Dodaj do ulubionych

Dwa pokoje z jednego??

30.01.07, 14:25
Może na poczatek powiem, ze nie mam pojecia co do przebudowy i mozecie sie ze
mnie smiac i krytykowac do woli. Moje pyt. jest nastepujace.
Mam pokoj o pow, 24 m2 chcialabym go "przerobic" na 2. a konkretnie
wygospodarowac czesc, ktora bylaby dla corki. Wazne aby byla od nas
oddzielona jakas scianka. Na powierzchni calego pokoju mam debowy parkiet,
ktory chcialabym utrzymac ale nie wiem czy bedzie to mozliwe przy ewentualnej
przebudowie. Jak sie zabrac do czegos takiego? Nie mam kompletnie pomyslu i
nie wyobraza sobie tego. Licze, ze jako znawcy oraz Ci co maja juz za soba
remonty cos podpowiedza. Z gory dziekuje :-)
Obserwuj wątek
    • edithea Re: Dwa pokoje z jednego?? 30.01.07, 15:27
      Po 1 pomyślec nad rozsądnym planem, obydwa pokoje powinny miec okna. Po 2
      znaleźć fachowca który to wykona. Postawienie ścianki działowej,
      gipsowo-kartonowej to jest pryszcz. Najlepiej zamontowac w niej drzwi
      przesuwane, mogą byc takie wchodzące do środka w kieszeń, albo moga byc jezdzące
      na zewnątrz po szynie. Parkiet nic nie przeszkadza. No i tyle.
      • edyta1177 Re: Dwa pokoje z jednego?? 31.01.07, 17:21
        mnie czeka dokladnie to samo z ty,m ze nasza stara sypialnie przenosimy do
        dzieciakow a ich do naszej sypialni(jest wieksza).Musza byc 2 pokoiki bo mamy
        synka i corcie.Stawiac bedziemy wlasnie sciane z plyty i przesuwane drzwi
        (zajmuja mniej miejsca niz z futryna.
        • andzelika2 Re: Dwa pokoje z jednego?? 02.02.07, 15:50
          czy bedziecie robic to sami czy macie fachowca. Jak myslisz jakie moga byc
          koszty takeij scianki?
          • edyta1177 Re: Dwa pokoje z jednego?? 04.02.07, 11:23
            bedziemy robic to sami no moze z mala pomoca mojego taty tak naprawde nie jest
            to nic trudnego ale sporo przerobek nie wiem jak jest u ciebie rozwiazany
            problem ogrzewania? My mamy teraz 1 duzy grzejnik i trzeba bedzie zmienic na 2
            male wiec jest do przerobienia kawalek centralnego.
    • mamanatanielka Re: Dwa pokoje z jednego?? 16.02.07, 12:11
      My jesteśmy właśnie w trakcie przebudowy takiego pokoju. Nasz pokój ma 3m x 7m.
      Postanowiliśmy podzielić go mniej więcej po połowie. Po prawie roku głowienia
      się nad tym czy to dobry pomysł postanowiliśmy zaryzykować. Dzielimy go
      szafą "wnękową", która będzie miała metr szerokości, 50 cm głębokości. Będzie
      sięgała do samego sufitu ( 3m, mieszkanko mamy wysokie). Za szafę będą
      wchodziły przesuwane drzwi, 2 sztuki po metr. Za drzwiami rygips i powstanie
      taka kieszeń. Tą ściankę wykorzystamy na półki dla synusia.Sufit też będzie
      podwieszony i powstaną ala pawlacze. Mieszkanka nie mamy dużego, szafa się
      przyda i będziemy mieli jeden pokój w dzień, a dwa wieczorem i w nocy. Jedyny
      mankament, że w naszym pokoiku nie będzie okna, ale drzwi w ciągu dnia będą
      rozsunięte więc światło będzie wpadało. Sama nie wiem jak to wyjdzie i tylko
      mam nadzieję, że będę się dobrze czuła w tym wnętrzu.
      • cafet Re: Dwa pokoje z jednego?? 25.02.07, 10:04
        Mamy podobną sytuację.Nasz pokój ma 3m x 6,5m.Okno balkonowe od południa,
        umiejscowione na krótszej ściance.Chcemy wydzielić 2 pokoje, a właściwie pokój
        i "ślepą" sypialnię w dosłownym tego słowa znaczeniu,bo bedzie tam tylko łóżko
        1,60m x 2m + szafka nocna. Dopiero zaczynamy się nad takim rozwiązaniem głowić,
        myśleliśmy o jakiś ozdobnych,rozsuwanych drzwiach - 2 sztuki po 1,5m.Nie
        wiedziałam tylko, czy to realne. Twój pomysł z szafą wnękową jest całkiem fajny.
        Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły, bardzo proszę o radę.
        • aisha776 Re: Dwa pokoje z jednego?? 27.02.07, 12:57
          my z mężem też będziemy robić z jednego pokoju 2 (tzn. sypialnia i pokój
          dzienny) Tylko że ja lubię dużo przestrzeni i ślepa sypialnia to nie dla mnie,
          więc wpadłam na pomysł żeby łóżko oddzielić od reszty pokoju parawanami. Na noc
          mżna je nawet odsłonić a w dzień kiedy nikogo nie ma w sypialni można je
          przysunąć do samej krawędzi łóżka i zyskać trochę miejsca. Nie wiem jednak
          gdzie takie parawany można kupić... Jeśli ktoś widział coś takiego to proszę o
          kontakt (GG 6495133) Z góry dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka