-
W Warszawie, nie w internecie ;-) bo bym już się nie wyrobiła z oczekiwaniem na dostarczenie. A potrzebna do piernika na święta ;-) Wiecie może gdzie ją można zanabyć? ;-)
-
czy mozna slodzic herbate melasa (taki czarny syrop) dziecku
trzyletniemu ktore ma anemie? ponoc taka melasa zawiera duzo zelaza,
tylko czy w goracej herbacie nadal bedzie to zelazo i czy taka
herbata jest wogole wypijalna i slodka?
oswieccie mnie prosze!
-
w tej chwili nie mam mozliwości zakupienia melasy
jednka zainteresowął mnie rpzepis
pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/07/bueczki-z-owsianka.html
czym i w jakiej ilości melasę w owym przepisie mogę zastąpić?
-
Od jakiegoś czasu mam ogromną ochotę na tartę z melasą. Jadłam taką w pewnej
bio-piekarni - kruchy spód z pełnoziarnistej mąki, a na wierzchu ciemna
wilgotna słodka masa z płatkami migdałów. Szukałam przepisu, ale niestety
google wypluwa tylko adres pewnej piekarni, przepisy na zanętę wędkarską i na
treacle tart (niestety to nie o nią chodzi, w niej jest golden syrup a nie
melasa).
Macie jakieś pomysły z czego można zrobić taką wilgotna masę z dodatkiem
melasy? Może z daktyli?
Będ...
-
Dostałam dwa litrowe słoje melasy. Nie mam pojęcia do czego to
wykorzystać. Na razie nie otwierałam i nie wiem nawet, jak smakuje.
Doradźcie.
-
Banita chyba o tym wspomnial - ze mozna melase kupic w sklepach dla wedkarzy.
I niby jest, ale to jest melasa z kopry (tradycyjna sie chyba robi z burakow
albo trzciny - tak?), no i wzbogacana jakimis dodatkami, na ktore plyna ryby
(w sensie, ze ryby leca na nie). Czy mozna to bez ryzykowania zdrowia podac
gosciom? Np ciasto z wedkarska melasa?
-
Czym zastąpić melasę? po prostu miodem?
-
te składniki sa np w przepisie z ksiązeczek LCB na piernik -do kupienia w PL?
-
Chce upiec ciasto i zastapic przepisowa szklanke cukru melasa albo syropem
daktylowym. Ile tego syropu musze dac?
-
Mam wiele przepisów na ciasta pochodzących z kuchni amerykańskiej gdzie
używa się melasę.Czy można ją zastąpić cukrem bez straty na jakości smaku ?
-
-
witam! Będąc na wakacjach kupiłam miód z trzciny cukrowej. Tylko nie wiem do czego go używać. Czy ktoś z was wie co z nim można zrobić?
Kupując go byłam pewna, że smakować będzie jak zwykły miód tylko troszkę słodszy... a tu ci niespodzianka.
jeśli ktoś wie do czego lub z czym mogę go zużyć to z góry dziękuje!
-
Od jakichś trzech lat jestem laktoowowege, i niestety nie wychodzi mi to na
zdrowie jeśli chodzi o poziom żelaza. Właściwie cały czas balansuję na
granicy anemii. Jem zieleninę, żółtka, pyłek pszczeli, płatki owsiane,
rodzynki, etc, etc, i jeszcze uzupełniam to preparatami z żelazem, ale efekty
są mizerne. Przeczytałam niedawno o melasie (syrop z trzciny cukrowej) która
podobno zawiera superprzyswajalne żelazo i masę innych pierwiastków. Czy ktoś
tego próbował? Czy działa? I jakie...
-
Prośba o dzielenie się informacją czym zastepujecie tradycyjne
przetwoerzone (niezdrowe)produkty. Z mojej strony kilka propozycji:
1. cukier biały - nierafinowany cukier trzcinowy
2. przegryzka np do szkoły - chlebek amarantusowy, chlebek muesli -
malutkie do eko.
3. ketchup (bardzo neizdrowy ale moje dzieci proszą) - włąsnej
produkcji ketchup z pomidorów, papryki, cebuli (od gospodarza) etc
(wg przepisu z jakiegoś forum kulinarnego)
3. wszelkie słodkości - ekologiczne sezamki i b...
-
Witam, nie znam niemieckiego a jestem posiadaczką całego opakowania (450 g)
czegoś takiego www.grafschafter.de/produkte/goldsaft.html
nie wiem co to jest i do czego wykorzystać, jeśli będziecie w stanie mi pomóc
to wielkie dzięki.
-
W wielu książkach kucharskich tłumaczonych z języka angielskiego występuje
coś, co się nazywa syrop złocisty. Swego czasu, na BBC Prime oglądałam Ready,
Steady Cook! i tam miałam możliwiość zobaczenia co to jest i w jakim
opakowaniu to występuje (zielona puszka z lwem, z napisem Lyle"....; waga
454g). Będąc perę lat temu w Anglii nabyłam to coś i - już zużyłam (głównie
do wafli, z których potem można uformować miseczkę na lody, krem, etc).
Potrzebne mi to cudo znowu. Sledząc w int...
-
Zastanawiam się, czy smażąc mięso dodawać od razu, pod koniec smażenia, czy jako tzw. dip. W składzie ma melasę, która szybko się karmelizuje chyba.
Proszę o radę, ponieważ słyszałam, że jest przepyszny. (Niestety "źródło" nie podało sposobu użytkowania.)
Pozdrawiam
akabe
-
dostałam angielskie przepisy na ciasto. ale nie wiem czym mogę w Polsce
zastąpić melasę i "golden syrup". czy macie jakieś pomysły? doświadczenia?
-
Mogłabym się nimi zajadac...
Czy macie jakiś przepis, oprocz wizyty w Ikea???
-
Oczywiście z książki Le Cordon Bleu:) Czym zastąpiliście melasę i złoty
syrop? Myślałam o syropie klonowym, ale to trochę droga impreza. A może te
rzeczy są do kupienia? Mieszkam w Łodzi:)