc. Jak masz moc max to sie ona nie zmienia, jest taka sama.
                • qubraq Re: Nie musisz podawac tych 02.11.10, 00:35
                  Braun Multiquick MR 6550 HC+BC - 600 Watów; nie pożałujesz; w Media Markt w W-wiie na Ostrobramskiej jest chyba teraz jakas promocja... ale moze być ze to tylko dla mnie bo to "moje dziecko" ten MM - ja go projektowałem :-)
                • Gość: yśty Re: Nie musisz podawac tych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 07:43
                  To nie jest forum teoretyków w sensie akademickim, ani samochodziarzy.Co z tego,że przytaczać będę formułki, wzory, definicje, wykresy, zasady działania jak nikt tego ani nie przeczyta ani nie zechce analizować, o rozumieniu nie mówiąc. Nie ma takiej potrzeby, przynajmniej nie na tym forum. Odpowiedź na tym forum powinna byc oparta o praktykę , gdzie wyrażenia fachowe, naukowe i definicje mniejsze mają znaczenie. Jak ktoś sie uprze sam sobie naukowe rozwiązanie swojego problemu znajdzie.
                  Oczywiście, można dzielic włos na czworo, czepiać sie każdego zwrotu i wyrażenia, ale wierzaj mi- bardziej przemawia przyklad kogoś, kto nakreci się pedałami jak szalony, ale pod górkę rowerem z przekładnią wjedzie .Podobnie z domową wiertarką gdzie trzeba zmienic biegi by wiercić w twardym metalu itd. Bardziej dociera określenie mocna maszyna niż poprawny fizyczny zwrot. Mimo oczywistych akademickich błędów w moim tekście dziewczyny jakoś daly sobie radę i podjęły właściwe(moim zdaniem) decyzje.
                  • Gość: jackk3 spokojnie, nic sie nie stalo. IP: *.precisiongeo.ca 02.11.10, 15:53
                    Calkowicie rozumiem twoje rozumowanie. Praktyka? tak sie sklada ze jezdze na rowerze (szosa) i to sporo. I wlasnie w jezdzie na czas jestem mocny. Fajnie by bylo gdyby twoja teoria byla prawdziwa, ale niestety tak nie jest (co czasami bolesnie odczuwam jak mnie mija koles co startuje 1min. za mna). Co do wiertarki to nie zaczynajmy lepiej bo wietniczy wydzial konczylem (pewno wiesz gdzie).
                    Pzdr
          • princesswhitewolf Re: do trzymania kupy są inne urządzenia 02.11.10, 20:22
            yśty napisał(a):
            opisana konieczność ich smarowania okresowego

czlowiek zawsze sie czegos nowego na tym forum dowie. Nigdy nie smarowalam nic w moim KA, a moze i czas zaczac hmmm
            • qubraq Re: do trzymania kupy są inne urządzenia 03.11.10, 12:23
              Księżniczko białowilkowa :-) KA ma łożyska samosmarne typu Fielding więc sie nie martw :-)
              • zadumanaa Re: do trzymania kupy są inne urządzenia 03.11.10, 17:21
                Ale w instrukcji piszą, że po kilku latach zwykłego użytkowania trzeba im wysłać KA do smarowania - tak to jakoś pamiętam, a nie chce mi się teraz szukać w mojej szufladzie. Może te ekstra łożyska powodują, że smaruje się rzadziej, ale jednak w końcu po latach trzeba.
      • Gość: yśty to jest rozwiazane mniej więcej jak tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 21:01
        tech.wp.pl/kat,1009781,title,Podniesli-lodowke-wibratorem,wid,12857451,wiadomosc.html
    • mhr-cs Re: Mikser - jaka moc? 03.11.10, 17:26
      lepiej wiecej,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka