Forum   melasa

melasa

(20 wyników)
  • W Warszawie, nie w internecie ;-) bo bym już się nie wyrobiła z oczekiwaniem na dostarczenie. A potrzebna do piernika na święta ;-) Wiecie może gdzie ją można zanabyć? ;-)
  • czy mozna slodzic herbate melasa (taki czarny syrop) dziecku trzyletniemu ktore ma anemie? ponoc taka melasa zawiera duzo zelaza, tylko czy w goracej herbacie nadal bedzie to zelazo i czy taka herbata jest wogole wypijalna i slodka? oswieccie mnie prosze!
  • w tej chwili nie mam mozliwości zakupienia melasy jednka zainteresowął mnie rpzepis pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/07/bueczki-z-owsianka.html czym i w jakiej ilości melasę w owym przepisie mogę zastąpić?
  • Od jakiegoś czasu mam ogromną ochotę na tartę z melasą. Jadłam taką w pewnej bio-piekarni - kruchy spód z pełnoziarnistej mąki, a na wierzchu ciemna wilgotna słodka masa z płatkami migdałów. Szukałam przepisu, ale niestety google wypluwa tylko adres pewnej piekarni, przepisy na zanętę wędkarską i na treacle tart (niestety to nie o nią chodzi, w niej jest golden syrup a nie melasa). Macie jakieś pomysły z czego można zrobić taką wilgotna masę z dodatkiem melasy? Może z daktyli? Będ...
  • Dostałam dwa litrowe słoje melasy. Nie mam pojęcia do czego to wykorzystać. Na razie nie otwierałam i nie wiem nawet, jak smakuje. Doradźcie.
  • Melasa(4)

    Banita chyba o tym wspomnial - ze mozna melase kupic w sklepach dla wedkarzy. I niby jest, ale to jest melasa z kopry (tradycyjna sie chyba robi z burakow albo trzciny - tak?), no i wzbogacana jakimis dodatkami, na ktore plyna ryby (w sensie, ze ryby leca na nie). Czy mozna to bez ryzykowania zdrowia podac gosciom? Np ciasto z wedkarska melasa?
  • melasa(6)

    Czym zastąpić melasę? po prostu miodem?
  • te składniki sa np w przepisie z ksiązeczek LCB na piernik -do kupienia w PL?
  • Chce upiec ciasto i zastapic przepisowa szklanke cukru melasa albo syropem daktylowym. Ile tego syropu musze dac?
  • Melasa(8)

    Mam wiele przepisów na ciasta pochodzących z kuchni amerykańskiej gdzie używa się melasę.Czy można ją zastąpić cukrem bez straty na jakości smaku ?
  • witam! Będąc na wakacjach kupiłam miód z trzciny cukrowej. Tylko nie wiem do czego go używać. Czy ktoś z was wie co z nim można zrobić? Kupując go byłam pewna, że smakować będzie jak zwykły miód tylko troszkę słodszy... a tu ci niespodzianka. jeśli ktoś wie do czego lub z czym mogę go zużyć to z góry dziękuje!
  • Od jakichś trzech lat jestem laktoowowege, i niestety nie wychodzi mi to na zdrowie jeśli chodzi o poziom żelaza. Właściwie cały czas balansuję na granicy anemii. Jem zieleninę, żółtka, pyłek pszczeli, płatki owsiane, rodzynki, etc, etc, i jeszcze uzupełniam to preparatami z żelazem, ale efekty są mizerne. Przeczytałam niedawno o melasie (syrop z trzciny cukrowej) która podobno zawiera superprzyswajalne żelazo i masę innych pierwiastków. Czy ktoś tego próbował? Czy działa? I jakie...
  • Prośba o dzielenie się informacją czym zastepujecie tradycyjne przetwoerzone (niezdrowe)produkty. Z mojej strony kilka propozycji: 1. cukier biały - nierafinowany cukier trzcinowy 2. przegryzka np do szkoły - chlebek amarantusowy, chlebek muesli - malutkie do eko. 3. ketchup (bardzo neizdrowy ale moje dzieci proszą) - włąsnej produkcji ketchup z pomidorów, papryki, cebuli (od gospodarza) etc (wg przepisu z jakiegoś forum kulinarnego) 3. wszelkie słodkości - ekologiczne sezamki i b...
  • Witam, nie znam niemieckiego a jestem posiadaczką całego opakowania (450 g) czegoś takiego www.grafschafter.de/produkte/goldsaft.html nie wiem co to jest i do czego wykorzystać, jeśli będziecie w stanie mi pomóc to wielkie dzięki.
  • W wielu książkach kucharskich tłumaczonych z języka angielskiego występuje coś, co się nazywa syrop złocisty. Swego czasu, na BBC Prime oglądałam Ready, Steady Cook! i tam miałam możliwiość zobaczenia co to jest i w jakim opakowaniu to występuje (zielona puszka z lwem, z napisem Lyle"....; waga 454g). Będąc perę lat temu w Anglii nabyłam to coś i - już zużyłam (głównie do wafli, z których potem można uformować miseczkę na lody, krem, etc). Potrzebne mi to cudo znowu. Sledząc w int...
  • Zastanawiam się, czy smażąc mięso dodawać od razu, pod koniec smażenia, czy jako tzw. dip. W składzie ma melasę, która szybko się karmelizuje chyba. Proszę o radę, ponieważ słyszałam, że jest przepyszny. (Niestety "źródło" nie podało sposobu użytkowania.) Pozdrawiam akabe
  • dostałam angielskie przepisy na ciasto. ale nie wiem czym mogę w Polsce zastąpić melasę i "golden syrup". czy macie jakieś pomysły? doświadczenia?
  • Mogłabym się nimi zajadac... Czy macie jakiś przepis, oprocz wizyty w Ikea???
  • Oczywiście z książki Le Cordon Bleu:) Czym zastąpiliście melasę i złoty syrop? Myślałam o syropie klonowym, ale to trochę droga impreza. A może te rzeczy są do kupienia? Mieszkam w Łodzi:)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się