Dodaj do ulubionych

Czy Dulux do ścian i sufitów dobry do drewna?

04.06.05, 23:33
Kurczę, już zgłupiałam. Kupiłam dziś w Leroy Merlin, mały tester koloru. To
jest DULUX Once (jednowarstwowa), emulsja akrylowa do ścian i sufitów. Czy
któraś z Was używa też jakiejś farby z marketu budowlanego, nie przeznaczonej
do drewna? Niby to akryl, ale nie wiem czy ma to znaczenie, że jest do
sufitów. Nie wiem jak to będzie się trzymać na drewnie. A może lepiej kupować
emalię akrylową? Nie kupiłam dziś emalii, bo nie miałam głowy do tego, kupiłam
poliuretan smile A poza tym jakoś emalia kojarzy mi się z farbą na samochodzie smile))
Obserwuj wątek
    • kosda Re: Czy Dulux do ścian i sufitów dobry do drewna? 05.06.05, 00:24
      Emulsje akrylowe do scian sa za mokre do drewna chociaz mozna uzywac tak jak
      i bejcę . Ta duza wilgotnosc powoduje czasami wypaczenia drewna przy
      wysychaniu i podnoszenie sie drewnianych drzazg na drewnianej powierzchni-
      mówie o surowym drewnie.
      Lepiej stosowac farby akrylowe z napisem "do drewna"- bezpieczniejsze,
      szczegolnie jesli nie ma sie wiekszego doswiadczenia w malowaniu drewna.
      Pozdrawiam smile
      • white.tea dziękuję za odpowiedź. 05.06.05, 00:36
        Dobrze, że kupiłam na próbę ten mały tester, a nie duże wiadro niewłaściwej
        farby smile)) A więc muszę kupić tą emalię akrylową, choć dopóki nie pomaluję
        fragmentu tą emalią, to zawsze będzie mi się kojarzyć z emalią na samochodzie
        czy garnkach, błyszczącą, która może odprysnąć. Nie pasuje mi w nazwie ta
        emalia, bo jest myląca smile))
        • mampka Re: dziękuję za odpowiedź. 05.06.05, 09:38
          Cześć sprawdź dokładnie czy to jest dulux once. Ktoś na forum mi tłumaczył, że to jest farba nie akrylowa tylko alkilowa (chyba nie pomyliłam) i kompletnie nie nadaje się do decoupage. Ja w sklepie budowlanym zaopatrzyłam się w duluxa akrylowego (do scian i sufitów) z serii kolory świata i póki co sprawdza mi się i ładnie pęka i maimeri na nim działa. Ale jeśli chcesz próbować z tanimi akrylami budowalnymi polecam serię: ekolak firmy hirsch-pol. Tubka kosztuje u mnie 4,80 za 150 ml. Jest rzadsza niz dulux lepiej sie kładzie i prawde powiedziawszy dla mnie do decoupagu rewelacja. Przetestowałam kilka kolorów z gamy i jestem b. zadowolona.
          pozdrawiam
          Mampka
    • kasiorkaa Re: Czy Dulux do ścian i sufitów dobry do drewna? 05.06.05, 10:23
      Ja stosuję tego duluxa do ścian i sufitów i nie narzekam. I nie zauważyłam by z
      drewnem coś się działo.
      • lola211 Re: Czy Dulux do ścian i sufitów dobry do drewna? 05.06.05, 10:28
        Dziewczyny, czyli mozna EMULSJE? Akurat mam w domu malowanie i na pewno
        zostanie mi emulsji, bo kupilam sporo.Sadzilam do tej pory, ze wylacznie emalia
        sie nadaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka